Suriname ‘geen gesloten boek meer’ voor Europarlementariërs

59

PARAMARIBO, 30 nov – Suriname is geen gesloten boek en onbekend terrein meer voor Europarlementariërs. Dit zegt Europarlementariër Louis Michel (België) in het kielzog van de ACP-EU conferentie in Paramaribo. Als medevoorzitter van de conferentie heeft hij zich kunnen ontdoen van het ‘eenzijdige’ beeld van Suriname. Volgens parlementariër Rabin Parmessar (NDP) was het afrekenen met stereotypen ook echt wat beoogd werd.

Een van de doelen van het brengen van de conferentie naar Paramaribo was Suriname presenteren zoals het is. “Nu hebben we het hier gehouden en kijk hoe de mensen zelf praten. De mensen zijn door sommigen misleid geworden met valse informatie”, zegt Parmessar tegenover de Times of Suriname. Overigens verschafte het incident met de EVP-fractie, wel een blik in de politieke keuken. Het halen en trekken over met wie wel of niet gesproken mag worden, is haast beeldend.

Toch zijn parlementariërs van zowel de EU als de ACP-groep tevreden vertrokken. Suriname is geprezen als “uitstekende gastheer.” Het samenleven van meerdere culturele en religieuze groepen, blijkt nog het meest aan te spreken. Michel noemt Suriname zelfs een voorbeeld voor Europa, waar nog zoveel naar elkaar te groeien valt. Parmessar trekt de beeldmisvorming door naar Cuba. “Ze zijn naar ons land gekomen en zijn onder de indruk, dat moeten ze ook met Cuba doen.”

59 REACTIES

 1. Mooi zo, dat hebben we dan uit de mond van Parmessar gehoord, wij willen nu horen wat de Europarlementariërs er zelf van vinden, Parmessar hoeft het niet, met zijn paarse bril op, voor ons in het Paars te vertalen, wij kunnen zelf lezen.


  Maak melding

 2. paars blijft maar scoren en dat moet ook de verwachtingen zijn .de eu-acp landen hebben kunnen zien dat ze werden voor gelogen door front .ik weet wel zeker dat de eu-acp leden wel weten dat die zogenaamde kogel brief uit kringen van front moet worden onderzocht .de benodigde effect die front had verwacht is niet uit gekomen .ze kregen geen bijval van de eu en dat is ze tegen gevallen.
  doe als oppositie geeft niets van zich laten horen ze hebben zich ge distantieert ,en dat is maar goed ook .
  ze willen niet ge associeert worden met dat vies spelletje van front .


  Maak melding

 3. Louis Michel, jij bent zo lovend over Su, da wanneer ga wij houden daar een mooie vakantie???

  Lady Louis Michel…ik heb gegeten & gedronken naar 5* nivo, en dus kan ik tog moeilijk oneerbiedig zijn???

  wat belet jou dan???

  wel, ik zag daar geen zwerver op straat, en ook geen zwerfhonden!!!

  awee mannekke…wat bedoel jij met lekker gegeten,….tog niet die *****

  🙂 🙂


  Maak melding

 4. Ach die `michel. Die is in z,n eerste leugen niet gestikt.

  Het mooie is dat elke eu.parlementariër alles mag roepen.
  Helaas trekt niemand zich er iets van aan.
  En al helemaal het bedrijfsleven niet.


  Maak melding

 5. Ik las ergens dat Ria Oomen,die zulke lovende woorden over Suriname had er als eerste vandoor is gegaan!
  Nu ong. 2-3 dagen geleden.
  If joe lob a kondre so lik fa joe mik oen briebie da joe sa tang piekiienso moro langa toch?
  GELOOF DE WITTE MAN NOOIT OP ZIJN/HAAR BLAUWE OGEN!!!!
  Denk aan wat de oude wijze Indiaan altijd zegt:”De Witte man spreekt met gespleten tong!”
  Beware!


  Maak melding

 6. Medusa,

  Ria Oomen haar job zat er op, verdeeldheid zaaien onder de Surinamers is alles wat ze kwam doen, ze heeft eigenhandig voor de enige smet van deze hele vergadering gezorgd.

  Ja, zo zijn ze.

  Als men heel negatief over Suriname zou spreken, dan was het zeker niet met gespleten tong he, jij geboren hypokriet.


  Maak melding

 7. Als je een afspraak hebt met de oppositie en er staan 3 paarse ezels voor de deur die stampij staan te maken omdat ze meewillen praten, dan staat Suriname voor joker.
  De EU heeft dat natuurlijk gezien.

  De kogel kwam ook uit de paarse hoek. Ook dat heeft de EU gezien. Dat ministeries geen geld hebben voor brandstof, ook dat heeft de EU gezien en gehoord.(lekker betrouwbare business partner + de mooie cijfertjes van het IMF).

  Suriname is geprezen als uitstekende gastheer.
  Dat de div. bevolkingsgroepen naast elkaar kunnen leven
  is allemaal prima, maar wat is Suriname nu hiermee opgeschoten ? Deze festijn heeft de belastingbetaler miljoenen gekost en Suriname is geen millimeter wijzer worden. Productie Ethanol is zelfs door de EU naar de prullebak verwezen. Nota bene een troefkaart van Su !!
  Dit geld had makkelijk naar onderwijs kunnnen gaan.

  Over 6 mnd zijn de EU leden Suriname vergeten. Zie recente handelsovereenkomsten met de VS en Japan. De EU belangen in Su zijn minimaal. Met su is het zo, “te klein voor het servet en te groot voor de tafellaken”.

  Enige land op de aardbol dat om Su geeft is Nld. Wanneer gaat men dat in zien. Het bedrijfsleven in Nld is bereid om te investeren in Su mits Bouterse van het toneel verdwijnt. Overigens investeerd het nederlandse bedrijfsleven nu al in Su. Ik gun Su veel welvaart en geluk, maar met de huidige bestuurders gaat het echt niet lukken.


  Maak melding

 8. Het zal Bouterse m.i totaal niet interesseren wat ze denken of ervan vinden nationaal of internationaal dat hij president is. Hij zit in het machtscentrum en daar ging het om. Het machtscentrum is zijn garantie voor een vrijgeleide en een vrijbrief voor straffeloosheid t.a.v. de 8 december moorden en voor het leiden van een lux leven.


  Maak melding

 9. Nou prima toch!
  Suriname is op de wereldkaart geplaatst, ze hebben het uitstekend gedaan, dan na wan Hiep hiep hiep hoeree…

  Zo.. en nu terug naar de orde van de dag.
  Ik heb gisteravond speciaal naar P&W gekeken.
  Minister Timmermans was te gast.
  En ik maar wachten op een commend mbt de oproep van Gahler.
  Helaas niets, het onderwerp was “Palestina”.

  Het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse zaken heeft als commend:
  “een manier om de waarheid over de moorden in de jaren ’80 te achterhalen is door het Decembermoordenproces voort te zetten.”bron dwt

  Duidelijk genoeg lijkt mij…


  Maak melding

 10. @Astrando

  Verbanning =GEEN overwinning.

  Is je baasje al terug van zijn verbanning?
  Die overwinningscaravan van je blijft draaien rond OCER alleen. Hoeveel rondjes draait de overwinnings caravan van de ndp bende rond Ocer per dag,en hoeveel ontvangen de paarse volgelingen per uur/minuut voor het huppelen rond het Ocer gebouw?


  Maak melding

 11. Nederland moet nu zich diep schamen, ze maken zich alleen maar belachelijk in europa.nu weet de hele wereld waarom nederland, suriname zwart maken.die hypocriete,achterlijke land(ned) zie dt suriname nogsteeds zo rijk is aan grondstoffen,proberen ze ons te isolern zodat wannr hun bille likker( nieuwfrond)weer aan de macht komt,onsland leeg kan plunderen maar met onze lieve president Desire Delano Bouterse gaan ze ht niet lukken!!! Nederland is voor ons verledentijd


  Maak melding

 12. Die stomme Belg. Eigen land staat aan de afgrond van faillissement. Tweedeling van België is zijn handelsmerk. Suriname is wat wij er van gemaakt hebben.Correct drs. Moestadja.

  Wij Surinamers hebben moeite met schending van mensenrechten. Daar heeft deze lul geen aandacht voor. Kennelijk ingegeven door “de slag slaan” uit de natuurlijke hulpbronnen. Suri’s let goed op de zaak. Voorts van de 78 landen wil ik graag weten die smetvrij is. Hypocrieten. Dan heb ik liever die Obiamang van equitori.


  Maak melding

 13. @Sabidieri
  Hebben we toch nog contact?
  Hoezo?
  Hoe haal je dat in je waterhoofd om contact te maken?
  DÓÓÓÓÓNDERRRRRR ZÓÓÓÓÓ GAUW MOGELIJK OP!
  Geen polonaise over mijn rug hoor! 😳


  Maak melding

 14. Hesso, als Suriname werkelijk iets te had, stonden rijen investeerders voor de deur. Grondstoffen of niet, Suriname heeft er geen moer aan. Jouw geliefde president heeft het volk besodemieterd met mooie verkiezings tories. Tot nu toe heeft hij weinig van waargemaakt. Nederland heeft suriname niet nodig. Zou niet weten waarvoor.

  Nederland heeft voor 24 Eur. 24 miljard aan goud reserves uitstaan in de VS, Canada en Duitsland, we hebben één van de beste havens ter wereld, naast Schiphol exploiteren we ook JFK airport in New York, we zijn leading op gebied van glas, tuin en landbouw, leading op gebied duurzaam ondernemen, leading op gebied van recyclen, grootste netto betaler van de EU, Int. strafhof staat in Den haag,
  met Duitsland hebben wij één van de sterkste economien van de wereld.

  Jullie paarse ezels zien achter elke boom de vijand Olland. Er valt niets leeg te plunderen in Su. Dat hebben didibrie, somo en klunswijk al gedaan.


  Maak melding

 15. Toen deze zelfde ‘witte mensen’ uit Europa , onder invloed van Nederland, Suriname wilden boycotten, stonden al die contra’s ‘applaudiserend’ op de banken en waren ze ontzettend blij met zoveel negativiteit over Suriname. Alle negativiteit die de ‘witte man’ over Suriname riep werd als zoete koek ingeslikt en geloofd. Toen wel!

  ‘Goed voor Suriname, en wanneer die Europeanen eenmaal in Suriname zijn zullen ze zelf met eigen ogen aanschouwen wat voor ‘bananen republiek’ Suriname nou werkelijk is’.
  ‘de internationale pers zal eindelijk zien met wat voor bedorven land ze te doen hebben’

  Allemaal negativiteit van mensen die het voor 100% zeker wisten dat de vergadering in Suriname louter en alleen negativiteit naar boven zou halen.

  Met de loftuigingen van de Europeanen voor Suriname blijkt voor de zoveelste keer dat deze contra’s uit hun nek zaten te lullen. En dat zal zeker niet de laatste keer zijn.

  En wat lezen we nu plotseling van al deze contra’s ????

