Geen steun ACP voor protest Suriname tegen EU

62

PARAMARIBO, 26 nov – Rabin Parmessar, vertegenwoordiger van Suriname bij de besprekingen tussen parlementariërs van de ACP en EU, heeft een protest ingediend. Dit gebeurde tijdens het overleg binnen de Politieke Commissie die de gezamenlijke vergadering voorbereidt. De ACP-vertegenwoordigers in de commissie onthielden zich van steun.

Suriname vindt dat de EU-vertegenwoordigers verkeerd hebben gehandeld tijdens de zogenaamde Artikel 8-dialoog eerder dit jaar in Paramaribo. De gemeenschappelijke verklaring aan het eind van de dialoog, is niet door Suriname ondersteund. Toch werd de verklaring als gemeenschappelijk uitgegeven. Suriname had bezwaar tegen bepaalde delen van de inhoud. In de verklaring staat onder meer dat Suriname erop gewezen is de Amnestiewet te herzien.

Ook moeten de daders van de Moiwana-slachting berecht worden. Ook staat er dat de EU bij Suriname aandrong om ‘af te zien van het intimideren van individuen die hun mening willen geven.’ Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken ontkende dat tijdens de dialoog gesproken is over Moiwana of intimidatie. Suriname wilde voor de publicatie nog de eigen mening verwerkt zien. De EU-delegatie weigerde. Parmessar spreekt in een protestverklaring van “betutteling.”

62 REACTIES

 1. Now we’re talking Business!

  “De ACP-vertegenwoordigers in de commissie onthielden zich van steun.”

  Je zal toch gek zijn om je business-relaties met de EU op het spel te zetten voor iemand die over 2jr, weggestemd wordt!
  Wat heb je aan al die grondstoffen, als de EU geen geld neertelt?
  Niets, dus……

  Weer een blamage voor alias b, in je eigen land laten ze je vallen.

  Stof tot nadenken…..


  Maak melding

 2. Ik denk dat de ACP leden door hebben met wie ze het te doen hebben.
  Suriname is op diplomatieke vlak een dwerg vergeleken met Nederland.
  Als je jou gedraagt word je beloond,zie de ontwikkeling in Birma.


  Maak melding

 3. Dames en heren geen euforie s.v.p.
  Even afwachten;de dag is net begonnen.

  DIT KAN TOCH NIET WAAR ZIJN?
  TERWIJL DE PRESIDENT VAN SURINAME DUIDELIJK VOOR SOLIDARITEIT ONDER DE ACP-LEDEN HEEFT GEPLEIT?

  Dit bericht kan ik niet geloven.Mocht het toch waar zijn,dan zit Bouterse(let wel niet Suriname)aardig klem! 😳 😳
  Maar wacht rustig af!


  Maak melding

 4. waarom de EU delegatie ge weigerd heeft en wat de opzet van die weigering is staat als paal boven water”suriname had bezwaar tegen bepaalde delen van de inhoud.
  de gemeenschappelijk verklaring van de EU is niet door su ondersteund.
  dat bewijst dat rutte zijn infloed op de eu vlink heeft aangewend om su in zijn zak te krijgen en de huidige regering probeert kapot te krijgen,;maar dat zal valse hoop blijken te zijn,want de huidige regering zal zijn stem in 2015 laten horen met opbouwende factoren die in realiteit uitgevoerd zal worden.
  Nu op dit moment worden er bouw projecten en volks ontwikkeling en zorg ondernomen,”su is in opbouw en er worden stappen ondernomen,’langzaam maar zeker;,,”de europeanen denken dat su hun bezit is,zij willen bepalen wat in een land gebeurt dat niet van hen is,en willen de rijkdom in eigen beheer hebben”de rijkdom van su is voor de surinamers en niet voor de europenanen’;wat hebben zij dan te zeggen of bepalen in een gebiet dat niet van hen is’;Niks.


  Maak melding

 5. Had ik niet gedacht ! ACP kan dus wel nadenken en hebben zicht onthouden van bemoeienis in binnenlandse aangelegenheden. En het ging juist zo lekker. Alles liep op rolletjes. Maar de delegatieleden laten zich niet lijmen met lekker eten en allerlei culturele activiteiten. Men is hier om zakelijke afspraken te herzien of te continueren. Schoppen jullie maar lekker tegen de scheenbenen van de Eu. Suriname onafhankelijk ? Lang niet! En in een gezin heeft een kind ook NIETS te willen. Ga eerst je eigen geld verdienen en op jezelf wonen, dan pas praten wij op dezelfde hoogte….” Dan zijn we gelijke partners!
  Suriname is afhankelijk van schenkingen van de Chinezen, van een Chavez die goedkoop ureum en olie stuurt in ruil voor vriendschap. De olie noch de ureum blijken goedkoper te zijn voor het volk. En als het goedkoper wordt verkocht dan wordt stiekum gesubsidieerd.
  De Chinezen geven leningen. Onze kinderen moeten dat straks terug betalen. En kunnen ze dat niet dan wordt Suriname een kolonie van China,. En die mensen zijn NIET democratisch. Hebben geen vakbonden…..geen vrije feestdagen, geen zondagen !
  Tegen die tijd vluchten we allemaal naar……????Ja, naar Nederland, naar Europa!
  Dag lieve mensen! Een fijne werkdag toegewenst!


  Maak melding

 6. @sra
  Je geeft toch ook lezingen,vertelde jij onlangs aan de forumleden.Dus kan een lezing hierover gaan houden.
  Je speelt toch advocaat!
  Nodig me uit hoor!Alleen,ik zal niet komen,sra! 😳


  Maak melding

 7. medusa

  ik zou je ook nooit uinodigen.
  jij zegt dat ik advocaat aan het spelen ben,terwijl ik mijn mening aan het geven ben.
  wat bezielt jou medusa,jij hebt zelf aangegeven om een ander zijn mening te respecteren,maar nu houd jij je niet aan wat jij zelf gezegt hebt;’wat voor christen ben jij,;’ben jij eentje die de geboden niet na leeft of doe jij je als christen voor,,alhoewel ik geen religie aanhanger ben kan ik merken dat jij je niet aan jou eigen spel regels houd.


  Maak melding

 8. sra zegt: “de rijkdom van su is voor de surinamers en niet voor de europenanen”.

  Sra weet jij waar over kletst uit je nek?
  Niks in Su is van Surinamers. Suriname heeft bodemschatten en genoeg land en “groene longen” maar nog hebben de Surinamers niks (op enkelen na die duizenden m2 grond in huur hebben). Alles wat Su heeft is / wordt weggegeven aan het buitenland dus niet alleen aan europeanen.
  Internationaal meekt het niet uit wie het krijgt. Vele Europeanen (bedrijven uit Europa) hebben aandeel in multinationals die werken in Suriname en de bodemschatten wegdragen voor een prikkie.
  De schuldigen zijn de aasgieren (regeringsleiders en consorten) die deze bodemschatten weggeven/verkwanselen.
  Eigenlijk zou het niet mogen maar het gebeurt. Suriname ontbeert kennis en know how om zelf werkzaam te zijn. Corruptie in Suriname is één van de hoogste ter wereld.
  Hoe wil je de buitenlandse maatschappijen dan buiten je deur houden?


  Maak melding

 9. @Parmessar

  Je moet ophouden te zeggen..’Suriname wil,namens Suriname’ enz…..
  Vraag je de surinamers ooit iets ,vraag je ze naar hun meningen??!!!
  Dus een volgende keer moet je ophouden om namens de surinamers te pratewn!
  Zeg maar liever….ik denk zo ..en bouta denk zo…ik wil zo ..en bouta wil zo……
  Stop om de surinamers te misbruiken voor je eigen en de ndp voordeel!!!


  Maak melding

 10. @sra

  En waar in de wereld heb jij ooit gelezen dat een democratisch gekozen leider Amnestie nodig heeft om te regeren!!!

  Ja zo iets kan je alleen in Suriname meemaken met een lijder als je baasje bouta.


  Maak melding

 11. @sra
  Je probeert m.b.v. niets zeggende meningen en feiten een verklaring voor dit incident te zoeken.
  (met in je achterhoofd de quasie verdediging en onschuld van Suriname).
  Dat doen advocaten ook,maar alleen zijn ze bedrevener en “TO THE POINT”;jij niet!!!


  Maak melding

 12. Esmerald, Gmap, Medusa, Roy etc…

  Als ik jullie was zou ik niet al te euforisch zijn over dit bericht.

  Ik weet niet waar WKN dit bericht vandaan heeft gehaald. In geen enkel ander krant (Surinaams of Nederlands) wordt hierover geschreven.

  Dit in tegenstelling tot het verhaal van de Nederlandse Europarlemantariër, Oomen, die in verschillende Nederlandse en Surinaamse kranten wordt geciteerd.
  Zij ondersteund dus wel de kritiek van Suriname en de strekking van haar verhaal staat loodrecht met het verhaal dat WKN verspreidt.

  Persbericht:

  Europarlementariër Ria Oomen zegt zich volledig te kunnen terugvinden in de kritiek van Suriname over hoe de eerdere politieke dialoog met Europa is verlopen. “Het verbaast mij dat als je politieke dialoog voert de gesprekspartner er geen verslag van heeft gekregen. Politieke dialoog betekent dat partijen met elkaar van gedachten wisselen over wat goed en fout gaat en daarover moet een goed verslag naar buiten komen. Ik heb gezegd dat ik heel graag het verslag in mijn bezit wil hebben”, zegt Oomen aan Starnieuws.

  Zij is het dan ook eens met parlementariër Rabin Parmessar die vandaag op een vergadering van de politieke commissie van de ACP en dat van de EU, het standpunt van Suriname heeft aangegeven. De politieke dialoog die de EU in mei heeft gehouden over de politieke situatie in Suriname eindigde met een eenzijdige verklaring van de Europese commissie en is er tot vandaag geen verslag gedaan over het gesprek.

  Oomen die in Suriname als Europarlementariër aanwezig is om de EU-ACP vergaderingen bij te wonen, zegt zonder in details te willen treden dat er vanuit Nederland nooit een boycot is geweest naar Suriname toe om de vergadering in Paramaribo te houden. Zij wil niet ingaan op de afwezigheid van Europarlementariër Toine Manders. “Dit is een zaak van Suriname en Europa en niet Suriname en Nederland. Ik weet wel dat er wat gevoeligheden zijn in dit land. Als er afspraken zijn gemaakt om de vergadering hier te houden dan moet je gewoon komen. Ik ben Nederlander en kijk daarom met liefdevolle ogen naar Suriname”, zegt Oomen.

  Einde persbericht.


  Maak melding

 13. @Duuh,

  Hallo,
  De link van Nu.nl (het enige echte bericht)heb ik ergens geplaatst, zoek maar zelf op.
  Maar…… wat is je punt.

  Ria Oomen heeft niets te vertellen.
  Lief, gristen, beleefd, CDA, vrouwke that’s it.

  Voorlopig zijn Minister Timmermans PVDA & Toine Manders VVD, oftewel Mark & Lodewijck aan zet, duh!!!!!

  Wij de Diaspora, juichen een samenwerking tussen Suriname en Nederland van harte toe.
  Uiteraard zonder alias b.
  Niet wij hebben de samenwerking tussen de twee landen verstoord.
  Dit heb je te danken aan alias b.


  Maak melding

 14. De NDP-ers leven buiten elke werkelijkheid.Hoe ze hebben kunnen denken dat de andere ACP landen hun eigen ruiten zouden ingooien voor een couppleger.Dat kunnen alleen NDP-ers die toch geen ruggen graat hebben,denken.Die kunnen alle capriolen uithalen voor hun enige en geliefde grote lijder.Tot het super belachelijke toe zo als nu.Hebben als voorbeeld een Gilly van Holdt gehad.Zijn vrouw sterft in de ochtend in dezelfde avond zit hij afdelings verkiezingen te houden van de NDP.

  Cobie.


  Maak melding

 15. @Duuh,

  Hier je bewijs.
  dwt, heeft het berichtje aangepast, zoals ik hem elders heb ‘gelinked’.

  Bad boys, bad boys, dwt……

  We blijven lachen…..


  Maak melding

 16. Europa heeft problemen, Suriname niet’

  26/11/2012

  PARAMARIBO – De acties van Nederlandse Europarlementariërs om Suriname te boycotten als gastland van de dertigste ACP/EU-vergadering zijn opnieuw resoluut afgekeurd door toppers uit de voormalige koloniën. President Desi Bouterse was in zijn sas over de getoonde solidariteit: “Jullie maken je druk over die mensen die ‘blabla’ schreeuwen. Economen van Europa, en niet ik, hebben zelf aangegeven dat Suriname de plaats is om te investeren. De EU weet dat hier de plaats is om zaken te doen. Zij hebben problemen, Suriname niet.”

  ACP-voorzitter Musikari Kombo gaf tijdens de openingsceremonie van het historisch evenement aan dat het laten houden van de bijeenkomst in Suriname, niet van een leien dak is gegaan. Hij doelde op het standpunt van een aantal Europarlementariërs, die niet in Suriname wilden vergaderen door de politieke situatie hier. “Hun houding demonstreerde onverhuld disrespect voor regionale instituten van de ACP.”

  De voorzitter voegde eraan toe dat de Europese Unie in 2010 waarnemers in Suriname had bij de verkiezingen en zelf heeft verklaard dat de stembusgang vrij en eerlijk is geweest. Door te ageren tegen het houden van de ACP/EU-meeting in Suriname, omdat Bouterse er een rol zou kunnen vervullen, typeerde hij als het trappen tegen de eigen Europese waarden en normen van democratie.

  Kombo zei dat op het tijdstip dat Surinames aanbod ter discussie werd gesteld, president Bouterse voorzitter was van de Caricom-staatshoofdenvergadering. Dat heeft gemaakt dat ACP-landen hebben besloten dat de vergadering in Suriname wordt gehouden “en nergens anders”. De Keniaanse vertegenwoordiger kreeg luid applaus.

  Geen moment heeft de ACP overwogen de vergadering elders te houden, benadrukte Kombo later tegenover journalisten. “Het is voor hen een gemiste kans”, noemde hij het wegblijven van parlementariërs uit Nederland. Guyana’s president Donald Ramotar deed het standpunt van de Europarlementariërs af als “zeer kortzichtig”.

  Bouterse ontkrachtte geruchten dat hij aan het vluchten is voor de Europarlementariërs die vanaf gisteren het land binnenstromen voor de ACP/EU-discussies. Overigens moet de officiële opening van de deliberaties tussen Europa en de ontwikkelingslanden morgen plaatsvinden.

  De president is in elk geval dankbaar voor de getoonde solidariteit. “Daardoor kun je barrières overbruggen. Volgende keer zullen ook wij solidariteit betuigen”, aldus het staatshoofd.-.


  Maak melding

 17. Wat gebeurd was, was al gebeurd nu moeten NL/EU en SU opnieuw beginnen met nieuwe dialoog in EU/ACP verband.
  Indien er Fouten zijn moeten dat gecorrigeerd worden.
  Wat artikel 8 dialoog betreft, wanneer dat door EU aangehaald wordt dan moeten we zien wat de
  EU te zeggen heeft en wat
  ACP te zeggen heeft en als laatste
  SU(indien het nog nodig zal zijn om nog wat te zeggen.


  Maak melding

 18. @Radjkoemar Rajaram, misdaad loont in Suriname ! Daar kun je lang en breed over filosoferen, maar dit zijn harde feiten. 15 kondremangs zijn als beesten afgeslacht en de dader (Bouterse) komt daarmee weg. Zoon van Bouterse gooit granaat naar ambassade en komt daarmee weg. Begin dit jaar geeft Bouterse opdracht tot executie van 4 vermoedelijke crimelen. Tot op de dag van vandaag is niet aannemelijk gemaakt dat deze mensen schuldig zijn. Aanhouding door de politie zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Zaak laten voorkomen door de OM en berechten door de onafhankelijke rechter. Verdomd ook daarmee komt Bouterse weg.

  Nee in suriname worden de problemen met kogels opgelost, daarna gaan we wel praten. Radjkoemar Rajaram, dit heeft niets met democratie is maken.
  Neem hier afstand van en strijd tegen het moreel verval van Su. Alle landverraders moeten met pek en veren het land worden uitgeschopt.


  Maak melding

 19. @Radjkoemar Rajaram
  Jij slaat alleen maar wartaal uit.
  Weet je wat een artikel 8 dialoog inhoudt?
  Een Artikel 8-dialoog of een “politiek gesprek” wordt gezien als een stevige tik op de vingers van het land dat ter verantwoording wordt geroepen en wordt als de zwaarste maatregel beschouwd voordat de EU tot sancties overgaat.


  Maak melding

 20. Didibri Bouterse zet Suriname in problemenen met zijn domme,ongeschoolde snavel.
  Er komt niets zinnings uit zijn varkens kop.
  Bouterse, wie niet wil komen, bekijkt het maar dit komt uit dronke smoel van Bouterse, ondiplomatisch en dom.


  Maak melding

 21. Koos de jong.
  Vergeet de leden van muziek groep te rijswijk niet, in het gebouw van de bevrijdingsraad, de daders lopen vrij rond in paramaribo.
  Ook in Nederland heeft Boutese slachtoffers gemaakt , deze jonge muziekanten mogen niet vergeten worden


  Maak melding

 22. “De ACP-vertegenwoordigers in de commissie onthielden zich van steun.”

  Bouta, zie je niet in, in welke isolatie je Suriname hebt gebracht? Bij de EU is Suriname een paria vanwege jou en de ACP-landen lusten jou ook niet. Dus gebruik jou verstand en hoepel op.


  Maak melding

 23. Protesten die door tegenstanders van dit regime worden geuit, wordt niet naar geluisterd, maar figuren als Parmessar denken alles wat krom is recht te praten, en doordat hij zo doorzichtig is met zijn mooie praatjes, is het hem dit keer niet gelukt de ACP te overtuigen met zijn misleidende praatjes, want hij weet donders goed net als al die andere schaamteloze Ndpers die er voor gezorgt hebben dat die omstreden amnestiewet werd doorgedrukt het in strijd was met de grondwet, omdat het hier gaat over inmenging van de rechterlijke macht.
  Hopelijk gaat er na deze ACP-EU vergadering een andere wind waaien in Suriname.


  Maak melding

 24. Ik ben geen staatsrechtsgeleerde maar stel me zo voor dat er bij een normaal jaarlijks gesprek en een bijzonder gesprek,artikel 8 dialoog die de EU met een ACP-land voert het verschil ‘m hierin zit: of het één- of tweerichtingsverkeer is.

  Bij een normale vergadering vindt het gesprek plaats op basis van een tweerichtingsverkeer:

  Het ACP-land en de EU kunnen punten inbrengen (wensen, kritische opmerkingen, doelen enz.) en afspraken maken over die punten en de invulling ervan.
  Het belangrijkste doel van het gesprek is de onderlinge samenwerking te verbeteren.

  Maar bij een artikel 8 dialoog gaat het om een eenrichtingsverkeer:
  de EU geeft hierbij een analyse van hoe zij tegen het functioneren van het ACP-lid aankijkt
  (Democratische beginselen,mensenrechten,resultaten,
  invulling enz.)en geeft een waardeoordeel,
  in het algemeen of per taak, vaak aan de hand van criteria die bij de totstandkoming van het verdrag zijn vastgesteld.
  Tijdens dit gesprek kan ook worden gekeken of de afspraken zijn gehaald die gemaakt zijn tijdens een normale vergadering.


  Maak melding

 25. Suriname heeft Europa niet nodig dus stop met het minderwaardig gedoe dat in je wezen is ingebracht.
  Europa bezit jouw lichaam en ziel.Probeer daar vanaf te komen.Wie willen jullie na de NDP.Het dansen voor jullie leider moet stoppen.Alles van de witteman wordt geprezen zijn producten zijn kennis alles. Wat bezit je zelf vraag je je dit niet af.Sta je nooit stil bij wat je bent en wat je kan.


  Maak melding

 26. @Savioen
  Suriname heeft Europa niet nodig ??????
  En waarom zaten jullie met je billenmoten te “knijpen” toen de EU met een boycot dreigde of dat de EU/ACP meeting elders gehouden moest worden?
  Leg dat maar ’s uit!Bluffer!


  Maak melding

 27. Kijk dit bedoel nou,Suriname heeft EU niet nodig, maar ze willen wel geld voor hun bananen industrie, je hebt Europa niet nodig maar zit wel met jou klauwen aan geld van Europa die bestemd is voor het bouwen van dijken en dam.
  Dan wordt kwalijk genomen als ik zeg dat Bouterse de absolute lijder is van de domme massa.


  Maak melding

 28. In een eerder posting had ik al vermeld dat niet alle landen niet als dwazen achter Suriname zouden aanlopen.
  Parmessar dacht dat het vasthouden aan de vergadering in Suriname inhield dat de Surinaamse delegatie voor alles steun zou krijgen. Helaas………. in Nederland is er ook weleens sprake van “veranderde beleidsinzichten”. Helaas is dit inzake de decembermoorden en de amnestie wet (nog) niet aan de orde. Na de vele schofferende woorden van de president aan het adres van de Eu en in het bijzonder tijdens zijn toespraak tijdens de opening zal dit(veranderde beleidsinzicht) nog lang, heel lang op zich laten wachten.
  Mevrouw Oomen is een kameleon, toen haar partij aan de macht was piepte ze anders. Is nu uit op stemmen van de Suri’s in Nederland.
  Deze regering maakt het land Suriname internationaal ten schande.


  Maak melding

 29. @ Esmerald,
  Esmerald heeft niks te vertellen;
  dom, atheïst, onbeleefd, Nieuw Front, madamekke .
  that’s it.

  Esmerald, als jij blond was geweest had ik jou dom blondje kunnen noemen. of ben je dat wel…?
  Ik heb DWT nagelezen en het enige daarover was het volgende;

  Surinames vertegenwoordiger Rabin Parmessar uitte in een verklaring zijn misnoegen over de volgens hem betuttelende wijze waarop de EU-afvaardiging de politieke dialoog heeft aangepakt. De regering werd toen op het matje geroepen om de Amnestiewet die in april door het parlement was aangenomen. Parmessar had meer ondersteuning vanuit de ACP voor Suriname verwacht.

  einde bericht.

  De verwachting dat er meer ondersteuning zou zijn voor Suriname slaat op de periode in April en niet op
  de vergadering van nu.
  Maar ik begrijp het volledig. Begrijpend lezen kan soms zeer moeilijk zijn he madamekke?

  dumb girl, dumb girl, .. starnieuws.


  Maak melding

 30. Wie had anders verwacht?! Per slot van rekening willen
  de ACP parlementairs normaal naar huis kunnen.
  De ACP parlementairs vertegenwoordigen immers de belangen
  van hun eigen volk. Niet de enge belangen van om amnestie smekende moordenaars onder leiding keizer Bigi Mofo I.

  Hoe noemt men in bokstermen de klap die aan keizer Bigi
  Mofo I is uitgedeeld? Juist ja, ….. …!


  Maak melding

 31. Onze dorpsgek Assurancetourix heeft weer last van zijn onderontwikkeling. DE ACP steunt Suriname niet, NIET DE EU.

  Het is me wat met je hoor. Mi ben warskow joe die ie no ben wan go na skoro. 😉


  Maak melding

 32. “Geen steun ACP voor protest Suriname tegen EU”

  Enne wie heeft dat nou weer verzonnen, in geen enkele serieuze medium, heb ik dit kunnen lezen.

  Het gepeupel wordt weer blij gemaakt met een dooie mus. Trouwens mocht dat zo zijn, had Suriname dan om steun gevraagd.

  Wat ik wel heb gelezen is dat de Nederlandse EU parlementslid mevr. Oomen, Suriname gelijk heeft gegeven in deze.

  Enne wie zien we hier overuren maken? Het aan lager wal geraakte lid Medusa.


  Maak melding

 33. Die kerel die dat protest heeft ingediend, ik ben benieuwd wat eruit komt, ik denk zelf nada niets, helemaal niets, stoerdoenerij, en die gasten die daar op bezoek waren, hebben meer aan hun hoofd dan, zich te gaan verdiepen, waaruit nooit iets zinnigs zal komen. Maar goed, op naar de volgende act, rond 8 dec, ja zeker let u maar op.


  Maak melding

 34. hahahaha hallo ik heb een vraag,werken jullie wel daar in nederland? of slapen jullie wel? als ik zo naar die tijden kijkt die jullie bezig zijn dan merkt ik duidelijk hoe het zit,ik zie dat sommege helemaal niet slapen waarom? loesbere, frustratie? ik had jullie gezeg,,en het mooie van zijn die asielzoeker die niet werkt maar alleen achter die pc zitten niet goed jongens en meisje,ontspannen,, loekoe ding joeroe sang w,e lassie,, lees die namen maar en kijk naar die tijden die ze bezig zijn echt sarie,torie,, die namen ,,meo,madusa,emarelda,jack rassel,barmie of banie,cobie,koosje,ray,koko olo,plato,henki, kijken jullie naar die tijden die deze gasten bezig zijn de hele dag en nacht ik heb echt bewondeing voor jullie tijd achter die pc wauw,, oke klarie ik ga nu een parbo drinken,, groetjes daar takkie,,


  Maak melding

 35. nee mang roy ik hoefd dat niet te doen is me opgevallen niet boos worden je slaap niet roy,, roy ik was gister in nickerie van morgen terug in de stad toen dacht ik ff kijken hoe het met die asiezoeker gaat in de kou ie,sabie,voor de rest ben ik klaar met jullie let maar op ,, groetjes roy niet boos worden hoor,,lobie one love,,takkie


  Maak melding

 36. Kondreman, heeft Paranam op dit bericht gereageerd? I might have missed it. Also, hebben jullie het bericht reeds vernomen. Hij is net als Rashied Doekhi in Nickerie geridderd in de Orde van de kousebanden. Hitsjeee!


  Maak melding

 37. =Als het goed is heeft Lackin zelfs gezegd dat men niet over de Amnestie zaken zou gaan praten.

  Zie ook een andere tekst:::

  26 Nov, 16:09

  De oppositie in gesprek met de europarlementariërs.
  De europarlementariërs hebben vandaag geweigerd politieke gesprekken te voeren met de Surinaamse coalitie. Ondanks een duidelijke uitnodiging voor de politieke gesprekken tussen europarlementariërs en Surinaamse politici, zijn parlementariërs van de coalitie niet tot de vergadering toegelaten.

  De parlementariërs André Misikaba (Mega Combinatie/NDP), Marta Djojosoparto (Mega Combinatie/PL) en Remi Tarnadi (Megacombinatie/NDP) wilden de vergaderruimte betreden, maar werden tegengehouden met de mededeling dat zij niet kunnen worden toegelaten.

  Misikaba zegt dat alle ACP-vertegenwoordigers van Suriname zijn uitgenodigd. Djojosoparto en Tarnadi zijn officiële ACP-vertegenwoordigers. Ook zij mochten de vergaderruimte niet binnen. In de vergadering zijn naast de europarlementariërs, onder andere parlementariërs van het NF en Carl Breeveld van de DOE.

  Volgens Misikaba wil de oppositie van deze gelegenheid gebruikmaken om politieke zaken te bespreken zonder dat de coalitie de gelegenheid krijgt haar kant van het verhaal te geven. Hij vermoedt dat de oppositie met name de kwestie rond de dreigbrief zal aankaarten om een verkeerd beeld te scheppen van de werkelijke politieke situatie in het land.

  De vergadering tussen de europarlementariërs en de oppositieleden is een kwartier geleden begonnen. Beloofd is dat er na de bijeenkomst een korte briefing zal worden gegeven.


  Maak melding

 38. Misiekaba dacht dat hij boven anderen verheven is,nu hij een gouden tand heeft.Maar in zulke individuelen dringt het moeilijk in hun kop door dat de EU geen bakba wikrie is als die van vrouw Marie.

  Cobie.


  Maak melding

 39. Je kunt het gastlan moeilijk voor het hoofd stoten dus moet je diplomatiek zijn:

  “De ACP-vertegenwoordigers in de commissie onthielden zich van steun ” is dan ook niets anders dan een resolute afwijzing van het (voorstel van) DDB, Een duidelijke terecht wijzing dat hij, DDB, moet ophouden met zijn achterbakse spelletjes en een motie van afkeuring.


  Maak melding

 40. bouterse wordt toch serieus genomen als ik zie dat de president naar het buitenland gaat en contracten afsluit met multinationals en vrij reist .corrigeer me als ik het verkeert uitleg hoor .als ik zie wat bouterse heeft kunnen bewerkstelligen tegen die goud bedrijven . is het dan niet goed in vergelijk met die 5 procent die venetiaan heeft binnen gehaald.niet om vene af te kraken hoor maar de waarheid mag gezegd worden .jullie denken niet aan dat land …jullie denken maar aan een ding ,bouterse moet hangen .daarom maar ik zie dat echt niet gebeuren .bouterse doet veel voor dat land in vele opzichten ..zowel maatschappelijk hij komt onder de mensen en die charisma heeft hij in vergelijk met venetiaan .het is niet anders maar het moet gezegd worden .men kan steeds roepen bouterse moordenaarals wat anderen doen …maar geloof mij die jongeren kijken vooruit en weten jullie waarom !!!vene was te dom om de jeugd te informeren in de geschiedenis boeken .venetiaan heeft de jeugd niet aan zijn kant een teken dat deze heren nog steeds met die oude gedachten rond lopen .vraag een kind van 18 jaar wat er is gebeurt ten tijde van de coup en zelfs ouder ze weten van niets alleen over straat van mensen horen praten …maar ze krijgen niet de juiste antwoorden .wat moet je geloven.
  zelfs de kolonisator heeft vene niet kunnen voorlichten om de jeugd te informeren .dat konden ze niet omdat ze weten dat ze medeplichtig waren .natuurlijk willen de na bestanden gerechtigheid en terecht …maar de vraag is hoe .bouterse berechten heb ik geen geloof in die man is zowel nederland als die domme vene te slim af geweest al die jaren .bouta sribie vene nanga holland.aite vene sribie wietjie viedjing ai.. a latie
  toen was hij te laat hij had het nakijken .
  nu is het de beurt aan bouterse om te zien wat hij kan betekenen voor het surinaamse volk .en tot nu toe doet hij het goed.ik herhaal somo brunwijk hebben de ondergang van vene ingeluid .natuurlijk wil men vooruit kijken en terecht ik hoop dat er voldoening komt voor de na bestanden maar het land moet vooruit kijken met of zonder bouterse.wel geef ik op dit moment bouterse het voordeel van de twijfel om de rit uit te zitten ik vindt dat hij het goed doet .als het nou vene is die de economie op het goede spoor heeft gezet doet er niet toe .bouterse zet die goede spoor voort alleen merkt het volk wat zij voor terug krijgt …bij vene kon je dat echt niet merken .niet dat vene niet goed was verre daarvan maar ik vindt de huidige koers van paars bemoedigend .


  Maak melding

 41. Ook onze PATRONG die danst en zingt net als de rest van de bijlmertrah op de tonen van de polonaise van de totaalmalloten.
  Ndp en paars eigen. but who cares…..Het is geen vlees, het is geen vis, en het is niet links en het is niets rechts……


  Maak melding

 42. @ Patrong,
  U geeft een redelijk genuanceerd beeld en wil naar de toekomst kijken. U maakt ook duidelijk en terecht melding van dat de jeugd niet gewonnen is door Vene. Dit is een verfrissende ander geluid ten opzichte van het ongenuanceerde schelden zonder inhoud.

  Er is echter een belangrijke schaduw zijde, Vene was niet dom maar erfelijk belast met zijn ervaringen, opleiding en maatschappelijke houding. Hij liet zich remmen door formalistisch gedrag en aangeleerde democratische doctrines (west europees en latijns amerikaans). Ook Vene had een bovenmatige aversie tegen Nederland en ging veel liever te rade bij China. Zijn zorgvuldigheid, gebrek aan dynamiek (oude politiek) en vooral zijn noodzakelijke samenwerking met Somo en Lony hebben hem uiteindelijk de kop gekost.

  DDB heeft namelijk niet de verkiezingen gewonnen. Ondanks het opslokken van de VVV, PALU, NS, KPTI etc in de mega combinatie heeft zijn richting geen meerderheid gehaald. Sterker overall gezien zijn de verhoudingen min of meer gelijk gebleven. Slechts het gegeven dat Somo en Lony meer konden halen bij de Mega combinatie heeft DDB min of meer de macht gegeven.
  Ik spreek van min of meer omdat DDB nu het zelfde lot beschoren is als Vene. Ook hij wordt bij het minste of geringste gechanteerd door Somo en/of Lony. Zij onthouden de regering als het hun niet aanstaat gewoon quorom in de DNA. Dit is Vene met zijn politiek geschuifel zelden overkomen. Het politiek geschuifel van Vene was zijn kracht maar is in de verkiezingen zijn zwakte geworden (het is populistisch niet uit te buiten).

  Het gevolg is dat er weer een feitelijk vleugellamme regering zit. Een regering die overruled wordt door allerlei taskforces en presidentiële commissies. In westerse (democratische?) termen kan men gaan stellen dat er per decreet geregeerd wordt.
  Als het spannend wordt reageert de president niet en wordt er achter de schermen met Somo en Lony gedealt. Dit kan sterk lijken het is het niet omdat dit weer neerkomt op de oude politiek.

  Macro economisch gezien wordt, met enige terug blik (pakweg 2 jaar), door internationale instellingen Suriname heel positief beoordeeld. Deze rapporten worden te kust en te keur door voorstanders misbruikt. Het zijn echter nog steeds de rapportcijfers van het beleid van Vene (IMF etc werken niet zo snel) Vene die in het beeld van de tijd, in een slappe goudmarkt, wel de transitie van bauxiet naar goud heeft durven maken. Vene die Staatsolie in de schoot van de staat gehouden heeft en Vene die de veel te dure bruggen en andere schulden afbetaald heeft .
  Vene die budgetten en deviezen achter gelaten heeft en die de basis voor de deals met Newmont en IAM gold al voorbereid had. Vene die ondanks zijn sympathie voor China de roofridders voor de Patamakka deal op afstand gehouden heeft en een nieuwe haven achter gelaten heeft (de beste in de regio).

  DDB is, met enige nuance, in een opgemaakt bed gestapt. Als men de situatie uit dat perspectief beschouwd is er niet zoveel gebeurt. De met bravour aangekondigde projecten zijn geen van allen verder dan papier (woningen, bruggen, wegen,spoorlijn, diepzeehavens,etc). Na 2,5 jaar lijkt het er op dat er deals zijn met Newmont en IAM Gold. Deals die ongetwijfeld prachtig zijn. Deals die echter op geen enkele wijze zullen lijken op de verkiezingsbeloftes. Het nare gevolg zal zijn dat er nu veel mensen gaan denken dat de gebraden ganzen met mes en vork op hun bord zullen landen en dat men de vaat kan laten staan.

  Feit is echter ook dat heden meerdere ministeries geen geld meer hebben en maanden betalingsachterstand (geld staat geboekt voor de verkeerde posten?). Feit is dat er nog al gerommeld is met budgetten (dijken versus waterkant ofwel veiligheid versus opmaak).
  Feit is ook dat interessante plannen (winst voor Suriname $ 200.000.000/ jaar) niet eens in een haalbaarheidsfase (kosten $ 200.000) terechtkomen omdat de regering geen geld heeft en voor “buitenlandse”investeerders onvoldoende zekerheid wil of kan bieden. Ondergetekend heeft voor de 2 keer $ 100.000 door het puntje gespoeld omdat de Surinaamse regering niet kan presteren. Dit terwijl de president wel gebruik maakt van de reeds gratis verkregen kennis.

  Ik ben na een fase van hoop en een fase van opportunisme nu pessimistisch geworden, omdat deze president niet de bakens kan verzetten en geen initiatieven ontwikkeld die het verschil maken.

  Internationaal is de wereld erg klein geworden dat komt deels door achterlijk gedrag van Rosenthal/Rutte en kraaiende Nederlandse parlementariërs, maar ook omdat DDB ook heel erg weinig ruimte voor een goede verstandhouding biedt en geen enkele zelfreflectie heeft. Zelfs de ACP beledigt DDB in eigen huis. De wereld voor DDB is erg klein geworden. Vrienden China en Indonesie zijn onbereikbaar tenzij SLM 2 weken (kosten $ 4.000.0000) geen vluchten meer heeft op Europa of dat men in deze landen , net als Obiang, zo vriendelijk wil zijn hem op te halen. Naast Chinezen en Mijnbouwers met een positie komt er niemand in Suriname investeren, tenzij er op dag 1 de return on investment vast staat.

  DDB stond jegens IAM Gold en Newmont met de rug tegen de muur want als hij nu niet tot een deal komt kunnen er in 2015 geen cadeautjes uitgedeeld worden en geen resultaten getoond worden. Probeer de inhoud van de deals te achter halen en ontdek dat Vene sneller een betere deal gemaakt zou hebben (hij maakt nu eenmaal minder herrie en is genegen reële posities in te nemen).

  Onthoud mijn worden eind 2014 komt er een een salaris ronde om van te likkebaarden voor rekening van de volgende regering (ja dat heeft men eerder gezien geloof ik en het heet potverteren).
  Helaas veranderd er niets en is de kans op een schijn welvaart erg groot.

  Lees aub het verkiezingsprogramma van Mega combinatie voor dat de vlag voor de enorme prestaties uitgestoken wordt. Het is natuurlijk zo dat een regering in een korte periode niet alles kan realiseren. Zelfs niet als men in een opgemaakt bed stapt en de wind stevig mee heeft(olie en goud prijzen). Aan u het oordeel om te bezien wat er waargemaakt wordt.


  Maak melding

 43. @Neus, een terechte opmerking van jou.

  =Weet je dat Bouterse een gouden sleutel had weggeven aan een Afrikaanse land? Gedacht dat hij steun zou krijgen als de boodschap overgebracht zou worden.

  =Nu ziet hij zelfs dat men niet wakker ligt van een gouden sleutel en voor DEMOCRATIE gaat.


  Maak melding

 44. @@@@ whocares
  leer mensen hun mening te respecteren als hij of zij zijn mening geeft .je hebt het toch over democratie mensen rechten noem maar op .dingen die je van nederland geleerd hebt ,hou het daarbij ik ken jou niet jij kent mij niet.iedereen mag zijn mening geven als je het nou leuk vindt of niet .maar ga mensen jou mening niet proberen op te leggen .het hoeft niet te ontaarden in scheld partijen…ik kan ook vel reageren maar dan gaat het ontaarden en dat wil ik niet.leren jullie de ander zijn mening te respecteren …je komt toch op voor mensen rechten ,je bent toch democraat .als je niet weet hoe het moet kan je een voorbeeld nemen van jo jo …jo jo geeft zijn mening zijn goed recht .ik deel zijn mening niet maar heb respect hoe hij zijn mening naar voren brengt .zonder onder toon .ik begrijp je jojo maar toch verschillen wij van mening denk ik .ik weet waarover ik praat .alles wat ik heb gezegd sta ik achter omdat ik dicht bij het vuur was .ik was geen pro bouterse en ben geen pro bouterse het lijkt wel .wel ben ik meer sympathie gaan voelen voor paars maar dat komt omdat ze bezig zijn wat te doen voor dat land. vene heeft zijn aandeel gehad om de economie uit het slop te halen… maar zeg ik paars is door gegaan zie de valuta reserve die blijft ook groeien onder bank president hoefdraad die door bouterse is aan gesteld . ik vindt ere wie ere toekomt en daar blijf ik bij. paars is goed bezig in dat land en niemand gaat mij zeggen dat ze geen moer doen .alles wat ik hier boven heb gezegd klopt .het probleem van een creool is …als hij iemand niet mag gaan ze altijd negatief praten over dat persoon al doet die persoon het goed en bouterse doet het goed .ik zie net op het nieuws dat rutte terug moet krabbelen omdat hij altijd had vol gehouden dat nederland niets aan de grielen zou moeten betalen .maar nu blijkt dat nederland 70 miljoen op jaar basis gaat moeten betalen .het is de man die bouterse de les dacht voor te lezen.
  is dit geen podium taal en nu zegt deze leugenaar dat hij het niet had voorzien .wilders soot ing optie .
  en bouterse lacht ze allemaal uit weet ik wel zeker .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.