Wingebied Iamgold Suriname rijker dan gedacht

50

PARAMARIBO, 19 nov – Het Canadese Iamgold heeft nog meer goud ontdekt in Brokopondo. Dit meldt de Ware Tijd. De goudader waar al wordt gewonnen, blijkt veel meer aan het edele erts te bevatten dan gedacht. Hoeveel er meer zit, wordt nog even geheim gehouden.

Iamgold denkt in 2013 precies te kunnen aangeven hoeveel er extra in de bodem zit. In elk geval wordt geschat dat het bedrijf nog zeker veertien jaar te mijnen heeft in zijn huidige concessie. Dat is aanmerkelijk langer dan verwacht werd toen in 2006 werd overgenomen van Cambior. Het verschil wordt vooral toegeschreven aan de toepassing van ‘effectievere technologie.’ In de afgelopen zeven jaar is dan ook ruim negentigduizend kilo goud gewonnen.

De huidige reserves worden geschat op driemaal zoveel als de reeds gewonnen hoeveelheid. De nieuwe reserves zijn dan nog niet eens mee gerekend. Iamgold verwacht tegen eind dit jaar een nieuwe overeenkomst te sluiten met de regering. De komende jaren zal ruim een half miljard dollar worden geïnvesteerd in productieactiviteiten. President Desiré Bouterse zei eerder dat anders dan de vorige regering, geen genoegen wordt genomen met een aandeel van ‘slechts vijf procent.’

50 REACTIES

 1. Wat merkt de samenleving hiervan dames en heren.
  Onze goud word door Blanke canadese Iamgold leeggeroofd en dada die is stil want zijn vrienden familie en partij genoten vullen rijkelijk hun zakken en die domme achterlijke paarse massa krijgt de kruimels toe geworpen .


  Maak melding

 2. @GMAP
  Broeder, terwijl de wolf en z’n consorten zich aan het verrijken zijn pinaren de meesten. pas eind vd mnd hebben ze wat geld, miendrie moeng deng mang skeer no ka…dat wordt weer geld lenen. oude schulden worden niet betaald en nieuwe schulden worden oude schulden.
  geen probleem, met de kerst geeft de wolf een feestje met gratis warme bier nanga ouroe njang….


  Maak melding

 3. Ook boutje wil zijn slag slaan bij de ondertekening van het contract,dus zal het geen 5% worden ,maar 6% whawhawha
  NDP aan de macht,dus Suriname in de uitverkoop.


  Maak melding

 4. Je kunt nog zoveel goud hebben, als je niet weet hoe een land te besturen, geen visie hebt, geen beleid kunt maken en/of uitvoeren, alleen maar hongerige wolven om je heen hebt en het ene grote feest na het andere aan het volk geeft om ze zoet te houden( want brood en spelen helpt) zal er altijd armoede blijven. de domme massa volgt het voorbeeld van de leider: als er geld is moet je ervan genieten voor de tijd dat het er is. Morgen zien we wel weer…….en is de schatkist leeg dan trekken wij ons terug om te gaan genieten van alle rijkdommen die wij hebben vergaard in korte tijd.


  Maak melding

 5. Moet Suriname daar nu blij mee zijn? Laten we eventjes de te verwachten gevolgen nagaan: Het bedrijf blijft een paar jaar langer in Suriname, het gat dat ze achterlaten wordt groter en dieper, ons milieu wordt langer en intenser vervuild, de bevolking ademt langer kwikdamp in en krijgt meer cyanide binnen en last but not least, onze beleidsmakers nemen nu genoegen met minimaal 5% (voordat ze aan de macht waren spraken ze over 12 en 15%) van de opbrengst en krijgen meer armslag om hun toiletpot te pimpen of om privé jachten en helikopters aan te schaffen. De paarse aanhang zal nu wel in koor gaan roepen: na wan hiep hiep hiep hoeraaaa!!!