  ‘ja, je moet die witte man niet op hun blauwe ogen geloven’

  ‘ja, de europarlementariërs mogen roepen wat ze willen maar niemand geloofd ze toch’.

  Zijn het niet dezelfde europarlementariërs die eerst de lucht in werden geprezen door de contra’s toen ze hadden besloten om Suriname te boycotten. Zijn het niet dezelfde parlementariërs die Suriname eindelijk zou ontmaskeren als een ‘kwade staat’ in de wereld?
  Zijn het niet dezelfde ‘witte mannen’ met hun blauwe ogen?

  De huidige afkeuring van deze europarlementariërs door de contra’s staat werkelijk haaks op de eerdere standpunten van deze zelfde contra’s.

  Dit geeft eigenlijk de aard aan van deze gasten.
  Het gaat allang niet meer om Bouterse maar deze conta’s zijn puur tegen Suriname en wensen alleen maar het slechtste voor Suriname.

  Zouden wij rechtgeaarde Surinamers niet juist blij moeten zijn dat ondanks Bouterse Suriname toch een goeie beurt heeft gemaakt bij de Europarlementariërs?


  Maak melding

 16. @Rufus, weet je voor welke landen er toen gepleit is om samen te werken??

  =Dat je zelf kiest voor een President als Obiang zegt mij al genoeg hoe je denkt en hoe je in het leven staat.

  Zie een stukje tekst over zijn zoon terwijl duizenden van de honger dood gaan::

  Er is een internationaal aanhoudingsbevel afgevaardigd voor de zoon van president Teodoro Obiang van Equatoriaal-Guinea. Hij wordt ervan verdacht tientallen miljoenen euro’s witgewassen te hebben in de vorm van kunststukken, meubels en auto’s. De Franse politie heeft goederen ter waarde van bijkans 40 miljoen euro in beslag genomen van Obiang juniors luxe residentie in Parijs.


  Maak melding

 17. Ach als je geloofd dat al die luchtkastelen en OCER tories waarde hebben dan geloof je ook de nietszeggende uitspraken die diplomaten uit beleefdheid bij het vertrek zeggen.

  Realisten vragen zich af welek concrete contracten er ondertekend zijn, welke zinvolle resoluties er aangenomen zijn. Dat zijn de resultaten die echt tellen. Vreemd dat we daar niets over horen.


  Maak melding

 18. dat stelletje negatieve redi musu’s(koos, ray en die hele bakra’s gat likkende bende) wat nu? zelf de eu vertegenwoordigers zijn positief? wat nu? t lukt niet heh? hahaha…loosers. tis koud heh? misschien moeten jullie zich concentreren om jullie schulden af te betalen…wie weet word het dan nog wat. i love SU en t gaat super…helaas kan ik dat niet zeggen van jullie wannabe blaka bakras…tis jullie straf dat jullie daar zitten. i love it!


  Maak melding

 19. De jong<

  Denk jij dat het goed gaat met Nederland? Nee dus!!

  Er zijn een hoop van jou soort die bijna niet kunnen eten. Hoeveel bedrijven gaan niet falliet. Een hoop mensen kunnen niet meer betalen voor hun huis. De middestanders hhahahah lopen nu bij de voetselbank.

  En geloof me het wordt erger. Dus niet lullen over suriname


  Maak melding

 20. @graciella de boer

  Alsof het opgescheept zitten met bouta als lijder met Amnestie een ZEGEN IS…..Tja in de NDP wereld is alles wat misdadig en crimineel is….zeer prachtig en O,zo wonderbaarlijk.
  Maar dan moet je echt in de realistische wereld leven om te weten dat het NIET GOED IS!!!
  lEEF maar door in je fantasie werteld net als je baasje ..Meid!Ga flink Hennep roken netals baasje..die leeft toch 1×24 uur in een fantasie wereld!!


  Maak melding

 21. Dit thema heeft alle records aan reacties verbroken.
  NDP is OK.
  De rechtgeaarde surinamers weten dat we verschillen in mening maar dat wij een doel hebben. Suriname vooruit brengen. Door de NDP is een objectief fundament gelegd en nobody can colapse that. President Bouterse heeft een harde schijf die geen van de felbestrijders kunnen kraken. Het is Nederland ondanks tegenwerking nooit gelukt. Na al de verkeerde en niet slagvaardige presidenten die Su heeft gekend somebody’s gotta do these big Job. Doesn’t matter if the name is Bouterse.


  Maak melding

 22. @graciella de boer

  en jij bent een lid van het korps vrije negers.Die maakten vrijwillig en voor de hoofdelijke beloning,jaagt op de weggelopen slaven die de vrijheid kozen.Voor elke neger hoofd dat ze voor de bakra basi konden brengen,kregen ze 50 gulden.Een fortuin in die tijd.Dus laat die redi musus met rust.Die vochten tenminste voor hun vrijheid.Als ze het levend vanaf brachten, mochten ze zich even buiten de stad als vrij mens vestigen.Tot vandaag is de plaats bekend als FREE MANG GRONG.

  Cobie.


  Maak melding

 23. front ..niemand anders dan front dacht het te verzieken met hun kogel brief en het zwart maken van het democratisch gekozen regering .vraag het ze wat ze hebben bereikt ….geen moer .in tegendeel stonden voor lul.
  fronters zijn als kameleons ze veranderen steeds van stand punten en dat maakt ze ongeloofwaardig .
  je ziet dat die breeveld een meester zet heeft gedaan waar de fronters verstijf stonden ….breeveld zei letterlijk dat nederland hypocriet bezig is als het gaat om de dossiers die zogenaamd 60 jaar bewaart moeten blijven .die van coblijn front… stond verstelt toen breeveld die woorden aan kaarte bij de
  eu-acp leden .deze fronters zijn niet bezig met oppositie voeren ze zijn bezig met partij politiek en eigen belang .corrupt denken …ze kunnen niet meer in het machtcentrum komen dus zoeken ze steun met het boycotten van hun eigen land voor hun belangen …mooi niet breeveld bewijst dat hij een andere politiek voert en niet heult met de oude garde .doe voert een ware oppositie tegen paars en die politiek kan front veel van leren …anders zijn ze gedoemd de komende
  verkieningen weer minder zetels binnen te halen .
  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede para sa prani casaba …njang dringi roko loekoe ding oroe wang dat na paars .


  Maak melding

 24. @graciella de boer, gefelicieerd met je nieuwe job als NDP Groupie. Tot voor kort werden jouw collega’s betaald in de vorm van een broodje bakkeljauw met een blikje Fernandez. Neem aan dat je die lijn ook volgt.

  Straks is het 5 december, jawel “Het Grote Sinterklaas” Feest. Ook dat vieren ze bij de NDP politbureau. Gezellig op schoot bij Sinterklaas Bouterse op kosten van de belastingbetaler.

  Neem aan dat je met de fiets naar je werk gaat ? Er is geen geld voor brandstof. Tis maar dat je dat weet.

  Wens je veel succes bij je censuur opdrachten, versturen van kogels en het verder splijten van de surinaamse samenleving. Luister mi gudu, god mag weten wat je van plan ben, het gaat je nooit lukken.


  Maak melding

 25. @pero

  Breeveld is een landverrader netals een brunsie , somo en bouta!
  Noem ze gerust de 4 Musketiers van Suriname!
  SOORT zoekt Soort!!!

  Alle mislukte zogenaamde politicussen zijn welkom bij de ndp horde!
  En die brief vergezeld met een kogel aan het adres van Sharon komt van de NDP!!
  Het is de tacktiek die je baasje 30 plus jaartjes aan het hanteren is.
  Wie hem niet bevalt volgens hem ,ruimt hij op middels afschieten van kogels!
  De EU vergadering betekent in het letterlijke woord des zins..een NEDERLAAG VOOR JE BAASJE!
  IN eigen huis heeft de gast de gastheer te kennen gegeven dat hij niet wwelkom is op de vergadering en toen koos baasje voor ballingschap in Nickerie!
  Toen had hij de moed niet om op het podium te staan schreeuwen dat hij de Eu zal bewijzen dat hij thuis de baas is..
  Neen ,toen vluchte hij naar nickerie en werkte zijn verdriet ,vernedering en nederlaag weg door te zingen en te dansen!!

  Whahahaaaaaaaa…..


  Maak melding

 26. @Ray,..Bouta begint te oefenen om te zingen mocht hij 2015 verliezen, da kan hij toch in de Bollywood show business. Jeetje,..wat een drama ,..is dat de vertegenwoordiger van Suriname??


  Maak melding

 27. alles leuk en aardig mooi de afgelopen week..

  vele schouder klopjes over en weer..

  maar wat schiet het movina volk, de daklozen, de arme suris, met deze vorm van geld verspilling….

  er was sprake van een opleving in parbo,wat is er van terecht gekomen..

  nu er hondenden bezoekers uit het buitenland regerings hoofden vooral uit afrikaa zijn in su.verlaat onze opperhoofd het land en gaat rusten feest vieren in zuid-amerika..

  wat een respect heeft deze man voor de buitenlandse lijders..


  Maak melding

 28. @ pawiro

  hij moet in Peru nog een gast optreden verzorgen in hindoestaanse liederen.Als voorbereiding voor zijn intrede in de zang en film wereld op het hoogste niveau.

  Cobie.


  Maak melding

 29. @Love, zielig voor jou reactie, omdat de voedselbank niet alleen in Nederland is.
  =Kan jou vertellen dat Nederland misschien de voedselbank heeft,maar geen enkele kinderen verkopen knippa’s over straat.

  =Als je volgens de regels leeft heeft een ieder recht op een uitkering in Nederland.

  =Een ieder waar dan ook op de wereld maakt zijn eigen keuze hoe hij of zij wilt wonen, dus als je groot wilt leven en het niet meer kan betalen moet je het zelfs maar weten.

  =Een ieder heeft het recht met een geldig paspoort op vakantie te gaan waar hij of zij wilt hebben.

  =NIET BOUTERSE BETAALT DE TICKET EN HET LAND IS OOK NIET VAN HEM.


  Maak melding

 30. @Mr. Pleasant
  meen je het dat Ned.leading is in pedofilie?Man dan moet je de kanton zaken van Sur.volgen.Dan pas zie waar de pedo’s zitten.En dat Suri kinderen die misbruikt worden door Suri’s.

  Cobie.


  Maak melding

 31. gmap,

  Ik heb inderdaad dezelfde oogkleur als Bouterse omdat ik van Surinaamse roots ben.
  Maar daar houdt de vergelijking met Bouterse zo’n beetje op.
  Gmap, ik ken je niet persoonlijk maar ik kan mij echt voorstellen dat jij Bouterse veracht, dat je Bouterse haat, dat je Bouterse de dood toewenst. Echt, ik kan me dat werkelijk voorstellen.
  Deze gedachtengang heb jij opgebouwd vanuit jouw eigen ervaring, jouw eigen belevenissen, jouw eigen pijn, jouw eigen verdriet. Dat zijn jouw eigen emoties waar een ieder vanaf moet blijven en moet respecteren!
  Bijna elk Surinamer heeft vanuit zijn of haar eigen specifieke ervaringen een beeld van Bouterse opgebouwd.
  Sommigen uitten zich zeer extreem en anderen zeer gematigd. Nogmaals de emoties over Bouterse is zeer en zeer te begrijpen en ik kan daar achter staan echter zal ik niet toestaan dat dit mijn leven gaat beheersen.

  Wat ik echter pertinent weiger te doen is
  om Suriname geen vooruitgang te gunnen en alle positieve geluiden over Suriname de grond in te boren.

  Suriname is een (relatief) arm land en probeert vanuit die positie zich te ontwikkelen naar een bloeiende economie.

  De groei naar ontwikkeling zal met vallen en opstaan gaan, en dat gebeurt ook. Want er zijn zat dingen die
  veel en veel beter moeten. Maar daardoor mogen wij als rechtgeaarde Surinamers onze ogen niet sluiten voor
  de positieve ontwikkelingen , die er wel degelijk zijn (hoe klein ook).
  We kunnen Nederland en Suriname in heel veel dingen niet met elkaar vergelijken. Nederland is qua economie een ‘reus’ vergeleken met de economie van Suriname.
  Dat is ook niet gek want Nederland is een gevestigde orde en Suriname is bezig zich daar naar toe te ontwikkelen.

  De heer Venetiaan heeft zijn bijdrage in de vorige regering geleverd om tot die economische ontwikkeling te komen door de monetaire stabiliteit te bewerkstelligen. En daarvoor mogen wij rechtgeaarde Surinamers hem ook dankbaar voor zijn.
  Het is de taak van de huidige regering om die draad van de vorige regering op een goeie manier op te pakken.
  Nogmaals op dit moment gaat het met vallen en opstaan maar deze regering heeft toch voor economische groei kunnen zorgen, uiteraard ook mede dankzij de gunstige prijzen voor de gronstoffen.

  In vele opzichten zie je dat Suriname zich tracht
  te profileren als een klein landje dat heel graag de
  werkelijke zelfstandigheid met de daarmee samenhangende economische groei wil bewerkstelligen.

  Ik ben een Surinamer en ik hou vreselijk van mijn land. Ik kan de intenties van Suriname om zich economisch te ontwikkelen niet bagataliseren en doen alsog er totaal geen ontwikkeling is. Ik ondersteun
  de intenties van Suriname van harte!
  Ik kan en wil mijn ogen daarvoor niet sluiten.
  En dat staat wat mij betreft geheel los van hoe ik over Bouterse denk want dat is wat dat betreft een emotie van persoonlijke aard.


  Maak melding

 32. @Koos de Jong

  Moet je nou lezen wie over st.nicolas schrijft.
  @Koos de Jong is een nep surinamer of nederlander die door st.nicolaas is gesminkt. Een zg bakra die uit de schoorsteen gevallen is. Coconut man.


  Maak melding

 33. Patrionat,
  Als Suriname afhamkelijk is van een omstreden Figuur als Bouterse om vooruit te komen dan is er naar mening iets goed mis met onze geliefde land.
  Jullie doen of Suriname zonder Bouterse niet vooruit zal komen terwijl het Bouterse is die onze mooi land tientallen jaren achteruit heeft gezet met zijn onmenselijke militaire dictatuur. Bouteterse is ee sta in de weg voor de ontwikkeling van ons mooie land, omdat hij zijn belang boven dat van ons land heeft gezet.


  Maak melding

 34. Suriname zal groeien als het een stabiele democratische regering heeft.
  Kijk naar de westerse wereld.
  Alle Noordelijke landen in de wereld met calvinistische roots zijn rijk en welvarend.

  Rara.


  Maak melding

 35. @Patrionat,

  Dat is een hele goede bijdrage en ik zou willen dat er meer mensen zo zouden zijn. Veelal wordt je als je positief reageert op zaken in Suriname direct bestempeld als NDPer en of groupie.

  Nee, men wil dat je alles wat met Suriname te maken heeft en alle ontwikkelingen bagatelliseert. Dit soort criticasters hebben niet in de gaten hoe onverdraagzaam ze zijn.

  Het fenomeen Bouterse heeft ze een tunnelvisie gegeven, ze zien niets meer. De democratische principes waar ze de mond vol van hebben moge dan niet meer gelden en het liefst hadden ze mensen op dit forum geronseld om een derde burgeroorlog in Suriname te ontketenen.

  Jammer en een gemiste kans. Ik zie een grote rol voor de oppositie in het proces van vooruitgang, er zou door een positieve opstelling veel te winnen zijn. De gekozen route die men nu ingaat is een heilloze weg en zal zorgen voor nog meer verdeeldheid in de samenleving.

  Het is kortzichtig, dom en contraproductief. Ze slepen ook delen van hun achterban mee in de negatieve spiraal.


