Geen plaats op school voor zwangere tieners

25

PARAMARIBO, 14 nov – Zwangere tieners blijven taboe in het secundair onderwijs. Directeuren van Mulo-scholen hebben hun standpunt herhaald dat zwangere meisjes ‘geen goed voorbeeld’ vormen. Dit kreeg minister Shirley Sitaldin nog eens te horen tijdens een bijeenkomst met schoolleiders. Er kan geen rekening worden gehouden met het tegengestelde standpunt van het ministerie.

Daar wordt vanuit gegaan dat ook zwangere tieners niet verstoken mogen zijn van onderwijs. De schoolleiders zijn onverzettelijk. “Dit is geen gezicht en trouwens ethisch niet verantwoord. De kinderen hebben zelf gekozen voor onderbreking van de schoolperiode”, zegt voorzitter van het schooldirecteurenoverleg Marisa Meye tegenover de ware Tijd. Voor slachtoffers van incest of verkrachting kan nog een uitzondering worden gemaakt.

Het kind wordt dan wel op een andere Mulo-school geplaatst. Vaak is zo’n maatregel niet eens nodig, omdat het kind uit zichzelf thuis blijft. Van enige sociale begeleiding is al helemaal geen sprake. De schoolleiders hebben het gevoel dat hun standpunt effect heeft. Er zou geen toename te bespeuren zijn van het aantal zangerschappen. De schoolleiders kwamen enkele jaren terug tot hun drastisch besluit. Een bevalling op school zou meer zijn dan ze aankunnen.

25 REACTIES

 1. “Het is geen gezicht en ethisch niet verantwoord”

  Deze directeur moeten direct ontslagen worden. Zijn ze helemaal gek. En de vaders van deze ongeboren kinderen mogen zeker wel gewoon naar school.

  Hoe trapt je een meisje nog verder de grond in.

  Wat een klungels


  Maak melding

 2. @Henk Molenaar
  Je gaat er vanuit dat de vaders nog schoolgaand zijn?
  Het kunnen even goed volwassen mannen zijn.
  En indien dat niet het geval is,is er toch aan die jongens niets te merken?
  Hoogstens,kan hij aan zijn schoolgenoten zijn pikante ervaringen vertellen;maar wie weet dat tegenwoordig niet?
  Dus verder niets aan de hand wat de jonge vader betreft!


  Maak melding

 3. Ik las net op GFC Nieuws een een 43 jarige gevangenisbewaarder zijn 11 -jarige stiefdochter heeft zwanger gemaakt….

  Voor straf mag dat meisje zeker ook nu niet naar school “ethisch niet verantwoord?


  Maak melding

 4. De directeuren van mulo scholen heeft gelijk ,,een zwangere tiener meisje is geen goed voorbeeld voor de andere tiener meisjes.
  Er zou hun eerst meer zelf verantwoordelijkheid aangeleerd moeten worden ,,niet alleen aan die tiener meisje maar ook aan die tiener jongen ,,de gevolgen en risico die eraan verbonden zijn,.
  Wel vind ik dat niet alleen de mulo ,maar alle scholen, vanuit een sociaal standpunt hun lessen in praktijk moeten aanpassen,om de jongeren te laten merken wat voor verantwoordelijkheid zij met zich mee dragen in het dagelijks leven ,respect naar elkaar en naar ouderen is ook een feit.


  Maak melding

 5. Moedeloos word ik hiervan. Een jionge aanstaande moeder krijgt de st atus van een paria in deze samenleving. Niet alleen gaan alle deuren dicht voor haar maar ook haar eigen familie reageert uit schaamte totaal verkeerd. De start voor moeder en kind is nu al kansloos.
  De jonge moeder wordt met de nek aangekeken en haar omgeving geeft haar het gevoel niets meer waard te zijn. Deze jonge vrouwen zouden sociaal en emotineel goed opgevangen en begeleid moeten worden en absoluut de kans moeten krijgen om er “even tussenuit” te mogen om hun kind ter wereld te brengen om daarna de draad weer op te pakken en hun school af te maken. Verder zou ik pleiten voor goede en degelijke voorlichting op SCHOOL maar ook thuis. Het werkt prima als andere jonge moeders hun verhaal komen doen op school en filmmateriaal is er te over. Het is dom om te denken dat alle meisjes massalal zwanger zullen worden als er één van hen het is. Het zou de school juist sieren wanneer zij daar ook zorg voor zou dragen in plaats van afstand te nemen.


  Maak melding

 6. Wat een hypocriete, achterlijke cultuur is dit toch.
  Als het de Surinamer in zijn straatje past, schreeuwt hij moord en brand over discriminatie. Dit is echt een middeleeuwse maatregel……. SCHANDE!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. “Zwangere tieners blijven taboe in het secundair onderwijs.”

  En terecht! Waar zullen wij uiteindelijk de grens moeten trekken? Wat dacht u van scholen in het
  lageronderwijs?! Ik geef toe, een morbide gedachte!

  Er is al zoveel moreel verval in onze samenleving.
  Denk hierbij aan het via een keizer Bigi Mofo besluit van het vrijlaten van voor moord veroordeelde
  en amnestie aan mensenrechtenschenders.

  What’s next? Drugs verstrekking aan kinderen op de naschoolse opvang? Dit in het kader van omzetverhoging voor de keizerlijke familie en een van hun mede coalitieleider, overigens ook reeds in het buitenland veroordeeld.

  Normvervaging?! Nooit van gehoord!!!

  Chapeau voor de schoolhoofden!


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar
  Dat meisje verdient steun en die steun krijgt ze ook!
  Ze blijft o.a. bespaard van het constante bekijks van andere leerlingen,indien ze voor een andere school kiest!


  Maak melding

 9. Ik ben een kind van EEN KIND,.. mijn KINDMOEDER is weggepest door klasgenoten,,,mijn OMA, zelf ook jeugdig, is bezig met haar eigen niet verantwoordde levensstijl,….

  ….vandaag ben ik 13,….vandaag ben ik even oud als mijn kindmoeder toen,…mijn moeder ging niet door de 100% op schiphol, en dus ben ik alleen en in verwachting!!!!!!!!!!!!

  ,,WIE HELPT MIJ DEZE FILM MAKEN,;

  ……..alleen maar nette schoolpret……….


  Maak melding

 10. Naar school ga je om te studeren en niet om zwanger te raken van een diploma. Maar Su heeft weinig bewoners dus bij deze steun de tienermoeders want de kinderen zijn toch de toekomst van Suriname en het is hun schuld niet. Vang de tienermoeders op en steun en begeleid ze. Sexuale preventie is nog taboe op school. Schiet op maak het tot een onderwerp op school en licht de tieners op hun verantwoordelijkheid en het voordeel van verantwoord lobi libie.


  Maak melding

 11. Zeer terecht. Regels en standpunten zijn nodig om dit soort ontaarde meisjes voor pgen te houden voor het gevolg. Maar sinds deze regering aan de macht is, is er een flinke stijging waar te nemen van jongeren die immoreel gedrag stimuleren. Zo leiders zo volgelingen.


  Maak melding

 12. Terecht dat ze worden geweerd van de scholen. Laat ze eerst bevallen en daarna weer naar school.
  Er is sprake van een norm vervaging van de jeugd. Sommige jeugdigen zoeken en vinden een soekroe pa die hen voorziet van geld etc en in ruil daarvoor spreiden zij de benen.
  Moet je daarmee medelij mee hebben? Ja zeker en dus deze jeugdigen niet aan de schandpaal nagelen doch in bescherming nemen door ze eerst te laten bevallen en daarna weer naar de schoolbanken.
  Hierna zal blijken wie een doorzetter is om iets te bereiken en wie de losers zijn die alleen op hun rug willen.


  Maak melding

 13. Bij verkrachting of incest kan er wel een uitzondering gemaakt worden, vind ik. Maar meisjes die willens en wetens hun kutje ter beschikking stellen omdat ing pola i KRAS ING moeten meteen uitgeschreven worden van school, anders gaan de rest ook hun kutje ter beschikking stellen. Tegfenwoordig weten ze niet wat liefde is, maar alleen KRASI.


  Maak melding

 14. @Roy,
  Die paarse honden zijn niet consequent, hun amnestie president en zijn vrouw en zoon Dino Bouterse zijn samen de slechste voorbeeld die Suriname kon overkomen, kijk hoe Ingrid zich heeft gedragen toen haar dochter terecht van school werd getrapt,kijk hoe bouterse zich gedragen in Redi doti en tijdens de protesten tegen zijn amnestiewet.zwangerschap is geen misdaad,moord,genocide,onderdrukking en massaslachting wel.


  Maak melding

 15. @GMAP
  Ben benieuwd als de schoolleiding het wel ethisch verantwoord vindt dat een moordenaar, crimineel, veroordeelde drugsdealer de dienst uitmaakt alszijnde press.
  Hoe ver kan een mens nog zakken..??


  Maak melding

 16. De leerlingen die op school met een zwanger meisje geconfronteerd worden, krijgen een goed voorbeeld van wat zijzelf moeten zien te voorkomen. Een volwassene die denkt dat er meer meisjes zwanger zullen raken als er een zwanger meisje in de klas zit die heeft het i.q. van een ezel. Een zwangerschap in je tienerjaren is al emotioneel en lichamelijk zwaar en dan wordt je òok nog zó aan de kant gezet door je school!!! Wat zullen die meisje zich eenzaam voelen. Mensonterend vind ik dit.


  Maak melding

 17. je gaat naar school om te leren en wat in de maatschappij te worden. de jeugd is dom wat heb je eraan om zwanger te worden in deze slechte maatschappij. punt als je verkracht ben houd het kind niet je vraagt daar niet om en punt 3 incest ook eruit wie gaat nu van zo een kind houden die met verkrachting en incest te maken heeft. wel ik accepteer dat nooit weg met dat kind abortus is genoeg. ik zou ook nooit van dat kind kunnen houden. weg er mee en ga niet met jan raap en zijn maat naar bed.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.