maandag, juni 17, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurNoraly Beyer: “Ik neem geen blad meer voor de mond”

Noraly Beyer: “Ik neem geen blad meer voor de mond”

-

Does Travel - naar Suriname

In het NTR-programma Een leven lang van zaterdag 1 december vertelt Noraly Beyer, oud-presentatrice van het NOS Journaal en van het Surinaamse televisienieuws, aan Ben Kolster over haar verblijf in Suriname aan het begin van de jaren tachtig, over haar werk als nieuwslezeres en haar interesse in het theater.

“Toen de militairen in 1980 in Suriname de macht grepen, dwongen ze mij, de nieuwslezeres, het binnenlandse militaire nieuws te lezen. Hun geweren op de tafel of bruut op mijn schouder. Ik heb me niet laten intimideren maar zei ‘doe het zelf’. Na de decembermoorden in 1982 heb ik Suriname verlaten” aldus Beyer.

Interessante Nederlanders vertellen in Een leven lang over hun leven en werk. Mooie, inspirerende levensverhalen, afgewisseld met historische fragmenten, verteld door mensen die erbij waren en daarmee ooggetuigen waren van een voorbije tijd. Presentatie: Ben Kolster.

Een leven lang: Noraly Beyer
Uitzending: zaterdag 1 december 2012, van 18.15 tot 19.00 uur op Radio 5
Website: www.ntr.nl/eenlevenlang

opening
Fernandes Express
Passion in concert

68 REACTIES
 1. Het zijn de persoonlijke verhalen van mensen, die je raken, die de waarheid dichterbij brengen. Die je terugbrengen naar toen, de donkere periode in de geschiedenis van ons geliefd Suriname. Goed zo Nora, ga zo door. Ik hoop dat anderen je voorbeeld volgen.

  Mijn vader heeft geleden onder het bewind van de militairen. Hij had toegang tot alle geheime informatie bij de politie. Dat was zijn werk.
  Met een uzi in zijn nek moest hij bevelen uitvoeren. Als een hond werd hij toegesproken door jongelingen die van razernij en machtswellust tot wandaden overgingen.
  Het waren mijn vader’s laatste jaren voor zijn pensioen.
  Daarna was hij een gebroken man.


  Maak melding
 2. Ach ja, de zoveelste exSur die weet te vertellen hoe het was in de 80-er jaren. Die mevrouw is zeker een goede nieuwslezeres, daar twijfel ik niet aan. Maar bij gebrek aan interessante verhalen in haar leven weet ze dat “de militairen” altijd voor de nodige sjeu zorgen in Vertelsels. Ook hebben dergelijke verhalen orgasmise effecten op de Ned. Media, evenals de nodige sensatie.
  Laat ze vooral afgeven over haar land bij haar witte meesters. Ze is en blijft allochtoon. Denk maar aan Rishi, die is er er helaas niet meer.


  Maak melding
 3. Caricom had een uniform van de volksmilitie en net als veel van de loopjongetjes van die omhooggevallen padvinder weigert hij te erkennen dat die randdebielende sergeant mensen hun leven heeft verpest…in more ways than one, zoals de Amerikanen zeggen.


  Maak melding
 4. Noraly Beyer heeft eens bij een interview met de nederlandse televisie voorspeld dat Bouterse de kunde en kennis had mensen te mobiliseren en eens Bouterse president zou kunnen worden. Haar voorspelling is uitgekomen. Los van de militairen die Bouterse niet onder controle had in hun handelen.


  Maak melding
 5. Charismatische uitspraak Noraly Beyer op nederlandse televisie jaren midden jaren 90.

  ALS DE OPMARS VAN BOUTERSE EN NDP ZO DOOR BLIJFT GROEIEN IS HET TE VOORSPELLEN DAT NEDERLAND DE RODE LOPER KLAAR ZAL MOETEN LEGGEN VOOR BOUTERSE ALS PRESIDENT VAN SURINAME.

  NEDERLAND VOORZAG DAT OOK. WILDE DIT VOORKOMEN EN HEEFT VOOR GEZORGD DAT BOUTERSE EEN FAKE STRAFVEROORDELING VOOR DRUGS KREEG MET EEN ZWAKKE OVERTUIGING EN EEN OMGEKOCHTE ZG KROONGETUIGE.


  Maak melding
 6. Dappere vrouw,het is haar goed recht om voor haar mening op te komen niks mis mee.de vtaag is aan wie verkondig jij je mening,op de eerste plaats zal front oor naar hebben maar het volk die gekozen heeft voor deze regering zal geen oor naar hebben.ze gaan zeggen wie ben jij ben je surinamer of ben je nederlander.ze zien sommige surinedl als ja knikkers ,en niet onterecht,


  Maak melding
 7. En omdat Jij Noraly het niet wilde voorlezen, schoof DADA zelf aan en las het nieuws;

  Landgenoten, vandaag heb ik 15 staatsgevaarlijken Op De Vlucht………..

  DADA barst van kwaliteiten, hij kan Liegen,Schieten Snuiven, Zingen & Dansen,…maar ,,” de moeder allerkwaliteiten,,”.. EERLIJKHEID, tja..dit zit hem niet in de genen!!!


  Maak melding
 8. Chapeau! mevrouw Noraly Beyer!

  U bent waarlijk iemand die de zoektocht naar gerechtigheid geen gestalte geeft door allerlei onzinnigheden op het internet te verspreiden over Suriname en anderen voor alles en nog wat uit te maken.
  U durft zich in het openbaar uit te spreken tegen
  onrecht. U bent een vrouw waar velen een voorbeeld aan zouden moeten nemen.
  De waarheid mag nimmer verborgen blijven.
  Misschien kan uw openbaring de schuldigen inspireren om uit de schaduw te stappen en de waarheid naar buiten te brengen. Dat geldt voor zowel individuen maar zeker ook voor het land Nederland dat eenzijdig heeft besloten om belangrijke documenten mbt de decembergebeurtenissen achter slot en grendel te houden.
  Wat zouden de gevolgen zijn wanneer mensen zoals u ook zouden besluiten hun getuigenissen niet te openbaren?
  Zouden we dat ook moeten toejuichen zoals sommigen dat doen met de geheimhouding van relavante documenten
  door Nederland?
  Wij jongeren die de jaren tachtig niet bewust hebben meegemaakt hebben het recht te weten wat destijds werkelijk is gebeurd. Ik kijk reikhalzend uit naar de uitzending van 1 december.
  Wanneer de schuldigen zelf niet de ballen hebben om
  op te staan en uit te komen voor hun daden dan
  kan ik alleen maar waardering voor u opbrengen dat u
  het op deze manier doet.
  Gebeurtenissen zoals de decembergebeurtenissen hebben een diepe impact gehad op de Surinaamse bevolking en was een zeer zwarte bladzijde in de geschiedenis van Suriname. Wie geeft Nederland dan het recht om zwaarwichtige documenten die een deel uit maken van de
  Surinaamse geschiedenis weg te stoppen voor de Surinaamse bevolking? Welk belang dient Nederland daarmee?
  Is dat het belang van de nabestaanden? Is dat het belang van de schuldigen? Of is het in het belang van Nederland zelf?
  Zolang Nederland de documenten niet vrijgeeft zullen
  wij dat nimmer weten.

  Mevrouw Noraly Beyer, u verdient in alle aspecten mijn respect en nogmaals moge dit een inspiratie zijn voor
  de schuldigen om zelf openkaart te spelen.

  Sharaida Alakramsingh
  Studente in Gent (België)


  Maak melding
 9. “Toen de militairen in 1980 in Suriname de macht grepen, dwongen ze mij, de nieuwslezeres, het binnenlandse militaire nieuws te lezen. Hun geweren op de tafel of bruut op mijn schouder. Ik heb me niet laten intimideren maar zei ‘doe het zelf’. Na de decembermoorden in 1982 heb ik Suriname verlaten” aldus Beyer.

  De paarse garnalen of andere volgelingen zullen zeer zeker een kogelbrief naar mevrouw Noraly zenden. Of ze zullen beweren dat Noraly een ‘redi musu’ is of een landverraadster.

  Niemand kan de geschiedenis geweld aan doen. De feiten liegen er niet om.