  Maak melding

 6. ‘Suriname bloeit op door goudprijs’

  Zonder buitenlandse investeerders is het voor Suriname onmogelijk om de economische ontwikkeling te bewerkstelligen waar de Surinaamse bevolking zo naar snaakt.
  Suriname heeft veel verborgen natuurlijke hulpbronnen,
  maar indien deze natuurlijke hulpbronnen niet worden
  ontgonnen en geëxploiteerd dan zullen deze delfstoffen voor altijd veborgen blijven en totaal geen baat hebben voor Suriname.
  Wil Suriname niet voor altijd ‘een derde wereld’ land blijven en financieel afhankelijk blijven van anderen
  en constant het handje blijven ophouden, dan is dit de tijd om die ommekeer teweeg te brengen.

  Nu de opbrengsten van bauxiet aan het teruglopen zijn
  is het alleen maar goed nieuws dat goud nu de weg voor Suriname kan plaveien om die economische groei te bewerkstelligen.
  Bouterse heeft vele beloftes gedaan aan de Surinaamse bevolking. Maar zonder geld kunnen deze beloftes nimmer waargemaakt worden. Nu blijkt dat de goudreserves groter zijn dan in eerste instantie werd aangenomen zal dat extra inkomsten voor de Surinaamse staatskas betekenen.
  Internationale instanties hebben reeds eerder in hun vele beoordelingen over de Surinaamse economie aangegeven dat vanwege het goud, de Surinaamse economie een opmerkelijke groei beleeft, ondanks de wereldwijde recessie. Vorig jaar groeide die met ruim 5 procent. Dit jaar volgens het IMF 1,5 procent, terwijl veel andere economieën krimpen. De groei is mede te danken aan de stijgende prijs voor goud. Volgens het IMF gaat Suriname richting een middeninkomensland. Op de Human Development Index van de VN stond Suriname in 2006 nog op de 89-ste plaats.
  Door de recessie dalen bauxiet- en olieprijs, maar de goudprijs stijgt. Suriname legt volgens de internationale instanties de basis voor de periode na de Nederlandse hulp.
  Dit zijn geen ‘paarse mooipraterij’ maar constateringen van internationale economen die weten waarover ze praten.

  Met de gunstige grondstofprijzen en de daarmee gepaard gaande toenemende inkomsten voor Suriname kan het niet anders dan dat de vele beloftes van de huidige regering gerealiseerd kunnen worden.
  Tegenstanders zullen nu roepen dat de vele beloftes
  nog steeds niet gerealseerd zijn.
  Dat is zeker waar. Maar zoals ik al hierboven meldde
  heb je, om plannen en projecten uit te voeren, geld nodig
  Projecten en plannen kunnen niet van de ene op de andere dag gerealiseerd worden.
  Maar het nieuws dat de goudreserves veel meer is dan werd aangenomen zullen ervoor zorgen dat de verschillende projecten opgepakt en uitgevoerd kunnen worden.
  De voortekenen zijn voor Suriname zeer gunstig en het kan niet anders dan dat het geduld van de Surinaamse bevolking uiteindelijk zal worden beloond.


  Maak melding

 7. Dus dat, gedegen analyse. Maar ik denk dat je hier verkeerd zit. Je moet naar het besloten forum waar je met mensen van niveau kan discussiëren.

  Een klein rekensommetje leert dan Iam gold voor ongeveer 4 miljard euro aan goud heeft gewonnen. Van de door sommigen hier zo bewierookte Vene c.s. mogen wij niet hebzuchtig zijn en vroeg 5% aan de Canadezen.

  Reken maar uit waar wij vandaag de dag zouden zijn als er meer was geëist van ons goud.

  De huidige regering heeft terecht geëist dat Su meer moet krijgen anders zijn er anderen die wel in willen komen.

  En je kan het nu opschrijven we krijgen meer dan die 5% en terecht.


  Maak melding

 8. Met een beetje common sense kun je zelfs als Niet-Econoom, voorspellen dat de crisis niet eeuwig zal voortduren, met als gevolg dat de goudprijs niet eeuwig zal blijven stijgen.
  Sterker nog, die is al langzaam aan het afbrokkelen.

  Bovendien zie reacties boven:
  – het ontbreken van mankracht, kennis en kunde voor de geplande ‘projecten’
  – de gevolgen voor het milieu
  – de gezondheids-gevolgen voor de binnenland bewoners
  – het wegsluizen van de goud-inkomsten naar buitenlandse banken.
  – etc. etc. zal desastreuze gevolgen hebben voor Suriname.

