‘Strijden tot veroordeling schuldigen decembermoorden’

81

PARAMARIBO, 8 dec – “De Strijd kan niet eindigen voor we de schuldigen van de moorden van acht december 1982 veroordeeld hebben gekregen.” Dit zegt Soeniel Oemrawsingh, voorzitter van stichting 8 December 1982. Dertig jaar na de executie van vijftien tegenstanders van het militaire regime van Desi Bouterse, is de strijdvaardigheid niet minder geworden. Het gaat om meer dan alleen maar genoegdoening krijgen.

De vraag is of Suriname het land moet worden van straffeloosheid. Wat voor imago willen land en samenleving voor zichzelf? “Het kan niet mogelijk zijn dat mensen die gruwelijke misdaden hebben begaan, vrij rond lopen en straffeloos kunnen blijven. Voor jongeren zou het een voorbeeld zijn van slecht mogen doen zonder vrees voor straf”, zegt Oemrawsingh tegenover zender RBN. Die indruk zou wellicht kunnen ontstaan, nu ook het strafproces stilligt.

Het proces biedt juist wel de meeste en zelfs de enige kans op gerechtigheid. De wet dreigt nu die kans de grond in te boren en kan daarom niet anders dan verfoeid worden. De wet staat elke vorm van vrede en verzoening in de weg. “De amnestiewet is een vloek voor het normalisatieproces. Ons imago is flink aangetast. We zitten als land in een positie waarin je je afvraagt waar we naartoe gaan”, aldus Oemrawsingh.

81 REACTIES

 1. Mijn geliefde land Suriname is door crimineel Bouterse en twee kampen gedeeld.
  aan de ene kant hebt je Surinamers met normen en waarden,fatsoen,rechvaardiheid,etische en morele waarden.
  En aan de andere kant heb je onetische,onmenselijke,onbeschofte mens onwaardige Surinamers die de moorden op onschuldige landgenoten verheerlijken..


  Maak melding

 2. We kunnen een streep onder deze zaak zetten alleen als de daders van deze slachting berecht worden. Er zal recht moeten worden gesproken en deze beesten zullen hun straf moeten onder gaan. 15 ongewapenden mensen afslachten, dan ben je in mijn ogen een beest.

  Voor de nabestaanden is het onverteerbaar dat deze beesten nog rondlopen. Streker nog, dat deze beesten op dit moment de dienst uit maken in Suriname is regelrecht een klap in hun gezicht.

  Een waarheids/verzoenings commissie gaat geen soelaas bieden. Daavoor had je 2 strijdende partijen voor nodig (zie Zuid Afrika). Suriname is een relatief klein land met een kleine bevolking. De uitkomst van een waarheids verzoenings commissie zal altijd voor bepaalde groep teleurstellend zijn en dat gaat nooit werken.

  CONCLUSIE: MISDAAD LOONT IN SURINAME ! SCHANDE


  Maak melding

 3. Elk jaar als ik de Surinaamse avond 4 daagse wandelmars bijwoond valt het mij op hoe lang de stoet is van de NDP delegatie. Evident is ook de enorme oververtegenwoordiging van jongeren. Ik vraag mij af of deze argeloze jongeren wel weten dat de leider van de NDP een moordenaar is. Als ouder zou ik mijn kind wel verbieden mee te doen met het verheerlijken van een partij wiens leider bloed aan de handen heeft.


  Maak melding

 4. waar het met surinaame naar toe gaat is terug in de tijd met de golden oldie party en gastheer is show master desie delano bouterse met zijn nieuwe show terug in de tijd 1982 pang pang pang drugs dood moord vermist bloed geld en de ndp doet lekker mee drugs partij weg met deze hele rotzooi weg met paars en al die mensen laat het een feest dag worden voor surinaame als deze boefen tuig weg is weg met dat nep monument van de revo van bouta surinaame is pas vrij als bouta weg is


  Maak melding

 5. + + + + + + + + + + + + + + +
  En de vele andere onschuldig vermoorde slachtoffers, Rest In Peace. In Suriname zal er geen rust en vrede heersen zolang de daders van deze gruwelijke moorden niet zijn berecht.


  Maak melding

 6. Plato,
  De jeugd gaat op zoek naar helden om zich mee te identifiseren,dus als rolmodel in hun groei naar volwassenheid. Bouta heeft als politicus/crimineel tot de verbeelding van de jongeren gesproken,door de voorgaande president herhaaldelijk te desavoueren en publiekelijk,onbestraft,belachelijk te maken.

  Bovendien was het onmogelijk gebleken de man en anderen voor verdachte misdrijven te arresteren,omdat zij middels een prive-leger een constante dreiging vormden voor het wettige gezag. Dan vindt omkering van het beeld plaats van zwart naar wit! De jeugd ziet in de man de ‘superman’ een held,die alles zal kunnen doen wat de anderen niet kunnen.


  Maak melding

 7. Het is bekend dat india een kolonie van engeland is geweest en hun eigen wetten verloochenen voor die engelsen.
  Soeniel is ook zo ,een landverader die samen met AI een pact heeft gesloten om het volk op een dwaal spoor te leiden.
  Ka sakasaka koelie verader.


  Maak melding

 8. @ GMAP
  Over het algemeen ben ik het met je eens, nu je zegt dat Bouterse ons geliefd land Suriname in twee kampen heeft verdeeld ben ik het daar niet helemaal mee eens; hij heeft Suriname volgens mij in drie kampen verdeeld.
  1. De grootste groep bestaande uit de Surinamers met normen en waarden, fatsoen, rechtvaardigheid, ethische en morele waarden
  2. Een grote groep bestaande uit normale Surinamers die door misleiding en gemakzucht alle (mis)daden, door hem begaan (in het verleden en thans), goedpraten en het zonder meer willen vergeten en vergeven. Deze groep bestaat uit mensen die niet voor zichzelf willen of kunnen nadenken, het zijn over het algemeen gewone Surinamers zoals mijn aardige buurvrouw, waar je over van alles en nog wat op een normale manier kunt praten behalve als het over de moorden en de moordenaars van 8 dec. gaat.
  3. Een kleine, goed opgeleide groep personen (artsen, leraren, dominees enz.) die wel kunnen nadenken maar die daadwerkelijk onethisch, onmenselijk, onbeschoft en mensonwaardig zijn, die in staat zijn om wegens politiek gewin over lijken te gaan, zij weten het beter en toch verdedigen ze de daders van de 8 december moorden, door allerlei wetten doorgedrukt te krijgen. Zij weten b.v. dat door de aanname van de amnestiewet en het vrijuit laten gaan van de daders, de rechtstaat Suriname in gevaar komt, maar het kan ze niets schelen want nu levert dat standpunt hen voordeel op en daar is het hen om te doen.


  Maak melding

 9. De strijd voor rechtvaardigheid en gerechtigheid heeft niets met ras te maken,achterlijke varken dat je bent.
  Hoe diep kunnen deze onmenselijke idioten nog zakken?


  Maak melding

 10. Die meneer Sunil O is duidelijk, echter hoe lang gaat men nog srijden, om bv met name de President in de lik te krijgen, en eea duurt al 30 jaar, ik heb tenminste geen hoop en dit al een tijd dat er een rechter zal zijn in Suriname, die zal zeggen, en nu, ja nu ga je
  de lik in voor altijd, helaas die rechter moet nog geboren worden, hoop die zal blijven, maar de realiteit is anders.


  Maak melding

 11. @GMAP

  Broeder het is voor mij nog steeds onvoorstelbaar dat er broeders zijn met een loopse hondse mentaliteit om een moordenaar/slachter te adoreren..

  De beelden spreken wederom voor zich…
  Hoe laag kan je nog zakken om zo’n monster te koesteren…

  Deze lafaard zal zijn straf niet ontlopen…


  Maak melding

 12. @blakasur, SHAME ON YOU//////

  =Een ieder die dit goed keurt zou ik zeggen:::laat dit NOOIT met jou gezin of andere familieleden gebeuren. =Zodra je het gevoel zal krijgen dat er GEEN gerechtigheid is zul je aan DDB denken die jou mee sleurt in zijn negativiteit.

  =Het gaat om land en volk en NIET om DDB. Men wil graag rust in het land.

  =@GMAP, dank je


  Maak melding

 13. Het gaat jullie niet om land en volk maar eigen belang.
  Stelletje huigelaars.
  Veraders.
  En gebruik geen woorden van een ander schofterige bloedzuigers.


