maandag, juni 17, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaams parlement wil ‘beter afstemmen’ op samenleving

Surinaams parlement wil ‘beter afstemmen’ op samenleving

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 nov – Het parlement zet zich in voor betere afstemming op de samenleving. Dit zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons. Het belangrijkste middel tot het doel is uiteraard de toegankelijkheid. Dat is niet binnen een vloek en een zucht te bereiken. Het Surinaamse parlement heeft, net als bij andere ACP-parlementen, een lange weg te gaan.

In Suriname is in elk geval een begin gemaakt. “Ons parlement heeft een belangrijke stap gezet voor meer vertrouwen bij de samenleving, het gaat om institutionele versterking, meer openheid”, zegt Simons. Als belangrijke is het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties, UNDP, aangetrokken. Er wordt geïnvesteerd in onder meer de kwaliteit van de parlementariër zelf. Trainingen moeten de kwaliteit van debatten verruimen.

Simons ziet al verbeteringen in de manier waarop de regering benaderd wordt. De vragen en confrontaties worden diepgaander. “Het is een proces dat nog enige tijd voortgaat.” De parlementen van de ACP-landen zouden zich meer moeten richten op zichzelf versterken. De democratie wordt er beter van en daarmee ook de samenleving. UNDP heeft met ruim zeventig landen soortgelijke projecten lopen. Volgens Simons werkt de Surinaamse variant ook echt.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. Dat had ze moeten tonen ten tijde van de amnestie regeling 2012. Ze stond vooraan om de wet door het parlement te jassen. Wat voor ruggengraat toon je al je je inzet om de grootste boef en maten van Suriname van de laatste 50 jaar buiten de gevangenis tracht te houden.
  Het zelfde parlement had ballen kunnen tonen om haar handen van het 8 december strafproces af te houden.


  Maak melding
 2. Mevr. Simons doet ook werkelijk van alles om haar pimp te pleasen. Suriname is al 2,5 jaar democratie meer. Het land heeft een bij verstek veroordeelde president die de rechtstaat aan haar laars lapt, censuur op de media pleegt, demostraties de kop indrukt en de oppositie (VHP) met opsluiting dreigt.
  Wit Rusissche toestanden !

  Een parlementariër moet ten allertijde integer zijn. Daar begint het al bij. Een schoon blazoen. Dat kunnen we niet van Bouterse, Somo en Ronnie zeggen.

  Met die trainingen poets je die 15 moorden niet weg en blijft de 2 deling in de surinaamse maarschappij bestaan. Mevrouw Simons heeft over het over openheid van zaken. Dan Bouterse wat vaker zijn smoelwerk in het parlement moeten laten zien en alle vragen van de oppositie beantwoorden.


  Maak melding
 3. Bla bla bla bla… Heel Suriname weet waarom de Surinaamse politici in het parlement zitten: niet om de belangen van het Surinaamse volk te dienen maar om zo snel mogelijk ongegeneerd de eigen zakken te vullen


  Maak melding
 4. politiek in Su!

  Dino vraagt aan zijn vader: Pap, wat is eigenlijk politiek.
  DADA zegt: Jongen, dat is heel eenvoudig. Kijk, Ik breng het geld thuis, dus ben ik het KAPITALISME.
  Je moeder beheert het geld, dus is zij de REGERING.

  Hoefdraad ziet er op toe dat alles ordentelijk verloopt. Hij is de OVERHEID.
  Het dienstmeisje Jenny is de ARBEIDERSKLASSE.
  Wij hebben allen maar een doel voor ogen namelijk jouw welzijn. Daarom ben jij het VOLK.
  Je zusje die nog in de luiers loopt is de TOEKOMST.
  …..snap je….???
  Dino denkt na en vraag of hij er een nachtje over mag slapen.
  ´s Nachts wordt hij wakker omdat zijn zusje in haar luier heeft gepoept en vreselijk schreeuwt. Omdat hij niet weet wat hij moet doen gaat hij naar de slaapkamer van zijn ouders. Daar ligt alleen Igrid en die slaapt zo vast dat hij haar niet wakker krijgt.

  Daarom gaat hij naar de kamer van het dienstmeisje Jenny waar hij ziet dat zijn vader bij haar in bed ligt en ze zijn met hele vreemde dingen bezig. Hij ziet dat Hoefdraad onopvallend door het raam toekijkt. Ze zijn allemaal zo druk dat niemand merkt dat hij voor het bed staat. Daarom besluit Dino onverrichtezaken weer te gaan slapen.

  De volgende ochtend vraagt DADA aan zijn zoon of hij met zijn eigen woorden kan uitleggen wat politiek is.

  Ja zegt Dino: Het KAPITALISME misbruikt de ARBEIDERSKLASSE terwijl de
  OVERHEID toekijkt en de REGERING slaapt. Het VOLK wordt volkomen
  genegeerd en de TOEKOMST ligt in de STRONT 🙂 🙂


  Maak melding
 5. alweer een vooraankondiging van een sprookjes verhaal.
  als je de man van jenny vraagt van:Hoe is het met je huwelijk met Jenny, krijg je als antwoord:Ik heb een sprookjesachtig huwelijk, de heks zit altijd op de bank.


  Maak melding
 6. Ja,ik geloof ook in eigen kunnen,als jij niet daarin gelooft dan geloof jij ook niet in jou zelf en ken jij jou zelf ook niet.
  Ik heb meer geloof in eigen kunnen dan in hulp van enige Eurpese land of idee die van hen afkomstig is.


  Maak melding
 7. sra mi skatje…wat schrijf je nou weer meisje van me!!

  dat ACP gebroed krijgt jaarlijks vele miljoen steun uit het westen alleen bedoeld voor ikke ikke en die men kent,…het arm volk zelf,…snik snik!

  lijkt heel erg op de Su van DADA tog….kusje mi gudu 🙂 😉


  Maak melding
 8. “Ons parlement heeft een belangrijke stap gezet voor meer vertrouwen bij de samenleving, het gaat om institutionele versterking, meer openheid”, zegt Simons

  Simons, de stap die gezet is blijkt vriendjes politiek bedrijven. Alle kritieke posities worden bezet door de marionetten dus hoeft er geen nee antwoorden te worden verwacht dus ook geen opbouwend en positief kritiek.
  Wil dat zeggen dat daardoor het vertrouwen in gang is gezet?
  Vrouwke Simons, ga terug naar je echtgenoot en zeg hem dat je door jou opstelling in het parlement de stap hebt gezet naar het winnen van meer vertrouwen en aanhoor en aanschouw zijn reactie.


  Maak melding
 9. Forummers, Odi odi.

  @pasew, Fawaka.

  Zondag 25 november 2012 om 11:06 uur, door sra

  Ik heb meer geloof in eigen kunnen dan in hulp van enige Eurpese land of idee die van hen afkomstig is.

  Aldus mijn lieve switie gudu (sra), onze Afrikaanse leider in SU. uit de Dino-show. (zie You-Tube).

  En vervolgens doet hij een beroep op de CHINEZEN.
  Want mijn switie gudu (sra) heeft nimmer GELOOF in z’n eigen kunnen gehad.
  Ook het bekrompen verstand van mijn switie gudu (sra)heeft een inpuls nodig van de Chinezen.

  Mi switie gudu (sra-JUDESKA) met je PSA kan jij je alvast aanmelden bij “Dalian” Woningbouwproject.

  Want ze hebben tekort aan GELOOF IN EIGEN KUNNEN!!!


  Maak melding
 10. Tja,..mevr. Simons wanneer gaat u beseffen dat u daar zit voor spek en bonen?
  Er worden voor miljoenen panden gekocht in het buitenland zonder goedkeuring van het parlement?
  Er worden donaties gedaan “bevriende landen zoals Cuba”zonder enige transparantie.
  Kwakoe kreeg zonder goedkeuring van het parlement €50.000

  Bouterse kwam een rijk gevulde schatkist tegen, dat hij niet weet hoe snel hij dat moet opmaken.
  Alles gebeurd op geheimzinnige manier achter uw rug mevr. Simons.


  Maak melding
 11. Fer.e,pasew
  Ik weet niet als jullie man of vrouw zijn,maar jullie schrijven over mij vertoond gelijkenis van een homo.
  Jullie weten reeds dat ik een man ben en op vrouwen gesteld ben,”ik zou willen weten waarom jullie mij je goedoe en schatje noemd,omdat ik zelf geen vieze homo ben.
  Ik geef mijn mening in positieve zin wat Su betreft en eet niet van twee walletjes zoals sommige van jullie”dus wat is die boeler uitspraak van jullie tegenover mij”,leguit want ik snap jullie niet.


  Maak melding
 12. “”Ik heb meer geloof in eigen kunnen dan in hulp van enige Eurpese land of idee die van hen afkomstig is.””

  Waarom blijf je dan stontjie nemen in de Bijlmer?

  Waarom keur je dan goed dat DiDiBirie bijna niets door Surinamers laat doen?


  Maak melding
 13. je hebt mensen die niets anders zouden willen dan dat suriname blijft leunen op de kolonisator nederland .
  nederland mag participeren maar als gelijkwaardige partner …nederland wil arrogant doen als het om suriname gaat en dat heeft bouterse een halt toe geroepen en dat vindt ik niet slecht .het gaat de goede kant op met suriname als anderen dat willen ontkennen is hun probleem .feit is dat de ontwikkelingen er niet om liegen …je kan mensen niet kwalijk nemen als zij niets anders hebben geleerd dan afhankelijk te blijven .front is er een mooi voorbeeld van afhankelijk blijven
  ik heb geloof dat wij het zelf zullen moeten doen om suriname vooruit te helpen .niet het buitenland gaat het voor ons doen .die surinedl praten te negatief over eigen land .als je niet terug wil gaan of kunt gaan naar eigen land om een steentje bij te dragen kan je beter zwijgen over de situatie in suriname .
  ik laat mij door niemand voor het karretje spannen. nog paars nog front nog nederland .ik volg wat ik mee heb gemaakt in suriname en ik vindt dat het redelijk goed gaat .


  Maak melding
 14. Mevrouw Simons heeft niet eens door dat zij ‘his masters voice’ is. Volgens mij gelooft zij echt in datgene wat zij zegt, tje potie oema! Wordt wakker, u hebt een valse start gemaakt, dus alle inspanningen ten spijt, u gaat het volk geen prosperity brengen. Basis van vooruitgang is vertrouwen, vertrouwen in de rechtstaat en vertrouwen in recht geschapenheid van politici. Kijk toch om u heen, uw volk geloofd niet meer dat recht is SU zal geschieden en na alle perikelen rondom grond toe eigening van de Soma’s is alle integriteit van politici weg.


  Maak melding
 15. =een stukje tekst van Jenny Simons::
  In Suriname is in elk geval een begin gemaakt. “Ons parlement heeft een belangrijke stap gezet voor meer vertrouwen bij de samenleving, het gaat om institutionele versterking, meer openheid”, zegt Simons.

  =Weet Jenny wel wat eerlijkheid en oprecht inhoud en betekent???
  =Weet Jenny wel wat transparant inhoud en betekent???
  =Weet Jenny wel wat VERTROUWEN inhoud en betekent???

  =Vreemd genoeg vanaf deze regering aan de macht is is er geen sprake van wat Jenny verkondigd.


  Maak melding
 16. Jenny de knuffel ‘democrate’ in het paarse hok. Zo af en toe mag ze iets zeggen om de schij van democratie, mensenrechten, rechtschapenheid en fatsoen op te houden. Maar zodra ze de daad bij het woord denkt te moetne voegen krijgt ze weer slaag van Baas.

  Heeft dat zielige figuur nog steeds niet doro dat ze slechts als schaamlap fungeet??


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES