Buitenlanders van Surinaamse komaf krijgen stemrecht

125

PARAMARIBO, 12 nov – Buitenlanders van Surinaamse komaf mogen binnenkort ook stemmen bij parlementsverkiezingen in Suriname. Dit zegt Rabindernath Parmessar, initiatiefnemer van het wetsvoorstel Persoon van Surinaamse Afkomst, PSA. Het enige verschil met het kiesrecht voor Surinamers is dan nog het passief kiesrecht. De voorwaarden bij het stemrecht van buitenlanders zijn nog niet helemaal helder.

Daar wordt nog aan gewerkt bij de voorbereiding van het voorstel. “De komende tijd gaan we de wet verder uitwerken. Dan worden dit soort zaken duidelijk”, zegt Parmessar tegenover de Ware Tijd. Dat de wet PSA komt, staat als een paal boven water. De discussie over het wel of niet verlenen van het kiesrecht aan Surinamers in het buitenland, is lang gevoerd. Het favoriete argument tegen is dat personen met de Surinaamse nationaliteit slechts in Suriname mogen stemmen.

Het komt erop neer dat de ‘buitenlanders’ een streepje voor krijgen. Opmerkelijk voorstander van de wet is de Surinaamse Nederlander Eddy Wijngaarde, vader van de in 1982 geëxecuteerde Frank Wijngaarde. “Iedereen zou moeten stemmen. Ik kan me voldoende identificeren met Suriname, dus ik kan mijn bijdrage leveren. Deze wet komt natuurlijk veel te laat. Maar het is wel een stap in de richting om nu echt gebruik te gaan maken van het potentieel om Suriname verder te ontwikkelen.”


125 REACTIES

 1. Hij is een groote racist,,hij noemt een surinamer die on Su geboren is ,maar in nederland woont ,een buitenlander ,.
  Het moet zijn ,een geboren surinamer die in nederland verblijft,,.

  En natuurlijk is dit ook een politiek spelletje om de wetten van nederland in Su te handhaven ,het zogenoemde stille overname,,.parmessar is een hielen likker en verader.


  Maak melding

 2. In het vervolg van bovenstaande artikel is het de moeite waard onderstaande ook maar eens te lezen.

  Want als we mensen als Santokie zien rennen naar Nederland met zgn. diaspora dan oeten we ons afvragen waarom hij zich toen 5 jaar lang niet voor sterk heeft gemaakt toen hij in de regering zat.

  Vorraal dit:

  Deze was mede georganiseerd door het Centrum voor Surinaamse Ontwikkelingsvraagstukken (CSO) gevestigd in Den Haag onder leiding van Mr. O. Venlo en Mr. Drs. T. Bissessur.
  Het ontwerp wetsvoorstel werd eind 2004 aangeboden aan de toenmalige Surinaamse president Drs. R.R. Venetiaan, vicepresident Mr. J. Ajodhia, DNA voorzitter P. Somohardjo en minister van Justitie en Politie C. Santohki. Dit wetsvoorstel is toen langs, onder en boven het gebouw van de Nationale Assemblee ingediend, maar nooit in behandeling genomen. Kennelijk hadden zij niet de politieke wil en ontbrak de urgentie om het wetsvoorstel in te dienen bij het instituut dat wetten maakt in Suriname.
  Ook nu zien wij een typerend verschijnsel dat sommige politieke leiders kiezen voor een puur etnische aanpak en oplossing voor het diaspora vraagstuk.
  ———————————–

  President Bouterse geeft diaspora economische en psychologische vleugels
  Sunday 11 November
  Met het indienen van het ontwerp wetsvoorstel met betrekking tot de Surinaamse diaspora, in De Nationale Assemblee en het instellen van een commissie van rapporteurs heeft de regering Bouterse een duidelijke politieke keuze gemaakt om de Surinamers in diaspora te betrekken bij de nationale ontwikkeling.
  Uitstekende stap, maar bovenal is er na jarenlang discussiëren en congresseren een eind gekomen aan de onzekerheid over de rechten en plichten van deze groep. De huidige regering neemt het heft in eigen hand.
  Economische vleugels: Ondanks het feit dat er een diepe financiële en economische crisis heerst in Europa en Amerika, zien wij in Suriname duurzame economische groei. Dit biedt kansen en uitdagingen voor de Surinaamse diaspora die terug naar Suriname willen om een bijdrage te leveren aan het verder vergroten van deze economische groei. Dit heeft een win-win effect.
  Het gevoerde geopolitiek beleid van de afgelopen 2 jaar waaronder de diverse samenwerkingsovereenkomsten met Brazilië, China, Turkije, Venezuela, Cuba en Afrikaanse landen (allemaal landen met forse economische groei), biedt enorm veel kansen en uitdagingen voor Suriname en de Surinaamse diaspora.
  Economische welvaart is broos ; het kan dus gebeuren dat je als ex-kolonisator financiële ondersteuning krijgt van een ex-kolonie zoals recent Angola en Brazilië, die respectievelijk gemiddeld 8% en 6% economische groei doormaken, staatssteun verlenen aan Portugal (ex-kolonisator). Het zal ons niet verbazen als Suriname als ex-kolonie in de toekomst financiële staatssteun zal moeten geven aan Nederland (ex-kolonisator).
  Psychologische vleugels: Eindelijk is er een Surinaamse regering die de Surinaamse diaspora serieus neemt en hun identiteit waarborgt door hen het warme Surinamer gevoel te geven. Het gevoel van, “ wij horen erbij en wij zijn één en een ondeelbaar volk “.
  Enkele historische feiten: De eerste top conferentie gehouden in Paramaribo was rond maart 2004 met als thema: Duaal burgerschap voor Surinaamse Nederlanders. Deze was mede georganiseerd door het Centrum voor Surinaamse Ontwikkelingsvraagstukken (CSO) gevestigd in Den Haag onder leiding van Mr. O. Venlo en Mr. Drs. T. Bissessur.
  Het ontwerp wetsvoorstel werd eind 2004 aangeboden aan de toenmalige Surinaamse president Drs. R.R. Venetiaan, vicepresident Mr. J. Ajodhia, DNA voorzitter P. Somohardjo en minister van Justitie en Politie C. Santohki. Dit wetsvoorstel is toen langs, onder en boven het gebouw van de Nationale Assemblee ingediend, maar nooit in behandeling genomen. Kennelijk hadden zij niet de politieke wil en ontbrak de urgentie om het wetsvoorstel in te dienen bij het instituut dat wetten maakt in Suriname.
  Ook nu zien wij een typerend verschijnsel dat sommige politieke leiders kiezen voor een puur etnische aanpak en oplossing voor het diaspora vraagstuk. De regering Bouterse heeft 8 jaar na de eerste top conferentie wel de politieke moed en daadkracht om zelf een initiatief wetsvoorstel in de DNA in te dienen, en duidelijk niet te kiezen voor een etnisch gebonden oplossing, maar voor een nationale.
  Wij van de Stichting Collectief Overzee Suriname zien deze dag als een memorabele dag en zullen ten allen tijde onze bijdrage leveren. Wij zullen in Nederland bijeenkomsten organiseren om de Surinaamse achterban te informeren, hun wensen te inventariseren en deze door te geleiden naar de commissie van rapporteurs.
  Drs. E.F. Grep,
  Vicevoorzitter Stichting Collectief Overzee Suriname


  Maak melding

 3. Een dergelijk wet (PSA) zal de tradionele partijenstructuur die gebaseerd is op etniciteit niet doorbreken als men alleen het aktief kiesrecht invoert. Politieke charlatans als Brunswijk, Somohardjo en Bouterse zullen toch weinig tegenstand ondervinden. Het passief kiesrecht (zich verkiesbaarstellen) kan daar op termijn wel verandering in brengen. De Surinaamse kiezer moet nu aan ander geluid kunnen horen dan wat zij nu voorgeschoteld krijgt.