  Maak melding

 14. Onder de zogenaamde herdenkers zeg ik u met overtuiging: MEER DAN BOUTERSE IS HIER!

  DE AMNESTIE-WET van Suriname, meer dan een gepast ANTWOORD!

  Ondergetekende als directe nabestaande namelijk de neef tevens peetzoon – dus bloedverwant – van wijlen de PROMINENTE EN ZEER GERESPECTEERDE VAKBONDSLEIDER van Suriname de heer Cyrill Daal met nog vele anderen, die het liefst anoniem willen blijven stellen met z’n allen vast dat de gebeurtenissen van 8 december 1982 op een zeer respectloze en onbeschaamde wijze steeds weer wordt misbruikt.

  Het betreft hier vaak mensen met een zwaar complex – of wij het als meeerderwaardig of minderwaardig willen kwalificeren – die zich ten koste van anderen hetzij ongeacht middels leugen en bedrog zich willen blijven manifesteren. Ze hebben ooit de smaak te pakken gehad en kunnen er niet zonder. Mensen die vandaag aan de dag gebukt gaan onder hun zelf gecreëerde leugens.

  Personen die dit zeer onetisch gedrag verwerpen worden op zeer platvloerse wijze beledigd en voor alles wat verkeerd is uitgemaakt. Een dergelijk gedrag is zeker niet iets waar een Cyrill Daal destijds voorstond.

  De 15 omgekomenen die men nu gemakshalve op één hoop wenst te gooien – omdat men denkt garen bij te kunnen spinnen – is regelrecht bedrog en volksverlakkerij.

  U en ik weten dat het grootste deel van de slachtoffers ook fervente sympatisanten waren van het revolutionair militair regiem toen. Er zijn enkele duidelijke voorbeelden.

  Degene die het niet wisten dat wijlen de heer André Kamperveen zich als eerste perschef van de militairen oftewel van de revolutie had aangediend en daarna ook als zodanig in functie trad.

  Wijlen de militair Surindre Rambocus – een in zijn naïviteit jonge soldaat opgestookt door toen een handjevol tegenstanders – het had een hartje gescheeld en hij had niet 15 maar tientallen zoniet honderden mensen om zeep geholpen. Een opgezweepte jongeman met een murdergedrag – die het conflict koelie-kafrie oftewel hindoestaan-neger wilde aanscherpen/aanscherpen.
  Deze jongeman hoorde in feite als psychopaat niet in het leger thuis en was een regelrecht gevaar, vooral naar de overige bevolkingsgroepen toe.

  Bram Behr tezamen met zijn vrouw toen Rita Rahman, waren communist/marxist in hart en nieren en een honderd procent tegenstander van het Nederlands gedrag met haar koloniale overheersingszucht.

  Maar nee, om hun “gelijk” te halen werkt men met jan en alleman op bedrieglijke wijze samen. Hoe dan ook Holland/Nederland was vanwege haar verleden in Suriname bij het overgrote deel van de latere slachtoffers en de Surinaamse bevolking niet te verwaarlozen, totaal niet populair, allerminst populair.

  Cyrlll Daal heeft altijd in Suriname gewerkt en gestudeerd. Zijn broers in Nederland woonachtig voor de onafhankelijkheid gingen voor deze onafhankelijkheid terug naar Suriname om het land te helpen opbouwen en hadden min of meer een afschuw van Nederland. Mede vanwege het denigrerend gedrag van de Nederlander naar m.n. de Surinamer toen. Een trend die op een uitzondering na haast gehandhaafd is gebleven in Nederland: namelijk neerkijken op de “buitenlander”.

  Men zal nooit en letterlijk nooit iets kunnen bereiken met de zogenaamde herdenkingen, optochten, gedenkingen etc. Het is allemaal HYPOCRIETE ROMMEL en van zeer laag gedrag, waar zelfs honden geen brood van lusten.

  Nederland zou de laatste plaats moeten zijn waar er een optocht of iets dergelijks m.b.t. de Surinaamse gehouden wordt.

  De omgekomenen indien doden konden spreken zouden zich de vraag hebben gesteld of er geen betere plek voor ze gevonden zou kunnen worden.

  Het is sowieso mede dankzij Nederland – goedschikts of kwaadschikts, de situatie in Suriname tijdens de revolutie.

  Elke kerk is normaal gesproken een plaats voor verzoening en vrede, dus zou nimmer mogen worden gebruikt als plek waar haat jegens elkander, ongeacht wie het moge zijn wordt gestimuleerd.

  Als dergelijke lieden onder het mom van herdenking or whatever godslastering willen plegen op de koop toe zelfs in de kerk, mogen wij van zulke lui alles verwachten. Zij laden trouwens alleen maar nog zwaardere lasten op zichzelf, vanwege dergelijk verwerpelijk gedrag.

  Laat men stuk voor stuk bij zichzelf te rade gaan en afvragen wat men beoogt. In goede aarde willen vallen in Nederland die zelfs vreemd zal opkijken van: waar zijn deze onnozelaars en schaapskoppen nou weer mee bezig.

  Men moet de zaak met een dergelijk laf gedrag niet op de schouders van één persoon – in dit geval – Bouterse afwentelen. Het is een zaak van Suriname als totaliteit.

  De kogel is al geruime tijd door de kerk. De AMNESTIE-WET is aangenomen, daar moet men aan vasthouden. Het is een democratisch genomen besluit. Zwichten voor een handjevol runderen is meer fictie dan wat anders.

  Het is tegen beter weten in zeer misplaatst/misleidend en zeer GOEDKOOP om één persoon verantwoordelijk te blijven houden, terwijl we de diverse feiten weten.

  Daarom zeg ik u, als wij het over de zogenaamde herdenkers waaronder een overgrote groep sukkels hebben, zeg ik u met overtuiging: MEER DAN BOUTERSE IS HIER!

  DE AMNESTIE-WET van Suriname, meer dan een gepast ANTWOORD!

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 15. Beste allen,

  Laat mij u een ding vertellen, ieder verhaal dat een open einde heeft eindigt onvoorspelbaar.

  Ik garandeer alle nabestaanden dat er een veroordeling gaat komen!

  Immers door de aanname van de achterlijke amnestiewet is voor een ieder vast komen te staan dat men schuldig is aan misdaad tegen de menselijkheid. De overledenen zijn op een beestachtige wijze gemarteld en geslacht.

  Door de aanname van de amnestiewet geeft Bouterse aan dat zij schuldig zijn. Zij wisten dat zij veroordeeld zouden worden, is was en er is geen ontkomen aan.

  Ik blijf me voorlopig onzichtbaar en op de achtergrond houden omdat ik bang ben net als zovelen om vermoord te worden.

  Ik vergeet de intimiderende woorden van Bouterse ca. 30 jaar gelden nog steeds niet. Deze schoft zei toen op de Radio: Mi annoe habbi nangra en mi nangra habbi angra.

  Als kind stond ik doodsangsten uit voor deze woorden, ik was toen amper 8 jaar oud.

  Laat staan hoe de slachtoffers zich voelen.

  Ik leef met u allen mee, sterkte aan alleen.


  Maak melding

 16. “De vraag is of Suriname het land moet worden van straffeloosheid.”

  Gerechtigheid voor de nabestaanden van de slachtoffers van het bloedbad van 8 december 1982 is door de BOUTABILLENLIKKERS tot bijzaak gemaakt in het gelijknamige proces. Niet alleen de schuldvraag dient de Krijgsraad op te lossen, maar ook de boven opgeworpen vraag, die het belang van de nabestaanden overstijgt.


  Maak melding

 17. @T.R. Sleur

  Zullen wij jou te midden van jou gezin wegnemen, je ballen eraf schieten, je geslachtsdeel eraf schieten, jou martelen tot de dood erop volgt dat je na je door onherkenbaar bent verminkt? Zullen jou nabestaanden dan nog ooit in hun leven een gelukkig moment kennen?

  Wat ben je een idioot door over de gevoelens van de nabestaande te lopen, te ontkennen.

  De nabestaande zijn voor het leven getekend, verbijsterd en hebben een schok dat voor hun levenslang duurt.

  Dit alles terwijl Bouterse slechts feestjes aan het vieren is.

  Nog voor de verkiezingen noemde Bouterse de december moorden tijdens een meeting. Bouterse lachte en zei…”die december moorden……, Bouterse lachte….” en zijn aanhangers deden precies hetzelfde.

  Narcisten en egoïsten als u zullen zo weer de moorden plegen. Zo blijkt nu wederom wat voor psychopaten in Surinaamse regering en politiek zitten.


  Maak melding

 18. Aan de 15 slachtoffers..RIP.

  Namens jullie zetten wij het strijd voor gerechtigheid voort!

  Om deze dag niet mee te maken en de waarheid en de surinamers niet onder ogen hoeven te zien heeft de MOORDENAAR BOUTERSE zijn toevlucht gezocht in Brazilie.

  Hij ,de moordenaar bouta heeft het idee dat hij zijn hele zondige leven in staat zal zijn deze dag te kunnen ontvluchten en daarmee ook zijn straf.

  Gerechtigheid zal geschieden en zijn einde zal alles behalve plezierig zijn.


  Maak melding

 19. @blakasur

  En de bouta amnestie,is dat dan niet om EIGEN BELANG,BOUTA’S BELANG, in recordtijd verleend aan bouta door zijn partnerts in crime somo,brunsie de amnestie indieners en degenen die ervoor gestemd hebben?!
  Waar zie je het ‘slandsbelang ervan?!

  Het paarse volk voorspelt altijd ONHEIL EN MOORD!!
  En amnestie voor de moordenaars!!

  WEG met het paarse volk en hun paarse god,om de echte God te ontvluchten is de paarse god naar brazilie gevlucht!!Blijf vluchten bouta de moordenaar,van God zal je het toch niet kunnen winnen!!


  Maak melding

 20. Kapitein Fernandes,Roy Horp,A.Haakmat,J Wijdenboch het is wel opvallend dat al deze mensen in ongenade zijn gevallen Bij Bouterse.
  Bouterse is gemene megalone idioot die zijn eigen schaduw niet vertrouwd daarom de benoeming van zijn drugs criminele zoon als bewaker.
  T.R Sleur jij vertoond dogmatisch gedrag,ik heb die militairen van dichtbij mogen mee maken dus die flauwe kul over steun aan de revolutie komt vant die paarse dogma. die stikker van de revolutie is pas later aan die padvinder gedoe geplakt toen palu een prominente rol ging spelen in het gedoe, toen ging het ook de verkeerde kant met suriname.


  Maak melding

 21. Gelet op de gang van zaken rond het decembermoordenproces (zoals het verlenen van amnestie voor de moordenaars) is het duidelijk dat de corrupte en criminele Surinaamse overheid niet in staat is om gerechtigheid te bezorgen aan de nabestaanden van de slachtoffers v.d. decembermoorden omdat de criminele beesten die nu politiek/bestuurlijk aan de macht zijn er alles aan zullen doen om de dans te ontspringen. Als de nabestaanden gerechtigheid willen dan zullen ze het recht maar in eigen handen moeten nemen, dat zou in Suriname, gelet op de gang van zaken, ook nog eens moreel gerechtvaardigd zijn. Als mijn vader 1 v.d. slachtoffers was geweest dan had ik allang het recht in eigen handen genomen.

  @blakasur
  Je lult uit je criminele bek als het smerige, debiele en immorele stuk afval dat je bent. Als 1 van jouw familieleden of geliefden gemarteld en vervolgens afgeknald zou worden, zou jij dan ook voorstander zijn van amnestie voor daders? Iets zegt me van niet.


  Maak melding

 22. De AMNESTIE-WET Suriname, is het BRILJANTE ANTWOORD!

  ‘Strijden tot veroordeling schuldigen decembermoorden’

  Aldus de stro-mannen, handlangers en marionetten!

  Een meer dan gegronde reden temeer voor Suriname om de AMNESTIE-WET in haar armen te sluiten. Geen duimbreed van afwijken, is het devies.

  Als nabestaande te weten, neef en tevens peetzoon van de PROMINENTE en GROTE SURINAMER die ons is voorgegaan Cyrill Daal, wil en kan zich nooit en te nimmer vereenzelvigen met degene die de namen van de 15 en overige omgekomenen van de Revolutie in Suriname willen misbruiken.

  De AMNESTIE-WET Suriname, is het BRILJANTE ANTWOORD!


  Maak melding

 23. het valt op dat deze fronters die in nederland zijn ..alles wat surinaams is corrupt en alles wat nederlands is …is niet corrupt .die gasten hebben een minachting van alles wat surinaams is .
  jullie zijn naar olland gegaan voor lot verbetering maak er gebruik van maar ga nu suriname niet neer halen omdat je denkt dat je in het paradijs bent fronters .kan zijn dat je het niet eens ment met bepaalde dingen maar ik verzeker jullie …het justitieel apparaat doet gelukkig niet onder voor olland het is zelfs beter als ik die straffen moet horen die worden uitgedeelt aan pedofielen ,verkrachters ,moordenaars drugs handelaren . die 8 december moorden zijn zeer zeker te betreuren en er moet recht gedaan worden ..maar zeg ik erbij brunswijk heeft heel veel boter op zijn hoofd voor wat hij heeft aan gericht ellende en nog steeds bezig is met crimineel gedrag .


  Maak melding

 24. @T.R. Sleur

  Al zou het zijn om jouw en kornuiten in de pen te doen klimmen,is het al waard om de herdenkingen te houden.Als je naar een ge-ordend samenleving wil,moeten misdaden bestraft worden en niet met amnestie beloond.Dat is carte blanche om op dezelfde voet door te gaan.

  Cobie.


  Maak melding

 25. @baly en T.R SLEUR
  Prettige feest aan jullie toegewenst op deze dag 8dec!
  Het is niet toevallig jullie vader geweest die neergeknald werd genadeloos te fort zeelandia.Reden genoeg voor jullie en je families om feest te vieren.
  Jullie en je familie werden op deze dag bespaard om te rouwen samen met de rechtgeaarde surinamers en de nabestaanden van hun.

  Als jullie ‘savonds bidden hoe zeggen jullie je gebedje?!
  Zo misschien…
  …en paarse god kan je onze ndp god het eeuwige Amnestie schenken en hiermee ook zijn vrijheid veiligstellen??!!


  Maak melding

 26. @pero

  ook jouw president is in Holland veroordeeld.Dus hoort hij ook in de door jou genoemde rijtje.En het is je pres.die Lonnie geschapen heeft.Was er geen 8 december ’82,zou er ook geen Lonnie kunnen opstaan.En dat beiden met tonnen boter op hun kop lopen,is heel waar.

  Cobie.


  Maak melding

 27. Cel voor koken hoofd sexpartner.

  Een Duitser (44) is veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij iemand tijdens een sexspel had gedood en vervolgens zijn hoofd had gekookt.

  De man had het 37-jarige slachtoffer op internet leren kennen. Hij bond hem met zijn instemming vast aan het bed en plakte zijn mond en neus af. Toen bleek dat het slachtoffer gestikt was, sneed hij het lichaam in stukken en kookte het hoofd in een pan. Waarom hij dat deed is onduidelijk.

  Het OM eiste levenslang, maar de rechter geloofde het verweer van de man, die zei dat hij zijn partner niet wilde doden, maar alleen maar gevaarlijke sex wilde.

  Wie is hier nu de kannibaal, is het de Surinamer?
  Wie is hier de bananenrepubliek is het Suriname?
  Wie zijn allemaal zo hoog, beschaafd etc. ontwikkeld?

  Was niet Duitsland no.1 producent waar Holland al te graag zaken mee doet? Opscheppers en romantici van Nederland en haar “nette” buren.

  Oeng bigieng stréé-léé. Réé(Ray) start a stréé-léé machine.

  Fakkeloptocht Duitse Ambassade misschien?


  Maak melding

 28. 08 december 1982
  08 december 2012

  30 jaar geleden dat er in de vroege ochtend van 08 december 1982 kanonschoten gehoord werden. En Suriname die zich klaar maakte om te gaan werken die maandag ochtend wist dat er weer zoals gewoonlijk iets aan de hand was. De rust was weer enkele weken terug gekeerd na de massale volksopstand tegen het militair regime in Suriname en de oproep van alle media tegen het bewind van Bouterse. Maar met het lawaai die heel paramaribo deed beseffen dat er weer iets fout gaande was werd de paniek in het land weer opgelaaidt totdat bij het nieuws van 07.00 uur de bevelhebber van het Nationaal leger zijn verslag deed. En wel dat een coup verijdeld was en de verdachten op de vlucht waren neergeschoten. De zoveelste verijdelde coup dachten velen. Na zovele incidenten met Sital,Joeman,Mijnals en later Ormskerk en dan de phagwa coup van Rambocus en Hawker was het het militair regime nu meer dan genoeg geworden de verdachten en latere slachtoffers van de december coup onder Cyriel Daal die eerst op democratische wijze de val van Bouterse dichterbij brachten maar de grote fout maakten buiten Suriname hulp te zoeken en wel met Nederland en Amerika. Deze twee landen raakten geschokt door de actie van de militairen er hielden zich schuil nadat dit complot onthuld werd. Nederland en Amerika hebben voor het opjutten gezorgd en dat is bemoeien in de interne aangelegenheden van een soevereine staat en tegen de internationale wetten van de verenigde naties. Tot de dag van vandaag hebben deze landen de nabestaanden in de om de tuin geleid behalve wanneer er politiek en belangenverstrengeling aanwezig is en harde taal roepen die slechts een echo effect hebben.

  Vandaag de dag 08 december 2012 precies 30 jaar geleden dat dit dramatisch leed Suriname overkwam zijn landgenoten meer bezig met de kerstvoorbereidingen dit jaar en hun eigen belangen dan denken aan de slachtoffers van de decembermoorden.

  Maar dit alles heeft een reden: het gezegde is u bekend vandaag ben je mijn beste vriend, en morgen mijn aartsvijand. En ook wel vandaag mijn aarstvijand en morgen mijn beste kameraad. Denkt u aan Brunswijck Jungle Commando en zijn stijdmakkers en Somohardjo en zijn bevrijdingsraad die vandaag Bouterse samen aan de meerderheid hebben geholpen president van Suriname te worden. Zo is het ook gesteld met de 15 slachtoffers van december 1982. Arron en Venetiaan waren persoonlijk teleurgesteld in deze slachtoffers dat zij uit eigen belangen de coup van Bouterse vanaf het eerste uur hebben ondersteund en verwelkomd. Zonder druk uit Nederland was er nooit door het Front een begin gemaakt met onderzoek naar de decembermoorden. En wel te denken dat het Front wel politiek uit eigen belang samen met nederland spelletjes hier en daar bedenken uit naam van de decemberslachtoffers. Als je het mij vraagt een heel verkeerde aanpak om een oplossing te brengen in deze kwestie. De oplossing zal uit Suriname moeten komen en niet nederland bijbetrekken die op haar manier de zaak wil oplossen door een persoon maar te noemen in deze zaak en dat van Bouterse ipv eerst de personen achter deze gebeurtenis die de macht wilden behouden op te sporen. Nederland heeft duidelijk geen oplossing dan incidentele journalistiek via de media te plegen over deze zaak. Na 30 jaar moet niemand een ander hoop geven noch in de maling nemen dat een oplossing van deze tragedie buiten Suriname en buiten de surinamers om die daar zelf wonen tot een bevredigende oplossing zal komen. Organisaties en landen kunnen alleen maar leuzen en gerechtigheid roepen die slechts een schrale troost bieden dan een juridische oplossing die heel complex in elkaar zit. Let op men kan veel roepen en schreeuwen maar een juridisch tribunaal is met de Amnesty zet die naar het systeem van Nederland zelf in Suriname is uitgevoerd. Het rechtssysteem in Suriname is geheel van nederlandse makelij opgezet en Suriname heeft Nederland een koek van eigen deeg gegeven. De commissie onderleiding van de heer Behr die in samenwerking met nederlandse rechtsgeleerden het concept berechting daders decemberslachtoffers heeft bedacht is terug bij af.

  Voorstanders noch tegenstanders keuren het goed wat in december 1982 is voorgekomen in de republiek Suriname.
  Echter is het zo dat Suriname vanaf dat moment door moest met zijn ontwikkeling en dat vonden van Russel van de moederbond die Cyriel Daal opvolgde en de halfbroer van Andrè Kamperveen Harold leeflang toen minister van binnenlandse zaken in Suriname ook en een overgroot deel van het surinaams volk.

  En ook nu anno 2012 met de democratisch gekozen president en regering van Suriname die alles wil benutten om Suriname tot ontwikkeling te brengen wil Suriname en surinamers hun eigen weg bepalen en wie kan hen dat beletten.


  Maak melding

 29. Terwijl de nabestaanden van de vermoorde broeders uit 1982 al 30 jaar herdenken, loopt de moordenaar bouterse nog steeds vrij rond, en zal op deze dag een exstra slok black label innemen in brazilie, om deze dag niet helemaal bewust te hoeven meemaken, wetende dat hij niet de almachtige is, en nog langer straffeloos door het leven zou kunnen gaan, want ook al zouden deze slappe en laffe rechters in Suriname geen oordeel durven uitspreken, dan zal er op een gegeven moment internationaal ingegrepen gaan worden, kijk maar naar Brazilie en Argentinie, en wat daar gebeurd is, daar is bouterse een kleine jongen bij, dus zijn straf zal hij echt niet ontlopen. hij komt vanzelf aan de beurt.


  Maak melding

 30. stuke uit de west
  voor de verloederde peetzoon T.R Sleur.

  Daal werd alvorens heen te zijn gezonden, lichamelijk/geestelijk mishandeld en daarmee gedwongen te vertellen, waar zijn broer de vakbondsleider Cyriel Daal zich bevond dan wel ophield. Broer Cyriel werd dan ook op het genoemde adres opgehaald. Onvoorstelbaar, wat Eddy Daal zijn levenlang daardoor moest meedragen.


  Maak melding

 31. =Sommige SURINAMERS zijn weer bezig het buitenland de SCHULD te geven.

  =Jammer, maar NIET het buitenland heeft de trekker overgehaald, maar BOUTERSE.

  =Hou toch eens op om dit goed te praten en vergelijkingen te zoeken. Reageer dan maar niet.

  =Wat een figuur en gedrag die men goed praat. Bah


  Maak melding

 32. Jullie zijn een boosaardig volk. Daardoor nemen jullie jezelf het recht om enigszins te oordelen. Jullie zijn een gemeen volk niet meer of minder dan gespuis. Oordeel niet, opdat u niet geoordeeld wordt.

  Laat de doden vooral met rust of jij het leuk vindt of niet, ze rusten allen in vrede.

  Je pijlen behoor je op een zaak te richten en niet op een persoon. Dat vele van jullie in Nederland proberen te overleven, tot zover begrijpelijk. Maar niet als lafaards over de ruggen van doden op de koop toe.

  Laat de doden met rust. Bekeert u zich, wellicht dient Bouterse in dat opzicht beeldend als voorbeeld voor jullie allen, schaamteloze godslasteraars.

  Kunnen jullie niet inzien dat jullie hatelijke commentaren, zogenaamde fakkel-optochten en alle overige belazerij, jullie geen meter verder brengt of heeft gebracht.

  Hatelijke westerse taferelen hebben nooit soelaas in conflict situaties.

  Suriname dient hier als lichtend voorbeeld.

  De AMNESTIE-WET, gerechtigheid alom.

  De AMNESTIE-WET, een grotere ZEGEN had Suriname zichzelf niet kunnen wensen.

  AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 33. @ Ray, en alle overigen het volgende. God is een Afrikaan, en niet paars of blank !

  ‘God schiep de mens als zijn evenbeeld’, wordt er altijd gepredikt en gezegd. En laat toevallig de moderne mens in Afrika zijn ontstaan (zie ‘genetic eve’).

  En als er een god bestaat heeft hij D.D. Bouterse als een messias naar Suriname gestuurd, om het land een uplift te geven en een betere toekomst voor alle Surinamers.

  Mark these words !


  Maak melding

 34. Aai….elke polticus weer dat totale macht corrumpeert. Toen bouta met zijn kornuiten de stad platschoot was het voor zijn geld en zijn zg vakbond.
  Die jongens van palu en de pseudocommunisten zagen hun kans schoon om in het centrum van de macht te komen. Zij hebben bouta gebombardeerd tot held. 2 jaar later heeft hij hun eigen matties ,studiegenoten afgeschoten.
  Ja…u bent medeplichtig en ook u komt eeens voor het gerecht. Al bent u 80.


  Maak melding

 35. GMAP
  Hier op het forum is het duidelijk wat je bedoeld.Ik snap niet dat de mensen met rode kruisen niet het respect kunnen op brengen om deze 15 overleden Surinamers te herdenken.
  Het is heel erg triest.Deze beesten zijn gewoon gevoelloze mensen.Je kan ze niets duidelijk maken.


  Maak melding

 36. Beste Kondremangs,
  30 jaar gelden werd de GROOTSTE en ERGSTE LEUGEN uit de onafhankelijkheidsgeschiedenis van Suriname verkondigt door DiDiBrie himself:
  ZE ZIJN OP DE VLUCHT NEERGESCHOTEN!!!!!
  Ik DAAG VANDAAG IEDERE DiDiBrie-aanhanger uit om te vertellen, waar ze waren 30 jaar terug, toen die dictator met zijn moordbrigades als beesten tekeergingen in Paramaribo…..KOM MAAR OP MET JULLIE NONSENS!!!!!!
  Ik zal beginnen met MIJN verhaal:
  In de nacht van 7 op 8 december 1982 werden we in Paqramaribo opgeschrikt door ontploffingen en geweerschoten. Wij woonden op latour en werden opgebeld door een broertje van Oscar Harris(Sidney die militair was), dat RADIKA in brand stond. Inderdaad stond RADIKA aan het Pad van Wanica in brand. Hij was opgebeld door Jimmy Burger(een lijfwacht van DiDiBrie). Zoals gewoonlijk belden we gelijk naar het huis van mijn zus aan de Sneiders Howardstraat;in de buurt van de MBK,om te horen wat er aan de hand was…..we kregen staads bezettoon.
  Via de radio hoorden we dat er meerdere gebouwen in brand gestoken waren en dat er mensen waren opgepakt. een van de gebouwen was het radiostation van mijn zwager,ABC aan de Maystraat.We konden ons niet voorstellen,dat dat gebeurde,aangezien mijn zwager,Ampie, ALTIJD te boek stond als PRO-militair.
  Op zondag 6 december 1982 hebben wij hem voor het laatst gezien bij ons thuis op Latour en hij gaf toen aan,dat die jongens(militairen) GOED werk verrichtten voor het land. Dat was zijn antwoord op een opmerking van (wijlen) mijn moeder,dat zij een hekel had aan die militairen. Want vooral snachts had zijn hinder tijdens haar werk als vroedvrouw.
  Nog frappanter was enkele maanden terug op 27 september 1982 tijdens het verjaardagsfeest van mijn zwager:Chin A Sen,die toen uit Houston was overgekomen, zat tussen Bouterse en Horb met hun armen om elkaars schouder geslagen en te praten over een eventuele terugkeer van Chin A Sen als president. Ik kon alles volgen,aangezien ik met champagne moest lopen tussen de tafels door. Aan de andere kant van de tuin was Cyriel Daal,die zich enigszins op afstand hield van de militairen;Derby stond ook bij hem. Dus de verstandhouding tussen mijn zwager en de militairen was goed. Alleen werd,via zijn radiostation, steeds kritiek geleverd op de militaire machthebbers over hun optreden tijdens de stakingen van october,november en december 1982.
  Enkele dagen voor de moorden ,werden we(studenten van middelbare scholen en de universiteit) in opdracht van DiDiBrie uit mekaar geslagen op 4 december 1982 bij Spanhoek door de oproerpolitie olv Inspecteur Vogelland. Mensen werden letterlijk in mekaar geslagen.
  Maar terugkomend op de nacht van 7 op 8 december:
  Later hebben wij het verhaal gehoord van de overbuurman,die het hele gebeuren heeft gezien.
  Er waren en dubbelcabine pickup en een personenauto gestopt bij de schutting van mijn zwager:
  1 voor de poort en 1 aan het eind van de schutting.
  Op een gegeven moment werd er op de poort geslagen en geroepen: meneer Kamperveen;meneer Kamperveen;hier commissaris Plukker van de politie. De militairen durfden het terrein niet op te gaan,aangezien de grote fila brasileiro losliep en aansloeg.
  Op een gegeven moment zagen mijn zus en Ampie ,dat het niet com Plukker was en gingen weer retour het huis. Op dat moment werd er met een granaatwerper dwars door de slaapkamer geschoten en door de muur boven de schuifdeur.(de hulzen hebben wij nog als bewijs!!!).
  Mijn zwager liep naar buiten om erger te voorkomen en werd gegrepen door de militairen.Die fila sprong om zijn baas te verdedigen;maar werd door 3 uzikogels geraakt en sprong over de schutting weg. Pas na 3 dagen hebben wij de hond gevonden aan de S.Redmondstraat;helemaal verzwakt.
  Mijn zwager werd met een geweer tegen zijn schouder geslagen en meegesleurd in de personenauto. Er bleven 4 militairen met mijn zus in het huis en die schoten dwars door het plafond en riepen haar toe:je huilt om te huis;jo ka kapitalist…..en je bent nog jong;zoek een andere man;je gaat je man nooit meer terugzien…..
  Omstreeks 5 uur kwam Rue Hupsel met zijn auto aanrijden door de openstaande poort;maar er werd voor zijn auto,vanuit het huis geschoten.Hij rvroeg waar meneer Kamperveen was;want Radio ABC was afgebrand. Ze hebben hem toen weggejaagd.
  Omstreeks 7 uur werden de militairen,waaronder een zekere Lewis, opgehaald door Guno Mahadew,die mijn zus sommeerde op in het huis te blijven. Maar mijn zus gaf aan,dat ze naar ons ging,aangezien ze het huis hadden kapotgeschoten……dat mocht.
  Zij ging naar kennissen aan de Maystraat en belde ons,dat zij inorde was;maar dat ze Ampie hadden meegenomen.
  Je kan je voorstellen,wat voor een schok er door de samenleving ging en de pseudo-officieloe verklaringen van contracoup,etc. werden met ongeloof ontvangen…..het moorddadig regime had binnen 1 klap de hele oppostie uitgeschakeld en waren nog steeds op zoek naar meer mensen, die tijdig konden wegkomen;waaronder (nu wijlen Johny Kamperveen). Die was de dans ontsprongen, omdat hij 1 week tevoren was verhuisd van de Prins Hendrikstraat naar Leiding……
  Mijn zus ging met kennissen naar de toenmalige nmarionettenpremier Neyhorst om te vragen,waarom ze haar man niet mocht zien….er werd gezegd,dat de premier sliep…….terwijl Su in rep en roer was!!!
  De daaropvolgende nacht werden we wederom opgeschrikt in Paramaribo met geweer- en kanonschoten bij Fort Zeelandia…….later bleek het door Gorree en zijn echo-compagnie te zijn om de martelingen en moorden te camoufleren…….
  De volgende dag kwamen er steeds meer mensen naar ons huis toe;want de mofo koranti draaide op volle toeren;niemand wilde of durfde iets te zeggen. Wij wisten ook niet,waar mijn zus was. Op een gegeven moment kwam het bericht,dat mijn zwager in het ziekenhuis was opgenomen en mijn moeder,stiefvader en broer gingen die richting uit. Binnen 5 minuten waren ze terug met een hele stoet auto’s met mijn zus,die helemaal buiten haar zinnen was. Je kan je voorstellen, wat voor commotie ontstond, toen we hoorden dat de opgepakte mannen DOOD waren. Er ging van alles door je heen; verdiet,ongeloof,haat,etc. Ik wil zoiets NOOIT beleven en wens het NIEMAND toe,Kondremangs!!!
  Sávonds op de tv hoorden we de GROOTSTE LEUGEN vanaf 1975 ooit in Suriname;gelezen door DiDiBrie himself:ZE ZIJN OP DE VLUCHT NEERGESCHOTEN!!!!!!
  Ik zal dit niet lang meer maken. Maar ik wil meegeven aan de pro DiDiBrie aanhang, wat we toen hebben meegemaakt en voordat ze degenen, die vechten voor RECHTVAARDIGHEID, bekritiseren.
  Mijn zus bleef vanaf toen bij ons thuis en ons huis werd in de gaten gehouden vanaf de overkant vanuit een Mazda 323(geheime dienst) en onze telefoon werd afgeluisterd. Want er werd veel gebeld vanuit het buitenland, aangezien mijn zwager internationaal bekend was in de voetbalwereld(FIFA).
  Door de jaren heen, heb ik DiDiBrie vreselijk GEHAAT…je kan je niet voorstellen. Een ieder, die pro Bouterse was, hoefde niet in mijn buurt te komen; zelfs niet familie, die hem steunde.
  Zo’n ingrijpende gebeurtenis gaat niet ALLEEN over de 15 gemartelde en vermoorde mensen; maar over een HELE samenleving.
  Ik heb DiDiBrie VERGEVEN(onvoorstelbaar eigenlijk);maar VERGETEN doe ik dat NOOIT. En ik zal door blijven vechten om de WAARHEID over 8 december 1982 door te geven aan de KOMENDE generaties via mijn werl als geschiedenisleraar.
  Degenen, die het hardst roepen een waarheidscommissie; dit nog: als de verdachten aan amnesia lijden voor de Krijgsraad; zullen ze dan de WAARHEID vertellen voor de zg waarheidscommissie????? Tell me……..
  Kondremangs; dit moest ik vandaag,30 jaar na dato, even kwijt.
  GADO DE WI FESI MANG!!!

  TIME WILL TELL.KONDREMANGS!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 37. Het is onvoorstelbaar dat er Surinamers zijn die ondanks alle bewijzen, ondanks alle informatie deze moordenaar, deze beul, deze slager van Paramaribo adoreren. Het dringt niet tot hen door dat Suriname wordt geleid door een moordenaar en in het buitenland Suriname wordt vertegenwoordigd door deze moordenaar, die niet eens een korreltje berouw heeft getoond voor zijn wandaden. Het is dan ook triest om te constateren dat mensen met hun kennis en verstand het toch voor een crimineel opnemen. Vene had gelijk, gecertificeerde en ongecertificeerde analfabeten.


  Maak melding

 38. Ik kan een nog aangrijpender verhaal vertellen, maar ik ga het nu niet doen. Nobruya: ik ben blij dat je dit gedeeld hebt. Sterkte.

  Het steekt me dat de moordenaars en lijkensjouwers van 8 december nu hoge posten hebben in Suriname. Als ik hun namen noem gaan jullie schrikken. Sommigen waren toen studenten en zijn nu directeuren van grote bedrijven. Ze zijn allen medeplichtig aan de moorden of het verdoezelen ervan.

  Aan “meneer” Sleur: het bloed van je peetoom kleeft ook aan jouw handen, JUNKIE DIE JE BENT.


  Maak melding

 39. @@@ henk
  waarom zeg je dat ..zou je mij uitleg kunnen geven waarom je mijn familie betrekt in dingen waar ik geen weet van heb .heb ik iemand de dood toe gewenst ik weet het niet leg uit dan kan ik jou een zinnig antwoord geven .


  Maak melding

 40. NOBRUYA, ingrijpend verslag, de sfeer die er toen in het land heerste komt hierdoor weer bij mij naar boven. Ik vraag me echter af waarom je Bouterse vergeven hebt. Heeft hij spijt betuigd of jou persoonlijk om vergeving gevraagd? Zonder dat hij schuld bekent, spijt betuigt en om vergiffenis vraagt, kan niemand hem iets vergeven, hoe graag je dat ook zou willen.


  Maak melding

 41. @milton en sra

  Jullie verwarren de ECHTE GOD met jullie zondige PAARSE god!

  Jezus was op aarde gekomen en stierf voor de mens.
  Je paarse god bouta kwam van Nederland naar Suriname om zij medemensen te vermoorden!


  Maak melding

 42. pero, het is te gemakkelijk hoe jullie over mensen levens denken. Jullie hebben geen vader, geliefde broers, ooms of andere familieleden verloren. Jullie moeten allemaal stuk voor stuk kapot schamen. Ik wil jullie nog horen als Bouta de ballen van jullie vaders, broers of andere familieleden opknoopt. Stelletje honden.


  Maak melding

 43. @Nobruya

  Op deze dag 8dec nog er bij kom je ons vertellen dat je BOUTA De MOORDENAAR vergeven heb!!??
  Dan moet je deze dag maar ook gelijk uit je kop halen..je moet het VERGETEN,WANT IN DEZE gaan vergeten en vergeven samen!!
  Je bent je geestelijk aan het kwellen want degenen die verantwoordelijk is geweest voor dit alles heb je intussen vergeven!!
  We gaan de strijd voortzetten maar dan zonder JOUW!!


  Maak melding

 44. Beste Kondremangs,

  Ik word vandaag op 8 december 2012 geadviseerd om deze dag uit mijn kop te halen.
  Ik zal nog meer vertellen wat er NA 8 december 1982 gebeurd is in mijn familie. Mijn broer werkte tot januari 1982 bij de MP en daarna stapte hij over naar de Politie(inspecteuren opleiding). Je kan je voorstellen, hoe hij in een netelige situatie terechtkwam na de decembermoorden. Mijn zus kreeg van die gruwelkaarten met de afbeeldingen van Chin A Sen en Haakmat met de afschriften:hands of surinam. Ze werd ook geschaduwd door de geheime dienst en is uiteindelijk naar Ned vertrokken;alwaar ze nog woont. Ze is helemaal klaar met suriname.
  Ik heb vanaf die tijd constant gestreden TEGEN DiDiBrie en co op MIJN manier. Wat kan je tegen een moorddadig regiem beginnen als HAVO student in die tijd??? Leg uit dan…..
  Ik heb meegedaan aan demonstraties(geen brood geen school).Ja;we stonden ongewapend in 1987 tegenover IP’s en oproermiliatiren. Ook steunden we de Bevrijdingsraad.
  Mijn moeder was een sterke vrouw; ondanks haar AFKEER van de militairen, heeft ze ons altijd opgevoed met het principe:ALS JE GROOTSTE VIJAND MOET HELPEN; DAN MOET JE HET DOEN!!!!METHAAT KOM JE NIET VER;JE DOET DEGENE NIETS:JE KWELT JEZELF ALLEEN. Dat heeft zij gedaan door de toenmalige vrouw van Laurens Neede(Lucie Redan) met de bevalling te helpen NA de decembermoorden………
  Ook heeft DiDiBrie getracht via wederzijdse kennissen om in contact met ons te komen; maar dat hebben we ALTIJD geweigerd.
  Ambsthalve had mijn broer contact met DiDiBrie en co;maar hij werd nooit vertouwd. Hij liet nooit openlijk blijken, dat hij een HEKEL aan ze had. Alleen via zijn werk had hij contact met ze.
  Ik heb door de jaren heen tijdens mijn opleiding les gehad van Parmessar,Arthur Ten Berge(die zijn eigen vingers met een granaat verloor),Roy Mac Donald, Rose-Ann Franklin. Ik heb hen allemaal de WAARHEID gezegd, hoe ik over DiDiBrie en zijn zg revobeweging dacht. Ik was nooit bang voor ze of represailles omtrent cijfers,etc. Tigri sabi pe deng kras den bakase!!!!
  Ieder jaar op 8 december(al 30 jaar) ga ik smorgens vroeg naar het graf van mijn zwager op Anettes Hof om bloemen te leggen. In het begin stuurden de militairen mensen om de nabestaanden te intimideren; maar we zijn NOOIT gezwicht voor hen.
  Ik BLIJF de strijd voortzetten; ik ga straks naar het Fort voor de herdenking.
  1 ding nog: HAAT HELPT NIET; DOORGAAN MET DE STRIJD,Kondremangs!!!

  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 45. @T.R. Sleur

  je bent duidelijk iemand die de moraliteit allang verloren heeft. Een mens zonder enig inhoud of emotie, een mens tot wiens niveau ik mij niet wil verlagen.

  We vraag ik je als mens om de nabestaanden niet verder te kwetsen.

  Ik beproef dat je psychisch hulp nodig hebt.
  Bovendien bewijs jij als geen ander wie de aanhangers van de moordenaars zijn. Een Garnaal heeft een hogere IQ als jou persoon.

  Dat je geen eens inlevingsvermogen hebt verbaast me daarom niets. Een zielig hoopje mens die op macht geilt, je bent de juiste spiegelbeeld van Bouterse, de moordenaar die meent met overheidsgelden haar eigen volk om te kopen voor stemmen.

  Je kunt je totaal niet voorstellen wat een pijn de nabestaanden lijden en hebben geleden?. Snap je wel wat het is als je geliefde man, vader, zoon, schoonzoon, opa, buurman wordt opgepakt, gemarteld en vermoord?

  Snap je niet dat de nabestaande een trauma voor het leven hebben. Ik persoonlijk weet dat de nabestaanden zich jaren en jaren nergens meer thuis voelden door de trauma die hun is toegebracht?

  Je hebt kennelijk je ziel aan de duivel verkocht, een zielig bitter mannetje.

  Ik word misselijk van mensen als jou.


  Maak melding

 46. @@ henk
  wat denk je nou zelf …wat heeft dat met familie te maken .soms vraag ik mij af als ik jou zou moeten beantwoorden of negeren …ik heb besloten te reageren .

  versta jij nederlands of probeer je mij uit te lokken .
  geef aan waarom je dat zegt …neem jou familie als voorbeeld dat ze morgen dood zijn als je opstaat …ik wens geen mens de dood toe maar ik ben voorstander van deze regering en niemand zal mij mijn mening kunnen ontnemen .ga het aan al die surinamers vertellen die op paars hebben gestemd dat hun familie morgen dood zijn stront zak .niemand wenst een ander de dood maar weet zelf wat je zegt .ik heb niemand vermoord …de mensen die hebben van hun stemrecht toch gebruik van gemaakt. mag dat niet .wat deed venetiaan vraag ik mij af toen deze man aan de macht was om de daders te berechten .15 jaar aan de macht en wat deed je …zelfs de school gaande kinderen die nu stemrecht hebben weten niet wat zich heeft af gespeeld …wat deed de president om de kinderen voor te lichten… wat deed de president om deze mensen buiten de verkiezingen te houden .wat deed vene om brunswijk geen amnesty te geven …allemaal willen in het macht centrum en nu schreeuwen ze moord en brand alsof het wij surinamers zijn die gemoord hebben .men bedrijft politiek met de nabestanden al die jaren .het arme volk wil nu brood op de plank .ik heb altijd gezegd dat er gerechtigheid moet komen maar hoe vraag je dat aan mij …moet ik mij verantwoordelijk voelen ,je hoort van alles .zelfs van contra activiteiten ..wat van waar is weet niemand zelfs henk niet .wat ik weet is dat daal een gerespecteerde vakbond man was .en ik blijf bij mijn stand punt dat front politiek heeft bedreven met de na bestanden.
  15 jaar geen snelrecht heeft toegepast en nu doen alsof ze opkomen voor de nabestanden .bouterse is de verantwoordelijke man waarom niet oppakken al die jaren dat vene de macht had .moet ik nu aannemen dat bouterse front te slim was .of was vene bang om stappen te nemen en daarom zeg ik dat vene een president was maar niet de moet had om krachtdadig op te treden. en dan vindt ik moet je plaats maken voor een man die bouterse of wie dan ook durft aan te pakken .somo had de leiding in dat land ..en brunswijk die crimineel hebben ook hun aandeel in de ondergang van vene .
  voor mij moet er recht geschieden maar suriname moet vooruit .niet ik heb gemoord niet de mensen of de jeugd
  hebben gemoord of mensen die paars hebben gestemd vene is de oorzaak .


  Maak melding

 47. Nobruya

  Je heb hem de moordenaar vergeven en het beste wat je kan doen is het tragische dag 8dec 1982 , vergeten ook!

  Waarom denk jij dat het merendeel van de surinaamse bevolking tegen het bouta amnestie wet is?!
  Precies omdat het zeggen wil
  ‘jij bent vergeven voor je misdaden!”
  Die genoegdoening gaan wij die zondaar niet geven!Wat hij verdiend is zijn straf!!en dat is de GEVANGENIS!

  Bloemetjes leggen op de graf van een geliefde en intussen zijn/haar moordenaar vergeven daarmee doe je je geliefde geen plezier mee,maar juist verdriet!!


  Maak melding

 48. Pero, Vene heeft de trekker niet overgehaald. Je kan lullen als brugman, maar jij en je paarse aanhangers zijn indirect verantwoordelijk voor die 15 doden op onze vaders, broeders en familieleden. Ook al heb je die trekker niet overgehaald. Ik hou jouw en vrienden medeverantwoordelijk voor deze misdaden. Ook jij gaat verantwoording moeten afleggen.


  Maak melding

 49. Een grote schande dat de gebeurtenissen van 8 dec 82 gebruikt worden om een vieze politiek te spelen in het voordeel van NL.
  Een grote schande en leugens dat ze voorvechters van herstel democratie in SU waren, terwijl ze gingen vechten voor NL en huurlingen waren om dmv een coup de Staats Macht in SU over te nemen.
  Een grote schande en leugens om uit te leggen dat er straffeloosheid in SU gehandhaafd worden, terwijl behalve dat geval van 8 dec 82 alle mensen die een strafbare feit plegen in SU wel gestraft worden.
  Opmerking:
  Probeer een democratische strijd te voeren dmv verkiezingen te winnen.
  Door sabotage, gebruik van 8 dec 82 gebeurtenis, vieze politiek en een oneerlijke strijd gaat U niets en ook niets bereiken.


  Maak melding

 50. vene en co

  zolang jullie zeggen dat pero verantwoordelijk is voor doden maak ik mij geen zorgen …als mensen met hun volle verstand mij dat zouden zeggen zou ik mij pas zorgen maken …een ding weet ik wel zeker …suriname moet zijn ontwikkeling voort zetten .met of zonder bouterse.
  maar voorlopig is bouterse aan het roer gekozen door het surinaamse volk die niets op haar geweten heeft .


  Maak melding

 51. @Radjkoemar Rajaram

  8 dec 1982 is geen geschiedenis die VERGEVEN EN VERGETEN moet worden!
  Je baasje bouta is het niet vergeten want op deze tragische herdenking is hij Suriname ontvlucht!
  Hij ,bouta de moordenaar is zich ervan bewust dat hij niet VERGEVEN zal worden vandaar dat hij om AMNESTIE HEEFT GEBEDELD!!Zogenaamd om de wereld te tonen dat de surinamers hem VERGEVEN hebben en 8 dec 1982 VERGETEN ZIJN.Dat doen slechts enkelen ,het merendeel heeft hem noooooit vergeven en zijn ze het ook nooooooit VERGETEN!
  Een verkiezing win je alleen als na de tellingen van de stembiljetten jij als overwinnaar uit de bus komt en je wint zeker geen verkiezing door achter gesloten deuren met je vijand en vriend in alle geheimzinnigheid een deal gaat sluiten waarna je gekroond wordt als de lijder van een land zoals de lijder bouta!
  De huurlingen waren bouta en zijn handlangers waarvan een deel die nog in leven zijn aan AMNESIA LIJDEN!
  Je paarse god bouta Suriname gedegradeerd tot een GRAP!
  Waar ter wereld zijn er leiders die graag zouden willen rondlopen met AMNESTIE?!
  Amnestie is geen titel om trots op te zijn . Het is een felbegeerde MEDAILLE die elke crimineel graag zou willen ontvangen!!

  Als je baasje weer terug is in Suriname ,strakjes wanneer 8dec al voorbij is en hij uit zijn schuilplaats zal komen,moet je vragen wat AMNESTIE voor hem betekent!!


  Maak melding

 52. Voorwaar ik zeg U, Bouta zal zijn straf niet ontlopen.
  Zowaar helpe mij God Almachtig!

  Als wij mensen hem niet kunnen berechten zal Masra Gado dat zeker wel doen, daar mogen wij zeker van zijn.

  Hier op deze aarde kan hij dan amnestie voor zichzelf en zijn medemoordenaars afdwingen, maar bij Masra Gado maakt hij geen schijn van kans.
  Het lot van Bouta zal tot uitvoering komen, daarvan kunnen wij zeker zijn.


  Maak melding

 53. @ Ray
  De Pres DDB heeft geen Amnestie genomen, maar het volk zag dat NL met valse getuigenis verklaring zijn vijand Pres DDB wou oppakken en opsluiten, waardoor het volk door alertheid hem snel beschermd heeft door Amnestie te gegeven, waarvoor de Excellentie ook verdient had en voor een rust gevoel zorgde in SU.
  Amnestiewet komt in de grondwet voor dus kan ook toegepast worden, bij gevoelige/uitzonderlijke gevallen, zoals bij deze van 8 dec 82.(Een Politieke gebeurtenis).
  De Coalitie Regering was gevormd met echte nationalisten nml met Leiders die door NL werden gebruikt om vieze politiek voor hun te spelen en die later zelf ingezien en achter de waarheid zijn gekomen wat voor vieze politieke plannen NL met SU wou.
  Deze 3(drie) Coalitie Leiders zijn 100% Nationalisten.
  De NF/Oppositie zijn de Kolonialisten.
  Wanneer de waarheid boven water komt dan pas gaat U beseffen, waarom Amnestie belangrijk was.
  Ik wil niet hebben; Als de kalf verdronken is dempt men de put.
  God Bouta zal ook ervoor zorgen dat alle Surinamers ook Bouta Man worden.
  Bouta degradeert SU niet, maar brengt juist op een grote hoogte.


  Maak melding

 54. @Rajkoemar Rajaram

  Laat eerst je god bouta afstand doen van de Amnestie titel . De HERE GOd daarboven regeert zonder AMNESTIE! over de hele wereld!
  En je god bouta regeert met Amnestie over de plus minus 400.000 tellende zielen van Suriname waaronder zijn handlangers ,de beruchte amnesia patienten van Suriname!

  Hai boi ,bouta,de paarse god met Amnestie!Hai baja!


  Maak melding

 55. Ray
  Wat weet jij van jezus jou god die in opdracht van de vaticaan door michael angelo werd getekend om wereld heerschappij te bevorderen.
  Jij aanbid een god die een moordenaar is”bv,”god zal nooit een mens wat hij gemaakt en lief heeft laten vermoorden ,”hoe kom jij er dan bij dat hij zijn zoon gestuurd heeft om vermoord te worden” ,op die manier maak jij god medeplichtig aan moord.
  Jou jezus heeft nooit bestaan maar is een fictief (nooit bestaand persoon)persoon.
  Hoe rechtvaardig ben jij dan ?

  als er geen geschiedenis vergeven of vergeten moet worden”dan heb ik ook het recht jou en je god te vragen naar de ware feiten van mijn voorouders die zij bestolen,verkracht,vermoord hebben,en het waren miljoenen.

  Ray en Vene
  het word steeds duidelijk dat jullie vol met onzin geladen zijn dat jullie samen met die andere redimusus de ware feiten uit het oog verloren hebben.
  Dat er slachtoffers gevallen zijn kan niemand ontkennen maar geef niet iedereen de schuld door jullie frustraties.


  Maak melding

 56. Wanneer worden de archieven van de PALU en de persoonlijke archieven van de PALU leden in beslag genomen?? Daar zal veel meer is staan dan in de archieven van NL.


  Maak melding

 57. Dankzij het aandringen van Nederland en de commissie Behr is verjaring voorkomen van de december gebeurtenissen 1982. De NPS van Vene nam alle 15 ex-revolutionairen die zijn omgekomen kwalijk oa Ampie die aan de wieg van de revolutie de militiaren vanaf het begin gesteund hebben om eigen gewin. Dat deze herdenking voor de eerste keer in Suriname plaats vindt
  geeft al aan hoe men in Suriname denkt over deze tragedie. En ook dat er echte democratie onder leiding van Bouterse bestaat.De opkomst in Amsterdam geeft ook aan dat surinamers prioriteiten stellen aan andere zaken in het dagelijks leven. Het schelden en vloeken elke keer op dit net van G(rap)MAP-KoosMAP en RayMAP en hun trawanten bieden ook geen animo voor welk individu dan ook enig sympahtie te tonen voor de dag van 08 december. Als leider van Suriname moet je het wel ver hebben geschopt om zo door dit trio te worden uitgemaakt en over bijzondere kwaliteiten beschikken om president van Suriname en voorzitter van de caraibische Unie te zijn en straks weer van een andere grote z-amerikaanse organisatie. Voor GMAP-RayMAP en KoosMAP is BOUTERSE de spiegel van elk hun ZIEL. Suriname Voorwaarts.


  Maak melding

 58. @Koos de Jong op Vol lof USA voor Suriname.
  Voordat jij je druk maakt over voedselschuur Caricom zou ik je willen vragen je druk te maken om de 1.5 miljoen voedselbanken in nederland. Het moderne nederland van jou. De federatie van europese staten die jullie naar het model van de USA willen opzetten is al een mislukte zaak want daarvoor bestaan er in europa te grote cultuurverschillen en taalbarrieres.
  Liever gezichtsverlies voor nederland en europa en elkaar beconcureren op de wereldmarkt en STOPPEN met de Euro betaal- en eenheidsmunt inplaats dat nederland straks ook een deel wordt van de voedselschuur uit Suriname.


  Maak melding

 59. @ Koos de Jong/Henk Molenaar (Nep bakra/sranangmang)

  Dat eenwording van Europa zal leiden tot WELVAART is MISLEIDING. Noorwegen is geen lid maar streeft niet alleen nederland maar alle europese landen tegelijk voorbij als het om welvaart gaat. Brazilie heeft dat als z-amerikaans land als eerste gespresteerd en alleen deze regering van de NDP en Bouterse kan als z-amerikaans land ook de volgende worden. Koos en Henk uit nederland willen dat voorkomen en doen alle moeite voor. Tijdsverlies. Houden jullie je liever bezig met jullie eigen misere daar dan een welvarend Suriname in opmars maar steeds in de weg staan.

  Suriname voorwaarts.


  Maak melding

 60. @Sra en ASTRANDO

  Je paarse god bouta is de hele wereld voorbijgestreeft.
  Het bewijs is dat de paarse god bouta de enige in de wereld is die denkt te zullen regeren met AMNESTIE!!
  De vraag is alleen maar waarom andere wereldleiders niet om Amnestie vragen of met Amnestie willen regeren!!Zelfs de presidente van brazilie regeert zonder Amnestie!!!!

  Whahahahaaaaaaaaa……hahahahaaaaaa…….


  Maak melding

 61. Heel die herdenking is een grote fars, dit staat Bouta alleen toe om in een goed daglicht te komen staan!

  Bouta weet donders goed wat hij op zijn geweten heeft, maar zoals altijd met groots vertoon wil hij de aandacht van zichzelf afleiden.
  15 onschuldige mensen werden vermoord, evenzoveel familie’s werden in diepe rouw gestort.
  En tot op de dag van vandaag lijden zei nog steeds!
  Als Bouta nu werkelijk zo’n grote jongen is, zoals hij doet voorkomen, zou hij openlijk moeten bekenen dat hij het was die als eerste de trekker van zijn geweer heeft overgehaald.
  Overal ter wereld worden daders opgepakt, waarom is er niemand die DDB bij zijn kladden neemt?


  Maak melding

 62. @ Bosro,

  Jij bent echt een hersenloos persoon hé, zeker net je omkoopcenten ontvangen?

  Bouta is de enige die de oorzaak van alle ellende is dombo, lees de geschiedenis voordat je iets op dit forum schrijft!


  Maak melding

 63. Sunil heeft een punt als hij stelt” “Voor jongeren zou het een voorbeeld zijn van slecht mogen doen zonder vrees voor straf”.
  Ik denk dat de jongeren die bij de laatste verkiezingen op Bouta hebben gestemd ook gebaat zijn als het strafproces wordt voortgezet en er wordt gevonnist. Zij kunnen dan hun kinderen opvoeden met een stevige rechtsgevoel; criminaliteit wordt in SU niet beloond!
  Ook hun kinderen zullen als toekomstige leiders van SU de corruptie gaan bestrijden. De basis voor corrupt gedrag ontstaat wanneer burgers geloven dat zij ongestraft slecht, en crimineel gedrag kunnen voortzetten.
  Een pardon verlenen aan personen die meerdere burgers hebben geëxecuteerd mag gewoon niet. Met de amnestywet willen de huidige machthebbers het collectief geheugen van SU wissen alsof er sprake is van een geheugenverlies. Het uitwissen van crimineel gedrag van deze orde zal SU jongeren voor vele generaties opzadelen met een trauma.


  Maak melding

 64. Dirk lees jij de geschiedenis en dan niet zo n voor geprogrameerd boek uit nederland nee de echte geschiedenis.je premier heeft in 4maanden 6gelogen en betrapt je bent ge brainwast
  Waar is hij decoorzaak van dat zit in je hoofd je bekijkt niet meer de fijten als je onze exelentie maar schofeerd


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.