Suriname exporteert meer goud dan officieel gemeld

32

PARAMARIBO, 14 nov – De exportcijfers van de Centrale Bank van Suriname, CBvS, dekken niet de werkelijkheid. De bank noteert voor de eerste helft van 2012 nochtans indrukwekkende cijfers. Er is in de eerste zes maanden van het jaar ruim achthonderd miljoen dollar geëxporteerd aan goud alleen. Volgens parlementariër Ronnie Asabina (Bep) wordt er veel meer geëxporteerd.

Alleen, in het goudrijke binnenland gebeurt er van alles dat het daglicht niet verdraagt. “Het is triest en zorgwekkend om te zien wat thans plaatsvindt. U moet na een jaar de balans opmaken van hoeveel goud officieel is geëxporteerd. En als u de balans opmaakt, moet u de samenleving eerlijk en helder informeren of de illegale uitvoer is toegenomen”, zei Asabina in het parlement. De goudwinning in het binnenland zou alles behalve onder controle zijn.

Toch beweert de commissie Ordening Goudsector dat er hard gewerkt wordt aan ordening. Goudzoekers worden geregistreerd en smokkelwegen worden in kaart gebracht. Volgens Asabina zal er veel meer nodig zijn om het ‘samenspel van politiek en maffiapraktijken’ op te ruimen. “De ordening wordt overheerst of gekenmerkt door angst. De sector wordt gekenmerkt door inhalige elites, waartoe parlementariërs, mensen op strategische posities of hun sociale omgeving behoren.”

32 REACTIES

 1. Er gebeurd een heleboel daar in het binnenland waarvan alleen bouta ,brunsie,somo,de amnesialijders van Boxel en de indieners en ondertekenaars van het bouta amnestie wet weet van hebben,en dan nog heb je dinootje en meriba en de Ocer volgelingen in de stad.
  De buit die ze op illegale wijze binnenhalen wordt door deze groepje onderling verdeeld!


  Maak melding

 2. Wie de jaren tachtig hebben weten te overleven weten hoe deze militairen te werk gaan. Helaas is het revo zaad tot bloei gekomen dankzij alle nationale dwaze partijaanhangers. Vroeg of laat zal de wereld het weten. Ze hebben gekozen, gewild en gekregen de lijders die ze verdienen.


  Maak melding

 3. Even langs bij Brunswijk en Dino om hun boekhouding te checken.

  Beide heren hebben echter een kaart van Bouterse: “ga langs Start, u hoeft niet naar de gevangenis”

  Hebben de heren Brunswijk, Bouterse en Somo ooit wel eens een cent belasting betaald?

  Ze behoren tot de rijkste mannen Suriname en hebben nog nooit in hun leven een dag eerlijk werk verricht.


  Maak melding

 4. Ik heb het op dit forum al diverse malen aangegeven.

  Suriname is 1 groot rovershol, dievenbende en leugenaars.

  En deze wilde apentuin word vanuit de hoogste boom geterroriseerd door brulaap KING(DDB)KONG.

  Alle geldstromen in dit land gaan via de binnenzakken van de familie B. Ronny en Somo.

  Maar er is geen hond die het lef heeft om op te staan tegen deze draaideurcriminelen.


  Maak melding

 5. Met een volk dat in angst leeft kun je alle kanten op want wie wil opstaan wordt in het fort Zeelandia neergeknuppeld of neergeknald of verdwijnt onzichtbaar van het toneel. Die angst zit nog heel diep. Zo diep dat velen slechts grommende ja knikkers zijn geworden. Een lamgeslagen volk dat is het makkelijkste om over te regeren. Peulenschil, het volk durft niet eens boos te worden, laat staan publiekelijk te protesteren. het wordt weer slaafs en gehoorzaam als toen. Begrijpelijk.


  Maak melding

 6. Het zou ook goed zijn om de grenzen te bewaken ,ook om illegale handelaars buiten ons gebied te houden.
  Het grens gebied van engels,frans guyana en brazilie vormen ingang punten voor illegale goud piraten.


  Maak melding

 7. Beste Rico en Henk:

  In elk ander land zou het volk de straat op zijn gegaan om te protesteren die zo veel onrecht, corruptie, rechteloosheid en moreel verval van de politici die voor geld en macht hun eigen moeder verkopen ( Somo)

  Niet in Suriname: iedereen doet een plan en alles bleef zo als het was.

  In de vlag van Suriname zou de struisvogel moeten worden opgenomen.


  Maak melding

 8. Parmessars’s Surinaamse Aanpak (PSA) zal werken.
  Stem NDP. Stem Nationaal
  Stem Daadkrachtig
  Stem Progressief

  NDP de toekomst. Voor jou, en voor ons allen.

  Beoordeel


  Maak melding

 9. henk molenaar
  ga in je eigen land protesteren omdat ze pedos exporteren in de plaats van hier steeds te komen blaffen.
  je praat steeds als een domme holland koe.


  Maak melding

 10. Goud en hout
  Dat laat diaspora’s koud. Wil je goud zoeken in Su.
  Reis dan naar Su af. Dat is allemaal legaal. Enige wat je gratis mag uitbuiten in Su. Zit hier niet te lullen achter het scherm. Neem wel inentingen tegen tropische ziekten. Want de slachtoffers van tropische ziekten worden niet bij vermeld dan alleen maar het voordeel van goud zoeken. Elke maand wordt voor 100.000 euro aan goud geexporteerd naar Belgie. Wisten jullie dat? Nee, probeer als surined op de hoogte te blijven waar ons goud allemaal naar toe gaat dan alleen maar lullen over Bouterse die de goudindustrie eindelijk wil gaan hervormen zoals alle ka dingen die niet goed gingen onder de FRONT corrupte bende. Praat over onze bodemschatten dan alleen maar lullen over Bouterse dit en dat. Dat no e tjari moesje go na parijs.


  Maak melding

 11. Henk Molenaar :”In de vlag van Suriname zou de struisvogel moeten worden opgenomen.”

  In julli wapen zitten leeuwen, jullie zouden ze moeten vervangen door 2 zwarte kraaien, die zijn gek op goud en glimmende dingen uit Verre oorden.

  Dan staan we quitte.
  Toch denk ik dat je bedoelingen goed zijn (misschien), ik ben nog niet zo lang op het net.
  Ik lach me blauw soms.


  Maak melding

 12. @sranang, ingie

  lees vandaag het GFC nieuws!!!!!!!!!!!!!
  43 jarige gevangenbewaarder maakt 11-jarige stiefdochter zwanger.
  Dus voordat je lult over pedos, moet je eerst eens in je eigen primitieve apentuin kijken.
  Jouw enige hersencel zit waarschijnlijk ook tussen je navel en je knieen


  Maak melding

 13. Suriname moet ook opkomen dan al die nederlandse regels.
  Dit is suriname niet nederland en er zijn talloze surinamers die in die tatta’s hun kont kruipen bouta heeft veel gedaan wat ik niet goedkeurd wat hij heeft gedaan.Maar Bouta kruipt niet in een hollandse reet net als die hindustanen en creolen.

  Waarheid is hard maar waar


  Maak melding

 14. DDB en matie zijn helemaal niet geinteresseerd of gebaat bij ordening. Het enigste waarze op uit zijn is de binnenlandse goudwinning onder eigen controle te krijgen. Daarom zitten hij en Dino regelmatig in het binnenland.


  Maak melding

 15. “Gelukkig was de goudsector onder front wel geordend”. Nu gebeurd er tenminste iets. We moeten ergens beginnen. Als front 10 jaren geleden was begonnen hadden we de situatie nu onder controle. Maar liever laat dan nooit.


  Maak melding

 16. Woensdag 14 november 2012 om 15:41 uur, door Rico
  Met een volk dat in angst leeft kun je alle kanten op want wie wil opstaan wordt in het fort Zeelandia neergeknuppeld of neergeknald of verdwijnt onzichtbaar van het toneel. Die angst zit nog heel diep.

  Het volk leeft niet in angst om de leiders die ze hebben gekozen,gekregen en hebben verdiend. Ze leven van angst voor het komend gevolg van hun oliedomme keuze, onderdrukking,onrust,onvrede en armoede. Ze verdienen het gevolg van hun keuze.


  Maak melding

 17. controle op de goudexport zou moeten gebeuren. Indien Surinamers dit niet zelf kunnen, dan maar de hulp van het buitenland roepen met veel ervaring. Misschien met de PSA in aantocht dat de Surinamers de kennis kunnen gebruiken om dit te realiseren. Venetiaan heeft 3 termijnen geregeerd maar wat Bouterse nu doet is veel beter.


  Maak melding

 18. Deze regering ( lees Desi, Somo en Brijswijk) is slechts gebaat bij totale wanorde in de goudsector.

  In troebel water is het namelijk goed vissen.


  Maak melding

 19. ja baya wat verwacht je van rovers, moordenaar en dealers die de diensten uitmaken…
  als je en baviaan een scheermes geeft denkt hy dat hy kapper is.
  als je een baviaan een kostuum geeft denkt hy dat hy minister is…
  soso lafoe, film nanga slegte acteurs…

  Wel deze misdadigers hebben SU letterlijk op kaart gezet…


  Maak melding

 20. De nederlandse sranang fowroes zijn weer bezig! oeng go wroko! ze gaan jullie straks uit nederland schoppen. onzinnige dingen te schrijven online ))))


  Maak melding

 21. ” het ‘samenspel van politiek en maffiapraktijken’.

  Asabina bedoelt hiermee Bouta & Son. Vroeger had je de komische televisie-serie Sanford & Son. Bouta & Son is de vermakelijke maffia-equivalent van dit dolkomische duo.


  Maak melding

 22. @Henk

  “Jouw enige hersencel zit waarschijnlijk ook tussen je navel en je knieen”

  Kan je de locatie nader preciseren?
  😆 😆 😆


  Maak melding

 23. van politiek heb ik geen verstand. ik heb daatrom ook geen politieke partij. ik zie slechts de verschillen. het valt mij op dat onder het bewind van Bouterse veel vooruitgang te bespeuren valt. En dat telt voor mij.


  Maak melding

 24. Beste Linda,
  Je weet toch wel hoe een koeienvla eruit ziet?
  Het is alleen maar de buitenkant. Neem bijvoorbeeld een kijkje in ons ongerept tropisch regenwoud, de longen van onze aarde en je huilt…….Ongerept??? Al lang niet meer. Meervoudige verkrachtingen vinden er plaats door goudwolven.
  Wat je ziet is de buitenkant. Geldleningen moet je ooit terugbetalen. Een nieuwe regering zal dan het puin gaan ruimen.


  Maak melding

 25. @Linda
  Och ja, je bent ook geboren of na 1980 of gewoon op 25mei 2012.
  Als je eerder geboren was dan deze twee dat’s zou je ook gemerkt hebben dat onder geen enkel ander bewind executies hadden plaatsgevonden,geen revo’s,geen moiwana slachtingen,geen telefoon coup,geen bouta amnestie.
  En raad eens dit alles is gebeurd olv je held bouta de moordenaar!!!!


  Maak melding

 26. ‘Arme’ Asabina.

  Asabina, je bedoeld waarschijnlijk, er wordt meer goud illegaal ‘veiliggesteld’ in het buitenland.
  Weet u nog, de goudroof op de luchthaven van Curaçao,Hato.

  Weet je wat, het kan mij eigenlijk niet schelen.
  Bekijken jullie het maar, je hebt gekozen en je zal als een ‘flinke jongen/meisje’ voor de gevolgen moeten instaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.