‘Budget ACP-EU meeting deel duivels dilemma’

25

PARAMARIBO, 16 nov – De begroting voor de parlementaire ACP-EU bijeenkomst is tot onderdeel gemaakt van een duivels dilemma. “Als je het neemt, ga je dood en als je het niet neemt, ga je ook dood.” Zo omschreef Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) de paraplubegroting die het parlement is aangeboden en uiteindelijk werd goedgekeurd. Hoewel de oppositie de begroting voor de bijeenkomst in Paramaribo goedkeurt, is tegen gestemd.

De grotere begroting omvatte ook het controversiële budget voor het kabinet van de president. “Het is in feite paardje rijden op het parlement als het om vijf en een half miljoen dollar vraagt (ongeveer een half miljoen euro voor de bijeenkomst, red.) en er wordt een gigantische aanvullende begroting ingediend”, zei Ronald Venetiaan (Nieuw Front/NPS). De oppositie vindt de voor het kabinet opgebrachte uitgaven buiten alle proporties.

Het koppelen van de beide begrotingen wordt dan ook ervaren als het door de keel drukken van iets onverteerbaars. Parlementariërs aan beide zijden vinden dat bepaalde uitgaven gewoon voor rekening moeten van ministeries. Dat is meer volgens de regels. “We verwachten dat voor 2013 de zaak anders aan ons wordt aangeboden. We hebben duidelijk gemaakt dat de president beschermd moet worden”, zegt parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

25 REACTIES

 1. Forummers, Odi odi.

  En dit werd bijna een “Duivelse Dilemma” in het DNA.

  BOUTERSE EN VENETIAAN BIJNA ‘OP DE VUIST’
  16/11/2012 – (Bron dwt.)

  Paramaribo – Met “tak’ a san’ baka mek’ mi yere” kan je twee kanten op: de spreker herhaalt, omdat hij zeker is dat hij zijn mannetje kan staan, of hij zwijgt uit vrees voor een pak rammel van zijn uitdager. Iedereen, van bezoeker tot volksvertegenwoordiger, hield woensdag in De Nationale Assemblee zijn adem zeker vijf seconden lang in toen president Desi Bouterse in woorden van gelijke strekking zich richtte tot zijn voorganger Ronald Venetiaan.

  Vooral de heldere toon in zijn stem en postuur achter het spreekgestoelte noemde Venetiaan achteraf “dreigend”. Met zijn hoofd lichtelijk naar links gekant en verkleinde ogen gericht op Venetiaan, drukte ‘Baas’ de woorden eruit: “mevrouw de voorzitter, kan de ex-president herhalen wat hij daarnet buiten de microfoon zei?” In de vijf seconden van stilte die volgden, schommelden alle ogen van Bouterse naar Venetiaan. Elke blik, als het nou uit vergrote ogen of gefronste wenkbrauwen bestond, stelde één vraag: ‘San yu tak’ so?’


  Maak melding

 2. Natuurlijk gaat Jenny haar pimp beschermen. In haar ogen kan Bouta niets verkeerd doen. Gevalletje stockholm syndroom. Het volk, vakbonden en de oppositie moeten in op stand komen. Weg met deze parasiet !!


  Maak melding

 3. en niemand die dit voorval heeft vastgelegd om het de wereld in te sturen…..wat een gemiste kans

  Fer odi en in termen van @Determinist;…..wantoestanden in aantocht!


  Maak melding

 4. “Het is in feite paardje rijden op het parlement als het om vijf en een half miljoen dollar vraagt (ongeveer een half miljoen euro voor de bijeenkomst, red.) en er wordt een gigantische aanvullende begroting ingediend”

  ‘paardje rijden’ = meeliften. Meeliften in het engels vertaald is ‘free ride’. Bouta rijdt gratis mee op de rug van het Surinaamse volk. Het is namelijk de belastingbetaler die de extra uitgaven van zijn kabinet zal moeten ophoesten.


  Maak melding

 5. We hebben een slapende volk hier in SU,ze zullen in opstand komen als het te laat is. WAT EEN VOLK ZEG !!!!
  Dan zullen ze weer massaal stemmen op NF,om ze weer uit de branding te halen.Zo gaat het al 32 jaar in Su.
  Wanneer Front het een beetje heeft opgeknapt voor ze ,dan stemmen ze weer MC.whawhawha mi ede nanga deng sma disie.


  Maak melding

 6. ‘Bescherming van de president’.

  Waartegen en waar ligt het gevaar dan? Kan iemand met verstand van zaken mij dat uitleggen en graag een cijfermatige onderbouwing??

  Socrates


  Maak melding

 7. Via een slinkse manier 81 miljoen achteraf door de strot van de assemblee duwen.

  En dat doet een president die beschermd moet worden?

  Juf Jenny, ga toch koken!


  Maak melding

 8. @Socrates

  “Misikaba legde uit dat het gaat om bescherming van het ambt van de president. Hij kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor alle uitgaven die gedaan worden door de vele mensen die thuishoren bij de verschillende units van het kabinet van de president.”(Starnieuws)

  Het bovenstaande is een voorbeeld van de oliedomheid van de NDP parlementariers. Andre Misikaba veronderstelt een ONSCHENDBAARHEID van het staatshoofd. Misschien heeft hij gedacht aan de Nederlandse staatsrechtelijke situatie, waarbij de minister-president verantwoordelijk is voor het doen en laten van het staatshoofd, de koningin. Nog niet zo lang geleden keek de Tweede Kamer kritisch naar de uitgaven van het koninklijk huis. Het vrij reizen van bepaalde leden ven de familie van Oranje is toen aan banden gelegd. Maar Suriname is geen constituele monarchie, maar een republiek. Het staatshoofd, de president, is verantwoordelijk voor de uitgaven, die zijn regering maakt. Het parlement heeft het recht de president naar de Assemblee te roepen om nadere uitleg over het gevoerde beleid te vragen. Aan het begin van het fiscale jaar spreekt bijvoorbeeld president Obama – ’the state of the union’ – het Congres toe over zijn te voeren beleid in het komende jaar. Maar het wezen van Bouterse is die van een dictator, die aan niemand verantwoording wenst af te leggen. Ook in het onderhavige geval is dat zo. Daarom komt Misikaba met zijn stommiteit om Bouta uit de wind te houden. Degene die verantwoordelijk is voor de additionele uitgaven van het kabinet van de president is Desi Delano Bouterse. Wie heeft de extra units op zijn kabinet in het leven geroepen? Bestuurde Venetiaan het land met deze geldverslindende units?


  Maak melding

 9. Het wordt een prestige projekt van deze marionettenregering. Alles onder commando van baas.Ma kut. Het feit hoe ze dit land organiseren zegt genoeg van hun kunde. Het moet niemand verwonderen als deze meeting een grote flop wordt. Vele parasieten zullen een hele dikke boterham verdienen. Degenen die stemden voor gratis eten,drinken en huisje weten nu beter, ze kreperen.


  Maak melding

 10. Bouterse blijft een linke boef en moordenaar, waartegen moet je een moordenaar beschermen? Jenny klinkt in deze zo ongeloofwaardig als wat. Jenny Simons mag zich als parlementsvoorzitter weer kritischer gaan opstellen jegens onze grote nationale rover/moordenaar


  Maak melding

 11. Eey DADA,..heb jij heer Vene dreige dreige???

  no mang pasew…hij was bezig met zijn diplomatieke taal & ik met de mijne,–“tak’ a san’ baka mek’ mi yere” da mo broko ju ****—- neks no fout!!!

  en wat is jou taal dan???

  nou pasew– de taal van Cowboy Lonnie,…,,””waar is die KA ding, waar is die KA foto “”

  en jullie schamen zich niet voor zoveel maandelijkse beloning???

  pasew hou op mang–,..zij hebben ons daar gezet;

  abra-broki, latour, ramgoelam, sohpia’s lust, de malle molenpad en overige ‘s-lands idioten uit het binnenland!!!

  oh oh ooohhhhh sra v Su 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 12. Jenny je mond beeft niet!

  Je liegt vrouw.
  Alias B gaat na zijn 5 minuten toespraak, per helikopter naar Nickerie.
  Wat voor bescherming heeft hij nodig voor die 5 minuten..
  Je liegt, het geld is bestemd voor die bruine bone party in Nickerie en de vlaggenparade aan de waterkant.

  Schandalig!!!!!


  Maak melding

 13. @Fer
  Een gemiste kans!

  Zo zie je maar weer wat voor walgelijk, onontwikkeld sujet die alias b is.
  You can take the man out of the gutter etc etc..

  Meneer Venetiaan, voor deze ene keer moest u het hebben laten escaleren.
  Had hem maar een klap gegeven, het mag van mij.
  Hij zou niets, nada, notie kunnen doen. Zeker niet met het oog op de komende EU meeting.

  Jammer……..


  Maak melding

 14. we hebben massaal gestemd op Bouterse, omdat we Venetiaan beu waren. We hebben massal gedemonstreerd tegen Venetiaan. Zijn we dat vergeten? We waren Venetiaan zat.


  Maak melding

 15. Waarom hult Gillmore Hoefdraad, de Governor van de Centrale Bank, zich in stilzwijgen? Een goede bankpresident moet bij een verkwistende overheid een waarschuwend signaal afgeven.Door zich als een struisvogel op te stellen, is Hoefdraad medeverantwoordelijk voor het financieel wanbeleid van de regering!!


  Maak melding

 16. Econoom,

  Als ik goed ben geinformeerd, maar kan het niet bevestigen, is de zoon van Hoefdraad getrouwd met een dochter van Bouterse uit zijn eerste huwelijk, vandaar het stilzwijgen van Hoefdraad, en ook de reden dat Hoefdraad is aangetrokken als bankpresident voor zo,n gigantisch salaris.


  Maak melding

 17. Ja de president is de god van de jungle(Tarzan),daarom vlucht hij vaker de jungle in om tot rust te komen en nu moet hij beschermd worden.Had hij geen arrestatie bevel dan was Suriname allang bankroet door de luxeuze reizen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.