maandag, mei 27, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijInheemsen kunnen niet wennen aan grenzen

Inheemsen kunnen niet wennen aan grenzen

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO/MAROWIJNE, 29 nov – Inheemsen van Suriname, Brazilië en Frans Guyana hebben tot heden moeite met de staatkundige grenzen. Dit stelt de vereniging van Inheemse leiders, Vids. De frustraties van de verscheidene stammen in de grensgebieden maken deel uit van de agenda op een drielandenconferentie in Galibi, Marowijne. Inheemsen voelen zich nog steeds overvallen door de willekeurig en dwars door hun woongebied getrokken lijnen.

Fysiek contact met familieleden aan de andere kant van de grens verloopt moeizaam. Daarom worden op de conferentie modellen uitgewerkt voor een beter onderling personenverkeer. “Belangrijk is dat deze modellen voor beide landen aanvaardbaar zijn en de gemeenschappen ten goede komen”, zegt Vids-voorzitter Ricardo Pané tegenover de Times of Suriname. Regeringen van alle drie buurlanden zouden de koppen bij elkaar moeten steken.

Bekeken moet worden hoe nationale wetten meer op elkaar af te stemmen. De Inheemsen zien onderling contact vooral als voorwaarde voor de overleving op termijn. “We hebben haast dezelfde cultuur en leefgewoonten. Vaker is het zo dat wij moeilijk van elkaar kunnen leren door de staatkundige grenzen”, aldus Pané. Galibi ligt langs de grensrivier Marowijne met aan de Frans Guyanese overkant meerdere Inheemse gemeenschappen.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

13 REACTIES
 1. De grenzen zijn overal in de wereld door blanken getrokken. Vaak tijdens conferenties in Wene, Parijs of Berlijn. Vaak dwars door natuurlijke grenzen en bevolkingsgroepen.

  Dat is vaak een oorzaak voor oorlog en geweld.


  Maak melding
 2. De witten hebben ze al uit geroeid en nu nog door de geimporteerden onderdrukt.Jullie hebben ook geen eenheid en hierdoor worden jullie onderdrukt.Jullie zonen zijn soldaten van de witte en jullie schieten op je eigen broeders.Zie wat er niet gebeurt in jullie landen.Al het land is ingepikt door de witten en de zwarten die ze geimporteerd hebben.


  Maak melding
 3. Inheemsen hebben een nomaden bestaan en dat zit in de genen.
  Nomaden kennen geen grenzen. Wel weten zij meer dan anderen v.w.b. natuur, rivieren en stromingen etc.
  Maar genzen die getrokken zijn door de intelectuelen, daar horen zowel blanken als gekleurden bij, die dan alles op papier hebben gezet (land- en wereldkaarten).
  Geef de inheemsen niet dee schuld want het is altijd al zo geweest.
  Een bosjesman of een masai weten net zo weinig over grenzen als dieren. Dieren weten dat zij niet op het grondgebied van een ander moeten komen zonder daarvoor strijd te leveren.


  Maak melding
 4. @savioen

  Ben jij zelf dan ook niet geimporteerd?
  Zo ja of nee, geef mij aan wat er dan moet gebeuren in het land van deze geimporteerden en vooral de vraag wat wij dan doen met de witten. Wat is je boodschap ?


  Maak melding
 5. De tijden veranderen en wij met hen. De inheemsen van Suriname, Brazilië en Frans Guyana zullen nu kleur moeten bekennen tot welke Amazone jungleland ze staatkundig behoren en de nationaliteit daarvan aan te nemen. De pre-stenen tijdperk om met een peniskoker,pani of in je adamskostuum in de rondte te huppelen is heden in de 21 ste eeuw voorbij. Jullie zullen moeten kiezen, Surinamer, Fransman of Braziliaan en als je je broer, zus oma in één van de drie landen wilt bezoeken zal je over een paspoort van een van één van deze landen moeten beschikken.

  Aanpassen Inheemsen of Bosjavanen van de Wilde kust van Suriname.


  Maak melding
 6. ik hoor vandaag niemand over 29 novenmber 1986!!!!!!!!!
  Moiwana, 39 onschuldige vrouwen en kinderen vermoord onder leiding van bevelhebber Bouterse.

  Nu staat die coke-snuiver niet te schreeuwen en liedjes te zingen.

  Argentinie is nu een lichtend voorbeeld wat er in de toekomst nog met Su./DDB gaat gebeuren.

  Heerlijk vooruitzicht!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 7. je kunt de inheemsen niet kwalijk nemen,omdat de onze lieve heer ddb de zoon van god geen enkele benul heeft wat de grenzen van sme is..

  zo ver reikt zijn verstand niet..

  weet ook niks van durft ook geen letter daarover te zeggen..


  Maak melding
 8. De mensen die hier ervoor pleiten dat de inheemsen zich zonder meer maar moeten aanpassen, hebben zeker ook op Wilders gestemd. Je moet je volgens hen altijd en overal aanpassen aan wat de Europeanen willen, jouw eigen waarden en normen en cultuur hebben geen enkele waarde al zijn de Europeanen de indringers in je eigen land. Let wel, ik zeg niet dat je je als vreemdeling in Nederland, tot op zekere hoogte, niet moet aanpassen, maar het geval van de inheemsen verschilt hemelsbreed, zij hoeven zich niet aan te passen als ze dat niet willen, de indringers zouden op de eerste plaats inheemse normen moeten respecteren. Ik zou me als inheemse niets aantrekken van de grenzen door indringers vastgesteld, als zij dat zouden willen tegenwerken zou ik bij elke gelegenheid die zich voordeed een gifpijl in hun harses schieten.


  Maak melding
 9. Laat de autochtonen toch met rust !Vogels vliegen maar zonder naar de menselijk uitgevonden-grenzen te kijken.Dat is pas vrijheid! Grenzen onstaan door menselijke hebberigheid:”hoe mee hoe beter”.Hier is de ellelende onstaan.Als je weet wat ik bedoel !


  Maak melding
 10. Forummers, Odi odi op deze koude (vrijdag ochtend).

  Geen ruzie vandaag op het FORUM a.u.b.!!!

  Ook mijn Lieve gudu (sra-JUDESKA) kent geen Grenzen en kan evenmin wennen aan de Grenzen.

  En zie nu de gevolgen van mijn switi gudu (sra-JUDESKA). Ze gaven je 10 minuten!!!
  En dit zal ook geschieden met onze (pero) in de Bijlmer.

  kwam op Argus-online.nl deze cartoon tegen! Bekijk hem zelf ook door op deze link te klikken:

  http://www.argus-online.nl/cartoon/bekijk/2590


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES