woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomie‘Alle Surinamers moeten les krijgen in economie’

‘Alle Surinamers moeten les krijgen in economie’

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 7 dec – Iedere Surinamer zou de basisprincipes moeten kennen en beheersen van omgaan met geld. Dit zegt president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Al in het basisonderwijs zou les gegeven moeten worden in financiële principes. Toestanden zoals die zich nu voordoen in sociaal en economisch opzicht, zijn dan makkelijker op te vangen. Nu hebben eenvoudige burgers nog te veel slagen te verwerken van economisch falen.

Op grotere schaal worden allerlei miskleunen begaan, waar de kleine man slachtoffer van wordt. Met onderricht in het omgaan met geld kan veel leed worden bespaard. “Dit houdt in goede planning bij het aangaan en afbetalen van leningen, het treffen van pensioenvoorzieningen en voldoende sparen”, aldus Hoefdraad. Hij sprak tijdens een conferentie over financiële opvoeding. De conferentie in Paramaribo
Is bestemd voor Latijns-Amerikaanse en Caribische specialisten.

Volgens Hoefdraad mag goed financieel inzicht niet langer beperkt blijven tot academie en vergaderzalen van financiële instellingen. De gevolgen zijn daarvoor te veel merkbaar in de wereld van vandaag. Het is hoog tijd de kennis over economie te delen met ‘alle lagen’ van de samenleving. De verwachting is dat het jonge bewustzijn gestimuleerd wordt met effect voor de langere termijn. CBvS wil een financiële campus beginnen om het ‘opvoeden’ zelf te stuwen.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

75 REACTIES
 1. Helemaal eens met Hoefdraad.
  Ik krijg het idee dat 3 kwart van Suriname tegen de helft van de maand alweer platzak is. Mensen lenen meestal het tekort er gewoon bij. De volgende maand herhaalt het liedje zich.

  Aan kinderen moet van jongs af aan geleerd worden dat ze hun uitgaven moeten afstemmen op hun inkomsten. Lenen doe je niet voor consumptieve doeleinden, maar alleen voor de aanschaf duurzame investeringen (o.a. huis en perceel).

  Hoefdraad zou ze ook moeten laten leren, dat ze flink moeten onderhandelen voor een riant maandsalaris.


  Maak melding
 2. Hoefdraad,

  Om geld te besparen mag je van mij het online huishoudboekje kopiëren.
  Een cursus basis economie is overbodig, het gaat om de inkomsten en de uitgaven in een huishouden.

  Daarnaast mag je ook de uitzendingen van een “dubbie op zijn kant” gebruiken, beeldmateriaal van de zgn armen hier.

  In plaats van een domme nieuws- compilatie uit Ned, waarbij die suri’s zich verkneukelen, over hoeveel sneeuw er valt en hoeveel voedselbanken er in ned zijn, kun je liever nuttige programma’s uitzenden, daar heb je meer aan.

  Beter goed gejat dan slecht bedacht.


  Maak melding
 3. ‘Op grotere schaal worden allerlei miskleunen begaan, waar de kleine man slachtoffer van wordt. Met onderricht in het omgaan met geld kan veel leed worden bespaard. “Dit houdt in goede planning bij het aangaan en afbetalen van leningen, het treffen van pensioenvoorzieningen en voldoende sparen”, aldus Hoefdraad’.

  Hoefdraad slaat de plank volledig mis. Hij als governor van de Centrale Bank zo eerst bij de beleidsmakers (lees: regering) moeten aankloppen om meer begrotingsdiscipline en dat zij zich houden aan de financiele en macro economische wetten aangezien deze grote gevolgen hebben voor de kleine man. Dus beste Hoefdraad pak de koe bij de hoorns!


  Maak melding
 4. Klopt, ben ik volledig mee eens. Alleen is het probleem:zullen ze het wel snappen??., je kan wel les krijgen maar je moet het ook kunnen begrijpen.
  Vervolgens moet je ook wat ermee doen (met de vergaarde kennis).

  Snappen ze intussen wel dat ze op een moordenaar, crimineel en veroordeelde drugsdealer hebben gestemd ??


