maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenEconomieEuroparlementariër trekt neus op voor ethanolplan

Europarlementariër trekt neus op voor ethanolplan

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 27 nov – Suriname zou er goed aan doen de plannen voor grootschalige ethanolproductie over boord te gooien. Dit stelde Europarlementariër Olle Schmidt tijdens een bezoek van ACP- en EU-parlementariërs aan het ethanolproject te Wageningen, in Nickerie. Staatsolie, initiatiefnemer van het project, kan liever vandaag dan morgen de roze bril afdoen.

Want in de presentatie van het bedrijf werd een veel te mooi beeld geschapen. “Ik ben terughoudend te stellen dat ethanol de juiste keus is. Deze grote ethanolprojecten hebben nooit voldaan aan de verwachtingen van duurzaamheid. We zouden in ieder geval voorzichtig moeten zijn”, zegt Schmidt tegenover de Ware Tijd. Vooral de uitstoot van kooldioxide wordt als groot bezwaar gezien. Schmidt schoof trouwens zijn mening niet onder stoelen of banken tijdens het bezoek.

Volgens Staatsoliefunctionaris Rudolf Elias is er geen vuiltje aan de lucht. De productie van ethanol is juist wel milieuverantwoordelijk. Een dergelijke industrie is zeker ook verantwoord als het aankomt op meer geld verdienen. Suriname streeft er juist naar meer variatie te krijgen in zijn inkomstenbronnen. Als over duurzaamheid wordt gesproken, is er nauwelijks een beter voorbeeld te bedenken. In Wageningen zijn honderden hectaren met suikerriet beplant als aanloop naar ethanolproductie op grote schaal.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

61 REACTIES
 1. Pfff… De EU maakt gehakt van Suriname… echt niets blijft overeind daar…

  Vraag me af of men weet dat ze idd. het Paard van Troje hebben binnengehaald, of dacht men dat de EU mee zou gaan in de fabels en ananasi-tories van Baas?

  Benieuwd wat ze vinden van de Internationale Zeehaven, de Snelweg met Drie Zwevende Rotondes, de Nucleaire Energiecentrale te Commewijne en de rijen Mondiale Investeerders die WereldWijd aan de poorten staan te rammelen…


  Maak melding

 2. “leuke” is dat de hele EU ook niet weet in wat voor wespennest ze zich nu bevinden [al zullen ze daar snel achterkomen].

  Zo’n IJzeren Ria van Nederland / CDA zal zich nog politiek manoeuvreren en voorzichtig zijn met haar uitlatingen om vooral niet iedereen tegen zich in het harnas te jagen.

  De Duitsers en Fransen zeggen gewoon “O, dat is een kut idee – doe even normaal, man!”.

  Lang leve de eerlijke onbevangenheid 🙂


  Maak melding

 3. Torsten Olof “Olle” Fredrik Schmidt (born July 22, 1949 in Axvall, Västra Götaland County) is a Swedish politician. He has served as a Member of the European Parliament for the Swedish Liberal People’s Party, part of the Alliance of Liberals and Democrats for Europe, between 1999 and 2004, and again since 2006.

  He sits on the European Parliament’s Committee on Economic and Monetary Affairs. He is also a member of the Temporary Committee on the alleged use of European countries by the CIA for the transport and illegal detention of prisoners and a member of the delegation for relations with Croatia.

  _________________________________________________________

  Oeps… Baas!!! Bouta!!! Tjek na’

  Olle Schmidt is a member of the Temporary Committee on the alleged use of European countries by the CIA for the transport and illegal detention of prisoners….


  Maak melding

 4. Europa heeft niets te zoeken in Suriname,ze hebben geen vooruitgang gebracht in de donkere wereld.Hun almoezen heeft altijd gediend ter omkoping van de zwarte.Jammer dat de zwarte dit niet inziet gezien het gebrek aan inzicht.Het beleid van Mark Waaldijk is wel fout.
  Het verleden zou een leer school moeten zijn maar helaas zijn er groepen die geen lering uit kunnen trekken.Het geld mag niet verdwijnen omdat het er nu is.Stel een groep wijze mannen samen die een beleidsplan kunnen ontwikkelen ten bate van het Surinaams volk.Het kan op een andere manier door tekijken wat wij hebben en wat wij kunnen.Zwarten willen hoog vliegen maar jammer genoeg kunnen ze dat nog niet. En dit moet je willen inzien.


  Maak melding

 5. @SAVIOENTJE: Daar komen jullie wel laat achter, dat had je voor de aanvang van de ACP/EU vergadering aan je baasje en consorten moeten voorleggen.
  En die wijze mannen die je graag ziet om een beleidsplan te maken, waar wil je die vandaan halen? In Surimaribo hebben ze totnogtoe niets van gebakken, dus ik vrees dat ze toch uit de westerse wereld zullen moeten komen…..


  Maak melding

 6. Mark Waaldijk zie het beleid van Statoil waarmee je samenwerkt.Leer van hun en ga die weg op.De commissarissen moet je vervangen door mensen die wat zouden kunnen betekenen voor het bedrijf.Deze mensen zitten daar voor het geld en om belangen van anderen te dienen.Je zou steun verwachten van de oude politieke partijen maar helaas zijn die nog erger.Veel wijsheid Mark.


