Vrije markt slecht voor Surinaamse bananen

21

PARAMARIBO, 12 nov – De vrije markttoegang voor Latijns-Amerikaanse bananen in Europa is geen goed nieuws voor Suriname. De concurrentie wordt zwaarder dan ooit en de vraag is of de nationale bananenindustrie er gereed voor is. Ruim twintig jaren strijd tegen de gesubsidieerde bananen uit Latijns-Amerika lijkt voor niets te zijn geweest. Europa is overstag gegaan, wat zoveel betekent als het einde van Suriname’s voorkeurpositie. Dat komt neer op aanpassen.

“Wij als land moeten nu meer dan ooit gaan letten op de productiekosten, want een enkel foutje en er kunnen banen in gevaar komen met deze enorme concurrentie”, zegt minister Raymond Sapoen van Handel & Industrie, HI, tegenover de Ware Tijd. Het grootste gevaar schuilt in de veel hogere prijs voor Surinaamse bananen. De prijs is er met alle aanpassing en modernisering van de laatste jaren, niet lager op geworden. Met de wending in het handelsverkeer tussen Europa en Latijns-Amerika, dreigt ook het weer om te slaan. Dat moet lokaal goed worden beseft.

De productie nam weliswaar toe de afgelopen jaren. Met hulp van de Europese Unie is voor miljoenen geïnvesteerd in modernere productie. Een groot obstakel bij het omlaag brengen van de kostprijs is het transport over land. De EU heeft nog wat hulpgeld toegezegd via de samenwerking met de groep van voormalige kolonies, ACP. Uiteindelijk zal Suriname het toch maar zelf moeten rooien. “We moeten heel alert zijn”, aldus Sapoen. De regering bekijkt nu of het nog zin heeft de overeenkomst te ratificeren voor economisch partnerschap met de EU. Met het in rook opgaan van de speciale toegang lijkt het weinig zin te hebben een dergelijke relatie aan te gaan.

21 REACTIES

 1. Andere kunnen of de EU zoek goedkopere importeerders hoe kan het dat wij in SU met alcowa of Suralco en andere investeerders ook niet kunnen zeggen dat die oude contract veranderd moet worden

  Wees op de hoogte van de wereld mark

  en verkoopje zelf niet samen sterk!!


  Maak melding

 2. Gewoon de buitenlanders het werk op het veld laten doen.De aanstaande PSA-er en nieuwe chinezen lijken het best geschikt te zijn om bananen van het veld te halen.Voor een paar SRD per dag gaan ze werken tot grote tevredenheid van land en volk en het land naar grotere hoogten brengen.

  Cobie.


  Maak melding

 3. VEEL GELD TE VERDIENEN MET KNOLLENTEELT IN SURINAME.
  (12/11/2012 Bron dwt.)

  Cassavetelers uit Para tonen hun behaalde certificaat van Innovative Agroprocessing Industries (zie foto)

  PARAMARIBO – Als het aan Innovative Agroprocessing Industries NV (IAP) en NV GronNjan ligt, zijn knolgewassen vanaf 2013 grootverdieners in de landbouw. IAP in Para richt zich op de machinale verwerking van zoete en bittere cassave voor export naar het Caribisch gebied. NV GronNjan in Marowijne gaat machinaal tayersoorten telen en oogsten voor Regis, een grote Franse supermarktketen.

  Afnemers hebben al bestellingen geplaatst van minimaal tien 20 ft. containers per maand. Beide bedrijven zullen in 2013 operationeel zijn en samen 420 directe arbeidsplaatsen bieden.

  Dus er is alsnog een oplossing m.b.t. de (vrije markt bananen) probleem in SU.

  @Pero, ik heb je niet op de foto kunnen traceren.
  Yu no slaag. Dus geen certificaat gekregen.

  Wederom goed nieuws voor onze toekomstige remigranten met PSA.


  Maak melding

 4. @Fer. E.
  Je zal hem daar ook niet aantreffen!
  Deze ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE BITTERE CASSAVEPLANTER plant bittere cassave op zijn flatje 12-hoog in de Bijlmer!
  Dus hij hoort er natuurlijk niet bij!


  Maak melding

 5. Amina Pardi, ambassadeur van Suriname in Indonesië, zit momenteel zonder kantoor. Pardi weigerde haar intrek te nemen in het pand waarin haar voorgangers hun diplomatiek werk hebben gedaan. Ze eiste een nieuw pand, het liefst dichtbij haar ambtswoning, zodat ze niet ver hoefde te reizen. Dit meldt een bron aan Dagblad Suriname. De regering heeft het verzoek van de wederhelft van PL-leider Paul Somohardjo gehonoreerd. Onlangs is het besluit genomen een nieuw ambassadepand voor ambassadeur Pardi af te huren. Dit moet nog ingericht worden. Aangezien dit een poos zal duren, zit de diplomaat nu zonder huisvesting. Dagblad Suriname verneemt dat alle bezittingen uit het vorige pand opgeslagen zitten in dozen en containers. De krant verneemt ook dat minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken binnenkort afreist naar Indonesië. Het is nog onduidelijk hoe de ontvangst dan zal zijn, daar de ambassadepost nu zonder huisvesting zit.

  Dagblad Suriname verneemt dat het nieuwe pand in een veel slechter buurt gevestigd is dan de plek waar het vorige kantoor stond. Er schijnt meer te doen te zijn geweest rond de nieuwe ambassadeur. Zo zou er tussen haar en Buza-topper Kamla Madho, de wederhelft van Buza-minister Lackin, een ernstig meningsverschil zijn geweest. Madho vertoefde onlangs in Indonesië in verband met de aankoop van machines voor een cassavefabriek die in Para zal worden opgezet. Het is niet duidelijk of Madho gereisd heeft op staatskosten. De ontmoeting tussen de twee toppers had vanwege de ruzie een wrange smaak.

  Het is intussen bekend dat het cassavebedrijf door Madho beheerd zal worden. 🙂

  HOE DUUR IS STRAKS CASSAVE 🙂

  Fer odi


  Maak melding

 6. @Pasew,

  Je bent me voor geweest.
  Is toch niet normaal.
  Alias B, heeft geen power zo te zien, al die vrouwen zitten op zem hoofd.
  Amofo, Pardi, Madho,… vul maar aan.
  Eeeeeen grote elastieken familie in dat land!


  Maak melding

 7. @MEDUSA: Thanks.
  Dus onze (Pero) is in A’dam z.o.

  Maar lees zijn reactie bij:
  Surinaamse remigranten in TROS programma ‘Ik Vertrek’

  @pasew: HOE DUUR IS STRAKS CASSAVE? (ZOETE of BITTERE)?
  Ik ga (Pero) even bellen.

  Maar het probleem van onze Surinaamse Chiquita Bananen is bij deze nog niet opgelost.


  Maak melding

 8. De PSA -er moet het werk op de bananen en bakba velden voor niets doen.Gratuz zou Esmerald zeggen.Want ze nemen toch een aardige uitkering mee en nog wat centjes op de bank.Ook de nieuw gekomen chinezen moeten bewijzen dat ze waard zijn om winkels op te zetten en vanaf dag één van het land Sur. houden.En beide groepen moeten zich open stellen voor beroving door de djoeka.Anders wordt hun toelating heroverwogen.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Och,Pardi wil een nieuwe pand?!
  Haar wederhelft Somo zal strakjes neerstrijken in Suriname om het geld op te halen voor een nieuw pand. Stel je voor hoe kan Somo, Pardi, zijn schatje in een oude pand zien zitten?
  Dat gebeurd niet hoor ,niet zolang hij bouta kan blackmailen.
  Aah, nu weten we dus waar onze zuur verdiende belasting centen strakjes naar toe zullen gaan.
  Juist naar Djakarta want liefje Amina wil een luxueus leven leiden en de surinaamse bevolking moet het voor haar betalen.


  Maak melding

 10. De chinezen willen dit werk graag komen doen. Maar dat mag van de Leiders in China alleen als hun baas ook chinees is en Suriname het geld van de EU links laat liggen en een lening van de Chinezen accepteert. En tenslotte de bananen aan even duur leveren als die van de Latijns Amerikaanse landen die nu zullen profiteren van de vrij markt.
  Leve de regering, ze brengen het land van de regen in de drop.
  Came from bad to worse.
  Jammer voor het volk van Suriname maar de euforie schijnt van niets naar nergens te leiden.


  Maak melding

 11. Ray, Pardi wil een nieuw pand? Dan doet ze haar oude pandje maar op huurbasis in de aanbieding bij de plaatselijke pae’s, zonde dat haar, door Somo gekochte oude pandje, de helft van het jaar vacant staat wanneer hij weer eens op vakantie moet naar Suriname.


  Maak melding

 12. De vrije markttoegang voor Latijns-Amerikaanse bananen in Europa zat er allang aan te komen, dat het uiteindelijk toch nog twintig jaar had geduurd was alleen maar in het voordeel van Suriname.

  In die twintig jaar heeft Suriname flink lopen slapen, het heeft zijn bananen niet marktwaardig weten te maken, productie veel te laag gehouden, geen enkele vernieuwende investeringen gedaan en uiteindelijk het hele bananenbedrijf compleet failliet laten gaan, men vond het allemaal best.

  nu het debacle is de Surinaamse bananenteelt volledig afhankelijk van degene wiens markt nu voor anderen wordt opengemaakt, namelijk de Europese Unie!


  Maak melding

 13. aan alle redimusus .

  deze casave planter gaat feest vieren in paramaribo .
  ik ga met mijn gezin en buurman naar paramaribo .
  toevallig is mijn buurman een hindustaan en deze twee casave planters gaan onze president verwelkomen .
  jullie horen nog van deze casave planter .


  Maak melding

 14. @pero

  Oh ,heb je dit jaartje vroeg je kinderbijslag en vakantie geld ontvangen in Nederland?
  Kom je feestvieren met de euro’s die je vroegtijdig cadeau zijn gemaakt.
  Weet jij hoe een cassave plant eruitziet?
  Je bedoeld je gaat feesten met de NDP hindostaan die als tjoekoe enkele hectaren grond van je ‘sterke’man bouta de bedrieger aka de moordenaar heeft ontvangen?


  Maak melding

 15. Juli land verraders hebben het niet door dat het gaat om SU te BOYCOTTEN let maar op eerst de 1 WARANGVISIE 2 nu de BANAAN las ook de 3 groenten van Su what’s next 4 MINISTER word betast

  LET maar op er volgt meer

  Wij kunnen WWW alles kwijt


  Maak melding

 16. Surinamers lopen naast hun schoenen en willen denken als Europeanen.Suriname is een bananen republiek en moet zich naar gedragen.In alle sectoren worden Europese economische normen gehanteerd.Zie vastgoed enz.Ze moeten het zoeken bij hun buren en niet bij de EU.Ene mevrouw gaat de EU aan schrijven dat er dieren worden mishandeld in Suriname.
  Door deze holle denkwijze lijdt het volk.
  We gaan fabrieken bouwen met het olie geld en de vraag is wat heeft de bevolking er aan.
  Jullie kunnen massaal reageren op onbenullige onderwerpen waarom niet op het verbrassen van lands bloedgeld.Waarom eisen jullie niet dat Telesur niet leeg gezogen mag worden op deze manier en het vertrek van de minister van Open bare Werken.
  Tracht in Nederland een vereniging op te richten wat kan helpen bij dragen aan informatie aan de bevolking.
  Een jongeren beweging geen ouderen.
  Bij de onafhankelijkheid van het land heeft Nederland
  Suriname bewust niet geholpen en dit zal ook met Curacao gebeuren.Zie de relatie Israel met EU en je zult begrijpen wat ik bedoel.Met een zak geld en grote EGO bereik je wat Suriname is.


  Maak melding

 17. De situatie op de internationale bananenmarkt volgen, verdiepen door veel te lezen en te communiceren en op tijd inspelen, bij scholing en omscholen op veranderdende ontwikkelingen. Hierdoor kan je niet vastlopen of stil komen te staan.

  Als men dat niet doet zullen de gevolgen niet uitblijven en wordt men links en rechts ingehaald. Zijn anderen dan beter of kunnen die wel inspelen en meegaan met die veranderingen?, is de vraag.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.