‘Kansen op verbetering relatie tussen Nederland en Suriname’

28

“De nieuwe Nederlandse regering biedt kansen op een verbetering van de relatie tussen Nederland en Suriname.” Dat zegt Europarlementariër Ria Oomen (CDA) in een gesprek met de NOS. Oomen is op dit moment in Paramaribo als deelnemer van de halfjaarlijkse ACP-EU-conferentie die in Suriname wordt gehouden.

Volgens Oomen kan de diplomatieke ervaring van de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, PvdA’er Frans Timmermans, bijdragen aan het op gang brengen van een “positieve dialoog”.

Oomen: “Er zit nu een nieuwe regering met een nieuwe minister met veel diplomatieke ervaring. Ik denk dat hij in staat is om de dialoog in een nieuwe richting te sturen waarbij het verleden niet vergeten wordt.”(Bron: NOS.nl)

28 REACTIES

 1. Nee tante Ria wij zijn het verleden inderdaad niet vergeten; honderden jaren slavenhandel, marteling, massamoord, racisme, staatsgrepen na onze onafhankelijkheid, het inzetten van blanke huurlingen, het financieren/opstoken om een burgeroorlog te ontketenen en de verdeel- en heers politiek…

  Nee tante Ria, Suriname zal deze beestachtige misdaden door Nederland nooit vergeten en zelfs ook niet vergeven zo lang Nederland nog zo’n stuitende arrogantie ten toont. Voor een land als NL met zo’n misdadige oude en recente geschiedenis wordt het eens hoog tijd om een toontje lager te zingen tante Ria.


  Maak melding

 2. @RonnieB
  Suriname is 8 decembner ook niet vergeten en zal die misdaden zelfs niet vergeven zolang de verdachten hun stuitende arrogantie vertonen.Voor een land als Suriname met zo’n misdadige recente geschiedenis wordt het eens hoog tijd om voor het gerecht te verschijnen. 😳


  Maak melding

 3. Eindelijk een goed nieuws uit NL.
  Ik ben zeker van dat de President D.D Bouterse een dialoog met NL zeker zal accepteren.
  Belangrijk is dat NL zijn fouten heeft ingezien.
  NL als Kolonisator was eerst begonnen om een Democratische gekozen Regering niet te accepteren en daarna hem ook niet gefeliciteerd.
  Maar laten we dit aan een zijkant laten.
  Wat gebeurd was, was de voorzienigheid en de President D.D Bouterse had altijd gezegd; kijk niet naar achteruit, maar naar vooruit.
  Achteruit was om een lering eruit te trekken.
  Met een vijandschap gaan we hier op de Aarde niets en ook niets bereiken en God instructies in de heilige boeken zijn om altijd vrienden te maken, dus vriendschap sluiten.
  Ik zal vanaf vandaag deze ontwikkelingen op de voet volgen, omdat dit eigenlijk ook mijn verlangens waren.
  Dat is een geweldige voornemens van NL op zo,n 37 ste onafhankelijkheid dag van SU dat voor de beide landen een anthousiasme/verrassingen zal zorgen.
  Gefeliciteerd met een Nieuwe NL Regering en alvast bedankt aan allen.


  Maak melding

 4. Wat ze daar zegt,is dat er kans bestaat dat de nieuwe minister wat milder kan zijn als Sur.tot een gesprek wil komen.Voor de rest maar diplomatieke blad vulling bla bla.De persoon die voor Ned.kon praten,heeft Sur.links laten liggen.

  Cobie.


  Maak melding

 5. @GMAP

  There is a big hole in your soul.
  A big desease in your Brain.

  The Good, the Bad President is a dirty job, but somebody’s gotta do it. Your the UGGLY and uggliest.


  Maak melding

 6. Wat een vreemde reactie

  Geen Nederlandse boycot ACP/EU-meeting’

  25/11/2012 21:36 – Ivan Cairo

  Het gebouw van het Europees Parlement Foto: Fotopedia

  PARAMARIBO – Dat er vanuit Europa pogingen zijn gedaan om de ACP/EU-meeting niet in Suriname te houden heeft niets te maken met een boycot van Nederland. Euro-parlementariër Ria Oomen (CDA) zegt met klem dat het een aangelegenheid van het Europees Parlement was.

  “Ik weet wel dat er bepaalde gevoeligheden zijn in dit land. Daarop is gereageerd. Het is geen Nederlands verhaal, het is een Europees verhaal”, verklaart de Nederlandse Europarlementariër. Verschillende Europese volksvertegenwoordigers hadden er problemen mee dat president Desi Bouterse een formele rol zou vervullen tijdens de 24-ste gezamenlijke vergadering met hun ACP-collega’s in Paramaribo.

  “Op het moment dat er goede afspraken waren gemaakt met het ACP-secretariaat vond ik en vind ik dat je ook moet komen en dat je inderdaad de dialoog moet aangaan”, antwoordt Oomen op de vraag of ze ook heeft overwogen niet naar Suriname te komen. Haar collega Toine Manders (VVD) is weggebleven.

  “Ik ben een Nederlands lid van het Europees parlement, dat als Nederlander met meer liefdevolle ogen naar Suriname kijkt”, voegt ze er aan toe. Vanuit die visie zal ze als Europarlementariër hier gesprekken voeren met zowel de oppositie als de coalitie in De Nationale Assemblée. Voor het gesprek met de oppositie zijn ook ACP’ers uitgenodigd.


  Maak melding

 7. Het lobbyen begint door nederland.
  Bouterse haalt uit naar Europarlementariërs

  PARAMARIBO – Nog niet alle Europarlementariërs hebben geaccepteerd dat de wereld gedekoloniseerd is en dat Suriname geen kolonie van Nederland meer is.

  Foto: ANP

  Dat zei de Surinaamse president Desi Bouterse zaterdag tijdens een vergadering van parlementariërs uit Afrika, de Cariben en de Pacific (de zogenoemde ACP-landen) in Paramaribo.

  Deze bijeenkomst van ACP-parlementariërs is een voorbereiding op hun vergadering samen met leden van het Europees Parlement, die volgende week in Suriname plaatsvindt.

  Bouterse reageerde met zijn uitspraak op het feit dat enkele Nederlandse Europarlementariërs de afgelopen maanden hebben geprobeerd de ACP-EU-conferentie niet in Suriname te laten plaatsvinden, omdat ze moeite hebben met hem als president van Suriname.

  Maar omdat de ACP-landen voet bij stuk hebben gehouden, is de vergadering nu toch in Suriname.

  Moskee

  De voorzitter van de ACP-parlementariërs, de Keniaan Musikari Kombo, vond de poging van de Europeanen om de vergadering uit Suriname te weren een uiting van een totaal gebrek aan respect voor de ACP. Secretaris-generaal Mohamed Chambas van de groep van ACP-landen prees Suriname.

  ”Iedereen die in Suriname komt, merkt dat Suriname een vreedzaam land is waar vele culturen vreedzaam samenleven. Daar kunnen veel Europese landen nog van leren”, zei de Ghanees. Hij was er vooral van onder de indruk dat de moskee en synagoge gebroederlijk naast elkaar in Paramaribo staan.

  Economist

  Bouterse wees er ook nog op dat het Suriname in tegenstelling tot Europa economisch voor de wind gaat.

  ”Ik heb het zelf niet geschreven maar in een Europees tijdschrift over economie, vergelijkbaar met The Economist, is geschreven dat Suriname op dit moment hét land is waar investeerders naartoe moeten gaan”, zei een trotse Bouterse tegen journalisten.


  Maak melding

 8. De economie van Suriname is booming dan zie je de houding van Nederland tegenover Suriname ook lanzaam veranderen. Er valt weer geld te halen uit Suriname.

  Oomen geeft haar collega Manders ook nog een veeg uit de pan.

  ‘Als er goede afspraken waren gemaakt met het ACP-secretariaat vond ik en vind ik dat je ook moet komen en dat je inderdaad de dialoog moet aangaan”, antwoordt Oomen op de vraag of ze ook heeft overwogen niet naar Suriname te komen. Haar collega Toine Manders (VVD) is weggebleven.

  De ACP landen zijn zeer enthousiast over Suriname,
  Eu leden die zich positief over Suriname uitlaten.
  Deze topmeeting heeft Suriname nu al positief op de wereldkaart gezet.

  Overigens ben ik voorstander van dat de dialoog tussen de overheden van Nederland en Suriname weer positief wordt benaderd. Voor beiden overheden moet het een win-win situatie worden op basis van wederzijds respect.


  Maak melding

 9. Hahahaa, sommige paarse schoften denken dat wij allemaal het verstand vermogen hebben van die paarse volgelingen.
  Ik drie verschilende versie van die bericht gelezen en gehoord en opvallend dat twee versie van Nos en telegraaf niet veel van elkaar afwijken, de Surinaamse versie zit vol met propagada onderdelen rara hoe kan dat?? komt zeker uit de koker van limbo en lackin.


  Maak melding

 10. hoe is het mogelijk met wederzijds respect te onderhandelen met meervoudige moordenaar die zich zelf vrijpleit met misdadige amnestie wet .
  Leg mij dat uit als je kan ??


  Maak melding

 11. Dit is het enige wat telt.
  De blamage van alias b.

  ”Ik heb me ook verzet tegen Suriname als locatie voor deze ontmoeting. Maar we hebben een compromis gesloten dat Bouterse niet aanwezig zal zijn tijdens de vergadering. En als je die afspraak dan maakt, moet je je daaraan houden, aldus Oomen.”
  bron nu.nl.

  Mevr Oomen, de VVD is aan zet.
  Minister Timmermans heeft voorlopig geen tijd
  en alias b. ligt er niet wakker van.
  Hier geld, gristen bemoei je met je eigen!


  Maak melding

 12. @Radjkoemar Rajaram
  Je moet naar de oogarts!Je ziet spoken bij dag!
  Zat je al die tijd zoals velen stiekem daarop te wachten?
  Maak je zelf maar niet blij met een DOOIE MUS hoor!
  Ria Oomen moet dit verhaal aan Rutte en Timmermans komen vertellen!
  Ik hoop dat ze jou hun reactie daarna ook erbij verteld.
  Maar dat zou jij met jouw gezond verstand ook kunnen raden.
  Zie je het al voor je?Rutte en Timmermans naar Suriname om met Bouterse te praten.:-D 😀 😀
  En dan volgt een tegenbezoek van Bouterse aan Nederland?? 😳 😳 😳 😳
  WAAR HEB JE GESLAPEN;WAT HEB JE VANDAAG GEGETEN?
  Hallucinerende paddestoelen o.i.d.?


  Maak melding

 13. Volgens mij zijn de nieuwe chinezen-met hun betonnenblokken constructie-geen haar beter. Wat is de meer waarde van de ‘Brazilianen’in ‘Suriname.’
  Bronsberg gaat er volledig aan.Als we meer bravoure en wederzijds vertrouwen tonen,zal het óóit wel goed komen.


  Maak melding

 14. @Shanice
  Oomen geeft haar collega Manders ook nog een veeg uit de pan.

  Verwondert dat jou?
  Dat is t.g.v. het intercollegiaal verkeer normaal gedrag in een DEMOCRATISCHE RECHTSTAAT!
  Vrije meningsuiting!


  Maak melding

 15. Mevr. Oomen, Nederland mag dan wel een andere regering hebben, in Suriname hebben we nog steeds dezelfde hersenloze, volgzame paarse ezelregering met een dictatoriale president aan het hoofd, een president die de teugels stevig in handen heeft. Ik zou mijn Euro’s er niet op verwedden dat de betrekkingen tussen Nederland en Suriname binnenkort verbeterd worden. De betrekkingen zullen alleen verbeterd worden als onze dictator met zijn megalomane ego in alles zijn zin krijgt (ongedaan maken van het vonnis, de rode loper uitrollen van Schiphol tot aan het paleis op de Dam enz.) en dat zie ik voorlopig niet gebeuren.


  Maak melding

 16. Nou er zijn dromen, gissingen, er is hoop, maar dit moet ik nog zien, het kan maar ik denk zelf na 2015 dat de betrekkingen, iets beter zullen zijn, maar voorlopig is dit gezeik van heb je me nou.


  Maak melding

 17. het is mooi als de betrekkingen verbeteren met het gewezen moeder land maar niet tot elke prijs .olland moet weten dat suriname zelf zijn koers bepaalt en niet de les wil laten voor lezen door olland .
  mik ding no mik no wang fout .suriname is en mag niet afhankelijk van olland zijn .daar moet bouterse voor waken .ze denken nog steeds bekrompen als die redimusus en front .na stre diesie bouta e go wienie tegen olland .tik oeng ai loekoe .deze intelligente fronters hebben niets anders geleerd dan hoe ze olland moeten koesteren om hulp te krijgen .dankzij bouterse laat su zien dat ze zonder olland in staat is suriname welvaart te brengen .het wordt eentonig om het steeds te herhalen maar het moet doordrongen worden voor de fronters en olland .een ambassade in frankrijk heeft bewezen dat suriname buiten nederland om zaken kan doen .front zou de moed niet kunnen opbrengen om dat te doen .ze waren te afhankelijk van olland .

  bouta go go


  Maak melding

 18. ach get the fuck. Wie zit nou op dit klein kut landje te wachten.

  Laat nederland nou eerst zijn eigen boontjes zelf doppen. Nederland zit vol gestoorden.
  De ene hollander is gestoorder dan de ander.

  Suriname ga zaken doen met brazil.
  Brazil de beating heart of south amerika.


  Maak melding

 19. Oh… My!!!

  Ik neem mijn woorden terug hoor….
  Meesterlijke zet mevr. Oomen.
  Zelfs ik, neen, ook mwhau ben erin getrapt,(de boobytrap).

  “Politiek is de kunst zich van de mensen te bedienen, door hen te doen geloven dat men hen dient.”
  Louis Dumur


  Maak melding

 20. @KOLIBRIE: Je bent te laat. Onze kroonprins en prinses die hebben Brasil net bezocht met een 175 man sterke handelsdelegatie, dus je vist achter het net.


  Maak melding

 21. Wij Surinamers moeten eens ophouden om te zeuren over de slavernij, iets van meer dan 300 jaar geleden. En iets dat deze generatie in Ned. helemaal niets vanaf weet. Bovendien in Ned. wonen 350.000 Surinamers, die allemaal nog direkte familie hebben in Sur. Dus het zou goed zijn dat de betrekkingen vertbeterd worden met Nederland. Bovendien is het ook goed voor de economie van Suriname, want denk maar niet dat de Chinezen die nu daar zitten het beste voor hebben voor Suriname.Als de betrekkingen wordt verbeterd, dan kunnen vele Surinamers ook terug en een bijdrage leveren aan de opbouw van het land, maar ja dan moet er geen dictator aan de macht zijn, het begint die richting weer op te gaan.Jammer, want het moet politiek stabiel zijn in het land voor economisch groei.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.