  Maak melding

 7. hou die euroscharrelmentariers aub buiten de deur.hier zijn ze ook alles aan het verzieken.dat volk denkt alleen aan zichzelf.ze maken alles kapot.het land wordt geknecht en leeggeplunderd door deze graaiers.blijf alert! dirk-nl


  Maak melding

 8. Hhahahaahaha die Savioen is best wel grappig.
  Zwarten willen hoog vliegen maar jammer genoeg kunnen ze dat nog niet.
  Ik zegt het anders,Bouterse wil het gevecht aangaan met zwaargewicht boxer, terwijl Bouterse lichtvlieggewicht is. Bouterse heeft een grote smoel om jullie in toom te houden terwijl hij in wezen een lulletje rozenwater is.
  IF You cant’t beat them join them.


  Maak melding

 9. @WHO: Dat Surinamers nog niks hebben gebakken wil niet zeggen dat de Surinamers dit niet aan kunnen.Surinamers in Europa,America en de rest van de wereld waar ze zijn moet jij niet onderschatten.Wat bij ons ontbreekt is dat de leiders van Suriname zo denken als jij en geen geloof hebben in hun eigen kunnen.Je zegt NDP en consorten,heb je een betere alternatief.Toen jou mooie baasje aan de macht was heeft niet iets gedaan voor het volk.Toen je mooie baasje hier in Nederland was werd voor hem gedanst.
  Waarom had je hem toen niet gevraagd om onze geboorte recht aan ons terug te geven.Alleen bij Telesur is voor honderden miljoenen Americanse dollars verdwenen.Ik kan je een hele lijst geven wat jou mooie baasje uit gevreten heeft.Juist van hem zou je dit niet moeten verwachten.Hij is ook geen leider geweest voor alle Surinamers maar alleen voor een soort.


  Maak melding

 10. Weer zo,n omstreden project waar niet over nagedacht is, het rendement is nul, nul want het is allang achterhaald, doordat de uistoot van kooldioxide gigantisch is, en dus slecht voor het millieu.


  Maak melding

 11. Wat voor nonsens is dit, een europarlementarier zegt stoppen met Ethanol project. Is het in het bloed van de europeaan om baas op de ex-kolonies te spelen?? Ik snap hun gewoon niet. Wat ben ik toch blij dat SURINAME onafahankelijk is. De Europeanen zeggen ook kap geen bomen, want het zorgt voor suurstof. Maar die gekke europeanen hebben zelf hun alle bossen weg gekapt. Laat de europeanen verstaan een beetje sranang: INIE WI OSO, WI NA BASI!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 12. SAVIOENTJE: Als ik het over de westerse wereld heb, bedoel ik dat inclusief de diaspora, surineds surants of whatever, want de suri suris die hebben er totnogtoe 1 grote puinhoop van gemaakt, ook degenen die de capaciteiten zouden moeten hebben , maar die hun ziel verkopen voor wat domeingrond od anderzins.
  En dat beter alternatief is zeker weten het gros van de diaspora.En wie bedoel je met mijn mooie baasje? Is er misschien iets dat jij weet dat ik nog niet weet? En de rest van je betoog over geboorterecht etc. die laat ik maar voor wat het is.


  Maak melding

 13. @MIN: Sinds wanneer is Suriname onafhankelijk? Of bedoel je de staatkundige onafhankelijkheid van 25 nov.? want economisch is Suriname nog afhankelijker dan ooit……


  Maak melding

 14. Biobrandstoffen zijn gebaseerd op dezelfde energieopwekking (fotosynthese) als land- en bosbouw. Daardoor kan concurrentie ontstaan tussen landbouw voor voedsel en voor energie om de beschikbare productiemiddelen, zoals landbouwgrond, water en kunstmest. Opwekkingsmethoden met een veel hogere opbrengst en die geen goede grond, water of kunstmest behoeven, zoals het gebruik van zonnecellen, worden daarom -althans op langere termijn- door velen als een beter alternatief gezien.
  Vaak wordt kunstmest gebruikt om biobrandstoffen te telen. Het gebruik van kunstmest leidt echter tot de uitstoot van het broeikasgas lachgas (N2O). Lachgas heeft een 310 keer sterkere broeikaswerking dan CO2.[4][5]
  Omdat voor de productie van biobrandstoffen vaak veel grond nodig is wordt er getwijfeld of het grondoppervlak wel toereikend is voor de energiebehoefte.
  Voor de teelt van biobrandstoffen is ook relatief veel water benodigd.[6] Dit artikel beschrijft hoe de diffusie van gassen bij de huidmondjes of stomata tot een hoog waterverbruik leiden. De fotosynthese staat hier los van, pas als het CO2 ‘binnen’ is komt de fotosynthese in het spel, kan die pas beginnen. Om CO2 binnen te laten, moet de plant eerst zijn huidmondjes in het blad openzetten. Aangezien de ruimte binnen het blad verzadigd met water is, vanwege de plantfysiologie, zal er bij openen van de huidmondjes waterdamp naar buiten diffunderen. Het grote waterverbruik ontstaat door het verschil in concentratie van CO2 in lucht, en water in het blad. CO2 heeft een concentratie van 300-400 ppm, water heeft een concentratie in lucht van 5-40% abs. Vooral bij water opmerken dat hier de absolute luchtvochtigheid gebruikt moet worden, want het gaat om de reële concentratie, en niet om de relatieve concentratie. Het gevolg van deze fysica rond het huidmondje van de plant is dat er voor iedere kilogram droge biomassa, tussen de 500 en 1000 liter water nodig is, los van verliezen door (gebrek aan) landbouwtechnieken. Het gevolg hiervan is dat je voor iedere vrachtwagen met biomassa, ergens tussen de 500 en 1000 vrachtwagens irrigatiewater dient bij te denken. En als je maar 10% van de plant gebruikt, zoals bij biobrandstoffen, dan wordt het zelfs 5000 tot 10.000 vrachtwagens. Daarmee rijdt zelfs een zuinige auto nog 200 liter per kilometer. Dit valt niet als duurzaam te bestempelen. Bij biomassa uit aquatisch milieu (zee, vijvers) vervalt dit nadeel grotendeels.
  [bewerken]Concurrentie met voedselgewassen
  De toegenomen vraag naar biobrandstof leidt tot hogere voedselprijzen. Bij gewassen die zowel als voedingsmiddel als voor biobrandstof gebruikt kunnen worden, kan de voedselvoorziening in het geding komen waarbij het armste deel van de wereldbevolking het eerst de gevolgen ondervindt. In januari 2007 braken in Mexico protesten uit als gevolg van prijsstijgingen van 400% voor tortilla’s door de toegenomen vraag in de Verenigde Staten naar maïs voor biobrandstof[7].
  De Wereldbank concludeerde in een eerste rapport[8] in april 2008 dat de vraag naar biobrandstoffen één van de oorzaken was van de stijging van de wereldwijde voedselprijzen. In een later rapport wijzigde de Wereldbank haar conclusie en stelde zij vast dat de vraag naar biobrandstoffen weliswaar een van de oorzaken was, maar dat speculatie op de wereldmarkt de belangrijkste oorzaak voor de stijging was. De hulporganisatie Oxfam concludeerde in juni 2008 dat biobrandstoffen tot een toename van wereldwijde armoede leiden.
  De speciale rapporteur van de Verenigde Naties die dit probleem onderzocht, noemde biobrandstoffen zelfs een “misdaad tegen de menselijkheid

  Mar goed Suriname is toch al zwaar vervuild door kwik en andere zware metalen.


  Maak melding

 15. @Min
  INIE WI OSO, WI NA BASI!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  O ting oen ô sjie datie dan?
  1.No mek doro see sma tap doro na joe fesie injoe egie kondre.
  2.No mek joe president go kiebrie tap srefie densie dee.
  DAN MIE KAN TAKIE DAT:”INIE WI OSO, WI NA BASI”!


  Maak melding

 16. – De relatie tussen de Europese Unie en ACP (de voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) draait niet alleen om economische zaken, zegt de Duitse Europarlementariër Michael Gahler. Democratie, mensenrechten en een onafhankelijke justitie zijn minstens even belangrijk, benadrukte hij maandag na een gesprek tussen vertegenwoordigers van de fractie van de Europese Volkspartij en Surinaamse assembléeleden van de oppositie.

  Voor de Europarlementariërs is het belangrijk dat hun partners in de ACP-landen langs “hun eigen regels leven in een democratische rechtsstaat”. Ook moet justitie onafhankelijk en in alle vrijheid haar werk kunnen doen.

  Verwijzend naar de in april aangenomen Surinaamse Amnestiewet, zei de christendemocraat dat het belangrijker is vast te houden aan duurzame waarden en rechten die verankerd zijn in de grondwet, dan aan “kortetermijnoverwegingen van de een of andere politieke kant”. Zijn fractie moedigt de Surinaamse oppositie en coalitie aan om samen een oplossing te vinden voor de gerezen geschillen.

  Gahler gelooft dat oppositie en coalitie nog via dialoog gerezen geschilpunten kunnen oplossen. Gahler: “Mijn indruk is dat ze nog met elkaar kunnen spreken. Daar is een dialoog mogelijk en ik hoop dat ze in deze situatie de dialoog vinden

  En nu een dreun van de Duitsers.

  Zo Bouta. Die zit.


  Maak melding

 17. De stand is 3 voor Who cares, en nul voor Savioen.
  Misschien kan meneer S ons uitleggen waarom het vanaf na de jaren 80 slechter gaat met Suriname?
  Vertel ons ook welke neger of zwarte daar schuldig aan is.


  Maak melding

 18. Suriname moet het hebben van duurzame energiebronnen, zoals zonne-energie en windmolens. Daar moet men zich op richten. Als ik aan auto’s denk,dan zoud dat betekenen dat Suriname dan moet gaan overschakelen op elektrische auto’s. Veel zon in Suriname en zie daar de voordeel van. Duitsland is koploper als het gaat in groene en duurzame energie, zonne-energie, windmolens. Ook Spanje is hierin groot bezig. Duurzame energie/groene energie, windmolens, zonne-energie is technologisch al heel goed uitgewerkt en heeft bewezen dat ze zich zal handhaven, zolang de zon blijft schijnen en niet dooft en alles daaraan ook ten onder zal gaan. Je moet wel oerdom zijn als je je daarom niet daarop richt als je in een tropisch land woont en je met de duurzame energie vraagstuk bezig houdt.Ook Amerika is hiermee bezig en talrijke westeuropese en noordafrikaanse landen samen met Spanje en Duitsland.


  Maak melding

 19. ai mie mama tje potie .dus deze kaoso wit mang komt zijn stront vertellen en daar heb je de anti surinamers om hun eigen mensen af te kammen .oeng njang ka samen nanga a wit mang .jullie zijn geen mensen die suriname vooruit gaan kunnen helpen .dat verzeker ik deze niets nutten .
  ik hoop dat paars haar beleid voort zet om te doen wat zij denken dat goed is .alles wat die witte man zegt is goed en alles wat die surinamer doet is fout .godzij dank dat deze mensen niet in suriname wonen om dat land te destabiliseren en alles over te laten aan die witte man .niet voor niets zijn ze tegen bouterse …ze willen dat die witte man het moet doen ,vertrouwen in eigen mensen is er niet .in brazilie rijden ze op ethanol en suriname kan het niet .oeng draai salto dang oeng go smeer a wit mang go boi .weer wordt het bewijs geleverd dat de intelligente fronter geboren moet worden .ik heb geen hoop dat die ooit geboren gaat worden ,hun enige verlosser was fene ma je weet kes kesie e mik ing piking te a poring.jepi nodeeeeee!!!!!
  na so wo tang in a ka e roer.


  Maak melding

 20. 2009 was de wereldwijde ethanol productie voor de transportsector ruim 73,9 miljard liter, 89% hiervan is afgezet in Brazilië en de Verenigde Staten. In Nederland wordt ook ethanol geproduceerd. Momenteel is dit zo´n 10.000.000 liter. Er wordt verwacht dat er op korte termijn een aantal bedrijven met de productie van ethanol beginnen, en gezamenlijk een capaciteit van ongeveer 1,4 miljard liter zullen hebben.
  De Europese Unie heeft reeds in eerder stadium beslist dat in 2012 rond de 5,% van alle brandstoffen plantaardig moeten zijn. Nederland zelf streeft naar 4% biobrandstoffen in 2012, maar wil de vraag naar biobrandstoffen niet te snel laten stijgen omdat dat daardoor de duurzame teelt van biomassa in gevaar kan komen.

  Bijna elk land streeft naar een gezonder milieu door
  over te stappen op biobrandstof en nu komt deze Europarlementariër met de mededeling dat grote ethanolprojecten nooit voldaan hebben aan de verwachtingen van duurzaamheid ??????

  Hoe geloofwaardig is deze man eigenlijk.


  Maak melding

 21. Dinsdag 27 november 2012 om 16:03 uur, door Dusdat

  10 miljoen??
  Welnee.
  In Wijster 33 miljoen en dat zal inmiddels wel 100 miljoen liter zijn.
  Maar wie verbouwt de grondstoffen en blijft met de rotzooi zitten?

  Misschien Suriname wel.


  Maak melding

 22. = Mensen toch, weet je wel wat KOOLDIOXIDE is???

  Het land mag opgebouwd worden , maar het giftige spul die door mensen ingeademd zou worden zou ik zeggen, zoek maar wat anders.

  =Gelijk heeft men om zich druk te maken met het giftige spul. Reden::

  =Wie in Suriname houd zich aan de regels?
  =Wie in Suriname houd zich aan de wetten?
  =Welke van die gasten denken aan het volk en de gezondheid??

  =Men weet niet met elkaar samen te werken en eigen zak moet eerst gevuld worden.


  Maak melding

 23. Tarieven burgerzaken gaan fors omhoog:

  * leges uittreksel met 500% verhoogd.
  * leges voor familiebezoek met 2500% verhoogd.
  * voor een paspoort het dubbele gaan betalen.

  Dat heb ik die moordenaar niet horen schreeuwen in Nicherie.

  Bollywoodliedjes zingen en spastische danspasjes maken,
  wat een clowneske vertoning.

  Dus de lastenverzwaring en schuldenlast lopen fors op, maar vooral blijven dat we stappen maken.

  1 vooruit en 4 achteruit, hahahaha!!!!!!!


  Maak melding

 24. Su….aardolie was voor EU. in het verleden (NED) geen stuiver waard zelfs geen cent…maar dank u wel ’80………kijk……. het geeft Su. nu eten.


  Maak melding

 25. Patron, in dit specifieke geval zijn Bouterse en de witte man het met elkaar eens, het heeft er veel van dat jij geen eigen mening hebt, wanneer baas hetzelfde verkondigt als de witte man is het goed, wanneer de witte man het zegt is het fout. Jij bent een naprater en een leeghoofd. Als je een zelfstandig denkend wezen was, dan had je zinnetje er als volgt uit moeten zien:
  “ai mie mama tje potie .dus deze kaoso wit mang EN BOUTERSE komen hun stront vertellen [iedereen hier op het forum die het daarmee eens is] oeng njang ka samen nanga a wit mang NANGA BOUTERSE” .


  Maak melding

 26. alweer een witte man die komt voor dicteren wat goed en wat slecht is daarom zie de wereld er zo uit dank zij de witte man met blauwe ogen die superieur zij aan de ander volken.


  Maak melding

 27. =Mensen die steeds Nederland de schuld van alles geven. Zie hier onder een stukje tekst. Hopelijk zal men eerst goed na denken voordat er dom gereageerd wordt dat Suriname Nederland niet nodig heeft.

  =Suriname heeft EUROPA wel nodig en zonder Nederland GEEN zaken met Europa.

  ==27 Nov, 14:30

  Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft vandaag bij de opening van de gezamenlijke ACP- EU vergadering benadrukt dat deze internationale parlementaire vergadering een behoorlijke invloed heeft op de politieke en economische relaties in de wereld.

  “De gezamenlijke ACP-EU vergadering is in veel opzichten een speciale”, zegt ze. Zowel Geerlings-Simons als de Europese co-president Louis Michel en de ACP- co-president Musikari Kombo, hebben benadrukt dat het hier gaat om partnerschappen, duurzame ontwikkeling, waarvoor de ACP-landen het aan elkaar verplicht zijn hiervoor oplossingen te vinden.


  Maak melding

 28. =Een stukje tekst van een DUISTER, gaat men Duitsland ook de schuld geven over bemoeienis???

  ==Paramaribo –
  De relatie tussen de Europese Unie en ACP (de voormalige koloniën in Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) draait niet alleen om economische zaken, zegt de Duitse Europarlementariër Michael Gahler. Democratie, mensenrechten en een onafhankelijke justitie zijn minstens even belangrijk, benadrukte hij maandag na een gesprek tussen vertegenwoordigers van de fractie van de Europese Volkspartij en Surinaamse assembléeleden van de oppositie.


  Maak melding

 29. strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .
  ja mang …dus deze ollanders komen su in en denken dat ze alles weten …ze willen in su komen uitleggen.
  wat paars heeft uitgestippelt gaat door .deze europeanen denken dat ze het vliegtuig in stappen en het komen vertellen aan paars…ze denken nog steeds dat het front is die het voor het zeggen heeft .
  die fronters zouden instemming ja knikken .zie de reacties van hun achterban .suriname is op weg een land van betekenis te worden met paars .het gaat goed wie niet werkt zal niet eten en wie crimineel bezig is moet oppassen belfort staat op scherp mie bar oeng .
  front waarschuw jou criminele achterban die jullie hebben gevoed …het surinaamse politie korps vat niet te sollen .laat men niet gaan zeggen dat er mensen rechten worden geschonden worden .ik zeg de dingen omdat de eu van alles krijgt te horen waar de oppositie denkt te scoren ook zo die kogel brief .
  pero no e warang sang trawang wan takie pero was erbij mie e laf oeng .sommige van die fronters hebben hetgemunt op pero…pero kan incasseren pero is die casave plater van boxel ,ik heb sommigen hier herhaaldelijk gezegt dat ze geen moer hebben na so so boto daar wil ik op wedden en daarom zijn ze van vroeg tot laat achter die pc.
  keka ding no habie laat pero in de bijlmer wonen pero a no so boto so boto na ding redimusus .suriname is vergif voor ze .ze geven bouterse de schuld omdat ze wat moeten hebben om op te slaan .ik zie geen surinamers die staan te popelen om naar nederland te komen de rollen zijn omgekeert..en dat zijn de mensen die erin geloven komen terug naar hun land en die hebben recht van spreken ..geen niets nutters die achter die pc zitten en mijn land afkammen .rutte soot oeng potie .

  pero
  ja bijlmer


  Maak melding

 30. Ai pero,
  daarom heb je niet gereageerd toen ik zei dat rood water uit de kraan kwam van de pas aangelegde leidingen.Je zit hoog en droog in de Bijlmer.Met ooievaars kaart?

  Cobie.


  Maak melding

 31. drie honderd miljoen kg. goud, diamant, zilver, koper ,maangaan,ontelbaar hoeveelheid bauxiet en dus aluminium enz enz enz..

  opbrengst honderden miljaren US$’s die weglopen naar amerika – canada

  en toch,, wij suris pinaren no ka-ka..

  het buitenland heeft letterlijk slaven van ons suris gemaakt,letwel vrijwillig verplichte vrije slaven..met biegie pokoe erbij..


  Maak melding

 32. Ik snap de opmerkingen van de Zweed Olle Schmidt niet.Bio-ethanol wordt gezien als milieuvriendelijke oplossing en alternatief voor het gebruik van fossiele brandstoffen (olieproducten). De uitstoot van CO2 door voertuigen is bij gebruik van bio-ethanol minder dan bij gebruik van benzine. Het nadeel is dat de productie van bio-ethanol ook energie kost en veroorzaakt ook CO2, net zoals de winning van aardolie en de productie van benzine,enz.

  De Zweed heeft echter een EU-boterberg op zijn hoofd. De man denkt aan zijn Europese economische belangen en niet aan de economische belangen van Suriname.Er zijn in Europa tientallen grote productiebedrijven van bio-ethanol, in Duitsland, Spanje en Zweden. Daarnaast zijn er tientallen kleinere bedrijven vooral in Frankrijk, Italië,enz. Al deze bedrijven zijn tot stand gekomen met financiële steun van de Europese Unie.

  Ik vind het alleen jammer dat de vorige regering de voormalige rijstplantage heeft laten gebruiken voor de teelt van suikerriet. Men had de rijstproductie in Wageningen juist weer nieuw leven moeten inblazen.Er is wereldwijd een gigantisch tekort aan voedsel aan het ontstaan. De suikerriet aanplant had men om logistieke redenen juist in Saramacca of Commewijne moeten realiseren.


  Maak melding

 33. Tedje,

  Normaal ben ik niet iemand die op reacties inga omdat
  ik andere meningen respecteer.
  Maar jouw mening is voor mij interessant genoeg om
  daarop in te gaan.
  Ik begrijp jouw mening zeker wel. En het is inderdaad wel zo dat welk grondstof je ook ontgint je uiteindelijk met de rotzooi blijft zitten. Het is daarom zaak om met de investeerdres goeie afspraken hierover te maken.
  Een goed voorbeeld daarvan is de enorme rotzooi die
  Shell () destijds in Nigeria heeft achtergelaten.
  Suriname moet daar zeker waakzaam over zijn.

  Suriname is qua potentie (vanwege de natuurlijke hulpbronnen) de 17e rijkste land van de wereld.
  Is het jouw mening dat Suriname die hulpbronnen moet laten zitten voor wat ze zijn en een arm land moet blijven en overal in de wereld om financieën moet blijven smeken en afhankelijk moet blijven van andere landen?

  Is dat jouw idee over de toekomst van Suriname of
  heb je misschien bruikbare ideëen voor de Surinaamse overheid hoe hiermee om te gaan?

  Ik neem aan dat ook jij Suriname een bloeiende economie
  toewenst.

  Tedje, ooit raakt de olie op en dan zal o.a. bio brandstof de energiebron zijn voor de wereld.
  Het is daarom zeer aan te prijzen dat Suriname, samen met Brazilië die veel verder is in die ontwikkeling, daar de voortouw inneemt.

  Ik denk dat die Europarlementariër die mededeling doet met een zekere dubbele moraal.
  Het is zeer verleidelijk om meteen juichend op de banken te staan wanneer een blank persoon ondoorzichtige en ongenuanceerde mededelingen doet over Suriname.
  Echter wanneer het de economie betreft zit er vaak een zekere toon van broodnijd onder die wij vaak niet kunnen doorgronden.
  Tedje, graag hoor ik jouw oprechte en welgemeende mening aangaande het ontginnen van de natuurlijke hulpbronnen van Suriname.


  Maak melding

 34. mie mang bijmer of boxel…pero ligt er niet van wakker .perodenkt aan doekoe pero doet wat hij moet doen .velen zullen van su horen en dromen dat ze in suriname kunnen komen wonen het gaat bij dromen blijven …hihihiihi ding voto nengre no e pranie !!!
  ding voto negre lisiie laatstaan een redimus in su planten !!!boi oem bar wintie vosie boi vos mie leer oeng pranie casaba nanga pomgtaja .oeng lissie dong .
  ik heb jullie al gezegt dat a tjoetja die oeng wan sit gie mie president oeng koor oeng krabiasie .

  nooit never nungka .
  pero bijlmer .


  Maak melding

 35. Daar gaan die eigenwijze Surinamers weer.Bas de Gaay Fortman zei tegen Henk Aaron je hebt geen leger nodig,Maar Aaron zou en moest een leger hebben.Zie het resultaat nu.
  Nu zegt die witteman weer ethanol is geen goed idee,en zie die Surinamer zal er alles aan doen om het te produceren,totdat het gelijk van die witteman bewezen word.
  Oeng sribie swietie (Bouta gogogo to hel)


  Maak melding

 36. Alhoewel ik me ervan bewust ben dan Surinamers het wereldmilieu niet onnodig mogen vervuilen ben Ik het niet eens met deze Europeaan. Suriname moet rustig doorgaan met dit ethanol project, om ethanol te produceren moet je eerst suikerriet planten, er is niets mis met het planten van suikerriet. Je kunt suikerriet ook als grondstof voor het produceren van suiker gebruiken. Suriname vergroot zijn kennis door dit project en differentieert zijn economie, daar is niets mis mee. Net als alle andere landen produceert Suriname ook CO2 (kooldioxide), maar door onze bossen absorberen we vast meer CO2 dan we produceren, laat hij bij de Europese landen, die een overschot aan CO2 produceren gaan pleiten om hun uitstoot van CO2 omlaag te brengen, waarom zou een arm land als Suriname moeten boeten voor de milieuvervuiling die voornamelijk veroorzaakt wordt door de rijke landen. Wij mensen ademen overigens ook CO2 uit, waarom begint hij er niet voor te pleiten dat die miljoenen Europeanen ophouden met (uit)ademen? Aan de ontwikkeling en productie van kernenergie kleven nog meer bezwaren dan aan de productie en het gebruik van ethanol als energiebron, laat hij maar gaan pleiten om de productie van kernenergie door Europa stop te zetten.


  Maak melding

 37. Dames en heren.
  We weten nu wat we reeds lang vermoeden.
  Lees de laatste regel van PERRO de SCHAAMTELOZE ONBETROUWBARE WAARDELOZE MISLUKTE BITTERE CASSAVE PLANTER maar.
  Hij is nu eindelijk bij zijn holmaatje Patrong ingetrokken.
  Geen bittere cassave meer in Boxel,maar voortaan zoals altijd linea recta in de Bijlmer 12 hoog in een bloempotje!
  Onderaan staat er:
  per(r)o bijlmer.


  Maak melding

 38. =Beste mensen die NIETS van Europa moeten met hun bemoeienis. Zie een stukje tekst:::::

  == di 27 nov 2012, 21:01
  ‘Prachtige natuur Suriname heeft geld nodig’
  PARAMARIBO –

  Om het tropisch regenwoud en dieren als zeeschildpadden en de blauwe pijlgifkikker in Suriname en zijn buurlanden goed te beschermen, is meer geld nodig. Dat vinden drie grote, internationale natuurbeschermingsorganisaties waaronder het Wereldnatuurfonds.

  Bedrijven en overheden in Europa en Amerika zouden over de brug moeten komen, zodat meer gebieden in die landen een beschermde status kunnen krijgen. De organisaties lieten dat weten tijdens een speciale bijeenkomst en in de marge van de internationale politieke conferentie die deze week in Suriname wordt gehouden.


  Maak melding

 39. aahh….Deze europarlementarier heeft het djaffen, bigi taki, borrelpraat van Idool van Su en zijn NDP gelovigen ontmaskerd.

  Een beetje opgeleide europeaan weet dat bio ethanol voor grootschalige verkoop in Europa politiek niet een haalbare kaart is vanwege de Co2 impact op het milieu en de nadelige effecten op de (wereld) voedselketen productie. Immers de europeaann denkt groen.

  Al lang achterhaald dus want als je denkt dat Europese markten voor je open gaan dan mag je het dus vergeten.

  Pure realiteitszin van maatschappelijk en politiek denken van de Europese unie.

  Kijk, als je wat wil produceren voor je lokale markt en je productenlijn wil verbreden…ok.. dan.

  Maar ga de arme Surinamers geen luchtkasteel verkopen
  dat je ze rijk gaat maken met ethanol waarop de Wereld niet op staat te wachten.

  Misdadig deze misleiding van idool van su en zijn NDP gelovigen

  Helaas De Surinaamse ezel stoot zich 3 x… u weet wel.


  Maak melding

 40. @ Ira:

  KoolMONO-oxide is giftig. KoolDI-oxide niet.

  Voor de rest:

  De meeste biobrandstoffen zijn per saldo milieubelastend, de ene wat minder dan de andere. Het perpetuum mobilé is namelijk nog steeds niet uitgevonden. Niet in de natuurkunde, niet in de economie en ook niet in de landbouw.


  Maak melding

 41. Sommige gaan voorbij aan het artikel!
  De EU heeft bij elke ACP meeting in de zogenoemde derde wereld wel kritiek, verder moeten mensen niet denken dat elke Europese parlementarier en zeker niet vanuit Nederland de wijsheid in pacht heeft want die begaan ook gewoon misstappen.

  Suriname doet er goed aan met het ethanolproject, toen Petrobras door de militaire junta hiermee in de jaren zeventig werd aangespurt, was het om de eeuwige afhankelijk van olie te doorbreken, sindsdien heeft het Brazilie geen windeieren gelegd.


  Maak melding

 42. 28 november 2012

  Deze Zweedse europarlementarier begrijpt niet, dat hij als gast van Staatsolie zijn kritiek in eigen zak moet houden. Als deze Olle Schmidt verontrust is over CO2-uitstoot, waar is zijn kritiek dan gebleven over de electricecentrale die Nederland op de 2e Maasvlakte bouwt en gevoed moet worden met steenkool?

  Staatsolie laat zich de les niet voorlezen, zoals dit wel gebeurt met een aantal hypocriete, verradelijke en zielloze personen op dit forum.

  Staatsolie gelooft in eigen kunnen en het is de bedoeling Wageningen en het ethanolproject als spin-off te gebruiken voor andere gebieden en opkomende bedrijven binnen Suriname.

  Het is de regering van Venetiaan die Staatsolie toendertijd adviseerde om Wageningen op te kopen en een productieproject van te maken.

  Maar belangrijker, zoals ik dat zie, is dat het effect van het ethanolproject zal leiden dat jonge Surinamers in Suriname een perspectief hebben voor een technische studie en dat er ongeveer- mijn ruwe berekeningen- 800 Surinamers in de toekomst een baan kunnen vinden bij dit ethanolproject van Staatsolie.

  Ik kan met mijn kennis en inzichten wel relativeren dat het rendament van de ethanolproductie in de beginjaren minder dan 15 procent zal zijn, maar bij mij is de doorslag dat er nieuwe banen geschapen zullen worden voor zeker ook jonge Surinamers.En dat is het grote winstpunt van dit Staatolieproject en laat Olle maar de zwakke geesten onder de Surinamers maar dol draaien.Die verdienen niets anders.

  Dat is waar jullie, hier op dit forum, naar moeten kijken en ophouden ongefundeerde reacties te geven die Suriname als geheel schaden.

  Waarom worden op dit forum niet frequent onderwerpen behandelt van ‘intern Nederland’ zodat wij met z’n allen ook gericht op kunnen reageren? Surineds, hier in Nederland, zitten toch ook met problemen die besproken kunnen worden. Waarom wordt dit steeds onder de tafel gehouden?
  Moet ik nu aannemen dat de forumhouder anti-Suriname is?

  Graag heel veel min-punten!!! Maar Srika zal op dit punt ook weer gelijk krijgen!!

  Srika


  Maak melding

 43. Steenkolen hebben geen kunstmest nodig. Steenkolen gebruiken geen landbouwgrond.
  Dus geen domme verhaaltjes.
  Daarnaast kan je wel prat gaan op een bezoek van de EU aan je land maar die laten zich niet voor hun karretje spannen.
  Bouterse is nu opeens erg stil.
  Ra Ra.

  Het zou voor Suriname goed zijn als ze de landbouw zouden aanzwengelen.
  Geen levensmiddelen importeren maar exporteren.
  Nederland is na de VS de grootste exporteur van landbouwprodukten.
  Het zou wijs zijn om over je eigen heen te stappen en eens advies te vragen hoe je zoiets moet aanpakken.


  Maak melding

 44. laat die gasten hun neus optrekken suriname moet door gaan waarmee ze bezig zijn .ze denken nog steeds dat wat mensen in ontwikkeling landen doen niet goed is zij doen het beter .paars kennende is nu nog meer gemotiveerd om door te zetten zoals men gemotiveerd was met staats olie en nu staat die er …en het levert rendement op .
  de grootste inkomsten bron van su en dat is het parade paartje van de hele natie .


  Maak melding

 45. @Srika, Ik hoop niet dat je ooit KOOLDIOXIDE inademt.

  =Net wat Tedje schrijft::Nederland is na de VS de grootste exporteur van landbouwprodukten.
  Het zou wijs zijn om over je eigen heen te stappen en eens advies te vragen hoe je zoiets moet aanpakken.

  =Suriname is zo groot en heeft veel, maar waar staan wij op de wereldranglijst???????


  Maak melding

 46. ach!!!.laat maar praten mang .dit soort reacties moet je verwachten maar het laten voor wat het is .ondertussen gaan wij door waar wij mee bezig zijn .
  horie vastie sang joe habie mekie moro bribie kong .
  zoals wij geen oor hebben voor die kogel brief zo hebben wij ook geen oor vor deze neus ophaler .

  bouta go go


  Maak melding

 47. laat deze gasten opdonderen.wat komen ze vertellen wat en wat er niet kan.in hun land kunnen ze niet met deze rotzooi aankomen.doe jullie mar wat je wil in sur.laat geen enkele witmang jullie wat vertellen.heb er strond genoeg van deze demonen.laat ze oprotten.
  god bless


  Maak melding

 48. Dat de Europarlementariërs niet geamuseerd zijn met het ethanol-project is een klap in het gezicht van vorige regering onder Venetiaan.Wageningen is ingericht voor de grootschalige rijstbouw.Met de grootschalige rijstbouw zou Wageningen in staat zijn geweest om een deel van het wereld-voedsel-vraagstuk op te lossen.

  Maar de politici Venetiaan en Sardjoe wilden de rijstproducent Manglie een hak zetten en gaven het bedrijf een andere bestemming.De EU-parlementariers zijn de smerige politieke spelletjes van het Nieuw Front zat.


  Maak melding

 49. 28 nov.2012

  Beste @ Ira,

  Wat ben jij toch een zeer goed opgeleide proleet.
  Nooit gehoord dat een mens ook deels C02 inademt? En dat inademen van dit CO2 geen schadelijke gevolgen heeft voor de mens.Ik adem dus ook al CO2 in. Jouw biologiecijfer voor het onderdeel ademhaling en gaswisseling was zeker een -10!

  Kort gezegd, schrijf geen idiotie op. En voor jou is Tedje de ‘een oog koning’. Wat een niveau!!

  Ik wil graag ook een -10 als beoordeling!Dat zijn jullie toch gewend te doen?
  Srika


  Maak melding

 50. Het is te gek om los te lopen
  Suriname importeert al jaren elke korrel suiker.
  Wij waren exporteurs van dit produkt;
  Ethamol kan je toch niet in je thee of koffie zetten?
  Waarom niet gelijk een suiker plan opzetten??
  Het is een kwestie van beleid.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES