Nickerie heeft zijn Srefidensi gehad [FOTO’S]

18

PARAMARIBO/NIEUW NICKERIE, 26 nov – Het district Nickerie heeft zijn eerste onafhankelijkheidsviering achter de rug. Na al de kritiek vanuit vooral politieke hoek, heeft het uiterste westen zich te goed gedaan aan al die veelvoudige aandacht. Te oordelen naar de resultaten van het bedrijfsleven was de eerste klap een dikke gouden daalder waard. “Het experiment is buitengewoon geslaagd”, zoals een lokale restauranthouder het uitdrukte.

Hotels, restaurants en handelszaken hebben goede zaken gedaan in het weekend rond de onafhankelijkheidsviering. “Het smaakt naar meer, van mij mogen ze het volgend jaar weer in Nickerie doen”, zegt de restauranthouder. Hoewel het dus de bedoeling was de lokale bewoners ook het ‘Srefidensi-gevoel’ te doen beleven, is er meer gebeurd. Honderden bleken geen moeite te hebben om vanuit Paramaribo ruim tweehonderd kilometers asfalt te slijten.

Er waren stedelingen bij die in hun auto de nacht doorbrachten. Het was ook de eerste keer dat de president met een groot deel van de regering Nickerie aandeed op Onafhankelijkheidsdag. Ook het toekennen van nationale onderscheidingen aan Nickerianen geschiedde voor de eerste maal ter plaatse. De volksreceptie was op het Brasaplein. Volgens plan is de volgende viering in Wanica. Maar Nickerie kan nu al niet wachten tot de volgende beurt.

18 REACTIES

 1. Als we het belangrijker vinden om ons schaarse geld aan onnodige zaken uit te geven i.p.v. aan voedsel voor onze hulpbehoevende kinderen in weeshuizen en verzorgingshuizen, kunnen we na Wanica vervolgens ook naar Drietabbetje gaan en het jaar daarop naar Kwamalasemoeto.


  Maak melding

 2. Bij deze viering van de onafhankelijk heeft de president van SU twee positieve zaken getoond, namelijk de viering verplaatsen naar Nickerie (hoewel sommigen beweren dat hij zich heeft moeten verstoppen voor de ACP/EU conferentie) en de onafhankelijk belangrijker geacht dan de staatsgreep (of zgn. ” revolutie”).


  Maak melding

 3. Aahh…ai hij zei daar dat de mens de hulpbron is..die gaat hij ontwikkelen..
  Mang..vreemd
  Hij die 15 + hulpbronnen met het grootste gemak heeft getermineerd.


  Maak melding

 4. Centralisatie is belangrijk in een land. Volgend jaar is mischien een ander district aan de beurt of mischien weer Nickerie.

  @Ira

  -Jij en je VHP geven geen inhoud aan samenwerking anders neem je geen houding tegen de wil van de democratie aan.(heb jij mischien dat stuk geschreven om namens de VHP te spreken, waarom is de persoon die het geschreven heeft zo laag anoniem te blijven?)

  -Als NDPérs en NPSérs en PL’ers de spullen niet meer zouden kopen van de VHP zaken zouden de zaken toch ook over de kop raken. Maar dat moet je niet koppelen aan politiek want dat is dom van jou. De VHP’ers moeten stoppen met de achterlijke gedachte dat zij in Suriname SUPERIEUR zijn. De VHP denkt alleen aan hun belangen en willen niet delen met de rest van de totale bevolking en willen zelfs heel suriname kopen.
  Ze willen economische macht en politieke macht. Dat is niet een gezonde verhouding voor Suriname met een rijke verscheidenheid dat één groepering de samenleving uit balans haalt. De VHP heeft onder het FRONT grote corruptie gepleegd en waren bezig Suriname uit te verkopen. Hindoestanen denken dat met het uitschakelen van Bouterse dat de oplossing is om Suriname over te nemen maar dan gaan we terug naar 1973 toen lachmon opdracht gaf op schoolkinderen te schieten en Abaisa van de vakbeweging om het leven kwam (door een politiekogel van een hindoestaanse politieman).Zou daarom nooit gezond zijn als alleen de VHP in Suriname zou regeren. Het moet in balans zijn en Bouterse wilde dat samen met de VHP doen na zijn verkiezingsoverwinning maar de VHP heeft dat in de wind geslagen. Ik denk niet etnisch maar dat zijn de harde feiten en berust op waarheden. Dus moet de VHP nu niet staan zeiken om regeermacht en visie.


  Maak melding

 5. Bouterse haalt uit naar Europarlementariërs

  PARAMARIBO – Nog niet alle Europarlementariërs hebben geaccepteerd dat de wereld gedekoloniseerd is en dat Suriname geen kolonie van Nederland meer is.

  Foto: ANP

  Dat zei de Surinaamse president Desi Bouterse zaterdag tijdens een vergadering van parlementariërs uit Afrika, de Cariben en de Pacific (de zogenoemde ACP-landen) in Paramaribo.

  Deze bijeenkomst van ACP-parlementariërs is een voorbereiding op hun vergadering samen met leden van het Europees Parlement, die volgende week in Suriname plaatsvindt.

  Bouterse reageerde met zijn uitspraak op het feit dat enkele Nederlandse Europarlementariërs de afgelopen maanden hebben geprobeerd de ACP-EU-conferentie niet in Suriname te laten plaatsvinden, omdat ze moeite hebben met hem als president van Suriname.

  Maar omdat de ACP-landen voet bij stuk hebben gehouden, is de vergadering nu toch in Suriname.

  Moskee

  De voorzitter van de ACP-parlementariërs, de Keniaan Musikari Kombo, vond de poging van de Europeanen om de vergadering uit Suriname te weren een uiting van een totaal gebrek aan respect voor de ACP. Secretaris-generaal Mohamed Chambas van de groep van ACP-landen prees Suriname.

  ”Iedereen die in Suriname komt, merkt dat Suriname een vreedzaam land is waar vele culturen vreedzaam samenleven. Daar kunnen veel Europese landen nog van leren”, zei de Ghanees. Hij was er vooral van onder de indruk dat de moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar in Paramaribo staan.

  Economist

  Bouterse wees er ook nog op dat het Suriname in tegenstelling tot Europa economisch voor de wind gaat.

  ”Ik heb het zelf niet geschreven maar in een Europees tijdschrift over economie, vergelijkbaar met The Economist, is geschreven dat Suriname op dit moment hét land is waar investeerders naartoe moeten gaan”, zei een trotse Bouterse tegen journalisten.


  Maak melding

 6. Gelukkig kennen we in Suriname de extreme uitbarstingen van geweld vanwege etnische verschillen niet, maar kan men niet iets anders bedenken dan steeds maar dat gezeik over twee gebouwen die ‘broederlijk’ naast elkaar staan? Gebouwen hebben niets te vertellen(misschien hebben Joden tegen een flinke winst het terrein naast de Synagoge kunnen verkopen aan Moslims, die nergens anders in de stad zo goedkoop een terrein konden kopen, het heeft vast niets met tolerantie te maken maar met geld), laat een Joods-Moslim stel (of Marron-Hindoestaan, Hindoe-Moslim, Oostbidder-Westbidder enz.)het in hun hoofd halen om te willen trouwen, of laten de aanhangers van Winti het aandurven om naast de kerk van Steve M. het terrein bij de president aan te vragen om een tempel op te bouwen, dan zal je merken hoe ‘tolerant’ vele Surinamers werkelijk zijn. Surinamers moeten niet denken dat ze beter zijn dan andere mensen (we dachten toch ook dat politieke moorden in Suriname niet mogelijk waren?), je kunt de situatie tussen Moslims en Joden in het Midden-Oosten of de situatie tussen Moslims en Hindoes in India niet met de Surinaamse situatie vergelijken.


  Maak melding

 7. Lezen is een kunst!

  Hallo bruine bone- eters, hij was verplicht afwezig.
  Op commando van de EU, anders ging de meeting niet door.

  Zie weer een ‘schoon’ voorbeeld van het feit, dat alias b. het schoothondje van Nederland BLIJFT.
  Die haat-liefde verhouding is dertig jaar geleden begonnen, nl het vermoorden van eigen landgenoten, tbv eigen gerief.
  Iets anders ken ik er niet van maken.

  Ik kan me voorstellen dat de Nickerianen zeer verheugd waren met alle aandacht, cq inkomsten.
  Normaliter is Nickerie een ghost-town, de leuke mensen zijn allen vertrokken, vanwege dinges&dinges;doekhie en manglie.


  Maak melding

 8. Zondag 25 november 2012 om 16:28 uur, door R!@O

  Live from nickerie mijn chineese pa zij …als broeder zijn we geboren maar door opvoeding zijn we vijanden…
  vooral die slaven van beatrix …1x per 5jaar naar su met pijn en moeite….lekker nog een djogo……

  De afwezigen waren natuurlijk: @R!@O, Paraman & pero.
  En maar (liegen) dat ze in het distr. Nickerie waren.

  Van mijn switi gudu (sra-JUDESKA) wisten wij het wel.
  Deze was namelijk gestrand in het Kokos district van ANTONG PISPAALTJE met z’n witte ezel.


  Maak melding

 9. Het is moeilijk voor die nedeuro’s te accepteren dat su zich zelf aan het vroegere koloniaal denken en gedracht aan het bevrijden is”zij konden het niet tegen houden dat bouterse de opening toespraak gehouden heeft en zijn stand punten kenbaar gemaakt heeft en in nickerie uitbundig is gaan feesten.
  hun valse opzet in hun verklaring bewijst hoe laaghartig zij zijn.


  Maak melding

 10. Srefiedensi vieren zoals het op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo gevierd wordt, zal nergens in Suriname zo groot gevierd kunnen worden in Suriname.

  Paramaribo heeft de ruimte ervoor om dit zo groot te vieren en mensen te ontvangen. Met kunst en vliegwerk heeft dit ook in Nickerie gebeurd, maar ik zie al plaatsen als Brokonpondo, Sipaliwini, Totness en andere plaatsen in de distrikten, waar je niet eens met een vrachtwagen kan komen, geen accomodatie en ruimte hebben om grote hoeveelheden bezoekers en toeristen in hotels onder te brengen, geen restaurants hebt, transport en logisitiek niet kan plaats vinden.

  Overal moet Srefidenki gevierd worden, al naar de omstandigheden van de plaats en de mogelijkheden, maar wat niet kan moet men ook niet willen.


  Maak melding

 11. Venetiaan is 15 jaren lang president van Suriname geweest en nooit en nimmer heeft hij het district Nickerie bezocht.
  Hij heeft de Nickerianen nooit het gevoel gegeven om ook Surinamer te zijn, en deel te maken van ons land Suriname !
  Desi Bouterse doet dit wel, want hij weet dat een ieder die in Suriname geboren is (ook de expats) voor altijd Surinamers zullen zijn !

  Big up ! Mr President, because we love you !


  Maak melding

 12. henk

  bekende foto’s met tanks, militairen en een of andere hobbezak met z’n hemd uit z’n broek.

  back 2 the ’80
  van welk werelddeel is deze idioot, zelf als frankrijk een parade hodt komen er militaire voertuigen en eventueel vliegtuigen aan te past. en je hoeft niet naar oarijs tre gaan om het te zien het komt je helemaal in je huiskamer tegemoet. dus idioot vertel een ander verhaal. oh ja is koud jullie hebben geen vertier, want jullie zijn niet welkom bij vrienden en familie, want dan de mus gi somethinh to keep you warm


  Maak melding

 13. alleen

  henk

  bekende foto’s met tanks, militairen en een of andere hobbezak met z’n hemd uit z’n broek.

  back 2 the ’80
  van welk werelddeel is deze idioot, zelf als frankrijk een parade houdt komen er militaire voertuigen(dus ook tanks enof panser voertuigen) en eventueel vliegtuigen aan te past. en je hoeft niet naar parijs tre gaan om het te zien het komt je helemaal in je huiskamer tegemoet. dus idioot vertel een ander verhaal. oh ja is koud jullie hebben geen afleiding, want jullie zijn niet welkom bij vrienden en familie, want dan de mus gi something “to keep you warm”


  Maak melding

 14. Wat goed.
  Suriname is geen Paramaribo

  Na al die jaren feesten in Paramaribo, mag het best wel in een ander deel van het land. een deel van Suriname die jaren lang de economie van het land draaiende heeft gehouden.

  Wees Surinamer allemaal en wees positief.

  Do


  Maak melding

 15. @alleen

  ga wat aan je taalachterstand doen, simple-mind!!!!
  Je reaktie barst van de taalfouten.
  Zeker in hetzelfde muloklasje gezeten als die seriemoordenaar.

  Goed je best doen hoor, sukkel.
  Ik lig geen 10 seconden wakker van die wartaal van jou.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.