  Maak melding
 5. Weet iemand hoe oud Gilmore is?
  Vanaf de coup in ’80 hebben wij alles geleerd over economie.Voordien wist maar 1% wat deviezen was.Van zwart wisselen wist niemand wat af.Daarna is een ieder een econoom geworden.De huidige bestedings patroon van het volk is niet eentje die toekomst gericht is,maar van eentje van na mij de zondvloed.Een copy gedrag van de bestuurders.Dus eerder een mentalitiets probleem en niet van economische wetmatigheden.

  Cobie.


  Maak melding
 6. President Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS is dit idee niet te veel gevraagd?
  Zou een bepaalde groep(LAAG GESCHOOLDEN,DIE HET JUIST BETREFT)uit de gemeenschap al niet heel vroeg uitvallen vanwege de voor hen veel te ingewikkelde materie?

  OF MOET DE BEVOLKING DEZE OPMERKING MISSCHIEN ALS EEN SIGNAAL,t.w. STILTE VOOR DE STORM,BESCHOUWEN?


  Maak melding
 7. Hr Hoefdraad heeft helemaal gelijk. Ik verzoek de mensen om niet alles politiek te vertalen.Het is een bloed serieuze zaak dat de meeste mensen inderdaad na de tweede week van de maand blut zijn. Dit komt door een gebrek aan inzicht in het beheren van geld. In mijn beroep merk ik zelf op dat velen geld lenen bij geldschieters en gaan ook die bedriegelijke huurkoop overeenkomsten aan. Zogenaamd tegen nul procent aanbetaling maar geen nul procent rente.Als de mensen eens zouden weten hoeveel rente ze betalen op zo’n huurkoop rennen ze zeker weg. maar de meeste kijken alleen als ze de lening kunnen aflossen. Soms worden zelf onnodige zaken aangeschaft, maar alleen omdat het wordt aangeboden koopt men het. De overheid wil huizen bouwen maar weet de overheid niet dat velen het niet zullen kunnen aflossen. Niet omdat ze niet zoveel verdienen, maar omdat hun salaris belast is met een heleboel kleine en kortstondigen leningen, die een enorme druk leggen op hun aflossings capaciteit.Ik stel daarom voor aan de overheid te stoppen met het inhouden van gelden van landsdienaren ten behoeve van soort bedrijven maar alleen voor financiele instellingen, hierdoor heeft de overheid(Centrale bank) meer inzicht in wat er geleend en uigeleend wordt in het land.
  Ga zo door Governor.


  Maak melding
 8. =Ik ben ervoor dat een ieder daadwerkelijk iets over de economie weet. Dit vooral hoe landen met elkaar moeten en kunnen samen werken zodat het volk dagelijks te eten en drinken heeft.

  =Ook zou men moeten weten hoe de koersen berekend worden en waarom spullen in de ene land veel duurder zijn dan de ander.

  =Vergeet niet, men moet ook leren waarom de ene land veel sterker op de wereldranglijst staat dan de ander.

  =Ik denk dat wij dan minder te maken zullen hebben met mensen die zo DOM reageren en het land stukken en beter vooruit zal gaan.


  Maak melding
 9. @Ira
  En je denkt dat IEDEREEN het zal begrijpen?
  Je weet bovendien dat de elemantaire begrippen en beginselen uit de rekenkunde voor een heel groot gedeelte van de mensheid onbegrijpelijke stof is!
  Plaag mijn oudjes niet hoor!Ze hebben het al moeilijk genoeg!


  Maak melding
 10. Sjezus mensen, vooral naar het verleden blijven kijken en de toekomst niet zien! Waar is het respecteren van een goed initiatief gebleven? Denk na en post ideeën om die man te helpen in plaats van de boel maar te lopen afzeiken. Dit zijn nou een van de redenen dat ons land met heel veel moeite vooruit komt, te veel gezeik en te weinig daden. Mensen, denk alsjeblieft na.


  Maak melding
 11. Suriname heeft haar eigen NIBUD nodig !

  Een instituut die zich richt vooral op consumenten, maar ook op professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening.

  Daarnaast moet het onderzoek uitvoeren naar de geldzaken van consumenten en het verhogen van de zelfredzaamheid van consumenten op het gebied van de huishoudfinanciën.


  Maak melding
 12. Voor het volk van Suriname zou het beter zijn een cursus opvoedkunde te volgen arm/rijk.Hoe wordt ik een goede vader en burger van het land.Hoe voed ik mijn kinderen dat ze geen last zijn van de staat en mede mens.Hoe krijg ik dit in mijn kinderen dat niets gratis is.


  Maak melding
 13. @MEDUSA, we zullen de ouders even achter wegen laten, maar laten wij ons richten op de toekomst van de jongeren die de economie straks draaiende moet houden.

  =De jongeren hebben vaardigheden en inzicht nodig.


  Maak melding
 14. @Ira
  Niet ALLE jongeren zullen dit begrijpen.Dat gaat hun plafond te boven!De jongeren die het zullen begrijpen zitten nu op dit moment op school en volgen middelbaar onderwijs!De rest van de jongeren daaronder zal het voor zoete koek moet aannemen!
  WAT EEN UTOPIE,dat Surinamers alweer zo slim zijn!


  Maak melding
 15. Koos de Jong goedzo dat hebben de mensen daar nodig goede ideeen zoals wat je nu aandracht maar het negatieve daarmee zijn ze niet geholpen het gaat tenslote om het goed te laten gaan in het land


  Maak melding
 16. Basis principe van economie : Als je het volgende kan voorkomen ben je goed op weg

  Aan het begin consumeert men : kaka fowru
  Vanaf midden van de maand : fowru …..(gevolg door het eerste woord van de eerste zin : kaka fowru).

  Voorkom dit dan kan je goed met geld omgaan. Principe beginsel.

  En La Somdra Del Arbol


  Maak melding
 17. De koe bij de horens vatten.
  Dit probleem komt meer voor bij mijn zwarte broeders en zusters.
  Een zwarte verdiend 100 srd per maand en wil leven net als iemand die 1000 srd per maand verdiend.
  Kijk naar die andere bevolkingsgroepen in Suriname, die doen het op alle gebieden beter dan mijn Black Brothers.
  Stop met die feest reclame op radio.
  Rij voor het gemak langs de mark in de stad om een uur of 6 in de vroege morgen dan zie je dat terwijl andere bevolkingsgroepen van hun feest en dance party komen anderen klaar staan om hun pruducten aan de man te brengen.


  Maak melding
 18. mr gmap of wie u bent laten we geen rassen naar beneden halen, laten we proberen de problemen die er zijn samen op te lossen. u maakt u zelf ongeloofwaardig als je hier met dit soort opmerkingen komt, aan als komt een eind zelf aan t leven maak je hard niet tot een moord kuil anders ben je even er als de gene die je veracht


  Maak melding
 19. Mister Hoefdraad
  Ik sta volledig achter u initiatief voor die opleiding voor het volk,,maar mag ik u verzoeken om een aangepaste leer systeem die niet op het economis gebeuren van ned.Europa is afgestemd maar op een opbouw economis gebeuren vanuit het Su sociaal standpunt.
  Als het maar goed voor Su en volk is en op belangen voor land en volk is gebaseerd.

  Krakti nanga koni


  Maak melding
 20. “Dit houdt in goede planning bij het aangaan en afbetalen van leningen, het treffen van pensioenvoorzieningen en voldoende sparen”.

  Dit noemt men ‘de tering naar de nering zetten’ en ‘niet op grote voet leven. Economie is iets anders. Gilmore Hoefdraad, heb jij eigenlijk wel verstand van macro economie? 😉


  Maak melding
 21. @sra

  “…maar mag ik u verzoeken om een aangepaste leer systeem die niet op het economis gebeuren van ned.Europa is afgestemd maar op een opbouw economis gebeuren vanuit het Su sociaal standpunt.”

  Je hebt gelijk Sra. In Suriname wordt geen handel met geld bedreven, maar met kralen en spiegels. Daarmee is Bouta betaald voor zijn drugsleveranties. 😉 😆


  Maak melding
 22. GMPA

  GMAP ik deel zeker je stelling dat een moordenaar geen president van een land kan zijn het is niet ethisch en schadelijk voor het moraal en de normen en waarden van een land. Het geeft een verkeerd beeld van oneerlijkheid en eerlijkheid het recht en het onrecht. Maar ik vind deze reactie van jou de eerste wel te verstaan zeer negatief. Dhr. Hoefdraad benoemd een reeel probleem. Het is een economische drama dat zich voltrekt. Er zijn mensen met hele hoge schulden en een slecht betalingsgedrag soso probleem. En wat me verbaast is dat er niemand iets zegt over de manier waarop er kredieten worden verleent.


  Maak melding
 23. Wie loopt op de podium te prediken dat Surinamers groot moeten denken?
  Wie loopt overal geld te lenen en te bedelen voor prestige projecten?
  Toen de vorige regering spaarde voor een appeltje voor de dorst was het deze zelfde crimineel Bouterse die Vene belachelijke maakte met zijn leuze dat a volk skeer no K.A , nu is hij bijna elke dag op reis terwijl de bevolking in armoede en ellende wordt gestort.
  Hoefdraat moet zijn waffel dicht houden met zijn riante salaris.
  Al die criminelen met hun geweldige salaris houden mijn landgenoten voor de gek.
  Kijk wat Ingrid Barbie verdiend? kijk wat die zogenaamde geestelijke LIjder verdiend.


  Maak melding
 24. Helemaal mee eens. Surinamers in Suriname en ook een deel in Nederland zouden het economisch principe moeten beheersen. Het begint met een boterham meenemen tijdens het naar het werk gaan. Minder eten kopen buitenshuis. Is voordelig en gezond om voedsel van huis te nuttigen. 1 keer per maand feesten waarbij je moet betalen. Twee inkomens verdieners in Suriname kunnen het redelijk goed hebben als zij niet boven hun niveau en ook niet naar het niveau van een hoog salaris gaan leven. Sparen is de kunst. Dat moet kinderen ook bijgebracht worden. Niet leven voor vandaag maar voor morgen en overmorgen. De maatschappij begint in huis van elk gezin. En vader en moeder zijn hiervoor verantwoordelijk.


  Maak melding
 25. Vrijdag 7 december 2012 om 16:38 uur, door GMAP

  Beste boeder GMAP; jij hebt helemaal gelijk ! Laat de figuren in de politiek simpelweg gewoon goed voorbeeld geven. Wat financieel goed beheer inhoud. Dan zullen de burgers van het land, vast de goede voorbeelden van hun over nemen. En toepassen !(Weten is één ding).Maar kennis toepassen, daar komt het uit eindelijk op neer.Zo ga je dan ,stap voor stap goeie resultaten boeken. Heb ik zo goed verwoord mijn broeder ?

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding
 26. Ha ha ha ha ha ha ha………..Gilmore Hoefdraad eindelijk, eindelijk kom je met iets, waar van ik zeg, dit is heel goed voor land én volk ! Meneer Hoefdraad; vergeet niet om (een deel)van het volk bij te brengen wat Balanced scorcard inhoud.De balanced scorecard wordt met name gebruikt als evaluatiehulpmiddel voor managers die complexe doelstellingen hebben.

  Het idee achter de balanced scorecard is dat een manager niet alleen is af te rekenen op financiële resultaten, maar dat ook andere prestaties worden meegenomen in de jaarlijkse beoordeling. De term balanced komt van het feit dat verschillende factoren ook verschillend worden gewogen.

  I have a dream that one day this nation will rise up and live out the true meaning of its creed: one day, one day…………..We have a dream. You don’t know me.

  Ga zo door !!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding
 27. Forummers, Odi odi.

  Vandaag heeft onze Super Econoom (sra-JUDESKA)
  gesproken.

  Mi gudu switi (sra-JUDESKA), je lijkt wel Prof. Arnold Heertje te zijn!!!

  En wij wachten nu op reacties van de volgende Super Economen:

  En dat zijn onze (pero) & (patrong)!!!


  Maak melding
 28. inkomsten en uitgaven en prijsbewust zijn en de prijzen in de gaten houden.

  Verder sparen, flink sparen

  Alle Surinamers moeten een kasboek bijhouden.

  Pas als je voldoende geld hebt voor duurzame producten, ga je dit kopen.

