Chinees bouwbedrijf zet ook Surinamers in

36

PARAMARIBO, 23 nov – China Dalian International Group zet voor zijn project te Richelieu ook Surinamers in. De bouw van vijfhonderd sociale woningen voor de overheid zal niet alleen door Chinezen geschieden. Dit zegt directeur Xiao Feng. Zeker dertig procent van het arbeidersbestand wordt lokaal aangetrokken.

Dat zo geregeld met de opdrachtgever. “Voor wat het te gebruiken materiaal betreft, wordt zestig procent lokaal betrokken”, zegt Xiao Feng tegenover de Ware Tijd. De kritiek van het lokale bedrijfsleven en de vakbeweging is steeds dat vooral Chinese belangen worden gediend. Dalian kreeg het project op de oude plantage Richelieu toegewezen. Volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken zullen nog vijfhonderd woningen elders worden opgezet.

36 REACTIES

 1. voor die fronters is het ook niet goed .alles wat wordt gedaan in belang van het land en volk is fout als het om front en zijn aanhang gaat .bosje had het chinese dalian bedrijf ge introduceert, om de straten te herstellen en asfalteren…toen hij aan de macht was .vene front had toen de tijd kritiek op dat besluit,maar deze zelfede vene ging verder de samen werking aan nadat vene de verkiezingen won .je ziet wat voor vies spelletje er wordt gespeeld in de surinaamse politiek .ze zijn allemaal een pot nat .allemaal podium taal wat ze uitslaan ..maar als het er op aan komt doen ze het zelfde .


  Maak melding

 2. Als Dalian net zo goed huizen kan bouwen als dat ze straten asfalteren, dan hou ik mijn hart vast.

  Bijvoorbeeld dat deel van de Oost-West verbinding welke door Dalian geasfalteerd is, maar ook straten in Paramaribo welke nu al weer op gaten hier en daar beginnen te vertonen.

  Binnenkort kan Dalian weer aan herstelwerkzaamheden beginnen vanwege de geringe kwaliteit van het afgeleverde werk. Ze houden zichzelf zo wel bezig in Su.


  Maak melding

 3. Forummers, Odi odi.

  ZEKER DERTIG PROCENT VAN HET ARBEIDERSBESTAND WORDT LOKAAL AANGETROKKEN.

  Waarom geen (vijftig tot zestig procent) lokale Surinaamse arbeiders?

  Misschien kan onze (patrong, pero & Paraman) het zelf beantwoorden.

  Of verblijven de meeste hardwerkende (Paarse) Suri’s in SANTO?
  Of lopen ze liever de gehele dag voor het VCB. gebouw met hun geschreeuw van (WISSEL)?

  Mi gudu (switie) sra-JUDESKA.
  Er is werk aan de winkel m.b.t. bovengenoemd artikel.

  Ga en lever samen met patrong, pero & Paraman jullie bijdrage met de daadwerkelijke opbouw van Sranang.

  I LOVE SU. WITH ALL MY HEART. (ZONDER REM)!!!


  Maak melding

 4. @Fer.E

  ” Of verblijven de meeste hardwerkende (Paarse) Suri’s in SANTO? ”

  Ha..haa.. je hebt geen idee hoe dicht je met deze vraag de waarheid benaderd.


  Maak melding

 5. ik verwoord wat vene had gezegt ,dat dalian geen goed werk levert staat voor mij als een paal boven water .
  maar als je het goed bekijkt heeft de overheid de taak om te kijken als dalian goed werk levert .ding mag e jas af en wie weet komen er steekpenning aan te pas .
  geen enkele politicus als het nou suriname is of elders is gevoellig voor corruptie ,ik hoor mensen hier zeggen dat paars corrupt is maar dat geldt net zo goed voor front .wie wil mag zijn eigen voor de gek houden dat vene tien schone vingers heeft .op een of andere manier zijn die mensen toch bezig met dingen die het daglicht niet verdraagt .ding mang dat na savrie poeh na ding mang dat e bit joe …no lasie stjieng gie ding mang datie brada nanga sisa .wij het volk worden echt bedondert hoor .onderschat geen enkele politicus .
  hoe je het ook went of keert de huidige regering heeft toch gezorgd dat dalian mensen in dienst neemt van surinaamse bodem …vene had dat niet gedaan en daarom zeg ik als het aan sommigen hier gaat is niets goed wat paars doet .gelukkig dat wij hier in nederland zijn en niet in su …dus wat voor zin heeft het om je druk te maken om sommigen .ik zeg dit …het gaat om suriname en als het om mijn land gaat steun ik waar nodig ,maak heb ook mijn kritiek als iets niet goed gedaan wordt ongeacht politieke kleur .maar bij sommigen is het een richting .maar dat heb je nou eenmaal met{ slimme} mensen .zolang ik zie dat paars goed bezig is heeft het mijn morele steun .niet goed krijg je ook kritiek .
  ik geef deze regering tot nu toe een 6,5 voor wat ze presteert ze zitten 2,5 jaar dus mogen ze redelijk tevreden zijn ,die vier jaren zijn er nog lang niet maar toch ze doen hun best .


  Maak melding

 6. Als je als bedrijf in Suriname werk aflevert is het niet meer dan normaal dat je Surinaamse arbeiders inzet, tenzij het gaat om rocket science of andere hightech activiteiten waar Surinamers niet meteen de juiste opleiding voor genoten hebben. Maar timmerlui en metselaars, kun je binnen de kortste keren opleiden als je die al niet direct in huis hebt. Dat uitdrukkelijk vermeld moet worden dat ze ook Surinamers in dienst zullen nemen duidt er slechts op dat het behoorlijk stinkt en dat ze dat het liefst niet willen doen.
  Sunshine, ben je zelf een Surinamer? Zo ja, dan heb je het zonder dat je het doorhebt over jezelf, jij bent waarschijnlijk in de grond van je hart lui en je projecteert die eigenschap van jou op andere Surinamers.


  Maak melding

 7. heeeeeeee wqngsma tak wang san boi!!!!!
  ai groot gelijk lissie ..lui dat zijn vele surinamers en vooral de stad creolen en die marrons ik noem het bij naam het is zo .men mag zeggen dat ik discrimineer zoals ze zeggen dat anderen hier discrimineren, als je de waarheid durft te zeggen … maar het is een feit .ding mang lissie .voe voeroe lissie dong.meid dansi slapen en op hoeken van de straat .vraag mij niet wie het doet ze weten het .alleen mag je het niet zeggen rara hoe kan dat .het zijn geen leugens het is de realiteit wat naar voren wordt gebracht .natuurlijk zijn het niet alle marrons of stad creolen .wie zich aan gesproken voelt reageert maar .mij doe je niet want je weet dat het de waarheid is .de staat moet die criminelen van santo boma en duisburg aan het werk zetten .discipline hebben die mensen niet,wie weet waren hun ouders ook in die richting hoeft niet maar kan .


  Maak melding

 8. Chinezen kunnen heel veel. Ze kunnen ook goed en heel snel bouwen. Veel sneller dan welke Europese aannemer dan ook.
  Echter de kwaliteit en de prijs hangen van de kennis en kunde van de opdrachtgever af. Een goed onderlegde opdrachtgever koopt top kwaliteit in voor een goede prijs. De Surinaamse opdrachtgever is niet zo scherp en eigenlijk lekker ontspannen (toch). Serieus toezicht en afspraken handhaven kan altijd nog, het duurt nog wel even voor dat er iets te beoordelen valt (toch).

  De ervaringen met Dalian in Suriname zijn echter niet zo goed. De weg naar Atjoni vertoonde voor oplevering al grote tekortkomingen en hun deel in aan de oost west verbinding loopt al aardig uit. Het verblijf bij Klaaskreek veroorzaakte nog al wat vervuiling. Ik maak hier uit op dat Dalian niet al te strak door haar opdrachtgever aangestuurd wordt. Het laatste is overal ter wereld met betrekking tot aannemers vereist omdat zij een uitermate kort geheugen hebben en het 100% uitvoeren in overeenkomst met de afspraken niet automatisch gebeurt.

  Nu het Chinese verdienmodel.
  Voor 1.000 woningen leent Suriname en uiteindelijk de bewoner $ 50.000.000 in China. Een normale woning bouwen in Suriname kost Chinezen maximaal $ 500/m2 en het soort woning dat gebouwd wordt heeft ongeveer een omvang van ongeveer 60 m2. Het voorgaande betekend in hoofdlijnen China leent $. 50.000.000 en krijgt daar over rente en aflossing betaald, Suriname betaalt Dalian redelijker wijs $ 50.000.000 voor de te leveren woningen, terwijl deze woningen slechts $ 30.000.000 kosten. Ofwel ergens verdwijnt $ 20.000.000. Zo gaat dat in de echte BOUW wereld.

  Wie is de Pineut.


  Maak melding

 9. Koos de Jong

  Hoop dat de surinamers een goede overlijdensrisico verzekering bij de woning afsluiten. Bestrating en asfalteren door chinezen is prima, maar huizen bouwen is heel iets anders.

  Chinezen staan bekend om hun slechte bouwwerken.

  http://www.parool.nl/parool/nl/2848/FOTO/photoalbum/detail/3305833/372297/0/Miljoenenbrug-China-ingestort.dhtml

  Heb liever een huis dat gebouwd is door BAM, Heijmans of Volker Wessels. Veligheid boven alles !
  beste koos toen de huizen te Richelieu en Tout Lui Faut gebouwd werden door dalian was dat geen probleem omdat het door de vorige regering van suriname gedaan werd. nu de huidige regeing dalian weer huizen laat bouwen hebben juliie zogenaamde surined nu wel problemen ermee. door de bomen zie ik juliie niet meer zitten hoor. kritiek leveren is goed, laat het opbouwen kritiek zijn, maar niet kritiek om wille van kritiek.


  Maak melding

 10. Voor grote civieltechnische werken zoals tunnels, bruggen en viaducten hoef je geen chinezen aan te trekken. Dat moet je overlaten aan Duisters en Nederlanders. Kennelijk kiest deze regering niet voor kwaliteit maar wil zij in rap tempo enkel krotten door de strotten van he volk duwen om de verkiezingen van 2015 te halen….


  Maak melding

 11. =Een stukje tekst::::

  Een jaar later
  Abrahams zegt zeer verheugd te zijn, om weer in Commewijne en in Richelieu te staan om aan te geven waarmee de regering bezig is. “Eigenlijk sta ik hier met gemengde gevoelens omdat dit project al een jaar eerder moest starten. Wij zijn eigenlijk een jaar te laat. Maar liever laat dan nooit.” De minister vertelt hoe het allemaal begon, vanaf het aantreden van de regering zijn gesprekken gevoerd met de ambassadeur van China, Dalian CDIG en OW. Het heeft geleid tot een ondertekening op 15 september 2010 van een intentieverklaring voor de bouw van 5.000 woningen.

  ==Het is afwachten wat er gaat gebeuren.


  Maak melding

 12. Een eenkennige idioot beweerd dat hij liever een huis heeft gebouwd door BAM, Heijmans of Volker Wessels.

  Deze idioot genaamd koos de jong weet niet eens dat Dalian alleen misschien wel groter is dan alle drie bedrijfjes bijelkaar.

  Eerlijk gezegd neem ik die eenkennige idioten die beweren dat Chinezen niet kunnen bouwen, niet eens meer kwalijk, niets verbaasd mij meer van deze kleine minderwaardige groep nietsnutten. Ze weten niet beter, ze zijn nooit verder gegaan dan de hoogbouw flat waar ze zitten te verpieteren denkend aan Suriname.


  Maak melding

 13. hallo,hallo,hallo het gaat lekker hier hoor, hoe gaat het daar in die kowroe daar? takkie geniet heerlijk hier in mijn sweetie sranang,,morgen gaan wij naar nickerie hahahahahahahah ,,,,odi,odi


  Maak melding

 14. waarom kraken jullie die chinesen af .die mensen die werken ..ik heb respect voor die chinesen .dit volk mogen wij van leren wat aanpakken betreft …ze hebben hun min punten, ze zijn onbeschoft ruw maar gaan zich moeten aanpassen .voor de rest zijn het prima mensen .ze leren de surinaamse taal heel snel…ik vindt dat die redimusus hun bek moeten houden ze weten geen moer wat erin su gebeurt .
  huizen bouw wegen bouw ze doen het snel en prima ..deze fronters zien alleen olland voor zich die alles kan .ze zijn verslaafd aan olland .china is een grootmacht iedereen doet zaken met china .deze ollanders weten dat de mensen rechten worden geschonden in china executies zijn aan de orde van de dag maar ze doen toch zaken met die chinesen ..deze ollanders zijn hypocriet .die wanders van de vvd proeft nattigheid wetende dat bouterse koste wat kost bij de opening het woord gaat voeren.wat deze ollander en die redimusus hier ook zeggen ,baas gaat er zijn !!!!!…ik lees dat sommigen die chinesen vooroordelen dat ze dat land leeg roven …met wat roven ze suriname .wat doen de europeanen met name olland wat hebben ze voor su gedaan sinds 300 jaar .zelf een brug over de suriname rivier konden ze niet bouwen ,wat voor wegen hebben zij…. brede wegen en wij hebben van die smalle wegen waar met moeite twee autos langs elkaar kunnen rijden zonder voet of fiets pad . ze dachten vene lachman blij te maken met een oude tweede hands brug in de jaren 90.bosje weigerde die brug en terecht .laat die ollander gaar koken mang .het is geen groot spraak maar deze redimusus zijn triest .china presteert meer in su dan die ollanders in drie honderd jaar .die ollanders lezen nog steeds deles voor aan die redimusus en front .maar niet onder paars. paars gaat voor eigen kunnen en als het niet lukt mag je hulp zoeken ,maar met in acht neming van wederzijds respect . suriname gaat bloeiende tijden tegemoet .
  het is te hopen dat de regering voort varend werkt en de plannen uitvoert waar wij surinamers naar uit kijken.er is veel bereikt maar we zijn er nog niet .
  bribie oeng moe habie .


  Maak melding

 15. Wat een geklaag.
  30 procent is meer dan genoeg. Kijken hoeveel van deze percentage Surinamers op hun werk verschijnen. Verder kan je geen 40 procent werk geven, want Surinamers werken liever niet, maar houden hun hand op of ze gaan stelen. Dus zoek maar arbeidskrachten onder de Surinamers dat zijn dus heel weinig. Heel eenvoudig als je een timmerman nodig hebt, komen ze kijken innen ze een deel van het geld zonder iets al te hebben gedaan en verschijnen niet meer. Liever Chinezen dan, die werken tenminste en komen opdagen.

  Leve Bouterse regering, er gebeurt tenminste nu iets


  Maak melding

 16. @Mike,

  Suriname heeft een president die het zelfde van “zijn onderdanen” beweert, zoals jij dat over je (ex)landgenoten ook doet. Kanonnen zeg!

  Nog geen half jaar geleden zei die bouterse namelijk dat:
  ” Surinamers laat komen op het werk. Dan willen ze de krant lezen en discussiëren. Daarna hebben ze honger en willen een bamie of een teloh kopen, voor ze aan de slag gaan. ”

  Met een president die dergelijke taal “out in the open” uitslaat, hebben Surinamers dus geen vijanden meer nodig. Gunst, wat een lijder!


  Maak melding

 17. Onder normale omstandigheden zal elk SU inwoner blij zijn bij investeringen vanuit het buitenland. Want dat betekent investeringen, werkgelegenheid en welvaart, welzijn. Was het niet dat de huidige machthebbers in SU andere (lees: minder betrouwbare) investeerders aantrekken dan gewenst is. Ik begrijp het, lullig om het zo zwart – wit te stellen. Maar het heeft er alle schijn van dat de huidige machthebbers alles willen riskeren om aan de macht te blijven ’tot de dood erop volgt’. Vergelijk de amnestie wet.


  Maak melding

 18. MINISTER WINSTON LACKIN NAAR CHINA
  Friday 23 November 2012 (Bron-GFC)

  PARAMARIBO- Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vertrekt op zaterdag 24 november 2012 met een delegatie naar China.
  Minister Lackin is als eerste minister van het Caribisch gebied uitgenodigd door China voor het brengen van een bezoek.

  Tijdens dit bezoek zullen er onder meer gesprekken gevoerd worden over de infrastructuur- en het energievraagstuk van Suriname.
  De minister en de delegatie worden op 1 december 2012 terug verwacht in Suriname.

  Ook zal de minister een diepgaand gesprek voeren in China, voor de overkomst van meer Chinese arbeiders naar Suriname zonder hun vrouwen.

  Dus op 25/11/2012 is hij met z’n delegatie niet aanwezig in het distr. Nickerie.


  Maak melding

 19. kwantiteit is geen kwaliteit..

  tegen de tijd dat die huizen gebouwd zijn en de eerste bewoners in getroken zijn,moeten de inwoners zeker met een helm gaan slapen..

  want je hebt grote kans,dat het dak boven je hoofd neer valt..

  het moet vooral niet gaan stormen..


  Maak melding

 20. Xiao Feng mijn tjaw-min gudu…help mij rekenen!!!

  jij zet 70 % china en 30 % landgenoten = 100%!!

  fout fout fout!

  2 suri werk voor 1,…dus die 30% wordt 15% + 70 % da kom je op 85 %!!!!

  wil je uitkomen op 100%, da neem 60% suri gedeeld door 2 = 30 % + die 70 van jou maakt 100%

  sambal bij 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 21. DIT geld ook voor de Canadezen elke bedrijf of Land dat in SU komt werken of investeren ISABITO!!

  NO BAY! PAS WI SRANAMANG PE UNOE KOMBA TEEI BERI!!!!

  BLESS!!!!!


  Maak melding

 22. Elk een die buiten Sur dit bericht leest,zal de indruk krijgen dat het om een Chinese belang gaat.En dat klopt.De Chinezen zijn bezig vaste voet te krijgen op het zuidelijk continent.Zij zijn het enigste ras die gediscrimineerd is door de VSA en dat wel bijkans een eeuw.Pas in de 60er jaren mochten ze weer de VSA in wegens gezinshereniging.En tot dan toe mochten ze niets bezitten in Amerika.Elders in de Amerika’s werden ze ondergebracht in Chinatowns.Alleen in Sur.mogen ze het leefklimaat van de Suri’s verpesten.[Zie Gompertsstraat]De batle om Sur.gaat nu tussen de Brazilianen,Chinezen en de Djoeka’s.Het straat beeld wordt al danig door hen bepald en dan vraag je je zelve af waar de Sur.is waarin wij opgegroeid zijn.De Chinezen weten best wel dat dit hun toekomstige land is.En dan werken ze met hart en ziel voor.

  Cobie.


  Maak melding

 23. Baas Dalian mi lati jere ie sabi toh file file boooy en we’re mi ede tide sraaf ting psa somin langa keba en ie sabi toh tide mo loes froekoe, mi set wang tori anga wang ssmaa. By the way Baas Dalian faf wan voorschot a boy fi skeer baka governement take e tik mi.


  Maak melding

 24. We weten met zn allen dat er heel wat hardwerkende vooruitstrevende Surinamers zijn, jammergenoeg zitten er ook enkele rotte appels bij die er met de pet naar gooien en zonder te werken rijk willen worden en het voor de rest verpesten.


  Maak melding

 25. Bouterse is het product van de NPS wat verwacht je van de politiekelijders van een zwart land.
  Als je hun voor houdt dat het gratis is dan kan je ze uitkleden van alle kanten.Hun denken is voor een heel korte periode.Ze denken de Chinezen en witten geven hun het omdat ze zo arm en mooi zijn.Zonder zelf respect is geen bevrijding mogelijk.


  Maak melding

 26. ik hou mijn hart wel vast voor de toekomstige bewoners die erin zullen gaan wonen. zelfs op straat moet ik uitkijken of mijn auto niet in een grooooote gat terecht komt. kijk maar naar de winston churcillweg nu en hoe lang geleden was dat geweest? duimen maar mijn lieve surinamers dat het niet gaat en kan gebeuren met de nieuwe huizen bouw op richelieu dat het plafond op onze hoofden valt. heb de film bekeken en ik hield mijn hart wel vast. wan bon weekeinde en voor ons allemaal: gefeliciteerd met onze 37ste srefidensi day!!!


  Maak melding

 27. Dalian neemt 10 paarsen in dienst om van het chinees dit & dat geleuter af te zijn of ze werken of niet maakt ze niets uit. Waarom neemt dalian geen Surinaamse onderaannemers?

  Waarom deze orders niet aan Surnaamse aannemers gunnen?

  Gaan baasje bobo en generaal prof dr ir mr ing drs ing pinochio abrahams ons wijsmaken dat surinamers geen huizen kunnen bouwen?


  Maak melding

 28. dan moet jij je hart vasten houden dang.waarom die chinezen neer halen ze werken toch in vergelijk met wij surinamers …hoeveel surinamers heb je die niet willen werken …die nederlanders hebben velen van ons niets anders geleerd dan …afhankelijk van ze te zijn en zo gaat het maar door .die chinezen doen zaken over de gehele wereld ..het is de taak van de surinaamse overheid om te zien als er niet ge knoeit wordt .en dat geldt voor elke overheid .corruptie is het kwaad en dat verwijder je niet in een generatie het is een gezwel die door is gegeven .en suriname is een land waar corruptie hoog tij viert .elke politieke partij bezit van dit soort vervloekten ….ze zijn schaamteloos .
  ik vindt dat het niet aan die chinezen ligt om goed werk te leveren het ligt aan ons om te controleren .maar if oeng e tik tjoekoe moeten die mensen niet de schuld krijgen .als het om werk gaat zijn het prima mensen beter dan die brazilianen guyanezen .bosje heeft een goed besluit genomen om ze binnen te halen .wij surinamers kunnen alleen maar klagen en weinig presteren .die surinaamse asfalteer bedrijf baitali en tjanga langa asfalteren ook en leveren geen kwaliteit wie hoor je daar over wie moet het controleren .moeten zij die het werk doen het controleren of een onafhankelijk instansie.mensen moeten bij de bron gaan niet de chinezen de schuld geven voor mij zijn het harde werkers .de chinezen zijn overal productief bezig
  hulde aan de chinezen .ze zijn onbeschoft dat is hun handicap maar ze werken .


  Maak melding

 29. Bouwbedrijf kan wel Surinamers inzetten. Als ze niet functioneren of te langzaam werken dan liever meer dan 1 miljoen Chinezen en Koreanen binnen halen om het werk te doen. Het zijn echte bikkels, deze mensen kunnen onder alle weersomstandigheden goede prestaties leveren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.