  Plato


  Maak melding
 10. Dus de beweringen van GMAP e a kloppen dus niet,als je tegen de militairen was werd je terplekke doodgeschoten.
  In Noraly’s verhaal begrijp ik dat die militairen toch wel een graanrtje respekt voor haar hadden.Maw ze is er goed van afgekomen.
  Heb wel bewondering voor haar dat ze geen dingen deed tegen haar principes.


  Maak melding
 11. Dames en heren.
  Zij jullie hiervan op de hoogte??
  Ik was bezig te net surfen en kwam dit tegen.
  Dit nieuws is bekend gemaakt door het dagblad “De West”.

  Nederlands couppleger in Suriname jaren ’80 kolonel Hans Valk in Nederland overleden

  De gepensioneerde Nederlandse kolonel der Grenadiers Hans Valk is op 11 november 2012 op 84-jarige leeftijd in het Nederlandse Apeldoorn overleden. Dit bericht De West donderdagavond 29 november 2012. Valk werd kort na de staatkundige onafhankelijkheid van ons land in Paramaribo op de Nederlandse
  ambassade aangesteld als militair attaché.

  Het is zo langzamerhand geen geheim meer dat Valk het brein is geweest achter de militaire coup van zestien onderofficieren onder leiding van Desiré Delano Bouterse. Valk versterkte in 1979 het contact met de onderofficieren met het doel hen warm te krijgen voor een staatsgreep tegen de wettig en democratisch gekozen regering van Henck Arron. Eerder had hij pogingen gedaan officieren van de Surinaamse Krijgsmacht, SKM zover te krijgen. Toen hij daar bakzeil haalde, concentreerde hij zich op de onderofficieren, waartussen zich
  veel suppletiegenieters bevonden. Dezen liepen wel warm voor een staatsgreep die op 25 februari 1980 werd gepleegd.

  Het staat als een paal boven water voor dit medium, dat Valk niet op eigen initiatief heeft gehandeld om de regering-Arron desnoods met militair geweld weg te krijgen. Arron lag Den Haag namelijk helemaal niet lekker. Dat de staatsgreep van Bouterse Den Haag later behoorlijk heeft bezuurd, werd al gauw duidelijk en resulteerde in oktober 1982 al in het bevriezen van de ontwikkelingshulp, die bij verdrag van 1975 tussen Suriname en Nederland was overeengekomen.

  Na de ongeregeldheden van 8 december 1982, werd de ontwikkelingshulp onmiddellijk stopgezet. De betrokkenheid van Valk dreigde na de staatsgreep zo overduidelijk te worden, dat de regering-Van Agt in Den Haag maar rap besloot, hem terug te roepen.

  Zijn opvolger was de kolonel Van Maarsseveen, die het ook niet lang maakte als militair attaché op de Nederlandse diplomatieke missie. Bovendien genoot Van Maarsseveen niet het vertrouwen van zijn voorganger bij de regering die uit sergeanten en burgers bestond.

  De regering in Den Haag heeft nimmer toegegeven betrokken te zijn geweest bij de coup van Bouterse op 25 februari 1980. Enkele jaren geleden besloot Den Haag zelfs alle archiefstukken die betrekking hebben op de periode van voor, tijdens en na de coup van 1980 voor de komende 60 jaar ontoegankelijk te maken.

  Van de zijde van de regering-Venetiaan is, naar wij vernemen, op verschillende momenten getracht Den Haag zover te krijgen dat ze opening van zaken in deze kwestie zou geven. Den Haag heeft tot op dit moment echter geen moment laten blijken open kaart te willen spelen over de rol die Valk en in het verlengde, de diplomatieke missie in Paramaribo, toentertijd hebben gespeeld.


  Maak melding
 12. Hoedan, zit er een foutje in je eerste zin? Het is namelijk niet in overeenstemming met de rest van je verhaal. Je zegt dat N. onzinnigheden op het internet verspreidt. Had de zin misschien moeten luiden?

  U bent waarlijk iemand die de zoektocht naar gerechtigheid gestalte geeft door NIET allerlei onzinnigheden op het internet te verspreiden over Suriname en anderen voor alles en nog wat uit te maken.


  Maak melding
 13. en vaak MEDUSA zie je dat als er een innige band is, de andere ook heel snel komt te overlijden!!!!

  zullen wij ons daarom opmaken voor dit bericht;

  update:

  vandaag is DADA de pijp uitgegaan, U wordt verzocht geen krans mee te nemen maar een blikje Morjon

  🙂


  Maak melding
 14. Noraly heeft het weer gedaan in de ogen van die amnestie clubje, wat een stelletje klootzakken zeg.
  Ik vraag mij af hoe jong de leden van deze amnestie clubje zijn ze hebben waarschijnlijk niet meegemaakt toen televisie,radio en krantien gebouwen met zwaar militair materieel in brand werden geschoten,ze hebben de avond klok en andere ondrukking en vernedering niet meegemaakt in Suriname ten tijde van het militaire bewind van Bouterse.


  Maak melding
 15. Predikanten als Carl Breeveld kennen deze bloedige geschiedenis van de jaren 80. Vele getuigenissen zijn afgelegd. En toch maakt het Carl Breeveld niet uit wie er president wordt van een land als het maar op ´democratische wijze´ gebeurt. Met Carl en vele andere (ook intelectuele Surinamers) vindt ik het ronduit schandeling en immoreel dat men een moordenaar en drugsdealer met ferve verdedigt. Dat kan twee oorzaken hebben: of men heeft geen scrupeles of men doet dat uit puur eigen belang (meeliften om de eigen belangen veilig te stellen). Het Surinaamse volk moet met zichzelf in het reine komen, vergelijkbaar met de Oostenrijkers en de Duisters die de gevolgen van de IIe Wereldoorlog nog moesten verwerken. Dat kan alleen plaatsvinden als men de geschiedenis onder ogen durft te zien en bespreekbaar maken.


  Maak melding
 16. EEN MOOIE VERGELIJKING HIERONDER VOOR HEN DIE DE NAAM REDIE MOESOE(door gebrek aan kennis)NOG STEEDS VERKEERD GEBRUIKEN.

  Tegen het binnenlandse verzet van de weggelopen slaven waren de huursoldaten niet bestand. Daarom werd in 1770 het “Korps vrije negers en mulatten” opgericht door de dienstplicht onder de gekleurde vrije bevolking in te voeren.

  Dit weinig populaire korps werd vervangen door het “KORPS ZWARTE JAGERS” opgericht in 1772, dat bestond uit door de kolonie aangekochte slaven die hun vrijheid verdiendenden met hun dienst.
  Deze jager droeg aanvankelijk een GROENE MUTS, die echter door een RODE (het zinnebeeld der vrijheid) vervangen werd, toen enige groene mutsen in handen van de Marrons gevallen waren.
  In de volksmond werden deze jagers vanaf toen “REDIE MOESOE” genoemd.

  Mijn vraag is (na het bovenstaande gelezen te hebben):-
  WIE ZOU JE NU MET DE REDIE MOESOE KUNNEN VERGELIJKEN?


  Maak melding
 17. De fronters(hier op het forum) hebben de naam voorstanders te zijn van;
  a)totale inmenging en leidershap van olland..
  b)het ophemelen van diezelfde olland…
  c)het bagetaliseren van de andaden van diezelfde olland maar verketteren de eigen mensen/systemen/gebruiken enz.

  Moderne redi musu dus!


  Maak melding
 18. @Sankofa .
  We verschillen dus van mening over wie een redie moesoe genoemd wordt.
  Volgens het citaat hierboven is een redie moesoe iemand die door de Nederlandse overheid in dienst is genomen om zijn EIGEN MENSEN (eigen inwoners) te onder drukken.

  Wat betekent Sankofa
  Sankofa is de naam van een oud Afrikaans symbool.
  Het oorspronkelijke symbool van Sankofa is een vogel die met zijn nek achterom een ei van zijn rug pakt met zijn snavel.
  Van dit symbool zijn veel verschillende uitvoeringen.
  Het symbool staat voor wijsheid, kennis en erfgoed.

  Het woord Sankofa (woord komt uit een oude afrikaanse taal: Andrinka stam/Ghana ) is opgebouwd uit drie delen:
  San (keer terug), ko (ga) en fa (kijk, zoek en neem).
  Kijk naar het verleden, neem daarvan mee wat je kan gebruiken , leer ervan en ga vervolgens de toekomst in.


  Maak melding
 19. @Sankofa
  No one lives who saw its beginning and no one will live to see it’s end, except God.
  Het is maar goed ook dat je dat weet,mijn beste kameraad!


  Maak melding
 20. @MEDUSA,

  Ok dan ung de eens tapu a punt disi, verder wens ik je veel ” AKOBEN” en ook bij jou geldt ” ODO NNYEW FIE KWAN” maar ergeet niet ” FUNTUNFUNEFU DENKYEMFUNEFU “


  Maak melding
 21. @Jacobus
  Ik dacht dat het een maaksel van ons aller sra was!
  Maar Jacobus leg het maar uit hoor!
  Wij zijn er heel erg benieuwd naar!
  WAT KAN AZIJN OP DIT FORUM ZUURDER MAKEN!


  Maak melding
 22. Niet veel mensen kennen dat woord.In bepaalde delen van het binnenland is het alleen bekend en zo kan de gebruiker van dat woord zijn opvoeding achterhaald worden.

  Cobie.


  Maak melding
 23. @Sabidieri
  Ik heb gesolliciteerd.PUTJES SCHEPPER!
  Ik hoop dat ik aangenomen wordt;we zullen elkaar dan zeker bij het alarm “verstopping” in de riool buizen ontmoeten.MAAR VOORLOPIG GEEN CONTACT!!!
  Hoe is je reis trouwens?Bevalt ie?
  Ik kan me voorstellen dat jij het druk hebt!
  Ghegheghewhuahuahua!


  Maak melding
 24. @Jacobus en pasew.
  Vreeeeeselijk!!!!Typisch sra!
  But if you can’t stand the heat,stay out of the kitchen:zou ik zeggen!
  Maar we moeten hem helpen uit dat moeras vandaan te klimmen.Hij heeft het vaak over “NORMEN en WAARDEN”.
  Dat is al een teken dat hij op de goede weg is!
  Hij wil wel!
  Vandaar dat ik hem altijd vraag me het verschil tussen een NORM en een WAARDE uit te leggen!
  Maar er zijn meer op dit forum dit gedrag “goed” of “beter” aan kunnen dan hij!


  Maak melding
 25. Noraly Beyeris niet zoals velen van ons haar land kwijt.
  Zij werd geboren op de Antillen en heeft maar kort in Surtiname gewoond.

  Ze heeft echter wel het schrikbewind van Bouterse ondervonden en kan daar van getuigen.

  Iedereen die wilde getuigen heeft Bouterse Suriname verjaagd of vermoord.
  het gaat nog 50 jaar duren voor Suriname het oude niveau van welvaart en voorzieningen weer terug heeft.

  Maar weten de jongelui veel.
  ie denken dat het zo hoort.

  Dat is pas dom. 🙂


  Maak melding
 26. Noraly thumbs up!!!!

  Kun je nagaan hoelang het duurt om de jaren tachtig een plek te geven.
  Al die mensen die bezweren dat je het verleden achter je moet laten en dat we emotioneel bezig zijn.
  Zie hier weer een voorbeeld van iemand die de drama’s van toen van dichtbij heeft meegemaakt.
  Na dertig lange jaren zegt Noraly: ” Ik neem geen blad meer voor de mond”.
  Zoiets blijft je achtervolgen……

  @Tedje, als de twintigjarige Sharon op de hoogte is van wat er in de jaren tachtig is gebeurt, hoe zou het nou komen dat de rest van de jonge stemgerechtigden het niet weten?
  Lack of education?


  Maak melding
 27. Zij die Suriname ontvlucht zijn en als valse reden Bouterse de schuld gaven kwamen al heel gauw voor een verblijfsstatus in nederland in aanmerking. Mede dankzij Bouterse hebben velen ondanks toch de top in de nederlandse samenleving kunnen bereiken. Als emigrant hoefde je maar even te verklaren dat het regime jou op de voet zat en je kreeg een verblijfstatus dankzij Bouterse. Het ging zelfs zover dat er ook asylaanvraag mogelijk was. Bouterse heeft duizenden surinamers aan een nederlanderschap geholpen en meestal onterecht. Voor velen heeft dit kwaad goed gewerkt maar velen zijn ook losers gebleven. En zelfs teruggekeerd naar Suriname. Ook Noraly gaat vaak met vakantie naar Suriname want Suriname is haar land waar anders ook geboren.


  Maak melding
 28. Ik zal ongeacht de nieuwe spelling redie moesoe i.p.v redi musu blijven schrijven!
  Ik heb persoonlijke bezwaren tegen de zogenaamde nieuwe spelling!
  De nieuwe spelling is o.a. ontstaan om afstand te doen van alles wat maar het koloniale verleden oproept.(De Engelsen,de Fransen,de Spanjaarden,de Portugezen hebben dat niet gedaan dus ook ik niet)
  In het Sranangtongo moesten alle diftongen of tweeklanken (zijn overgangen in de spelling van klinker op klinker) verwijderd worden.(dus de ei oi oe ij eu au ou werden zoveel mogelijk vervangen).
  Dus redie moesoe werd redi musu!
  Maar vreemd is dat SabidIEri niet in Sabidiri is veranderd.WHAT A HELL YOU’RE TALKING ABOUT?


  Maak melding
 29. Vrijdag 30 november 2012 om 14:33 uur, door Astrando

  Philomena Bijlhout is bekend geworden, doordat zij de kortstzittende staatssecretaris is geweest die Nederland ooit heeft gekend

  De rest van het verhaal is ook bekend bij Astrando.


  Maak melding
 30. Bigi sma taki. Wang ogri tjari wang bung.
  Men kijkt naar de nadelen, maar niet naar de voordelen.
  Ook kinderen van de gelukszoekers zijn goed van af gekomen en konden studeren en mogelijkheden bereiken die ze anders niet hadden bereikt en zelfs nu lekker in Su zitten met president Bouterse als hun eerste burger van het land waarvoor zij gevlucht waren zogenaamd. En hebben nu toch een lekker leven. En de toeschouwers op dit net mogen er lekker van dromen.


  Maak melding
 31. @Astrando.

  je hebt gelijk mang, sangggg
  Zelfs de eerste dochter van de eerste burger van Suriname heeft het land verlaten.
  En ze is nog steeds gelukkig aan de Noordzee…….


  Maak melding
 32. De keus voor Bouterse als president van het land ging gepaard met verloochening van de bloedige jaren 80. Men kiest voor Bouterse omdat hij het durft op te nemen tegen de voormalige kolonisator, Nederland, doch niet vanwege zijn kwaliteiten als leider. Dat laatste is nimmer getoetst. Nu is Bouterse ruim 2 jaar aan de macht en het ziet er niet florissant uit. De een na de andere politieke blunder en ook nog incompetentie van zijn regeerteam. Het volk moet beseffen dat zij een ernstige misrekening heeft gemaakt en deze fout in 2015 radicaal herstellen door deze regering weg te stemmen!


  Maak melding
 33. noraly byer de vroegere surinaamse nieuws lezeres in de schijnwerpers .dat zal niet veel indruk maken in suriname vrouw .deze vrouw wil in de schijnwerpers in plaats dat ze komt helpen haar land op te bouwen .was ope ta ta komoto wie moe setie kondre boeng …kom je bijdrage leveren meisje er zijn vele surinamers die jou voor zijn gegaan en nu hun bijdrage leveren .wees een voorbeeldige surinaamse .laat je niet leiden door redimusus hun kansen zijn verkeken …ze zijn aan de drank ,drugs zitten in een gesticht of moeten van een uitkering rond komen …niet verwonderlijk dat ze de moderne redimusus worden genoemd …wees niet pessimistisch meid maak van je hart geen moord kuil.
  laat je niet mee slepen ….wij hebben tot op heden nog geen intelligente fronter of redimusu op dit forum gezien …waar wij van paars onze gedachten gang kunnen delen .ding mang ede tranga .ding mang ede na voe broko kronto .


  Maak melding
 34. noraly byer de vroegere surinaamse nieuws lezeres in de schijnwerpers .dat zal niet veel indruk maken in suriname vrouw .deze vrouw wil in de schijnwerpers in plaats dat ze komt helpen haar land op te bouwen .was ope ta ta komopo wie moe setie kondre boeng …kom je bijdrage leveren meisje er zijn vele surinamers die jou voor zijn gegaan en nu hun bijdrage leveren .wees een voorbeeldige surinaamse .laat je niet leiden door redimusus hun kansen zijn verkeken …ze zijn aan de drank ,drugs zitten in een gesticht of moeten van een uitkering rond komen …niet verwonderlijk dat ze de moderne redimusus worden genoemd …wees niet pessimistisch meid maak van je hart geen moord kuil.
  laat je niet mee slepen ….wij hebben tot op heden nog geen intelligente fronter of redimusu op dit forum gezien …waar wij van paars onze gedachten gang kunnen delen .ding mang ede tranga .ding mang ede na voe broko kronto .loop in de pas met paars wij bouwen ons land op zonder rem gaan wij door .de eu-acp spreken alleen maar lof over de regering bouterse. de acp-eu ria Oomen wil graag dat de betrekkingen worden verbetert moet je nagaan dat olland de oppositie de rug toe keert .ze wten dat ze fout zitten die ollanders dat heeft die duitse voorzitten al kenbaar gemaakt al zegt hij dat niet openlijk.die fronters begrijpen dat niet ze zijn te langzaam van leer .punt twee is wacht suriname om met nederland te praten …liefde komt van twee kanten hoor!!!ik hoop dat de betrekkingen normaliseren .nederland is fout ik herhaal het is een democratisch gekozen regering die breed gedragen wordt door ons volk en nederland nooit kang kong soet faja …alleen die moderne redimusus trappen er in .ding mang no habie tang pe dus moeten ze mee heulen .

  bouta kraktie .


  Maak melding
 35. @ Astrando

  Vrijdag 30 november 2012 om 14:57 uur, door Fer. E.
  Vrijdag 30 november 2012 om 14:33 uur, door Astrando

  Philomena Bijlhout is bekend geworden, doordat zij de kortstzittende staatssecretaris is geweest die Nederland ooit heeft gekend

  De rest van het verhaal is ook bekend bij Astrando.

  Mij niet bekend.Vertel op.Wat voor reden gaf zij op om in Ned.te mogen blijven.Want in Sur.liet ze zich in militie uniform fotograferen.Nationalistischer is alleen bout en zijn maatjes.Kom op Astrando.

  Cobie.


  Maak melding
 36. De zogenaamde vluchtelingen voor Bouterse’s regime naar Nederland hebben meer bereikt en zijn vandaag bekender BN’rs en Suri’s geworden dan zij die na de onafhankelijkheid zijn vertrokken. De groep van Bouterses periode is bewust gemaakt door de revo wat je kan bereiken in het leven en velen zijn nu sympathisanten van Bouta want ze hebben de boodschap goed begrepen en de meeste wonen weer in switi sranang en nederland.


  Maak melding
 37. Ik zal de aan het Front gelieerde individuen wijs maken. Een paar voorbeelden van personen.

  1. Noraly Beyer
  2. Prem Radhakisoen
  3. Jurgen Raymann
  4. Bryan Bijlhout
  5. Verveer
  Fronters helpen jullie mij verder want zo kan ik verder gaan met voorbeeldfiguren.


  Maak melding
 38. Astrando wat is de boodschap van Bouta? En het zijn geen ‘zogenaamde’ vluchtelingen; het zijn mensen die gevlucht zijn omdat zij met de dood bedreigd werden.Ik heb het gevoel dat een van de militairen was die het vuile werk deed voor Bouta e.a.


  Maak melding
 39. @Astrando

  je zegt maar wat de mensen na vlucht bereikt hebben in den vreemde.Maar wat heeft Philomena Bijlhout verklaard om in Ned.te mogen blijven.Als je revolutionaire bent van het eerste uur,kan je moeilijk tegen de bakra zeggen dat je gevlucht voor bout.

  Cobie.


  Maak melding
 40. @Jacobus

  Niet alleen Philomena maar al de anderen die als reden hebben aangegeven gevlucht te zijn voor Bouterse en zodoende aan een verblijfstatus zijn gekomen hebben groot gelijk om dat te doen. Zelfs Bouterse zou ze gelijk geven en erom lachen en zich een redder ipv een dictator over deze groep voelen. Holland, je wil dat toch graag horen, kom op met de stempel….dan.


  Maak melding
 41. Noraly Beyer: “Ik neem geen blad meer voor de mond”

  Ze neemt dus geen blad MEER voor de mond, zegt ze letterlijk en dit naar aanleiding van het voorval die ze beschrijft met de militairen. Wat dus impliciet betekend dat ze voor het voorval wel een blad voor de mond nam, maw dit voorval heeft haar goed gedaan, wang ogri e tjarie wang bun, toch. Eind goed al goed.

  Ok laten we het over een andere boeg gooien. Noraly was dus principeel, ze liet zich niet voor het karretje spannen vanaf 1980, haar eigen woorden, ze deed niet mee.

  Hoe zat het precies met de 15 slachtoffers van 8 dec. 1982, die hebben wel meegedaan vanaf 1980, sommigen waren ministers, adviseurs enz. enz.


  Maak melding
 42. @Astrando,..jij als Bouta mang,..wat heb jij voor Suriname gedaan? Noem een paar punten.
  Noem iets wat Bouterse goed gedaan heeft voor Suriname, dan zal ik enkele punten noemen die hij niet goed gedaan heeft.
  By the way waarom kom je met een nick naam? Zeg dan wie je bent als je ballen hebt.


  Maak melding
 43. noraly byer neemt geen blad voor de mond ..noraly welke blad neem je niet voor de mond. bitterblad kan je niet eten ,tayerblad kan je niet eten welke blad bedoelen ze .
  deze vrouw wilde graag naar nederland dus was het makkelijk om als vluchteling te worden aangemerkt .nu wil deze vrouw terug maar weet zich niet op nte stellen om terug te gaan .noraly je bent welkom in jou land nogmaals kom je bijdrage leveren .velen zijn je voor gegaan het bevalt ze goed .overal in su wordt er gebouw suriname is niet meer zolas je het toen had verlaten .
  het land gaat met sprongen vooruit .opo kondre mang oeng opo sranang grong e karie noraly herie libie te na dede noraly sa kong na oso.
  wees welkom meid .ik spreek namens het surinaamse volk hoor .het is een vredelievende volk .noraly wij hebben een cooperatie in suriname …. je kan niet meer bij het journaal te bwerk gestelt worden …maar wel hebben wij een cooperatie op boxel en je kan reclame maken
  voor ons .een teken dat je toch een bijdrage levert voor de samenleving .laat je niet om praten door die redimusus .kom casave telen su is in opmars .opo kondre mang opo .


  Maak melding
 44. Miss Beyer ga van je oude dag genieten en verdwijn in rook.Het zou voor het Surinaamse volk een tegen slag zijn als de NPS/VHP en consorten weer aan de macht zouden komen.Ik hoop dat dit het volk bespaart blijft.
  Boven staande partijen drinken het bloed van het volk en op een manier dat vele malen erger is dan dat je iemand vermoord.Je kan liever met iemand te doen hebben als Bouterse dan iemand die zich goed voordoet maar in werkelijkheid je het hele land kapot maakt.Door deze partijen is Bouterse aan de macht gekomen.Dit heeft niets met Nederland te maken het heeft met armoede te maken en de rechten van de mens die door deze partijen met de voeten wordt getreden.
  Kijk naar de bedragen die deze mensen hebben opgemaakt moet ik het nogmaals aangeven. Telesur 100den miljoenen.Waarom brullen jullie niet hierover.
  Hiermede praat ik geen crimineel gedrag goed van Bouterse.Als de oude partijen goed waren dan hadden ze hem al kunnen opsluiten.Waarom hebben ze het niet kunnen uitvoeren.Denk hierover na.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES