Suriname ‘milder’ tijdens ACP-EU conferentie

30

PARAMARIBO, 24 nov – Suriname zal zich anders opstellen tijdens de debatten tussen ACP- en EU-parlementariërs. Dit stelt Rabin Parmessar, voorzitter van de voorbereidingscommissie. Veel keus is er niet. Suriname kan als gastland moeilijk even agressief uit de hoek komen als bij vorige gelegenheden. Vooral de export van bananen naar Europa is nog altijd een pijnpunt. Daar vallen nog harde noten over te kraken.

De debatten over bananen worden deze keer meer een aangelegenheid voor de andere bananenproducenten binnen de ACP-groep van voormalige kolonies. Suriname maakt zich met andere Caribische en Afrikaanse producenten sterk voor behoud van het vaste aandeel op de Europese markt. Die dreigt nu weg te vallen met de concessies aan de gesubsidieerde bananen van Latijns-Amerika. De ACP weigert water in de wijn te doen, wat ook de samenwerking onder druk zet.

De EPA, de nieuwe vorm van partnerschap met Europa, komt maar niet van de grond. De ACP wil garanties voor behoud van ‘verworvenheden.’ Het Europees Parlement heeft intussen besloten de streefdatum te verschuiven. De EPA hoeft niet meer per 2014 worden gesloten, maar twee jaren later. Voor Suriname is ook belangrijk hoe de Europese steun voor ACP’s bananenproducenten geregeld wordt. Daar zal de conferentie in Paramaribo waarschijnlijk niet uit komen.

30 REACTIES

 1. Het sturen van een dreigbrief met kogel zou ik niet bepaald “milder” noemen.

  Eerder agressiever, arroganter, beklemder en een stap dichterbij een totalitair corrupte regime.


  Maak melding

 2. Ja natuurlijk Parmessar, natuurlijk zal de stad milder blijven als je brieven vergezeld met KOGELS aan het adres van personen gaat sturen!!!!

  Dit is een ernstige vorm van schending van onze vrije meningsuiting A LA DEC 1982 STYLE!!

  Surinamers komen jullie massaal op!!!
  DE NDP SEKTE HOORT IN DE GEVANGENIS THUIS!!!
  HELP SURINAME BEVRIJDT WORDEN VAN DEZE CRIMINEEL EN ZIJN VOLGELINGEN!!!


  Maak melding

 3. In verband met 37 jaar staatkundige onafhankelijkheid van de republiek Suriname op 25 november, heeft de president c.q. de regering besloten om de viering van de onafhankelijkheid te verplaatsen naar ons rijstdistrict Nickerie.

  De reden die hierbij wordt opgegeven is decentralisatie. Dat is natuurlijk grote klinkklare onzin van de regering. Een ieder weet dat de verplaatsing te maken heeft met de vergadering van de ACP-EU in Paramaribo, waarbij president Desi Bouterse niet welkom is.

  De president heeft toen zelf ervoor gekozen om de viering maar in Nickerie te houden. Om de bevolking ervan te overtuigen, dat het werkelijk gaat om decentralisatie, heeft regering toen bekend gemaakt dat de viering van de onafhankelijkheid, volgend jaar in het district Wanica zal plaatsvinden. Die mededeling is natuurlijk een kletsverhaal.

  In verband met de viering van Srefidensi is het rijstdistrict prachtig versierd. Nieuw-Nickerie is de stad geworden van pracht en praal. De gebouwen en de straten zijn sierlijk gedecoreerd, elk op zijn eigen unieke manier. De vele straten zijn heel mooi gedecoreerd waarbij de Surinaamse vlag ook als decoratie is gebruikt.

  De VHP-jongeren van Nickerie hebben mij geattendeerd dat de organisatie voor de decoratie van straten en gebouwen, vlaggen hebben gebruikt die veel gelijkenis vertonen met onze originele Surinaamse vlag. In plaats van 1 ster hebben ze nu 3 sterren op deze vlag aangebracht. Kennelijk zijn de 2 overige sterren zomaar uit de hemel komen te vallen

  Ik vraag me af hoe de organisatie, in deze, districtscommissaris Wedperkash Joeloemsing en de ‘president’ van Nickerie, Rashied Doekhie, een vlag gebruiken voor decoratie, die gelijkenis vertoont met de originele Surinaamse vlag. Buitenlandse gasten en toeristen zullen wellicht de indruk krijgen dat het gaat om de Surinaamse vlag.

  Door de bijna identieke vlag te gebruiken voor decoratie, naast de originele, hebben deze twee ‘nationalisten’ getoond geen respect te hebben voor de Surinaamse vlag. De Surinaamse vlag is een belangrijk symbool voor ons land. Deze pseudo nationalisten moeten zich diep schamen om de Surinaamse vlag en het volk te beledigen.

  Het beledigen van de vlag van Suriname wordt strafbaar gesteld door de artikelen 176a en 176b van het Wetboek van Strafrecht van Suriname.

  Deze artikelen luiden als volgt:

  Art. 176a. Hij die zich in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding opzettelijk op een voor nationale gevoelens krenkende wijze uitlaat over de vlag van Suriname, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden.

  Art. 176b. Hij die een geschrift of afbeelding, waarin een voor nationale gevoelens krenkende uitlating over de vlag van Suriname voorkomt, verspreidt, openlijk ten toon stelt, of aanslaat, of, om verspreid, openlijk tentoongesteld of aangeslagen te worden, in voorraad heeft, wordt, indien hij weet of ernstige reden heeft om te vermoeden, dat in het geschrift of de afbeelding zodanige uitlating voorkomt, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste drie maanden.

  Met dezelfde straf wordt gestraft hij die, met gelijke wetenschap of een gelijke reden tot vermoeden, de inhoud van zodanig geschrift openlijk ten gehore brengt.

  Indien de schuldige een van de misdrijven omschreven in dit artikel, in zijn beroep begaat en er, tijdens het plegen van het misdrijf, nog geen vijf jaren zijn verlopen, sedert een vroegere veroordeling van de schuldige wegens een van deze misdrijven onherroepelijk is geworden, kan hij van de uitoefening van dat beroep worden ontzet.’

  De decoratie met de ‘Surinaamse vlag’ met 3 sterren is een walgelijke vertoning. Suriname wordt voor de zoveelste keer aan de schandpaal genageld. De president dient corrigerend op te treden tegen deze twee pseudo nationalisten, maar ja, hoe gaat president Desi Bouterse, de ‘president’ van Nickerie corrigeren?

  Naipal. A.I.
  November 24, 2012


  Maak melding

 4. parmessar tot ACP,

  hoe kunnen wij redden de banaan!!

  Congo,..weet jij dat??

  no B’wana!!

  ik ook niet zegt Kenia…

  maarre ik weet wel zegt Somalie…

  gewoon in de grond stoppen een paar PAARSE (viagra) pillen en die dingen gaan groot worden tog 🙂


  Maak melding

 5. Ray is als een schreeuwende in de Sahara. Vanuit 8000km zal niemand je horen, gek.

  De Surinamers zouden wel gek zijn om deze meest progressieve regering naar huis te sturen. Wie zou dan in de plaats van moeten komen, ik hoop niet Front.

  Momenteel is er geen beter alternatief in Suriname en dat weten de echte Surinamers.

  Vooral door blijven schreeuwen vanuit Waterkant.net.


  Maak melding

 6. @Sabidirie

  Ga slapen jongen ,alhoewel jij in Suriname woont[en ik niet volgens jouw],beteken jij geen moer voor Suriname!!Jij bijdrage om Suriname te bevrijden uit de klauwen van een massa moordenaar bouta is NIHIL!
  O,ja wanneer je een vooruitstrevende regering hebt verwacht je nooit intimidatie brieven bij je thuis die vergezeld gaan met KOGELS!!
  Kogels en je baasje die gaan hand in hand samen!!!


  Maak melding

 7. Ray als jou bijdrage het dom gelul van je op waterkant.net is; om Suriname te bevrijden uit de klauwen van een massa moordenaar, dan mag je mijn portie een fikkie geven.

  Je bent en blijft irrelevant dus blijf maar lekker schreeuwen op waterkant.net.

  el tigre ik ben nog liever 1000x anna_z, dan jullie minderwaardige idioten. Voor geen goud of diamanten zou ik met jullie in een adem genoemd willen worden.


  Maak melding

 8. @sabidirie

  Als jij denkt dat jouw slappe gelul hier is om bouta de hemel in te prijzen,ben je nog stommer dan je amnestie baasje om het te geloven nog erbij!!!

  Ps

  wij , de rechtgeaarde surinamers zouden niet graag met de paarse idioten in een adem genoemd willen worden ,ABSOLUTE NOT,NEVER,NOOIT!!!


  Maak melding

 9. Goh, die Sabidirie schrijft precies als Anna_Z. Hetzelfde taalgebruik en dezelfde uitgangspunten. Verrek, het is gewoon Anna_z! Even een andere naam aannemen en minder tegenwind inademen, dacht ze wellicht. En de aanbidding van DiDiBri Bouta is ze niet verleerd. Zou ze nog steeds onderbroekjes van hem verkopen met verse remsporen?


  Maak melding

 10. Suriname milder tijdens conferentie.

  Eerst veel geschreeuw, maar uiteindelijk weinig wol.
  Blaffende honden bijten niet.

  Zoals gebruikelijk eerst een grote bek opzetten en daarna als angsthazen in hun schulp kruipen.

  Dus houden jullie je maar bij de bananenconferentie met de overige apenlanden en corrupte regimes.

  Geeft een lekker thuisgevoel, toch?


  Maak melding

 11. @Kolibrie, je maakt nu wel heel spannend. Sabidieri aka (Anna Z) hokt samen met Afu Sensie in Bijlmer, Dennerode (6 hoog). Deze 2 idioten houden elkaar daar gegijzeld. Ze kramen zo veel onzin uit dat mussen dood van de daken vallen. Ze kunnen beter permanent verhuizen naar het Pieterbaan Centrum.


  Maak melding

 12. Het is weer de stomme front regering die de bananen export uit Suriname met het ondertekenen van een verkeerd handelsverdrag ( RTL4 nieuws 2006)ook andere surinaamse export producten de das heeft omgedaan.
  De amateurs van de Frontregering kunnen geen onderscheid maken tussen lucratieve handels overeenkomsten en voor Suriname negatieve gevolgen bij het ondertekenen van internationale valkuilen overeenkomsten. Suriname is slachtoffer geworden van alle internationale handels en samenwerkingsovereenkomsten die het FRONT ten nadele van het suri volk heeft gesloten.


  Maak melding

 13. Rabin Parmessar begrijpt het beter dan zijn baas. SME kan alleen haar dure bananen exporteren naar de EU als de export uit andere landen wordt tegengehouden en om dat te realiseren heeft SME vooral de steun van NL nodig.

  Ondertussen gaat DDB als kleinzielig dictatortje door met het beledigen van NL en haar diplomaten.


  Maak melding

 14. Er zijn andere wegen die naar rome leiden.
  Heeft nedland onze bananen dan zo hard nodig of proberen zij door de achter deur in Su hun zegje te doen horen,op elke manier proberen zij de macht in Su te pakken ook VIA brazilie die tegen Su aangrenst.
  Die poging zal hun tot schande leiden.


  Maak melding

 15. NOU BREEK MIJ DE KLOMP(over onderdanigheid gesproken)!
  Zijn het niet deze mensen die hun mond vol hebben over:-
  SUPERIORITEITSGEVOEL,soevereiniteit,onafhankelijkheid,kolonialisme,imperialisme,slavernij,meester/knecht enz. ….?
  En nu hebben ze de kans van hun leven,zou je zeggen om voor het oog van de wereld te laten zien dat ze van onder het juk zijn gekomen.
  MAAR WAT ZIEN WIJ TOT ONZE GROTE VERBAZING INTEGENDEEL GEBEUREN?????????

  Rabin Parmessar,voorzitter van de voorbereidingscommissie krabbelt terug en zegt:”Suriname zal zich anders opstellen tijdens de debatten tussen ACP- en EU-parlementariërs.Veel keus is er niet.Suriname kan als gastland moeilijk even agressief uit de hoek komen als bij vorige gelegenheden”.

  WEL MENEER Rabin Parmessar,voorzitter van de voorbereidingscommissie.Nu moet je juist de grote bek laten zien,de EU is niet op een beleefdheidsbezoek! Dit is een meeting om keihard zaken te doen.
  Wanneer u ooit voor zo’n zakelijke meeting(in welk Europees land ook)komt dan zal u merken dat Europeanen NIET MILDER zullen handelen,omdat zij toevallig als het gastland fungeren.
  Zaken zijn zaken!
  Door deze onderdanige houding blijkt voor de zoveelste maal dat de meester/knecht relatie er toch nog diep in zit!
  Te joe matie e korie joe a n’e lafoe!!!!
  Suriname is mooi op de kaart gezet! 😳
  STELLETJE AMATEURS!!!!


  Maak melding

 16. @sra

  Kijk,de EU heeft gesproken
  ‘Jij bouta voorwaarts…MARS naar Nickerie’!
  En je oorlogszuchtige ,wapengevaarlijke,schietgrage , bermschreeuwer,amnestie lijder,hem restte niks anders dan de bevelen van de EU te gehoorzamen! en naar nickerie te vertrekken!


  Maak melding

 17. De gefrustreerde fronters lijden nu ook aan achtervolgingswaanzin, overal zien ze anna_z. nna_z heeft jullie wel goed te pakken zeg, was het o erg aan toe dan.

  Kijk nu begrijp ik ook dat jullie fronters verbaal niet sterk zijn, aegumenteren kunnen jullie ook niet, jullie denkvermogen is gelijk dat van een garnaal, vandaar dat jullie het moeten hebben van uitschelden, beledigingen, leugens en totale onzin.

  Jullie kunnen ook niet anders, jullie zijn ook maar gewone fronters.


  Maak melding

 18. He medusa als gastheer hoor je je alszodanig te gedragen, netjes en beleefd.

  Dat jij dat niet kan, moet je zelf weten. Er zijn wel genoeg Surinamers die dat wel kunnen.

  Je verward zaken helemaal en weet uit arrenmoede niet eens meer waar je het over hebt. Komt ervan als je een baas heb. woef woef woef.


  Maak melding

 19. Ja,ja,
  als ze ver weg zijn flink schelden en de vloer met hun aanvegen.Maar als thuis in je eigen huis staan,dan is het ja meneer,nee meneer en Amen.

  Cobie.


  Maak melding

 20. cobie flink schelden en de vloer aanvegen laten we dit keer over aan de andere landen, er zijn meer dan genoeg gegadigden die nog een zure appeltje moeten schillen. trouwens mijn President heeft ze al keihard de waarheid verteld en wat doen die lui, mag je 10 keer raden, ze gaan bij de oppositie uithuilen, bij de oppositie vinden ze altijd een luisterend oor, die weten ook niet beter dan zich onderdanig en minderwaardig gedragen. Trouwens jij en Medusa behoren toch ook tot de oppositie?


  Maak melding

 21. @Sabidieri
  Er is een substantieel verschil tussen beleefdheid en onderdanigheid!
  Kan ik er wat aan doen dat dit verschil je in je opvoeding niet is bijgebracht?
  Je minder mild en minder agressief tijdens zakelijke onderhandelingen opstellen is not done!
  En zeggen bovendien niets en dan ook niets over de mate van beleefdheid,
  maar geven wel de toestand en gehalte van onderdanigheid jegens je partner aan!
  Je moet het volk niet ringeloren door een quasi grote bek t.o.v. de EU te hebben maar als puntje bij paaltje komt in je schulp terug te kruipen.
  LAFAARDS!
  En deze amateurpolitici willen mij en het Surinaamse volk bewust maken!Wat een deceptie! 😳


  Maak melding

 22. De President van Suriname en de vertegenwoordiger van Guyana e.a hebben een wedstrijd ver plassen gehouden inzake hun commentaar op de E.U.Ze zijn hierbij vergeten dat de organisatie van dit festijn zonder een bijdrage van de E.U. niet mogelijk was geweest.
  Wat ik heel bijzonder vind in deze is dat de dames en heren zeggen elkaar te steunen en de rijen te sluiten.
  Maar is het jullie niet opgevallen dat deze stoere taal de taal is van landen die aan het infuus liggen van de E.U. en andere rijke landen.
  Waarom vragen zij zich niet af hoe het toch komt dat de bevolking van de E.U. het vele malen beter heeft dan de bevolking van het land dat ze vertegenwoordigen.
  Waarom vragen zij zich niet af waarom er zoveel boeven, dictators en zelfs dwazen zijn die op hoge leeftijd (Mugabe) hun bevolking de vernieling in helpen.
  Ik stel me zo voor dat dhr.Parmessar minder dom is en daarom een milde toon aanslaat.
  Of heeft dit te maken met het feit dat Hindoestanen weten dat je met honing meer vliegen vangt dan met azijn.


  Maak melding

 23. medusa,

  Jij mag je eigen zure wijn brouwen en zelf opdrinken, maar dring het anderen niet op.

  ” Suriname kan als gastland moeilijk even agressief uit de hoek komen als bij vorige gelegenheden.”

  Kijk ik heb bovenstaande weer voor je gecopieerd, probeer het te ontcijferen, maar reken maar dat ik geenszins van plan ben je te komen uitleggen wat het woordje “even” daartussen betekend.

  Niemand zal je meer bewust kunnen maken, sommige zaken moeten we gewoon onderkennen en op hun beloop laten. What’s lost is lost.


  Maak melding

 24. SME wil samen in ACP verband haar bananen tegen een betere prijs exporteren aan de EU ten nadele van de Latijns Amerikaanse landen, dus jongens minder agresssief opstellen ja, we hebben de EU inclusief NL toch nog nodig anders kunnen we onze bananen niet kwijt. En nu out of the box thinking, waarom niet “met het volk praten” op het plein en in plaats van bruine bonen, banaan uitdelen? Komt ons veel goedkoper uit dan de z.g. extra begroting van het kabinet met duizenden SRD aan groente (lees bruine bonen)


  Maak melding

 25. @Jacobus
  Zeer goed gezegd.
  De andere vooruit schuiven en op een afstand toekijken. 😳
  Het lijkt wel een gecultiveerde redimoesoe syndroom.
  Typisch een staaltje van de “IKKE NIE WETE” mentaliteit en met de vinger naar de buurman wijzen!
  Stelletje LAFAARDS!
  WIE WIL MAG ZE GELOVEN,IK NIET!!!

  EN DE EU INTUSSEN MAAR ALWEER SUPERIEUR UIT DE ONDERHANDELINGEN ACHTEROVER VALLEND VAN HET LACHEN.
  Beleefdheid en mildheid tijdens onderhandelingen!
  Wat een afgang,wat een stelletje amateurs!


  Maak melding

 26. @Jacobus
  Het is niet alleen “als ze ver weg zijn flink schelden en de vloer met anderen aanvegen.Maar als ze thuis in hun eigen huis staan,dan is het ja meneer,nee meneer en Amen.
  Het is nog erger:-
  Ze zijn in jouw huis en vertellen jou dat je vader alleen je neefjes mag toespreken maar hun niet en zodra zij erbij komen je vader maar voorlopig naar de slaapkamer wordt gedirigeerd.HEB JE OOIT????
  IS DIT NIET EEN VORM VAN BELEEFDHEID OF REGELRECHTE ONDERDANIGHEID????
  EN DE EU INTUSSEN MAAR ALWEER SUPERIEUR UIT DE ONDERHANDELINGEN ACHTEROVER VALLEND VAN HET LACHEN.:OOPS:


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.