Divali in Suriname vanuit meerdere culturen beleefd

8

PARAMARIBO, 13 nov – Divali wordt in Suriname ‘meer dan ooit’ beleefd vanuit meerdere culturen. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. Het lichtfeest van de hindoes is een waar festijn van licht geworden. De betekenis reikt veel verder dan de beperking van culturele identiteit. “Een koers van welvaart en welzijn, om het pad van groei en ontwikkeling te volgen”, aldus Moestdja.

Het is in deze sfeer dat Divali wordt ingeluid. “In onze plurale samenleving in diverse culturen en religies een belangrijke rol. Divali staat voor de overwinning van licht op duisternis, van waarheid op onwaarheid, van recht op onrecht, van vooruitgang op achteruitgang en stagnatie. Laten we het goede laten overwinnen”, zegt Moestadja in zijn Divali-boodschap. Surinamers zouden zich meer moeten laten inspireren door hun eigen goede gewoontes.

Het aansteken van een kaars om erbij te bidden, is zo’n gewoonte. Het maakt dan niet uit tot welke geloofsrichting mensen behoren. Met kerst, bepaalde moslimfeesten en joodse hoogtijdagen wordt hetzelfde beleefd. “De feesten rondom het licht zijn erg positief en staan vaak bol van hoop, een belofte van opnieuw beginnen. De voorbereidingen van Divali staan in het teken van zuivering, het huis wordt schoongemaakt, de geest gezuiverd door meditatie en het lichaam gereinigd door vegetarisch te eten”, aldus Moestadja.

8 REACTIES

 1. Laten we hopen (want hoop is de basisboodschap van Divali) dat Moestadja zijn eigen divali-boodschap m.i.v. heden minstens een jaar lang in zijn professionele functie (bestuurder van SU) zelf ook gaat praktiseren. Ik citeer hem “..in het teken van zuivering, het huis wordt schoongemaakt, de geest gezuiverd door meditatie en het lichaam gereinigd door vegetarisch eten”. Veel sterkte!


  Maak melding

 2. Het licht schijnt in de duisternis maar de duisternis begrijpt het niet. Het is vaak symbolisch en ligt ook daarom op afstand van de werkelijkheid. Wat uit het denken is ontstaan is niet spiritueel. Een spiritueel wezen moet buiten de greep van de tijd liggen.Desondanks met alle respect een fijne Divali viering.


  Maak melding

 3. Ik spreek die woorden van reiniging niet tegen ,,mensen met verschillende religie overtuiging ,laat ik in hun waarde,,ik persoonlijk doe niet aan religie.
  Het is niet door religie dat mensen bij elkaar komen,,maar door,verdraagzaamheid naar elkaar .
  Een sociaal orde is een goede voorbeeld daarvan.
  Dat het divali feest onder meerdere bevolkings groepen plaats heeft gevonden is een goede teken van een wording.


  Maak melding

 4. Eey DADA,…fawaka mang hoe was jou Divali??

  ja goed mang pasew,…,,,zeer geestverlichtend, zeer verhelderend en geestverruimend!!!

  ..en jij???

  mang,..ik vond het niet g e e s t i g !!

  hoezo???

  kijk,..jij gaat nuttigen een stukje KOE,…pas dan aansteken een diya op de heilige hindoe-dag….jij bent tog geen varken???

  jo vuile beest ju…

  🙂 🙂


  Maak melding

 5. Heel mooi, gezellig en geweldig dat de NDP meegelopen had met de fakkel optocht.
  Dit beschrijf ik als een voortouw dat de NDP genomen had voor eenheid en natie vorming.
  Divali feest is een belangrijkste herdenking van een overwinningsfeest dat heel lang geleden afgespeeld had.(Ramaayana). Het kan vergeleken worden dat SU tijdens de NF Regering onder drukking was door de Kolonisator en afhankelijk was, geen stabiliteit en geen toekomstige ontwikkelingen waren, maar door de overwinning van deze democratische Regering NDP(MC)+AC+PL is er een einde gekomen aan onderdrukking en er positieve en langdurige toekomstige ontwikkelingen plaats vinden en dat SU ook onafhankelijk is v/d Kolonisator en bezig is met de stabiliteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.