maandag, mei 20, 2024
HomeNieuws uit SurinameLamlegging Surinaams onderwijs in het vooruitzicht

Lamlegging Surinaams onderwijs in het vooruitzicht

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 dec – Het onderwijs wacht wellicht een staking over de hele linie. Dit stellen lerarenvakbond BvL en parapluorganisatie Fols. Een eerste poging ging weliswaar verloren. De achterban liet het massaal afweten bij een ‘belangrijke’ vergadering. De vakbondsleiders wilden praten over het vastlopende overleg over betere beloning.

Maar de onderwijzers verschenen niet. De leiders willen het er niet bij laten. De overheid zou werkgever wellicht de indruk krijgen dat het veld niet strijdvaardig is. Er is reden tot ontevredenheid. De vakbonden wilden nog voor de kerstvakantie hun ontevredenheid kenbaar maken. Ouders vreesden al een boycot van onder meer schooltentamens. Die vrees is voor dit moment ongegrond. De leerkrachten lijken nog bereid hun werk te doen.

De regering kondigde onlangs een loonsverhoging aan van tien procent voor alle ambtenaren. Wellicht nam dit de vakbonden veel wind uit de zeilen. Maar volgens BvL- leider Wilgo Valies is de kous beslist niet af. Hij hoopt op ‘hergroepering’ van de achterban, omdat die sowieso ontevreden is over de beloning. De verwachting is nu dat een strijdvaardiger houding aan de dag wordt gelegd aan het begin van het nieuwe jaar.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
 1. Ik snap niet dat valies, de boodschap die hij gisteren meekreeg van de niet opgekomen leerkrachten, wil begrijpen dat leerkrachten niet willen meewerken met zijn stakingachtige houding. de mensen zijn moe van valies. ze hebben genoeg aan stakinge door hem georchestreert.


  Maak melding
 2. De vakbond is nooit van die betekenis geweest dat het heeft bij gedragen aan de ontwikkeling van het land.De vakbond heeft mede bij gedragen aan de corruptie. De invloed van de NPS is sterk aanwezig en bij al die ambtenaren die op cruciale posten zijn neergezet.
  Deze man is met zijn ego bezig voor de bakzijl die hij gehaald heeft.


  Maak melding
 3. deze man is geen vakbond man het is een awarie domrie .
  iets anders kan je echt niet verzinnen .die man weet niet wat onderhandelen is om de kinderen niet te duperen ..die man kent zijn verantwoording niet .stoere taal dat is valies .plichten kent hij niet aaleen maar rechten aan zijn achterban maar ja bigie sma takie .keskesie e mik ing piking te an poring .en au poring toe .
  het volk moet in opstand komen tegen deze man .triest voor de schoolgaande jeugd die weer de dupe gaat zijn .


  Maak melding
 4. =Het enige waar ik mij zorgen om maakt, is het feit dat sommige van mijn landgenoten dom blijven, omdat zij niet de nodige kennis meer krijgen die zij nodig hebben.

  =Het is ook niet vreemd dat vele Surinamers een bepaalde kader missen om hogerop te komen.

  =Ja, natuurlijk als zij zo snel een diploma willen geven zonder enige inzet van leren.

  =Het onderwijs die zo hoog stond aangeschreven gaat jaarlijks weer beneden de peil naar beneden.

  =Jammer en nogmaals jammer voor de kinderen.


  Maak melding
 5. Kom op Wilgo.
  we doen het gewoon als in het verleden.Beginnen bij Ons erf gaan naar het kabinet van de president.Zo kan het niet blijven duren.Overal slaat de verloedering toe.Leerkrachten zijn meer waard dan een paar SRDjes.

  Cobie.


  Maak melding
 6. het hek is van de dam, het sneeuwbaleffect is begonnen. verdubbel de aov, 10% loonsverhoging voor ambtenaren. en maar uitdelen uit een lege schatkist.
  Lackin maar weer naar China sturen voor een lening.

  wat een hopeloze bende in dit land.


  Maak melding
 7. het is goed dat een vakbondleider op komt voor de rechten van de arbeiders maar ik persoonlijk ben sceptisch over vakbondleiders meestal hebben zijn ook politieke agenda zoals Derby, Hooghart dan hebben ze meerdere petten op


  Maak melding
 8. De leraren komen op voor hun rechten en dat is hun gegund en het is hun recht ook!

  Degenen de zonder strijd te voeren het zoeken naar recht en rechtvaardigheid hebben opgegeven kunnen een vb nemen aan deze leraren!

  VECHT voor je RECHT!!


  Maak melding
 9. Het zal in het onderwijs wel altijd kommer en kwel zijn. Onderwijs is de basis voor een gezonde samenleving. En vooral het basisonderwijs en daar schort er heel wat aan in Suriname, want juist op dit niveau het basisonderwijs, waar je juist met PABO afgestudeerde studenten moet werken, gebeurt het niet. De meeste van deze leerkrachten zitten op de basisscholen om de kinderen bezig te houden, van de straat houden zou je kunnen. Want daar lijkt het vaak op. En dit blijkt funest op latere leeftijd, want vaak worden de kinderen bemoederd in plaats van hen te onderwijzen. Vooral op het Surinaamseplatteland de districten is dit gebrekkige vorm van onderwijs de gewoonste zaak van de wereld, excuus hiervoor, zegt men die kinderen hebben onderwijs nodig, en dat is ook zo. Ik zeg, geeft ze onderwijs van onderwijsleerkrachten want die zijn er legio, alleen de salarissen zijn het probleem. Ja wel, en dat werkt door op de – tevredenheid en ontevredenheid – van de professionele leerkrachten. Suriname moet men een systeem invoeren/hebben genaamd “loon naar werken” want als je dit niet hebt zullen er altijd ontevreden mensen zijn, en terecht ook.


  Maak melding
 10. Alle ambtenaren hebben al een 10% loonsverhoging gekregen en nu willen de leraren een extra 10% verhoging, ze zitten te dreigen met stakingen als ze hun zin niet krijgen. Stakende onderwijzers is iets waar ik geen voorstander van ben. Stakende leraren zijn funest voor het onderwijs en de ontwikkeling v.d. jeugd. Ik hoop dat de onderwijzers verstandig handelen en afzien van stakingsacties. In Suriname hebben vakbonden namelijk heel wat kapot gemaakt door iedere keer te gaan staken als ze hun zin niet kregen, vakbondsleiders zijn haast net zo erg als politici.


  Maak melding
 11. Wilgo valies waar ben jij mee bezig,”de regering heeft al tien procent toegekend voor alle ambtenaren ,ben jij dan niet tevreden met die loonsverhoging of wil jij stakingen voor de dag leggen om spanningen in het land te creëren.
  Begin te kijken hoe jij het les materiaal kan toepassen om de jongeren op een volwaardig niveau wat lands,cultuur ,samen leving,economische kennis en vaardigheid,normen en waarden op een verbeterde manier kan toe passen,”Su heeft geen tijd voor verwarringen maar voor een stabiele opbouw vanuit het land zelf ,idioot,’begin desnoods met kennis van Su natuur en het ordenen van Su samenleving op natuur ordelijk principe.


  Maak melding
 12. Nederland is een van de landen die voldoet aan de toelatingscriteria voor de Economische Monetaire Unie.
  Nederland heeft een overlegeconomie, dat wordt ook wel het poldermodel genoemd.

  Zou inprincipe voor Suriname de ideale oplossing zijn. Het maken van centrale afspraken is effectiever dan wanneer zaken afzonderlijk moeten worden geregeld. Een vecht-economie kost meer in termen van ‘economisch wisselgeld’, met andere woorden: elkaar bevechten richt aan beide zijden meer schade aan dan overleggen. Verder is er ruimte voor het nemen van maatschappelijke verantwoordelijkheid en lange termijndenken en zijn de beperkingen van het marktdenken makkelijker te zien.

  Maar goed, je regering moet wel competent zijn. Aangezien de regering Bouterse niet in staat is om met hoogopgeleiden te communiceren kan het polderen ook zo de prullebak in. In een machtstaat gaat dit ook niet werken.


  Maak melding
 13. koos de jong
  ik vind dat jij jou teveel op euronedland richt en de ware normen en toedracht van su daarop wil aanpassen”jij bent naar jou uit spraak geen echte surinamer maar iemand die de principes van een onderdrukkende economie in su zou willen toepassen”,houd op om steeds wat land ontwikkeling wat su betref op een nederlandse manier te draaien het is zinloos om een buitenlandse structuur in mijn land aan te passen.
  is het jou niet duidelijk dat voor eeuwen toen nedland su in hun macht had dat er geen vooruitgang in su plaats gevonden heeft,en als dat het geval zou zijn dan zou su op de zelfde hoogte als nederland zijn’wat ontwikkeling betreft’ dus houd je mond als jij niks zinnigs te zeggen hebt.
  nu dat zu uit eigen krachten aan het opbouwen is geef jij kommentaar op alles wat su,regering,volk betreft;;’nederland die nu de armoede grens heeft berijkt en de economische en sociaale problemen aan het toe nemen is ”daar klaag jij niet over”jij woont er dus begin daar en niet mijn geliefde suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES