Dreigende kapitaalvernietiging bij basisonderwijs

38

PARAMARIBO 22 nov – De oefentoets voor het voorlaatste jaar in het basisonderwijs is stopgezet. Volgens de Ware Tijd gaat het om een vrij onverwachte maatregel. Deskundigen vinden het doodzonde vanwege de vrij omvangrijke investeringen. De zogenaamde diagnostische toetsen moeten kinderen een extra voorbereidingsmoment bieden op de finale toets van het laatste leerjaar.

Leerkrachten en het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling krijgen ook een beeld van de vorderingen bij leerlingen. De herinvoering was vorig jaar na een onderbreking van ruim twintig jaar. Niemand kan nog de reden aangeven voor de abrupte stopzetting. “Kapitaal- en kennisvernietiging”, oordeelt onderwijskundige Edwin Marshall. De diagnostische toetsen hebben de staat ruim een half miljoen Surinaamse dollar (ongeveer honderdduizend euro).

Het meeste geld ging naar het vervaardigen van boekjes, video’s en televisieprogramma’s. De herinvoering ging ook nog met veel toeters en bellen. Vooral het kind moest warm worden gemaakt voor de extra ‘stress’ in het vijfde leerjaar. De verwachting was dat de doorwerking naar de finale toets meer kwaliteit zou opleveren. De abruptheid van de maatregel wekt in elk geval de indruk dat het ministerie niet goed weet wat het wil.

38 REACTIES

 1. Deze regering doet niet anders. Kennis en deskundig wordt aan de kant geschoven onder het motto van “veranderde beleidsinzichten”.
  Ondertussen blijkt dat de “veranderde beleidsinzichten” niets anders is dan het faciliteren van aan de partij gelieerde mensen die het alle voorbereidde ontwikkelingen van het land vernietigen.
  Tot nog toe slechts voornemens van plannen gehoord.
  De enige positieve berichten die het nieuws bereiken zijn de vruchten van de vorige regering.


  Maak melding

 2. Vele andere projecten liggen door deze regering ook stil. Bodem van de schatkist is zichtbaar en helaas betalen de kinderen een hoge prijs hiervoor.
  Doodzonde, op deze manier verliezen wij weer een generatie goed opgeleiden.


  Maak melding

 3. Ach, 600.000SRD is maar een schijntje vergeleken met de 81miljoen die de heren op het Kabinet vd President nog mogen opmaken in 2012 zonder verantwoording te hoeven afleggen aan het volk.


  Maak melding

 4. Ik heb een vergissing gemaakt op bouta te stemmen mang. Iedereen zij dat hij goed was goed voor su. Tot nu toe heeft hij zijn eigen bankrekening opgewaardeerd en geen moer voor su gedaan. Te bigisma e taki, pikin-nengre no mus seki. Op deze manier legt bouta onze kinderen definief het zwijgen op. Voor mij geen bouta meer het is klaar over en uit.


  Maak melding

 5. meri pyaari Reshma,

  voor jou de nobele taak om de rest te overtuigen jou vergissing..

  schreeuw het van de daken;,, “voor mij nooit meer NDP”,,

  Go Girl Gooooooo…


  Maak melding

 6. tja wat wil je als in SU gebruikt gemaakt wordt van KENISSEN ipv kennis.

  Wat verwacht je als ongeletterde bavianen plaatsnemen in de politiek….
  als je een baviaan een kostuum geeft denkt hy dat hy minister is….
  En deze bavianen hebben het voor het zeggen.
  Maar tja bavianen kiezen altyd voor bavianen…


  Maak melding

 7. Roy.
  Ik ben het niet met jou vergelijking eens jij doet die bavianen te kort, het zijn slimme beesten.
  Eigenlijk zijn die paarse beesten enig in hun soort.
  Je hebt carnivoren,omnivoren herbivoren en je hebt die paarse-voren, beesten.


  Maak melding

 8. @GMAP
  Broeder, je hebt gelijk., mij oprechte excuses richting de bavianen.

  Tja die paarse-voren gaan straks feesten met oud vreten en gratis warme bier, gesponserd door de wolf….


  Maak melding

 9. Roy ik denk dat jij de baviaan bent,met je stomme praat op deze forum.een ding wil ik wel bijzeggen,in Suriname moeten de regeerders wel hun mentaliteit gaan veranderen en het doen voor het volk,want we hebben genoeg in het land om van Suriname een rijke land van Zuid-Amerika te maken.Hebzucht en machtstrijd moet plaats maken voor broederschap en ontwikkeling dat eilke Surinamers er van profijt kan hebben.Coruptie kan je niet zo uitbannen,want dat zit al lang geworteld in onze samenleving,allen kan je als mens zijnde wel onder tafel gaan zitten en een goed gesprek gaan voeren onderling om wat van het land te maken,anders gaan we weer in een een tijd dat nog erger gaat worden in mijn inziens,teveel politieke partijen en te wil welbeluste politicis die alleen jagen op de rijkdom van het land,de vorige regeerders waren ook niet goed voor het volk,en ik hoop dat deze regering toch gaan inzien dat het volk hun gekozen hebben om de wanpraktijken uit te bannen en dat moeten ze gaan aanpakken desnoods met harde maatregel,want anders wordt het ook niks zo met hun,dan krijg je weer machtswisseling en dan begint het opnieuw.Hoop dat wij Surinamers die het land regeren aan de toekomst van het land en het volk denk en echt met positieve maatregelingen komt om toch echt goed te beginnen met alles wat het land kapot maakt en de toekomst en de verdeeldheid onder de mensen weghaald voor een toekomst van Su, en zijn bevolking die zo mooi is maar wel in verdeeldheid leven,hoop dat Buoterse dat gaat inzien en dat hij echt hard moet zijn voor de mensen die achter zijn rug alles kapot maakt wat zijn bedoeling zeker niet was.Na mie takie!


  Maak melding

 10. De redimusus zeggen baviaan ,maar zij gebruiken wel woorden van een baviaan.
  Zij leren die woorden van een baviaan om het tegen een baviaan te gebruiken.

  Redimusus,het onderscheppen van woorden die door de ekte sur’s geschreven zijn ,kan jij niet tegen hun/ons gebruiken.
  Wij hebben jullie door.


  Maak melding

 11. Neetjeman me boi een slager die zijn eigen vlees keurd heet het.
  Het altijd de schuld van ander terwijl de hoofd schuldige die incompetent massmoordenaar is.hij had in de jaren 80 alle macht hij was legeraLIJDER opperrechter,baas in suriname toch is het gelukt, nu probeerd hij het met die zelfde criminele oplichters vrienden van hem en weer lukt het niet, trek dan de conclussie dat jij het niet kan je ben te dom en achterlijk om land te besturen, enige wat hij heel goed kan is de clown uithangen.


  Maak melding

 12. Roy ik weet niet waar je woont,of je woont in nederland en heimwee heeft om daar te gaan wonen,maar je wil wel groot doen hier,op deze forum maar ik denk dat je echt een domme ezel bent die maar op een laag nivo zit te praten hier op deze forum,tang boeng boj,en laat je verstand maar gaan onderzoeken met je praatjes,na mie takie,


  Maak melding

 13. Beste garantie voor een baan op dit moment in SU is geen goede opleiding maar het DNP lidmaatschap.

  En tot welke puinhoop dit leidt, zien we elke dag


  Maak melding

 14. Roy maar ik zal je nooit in de pinarie laten leven als ik zie dat je echt eten nodig zou hebben hoor,want zo zijn de meeste surinamers ik weet niet uit welk hout je gesneden bent,maar dat wou ik je zeggen,ik zal je nooit met honger laten liggen,na mie takie roy mie bojke!


  Maak melding

 15. Als Eersteling en de zoon van Jozef en Maria het ministerie aansturen,zullen zulke accessen te verwachten zijn.Steeds is te horen dat ze het achtergesteld deel van het volk zijn.Geef je ze dan de leiding over iets,komen ze niet verder dan totale vernietiging van het gegevene.Want ook de oompies van Misiekaba zijn niet verder geraakt dan roven.

  Cobie.


  Maak melding

 16. Roy,
  Mag ik jou gitaar lenen want volgens mij heb jij een zeer gevoelige snaar bij onze dorps idioot Neetjeman geraakt hahanaha ai me gado
  Neetje jullie die na 32 jaren nog geloven in die meervoudige moordenaar zij Dom en achterlijk paarse-voren let wel geen Omnivoren.


  Maak melding

 17. Het gros van de leiding in het parlement en de regering is ongeletterd, dus de basisscholieren mogen niet teveel onderwijs genieten, want ze zouden nog wel eens bijdehandter kunnen worden dan de LIJDERS van het land


  Maak melding

 18. Wat voor papieren en opleiding heeft Bouterse om te kunnen functioneren als volwaardig president van Suriname: (LBO, MBO, HBO, universiteit?) of alleen lagere school en de Berm Universiteit?


  Maak melding

 19. Venetiaan :PARAMARIBO 22 nov – Dat de economie het steeds beter doet, komt niet zozeer door uitmuntend beleid nu. Dit zegt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS).

  Astrando: Vene geeft het in deze zelf toe. Regering Bouterse kan goed inspelen op de mogelijkheden op economisch gebied. Ondanks de lege staatskas en torenhoge schulden die het FRONT achter liet.
  Conclusie: Surinaamse staatskas zou door NDP leeggeroofd worden. De SRD munt zou devalueren. Suriname zou geboycot worden ( Totnutoe doen alleen FRONT en hun Baas Nederland dat helaas zonder succes).
  Predsident Bouterse zou 2015 niet halen maar tijdelijk president zijn. Nu popelen de aasgieren van het FRONT en de felbestrijders en saboteurs van suriname naar 2015 om weer voor de zoveelste keer teleurgesteld te raken in de overwinning van de NDP Bouterse en het surinaamse volk want er wordt samen gewerkt met het volk van suriname het land tot grotere hoogte te stuwen. Met deze stelling geeft Venetiaan onbewust toe hoe goed de NDP van Bouterse het doet. Als suriname 8 miljard euro aan inkomsten mag verwachten voorspel ik dat wij nederland in de toekomst rijst en geld zullen toesturen. Dat is meer dan de ontwikkelinghulp die na de onafhankelijk van suriname door nederland was toegezegd maar nederland zelf voor suriname bepaalde hoe het geld besteedt moest worden en producten van Albert Heyn verplicht was af te nemen.
  Bouterse toont dat hij met de erfenis toch goed kan inspelen dan anders was voorspeld door Vene en FRONT.

  Venetiaan: Het is eerder de erfenis die de Nieuw Front-regering naliet, die thans goed doet oogsten. Tot aan het eind van de huidige regeertermijn mag ruim vier en dertig miljard Surinaamse dollar (ongeveer acht miljard euro) aan inkomsten worden verwacht.

  Astrando: Is dat geen buitengewone prestatie van de NDP lezers en sympathisanten???????????????????????????????????
  Suriname op weg naar een echte zelfstandige natie verlost van aasgieren uit het FRONT national en nederlandse bemoeienis. Vene geeft zonder dat hij het beseft toe dat de NDP niet de amateurs van het FRONT national zijn maar in alle segmenten in de samenleving en produktie sectoren kan consolideren in de totale economie.

  Venetiaan: Niet niks en dat dankzij het strakke economische en financiële beleid van de vorige regering. Die had een relatief minder mooie start. “De huidige heeft een in kracht toenemende economie geërfd, terwijl haar voorganger was opgescheept met een neergaande economie.

  Astrando: Dat zeg je als je merkt dat je terrein begint te verliezen en geen raad meer weet over de stormachtige successen van de NDP regering en haar volk. Vene vergeet dat hij ook veel schulden en een lege staatskas heeft achtergelaten met zijn corrupte FRONT bende. En projecten die de NDP nu uitvoert een mogelijkheid was voor het FRONT maar nooit werkelijkheid werd dan een natte droom. De Wijdenbosch brug heeft gezorgd voor een neergaande economie(Vene vertelt niet waarom en wat de rede is van de neegetelde gelden voor de wb brug) omdat NDP zich toen niet meer met het besturen van het land belaste. Er was een goede reden voor een lege staatskas want nu rijdt Vene ook elke keer over de wb brug om te gaan hengelen.

  Venetiaan: Dankzij de kracht van de erfenis kan de huidige regeringsleider het volk beloftes voorhouden”, zegt Venetiaan. President Desiré Bouterse had het onlangs over een ‘gouden’ kerst.

  Astrando: Vene is duidelijk helemaal de weg kwijtgeraakt en in de war door de financiele en economische verworvenheden van NDP en president Bouterse. Suriname is gewoon goud geworden letterlijk en figuurlijk. A trong gotu noja, alla sma wani libie na ini.

  Venetiaan: Tegen die tijd moeten productiecontracten getekend worden met twee buitenlandse goudmijnbedrijven. Volgens Venetiaan is dit soort opstekers ook te danken aan de economische erfenis. Toch zou Bouterse voorzichtig moeten zijn. De staat van de economie nu mag niet verleiden tot buitensporig sociaal beleid. Het is leuk om mensen van alles te beloven, maar ook in de toekomst moet dit te betalen zijn. Dat gaat dan helemaal op voor de minder gunstige tijden.

  Astrando: NDP-Bouterse hebben geen advies van de pyamadrager Vene en Holland nodig. Deze regering en zijn leider zijn daadkrachtig en energiek genoeg Suriname naar het internationaal forum te dragen en op de wereldkaart gezet te worden. SRANANG MANG BONDRU KON NA WANG. SRANANG SA WINI. GADO DE WI FESI MANG.


  Maak melding

 20. Tijdens Venetiaans ministerschap van onderwijs nps periode heeft hij niets voor het onderwijs betekent.
  Investeren in onderwijs kan nooit kapitaalvernietiging zijn maar neemt tijd in beslag de verouderde manier te vervangen door modern onderwijs.


  Maak melding

 21. @Kolibrie, op je pik getrapt ? ook daar hebben we wel wat voor. Multifunctionele verband van Libresse, zacht en comfortabel. Dat werkt beschermend en helend.

  VERTROUW DAAROM OP UW APOTHEKER.


  Maak melding

 22. Reshma, mi gudu, God heeft je toch hersenen gegeven? Al zegt iedereen dat je op een bepaalde persoon moet stemmen, je kunt toch zelf nadenken? Als heel Nickerie je zegt dat gramaxone goed voor je gezondheid is, ga je het toch ook niet drinken?


  Maak melding

 23. Fronters julllie moeten dit nog in aanmerking nemen.
  Sinds de revo en nogsteeds maken surinamers die naar nederland komen om te studeren en werken goede indrukken. Er is geen taalbarriere maar sranangmangs hebben een goede basis en dosis kennis van het onderwijs in suriname genoten en hebben hoge posities en goede banen hier zonder extra voor te studeren in nederland. Als het onderwijssysteem niet goed was hoe zou dat dan mogelijk zijn?


  Maak melding

 24. Astrando, je hebt waarschijnlijk gelijk dat Surinamers, door het genoten onderwijs in Suriname, makkelijk aansluiting konden vinden in Nederland, maar dat wil niet automatisch zeggen dat dat in de toekomst ook zo zal blijven. Als er niet geïnvesteerd wordt in het onderwijs en het ministerie van onderwijs foute beslissingen neemt omdat de beleidsmakers op dat ministerie niet capabel zijn, is het binnen de kortste keren afgelopen met het goede onderwijs in Suriname.
  Als persoon die in Suriname de middelbare school heeft doorlopen, daarna in Nederland is gaan studeren en vervolgens in Suriname in het onderwijs werkzaam is geweest, spijt het me om te zeggen dat de opleiding op de middelbare school van tegenwoordig niet kan tippen aan de opleiding van vroeger. De huidige VWO opleiding in Nederland kan overigens ook niet aan dat van de oude AMS tippen, een student afkomstig van de vroegere AMS stond minstens op propedeuse- of kandidaats niveau, tegenwoordig staan ze meer op het niveau van een oude mulo leerling.


  Maak melding

 25. Astrando,
  Slimme mensen maken het meestal overal omdat ze slim zijn. Wie nu naar Nederland kan gaan om verder te studeren is kansrijk. Dat betekent dat diegene zelf een uitmuntende leerling is en daarbij een welgestelde familie heeft . Een doorsnee student lukt het niet te gaan laatstaan de minder gestelden. Eventuele achterstanden opgelopen in Suriname kan de betteffende student zelf wegwerken omdat hij slim is.
  Dus zeggen studenten die naar Ned. vertrekken niet veel over het onderwijsniveau van Su.
  Lijkt mij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.