Vandaag hoorzitting arrestanten Sinterklaasintocht 2011

26

Na de arrestatie van Jerry King Luther Afriyie en Quinsy Gario bij de intocht van Sinterklaas vorig jaar, heeft het OM op 18 april jongst leden bepaald dat het dragen van een T-shirt met de leus “zwarte piet is racisme” geen strafbaar feit is.

Burgemeester Arno Blok (VVD) en zijn agenten hadden hen niet mogen aanhouden. Er is een onafhankelijke commissie in het leven geroepen die een grondig onderzoek gaat doen naar het voorval in Dordrecht. De hoorzitting met Jerry King Luther Afriyie en Quinsy Gario door de commissie vindt vandaag (maandag 19 november) plaats in Dordrecht. De hoorzitting is niet openbaar.

“Zolang de uiterlijkheden die refereren aan het Nederlandse verleden van slavernij en kolonialisme nog steeds bestaan en getolereerd worden, blijft Zwarte Piet racistisch en zal kritiek op de figuur blijven bestaan” aldus de stichting in oprichting ‘Nederland Wordt Beter’. In het kader hiervan presenteert de stichting Arie Boomsma, Fresku, Kleine Viezerik en vele anderen in een video van de ‘Zwarte Piet is Racisme’ campagne:

26 REACTIES

 1. =Ik vind alles zo jammer, omdat ik op school geleerd hebt dat Pieterbaas een blanke man was en via de schoorsteen een cadeautje wilde brengen voor een kind. Omdat hij uitgegleden was en zwart was geworden heeft men vanaf die dag toen gezegd “zo zwart als roet”

  =Mensen toch laten wij de kinderen leren trots te zijn op wie je bent en zorgen voor een goed diploma.

  =Alle mensen die vandaag reageren met het feit dat het racisme is is het volgende::

  -Mag je kind in de toekomst niet meer mee doen met sinterklaas


  Maak melding

 2. Natuurlijk mag mijn kind meedoen met Sinterklaas. Veel te leuk feest! Met Sinterklaas is helemaal niets mis. Het is de kleur van zwarte piet. Zwarte piet is zwart verdriet.
  Geef de pieten een vrolijke kleur en weg is het probleem. Iedereen blij.
  Schoorstenen bestaan trouwens niet meer. Het feest moet ook met de tijd meegaan, zich aanpassen aan de multiculturele samenleving! Daar is Nedrland toch altijd zo trots op?


  Maak melding

 3. Er zijn zoveel zaken scheef in de maatschappij en de wereld, als men de weinige tijd die men heeft aan dit soort zaken besteedt, zal er zeker geen tijd over blijven om je financieel-economisch te handhaven.

  Men moet hoofdzaken in het leven en bijzaken in het leven goed kunnen scheiden en onderscheiden, verstandig met de tijd/tijdsbesteding om gaan om de gestelde doelen te realiseren.

  Te a wojo jagie, oe moes loekoe fa a serie go.

  De tijd wacht op niemand en de tijd haalt iedereen in.


  Maak melding

 4. Ik vraag me af hoe de in Duitsland woonachtige Nederlanders het zouden vinden als op 4 mei bij de herdenking alle kinderen verkleed in soldatenuniform op school zouden komen om WO2 te gedenken, de viering van de bezetting van Nederland. Wrang!
  Ongeveer dat gevoel heb ik bij Zwarte piet. Via een kinderfeest uiting geven aan de onderdrukking, ook al is dat niet direct de bedoeling van het feest.
  Het is niet meer van deze tijd. Let wel, de verschijning van ZWARTE PIET.
  Sinterklaas mag blijven met witte of gekleurde pieten. Zo simpel opgelost.


  Maak melding

 5. Stinterklaas is voor Nederlanders in Nederland een hoofdzaak. Waarom mogen ze hun feest niet vieren.

  In Suriname is het een bijzaak of gewoon niet vieren.

  1 juli is in Nederland een dag die niet wordt herdacht, in Suriname is dat wel een belangrijke dag.

  Nederland is geen Suriname. Suriname is geen Nederland.


  Maak melding

 6. Beste Passant,
  Van wie mag Nederland geen Sinterklaasfeest vieren? Waar maak je dat uit op?
  Als mensen aangeven dat ze worden gekwetst door 1 facet van het feest dat je makkelijk kunt aanpassen, wat houd Ned. dan nog tegen?
  Het Sinterklaasfeest heeft een racistisch trekje. Haal dat weg en er is niets aan de hand. Kunnen we allen veel lol hebben samen.


  Maak melding

 7. =Dezelfde “zwarte” mannen en vrouwen die elk jaar vinden dat het onder racisme valt trouwen met een blanke.
  =Mogen hun kinderen dan wel of niet het sinterklaasfeest vieren.

  =Racisme is dicht bij huis zonder dat je het weet, maar nee de ander spreken wij aan.

  =Wees trots op je zelf.


  Maak melding

 8. Als Fronters beginnen met Suriname verkopen dan moeten zij als eerste de verantwoordelijke regering van Vene en de AASGIEREN ter verantwoording roepen die deze hongerloon overeeenkomst met het Het Canadese Iamgold
  hebben gesloten. 5% aandeel is toch belachelijk en verkopen van jou rijkdommen aan imperialisten de vijanden van elke revolutie. Het FRONT is verantwoordelijk voor deze “verkoop Suriname”overeenkomst aan de canadezen. Er moet onderzoek komen want als een regering tot zo een ondoordachte daad en misdaad over gaat moet er TJUKU in het spel zitten. Front interesseert het niet hoe goedkoop zij Suriname verkopen. In het verleden ging veel van onze rijkdom ook gratis of goedkoop naar Nederland. FRONT heeft sinterklaas weer in Suriname geintroduceerd en proberen haastig nu met hun spreekbuis Vene dit af te schaffen om hun slecht verleden schoon te vegen. Maar wi no dong.


  Maak melding

 9. Help liever kindersterfte over de hele wereld tegen te gaan inplaats mee te doen aan deze mega stunt van commerciele domheid. Sinterklaas heeft geen functie dan wel de handel in speelgoed en geschenken te stimuleren.


  Maak melding

 10. Forummers, Odi odi.

  Er is altijd een oplossing voor dit probleem.

  Wat dachten jullie van de (kleintjes) van Vader Abraham?

  DE SMURFEN: EN DIE ZIJN BLAUW.

  En dat vinden alle kinderen met hun Omaatjes en Opaatjes in Nederland heel leuk hoor.

  Ook onze lieve (sra-JUDESKA) kan zich verkleden als een BLAUWE hulp SMURF.

  Forummers er is meer en belangrijker nieuws dan bovengenoemd artikel.


  Maak melding

 11. sinterklaas feest gevierd op de openbare lagere school te derde rijweg kwatta van 1970 tot 1975… wij wisten niet beter; het is en blijft een kinderfeest. dit feest staat los van de slavernij. carnaval uit brazilie is eerder een feest dat afgeleid is en door zwarte mensen uit brazilie en later een wereldfeest werd. ik hoor nooit iemand klagen over een zwarte feest; dat carnaval en juist vind ik dat eerder wel is…mensen die zich gediscrimineerd voelen of ervaringen hiermee hebben; kunnen zich met sinterklaas identificeren als discriminatie; maar sinterklaas kwam uit turkije en nam de tulp mee naar holland…en de voc ging naar afrika bij de krijgsheren mensen kopen om op de plantage in suriname en elders te werken, dat was niet de schuld van zwarte piet…negers schamen jullie, want nou maken jullie zichzelf elk jaar in nederland belachelijk; als het hier niet bevalt in nederland te wonen, dan donder je maar op…..weer naar afrika en gaan je maar weer terug naar die krijgsheren die jullie op de boten liet varen en niet de stoomboot uit spanje, maar de stoomboot uit afrika van de voc..


  Maak melding

 12. @booster

  Booster niet Sint en de Piet zijn schuldig.
  De Negerzoen was ook niet schuldig.
  Het zijn mensen met name sommige autochtone nederlanders die veel meer dan deze events gaan identificeren met allochtonen en steeds hele gemeenschappen criminaliseren en woorden als loverboy ook met een negatieve lading bestempelen. Het moreel onder de gemeenschap hier in Nederland is aan het inboeten. Je mag tegen je medemens geen vergelijkingen trekken tussen negerzoen en een allochtoon
  Zwarte Piet en een allochtoon. Waarschijnlijk ben jij daar gelukkig mee maar hou rekening mee dat de meerderheid in deze veranderende samenleving niet blij hier mee is. Nederland moest weten dat met een gemengde samenleving op komst bepaalde tradities niet meer passend zouden zijn in het denken en doen van de totale gemeenschap die ook nederlanders zijn in deze moderne tijd. Het is geen nederland van de jaren 50-60 en zelfs 70 meer. Maak je misbruik door te pesten en vergelijkingen trekken tussen negerzoen en zwarte piet dan vind ik het terecht dat een gezonde samenleving deze tradities niet verder kan toelaten.
  COMPRENDE?


  Maak melding

 13. Ira, nu moet je de wereld niet op zijn kop zetten, als je als zwarte zegt dat je niet met een blanke zou kunnen trouwen (of het je kinderen verbiedt), ben je racistisch en niet omgekeerd. Je maakt er namelijk geen probleem van als je met iemand van een ander ras kunt trouwen als je elkaar op de eerste plaats als mens ziet.

  Als het fenomeen Zwarte Piet niet racistisch is dan daag ik Rutte uit om bij zijn eerstvolgende bezoek aan Obama in het Witte Huis, naast een kaasmeisje en een tulpenmeisje ook een Zwarte Piet mee te nemen als typisch Nederlandse cultuuruiting.


  Maak melding

 14. Als ik de verschillende reactie’s lees, krijg ik werkelijk kippenvel en een diep gevoel van schaamte.
  Is dit de reactie’s van me sranangpeople’s??(En de rest)
  Kennen wij allemaal de geschiedenis van zwarte piet wel??
  Weten we allemaal dat Zwarte piet een vrijgekochte slaaf was van ST.Nicholaas??(Turkije?)
  Die vervolgens uit dankbaarheid voor hem is gaan werken??

  Wij die ons beledigt voelen identificeren ons niet met het Fenomeen zwarte piet maar vinden het wel belachelijk en respectloos dat zwarte piet ons ras voor moet stellen!!!
  Dat er een verhaaltje is verzonnen voor de kinderen dat ze zwart zijn geworden door het roet uit de schoorsteen:Fijn.
  MAar wij zeggen gooi dan een paar Roetvegen op het gezicht van zwarte piet ongeacht welke kleur degene heeft die zich als zwarte piet voordoet.
  De kinderen zullen het feest heus nog wel leuk vinden hoor!!
  En dan zijn de volwassenen die elk jaar de pijnlijke confrontatie met zwarte piet hebben ook blij.
  #simpel#ZaakOpgelost.

  En ik vind mie blakka brada nanga sisa if wang 2 sma wang fit gie deng rutu.
  If wang 2 sma e fet om justice .
  Alleen fu kang jep bung furu sma sang atie e broko om a feit disie.
  Alleen fu kang fet gie ung blakka sma brada nanga sisa.
  U no wakka ab somin negatief comentaarr na tap deng sma dati.
  Ung blakka sma ab wang san fanowdu en dat na unity.
  Pref u bondru makandra,fu kang snap tranga ien a maatschappij en niet alleen in Nederland maar ook in Suriname.
  Ik ga op Nederlandse Forums en dan zie ik ze praten over,Nou surinamers moeten al helemaal niks zeggen want in hun eigen land komt discriminatie nog erger voor, kijk maar naar het antiehomo beleidt.
  Ok klopt antie homo beleidt kan ook niet nee,is ook discriminatie ma we moeten samen vechten om alles recht te krijgen.
  We zijn er nog lang niet.
  En als mensen zich ergens gediscrimineerd om voelen mogen ze best hun mening daarover uitten en mogen ze best gehoord worden.

  Waarom vinden andere landen het zo vreselijk dat dit in Nederland gewoon kan??
  En un egi blakka brada nanga sisa ne spang??
  Kom op hor!Dit moet afgelopen zijn!!!


  Maak melding

 15. Kenmerken van Zwarte Piet

  Volgens de overgeleverde traditie komt Zwarte Piet tijdens het Sinterklaasfeest in december de cadeautjes brengen. Hij klimt door de schoorstenen van de huizen wanneer de mensen slapen.
  In de aanloop naar het feest wordt Piet herhaaldelijk gesignaleerd. Zwarte Piet is een kindervriend, dit en het verspreiden van snoepgoed is een van de belangrijke taken. Het strooien van pepernoten en ander strooigoed is zijn specialiteit. Verder treedt Zwarte Piet op als hulp van Sinterklaas om bijvoorbeeld zijn boek of staf vast te houden. Sommige Pieten kunnen ook heel goed jongleren, op handen lopen of op een eenwieler fietsen. Tijdens pakjesavond bonst Zwarte Piet hard op de deur en laat zakken met cadeautjes achter.
  Zwarte Piet droeg eerder een roe en een zak met snoepgoed. Sommige kinderen zijn bang voor Zwarte Piet. Dit kan aan zijn uiterlijk liggen, of aan dreigingen van ouders dat Zwarte Piet stoute kinderen in de zak mee zal nemen naar Spanje. Heden ten dage heeft Piet geen roe meer bij zich en is hij een kindervriend; mede door de televisieseries is Zwarte Piet geen boeman meer.
  Geschiedenis

  Sint Nicolaas en zijn knecht, hier nog gekleed als een page. (Jan Schenkman, 1850)
  Oorspronkelijk had Sinterklaas geen helper. In 1850 introduceerde de onderwijzer Jan Schenkman in zijn leesboekje “Sint Nicolaas en zijn Knecht” drie nieuwe zaken, die allemaal zijn blijven hangen in de Sinterklaas-folklore: een knecht voor Sinterklaas, de intocht en de stoomboot. De knecht heeft in het boekje nog geen naam, en was gekleed als een page. In 1859 werd voor het eerst een artikel gedrukt waarin hij Pieter wordt genoemd,[1] en in 1895 was de naam Zwarte Piet al in zwang geraakt.[2]
  Gaandeweg de twintigste eeuw bedacht men dat als één Zwarte Piet leuk is, meerdere Zwarte Pieten leuker zouden zijn. Zo waren bij de eerste officiële intocht van de Sint in Amsterdam in 1934 zes pieten aanwezig.[3] Ook in Nederlands-Indië en gedurende de mobilisatie voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland zien we in de jaren dertig meerdere Pieten opduiken.[4][5] Na de Tweede Wereldoorlog organiseerden Canadese militairen in Nederland een Sinterklaasviering met een massa Zwarte Pieten.[6] Sindsdien wordt Sinterklaas vergezeld door vele Pieten, tegenwoordig vaak met voor ieder een eigen taak. Terwijl Sinterklaas altijd statig en gedistingeerd is, gedragen de Pieten zich als acrobaten en grappenmakers die vaak kwajongensstreken uithalen.
  Tot ver in de tweede helft van de 20e eeuw was Piet een niet zo slimme helper die zich van een brabbeltaaltje bediende. Toen immigratie vanuit de voormalige koloniën ervoor zorgde dat Europeanen beter vertrouwd raakten met Afrikanen, ontwikkelde Piet zich tot een respectabele assistent van de vaak verstrooide Sinterklaas.
  Een andere verandering die Zwarte Piet doormaakte was dat hij door de jaren heen steeds minder als kinderschrik ging fungeren. In de 19e eeuw werd van Zwarte Piet vaak verteld dat hij het hele jaar door voor Sinterklaas bekeek wat de kinderen deden (Alles ziet die slimme Piet, zich vergissen kan hij niet). Was je stout, dan liep je het risico dat je in de zak werd meegenomen naar Spanje, alwaar je je voor de Sint moest uitsloven. Gaandeweg gingen die scherpe kanten eraf.


  Maak melding

 16. Ik hoop van harte dat alle allochtonen in Nederland in de week van Sinterklaas zo’n t-shirt aan zullen doen met het opschrift “Zwarte piet is racisme”. Hoogste tijd om massaal een signaal af te geven. Al zou men het alleen maar doen als protest tegen de afranseling die Quincy Gario heeft gehad voor het dragen van dat shirt. Drie agenten hebben hem kapot geslagen, getrapt en geschopt en hebben hem letterlijk lange tijd onder de knie gehouden, hij verweerde zich niet en niemand schoot hem te hulp. Ik vind hem een HELD! Hij durft tenminste en hij staat ergens voor. EN……MET SUCCES. Zijn shirt is razend populair geworden en hij is vrijgesproken! JUSTICE FOR ALL!!!


  Maak melding

 17. Mijn kinderen hebben trouwma van die torie sinterklaas en zwartepiet en de blanken hebben lol er zijn mensen die het leuk vinden andere te kwesten en Suri’s die mee doen kan ik niet begrijpen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.