  Maak melding

 4. mooier kan het niet wat de huidige regering doet .
  ik zie de zon schijnen ,santhoki had gedacht dat hij met de eer zou gaan strijken maar bouterse heeft hem de wind uit de zeilen genomen .santhoki en vene hebben hun tijd gehad ze hadden de kans dit te realiseren ,maar hebben het laten liggen .nu gaat bouterse aan de slag om deze zaak voor elkaar te krijgen en hij zal vorstelijk beloont worden omdat vele surinaamse nederlanders zekerheid willen en die komt er .


  Maak melding

 5. De president en zijn club zijn met persoonlijke belangen bezig. Ze willen hun positie veilig stellen.
  Niet zo lang geleden stond deze president op het podium te roepen dat we landverraders en erger waren omdat zijn amnestiewet werd afgewezen.
  En nu zijn we zo hard nodig dat het mogelijk moet worden om gemakkelijk terug te keren, te stemmen e.d.

  Wil de echte president nu opstaan.


  Maak melding

 6. De diasporanen kunnen in 2015 dan hun steentje bijdragen om de kans te verkleinen dat de huidige criminele president een tweede termijn er bij krijgt.

  Nu het passief-kiesrecht nog!


  Maak melding

 7. Eey sra…die PSA is een NDP ding, geniet goedkeuring van DADA, jij geeft er een tintje rasicme aan, en ziet @ Sabidieri Santokhi spookpendelen Paramaribo – V H P – Den Haag!!!!

  Als DADA mocht vrij reizen, da zou hij tog ook elk seizoen jou bezoeken in bajes Z – O 🙂 🙂


  Maak melding

 8. Goede zaak. Hopelijk wordt deze wet even snel als de amnestie wet aangenomen. Onder de Front regeringen was die buitenvrouw van vene op Buza ( Ze is zo relevant dat ik haar naam al vergeten ben) steeds bezig surinamers in diaspora te bejegenen.


  Maak melding

 9. baja ik wil weg hoor bouterse doe het .
  ik had plannen maar nu wordt het nog rooskleuriger voor velen die brood in zien .nederland heeft straks geen toekomst meer ik hoop en bid dat die plannen worden uitgevoerd.wat men ook wil zeggen bouterse bouterse kennende heeft geen boodschap aan deze mensen.
  een heel heel goed plan voor velen die een bijdrage willen gaan leveren voor hun land .ik ben er een van en ik weet velen met mij .de situatie in nederland ziet er niet rooskleurig uit ,mensen met een beurs van anderhalf tot twee maal modaal willen niet inleveren voor de zieken fonds laatstaan de meeste buitenlanders met een smalle beurs die in moeten leveren .
  voor mij is het mooi geweest in holland ,het gaat steeds berg afwaards.die schijnbewegingen van bezuinigingen maken mij bang ,ik moet wat mijn vrouw zegt ro wo gratie ,mooi geweest .hopelijk zet de economische groei door in suriname .
  ben 30 jaar in nederland ik kam nederland niet af maar het wordt echt moeilijk voor mij .
  ben niet lui om handen uit de mouwen te steken .ik hebal informatie bij de remigratie dienst gedaan het komt goed .
  hoop doet leven .


  Maak melding

 10. @sra.
  Op Maandag 12 november 2012 om 08:56 uur schrijf je:
  “Hij is een groote ……….
  Het moet zijn ,een geboren surinamer die in nederland verblijft,,.

  Wat zeg je ???
  Een geboren Surinamer?????
  Wat voor een onzin is dat alweer?
  O,zijn er Surinamers die niet geboren zijn dan?
  Zo ja dan ben jij er een van!
  Alle Surinamers (in binnen en buitenland) zijn geboren,volgens mij!


  Maak melding

 11. @Barnie,
  Jij snapt het prima.
  Sterker nog wij werden in hoogtij dagen van de revolutie neergezet als landverraders.
  Bouterse en zijn kliek zijn drai konten.Dit laat duidelijk zien hoe onbetrouwbaar deze gasten zijn, als ze jou nodig hebben word je opgehemelt en wanneer ze jou niet nodig hebben dan krijg je een schop onder jou kont.
  Surinamers laat jou niet in de maling nemen door die moordenaars en criminele
  Bende


  Maak melding

 12. Beste allen,

  Su NL’ers zijn pas ECHT ERKEND als wij ook mee mogen doen aan verkiezingen en de politiek. Waar is Bouterse nou eigenlijk bang voor? Als je ons rechten wil geven conform de jaren geleden overeenkomst, doe het dan echt en niet een beetje. Denken jullie Suri’s dat wij in NL achterlijk zijn of….?

  Als wij alleen de boeba mogen eten, wie zal dan de banaan eten??

  Het is slechts een illusie als Bouterse denkt dat hij hierdoor meer stemmen gaat krijgen. Geloof me, NIEMAND wil deze press hebben, echt niemand. Ik trouwens wel omdat ik toevallig wel de waarheid ken en weet dat de verhalen over Bouterse voor 90% niet waar zijn.!

  Maar ik keur ten strengste de na schoolse opvang af omdat Bouterse dit alleen doet om aardig gevonden te worden. Maar je bent echt achterlijk als je denkt dat je al die kinderen jarenlang zelf hun middag eten wil of kan geven.

  Zorg ervoor dat ze zelfstandig worden en de ouders zelf voor hun boontjes kunnen doppen. Door deze actie lijkt het erop dat Bouterse het liefst heel Suriname afhankelijk van hem wil maken. O O O, wat is deze actie achterhaald. Het is nu zeker 45 jaar geleden dat op scholen melk e.d. aan de kinderen werden gegeven. Deden ze ook in Nederland hoor.

  De vraag is:

  Waarom wil Bouterse zo graag haar bevolking afhankelijk van hem maken? Waarom verkoopt Bouterse levensmiddelen via diverse afzet kanalen die 30% goedkoper zijn dan in de winkel??

  Beste Bouterse, ik keur een boel van wat u doet, goed.
  Echter, u maakt behoorlijke misstappen, net een kat in het nauw!…. Miauw


  Maak melding

 13. Het zal moeilijk zijn om te stemmen, welke partij is nou betrouwbaar??? Ik weet niet of ik er blij mee moet zijn.

  De ene steelt meer als de andere. Suriname heeft geen doorsnee beschaafd politiek milieu kijk wat er zit en wat het land moet regeren, doe je ogen open. Moordenaars, verkrachters, rovers, drugsdealer, straatvechters het zit allemaal in het parlement en moet ons regeren.

  Tegenwoordig is het geen politiek drijven meer maar stree foefoeroe.

  Ik wil ver van de politiek blijven en me bezig houden met ondernemen.


  Maak melding

 14. 🙂 Sra op Zanderij. Hij zegt tegen de douanebeambte: Ik wil graag remigreren.

  De douanebeambte zegt: “Dan moet je wel werkervaring hebben.
  Die heb ik zegt Sra ,

  “ik ben houthakker.”

  “Zo,” zegt de douanier, “en waar ben jij dan houthakker geweest?”

  “In de Sahara,” 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 15. @Plato, je hebt gelijk. De PSA zal het politieke landschap niet veranderen. Geen enkele zittende coalitie zal een wetsvoorstel aannemen dat zaagt aan haar poten. Immers indien de Nederlanders van Surinaamse komaf geen partij hebben waarmee zij zich kunnen identificeren zullen zij geen tot weinig gebruik maken van het aktiefkiesrecht. Pas indien het passiefkiesrecht wordt verstrekt kunnen zij op termijn wel politieke invloed uitoefenen. De PSA mensen zijn niet GEK!


  Maak melding

 16. maar mensen laten wij eerlijk zijn .
  ik ga niet naar suriname remigreren om venetiaan of bouterse .ik doe het voor mij en gezin .ik vindt dat men hier onzin praat als men zegt dat bouterse denkt dat hij meer stemmen gaat krijgen .mensen gaan naar suriname voor hun eigen best wil als ze het kunnen betalen ,of als ze wat in nederland hebben opgebouwd en terug willen .sommigen hebben geen moer op gebouwd dus zijn ze gedoemd hier te blijven zo simpel .
  weer anderen zien er geen brood om naar suriname te gaan .laat mensen in hun waarden ,anderen zien nederland als hun paradijs prima maar weer anderen zien suriname als hun paradijs en ik heb respect voor een ieder die naar suriname of in nederland wil blijven .


  Maak melding

 17. toch zeg ik dat bouterse heel veel aanhang heeft in nederland .ik ben er een van en ik wil wedden dat als er verkiezingen worden gehouden in nederland bouterse de meeste stemmen krijgt .de surinamer is wijzer geworden om in te zien dat ze niet achter nederland aan moet lopen,zoals sommigen achter nederland loopt .waarom zijn er nog geen eens 30 mensen in nederland de straat op gegaan toen suriname de amnesty wet had aangenomen .romeo hoost had opgeroepen voor een optocht maar nog geen 30 mensen liepen met hem mee in amsterdam .het is triest wat er gebeurt is maar wij willen vooruit kijken niet achter uit .nederland heeft zware economische problemen en die worden nog erger ,men wil verder kijken jammer voor hoost .niet de mensen hebben gemoord die gaan stemmen wij weten het niet .wij willen in de toekomst kijken en als het bouterse is die daarvoor gaat zorgen prima .
  het land moet niet meer kruipen maar de eerste voet stappen zetten en dat is mij op gevallen toen ik daar was .


  Maak melding

 18. Mijne mensen, heel veel drukte voor niets…
  Suriname heeft stem-districkten en niet alle stemmen zijn evenveel waard. In Coronie heb je minder stemmen nodig voor een zetel dan in bijvoorbeeld in Wanica. In welk stem-districkt wil men dan de PSA-ers plaatsen?


  Maak melding

 19. DADA heeft niet nodig een verpleegkundige uit de diaspora,..ook geen onderwijzer en/of een gewone bank personeel!!!!

  weliswaar in deze zelfde branche, maar dan KADERFIGUREN!!!!!

  en nu komt het:,,,gestel er melden zich 50 van deze figuren kwalitatief gelijk aan HOEFDRAAD en dus eisend een beloning navenant inclusief!!!!!

  DADA mi boi…da ga je kraaien als een impotente haan 🙂


  Maak melding

 20. Beste Ben: die aanhang van Bouterse woont voornamelijk in de Bijlmer…………..

  Dat is vooral de groep mensen die de hele dag doelloos rondlopen en dus niks te doen hebben. Typisch NDP volk dus.


  Maak melding

 21. Forummers, Odi odi.

  pasew, Fawaka mang?
  Er is toch een liedje over de SAHARA?

  Dus mijn switie gudu (sra-JUDESKA) gaat ook remigreren en gebruik maken van PSA.
  En aangezien mijn (sra-JUDESKA) van alle markten thuis is, wordt hij straks in SU. onze nieuwe Boomchirurg.

  @PSA-er: Binnenkort krijgt SU. 2 nieuwe districten.
  N.l. distr. Papatam & distr. Bronsberg.
  Dus……. (Het probleem is bij deze dan opgelost).


  Maak melding

 22. Dit was de hele zet geweest van bouta de gruwelijke . Hij geeft de NEDERLANDERS van Surinaams afkomst een titel en verwacht dat zij hem ,de moordenaar,iets gaan terug geven namenlijk ,,hun STEM in 2015!
  Waarom gaat hij,bouta de verschrikkelijke, geen campagne voeren in Nederland?
  Neen hoor hij durft het niet hoor,gewoonweg niet. Zo dan houd hij zich bezig met stem omkoperij middels steekpenningen .
  Hai boi,zo doorzichtig van de ndp baasje!


  Maak melding

 23. Lame, IMO……..

  Hé, hé, dan zijn we dus eindelijk bevrijd van die paarse-lingen, die de dag en nacht hier rondslingeren.

  Paarsen… allemaal oprotten naar suri om je land op te bouwen. Er moeten nog 20.000 woningen worden gebouwd.
  Past precies, want het gros is Bijlmer en ongeschoold.

  En ik,
  ik vertrek nog steeds niet.
  Never in this lifetime zal alias bouta de ‘granie’ krijgen dat ik ook maar één vinger uitsteek, om hem te helpen, een veer in zem reet te steken!

  En dan mogen jullie boos zijn, het zal me een worst wezen.
  Suri’s hebben surineds, in de steek gelaten op de dag dat ze een moordenaar verkozen boven hun eigen kondremangs.
  De moordenaar die vele gezinnen heeft verwoest, vele gezinnen heeft verjaagd en uit elkaar heeft gereten!

  Jij alias bouta zal veel meer moeten doen,om je geweten te sussen, aardse goederen zeggen mij niets!

  Mind you, I’m surely not the only one with this mindset.


  Maak melding

 24. De toeschedingsovereenkomst die door Nederland indertijd is opgemaakt zijn velen vergeten. Dit is geen nieuws. Sinds de proclamatie van de onafhankelijkheid zijn Nederland en Suriname middels het ondertekenen van van de toescheidingsovereenkomst dat Surinamers die voor de onafhankelijkheid naar nederland waren vertrokken en nu de nederlandse status bezitten overeengekomen dat surinamers en nazaten dezelfde rechten zouden behouden.

  1. Vanaf 1975 hebben diverse regeringen van Suriname
  deze overeenkomst vertrapt en niet nageleefd.

  2. Het recht om onze surinaamse paspoort te behouden
  is ons afgenomen( een maatregel die geen voordelen
  heeft voor suriname).

  Door de FRONT regering werden steeds sancties
  getroffen tegen surinamers die hard in nederland
  hebben gewerkt en 30% van hun pensioen moeten
  inleveren. De diaspora werd steeds het slachtoffer
  van impopulaire regels en wetten van de FRONT
  garde zoals het belasten van hogere bankkosten
  bij het overmaken en sparen van geld bij Godo
  en andere banken. Front heeft de kloof tussen de
  diaspora en de kondremangs in Suriname steeds
  gestimuleerd door afgunst en haat. Maar het is ze
  niet gelukt mede dankzij de doorzetting van de
  diaspora massaal naar Su af te reizen en een
  objectief fundament in ons geliefd Suriname neer
  te zetten ongeacht wie aan de macht is.De diaspora
  zal elke regering ondersteunen die vooruitgang en
  eenheid in verscheidenheid stimuleerd in Sranang.

  Met de herleving van deze wet waarin de contouren
  reeds in de door Nederland en suriname overeenge-
  komen toeschedingsovereenkomst zijn verankerd is
  de basis gelegd voor alle kondremangs die surina-
  me een warm hart toedragen te focussen op de para-
  dijs op aarde waar het woord allochtoon niet
  bestaat en waar je als vreemdeling aankomt, en als
  vriend weer vertrekt.


  Maak melding

 25. Fer Odi mang…tjek deze!!!!

  3 dagen waren zij afwezig,…3 dagen naar ik vermoed in een 18+ houding,…maar vandaag heet ik ze van harte welkom..

  ……..MEDUSA & Ray…… psst geen detail svp 🙂


  Maak melding

 26. @ben
  Wanneer kom jij en de rest van de ndp aanhang in Nederland dan terug in Suriname?
  Als 30 mensen hebben meegelopen hebben zij een hele volk vertegenwoordigd ,althans een grote deel van het volk die tegen het amnestie wet van je baasje is.
  Wij weten dat voor de ndp paarse massa de hoeveelheid geldt en niet de kwaliteit ervan. Als het gaat om iets van de ndp kan je het merken aan de hoeveelheid aan paarse nietsnutten die aanwezig zijn ,gewoon omdat ze voor hun aanwezigheid betaald worden.Gratis een hapje en een drankje aanbieden en de ndpers die kunnen maar niet wegblijven.

  Zo Ben, ik denk dat wanneer je het meent met je baasje dan moet je maar terugkomen ,want je baasje kan niet bij jou komen.
  Zo als bouta alibaba niet bij de put van stemmen kan gaan ,dan komt de put met stemmen(Ben),bij bouta alibaba!
  Oh ja,en dan zeg je ook vaarwel aan je ww uitkeringen ,kinderbijslag en vakantie gelden en alle doktersvoorzieningen in Nederland!
  Naar wat je geschreven hebt lijkt het wel alsof je gelukkiger zou zijn wonen naast bouta in Suriname,je pinaart in Nederland ,kom dan terug!
  Ps
  laat je baasje weten hoor wanneer je terugkomt ,dan kan hij je komen ontvangen op Zanderij!


  Maak melding

 27. @moderator,

  Ik wil u even wijzen op de post van henk molenaar.

  Deze post geeft blijk van minachting is tendentieus, onnodig kwetsend en draagt niet bij tot het onderwerp.

  Deze poster heeft meerdere maken blijk gegeven dat hij grote minachting heeft voor de Surinamers in het algemeen en de Afro Surinamers in het bijzonder.

  In lijn met uw eigen huisregels wil ik vriendelijk doch dringend vragen deze figuur voor altijd van dit forum te verbannen. Ook dat het als voorbeeld kan dienen voor anderen die racistisch bezig zijn.

  De post ( ik noem het bewust geen bijdrage) kan niet meer onder de noemer vrijheid van meningsuiting worden geschaard, ook omdat dit een forum is waar alle deelnemers akkoord gaan met de huisregels.

  Ik vind dat een Surinaams forum niet kan en mag toestaan dat derden op zo een wijze omgaan met ons Surinamers.

  Het niet uitsluiten van deze notoire racist en recidivist zal een smet zijn op het blazoen van de eigenaren van deze site.


  Maak melding

 28. @Astrando
  Ga je geschiedenis eerst leren kennen,
  okay!
  In 1975 werd Surinaame onafhankelijk verklaard niet omdat Nederland het zo wilde zien gebeuren ,neen maar omdat de surinamer Aron het zo wilde hebben.
  In 1980 zouden wij als onafhankelijke staat onze verkiezingen houden maar toen kwam je baasje met een illegale couppleging,toen volgde 1982 en de decembermoorden,de binnenlandse oorlog,de Moiwaqna moorden,telefoon coup.verraad bij de verkiezing in 2010,bouta amnestie, enz…enz…
  Hij ,je baasje is de schuld dat Suriname nooit de mogenlijkheid heeft gehad uit te groeien tot een zelfstandige natie.Je baasje houdt de boel in Suriname sinds 1980 gevangen in zijn bloedige greep.En nu je na 1980 geboren ben,heb jij ooit over Suriname horen praten waarbij de naam bouta de bloedige ontbreekt?!
  Zijn vernietigende aanwezigheid in Suriname is altijd te merken ,sinds1980 is dat het geval geweest tot heden.


  Maak melding

 29. Beste k vraag me af:
  er Bouterse aanloopt die een coupe, veroordeling vanwege drugshandel op zijn naam heeft staan en verantwoordelijk is voor het vermoorden van 15 prominenten ongewapende Surinamers.

  Jij beste Ik vraag me af: maakt de verbinding met de de Afro Surinamers Niet ik.

  En jij beschouwt Waterkant als een Surinaams Forum.
  Moet iedereen hier zij paspoort laten zien voordat hij zijn mening kan geven?


  Maak melding

 30. @ik vraag me af

  Als Surinamer zou je liever je best doen op te roepen dat de moordenaar van de december executies gestraft moet worden en de bouta amnestie wet nietig verklaard worden.
  Als surinamer zou je toch niet willen zien dat je medemensen na 30 plus jaartjes nog steeeds om gerechtigheid vragen voor het onrecht gedaan aan de slachtoffers en hun zelf?
  Een racist dat ben jij!
  Jij bent iemand die alleen aan zichzelf aan zijn baasje en zijn paarse aanhang denkt!
  Jij bent iemand die het niet erg vindt dat je baasje executies uitvoerd, misschien denk je in jezelve, ..ach mensen het waren slechts 15 onschuldige burgers die baasje geexecuteerd heeft,laten wij ermee leren leven…
  WEL JE KAN HET VERGETEN, JOU HULP HEBBEN WIJ NIET NODIG OM BEVRIJDT TE WORDEN VAN JE BAASJE!
  JE DOET MEER KWAAD DAN GOED!


  Maak melding

 31. Mijn begin zin was weg gevallen bij mijn posting.
  Moest zijn: Ik heb diepe minachting ( en die steek ik niet onder stoelen of banken) voor de meute die blind aanloopt achter: etc….

  En beste Ik vraag me af. Ik hou mijn aan alle huisregels op dit forum dus ga ergens anders klagen.


  Maak melding

 32. En beste Ik vraag me af:
  het is toch duidelijk dat de aanhang van Bouterse in Nederland niet tot de meeste geschoolde bevolkingsgroep behoort en niet bepaald hoog op de maatschappelijke ladder staat.

  Dat bewijzen ze telkens weer bij straat interviews op televisie waarbij het schaamrood bij de hardwerkende Surinamers in Nederland op de kaken komt omdat ze niet met dit soort NDP trash vereenzelvigd willen worden. En terecht!


  Maak melding

 33. In de voetballerij is

  iemand een rode kaart aansmeren is matennaaierij!!!!

  @ ik vraag me af…niet telkens mama om hulp vragen als je niet aankan het gevecht!!!


  Maak melding

 34. @ik vraag me af
  Niet klagen,jôh!Wees niet zo onverdraagzaam,maar trek in plaats daarvan sterk van leer tegen alles wat je tegenstaat.Klagen bij de moderator vind ik een zwakte bod!TOON KARAKTER MAN!
  Wie op dit forum meedoet moet eelt op zijn ziel hebben; anders moet je met je buurmeisjes buiten gaan spelen!


  Maak melding

 35. MEDUSA gudu…volkomen gelijk,,

  mijn switie anna had een streepje niet in het midden maar onder 😉

  welkom jij en Ray…en geen ruzie vandaag, want ik neem aan dat jullie nog verkeren in witte-broodsweken 🙂


  Maak melding

 36. @Wild Thing
  Wat zeg je????
  Liever duiken onder moeders paarse rokken dan graaien in de onderbroekjes van kleine kinderen.

  Beide daden zijn even erg!
  Het eerste is poging tot incest en het tweede is pedoseksualiteit!

  Stelletje VIEZERIKEN!!!!!


  Maak melding

 37. Zij verkeren nu in een paniek toestand,,,ik bedoel de haters natuurlijk.
  Oja, dit nog,;Bouterse laat het balletje rollen,,en dat willen jullie natuurlijk niet zien.

  I am waiting


  Maak melding

 38. @Ik Vraag Me af,

  1. Gefeliciteerd met je PSA,
  Jij bent een grote voorstander van zoveel mogelijk privileges voor de Diaspora.

  2. Meet niet met 2 maten, het siert je niet.
  Als jou paarsgenoten het hebben over de ‘koelie-ditjes’ en ‘datjes’, dan blijf je muisstil.

  Die tactiek om Henk M. weg te werken, door alles te gooien op racisme en pedofilie, is een LAGE, achterbakse, valse, oneerlijke, gluiperige, bij de beesten af tactiek,a la Anna_z, om iemand weg te werken.

  Maar……….het heeft geen effect.
  Je pleegt hiermee bewust of onbewust, een aanslag op het intellectueel vermogen van WKN.

  Henk Molenaar blijft….
  Klaar is klara.


  Maak melding

 39. Deze PSA gaat komen,…maar niet voor 2015!!!

  DADA gaat voor een 2e termijn, gaat winnen de verkiezing omdat hij als geen ander weet te bespelen het SARDIENVOLK!!!!

  helaas is deze groep in meerdheid….MOET JIJ MAAR OPLETTEN STRAKS MET srefidensi….hiep hiep hiep presirie….en dan de volgende dag,..

  mij god waar zijn mijn kinderen!!!
  mij god waar is mijn man!!
  mij god waar ben ik!!!
  mij god DADA…ik ga jou geven mij STEM,…maar mag ik vandaag EEN BLIK MORJON!!!!

  een volk om trots op te zijn 🙂


  Maak melding

 40. Whahahaaaaaa
  De paarse kudde is de kluts kwijtgeraakt!
  Eerst schreeuwen ze hoeveel pinarie ze in Nederland meemaken en wanneer je ze adviseerd om maar dan terug te komen dan krijg je een MINNETJE.
  wHahahaaaaa….
  Neen hoor die PSA mensen gaan niet komen hoor, ze gaan voor geen goud hun makkelijke leven in Nederland opgeven om dan de misere die hun baasje in Suriname aan het veroorzaken is in levende lijve mee te maken!
  Jammer hoor voor die PSA NDP mensen hoor ,jammer dat ze in Nederland geen Ocer hebben!Hun ‘arme’baasje kan niet daar aanwezig zijn alhoewel hij en de paarse kudde het zo graag gewild zouden hebben. Neen hoor de PSA ndp mensen weten hoor dat baasje zijn kopje prijkt op The Wanted list daar.
  Whahahahaaaaaa…..wie zegt dat je met de paarse kudde niet lachen kan??!!


  Maak melding

 41. Wild Thing

  Is er een andere wereld onder mama’s paarse rokken te zien dan?!
  Ik zou je graag een vieze varken willen noemen maar dat zou overbodig klinken ,je nick zegt al dat je een wilde zwijn bent.
  En de 15 psa ndp mensen die je mening delen ,zou je die 15 strontzakken onder je mama’s paarse rok willen stoppen?!ZOU JE?!!!!


  Maak melding

 42. Vragen tot opheldering voor ons die in de USA wonen. Betekent een PSA status zo iets als een dubbele nationaliteit? Moeten we ons laten registreren op het lokaal consulaat of ambassase? Hebben zij die 60-plussers zijn nu dan wel recht op hun AOV uitkering in Suriname welke zij jaren gestort hebben? Hoe tonen wij op Zanderij aan dat wij een PSA-status hebben? Is dit een middenweg om het geschil over de TO met Nederland op te lossen? Gaarne een antwoord. Thanks.


  Maak melding

 43. Het is zeker een goede stap en laten we afwachten wat er uiteindelijk uitkomt.

  Nu nog ervoor knokken dat in Su alleen de SRD toegestaan wordt tegen een normale koers, weg met de Euro.

  In plaats van te investeren/geld vast zetten in NL of waar dan ook ter wereld kan het nu makkelijk in Su.

  Alleen wel de belastingtarief voor re-migranten aanpassen!


  Maak melding

 44. angst voor bouterse, angst voor ann-z, angst voor jezus en angst voor jullie zelf en het kan niet op gaan.
  bekeert u gij lamlendigen en de heer zal uw genezen van al uwer angstigen dromen.
  wkn bestaan uit veel bangen maar een god staat van allemaal voor jullie klaar om te genezen.
  prijs de heer.


  Maak melding

 45. waarom wordt de toescheidingsovereenkomst niet nageleefd? als je dat doet, hoef je toch niet de PSA in te voeren? ….ok, als dat niet kan, voer maar de PSA-kaart in! de suri’s worden erkent! goede zaak. Suriname denkt tenminste aan zijn mensen in het buitenland!!


  Maak melding

 46. @PAUL
  ARTIKEL 2.
  Een PSA is een ieder die niet de Surinaamse nationaliteit bezit en die:

  a. zelf in Suriname geboren is, met uitzondering van hen wier ouders,
  die zelf niet van Surinaamse afkomst waren, in buitenlandse dienst
  of voor studie of enige andere zaak tijdelijk in Suriname
  vertoefden op het moment van de geboorte van die persoon

  b. niet in Suriname geboren is, maar ten minste één ouder heeft die
  op basis van lid a van dit artikel van Surinaamse afkomst is

  c. Niet in Suriname geboren is, maar ten minste twee grootouders
  heeft die op basis van artikel 1 onder a, van Surinaamse afkomst
  zijn.


  Maak melding

 47. @PAUL
  ARTIKEL 1.
  BEGRIPSBEPALINGEN
  In deze wet en de daarop berustende bepalingen wordt verstaan onder:
  a. PSA: verkorte aanduiding van een persoon of personen met een actieve PSA status;


  Maak melding

 48. HET IS MEER DAN DUIDELIJK:

  Als onder deze site of dit forum verkiezingen zouden worden gehouden dan had de NDP van Desiré Bouterse met een nipte overwinning gezegevierd
  Maurice de Hond heeft nu nog een taak erbij.

  Over heel nederland met name de Bijlmer-amsterdam waar de meeste NDPérs en surinamers wonen wint Bouterse ruim van het Front. Een nekslag voor de frontaanhang en de nederlandse regering. Wij gaan spannende tijden tegemoet. Zal het Desi Bouterse (Bouta) langs legitieme weg lukken voor de tweede maal op democratische wijze weer aan de macht te komen en Nederland een veeg in het oog geven om ook de DIASPORA mee te nemen in zijn verkiezingsoverwinning.

  Mocht het zover komen dat Suri’s al bij de volgende verkiezingen mogen mee doen dan ben ik benieuwd hoe instanties en het koninkrijk der nederlanden hierop zullen zinspelen. Ik zie de Front-NDP-VHP-PL-DOE-KTPI vlaggen hier al wapperen.


  Maak melding

 49. @Djogo Prisirie
  Jij schrijft:”Over heel nederland met name de Bijlmer-amsterdam waar de meeste NDPérs en surinamers wonen wint Bouterse ruim van het Front”.

  Echt waar?
  O,dan komen we op verschillende plekken in de Bijlmer.
  Het hangt er dus duidelijk vanaf,waar van de Bijlmer je komt en bedoelt!
  Ik kom vaak in de Bijlmer,maar merk iets anders!


  Maak melding

 50. ai bouta laat het snel gebeuren weet jij hoeveel echte Surinamers staan te popelen om zekerheid te hebben als zij in swiet sranang zijn .wij houden van ons land maar van wege de politieke situatie in de jaren 1979
  zijn wijn toen suriname ontvlucht.vergeleken met toen is er heel wat verbetert en wij voelen ons geroepen .
  niet dat mijn Surinaamse broeders hebben opgebouwd dan komen …niet met die verstande hoor maar de tijd breekt aan om een bijdrage te leveren .ik kam nederland niet af ,door nederland heb ik de kans gehad om wat te bereiken ,maar hoe dan ook jou land roept als je op een bepaalde leeftijd bent .
  bouta bedankt dat het straks zever is dat mensen kunnen kiezen of dat mensen ook een stem mogen hebben in suriname ,mee denken mee beslissen dus .


  Maak melding

 51. Charme offensief .
  Wie didibri goed kent moet weten dat hij altijd op de verkeerde paard wed, Hij weet dat hij afgestraft zal worden bij de komende verkiezing daarom probeert de Surineds te paaien.


  Maak melding

 52. Suriname moet de toescheidngsovereenkomst naleven dan is er geen PSA (Parmessar’s Surinaamse Aanpak)nodig.

  Nederland moet de visumplicht voor haar voormalige kolonie Suriname afschaffen dan merken we wel hoeveel suri’s van Suriname houden. En ontstaat weer een DIASPORA.


  Maak melding

 53. Diasuri’s mogen komen maar ze krijgen geen percelen en volkswoningen. Wij surinamers hebben de pinarie meegemaakt en hebben suriname niet de rug toegekeerd.
  Kom maar breng veel dinheiro mee en dan mag je weer vertrekken via de diaspoorweg.
  Wees niet diaspoorloos.


  Maak melding

 54. Mi pot mie stem klem tapu Boutja. Alla pasie djaso tamanredjo,mangansarie pasie disie boutja mekie.
  Disie den pasie gratie lekie watra moeng dang musu stem klem tapu boutja yo. Te ollandmang kong dja so den sjie srefi yo. Sang taki dati djasopora. Mi seri mi pleng pleng. Orah, djasopora.


  Maak melding

 55. Aah..kom maar op met dat fabeltje van stemrecht.
  Dit is een PR truc om de illusie te wekken dat er iets gedaan wordt. Goochel trucs zijn voorspelbaar.
  We gaan wel zien hoe stemverdeling zal zal zijn.

  Amsterdam bijlmer voor Idool? Soh ..durft u uw hand in het vuur te zetten voor Den Haag? En ook de meer intellectuele Suri groepen in Utrecht en omgeving?
  Rabin …je moet maar eerst de landkaart laten schetsen. Je bent duidelijk afwezig geweest.


  Maak melding

 56. Hahahahahahaaaa……….Bouta; heb je ons nú nodig ????
  Bouta wie heeft jou nodig ????

  Wij, die hier goed geworteld zijn (het gemaakt hebben), hebben jou absoluut niet nodig ! Jullie moeten daar, nog veel meer doen, om ons zo ver te krijgen,zodat wij de overstap gaan(willen) maken.

  Suriname is én blijft één groot djoegoe djoegoe ….ect,ect !!! Wij willen veilig én gelukkig zijn. Wie No Loby á Djoegoe Djoegoe foe oenoe. Wij wensen jullie véél wijsheid toe !!!

  Groet,Ram Ram ,Goeda Hafies(Veel Wijsheid)


  Maak melding

 57. Bouterse wint heel groot onder de Surineds, dat is een feit. Het gepeupel hier die lawaai maakt, is gewoon een druppel op een heel hete plaat. Ze zijn niet relevant, hun braaksel is alleen voor waterkant bestemd.


  Maak melding

 58. De Wijdenbosch brug is het enige object van Suriname dat je vanuit de ruimte de maan kunt zien. Vroeger was Suriname in de avonduren vanuit het vliegtuig een doolhof (zwart gat). Nu zie je de mooie straatverlichtingen langs de mooie straten.
  Diaspora welkom. Samen bouwen aan een mooi Suriname.
  Samen de puzzel leggen.


  Maak melding

 59. De frontaanhang heeft een klaagmuur gevonden achter hun computer. De computer is een klaagmuur geworden voor frontaanhang. Ze zijn eraan verslaafd om hun eigen haat en frustraties op het net van waterkant kwijt te raken.Ze misbruiken de decemberslachtoffers uit eigen onvrede wat ze bereikt hebben. En op de koop toe is deze frontaanhang de grootste groep vloekers.
  Je hebt medelijden met decemberslachtoffers maar gaat vloeken tegelijk. Wat een hel is het voor deze groep onder de diaspora. Het zijn de diaspoorloze aanhang.


  Maak melding

 60. Als het plan van de PSA door gaat dan wordt Nederland een stemdistrict van de surinaamse verkiezingen.
  Het stemdistrict nederland zal een belangrijke factor kunnen zijn bij de uitslag van de surinaamse verkiezingen. Hoe zal dit in de praktijk gaan werken. Zal de diaspora in nederland dan via zijn eigen e-mail adres zijn eigen stem kunnen uitbrengen zoals usa dat onlangs geintroduceerd heeft of zal dat langs andere wegen gebeuren. In Suriname heb je een flink aantal surinamers met een nederlands paspoort wonen en denk dat er spoedig partijen opgericht zullen worden in suriname die de diaspora meer wijs kunnen maken hoe om te gaan met deze nieuwe mogelijkheid. Deze nieuwe aanpak zal niet in het voordeel van de gevestigde politieke partijen in suriname zoals het front en ndp vallen. Vanuit nederland zal er bewust gestemd worden en op een verantwoordelijke manier. Nu tijd voor de diaspora hier en daar om munt uit deze situatie te slaan. Verwacht wordt dat buitenlanders die in suriname geboren zijn (diaspora) en wonen een politieke partij zullen oprichten en met de winnende partij zal onderhandelen hoe surined intellectuelen mee te laten participeren in de ontwikkeling van Suriname. Ik weet nou niet als het een gezonde zaak is twee kampen onder één dak samen te brengen. De toekomst zal het effect hiervan bepalen.

  Dames en heren. En nu kijken naar de resultaten van het stemdistrict nederland (europa)!


  Maak melding

 61. De PSA is net als de PIO uit India. Hier een voorbeeld van de PIO Card:
  Gehaald uit Wikipedia:

  Persons of Indian Origin Card (PIO Card) is a form of identification issued to a Person of Indian Origin who holds a passport in another country other than Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, Nepal, Pakistan, Sri Lanka.

  Contents [hide]
  1 Conditions
  2 Uses
  3 Registration/Residential Permit
  4 See also
  5 References

  [edit] ConditionsThe conditions for issuing a PIO card to a person are that:[1]

  1.The person ever held an Indian passport; or
  2.The person’s parents or grandparents or great grandparents were born in and permanent residents of India and never moved to (i.e. were never nationals of) Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, Nepal, Pakistan, Sri Lanka; or
  3.The person is the spouse of a citizen of India or of a PIO and has been so for more than a year; or
  4.The person and his/her parents, grand parents or great grandparents must not have been a national of Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, China, Nepal, Pakistan or Sri Lanka at any point of time.
  The PIO Card Program came into effect on 15 September 2002.

  [edit] UsesThe various benefits available to a PIO cardholders are:

  No visa required for visiting India during the period of validity of PIO Card.
  Exemption from the requirement of registration if stay in India does not exceed 6 months. Should the continuous stay exceed six months, registration will be required within 30 days of the expiry of six months with the concerned Foreigners Registration Officer.
  Parity with non-resident Indians in respect of facilities available to the latter in economic, financial and educational fields.
  All facilities in the matter of acquisition, holding, transfer and disposal of immovable properties in India except in matters relating to the acquisition of agricultural/plantation properties.
  Facilities available to children of Non Resident Indians for getting admission to educational institutions in India including medical colleges, engineering colleges, Institutes of Technology, Institutes of Management etc. under the general categories.
  Facilities available under the various housing schemes of LIC, State Governments and other Government agencies.
  Persons with a PIO are not

  allowed to vote
  eligible for an inner line permit. They have to apply for a Protected area permit.
  [edit] Registration/Residential PermitPIO card holders need to register with the appropriate FRRO (Foreigner Regional Registration Office) if they are planning to stay in India for more than 180 days. This requirement is not applicable for minors.[2] The FRRO will issue a “Residential Permit For PIO” which is typically valid till the expiry of the PIO card holder’s passport.


  Maak melding

 62. bouterse lost weer een belofte in nu in het hol van de leeuw …Venetiaan was aan de macht maar die man heeft nooit werk van gemaakt, om die status voor die redimusus te krijgen .natuurlijk kam ik niet al die surinedl over een het zijn maar een paar die achter die pc hun chit vertellen…was was godo geeft een mooi voorbeeld dat die redimusus een Klaagmuur nodig hebben voor hun frustratie maar dan achter die pc.
  ik heb het gevoel dat de aanhang van de ndp wordt uit gebreid bij de komende verkiezingen .maar goed …komt tijd komt raat …hopelijk komen de echte surinedelanders een bijdrage leveren maar geen redimusus .


  Maak melding

 63. pero wordt een beetje misselijk van je woordgebruik gaat jou vocabulair niet verder dan redimusu verzin eens wat anders dan kan jij misschien een zinnege bijdrage leveren


  Maak melding

 64. @pero: Ik ben je nog niet tegengekomen op bovengenoemd artikel via (dwt.com)

  Vanwege de aard van de reacties hebben wij besloten het reactiebeleid te wijzigen. U kunt uitsluitend via een Facebook-account reageren op het Laatste Nieuws.

  Odi odi.


  Maak melding

 65. Ik merk dat de Surineds zich geen raad weten met dit aankomend besluit.Ze schrikken zo een beetje en denken dat ze massaal zullen kunnen stemmen in Suriname….hihihihihi…..weetje lekker in Nederland naar de stembus…..nee ..nee ..nee …echt niet jongens…….Dat gunnen we jullie echt niet…


  Maak melding

 66. je zou denken dat henk de tollenaar onder deze wet valt, nee hoor we willen geen allochtoon in switi sranan. lib de bakra na den p’tata un sa njan ton ton hahaha


  Maak melding

 67. @Bryan
  ze blijven achterlijk en dom en denken dat ze jezus zijn.straks gaan ze in hun broek schijten wanneer die girorekeningen in hun brievenbus gaan vallen.
  rutte nanga samsong o hori a djang djie ding.
  mek den denkie tak stembus o opo djie ding.
  den kan pre srananmang in holland ma a no djaso ini oenoe sranan.


  Maak melding

 68. @Bryan,..wat heb je tegen die Surineds jongen? Waarom zie je ons als je vijanden? Wat hebben je gedaan dat je zo een haat hebt tegen je kondremangs die ergens anders wonen dan in Suriname.


  Maak melding

 69. Maandag 12 november 2012 om 21:36 uur, door surinam patriot
  Beste surinam patriot; Ik denk het antwoord te weten.

  Lieden als Bryan, zijn gewoon weg super,super jaloers wat wij collectief hun te bieden hebben. Deng Mang Djaroesoe No Ka Ka……..zodanig…dat lieden als Bryan, een minderwaardigheidscomplex hebben ten opzichten van SurieNeds. Dat Na Torie hé . Jonge Bryan ???

  @nasomitang; praat over je zelf mie matie……..of over jou soort. Crisis ???? Waar crisis ?? Bij wie???

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 70. Het wetsvoorstel PSA is mij inhoudelijk nog niet geheel bekend, maar bij toetsing aan de Toescheidingsovereenkomst of andere multilateraal verdrag zou dit voorstel wel mee in strijd kunnen zijn.
  Wie kan hier meer over zeggen?


  Maak melding

 71. @alleen
  Jij bent er ook een die geen moer van de de netekenis van het begrip allochtoon snapt!
  Een allochtoon is iemand die van elders is gekomen.
  En daar tegen over staat:
  autochtoon en dat betekent hij die tot de oorspronkelijke bewoners behoort!
  Indien jij in Suriname woont behoor jij t.o.v. de oorspronkelijke bewoners (Indianen)ook tot de ALLOCHTONEN TENZIJ JE TOT DE INDIAANSE BEVOLKINGSGROEP BEHOORT!!
  Dus als je geen allochtonen in Suriname wil,diskwalificeer jij daarmee je zelf!


  Maak melding

 72. @De Noord Su,

  Je suggestie dat de Surinaamse diaspora d.m.v. het PSA-plan een buitenlands stemdistrict voor de Surinaamse verkiezingen word, vind ik interessant.
  Als dit plan tot wet verheven word, dan betekent het namelijk automatisch de aanstaande aankondiging van een nieuwe kieswet in Suriname.

  Het gewicht van een stem in het kiesdistrict Sipaliwini en Coronie is in de huidige kieswet ongelijk.

  Hoe zwaar zal straks de stem van een PSA kiezer in het kiesdistrict Nederland wegen?
  Wat als de PSA stem lichter weegt als die van de kiezer in Sipaliwini? Misschien is het actief kiesrecht van de PSA kiezer achteraf gezien wel een dooie mus.

  Maar wat als die stem zwaarder weegt als die van de kiezer in Commewijne. Dit plan geeft aan dat Suriname haar huiswerk moet maken. En zeker als je de blunder voor het indirect verkiezen van de huidige president in aanmerking neemt.

  @Gin,

  De Indiase PIO status en de Surinaamse PSA status zijn onvergelijkbaar. Bij de laatste behoort het actief stemrecht tot de mogelijkheden en bij de eerst genoemde is dat recht uitgesloten.


  Maak melding

 73. ik was 4 dagen eerder in suriname dan parmessar, in het jaar 2004,echter ik kreeg geen visum verblijf voor 2 jaar. terwijl alle chinezen meteen in aankomst op een verblijf konden krijgen; nu komen ze ons vertellen dat wij voor hun ook mogen stemmen; geen behoefte meer, wij surneds zijn toch nooit welkom, nu hoeft het niet meer; probeer eerst de visum plicht en de 20 euro af te schaffen en de formulier in de vliegtuig niet meer te hoeven invullen; kom dan pas praten…


  Maak melding

 74. Eerlijk is eerlijk NL en Andere Paspoorters kunnen niet in NL of ergens anders en dan weer in SU stemmen het is geen vis mark oodi soort wojo Su ontwikkeld dus maak SU niet ingewikkeld

  Wees zakelijk !!!


  Maak melding

 75. Waarom ook geen passiefkiesrecht? De initiatiefnemers gokken erop dat met het aktiefkiesrecht alleen er geen dreigend politiek gevaar te duchten is. Men vreest dat met toekenning van het passief kiesrecht de intellectueel/politieke concurrentie grootzal zijn. En niet geheel onterecht. Ook gokken de initiatiefnemers erop dat vele PSA’s in NL een paarse stem in zich hebben. Maar daarmee zullen ze zich wel aardig in de vingers kunnen snijden…..


  Maak melding

 76. Hulde aan deze parlementariër die zich niet alleen tegoed doet aan lippendienst rondom de diaspora, maar daadwerkelijk iets terug wilt doen voor de SuriNeds. Tot nog toe werd in het algemeen alleen maar hulp vanuit NL verwacht (pakketten, wisselen, intellectuelen, etc.) , deze actie is dus een trendbreuk. Meneer Parmessar en cs. moeten zich wel realiseren dat zij eerst draagvlak moeten vinden, zowel onder de SU-bevolking als onder de SU in de diaspora. Waarom niet eerst een referendum over dit onderwerp?
  Wat de SuriNeds betreft weten wij dat de voorkeur uitgaat naar een dubbele nationaliteit, en als daar nog een actief kiesrecht aan verbonden is, zal dat zeker ten goede komen aan hun loyaliteit jegens SU. Passief kiesrecht voor diaspore is nog een brug te ver!
  Maar meneer Parmessar moet ook weten dat de SuriNeds het allerliefst zien dat hij met zijn coalitie de ticket-prijzen van SLM doen verlagen. Als hij dat binnen korte tijd kan realiseren, komt hij echt geloofwaardig over. Want SuriNeds (lees: 1e generatie met een onvolledig en klein pensioentje) kunnen echt niet zo’n dure ticket betalen speciaal om in SU te gaan stemmen. Zonde van uw wetsvoorstel!


  Maak melding

 77. Jongens….jongens…..rustig aan….ik haat geen surneds….ik was zelf surned en heb zelf surned familie en vrienden….maar ik hekel wel een heleboel in het gedrag van sommigen…..weetje het neerkijkend gedrag omdat je iets beter gewend ben…..de bakras napraten en mijn geliefd land een bananenrepubliek noemen terwijl de mensen hier hard hun best doen met de weinige middelen het land toch draaiende te houden…..het zogenaamd intellectueel gedoe van sommigen……het van twee wallen willen profiteren….
  Dus geen haat hoor jongens….ik haat mijn broeder niet maar zal hem wel confronteren met zijn stommiteit.


  Maak melding

 78. Geen paniek ,
  ik heb de bevestiging ontvangen gisteren dat de meerderheid van degenen die volgend bouta in aanmerking komen voor deze bizarre titel, juist blij zijn als deze wet in werking treedt,dan kunnen ze hun bijdrage leveren om bouta massaal weg te stemmen.Alleen om deze reden hopen ze dat ze gauw de titel van PSA mogen dragen.
  Met de PSAers van de ndp afkomst is het weer anders gesteld maar gelukkig zijn ze in Nederland in de minderheid.


  Maak melding

 79. VERBAAST en FER. E a no spotoe hihihihhihi
  jullie willen geen redimusu genoemd worden .ze willen niet maar hebben er naar gemaakt dat ze redimusus genoemd moeten worden en nu worden ze boos …een teken dat ze zich aan gesproken voelen…een verstandig mens zou zeggen laat maar lullen ..en vergis je niet …dit soort redimusus maken anderen uit voor dom ..alle ndpers zijn dom in hun ogen ,zijn dit de intellectuelen die front voort brengt!!!!je wil het niet geloven .
  boi redimusus verbaast en FER E oeng njang ka draai drie lees salto dang tja joe go djie na awara bong ik heb er een op mijn erf . jullie zijn de grootste redimusus …dit zijn de uitschotten van wilders en rutte …wat is jullie bijdrage in de samenleving voordoen als of jullie wat zijn …komen jullie met goeie argumenten om mijn president een kopje kleiner te maken ..komen jullie niet met stront verhalen,bouterse is niet weg te denken hij is en zal de sterke man van suriname blijven …rutte is jullie man laat hij zijn problemen oplossen waar deze redimusus spuit poep van krijgen …het is rutte die zei dat suriname het gaat voelen ..bouterse is in opmars rutte en front degraderen steeds verder van de werkelijkheid.
  het woord redimusu voelt deze verbaast en FER E als een zware belediging…jullie kunnen niet incasseren jullie zijn waardeloze fronters die geen enkele nut hebben in de surinaamse samenleving blijven jullie in die stront van rutte …ik hoor dat ik in de bijlmer woon prima maar sta wel voor de volle honderd procent achter wat bouterse doet met mijn land en waar ik pero mijn bijdrage aan lever .

  strede strede wie no sa vrede bouta na wie vesie mang herie libie te na dede pero e vetie gie sranang .
  die redimusus moeten bij die klaagmuur zoals iemand dat heeft aangegeven ..ze hebben geen enkele vooruitgang in hun leven dus zijn ze blij dat ze zich even kunnen uiten …uiten jullie je op rutte jullie baas die jullie laat bloeden …a loko voe bouta no e stop ai lolo doro go mitie 2015 die projecten worden uitgevoerd en in 2,5 jaar mogen wij trots zijn voor wat er is bereikt en nog gaan bereiken …er is geen weg terug alleen opmars .

  bouta kraktie mie mang


  Maak melding

 80. Maak geen zooitje van SU REgel eerst dat SURI,S dubbele Paspoort mogen dan is het geen Probleem en ook kunnen wij de medaille die wij SURI,S winnen naar eigen land

  en de meeste zijn antiBOUTA toen hij staatsgreep nam enhet land regerde gingen zij allemaal loesoe en nu willen zij stemmen

  RA! RAA!!


  Maak melding

 81. @pero

  Ga slapen jongen.
  Een moordenaar met amnestie wordt niet automatisch een sterke man genoemd ,eerder een lafaard met bescherming.
  Maar dan ..jij bent de grootste bouta likker,jij zal het daarom dan ook geen mars van begrijpen.
  Ga eerst uitvinden wat AMNESTIE betekent en wie allemaal amnestie ontvangen.
  Een echte sterke man ontvangt waardering ,awards en eer.
  Die schijn ‘sterke ‘ man van jouw ontvangt AMNESTIE…ik bedoel hij heeft amnestie voorzichzelve gebedeld.Stel je voor ,die verdiensten je je zogenaamde sterke man zijn zo afschuwelijk dat het volk niet eens Amnestie aan hem wil verlenen.
  Een amnestie award is echt geen award om trots op te zijn,maar dan je behoort tot de ndp horde…begrijpen zal je het toch niet.
  whahahaaaaaahaaaaaaa…..


  Maak melding

 82. @Bryan
  Op Dinsdag 13 november 2012 om 11:40 uur
  Jongens….jongens…..rustig aan….ik haat geen surneds

  Een kwestie van:”zoals de waard is …….. ?


  Maak melding

 83. Ja mang.. lik fa mi bing denki..

  Stemrecht e kon.

  E lollo go doro.. wi ne drai baka… da kaba now!!

  Voor mensen die pessimistisch wilen blijven denken.. ook jullie gedachten gang respecteer ik.
  Maar als jullie het land zouden moeten regeren, wow kesi kesi srefi no bo wan go tang na sranang.


  Maak melding

 84. Sommigen denken dat die Bouta chahata heeft in zijn hoofd? Er is allang geinventariseerd dat die schare bevredigend is. Srepi srepi ing Lasidede e stem NDP.


  Maak melding

 85. Er is in NL een grote groep PSA’s in Nederland die zich schamen voor de politieke ontwikkelingen in Suriname en de leider die het volk heeft gekozen. Ze vinden de keuze van het volk onverdedigbaar en zetten zich aftegen de anti-koloniale houding van de regering Bouterse.


  Maak melding

 86. Ik ben ervan overtuigd dat de SU bevolking en de SU diaspora juist nu veel voor elkaar kunnen (misschien ook moeten) betekenen. De meeste personen van de SU diaspora hebben hun land niet echt uit vrije wil verlaten. Het is toch een zegen voor SU als er veel landgenoten, eventueel op termijn, weer remigreren. Dat levert minsten drie voordelen: -het te dunbevolkt land groeit kwa bewoners aantal, -de remigranten nemen kennis, ervaring en eventueel kapitaal mee, en -de meesten hebben geen inburgering cursus nodig.
  Nu biedt het SU parlement een uitgestoken hand, in de vorm van een zgn. PSA wetgeving. Dat moet de diaspora toch met beide handen pakken, waarom arrogant blijven doen?


  Maak melding

 87. @Revali ik zou meer spreken van ‘een uitgestoken pink’ dan een hand. Ik denk dat de doorsnee PSA weinig politieke bewegingsruimte heeft om het polltieke landschap middels haar stem te veranderen. Met een volledige en onvoorwaardelijke toekenning van zowel het aktief en passief kiesrecht kan men in s’Lands belang de politieke krachtsverhoudingen beter aan. Dat weten de initiatiefnemers van dit wetsvoorstel al te goed.


  Maak melding

 88. Heel goed geformuleerd door deze parlementariër. Ik vindt het een hele goede zaak dat onze landgenoten van overzee wiens Surinaamse geboorterecht onomstotelijk vaststaat toch nog iets in de pap te brokkelen hebben in Suriname.
  Ik sta niet alleen en daarom is het ook hoog tijd dat de politieke partij NGPS (Niet Gelovige Partij Suriname) enkele zetels verkrijgt om de gelovigen een hak te zetten in hun onmenselijk streven namens hun God. Wij ongelovigen streven niet alleen naar Krin jéjé, maar ook naar Krin Kondre. Als het aan mij alleen ligt dan weet ik wat me te doen staat, gewoon alle kerken verbouwen tot allerlei accommodaties voor het Surinaamse volk en alle kwaadaardige gelovigen dumpen in zee ongeacht ras, rang stand, politieke of religieuze overtuiging. Dit zou een ware verlichting betekenen voor hen die in “Hem” geloven. Ik wil geen dankjewel noch geeerd worden door de gelovige wereld, omdat ik ervoor heb gezorgd dat zij zonder Gods hulp hun beloning(het hof van eden) hebben bereikt. Maar ik doe het heel graag uit menslievendheid. Ik zal ze ècht missen als kiespijn, en ze zijn in werkelijk schatjes, jaja….schatjes van duivels; Amen

  django


  Maak melding

 89. Voor niets gaat de zon op. Nederland heeft dit idee naar voren gebracht om Bouta te verdrijven. Ik geef geen moer om Bouta en zijn handlangers maar dit zaakje stinkt. Oen luku bung bradas nanga sisas, voor je weet zitten we opnieuw in een coupe verwikkelt.


  Maak melding

 90. Parmessars’s Surinaamse Aanpak (PSA) zal werken.
  Stem NDP. Stem Nationaal
  Stem Daadkrachtig
  Stem Progressief

  NDP de toekomst. Voor jou, en voor ons allen.


  Maak melding

 91. Het is simpel. Als de kaart er is en je bent tegen, ben je niet verplicht om het aan te vragen hoor! Er wordt gedacht aan de suri’s in het buitenland. andere landen kunnen het niet!!!! jaloezie brengt je nooit ver!


  Maak melding

 92. Hee django, wanneer wordt de partij NGPS opgericht? Dit lijkt me wel wat en zou graag lid willen worden van deze partij. Er is al genoeg shit in deze wereld en ik hoop door deze partij er beter van te worden zodat ik als niet gelovige ook eens een stem in het kapittel krijg.
  Leve DJANGO!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.