  Maak melding

 36. ding mang die jisie tranga jere…sommigen zijn hardleers of willen het nog steeds niet begrijpen dat dit surinaams volk die in suriname woont recht van spreken heeft …recht van stemmen heeft in vergelijk tussen jou en mij die in nederland zijn en wonen .dus deze man wil gaan bepalen voor mensen die in suriname werken en wonen .precies het zelfde wat nederland ook in gedachten had ….bepalen voor het Surinaamse volk .
  vergeet het laat dat goed en vooraltijd door jullie allemaal dringen die in nederland zitten ..geld ook voor mij hoor .ik sta honderd achter die Surinamers en daarom gaat het goed in suriname ,bewust bouterse hebben gekozen .ze zijn moe van de oude politiek .de oude politiek leverde geen rende ment op voor het Surinaamse volk .het leverde frustratie en kop pijn op hoe men aan eten moest komen .zelf de eu spreekt alleen maar lof over paars zowel economisch als mensen rechten .die kogel brief die front zelf heeft bedacht heeft niet de nodige onrust veroorzaakt voor de acp-eu leden dus was het toch een tegen valler voor die japies .nu maar wat anders bedenken .nooit rekenen jullie maar dat het goed gaat economisch in suriname en zolang bouterse het goed doet is hij niet weg te denken .deze fronters duimen dat het slecht gaat in suriname .als surinamer moet je hopen dat het goed gaat in je land ongeacht politieke kleur .ik heb meer malen hier gezegd dat deze fronters de hutus en de tutsies zijn op dit forum .ze zijn als krabben in een vat .als de ene krab de top wil bereiken om eruit te komen grijpt die andere krab hem en trekt hem weer naar beneden .dat soort denken leeft bij deze fronters .hun mensen moeten regeren ,ze kijken niet naar dat lands belang ..god zij dank dat ze in nederland zijn en niet in su .die nederlander heeft ze geleert hoe ze het aan moeten pakken en ze zijn gretig daar in maar tot op heden hebben ze niets bereikt .en daarom steeds verzinnen om paars in een kwaad dag licht te zetten .ze zien nog steeds niet in dat het een afgelopen zaak is voor front en nederland .bouterse zit niet in de ellende als wat rutte mee maakt ..blunder op blunder voor rutte .
  de man die zei dat suriname het gaat voelen voelt het zelf .koekje van eigen deeg ,rutte dacht echte mang te spelen voor bouterse maar is zijn eigen tegen gekomen.hij blijft maar leugens verspreiden en blijft blunderen met die front aanhangers .rutte staat onder druk eerste en tweede kamer zeggen dat het tijd wordt dat rutte zijn woorden zorgvuldig gebruikt en niet van alles door elkaar zegt .rutte mofo e tak san lik te ding tai wiesmang na tete en zo heb je van die fronters dhier die het zelfde doen .allemaal gebakken lucht .bla bla bla wie kan mij een slimme fronter aan wijzen ,ze moeten nog geboren worden of een paarse aanhanger moet overlopen .deze fronters hun woorden treffen geen enkel doel .vergis je niet er staan nog meer leugens van front en nederland op stapel .proberen jullie het slimmer aan te pakken want elke keer worden deze dombos ontmaskert .


  Maak melding

 37. =Ik hoop dat een ieder naar de harde standpunten van de EU/ACP landen gaat kijken.

  =Als het gaat om Suriname moet niemand later gaan schreeuwen dat Bouterse het goed gedaan heeft terwijl dit niet het geval is.

  =Surinamers moeten weten dat er keiharde hervormingen moeten worden doorgevoerd en ook dat de belastingsysteem aangepast moet worden.
  =De burgers zullen keihard gaan betalen aan belastingen.

  =De voorstanders van de NDP die vandaag geen werk hebben moeten dan ook niet opkijken dat in de toekomst Suriname dezelfde regels zal hebben die precies in Europa voorkomen.
  =Morgen niet roepen dat alles veels te duur is.

  =Jammer dat er veel domme tussenin zitten die steeds Nederland de schuld geven terwijl dat helemaal niet zo is.

  =Al 37 jaar onafhankelijk en toch nog de schuld blijven geven aan een anders zal een land NOOIT vooruit komen.


  Maak melding

 38. Get up, stand up.
  Stand up for your right.
  Don’t give up the fight.

  By day and the night.
  We still fighting for the right.

  Sranang bouta na nomru wang.
  Gi alla sranang mang.
  A winsi o pè wi e tang.

  Get up, stand up.
  Fighting for your rights.
  Fighting day and night.

  Fight the main chain gang.
  Give them bang bang bang.
  Fri wi switie Sranang.
  Give them the bang bang bang.


  Maak melding

 39. @Alle Fronters

  Zo merk je hoe zwak de fronters zijn in hun ideologie en opvattingsvermogen. Het thema waar het om gaat kunnen zij niet analyseren nog relativeren. Alleen Astrando is zo machtig voor de hele kudde ze te ontkrachten in hun waardeloze opinievorming.

  Geen zinnig woord of teken dat je van deze kansloze burgers van de nps (front) kunt waarnemen. Triest en zielig verhaal.


  Maak melding

 40. zó en nu maar afwachten wat deze bijeenkomst voor het land volk sme zal brengen..

  laat ik,, niet hopen dat het net-als wat onze pres. belooft heeft voor de verkiezingen,dat deze gasten ook zó ongeveer zal verlopen..

  zoals je weet wordt op bijeenkomsten veel gezegd,maar weinig gedaan,éénmaal terug naar het thuis front,wachten andere zaken die priorteit hebben..

  dan zijn we weer in de maling genomen..


  Maak melding

 41. @Patrionat

  Je posting wekt wel erg sterk de indruk van een slimme draaier. Vooral waar je zonder enige onderbouwing het onderstaande opeens op tafel gooit. Moeten we omdat je inhet begin een realistische indruk wekt ook de onzin aan het eind geloven?? Sorry maar daar tuinen we niet in. Zo dom zijn we niet. Gaarne dan ook een onderbouwing voor onderstaande tekst, waarbij vast vermeld kan worden dat de extra goud opbrengsten enorm zijn en ruim voldoende om NORMALE te korten te dekken en neuw plannen te financieren, echter de realisatie bleef steken op 11% en het enigste waar DDB goed in lijkt te zijn is geld over de balk gooien (aanvullende begroting, vliegreizne, etc.):

  Nogmaals op dit moment gaat het met vallen en opstaan maar deze regering heeft toch voor economische groei kunnen zorgen, uiteraard ook mede dankzij de gunstige prijzen voor de gronstoffen.

  In vele opzichten zie je dat Suriname zich tracht
  te profileren als een klein landje dat heel graag de
  werkelijke zelfstandigheid met de daarmee samenhangende economische groei wil bewerkstelligen.

  Ik ben een Surinamer en ik hou vreselijk van mijn land. Ik kan de intenties van Suriname om zich economisch te ontwikkelen niet bagataliseren en doen alsog er totaal geen ontwikkeling is. Ik ondersteun
  de intenties van Suriname van harte!
  Ik kan en wil mijn ogen daarvoor niet sluiten.
  En dat staat wat mij betreft geheel los van hoe ik over Bouterse denk want dat is wat dat betreft een emotie van persoonlijke aard.


  Maak melding

 42. normaaal reageer ik niet op een mening van een andere maar KOOS de JONG ik neem aan dat hij meer weet van SU om zulke stommiteiten te uitten of denkt en leeft hij in de tijd van blanke superiorteit als SU zo klein is in jou ogen waarom hebben de grote landen VS CHina BRAZILIE en nog veel meer een ambassade in SU daar nog waarom doen nederlandse bedrijven mee als de huidge regering aanbestingen houdt het voorkeurs positie dat is een doorn in jou oog leer ermee te leven dat SU volwassen is geworden en NED niet meer scepter daar zwaait het is overal in wereld dat een wind is gaan waaien het West Europese kartel is aan het wankelen wordt wakker KOOS met de korte achternaam


  Maak melding

 43. Neus,

  Het is absoluut niet mijn intentie om het verstandelijk vermogen van wie dan ook in twijfel te trekken of geringschattend over te doen. Zeer zeker niet. Persoonijk respecteer ik een ieders mening en ik zal nimmer allerlei kwalificaties aan een mening van iemand anders geven.

  Neus, ik geef puur en alleen mijn visie op bepaalde zaken en een ieder mag daar van vinden wat hij of zij zelf wilt. Als mijn bijdrage maar 1 persoon tot nadenken zou brengen dan ben ik al tevreden.
  Ik zou gaarne een onderbouwing willen geven over
  de productie, consumptie, natuurlijke hulpbronnen, schaarse goederen, diensten etc…. Een visie geven over de staathuiskunde van Suriname geven vind ik zeer interessant maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden en bovendien is naar mijn mening dit forum niet de juiste plek om uitgebreid over economie uit te weiden.
  Dit saaie stof zal ik anderen besparen.
  Als je toch heel graag zou willen weten hoe het staat met de inkomsten en uitgaven van Suriname dan adviseer
  ik jou je te wenden tot de Centrale Bank van Suriname.
  Deze stukken zijn toegankelijk voor ieder burger.

  Neus, als je puur naar de inkomsten kijk uit de delfstoffen van Suriname dan heb jij zeker een punt.
  absoluut!
  Maar een land kan je onmogelijk binnen 2,5 jaar omvormen van een arm land tot een welvarende economie waarbij de armoede als sneeuw onder de zon verdwijnt ondanks die gunstige prijs voor olie en goud.

  Neus, ik zal je een voorbeeld geven van een land dat ongeveer dezelfde kenmerken vertoont als Suriname (althans vergeleken met vroeger);

  Dubai was een van de armste land van de wereld.
  Toen in 1966 olie werd ontdekt groeide het land tot een van de rijkste land van de wereld. Die groei
  begon in de jaren zeventig maar de werkelijke economische groei begon pas begin jaren negentig, waarbij tussen 1995 tot 2009 de economische
  groei zelfs gemiddeld 16% op jaarbasis was.

  Waarom neem ik Dubai als voorbeeld;
  Net als Suriname was Dubai een arm land.
  In Dubai werd medio jaren zestig olie ondekt en in Suriname zie je dat heden ten dage met goud en olie.
  In Dubai heeft het enkele jaren geduurd voordat de welvaart zichtbaar werd in het land.
  Suriname maakt nu qua economie ook die zelfde ontwikkeling door. Arm land, olie/goud ontdekt.

  Neus, natuurlijk zouden we met zijn allen willen dat Suriname binnen 2 of vijf jaar zou uitgroeien tot een welvarende staat. Maar als we de vergelijking doortrekken met Dubai dan is dat realistische gezien echt onmogelijk.

  Neus, Suriname kampt op dit moment werkelijk met gigantische problemen op bijna elk niveau, en die los je zeker niet op binnen 2,5 jaar.
  Helaas moeten we daarvoor heel veel geduld hebben.
  Maar kunnen wij dat geduld opbrengen dan zal Suriname
  binnen 10 tot 15 jaar (misschien zelf eerder) zeker uitgroeien tot een welvarende economie waarin wij met zijn allen graag in willen vertoeven.


  Maak melding

 44. Gmap,

  Ik heb in mijn eerdere posting vermeld dat Suriname
  uiteindelijk wel tot ontwikkeling zal komen echter dat zal met vallen en opstaan te paard gaan.

  Onder het bewind van Bouterse is Suriname in de jaren 80/90 flink op haar smoel gegaan en economisch gezien werd Suriname inderdaad enkele jaren terug geworpen in de tijd. In alle opzichten zelf.
  Internationale instanties zoals IMF, IDB, etc waren het toen over eens dat Suriname destijds economisch gezien failliet was. De armoede beleefde hoogtij dagen en velen probeerden het land te ontvluchten.
  Suriname was diep en diep gevallen!
  Gelukkig was daar onze reddende engel de heer Venetiaan
  die , weliswaar met de financiële hulp vanuit Nederland, de monetaire stabiliteit terug heeft weten te brengen. Desondanks heeft de kiezer in 2010 helaas
  niet voor de heer Venetiaan gekozen om zijn job af te maken. Die job werd aan anderen gegund.
  Mede dankzij de monetaire stabiliteit en de gunstige
  prijs voor onze grondstoffen is het de huidige regering gelukt die stabiliteit in stand te houden en bescheiden economische groei te bewerkstellingen.
  Belangrijke indicatoren hiervoor zijn dezelfde internationale instanties die de economie van Suriname in de jaren 80/90 volledig hadden afgeschreven.
  Heden ten dage zijn deze zelfde instanties tevreden over het financieel beleid van de huidige regering.
  De stroom van mensen die terugkeren vanuit Nederland is gestaag aan het toenemen.

  Het financieel beleid dat achter de schermen wordt bepaald en geregisseerd door Hoefdraad himself.
  Onze Governor van de Centrale Bank van Suriname!
  In de jaren 80/90 hadden we een Governor die een speelbal was voor de autoriteiten van toen.
  Maar dit zal niet gebeuren met Hoefdraad.
  Deze man heeft de ‘financiële’ teugels strak in handen en de autoriteiten hebben maar naar hem te luisteren.

  Het financieel beleid van Suriname wordt dus absoluut niet bepaald door Bouterse maar door Hoefdraad himself.

  Gmap, ik kan je dus gerust stellen dat het lonend en rooskleurig economisch beleid ook zonder Bouterse bereikt zou worden. Met Venetiaan als president zouden we hetzelfde effect hebben bereikt.
  In het geval van ’s lands financieel beheer is Bouterse een onderdeel van het geheel en is hij zeker niet onmisbaar. Wij, de tegenstanders, de voorstanders, de gematigden, de objectieven, de partijdigen, de onpartijdigen, wij zijn degenen die Bouterse bewust of onbewust in de spil van het geheel willen plaatsen.

  Persoonlijk zou ik mij zeer zeker ongerust maken wanneer Hoefdraad zou besluiten te vertrekken want dan zou Suriname werkelijk een probleem hebben.


  Maak melding

 45. Als Parmessar de gasten Suriname had willen laten zien zoals het is, dan had hij het vuil, de zwerfhonden en de zwervers niet uit de binnenstad laten verwijderen voor de tijd dat ze in Suriname te gast waren.
  Als de gasten alleen op basis van informatie verkregen van Parmessar, Limbo en Misiekaba zich een beeld van Suriname hadden moeten vormen, dan zag Suriname er volgens hen uit als het Paradijs zoals de Jehova’s Getuigen het uitbeelden in Ontwaakt: “alleen maar gelukzalige mensen uit alle etnische groepen, die samen appels plukken in een boomgaard waarin een leeuw en een lammetje vredig naast elkaar liggen onder een 100% paarse regenboog.”. Stelletje raddraaiers die denken dat iedereen hun mooie praatjes gelooft, omdat zij zelf daarin geloven.


  Maak melding

 46. Bijzonder, bijzonder, bijzonder…….. eerst lopen ze allen in SUriname op Europa te schelden en nu doen ze of een nobelprijs hebben gewonnen omdat Europa zich anders t.o.v Suriname gedraagt?

  Dus altijd maar schelden op de blanken maar zonder hun vieze boeba te liggen en te sabbelen kunnen we maar niet overleven. Zo kan de wereld zien dat Surinamers geen eigen mening hebben. Het zijn wezens die de moraliteit allang verloren hebben. Kuddedieren, kudde beesten!


  Maak melding

 47. sme géén gesloten boek meer voor europeanen..

  wel wel,, het gaat niet om gesloten of open niet wetende dat..

  waar het om gaat is,wat voor interesse, belangstelling heeft men voor jou en je land.

  kan ik, kunnen wij buitenlanders wat van jullie leren,verdienen ons zelf verrijken,dan komen wij massaal in jou land weg halen wat er weg te halen is..

  zie maar naar canada amerika, china.

  zo niet,dan blijven wij buitenlanders ver weg van jullie ,kijk maar om je heen wat je kunt doen..

  vergeet niet,wat voor een rot manieren wij suris hebben,we zoeken spijkers op laag water die allang niet meer van belang is..

  we durven niet verder te kijken dan 1863 we weten nieteens dat er moorden gepleegt zijn op 8 december 1982 vooral de jeugd niet..

  alle rechters/advocaten zijn onbetrouwbaar ongeloofwaardig..

  dus blijven we maar steken en de bakras de schuld geven..

  en toch een haat liefde verhouding met die zelfde bakra, we blijven heen en weer gaan/komen zie bewijs zanderij-schiphol


  Maak melding

 48. @henkes
  Die Belg moet volgende week maar terug komen.Hij zal zich afvragen of hij in het zelfde Suriname als van een week terug is terug gekomen!
  En zo worden we voor de gek gehouden.
  Als je in Nrd Korea komt zie je geen gehandicapten op straat.
  Waarom niet?
  Omdat ze vanaf de geboorte in tehuizen worden ondergebracht!
  Weg van de bewoonde wereld.
  Toeristen zien alleen de zogenaamde gezonde wereld!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.