Woongenoot groeiende winkelstraat snel minder

11

PARAMARIBO, 22 nov – Het woongenoot in één van Suriname’s drukste winkelstraten neemt razendsnel af. Dit concluderen de laatste bewoners van de Gompertstraat aan de rand van het stadscentrum. De iele hoop dat het ooit weer wat kon worden, zakt immer. En als klap op de vuurpijl komt een alles behalve hoopgevende advies van één van de laatste mogelijke bastions tegen het snel groeiende aantal betonnen winkelblokken.

Van Mohamed Kasto, districtscommissaris voor Paramaribo Noord-Oost, doen de mensen er goed aan hun woonhuis te verkopen. En dit zo snel mogelijk. Toch is het de districtscommissaris die mee adviseert over het wel of niet vestigen van bedrijven in woonbuurten. Met de Gompertstraat, ooit woonoord voor de beter gesitueerden, is het duidelijk mis gegaan. Er is nog een laatste optie, maar dan niet voor de hoofdstraat. “We zullen dan tenminste de zijwegen redden”, zegt Kasto tegenover de Ware Tijd.

Het districtsbestuur acht zich kennelijk in staat de ‘besmetting’ van de zijstraten te voorkomen. Het ministerie van handel & Industrie geeft uiteindelijk de doorslag. De visie daar is dat het ondernemerschap geen strobreed in de weg gelegd mag worden. Te oordelen naar het lot van de hoofdstraat, is de doorwerking naar de zijstraten dus een kwestie van tijd. Intussen overweegt de ene buurtbewoner na de andere het Kasto’s advies ter harte te nemen.

11 REACTIES

 1. Als ik iemand zichzelf een brevet van ongeschiktheid heb zien geven dan is het deze Kasto.Dan heeft hij voor Jan Snot in de positie van DC gezeten al de tijd.Schaamteloos.Op zijn minst kon hij dan adviseren dat de huizen op elke verdieping een omgekrulde dakrand hadden en het dak zelf een pagode vorm.In de trend van Sana Budaya.Dat geeft toch enige flair aan de buurt als te zijn Chinees.

  Cobie


  Maak melding

 2. je zou maar je kapitaal investeren voor woongenot, en dan komt 🙂 @ikvraag me af 🙂 @neetjeman vragen om samen met 🙂 @ sra te beginnen een hennepplantage in jou mooie wijk!!!

  eer jij het weet krijg jij geoccupeerde toestanden, en bouwt @ sempa in samenwerking met @Paraman met mededogen van @1975 betonblokken naar..

  …..model Z-O 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 3. Woongenot? Kent Suriname dit woord? In wijken waar je alleen maar woonhuizen verwacht rijzen bedrijven uit de grond. En maar vergunning geven zonder bij na te denken.
  Voorbeeld:
  een familielid heeft een perceel te Waterland en aldaar een leuk optrekje neergezet met de bedoeling daar ooit te gaan wonen.
  Helaas is dit zodanig verpest door een ondernemer (hindoestaanse), waarvan de politie en de overheid weet dat er illegaal brandstof wordt ingevoerd en waarover geen invoerrechten is betaald, die een bedrijf in brandstof draait op nog geen 200 meter afstand van ijn terrein.
  Klagen bij de overheid en de verkavelaar heeft geen enkele uitwerking tot gevolg.
  De wegen worden kapot gereden, die de verkavelaar heeft aangelegd, en je kunt er met een personenauto nauwelijks over rijden.
  De ondernemer aangesproken wat hij hieraan gaat doen heeft geen zin want hij geeft niet thuis.
  De brandstof wordt in vaten verhandeld aan truck eigenaren die het goedkoop krijgen waardoor de echte brandstofpompen hiervan nadeel ondervinden.
  En toch wordt er niets gedaan zowel door de overheid niet (de politie) als het ministerie van handel en industrie.
  De vraag is, wie o wie verstrekt nu een handelsvergunning aan deze man om brandstof in te voeren (naar ik heb begrepen uit Venezuela met kleine boten)over water en deze wordt overgepompt in grote opslagtanks van circa 10.000 liters (er staan enkele tanks op het terrein. Stel dat per liter 2 SRD wordt verdient en de staat niets ontvangt dan is er sprake van oneerlijk concurrentie en deze man maakt wekelijks een winst van 30.000 x 2 SRD = 60.000 SRD.
  Hoeveel belasting betaald hij? Niets nada zero want het is illegaal.
  En maar de mond vol van woongenot.


  Maak melding

 4. Donderdag 22 november 2012 om 14:09 uur, door Astrando

  Venetiaan PARAMARIBO 22 nov – Dat de economie het steeds beter doet, komt niet zozeer door uitmuntend beleid nu. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS).

  Astrando: Vene geeft het in deze zelf toe. Regering Bouterse kan goed inspelen op de mogelijkheden op economisch gebied. Ondanks de lege staatskas en torenhoge schulden die het FRONT achter liet.
  Conclusie: Surinaamse staatskas zou door NDP leeggeroofd worden. De SRD munt zou devalueren. Suriname zou geboycot worden ( Totnutoe doen alleen FRONT en hun Baas Nederland dat helaas zonder succes).
  Predsident Bouterse zou 2015 niet halen maar tijdelijk president zijn. Nu popelen de aasgieren van het FRONT en de felbestrijders en saboteurs van suriname naar 2015 om weer voor de zoveelste keer teleurgesteld te raken in de overwinning van de NDP Bouterse en het surinaamse volk want er wordt samen gewerkt met het volk van suriname het land tot grotere hoogte te stuwen. Met deze stelling geeft Venetiaan onbewust toe hoe goed de NDP van Bouterse het doet. Als suriname 8 miljard euro aan inkomsten mag verwachten voorspel ik dat wij nederland in de toekomst rijst en geld zullen toesturen. Dat is meer dan de ontwikkelinghulp die na de onafhankelijk van suriname door nederland was toegezegd maar nederland zelf voor suriname bepaalde hoe het geld besteedt moest worden en producten van Albert Heyn verplicht was af te nemen.
  Bouterse toont dat hij met de erfenis toch goed kan inspelen dan anders was voorspeld door Vene en FRONT.

  Venetiaan: Het is eerder de erfenis die de Nieuw Front-regering naliet, die thans goed doet oogsten. Tot aan het eind van de huidige regeertermijn mag ruim vier en dertig miljard Surinaamse dollar (ongeveer acht miljard euro) aan inkomsten worden verwacht.

  Astrando: Is dat geen buitengewone prestatie van de NDP lezers en sympathisanten???????????????????????????????????
  Suriname op weg naar een echte zelfstandige natie verlost van aasgieren uit het FRONT national en nederlandse bemoeienis. Vene geeft zonder dat hij het beseft toe dat de NDP niet de amateurs van het FRONT national zijn maar in alle segmenten in de samenleving en produktie sectoren kan consolideren in de totale economie.

  Venetiaan: Niet niks en dat dankzij het strakke economische en financiële beleid van de vorige regering. Die had een relatief minder mooie start. “De huidige heeft een in kracht toenemende economie geërfd, terwijl haar voorganger was opgescheept met een neergaande economie.

  Astrando: Dat zeg je als je merkt dat je terrein begint te verliezen en geen raad meer weet over de stormachtige successen van de NDP regering en haar volk. Vene vergeet dat hij ook veel schulden en een lege staatskas heeft achtergelaten met zijn corrupte FRONT bende. En projecten die de NDP nu uitvoert een mogelijkheid was voor het FRONT maar nooit werkelijkheid werd dan een natte droom. De Wijdenbosch brug heeft gezorgd voor een neergaande economie(Vene vertelt niet waarom en wat de rede is van de neegetelde gelden voor de wb brug) omdat NDP zich toen niet meer met het besturen van het land belaste. Er was een goede reden voor een lege staatskas want nu rijdt Vene ook elke keer over de wb brug om te gaan hengelen.

  Venetiaan: Dankzij de kracht van de erfenis kan de huidige regeringsleider het volk beloftes voorhouden”, zegt Venetiaan. President Desiré Bouterse had het onlangs over een ‘gouden’ kerst.

  Astrando: Vene is duidelijk helemaal de weg kwijtgeraakt en in de war door de financiele en economische verworvenheden van NDP en president Bouterse. Suriname is gewoon goud geworden letterlijk en figuurlijk. A trong gotu noja, alla sma wani libie na ini.

  Venetiaan: Tegen die tijd moeten productiecontracten getekend worden met twee buitenlandse goudmijnbedrijven. Volgens Venetiaan is dit soort opstekers ook te danken aan de economische erfenis. Toch zou Bouterse voorzichtig moeten zijn. De staat van de economie nu mag niet verleiden tot buitensporig sociaal beleid. Het is leuk om mensen van alles te beloven, maar ook in de toekomst moet dit te betalen zijn. Dat gaat dan helemaal op voor de minder gunstige tijden.

  Astrando: NDP-Bouterse hebben geen advies van de pyamadrager Vene en Holland nodig. Deze regering en zijn leider zijn daadkrachtig en energiek genoeg Suriname naar het internationaal forum te dragen en op de wereldkaart gezet te worden. SRANANG MANG BONDRU KON NA WANG. SRANANG SA WINI. GADO DE WI FESI MANG.


  Maak melding

 5. Sorry hoor, ik woon niet ver van de Gompertstraat en wat er nu daar gebeurt is de schuld van de regering.
  Je hoeft niet ver te gaan, begin eerst een stop te zetten op vergunningen te verstrekken aan chinezen en brazilanen die de ene na de andere rommellige winkel beginnen.
  De criminaliteit neemt met de dag ook toe in de gompertstraat.
  En trouwens ik denk niet dat het op korte termijn nog beter wordt met de situatie daar.
  A tang so


  Maak melding

 6. Dit is typische een van de verworvenheden van 10 jaar wanbeleid van de regeringen Vene. Het was een free for all, geen bestemmingsplan, omkoperij, corruptie en alles wat het daglicht niet kan verdragen.

  de DC heeft gelijk snel verkopen van je woning, want de winkels zullen niet verwijderd kunnen worden, ze hebben allemaal nl. een vergunning op zak verstrekt door de corrupte bende vene die zichzelf regering noemde.

  De zijstraten dat moet men nu beschermen en geen enkele vergunning verstrekken voor het opzetten van bedrijven of winkels. De Gompertstraat hoort nu een bestemmingsplan te krijgen als winkelstraat, jammer voor de bewoners van de gompertstraat maar het is helaas niet anders. Daarom zeg ik fr(str)ont NOOIT MEER.


  Maak melding

 7. Bestemmingsplan? Wat is dat Afu Sensie? Weten wij in SU wat dit inhoudt? Kennelijk denkt men dat bestemmingsplan betekend “plan waar je bestemming naar toe gaat. Zoals alle regeringdeelnemers zijn dat de steden van buitenlandse reizen en ambassades o.a. de echtgenoot van Somo en het aangekochte pand in Frankrijk of de bestemming van de gronden aan partijleden.
  dat is wat bestemmingsplan betekemd in SU en niet meer of minder na soso lafoe joe kang lafoe


  Maak melding

 8. van de gompert straat wist ik het al maar dat de dc nu zo’n advies geeft aan de bewoners vind ik het wel te gortig. maar als de eigenaren het wel aan de chinezen en brazilianen willen verkopen kunnen wij hen niet tegenhouden want het is tenslotte van hun. laat het niet gebeuren als het kan. deng sma e drei ai daarom deng sereng


  Maak melding

 9. Sowieso is het nergens prettig winkelen in Su. Daarin lopen wij nog ver ver achter. De begaanbaarheid naar de winkels is bijna onmogelijk. Je moet je tussen de auto’s door wringen, over boomstronken klauteren, om de vuilnis heen lopen die er ligt en meestal de rijweg op om door te kunnen. Parkeren op het trottoir, liefst voor de deur van de winkel, is een gewoonte. Een stukje lopen? Je bent toch niet gek?
  De Gompertsstraat is verworden tot een rommelige, warrige, slordige marktstraat omdat iedereen kan en mag bouwen wat en waar ie wil. Vooral volbouwen om te kunnen verhuren. Geen stuk erf blijft onbebouwd. Het is een ware aanslag op de uitstraling van de stad. Heeft het te maken met de regeringen? Deels wel maar MEER NOG MET DE MENTALITEIT DIE ER HEERST. MEN HEEFT GEEN OOG EN GEVOEL VOOR ESTHETICA.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.