Succesvolle bijeenkomst in A’dam over Ontwerpwetsvoorstel PSA

18

Op vrijdag 7 december 2012 heeft de stichting Collectief Overzee Suriname haar eerste consultatieronde, met als thema’s ‘Ontwerpwetsvoorstel Personen van Surinaamse Afkomst (PSA)’ en ‘2013, het jaar van de sociale ombuiging in Suriname’ in Amsterdam gehouden. Op deze druk bezochte bijeenkomst waren o.a. aanwezig: de Zaakgelastigde en de Consul-Generaal van de Republiek Suriname respectievelijk Mr. Chantal Doekhie en de heer Roy Lieuw A Sie. De sprekers van deze avond waren: Drs. Ernest Grep (vicevoorzitter van stichting Collectief Overzee Suriname) en Oud-President tevens Raadsadviseur van de President van de Republiek Suriname drs. Jules A. Wijdenbosch.

Drs. Grep belichtte het ingediende ontwerpwetsvoorstel Personen van Surinaamse Afkomst (PSA). Deze ‘Diasporawet’ is ontworpen voor mensen van Surinaamse afkomst die niet de Surinaamse nationaliteit hebben. Minstens één van hun ouders moet Surinamer zijn, of twee van hun grootouders. Zij kunnen de wettelijke status Persoon van Surinaamse Afkomst (PSA) aanvragen. Dan krijgen ze de mogelijkheid tijdelijk of voorgoed terug te keren naar Suriname om het land te helpen opbouwen. Ook benadrukte hij het belang van bundeling van krachten van de Surinaamse diaspora.

Drs. Jules A. Wijdenbosch ging in op de gerealiseerde duurzame economische groei van gemiddeld 4 – 5% per jaar en de mogelijkheden die dit geeft om de sociale doelstellingen van de Surinaamse regering de komende periode te realiseren. Hieronder vallen diverse woningbouwprojecten en het verhogen van de AOV en kinderbijslag uitkeringen. Hij typeerde 2013 als het jaar van de sociale ombuiging. Zowel de vragen alsook suggesties en aanbevelingen van de aanwezigen toonden de enorme betrokkenheid en behoeften van de Surinaamse diaspora.

Diverse aanwezige vertegenwoordigers van organisaties complimenteerden de stichting met het genomen initiatief voor deze consultaties en zegden hun steun en medewerking toe. De stichting is het platform voor de diverse organisaties die zich bezig houden met de Surinaamse diaspora en een positieve bijdrage willen leveren aan de ontwikkeling van de Republiek Suriname.

Het eindverslag met de verzamelde ideeën, suggesties en aanbevelingen zullen worden doorgeleid naar de voorzitter van De Nationale Assemblee van de Republiek Suriname.

18 REACTIES

 1. Ik zie behalve een slapende consul en een blatende doekhie alleen maar paarse pensionadas.

  hopie gezellie bijeenkomst.

  Ik wil
  – een rode loper op Zanderij,
  – Een huis, zonder tralies,
  – een SUV, zwart metallic,
  – een supersnelle klantvriendelijke behandeling op zanderij,
  – afschaffing aanmelding vreemdelingendienst,
  – kiezen uit de beste baantjes,
  – het liefs wonen in een nieuwbouwproject Surineddorp, no intruders, niet voor potte-kijkers.

  Anders hoeft het voor mij niet…..
  ——–
  ——–
  ——–

  Whahahahahahahaha, ik hoef helemaal niets.
  Paarsen gaan jullie lekker het land opbouwen, als jullie klaar zijn geef een piengie…dan kom ik controleren wat jullie ervan gebakken hebben.


  Maak melding

 2. bouta je bent weer positief bezig ,laat front zien dat je overal mee bezig bent om de surinamer zijn identiteit te geven die front zowel de vhp met lippen dienst bewijst.
  praatjes vullen geen gaatjes .ik wil die paspoort .nederland wordt moeilijk zie europa met die werkloosheid
  zie hoe de buitenlanders in griekenland in elkaar worden geslagen .ik wil die surinaamse paspoort het zal mij goed doen .hulde hopelijk kunnen wij binnen kort er over beschikken.bouta aktie aktie aktie .


  Maak melding

 3. Aaaahh ha ha ha ha… Chantal Doekhie? Deze dame is de stiefdochter van Bouta.

  Zijn jullie het allemaal vergeten?

  Rachied Doekhie gaf jaren geleden zijn gezin aan Bouterse, dus uiteraard is de lieve stiefdochter overal te vinden.

  Rachied, schaam je je niet?. Nee he, het heeft je macht gegeven he?

  Jij mag namelijk wel speculeren met grote percelen waar je geen stuiver voor betaalt hebt toch? Geeft slecht aan dat je alle moraliteit uit het oog bent verloren en slechts geilt op macht…..maar NIET lang meer!


  Maak melding

 4. Bijeenkomst van corrupte figuren uit suriname.
  SCHANDE VOOR DE HIER WONENDE NEDERLANDSE/SURINAMERS DIE BIJ DE BIJEENKOMST ZIJN GWEEST.
  Laat ze maar dat document gratis vertrekken want het kost rond 400 EURO hoor mensen.
  De Chinezen maar gratis komen wonen.


  Maak melding

 5. bouta regel dat ding mang nederland wordt nog moeilijker financieel kijk op het nieuws dan weet je voldoende wat economen voorspellen de komende jaren .zware tijden staan ons te wachten .werkenden meer betalen uitkeringen gaan naar beneden werken voor een honger loon scholl verlaters .mboers die geen baan kunnen vinden werkloosheid voetsel banken er zijn meer dan 1 miljoen mensen die van voetsel banken afhankelijk zijn .duizenden zwervers .rutte heeft het moeilijk en rutte krijgt het nog moeilijker .ik denk dat bouterse en paars rustig zitten in suriname en ook die surinamers zien alles op het nieuws wat er in suriname gebeurt .op het internet is men ook van alles op de hoogte wat er in nederland gebeurt .die fronters denken dat suriname achterlijk is en dat die mensen niet weten wat zich in nederland afspeelt .regelen jullie die psa mang je weet het nooit,je hebt mensen in nederland die terug willen en je hebt mensen die wel willen gaan maar de mogelijkheid niet hebben .ook heb je mensen die blijven .als ik voor goed ga of niet ik wil dat boekje hebben al moet ik 1000 euro betalen en ik hoop dat ik dan kan stemmen en mijn stem gaat naar paars zeg ik bij voorbaat .dus rutte ik ben in jou land maar ik stem toch paars .het is niet wiens brood men eet diens woord je moet spreken .niemand gaat voor mij bepalen maar dat wil nederland tegen die surinamers doen .bouta meer dan 80 procent van de surinamers in nederland geven jou het voordeel van de twijfel dat jij suriname hoop biedt op een betere toekomst voor dat land ,zie de groei van de economie,meer dan 5 procent bnp zegt zelfs het imf
  bouta go go go


  Maak melding

 6. paars doe wat jij moet doen onze hoop is op paars gevestigd dat het goed gaat in suriname .wij zijn goed op weg .regel die paspoort zodat er meer surinamers de kans krijgen die zich willen vestigen in suriname .of makkelijk kunnen werken in suriname …je hebt mijn stem bouta je doet goed werk .het gaat niet goed in nederland werkloosheid meer dan 600,0000 ,mbo komen moeilijk aan een baan voetsel banken schieten als padde stoelen uit de grond,zwervers hebben geen slaap plaatsen ,meer dan een miljoen armen en hebben wij het nog niet over de verborgen armoe ,werken voor een hongerloon van 1350 euro terwijl de huren en levens middelen de pan uit rijzen ,pensioenen die in waarde dalen ze bedonderen het volk die rutte …die fronters willen zich voor doen alsof het in nederland goed gaat en in suriname slecht ..bouta je hebt mijn stem .rutte zit diep in die put die 20 miljoen ontwikkeling hulp die ze moeten geven kunnen ze houden om de mensen in nederland te helpen .het wordt moeilijk ik neem aan dat jullie al deze toestanden op de televisie in suriname kunnen zien en volgen,a mang faja rutte e ka .
  een rijk land in de shit het wordt nog erger .ik hoop dat paars het voor elkaar krijgt dat die psa een formaliteit moet zijn .ik wil een bijdrage leveren in de wederopbouw van suriname ..het gaat niet goed in europa zie griekenland waar ze buitenlanders in elkaar slaan .schijtsrechter wordt in nederland dood ge schopt en dit is de tweede moord op het voetbal velt .er wordt gevochten in suriname maar nog nooit een schijt rechter dood geschopt . die fronters kammen ons land af ik sta achter alles wat paars doet wat positief is .
  normen en waarden zijn zoek in nederland .die mentaliteit wat die mensen nu hebben in nederland komt door die crisis iedereen is blut ..een en al bezuinigingen in nederland mijn paars moet het weten wat er hier gebeurt .de mensen worden agressief de welvaart staat brokelt af suriname wij hebben hoop mooier kan het niet.een paar van mijn familie zijn reeds twee jaar in suriname ,er gloort hoop mensen dan heb ik het over surinamers hoor echte surinamers geen neppe nsurinamers .

  front branden jullie los ik luister .

  bouta go go


  Maak melding

 7. NDP denk aan het land dat als de Surinamers hun geboorterecht terug krijgen dit een geweldige vooruitgang zal hebben voor Suriname.
  Wees niet bang dat je iets gaat verliezen.

  De NPSers waren dit verplicht aan de mensen maar ze hebben het niet gedaan.Hun hebben Suriname in de verdoemenis gestort en dreigden met revolutie.
  Nu houden ze hun bek dicht en de ambtenaren die hun aanhangers zijn werken de NDP op alle mogelijke manieren tegen.


  Maak melding

 8. Wat heeft Suriname ons te bieden? Bouterse denkt en hoopt zo ook de in NL woonachtige Surinamers aan zijn zijde te krijgen ofzo? Wat wil deze man? Wat moeten we in Suriname doen?. Corrupte rechtstaat met corrupte politie mensen, rechters, notarissen, advocaten aan wie leiding wordt gegeven door een groepje moordenaars en drugscriminelen.

  Ik gun die pispas aan iedereen die het zien zitten en willen, succes daarmee. Echter weet ik van zovelen die gepoogd hebben een leven in Suriname op te bouwen met hangende pootjes terug zijn gekomen.

  Tuurlijk, zou het een uitkomst zijn voor de laag opgeleiden die door vriendjes politiek de held in Suriname kunnen uithangen en de reet van Bouta kunnen likken.

  Dus steek het in je reet, idioot, wat je dan ook doet, je blijft een moordenaar en een drugscrimineel.


  Maak melding

 9. Wat deze poespas betreft is Siriname een erg uniek land op de Wereld, naar ik meen zij wij het enige land waar de landskinderen die in het buitenland vertoeven op zo’n niet vriendelijke manier worden behandeld, het hoeft niet met fluwelen handschoenen te zijn, dit zeer zeker niet. De meeste landen dragen hun (lands) kinderen op handen, bij ons zou je best kunnen zeggen, wij worden als paria’s – melaatsen – bejegend. Vaak geeft dit mij het gevoel dat het louter om jaloezie gaat. Het kan toch niet waar zijn dat je in Nederland gestudeerd/gewoond hebt en jouw land je op een onheuse manier bejegend, bij terug komst. Dit kom je nergens op de wereld tegen. En dit gedrag geeft ons een zeer unieke plaats in de wereld. Wat nu aan het spelen is lijkt mij een voorspoedige toekomst te gaan worden, ik benne benieuwd. Ik ben paars noch Front aanhanger. Hoe gaat het verder met de oplichtersvorm bij het huren van een huis – in euro’s – en het wurgcontract van een jaar en niet langer. Dit omdat je na een jaar aanspraak zou kunnen maken om deze vorm van oplichterij, te omzeilen. Zodat je op de zelfde manier als een ingezetenen het huis zou kunnen huren in SRD’s. Ook deze vorm van oplichterij moet een halt toe geroepen worden.


  Maak melding

 10. Goed idee, maar als ik naar de foto met de aanwezige kijk, dan kom ik tot de conclusie dat het meer oudjes zijn die hun oude dag zeker willen stellen in su.


  Maak melding

 11. @ Roy
  What is wrong met Brokopondo en ben jij er ooit geweest? Ik heb er gewoond en gewerkt en het is een mooie plaats met een goede toekomst. Voorwat betreft de PSA-regeling, ik kijk ernaar uit om op deze manier gemakkelijker een bijdrage te leveren aan de opbouw van Suriname. De meeste reacties op dit forum verwarren Bouta’s NDP met PSA. Finally, ook al kost het plan 400 Euro’s, het bespaart de visumkosten naar Suriname en dit bedrag weegt niet op tegen de voordelen die een PSA-Status met zich meebrengt.


  Maak melding

 12. die psa is belangrijk voor vele surinamers die graag in suriname zouden willen werken of stemmen .natuurlijk ga je mensen hebben die niets zien in suriname als je niets daar hebt of als je niets met suriname te maken wil hebben .ik zl nooit een nederlander zijn op papier ja maar mij thuis voelen in nederland nee .heb geloof in eigen kunnen zoals de nederland er in had geloofd toen hij zijn land ging opbouwen na de tweede wereld oorlog .de nps heeft het land verkwanseld aan nederland
  deze partij heeft het volk nooit geleerd om te geloven in eigen kunnen …steeds leunen op nederland .vene nog de vhphebben het initiatief genomen om het diaspora probleem op te lossen .ze kwamen steeds naar nederland om geld te zoeken hulp hulp hulp terwijl je onafhankelijk bent .hoe ga jij die fronters leren wat onafhankelijkheid betekent .terwijl het juist de nps is die onafhankelijkheid had na gestreefd.de nps is een partij die beter opgedoekt kan worden ,zij zijn het die met vlaggetjes de nederlandse delegaties was aan het ontvangen en de oudjes moesten dansen met hun kotomisie
  ik vraag mij af wat de nps bezielde .je bent klein hebt geen verstand maar nu daar je volwassen bent vraag ik mijn eigen af waarom …niets voor nodig vindt ik .
  wij moeten het anders doen niet de wijze die de nps in het verleden heeft gehanteerd fout fout fout .
  bosje geef ons die psa ik wil het hebben het is van heel groot belang voor hen die het willen hebben .de marokanen en turken hebben het wij willen het ook .nederland wordt moeilijk met die psa heb ik toch een stukje zekerheid .


  Maak melding

 13. Voorwat betreft de PSA-regeling:IS BULLSHIT
  De overheid wil op makkelijk mannier geld verdienden van de nederlandse/surinamers.
  bijv. een document zal ongeveer 400 euro kosten.
  ingeval van gebruikmaking van ong 10.000 mensen. dat is 4 miljoen in de zakken van de boeven van Bouta.

  Waar zijn de afgedankte en oude profvoetballers uit Nederland. Die gingen massaal goedkoop als Suriprofs naar suriname, hun kunnen een bijdrage leveren, die zijn nu werkloss thuis.
  Wij als werkende mensen zal niet kunnen doen.
  Suriname maakt juist moeilijk voor ons om daar kunnen vestigen . bijv mogen niets rijden daar.
  visa aanvragen: alle maal geldkloperij van de overheid.
  Basta
  Eerst bouta achter de tralies.


  Maak melding

 14. de regering zal met wat anders moeten komen dit wordt niks ,dit spoort mensen niet aan om dat land mee helpen opbouwen .maar goed het is besproken ik ben niet pessimistisch eerder optimistisch omdat de regering hier voor het eerst aangeeft wat te willen met de surinamers in het buitenland .front is nog nooit met een sugestie gekomen om dit bespreekbaar te maken …dus bosje ga je huiswerk over doen en laat het parlement weten dat dit nergens op slaat .chinezen komen in suriname hebben een chinezen paspoort en een surinaamse dus weet wat je doet om zowel paars als front ook die rechten te geven wij zijn allen surinamers.


  Maak melding

 15. 13-12-2012

  Wanneer komen zij met hun voorlichting richting Rotterdam? Of waren daar ook vertegenwoordigers van de Rotterdamse Surineds aanwezig? Zo ja, wie waren dat dan?
  Srika


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.