  Als je je leven meer in orde hebt

  werk inkomsten met een kasboek werk/inkomsten en uitgaven. kassabonnetjes bewaren, vaste lastenj je vaste lasten betaal elke maand betaalt, elke maand spaart, kan de volgende stap zijn een lening doen, maar dan ben je al een aantal jaren verder in je leven en heb je al een hogere stap van beschaving en welvaart en welzijn bereikt en je uit de inkomsten geld hebt om voor de lening en de rente af te ossen. Je zal wel een vaste baan moeten hebben of een ondernemer moeten zijn.

  Alles begint met de fase in je leven en de ontwikkeling die je hebt bereikt door scholing.

  Geld moet ook gestopt worden in zaken, waar je het altijd weer uit kan halen. Behoeften zijn onbeperkt, daar moet je daarom goed moeten opletten.

  Ieder mens die (zak)geld in handen krijgt is een econoom. De vraag is hoe ga je met dit geld om en je behoeften bevredigd en er ook rijker van wordt.


  Maak melding
 29. Ieder mens die (zak)geld in handen krijgt is een econoom. De vraag is hoe ga je met dit geld om en je behoeften bevredigt en er ook rijker van wordt.


  Maak melding
 30. “Iedere Surinamer zou de basisprincipes moeten kennen en beheersen van omgaan met geld. Dit zegt president Gilmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname, CBvS.”

  Dat is een heel goed idee. Laten ze maar programma’s daarover maken en op STVS vertonen i.p.v. al die leugenachtige infoact regeringspropaganda. Vooral omdat heel wat Surinamers ervan houden om hun geld verbrassen aan hun voorliefde voor vreten, zuipen, feesten, dure merkkleding/bling bling, neuken met hoeren/buitenvrouwen/buitenmannen (wat ook een dure hobby is) waardoor ze nog voor het einde v.d. maand blut zijn en nog meer geld gaan lenen om rond te komen.

  Hoefdraad moet ook gaan aankloppen bij de regering om ze duidelijk te maken dat de overheid moet ophouden met het verspillen van geld uit de Surinaamse staatskas aan een veels te groot ambtenarenapparaat (wat het rechtstreeks gevolg is van politiek nepotisme/vriendjespolitiek), corruptie/graaigedrag/ feestjes/snoepreizen van politici en ambtenaren. Hij moet ze ook duidelijk maken dat niemand, ook de overheid niet, onbeperkt lang meer geld kan uitgeven dan er binnenkomt, anders gaat men Griekenland-achtige toestanden krijgen. Goed voorbeeld doet immers volgen en het is de overheid die als eerste het goede voorbeeld moet tonen.


  Maak melding
 31. te beginnen bij zijn baas en overige rovers die het beleid uitmaken. 80.000srd in vergelijking met dat van een econoom is meer dan drie jaren werken. Ma kut, die boeven die hem daar hebben geplaatst zijn te beklagen.


  Maak melding
 32. minder uitgeven dan je ontvangt, moeilijk he

  kun je rekenen, reken er dan maar niet op.

  Neem vooral een voorbeeld aan de regering, enorme opbrengsten uit olie en goud, dus utopische plannen in bouwprojekten, 18000 woningen voor 2015.

  Het is nu 7 december 2012 en het eerste bushokje is opgeleverd aan de Wilhelminastraat.

  Dat noem ik nog eens woord houden en aanpakken, hahahaha


  Maak melding
 33. hulde aan hoefdraad en bouterse die bezig is ons land op de juiste spoor te grijgen .deze centrale bank president verdient alle lof .bouterse heeft de juiste man op de juiste plaats benoemd .toen telting oud president van de centrale bank nu wijlen aftrad …lied hij een reserve van 650 amerikaanse dollars na …zijn opvolger hoefdraad vulde het tot op heden aan op ongeveer 900 miljoen amerikaanse dollars .een surinamer met visie een man met kwaliteiten ..een surinamer die bouterse heeft aan gestelt en die zijnervaringen wil delen met goed geschoolde surinamers .vaak organiseert deze man bijeenkomsten voor jonge economen …omdat hij zijn kwaliteiten wil delen .als er redimusu deze man willen afkraken moet deze losers uitlachten …kwestie van jaloezie ..deze redimusus tutsie hutu denkers moet je dan maar negeren terwijl je in je achter hoofd weet dat ze paars nooit wat zullen gunnen ..het is die apartheid denken toch ..zo dachten die tutsie ook en die hutus en daarom die afslachtingen .no joke lees die namen van deze fronters …steeds de zelfde .
  hun gedachten gang is altijd pessimistisch .
  olland en front hebben ze die opvoeding gekregen .
  ding dong moror sopo .

  hoefdraad … wij staan jullie bij met raad en daad.
  hoefdraad go go


  Maak melding
 34. Een zeer goed voornemen meneer Hoefdraad! Chapeau! Suriname mede dankzij u, scoort formidabel.

  By the way: Réé (Ray) ontbreekt je naam (mond) niet een letter, ik dacht een t(hee)! Wat er steeds eruit komt, vandaar het vermoeden.

  Réé(t) go doro nanga joe stréé-léé!


  Maak melding
 35. Ahhhh….eindelijk iemand die toegeeft dat onze Surinamers weer de schoolbanken in moeten..het is Gilmore himself

  Maar wij zeggen dit al 2 jaar. Nou zeg ik .Niet starten met economie maar basale geschiedenisles.
  Stelling 2; de surinamer spijbelde altijd tijdens geschiedenisles. Ze weten amper iets van hun eigen geschiedenis.


  Maak melding
 36. @soer nr 1

  -Weten de nederlandse scholieren iets over SLAVERNIJ?
  -Weten de nederlandse scholieren iets over martelingen tegen de menselijkheid in Indonesie en andere kolonieen der Nederlanden toentertijd?
  -Weten de nederlandse scholieren iets over roven van rijkdommen uit voormalige kolonieen door Nederland?

  Soer of hoe jij je zelve wilt noemen en de RayGANG beantwoord deze vragen voor mij.


  Maak melding
 37. @Ray2 Ben het roerend eens met je, er zijn genoeg voorbeelden van landen en regeringen die niet de juiste besluiten namen mbt hun staatsfinancien. Zimbabwe en Griekenland zijn twee school voorbeelden hiervan. De regeringen van de jaren 80 en van de NDP met overlopers van VHP waren ook heel slecht in de macro economie. De richting waar dit kabinet naar koerst blijkt ookal geen geruststelling te zijn voor vele economen. Hoefdraad kan geen tegenstand bieden aan deze regering met haar vele onnodige geld verkwistende populistische maatregelen. Hoe wil men ons dan onderwijzen om zuinig om te gaan met ons budget. Please Hoefdraad, start met een beginners cursus bij de drie ongeschoolden die de leiding hebben in ons land.


  Maak melding
 38. Voornemens zijn in de huidige Sur.tot norm verheven las ik niet zo lang geleden.Onze regeerders worden wakker en nemen voor om dit of dat te doen voor het land en ter streling van hun eigen ego.Als het op uitvoering komt,gaan de CHINEZEN het doen en financieren.En aangezien bij het voornemen van Gilmore geen bordje geplaatst hoef te worden,blijft het bij woorden.Want de CHINEZEN die onze middenklasse uitmaken hebben het geld beheren met de paplepel meegekregen en Gilmore al veroordeelt tot loze woorden.

  @pero.
  hebben jullie al afzet markten aangeboord voor de cassave?Zo een beetje elke tropisch land schijnt dat ding te planten en ik geloof niet dat cassave tot de meest gegeten producten bij de Europeanen behoren.

  Cobie.


  Maak melding
 39. @hé hé

  die man heeft gesjoemeld met gelden die op de CBvS geparkeerd waren voor projecten zo als de dijken bouw.Hij heeft de gelden een andere bestemming gegeven zonder toestemming van de assemblee.Deze man gaat de gevangenis in zodra de huidige regering valt.

  Cobie.


  Maak melding
 40. Aah….de nederlander die in de schoolbanken heeft gezeten is zich best pijnlijk bewust van hun koloniale verleden.
  Een valse schaamte en aan de buitenkant een compensatie bij veel jongeren die vrijwillig ontwikkelingswerk in arme landen doen. U weet wel in afrika.
  Voor indonesia ligt het minder. Daar is een ontwikkeling gaande. Recent heeft een journalist een kritische documentaire over de zg politionele acties door nederland op de buis gekregen. Dit is wat ik noem durf om zelfkritiek te leveren op wat je voorouders hebben gedaan.
  Ik durf de stelling aan dat de surinaamse journalist nooit zo een diepgravende documentaire op de STVS kan brengen. Jouw regering verbiedt zelf geschiedenisboekjes over bouta. Toch???