  Goed bedoeld waarschijnlijk hierboven(dus dat), maar sorry, mag ik het zeggen: “Super naïef”


  Maak melding

 9. @Savioen

  De ndp regering is ook de enige regering in Suriname en in de wereld die regeert met AMNESTIE aan zijn zijde!
  En Amnestie is van toepassing op CRIMINELEN!!
  Zeg deze AMNESTIE je dan niks over deze ndp regering die jij zo heilig vindt?!
  Het is een criminele ndp regering die regeert in Suriname ,of je moet echt een voorliefde hebben voor de criminelen om andersom te denken dan de rest van ons.


  Maak melding

 10. Pongosaqoui mi gudu,

  jij hemelt @dusdat om haar/zijn knip/plakwerk,…nodigt hem/haar uit naar jou besloten intelligente besloten club, terwijl jij niks door hebt!!!

  wat doe jij hier 🙂 🙂


  Maak melding

 11. geluk dat de prijs voor goud hoog is, SU verdient goed geld ermee echter vist het grootste gedeelte van het volk achter het net. zij delen niet mee in de weelde.

  Nadeel is wel dat dat er nog meer kwik gebruikt zal gaan worden, dus de sterfte percentage aan kanker gaat oplopen.


  Maak melding

 12. het is echt triest gesteld met ons surinamers die in nederland wonen en makkelijk praten hebben hoor.
  er komt genoeg werk gelegenheid en valuta het land in .
  ik vindt dat sommigen van mijn land genoten steeds negatief praten over suriname .je vraagt je af…zijn deze mensen wel naar suriname geweest .in bepaalde opzichten vindt ik de regering bouterse goed werk verrichten ,weer in andere gevallen niet .maar als het om het binnen halen van buitenlandse investeringen denk ik niet dat welke regering dan ook het volk zou willen benadelen .venetiaan kreeg vijf procent van het goud deal met een van de goud bedrijven terwijl deze nieuwe deal meer op levert waarom dan weer negatief praten .lekker in je ivoren toren zitten en de lakens uitdelen kan een ieder .ik hoop van harte dat dit werkgelegenheid en valuta binnen brengt waar het volk profijt van heeft in plaats luisteren naar praatjes .
  volgens mij zijn sommigen hier verslaaft aan die nederlandse hulp en blijven ze maar hopen op hulp .


  Maak melding

 13. @Dusdat en vele anderen, ga nou eens onderzoeken waarom die 5% toen was aangenomen.

  =Al die moderne goudbedrijven zijn niet van de belastingbetaler van Suriname gebouwd dus dat geld moet terug verdiend worden.

  =Aangezien een stelletje boeven het land regeren vraag ik mij af hoe dat geld verdeeld gaat worden.

  =Ooit kelder de goudprijs weer dan zal ik zien wie echt vooruit gaat komen zonder een goed opleiding.


  Maak melding

 14. Het is echt triest gesteld met onze Surinamers die in Suriname wonen en makkelijk hebben hoor.
  Ze worden dag in dag uit bedonderd door een crimineel die zich president noemt en toch praten zij positief over die schoft die zijn zakken rijkelijk vult met gemeenschapsgeld.


  Maak melding

 15. Blij om dat te horen, maar er wordt alleen maar slim gespeeld met de recht matige aandeel dat SU moet krijgen.
  Eerst was het Cambior en hij maakte winsten, maar alleen om de winsten te ontduiken werd zogenaamd gezegd dat er geen winsten waren en het bedrijf werd zogenaamd verkocht aan I am Gold, terwijl hetzelfde mensen en aandeelhouders zijn alleen met andere namen. Altijd hoor je van hun, ze gaan zoveel miljoenen/miljarden USD investeren of hebben geinvesteerd.
  Wie houd wie voor de gek. Wanneer een bedrijf geen winsten maakt, is het ook onmogelijk om toch grote investeringen te blijven plegen. Niemand en ook niemand gaat een bedrijf runnen op verlies.
  Ik hoop dat ze eerlijk en prettig zullen werken aan een nieuwe overeenkomst, omdat 5% niet meer kan.


  Maak melding

 16. @ alleen

  “gaan jullie op de stoel van de regering zitten en bewijs dat jullie wel 51(suriname) om 49 voor Iam Gold binnen halen”

  Nee alleen niemand gaat op de stoel van de regering zitten. Er wordt alleen vast gesteld dat tussen beloven en presteren een groot verschil zit.

  BAAS heeft belooft dat hij Veeeeeel meer dan 5% zou binnen halen (ik geloof dat hij 10 talen procenten belooft heeft). BAAS slaat nu met de vuist op tafel en zegt dat er voor Kerst een deal MOET zijn en dat 5% het minimum is. Ofwel tussen kraaien op de Berm en nu presteren zit een heel groot verschil. De mijnbouwers gaan echt niet veel meer betalen omdat BAAS nu al 2,5 jaar onderhandeld. Welke goudmijn zal nu nog meer betalen dan het minimum dat BAAS als bodem in de markt gezet heeft.


  Maak melding

 17. @GMAP, wij Surinamers staan zelf al jaren toe dat de elite zichzelf verrijkt, kolder lopen te verkondigen en grondstoffen winsten naar buitenlandse bedrijven verdwijnen! Wat doen wij ertegen? Wij stemmen weer braaf op dezelfde partijen die ons belazerd hebben!


  Maak melding

 18. Ik begin steeds meer de indruk te krijgen dat de regering Venetiaan uit een stelletje zwakkelingen heeft bestaan.Suriname bezit het goud en het land casht slechts
  5% van haar rijkdom.Ik steun baas Bouta met zijn claim.Suriname moet minimaal 50+1% cashen.


  Maak melding

 19. mijn surinaamse land genoten die suriname een warm hart toedragen …maken jullie je niet druk!!!!het zijn front en die redimusus die ongerust en in paniek raken en nu paniek voetbal spelen .

  ding redimusu broeia ze weten niet welke kant ze op moeten kijken als ze positief nieuws horen .
  onze president doet goede zaken ,hij is er klaar voor straks gaat hij ondertekenen voor werkgelegenheid en buitenlandse valutas .max nijman takie …jaroesoe mik ding kang trong kiriekang …vene heeft geen goed voorbeeld gegeven aan zijn achterban en dat is nu een hebie geworden voor deze redimusus .
  ze slepen er mee rond maar alleen achter die pc .werken doen ze niet …henk molenaar en redimusus …voor mensen die pessimistisch willen blijven denken …ook jullie gedachten gang respecteert paars ….maar als jullie redimusus en fronters het land zouden moeten regeren dan zou suriname pas echt leeg lopen .

  strede strede wie no sa vrede gado de wie vesie mag .herie libie te na dede pero sa vetie gie sranang .

  bouta kraktie mie mang


  Maak melding

 20. @pero,..pero of te wel sra of te wel patrong of te wel paraman ,..wacht maar tot Bouterse de geldkraan dicht draait en je geen rijst met kip meer zal krijgen,.
  NDP = njan nanga dringie partij,….soso rooof nanga foefoeroe


  Maak melding

 21. Dusdat, of je bent een beetje naïef of je hebt te veel van het witte spul, dat via doorvoerhandel vanuit Columbia via Suriname naar Europa wordt gesmokkeld, opgesnoven. Jij neemt zonder meer aan dat het extra geld door de huidige regering geïnvesteerd zal worden om de beloften, gedaan door Baas, waarheid te doen worden. Beste Dusdat, ik zal je maar uit die droom halen; de kans is groot dat het geld niet wordt gebruikt om de beloften waarheid te doen worden, de kans is veel groter dat het geld verbrast zal worden aan snoepreisjes, extra geld voor het kabinet van de president, cadeautjes aan politieke vriendjes, parades in alle uithoeken van het land en dat soort vluchtige onzin. De inhaligheid van sommige ministers in dit kabinet kent bovendien geen grenzen, men zal eerder gepantserde wagens aanschaffen of weer eens een toiletpot nodeloos pimpen dan het geld, van deze toevallige meevaller, nuttig aanwenden om Suriname nu eens eindelijk een duurzame economische ontwikkeling te garanderen. Precies zoals we niet veel tastbaars kunnen laten zien dat meer dan 70 jaar bauxietexport ons heeft opgeleverd, zullen we straks wanneer het laatste restje goud uit de bodem is gehaald, ook niet veel tastbaars kunnen tonen wat wij aan het goud hebben overgehouden, of het moeten de malariamuggen zijn, die in de ontstane broedplaatsen, welig tieren. Waarom zou Suriname niet zelf het goud kunnen winnen, we kunnen toch zelf aardolie winnen wat volgens mij een veel moeilijker proces is, we doen het niet omdat het te veel tijd zou kosten om zelf de goudmijnbouw te ontwikkelen, het is veel sneller verdiend om buitenlanders het voor ons te laten doen, deze en vorige regeringen denken eerder in termen van ‘hit and run’ en ‘na ons de zondvloed’ dan door eigen inspanningen veel langzamer en duurzamer ontwikkeling brengen voor het volk. Ik zie het geld, nu in ieder geval niet, geïnvesteerd worden in verbetering van onze infrastructuur (de dijken zijn on hold), ons onderwijs (steeds problemen met weer een andere minister van onderwijs) en in onze duurzame economische activiteiten (rijstboeren krijgen de toegezegde subsidie niet, vleesproductie wordt weggeconcurreerd door import van runderen en kippenvlees). Als we er over 30 jaar nog zijn dan spreken we elkaar weer over dit onderwerp om te zien wie er gelijk heeft gehad. Ik hoop echt voor Suriname dat ik ongelijk krijg, maar ik heb er een zwaar hoofd in, want met dit regeer team zie ik het niet gebeuren..


  Maak melding

 22. Ik ben heel voorzichtig met dit soort feiten en zeker als dit naar buiten komt als D.Bouterse een extra begroting voor zichzelf liet aannemen in het parlement.

  Door dit nu zonder verdere verificatie de ether in te slingeren wil crimineel Bouterse de kritiek op hem als de president die alleen aan zijn belang en die van zijn familie denkt doen verstommen.Hij schijnt nu gehoord te hebben dat zelfs zijn stomme achterban hem openlijk van zelfverrijking beschuldigt.

  D. Bouterse is niet te vertrouwen, landgenoten laten jullie jouw hoofd niet op hol zetten door een criminele moordenaar president.Er is terecht veel kritiek op deze moordenaar die gewoon 81 miljoen srd uit de staatskast opeist.

  Ik ben nooit vergeten hoe wij in de lange rij stonden voor een flesje spijsolie, het was deze moordenaar die ons jaren liet lijden.Mijn vader die 40 jaar gewerkt heeft voor de overheid heeft nu door deze moordenaar een pensioen van amper 400 srd per maand door de geldontwaarding door Bouterse’s revo veroorzaakt.

  Bouterse heeft ooit alle macht in Suriname gehad en toen duwde hij Suriname de afgrond in, denken jullie dat hij het nu beter zal doen, ik niet.
  Hij heeft teveel landgenoten vermoord, van hem is het goed zo in Suriname.Het volk moet doen blijven daarom kraait hij om de zoveel tijd iets uit die de domme massa bezighoudt en kan hij lekker zijn gang gaan.

  Een paar voorbeelden:
  – al die investeerders die stonden te trappelen om te komen investeren, waar zijn die
  – iedere scholier zou een laptop krijgen, niets van waar
  – er zouden 20000 huizen gebouwd worden, nog 300 is gebouwd
  – oh ja hij gaat de AOV nu 500 srd verhogen naar 1000 srd en op nieuw gelooft de domme massa, men vergeet dat er dankzij Venetiaan men nu AOV maandelijks krijgt uitbetaald
  – nu veel meer goud aanwezig en de domme massa hapt toe.Hij zou de overeenkomst met Iamgold openbreken en meer dan 5% eisen, heeft dat zelfs geprobeerd nee helemaal niet.

  De criminele moordenaar wordt oud maar zijn streken verliest hij niet. Erg jammer dat die domme massa hem blijft geloven.


  Maak melding

 23. Wat ik voorspel in de toekomst in de relatie suriname nederland begint zich al bij ex-kolonisators Spanje en Portugal voor te doen. Zij zullen hulp vragen bij hun vroegere kolonieën in zuid-amerika om de crisis in hun land op te lossen. Suriname kan de mogelijkheden vanwege een tekort aan technocraten niet voor 100% benutten de goudvoorraad en houtexploatie en andere natuurlijke hulpbronnen. Maar als de economische groei zich zo blijft voortzetten word Suriname binnenkort ook een welvarend land. Nederland heeft het heel moeilijk op dit moment en de staatsschuld blijft maar oplopen en volgt Frankrijk binnenkort op als zorgkindje van Europa ondanks het feit dat zij zoveel geld pompen in de europese pot en minder ontwikkelingshulp naar landen gaan waar dat nodig is en waar Nederland het lobbyen ook moeilijker maakt haar exportproducten kwijt te raken. Nederland geeft maar verwacht met de ander hand ook weer haar deel.
  Met Bouterse aan het roer in Suriname weet Nederland dat zij geen kans maken ook een graantje mee te pikken van Surinames welvaart op de wereldmarkt op dit moment.
  Bouterse gaf al een teken naar Kwakoe toe met de financeile hulp dat het Suriname voor de wind gaat.
  Op dit moment geniet Suriname internationale waardering
  en bekendheid en willen vele naties samen werken met een land dat groeit op de wereldmarkt. En dat Suriname
  nu voldoende merken in zijn internationale marktafzet.
  Het ontbreekt Suriname nog aan intellectuelen om het markeconomisch vraagstuk meer tot ontwikkeling te brengen. De juiste prioriteiten moeten gesteld worden en moet men investeren in beton, onderwijs, kennis en innovatie.


  Maak melding

 24. Als Fronters beginnen met Suriname verkopen dan moeten zij als eerste de verantwoordelijke regering van Vene en de AASGIEREN ter verantwoording roepen die deze hongerloon overeeenkomst met het Het Canadese Iamgold
  hebben gesloten. 5% aandeel is toch belachelijk en verkopen van jou rijkdommen aan imperialisten de vijanden van elke revolutie. Het FRONT is verantwoordelijk voor deze “verkoop Suriname”overeenkomst aan de canadezen. Er moet onderzoek komen want als een regering tot zo een ondoordachte daad en misdaad over gaat moet er TJUKU in het spel zitten. Front interesseert het niet hoe goedkoop zij Suriname verkopen. In het verleden ging veel van onze rijkdom ook gratis of goedkoop naar Nederland. FRONT heeft sinterklaas weer in Suriname geintroduceerd en proberen haastig nu met hun spreekbuis Vene dit af te schaffen om hun slecht verleden schoon te vegen. Maar wi no dong.


  Maak melding

 25. i am gold legt het zo op een presenteer blaatje en wij su. slapen vrolijk verder..

  denken kunnen we niet

  daar is ons hoofd niet op ingericht..

  ontwikkeling, weelde, welvaart, rijk-dom ,bezittingen, interesseren ONS su geen enkele male moer..

  behalve STELEN van anderen, ROVEN van anderen ,grond pikken van anderen, verkrachten van ander-mans dochter daar zijn wij su. kampioen in..

  dat i am gold het land leeg rooft,zien wij su niet in..

  we staan er bij en kijken er naar,dat wij su arm onder ontwikkeld dom achterlijk blijven,nemen we op de koop toe..

  kijk maar naar al onze regerings vertegenwoordigers,allemaal criminelen in het lands apparaat..


  Maak melding

 26. In Suriname wonen er géén integere mensen !!! Wij kunnen dat weten hé…………….. Dat zie je keer op keer!!!.

  Het zijn één stelletje loezers bij elkaar.Maakt niet wat voor etniciteit die gasten hebben. Waar mee je om gaat,………..daarmee wordt je besmet he ??? En de paarse blinde makke lammetjes kijken er naar én zwijgen.

  Déng No Loby á Kondre……Deng Loby soso á Goedoe Fa Kondré !!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid)


  Maak melding

 27. R.Larbaldoer ,
  En vooral wat jij tussen haakje heeft geplaats schittert het van afwezigheid bij jouw persoon !!!
  Zelfs leGMAPje heeft dat kunnen constateren , hahahaha
  Nemisty !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

 28. Maandag 19 november 2012 om 12:19 uur, door GMAP
  Wat merkt de samenleving hiervan dames en heren.
  Onze goud word door Blanke canadese Iamgold leeggeroofd en dada die is stil want zijn vrienden familie en partij genoten vullen rijkelijk hun zakken en die domme achterlijke paarse massa krijgt de kruimels toe geworpen .

  GayMAPP,
  Je zeurt, je woont hier niet, het is ver buiten jou competentie! Ga op de Antillen orde op zaken stellen jo mariku jo.


  Maak melding

 29. Het siert onze president Bouta dat hij opnieuw met IAMGOLD wilt gaan onderhandelen over hun goudconcessie. Jammer dat hij daarbij direct ook met vuil gooit naar de vorige regering. Ik denk dat hij dat niet nodig heeft. Sterker nog, misschien kan hij proberen met zijn eigen zonden in het reine te komen, dat kan hem sieren!
  En de vraag is niet of het hem gaat lukken om de marge van SU te verhogen naar 10%, want dat lukt hem wel. De vraag is: aan wie komt dat extra geld ten goede?


  Maak melding

 30. henk molenaar jullie redimusus kunnen suriname alleen maar naar de afgrond begeleiden…als het volk front nog vier jaar zijn zin had gegeven had somo alias tjekre tjekre en lonnie suriname als prive eigendom in bezit .
  vene was machteloos men hij had zijn partij verwaarloost ten gunste van die lonnies en die tjekre tjekre somo
  javanen .vene moes begrijp dat te kauw njang a moesoe gie asie passie .
  nps behoort tot het verleden .


  Maak melding

 31. Beste Pero, dat is op dit moment al het geval. Misschien begrijp je het niet helemaal, maar Somo heeft de sleutel van deze coalitie in handen. Als hij er met zijn VA uitstapt, is het afgelopen met deze regering. Niet dat ik blij ben met welk scenario dan ook, want of je door de hond of de kat gebeten wordt, dat is om het even.

  Het gaat erom of er wel eens studie is gedaan naar de hoeveelheid Surinaams goud dat illegaal de grenzen over wordt gesmokkeld. Dat is volgens mij meer dan die 5% waar nu over gesteggeld wordt. Als daar eens paal en perk aan gesteld wordt kunnen we verder praten. Op dit moment is die hele zogenaamde Ordening Goudsector een grote farce, zoals zovele andere z.g. maatregelen die door deze regering genomen zijn.
  Op dit moment worden de rijken alleen maar rijker en de armen alleen maar armer. Open your eyes en kijk en luister goed naar het volk en niet daar die zogenaamde regeringsleider(s) van jou.


  Maak melding

 32. Blaka bakra

  Wat klets jij dom,’bouterse heeft aan gegeven dat 5%het minimum is,en hij staat erop dat het veel meer moet zijn en gaat worden.

  Hierbij wens ik bouterse wijsheid toe.


  Maak melding

 33. Canada gaat zich aan die voorwaarden van bouterse moeten houden ,als bouterse zegt dat Su 51% wil en canada niet eens is,dan moeten zij maar oprotten.jij zou het ook niet leuk vinden als er een vreemde in jou huis komt en leeg begint te roven,.
  Venetiaan heeft een groote fout in het verleden gemaakt om een deal van 5% met die canadezen aan te gaan ,,laat hij maar uitleggen waar die bedragen van de afgelopen jaren naar toe is gegaan,,.


  Maak melding

 34. niet zo negatief praten mang .wij zijn een jonge natie en eeen jonge natie begint nu pas te te kruipen en te lopen wel moeizaam hoor …ma ai go .hier in nederland duimen een aantal surinedl teveel dat het slecht gaat in su omdat er niet een gezinde regering aan de macht is .
  jullie zijn geen democraten anders hadden jullie het surinaamse volk gerespecteerd .waarom zeggen jullie dat die mensen die op paars hebben gestemd dom zijn.
  in amerika zijn dan de aanhang van romney ook dom dan .
  in nederland zijn dan de aanhang van cda ook dom ze hebben allemaal verloren..of zijn deze surinedl zo dom.
  suriname is goed bezig ze moeten door gaan op de weg die ze hebben ingeslagen .zolang het een democratische weg is ,is er niks mis mee .nederland wil een marionet regering zonder de mandaat van het volk en zo werkt het niet .ze kunnen roepen wat ze willen het surinaamse volk in suriname bepaalt niet dat handje vol surinederl en nederland bepaalt .nederland gaat vroeg of laat bij suriname aankloppen let maar op .het lijkt grootspraak maar nederland denkt dat zij voor suriname kan bepalen maar als surinederl ben ik blij dat suriname niet toe geeft .hoe is het mogelijk dat een regering die door zijn volk gekozen is gaat willen bepalen wie het voor het zeggen krijgt .ik ben geen groot voorstander van bouterse maar ik vindt hij doet het goed en het volk heeft bouterse gekozen .nederland is rijk en tegelijk arrogant .suriname is niet rijk maar moet zijn trots hebben anders zal het niet gerespecteerd worden en ik ben blij dat ze het been stijf houden .desnoots ergens anders haar heil zoeken .ik ben in mei naar suriname geweest met mijn vrouw en weet dat er veel ten goede is verandert ik hoop in februari weer naar toe te gaan .


  Maak melding

 35. @ GMAP: die blanke canadezen hebben misschien een te goede deal met suriname in hun belang, maar ze betalen nog steeds 160 miljoen usd aan belastingen per jaar. Terwijl die negre surinamers en brasjongs nog veel meer goud uit suriname stelen en slechts enkele honderdduizenden usd aan belasting betalen…….

  Volgens de IMF is de hele illegale goudhandel in suriname 2x zo groot als de hele suriname economie, dat is dus 8 MILJARD DOLLAR USD


  Maak melding

 36. De 5% moet wel bijgesteld worden, omdat de goudmaatschappijen grote winsten maken maar de grootste verliespost is toch de illegale goudwinning.
  Dat probleem kan deze regering niet oplossen, is gebleken. Als ze de vieze vuile straten van Paramaribo niet schoon kunnen houden, hoe wil je dat ze de echte problemen oplossen.
  Paramaribo= stad van bloemen. Bloemen???? Beton, vuilnis en stank zal je zeggen. OVERAL.


  Maak melding

 37. de hoofd verdachte december moorden,had bij het begin

  van deze regerings periode altijd gezegd,dat hij geen

  genoegen neemt met minder dan 50 % anders geen deal..

  nu staan we aan de voor-avond om deze deal te tekenen

  en ben benieuwd wat het gaat worden..


  Maak melding

 38. Veel geschreeuw en weinig wol. Voor een goede deal moet je goed kunnen praten en dus goed kunnen nadenken. Dat kan niet met zo’n dikke gezwollen kop en een obesitas buik.

  “Brada nanga sa, ik heb ‘ t vo jullie geregeld, 50 % . Jullie horen toch! Ma 25% is vo mij en me moeite die ik gedaan heb Die andere 20% is vo me brada Abraham. Die man krijgt zoveel shit over zich heen. En die 5% is nu echt helemaal van jullie. voor iedereen een gouden tand! Dan na hiep hiep hiep
  Laat me nu horen wie jullie Baas is???


  Maak melding

 39. Beseft men niet dat wij nu opgezadeld worden met de tekortkomingen van El Vene ???
  Het was El Vene die de overeenkomst had getekend met de Canadesen .
  De verhouding is 05% voor Republiek Suriname (incl. commissie voor El Vene ) tegenover 95% voor de Canadesen .
  En naar jullie optiek deed El Vene het heel goed .
  Ligt het soms bij El Vene of bij jullie dat 05% maar 5 stappen verwijdert is van 0% ???
  Indien jullie dat niet snappen , heeft mijn persoon een zware crisis (Hahahahahahahaha)
  Ai Baja , alleen door het puin ruimen die El Vene en Sardjoe hebben gelaten komen wij echt nog niet aan regeren toe .
  No Span , dat m’eki unu de !!!
  KRAKTI NANGA SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 40. Wij kunnen zelf het Goud winnen waarom laten wij alles over voor buiten staanders begin met eigen mensen op te leiden en 5% of 15% kan niet of kan voor de Canadese

  Dat vindt ik belachelijk!!!


  Maak melding

 41. surinam patriot ,
  het zou mij echt niet verbazen als jij en consorten straks ook durft te beweren dat de huidige President , middels bedreiging met een UZI , jouw El Vene had gedwongen en gemarteld om de deal met de Canandesen te ondertekenen .
  Benne benieuwd en vol van verwachting klopt mijn hart!!
  I AND I LOVE SU , ZONDER REM !!!
  RECHT EN WAARHEID MAKEN VRIJ , DOSSIERS SURINAME VRIJ , NU !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.