  Maak melding
 41. Aahhh…dit is voor astrando
  Ik geef u wat bewijs . Google nieuws
  Nieuw onderzoek naar politionele acties Eén Vandaag -5 dec. 2012 Nog nooit is er alomvattend onderzoek gedaan naar de politionele acties van Nederland in .
  ..groot kans dat de nederlandse regering… Mark Rutte premier dit nu goedkeurt.


  Maak melding
 42. Aah…. Zeg hoeveel verdiend Gilmore weer…20.000 euro per maand uit de speciale pot van Bouta?
  Wow….goede econoom die heeft geleerd hoe hij die arme surinamers van hun srd’s kan beroven.


  Maak melding
 43. Ook de economisten in dit land snappen er niets meer van. En het zijn echt wel knappe koppen ! Wij hebben hier in het land te doen met een “grijze economie” en corruptie.
  Het grootste deel van de bevolking probeert te overleven door zich aan te passen, zelf te planten en ongezond te eten.
  Er zijn zoveel economen in de wereld! Toch ziet het er slecht uit. We proberen het allemaal op onze eigen wijze. Helpt niet altijd.


  Maak melding
 44. Alle Surinamers moeten les krijgen in economie’

  Maar hoe doen onze 3 Super economen het in de Surinaamse gemeenschap?

  En dan heb ik het over sra, pero & Patrong.

  Surinaams bankieren nog steeds populair:

  En dat is “KASMONI”.

  En ze zullen ook als gewoonlijk hun eigen bijdrage hieraan blijven leveren.
  MAAR!!!

  Bij deze gasten zit altijd een MAAR!!!
  Zijn ze BETROUWBAAR???


  Maak melding
 45. in een woord jullie zijn jaloer op paars hoor .die man komt met positief nieuws en jullie fronters vegen het weg voor die inkt droog is .triste triest triest .god zij dank dat de regering niet van jullie anhankelijk is en dat jullie geen enkel invloed hebben behalve achter die pc dan .hihihihihih jullie kunnen je vermaken achter die pc hoorrr!!


  Maak melding
 46. U kunt les geven, u kunt met ze praten, u kunt ze hersenspoelen en ga zo maar door. Maar Surinamers zijn mensen die niets ander willen dan geld en ver boven hun stand leven. Desnoods plegen ze moorden, lichten ze mensen op en plegen zij andere diefstallen. Maar hun zin moet doorgezet worden. He, das net de karakter van Bouterse


  Maak melding
 47. het is toch niet slecht wat hoefdraad naar voren brengt.
  waarom gelijk afkraken jullie fronters…lever jou kritiek maar lever opbouwende kritiek.wat je hier leest is alleen maar wartaal ….oeng tja fatu boi.
  beoordeel mensen maar wees ook consequent eerlijk en transparant .deze gasten beoordelen omdat het niet hun politieke kleur is .jullie zijn meer dan wat men noemt in een woord achterlijk.


  Maak melding
 48. En wanneer gaan de Surie`s leren wat Waarde én Normen zijn. Wie gaat dit hun bij brengen ? Word hier aan óók gedacht/gewerkt ?

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding
 49. Hoefdraad @#$%, niet iedereen hoeft de basisprincipes van economisch denken te doorgronden, de mensen die op economisch gebied het beleid bepalen moeten hun vak kennen. Niet elke Nederlander hoeft te weten hoe je Nederland tegen de zee beschermt, ingenieurs en hydrologen moeten dat weten. Toen ik naar Suriname terugkeerde werd ik aangetrokken voor een salaris van omgerekend NF 2000,- in de maand, door economisch wanbeleid verdiende ik op een gegeven moment omgerekend NF 100,- in de maand, het lag niet aan mijn economisch inzicht of handelen dat ik er zo op achteruit gegaan was, het lag aan de regering van Bosje. Sparen had in de tijd totaal geen zien, de Sf 30000,- die ik toen op de bank had staan (oorspronkelijk +/- NF 60000,-) was plotseling nog maar NF 30,- waard en het daalde steeds verder in waarde, ik heb dat geld toen opgemaakt door ‘gezellig’ met vrouw en kind te gaan eten in een restaurant en ik moest er nog geld bijzetten om de rekening te voldoen. Hoefdraad moet niet kletsen, hij moet zijn werk goed doen, de andere Surinamers moeten hun werk goed doen, of dat nu vuilophaler, leraar, verpleegster of wat dan ook is en daar moeten zij een redelijk (waardevast) loon voor ontvangen, daar moet Hoefdraad samen met de regering voor zorgen. Als ze dat niet kunnen dan moeten ze maar plaats maken voor personen die dat wel kunnen en niet de schuld proberen af te schuiven op de gewone man die zogenaamd niet economisch weet te handelen.


  Maak melding
 50. is het de schuld van men hoefdraad dat ik naar 3 banken in een dag stapt om een persoonlijke lening af te sluiten??? dan zal ik zeker na den tiende blut zijn ja.


  Maak melding
 51. alleen
  is het de schuld van men hoefdraad dat ik naar 3 banken in een dag stapt om een persoonlijke lening af te sluiten??? dan zal ik zeker na den tiende blut zijn ja.

  Beoordeel nota ben het NOS journaal van woensdag vertelde on dat 1 op de 13 nederlander onder de armoede grens leeft! waar lullen heel wat van jullie dan over???? un lib mi kondre jere


  Maak melding
 52. Het parlement moet een begroting van 15 miljoen dollars voor 2012 goedkeuren voor reizen????
  Uhm,….misschien ben ik gek , maar het is vandaag 8 december,…waar gaan men naar toe tussen nu en 31 december?


  Maak melding
 53. hoefdraad bewijst wat hij waard is en hij heeft mijn zegen om president van de centrale bank te blijven .
  wij het surinaamse volk zijn dan ook zeer tevreden met wat paars presteert….hoefdraad laat zijn kwaliteiten in binnen en buiten land doen gelden .zijn voorganger nu wijlen telting kon er ook wat van .paars front mijn land moet en zal vooruit gaan onder deze regering ben ik heilig van overtuigt .


  Maak melding
 54. @ surinam patriot

  de pres.moet dat geld gaan veilig stellen in het land van Obiang.De morrende onderlaag begint steeds groter te worden en dan weet men nooit welke kant het kwartje valt.

  @pero

  zoek het maar op.Hoefdraad was schoonmaker bij het IMF.Af en toe mocht hij wat stastieken bijwerken voor zijn directe baas.Monie torie a mang no sabie.

  Cobie.


  Maak melding
 55. Baja, dat wordt me wat, geldt dit ook voor die mensen in colera, die zwervers die gasten in de lik, oude van dagen, zijn ook Surinamers, ja toch, wordt moeilijk hoor,maar goed bij God en in Suriname is allessssssssss
  mogelijk.


  Maak melding
 56. jacobus
  dat geeft niet als hij schoonmaker is …maar voorlopig is er een reserve valuta van 900 miljoen amerikaanse dollar en daarom ben ik trots op de bank president of schoonmaker hoe je hem wil noemen .het is een surinamer
  ik ben ook trots op zijn surinaamse voorganger nu weilen telting .ik kan mij best voorstellen dat je niet trots bent .wees jij trots op rutte .


  Maak melding
 57. ,,,,alle sme-érs moeten les krijgen in economie ,,

  ,,,,letwel, vooral de blakaaa-mangs en de djoekaaas,,,,

  over de indiaan hoef je niks te zeggen een parbo-djogo is voldoende voor het hele jaar

  want hun verstand zit diep achter,ze weten vooral niet om te gaan met money

  vrijdag ontvangen en maandag blooot..

  terwijl een hindoestaan,javaan er dertig dagen mee doet en houdt nog wat over voor de toekomst..

  dat heet beleidt ontwikkeling

  kijk naar boute hele staats-kas alle ministeries in handen alle banken in handen en toch geen ontwikkeling..

  wat een boef..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES