‘Bijzondere toelage’ weer ingevoerd voor leger

48

PARAMARIBO, 10 nov – Het Nationaal Leger, NL, krijgt zijn ‘bijzondere toelage’ terug. Minister Lamuré Latour van Defensie kondigde dit aan tijdens een bezoek aan Memre Boekoe, de hoofkazerne van het leger. De maandelijkse toelage van minimaal vijfhonderd en vijftig Surinaamse dollar (ongeveer honderd euro) “komt de manschappen toe”, zegt Latour. Er is al vast een bedrag vrijgemaakt.

Het geld, een slordige zes miljoen Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljoen euro), is een ‘voorschot.’ Volgens Latour komt elke militair in aanmerking, ongeacht de rang. De toelage wordt met terugwerkende kracht betaald. Dit komt op bijna twee jaar neer, ongeveer net zo lang terug als de toelage werd stopgezet. Militairen maakten, net als alle andere ambtenaren, geen aanspraak meer op toelagen. Het nieuwe loonsysteem, Fiso, diende als vervanging.

Met de herinvoering komt de toelage dus bovenop de via Fiso berekende soldij. De bijzondere toelage is een tegemoetkoming, omdat militairen geen overuren mogen claimen. Politieagenten die steun krijgen van het leger bij operaties en patrouilles, mogen wel claimen. Latour vindt het dan ook niet meer dan billijk dat de manschappen toch nog worden voorzien. De regering Venetiaan wilde met Fiso onder meer afrekenen met de warwinkel van toelages voor ambtenaren.

48 REACTIES

 1. Weer leesvoer voor de FRONT saboteurs die op de loer staan om alles wat de regeringscoalitie negatief bestempeld via de media te smullen en te brullen van dit nieuws alsof deze felle tegenstanders van de regering Bouterse het waardig zijn enig commentaar te leveren.


  Maak melding

 2. Dus steeds maar negatief bezig zijn(uiten)
  is tegenwoordig bij enkelen ook vrije meningsuiting………………………
  Dit soort denkpatronen vindt men zeker bij ezels.


  Maak melding

 3. Waarom had DDB ook alweer de coup gepleegd in ’80? Bang dat “zijn”leger nu naar de macht grijpt en dus zoet houden zo? En wordt dit gefinancieërd uit zijn luchtbrug- snelweg-water -dam-huizen etc.etc. projecten? Of is hij Sinterklaas?


  Maak melding

 4. Aah…kijk dit is waar het naartoe gaat. Idool van Su wil het Surinaams leger zijn persoonlijk legertje maken en geeft kadootjes. Hij weet dat politiek niet te vertrouwen is.Er zijn NDP mannen genoeg die zijn plek willen hebben. Dus het is wachten op dat moment dat hij moet ingrijpen in zijn eigen partij. Dan moet hij zijn legertje achter zich hebben. Ja in dit komende jaar moeten de kadootjes naar het volk. Als dat niet gebeurd dan gaan er in NDP koppen rollen.


  Maak melding

 5. Zelf Obama maakt geld voor het leger vrij,,dat doet elke land ,,en waarom mag er geen geld voor het Su leger vrij gemaakt worden.
  Als er positieve stappen in het land ondernomen worden dan hoord het leger er ook bij.
  Wat ik nog niet begrijp is dit;;in het nieuws word over su dollar en euro gesproken,waarom,,in Su is die Su dollar van waarde en niet de euro,of zijn wij een euro land ,nou,ik denk het niet,en als dat ooit gaat gebeuren,,,ik hoop het nooit niet.


  Maak melding

 6. Dat hele leger is flauwekul, stelt helemaal niets voor. Als er echt iets aan de hand is zoals bij de overstromingen van de Marowijne, komen de Hollandse Jannen van Curacao om het voor Suriname op te lossen. Geldverspilling dus.


  Maak melding

 7. Forummers, Odi odi.

  Mi gudu (sra-JUDESKA), ook in het (DOE JAAR) is er aan een “bijzondere toelage” gedacht voor het NL.

  JAARLIJKSE KERST-POTTEN ACTIE (LEGER DES HEILS):
  GRAAG UW BIJDRAGE. (zie foto links)

  Samen delen is samen zorgen.
  Want er zijn zovele ZORGEN.
  Dank u.


  Maak melding

 8. @ Sra en Astando,
  Letterlijk geeft precies weer wat er aan de hand is in onze geliefde land.
  De manschappen zijn al een tijdje ontevreden over de gang van zaken binnen het leger.Mijn informatie komt niet alleen van WKN ik lees heel veel over Suriname en ik weet uit zeer betrouwbare bron dat er ontevredenheid heerst binnen het leger, slechte materiaal, slechte voeding en politieke benoemingen en onbeschofte officieren die hun benoeming te danken hebben aan hun politieke kleur in plaats van hun kundigheid en ervaring.


  Maak melding

 9. Fer.e
  Ik vind een instelling als leger des heils met de juiste mensen in praktische zin wel goed.
  Maar kwa,zorg,voeding,sociaal vormgeving of begeleiding,,is het in su nog teveel op een nederlandse patroon ingesteld dan op een menswaardige warmhartige manier,,en een andere naam voor die instelling in Su zou ook goed zijn.Het zou een instelling dat door de regering in het leven geroepen word moeten zijn die dakloze mensen kan opvangen en verslaafden bij een ander afdeling


  Maak melding

 10. Hopelijk krijgen de militairen eindelijk zin om hun kazerne uit te komen om de piraten voor onze kust en de illegale Braziliaanse goudzoekers in ons binnenland aan te pakken en doen ze ook iets aan het door Guyana bezet gehouden gebied. Dan krijgt het Surinaamse volk toch nog waar voor zijn geld. Tot heden heeft het leger ons alleen maar ellende gebracht in de vorm van een coup, waar we nog steeds dagelijks de gevolgen van aan den lijve ondervinden.


  Maak melding

 11. Als het indd waar is dat soldaten geen overuren mogen claimen bij bijstands of ondersteunende operaties aan de civiele Politie dan is het terecht dat het leger deze toelage wederom krijgt, immers loon naar werk.


  Maak melding

 12. Geen enkel land in de regio heeft enig belangstelling in kwade zin voor Suriname en haar president.
  Investeerders staan niet te springen en bilaterale contacten zijn niet noemenswaardig. Vorm het leger om in een politiemacht met paramilitaire status verdeel het onder in een afdeling grens, water en land politie.
  Schept veel banen en heeft meer body dan een kunstmatig legertje wat thans in stand wordt houden.


  Maak melding

 13. binnen dit ministerie kennen wij kantoorpersoneel, catering, schoonmaak etc ect,….met een normale werkdag en tog toelage????

  DADA…in een stal vol loirie’s is het moeilijk paarden herkennen noh 🙂


  Maak melding

 14. Beste Henk:

  Elk volk krijgt de leider die het verdiend en blijf verdient Suriname Bouterse.

  In elke ander land zou een volk al lang de staat zijn opgegaan om te protesteren tegen de enorme corruptie, vriendjes politiek, geldverspilling en gebrek aan beleid.

  Niet in Suriname: De Struisvogel zou moeten worden opgenomen in het wapen van Suriname.


  Maak melding

 15. AAAAA,…zoooo amnestie regel,het leger wordt weer in paraatheid gebracht, marineschepen worden aangeschaft,..zoooo nog te regelen denk meneer Bouta dat ik zo lang mogelijk blijft zitten waar ik ben tot de dood,….hij lacht zich kapot,..ai a kies ding dong sranangmang,…ze zijn er diep in gestonken!!


  Maak melding

 16. trauma militairen zuipen het geld snel op; daar koop de arme man geen levensmiddelen mee. mijn opzichter is er zo een. zodra hij geld heeft rent hij meteen naar de winkel en komt pas laat in de nacht slingerend lopen naar huis. de hobby en de zuip sport zit hem zo hoog, dat hij alles op zuip na ontvangst van zijn maandelijkse soldij…zo gaat dat in suriname…..


  Maak melding

 17. Sang Bouta é doe No ????? Van waar gaan zij, dat geld halen(plukken)om uit te betalen ???

  Zijn zij wel met één gezonde financiële huishouding bezig ?? Als ik mij niet vergis,zeiden ze(de regering), nog niet zo lang geleden , dat het financieel niet zo goed ging met Suriname.

  Wie kan mij hier mee helpen (toe lichten) Brada Wiekiliek ,Henk Molenaar ; jij misschien ?????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 18. laat alle nutteloze militairen en spookambtenaren omscholen tot bouwvakker. dan zijn die 18.000 woningen over een paar maanden klaar.
  met wat extra overuren is die fly-over ook zo gebouwd.
  Dan zijn alle tot nu toe loze beloftes alsnog uitgevoerd in “kaBOUTA plopland”


  Maak melding

 19. aahh….Het geld, een slordige zes miljoen Surinaamse dollar (ongeveer anderhalf miljoen euro),

  Zie daar….Geld van de dijken voor Commewijne.
  Commewijne mag fuiten naar zijn dijken.
  Idool van Su heeft zijn vinger er lekker in en neemt de VA en zijn achterban met hun open ogen.
  Slechte zaak en dit maakt de VA volledig ongeloofwaardig!


  Maak melding

 20. Beste R.Lalbhadoer: er valt geen touw vast te knopen aan het beleid van deze Paarse Bende.

  Er komt op geen enkele manier extra geld binnen maar het gaat er met bakken uit.

  Ik denk dat Bouterse de loyaliteit van het leger probeert te kopen. In Suriname is iedereen te koop voor bordje bruine bonen en een Parbo


  Maak melding

 21. Een mens die zijn eigen leven geen waarde en normen kan toe kennen wat verwacht je.
  Als je thuis geen leiding kan geven hoe ga je een land besturen.Het besturen van een huis.bedrijf of land is het zelfde.Kijk naar de president en zijn assistent wat hun eigen prive leven is wat verwacht je dan van hun.Deze mensen kunnen hun eigen leven niet op een fatsoenlijk manier leiden hoe kunnen ze jou een goed voorbeeld geven.Zonder innerlijke waarde ben je als mens een omhulsel die rond loopt om moeder aarde te pesten en je mede mens.


  Maak melding

 22. ……het Su leger op internationale missie….

  A Boi Koni…ben jij hier voor internationale banden???

  ,,ja mineer…Lonnie wil 4 nieuwe voor zijn Hi -LUX 🙂 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 23. Regeerders kijken vooruit. Ze hebben meestal een voortschrijdend inzicht en weten vaak wat er aan zit te komen voor hunzelf.Dat kost geld! Heel veel geld.


  Maak melding

 24. Vaak schiet de politie te kort in de avonduren. Met zo’n toeslag kun je de militairen extra inzetten zodat je als toerist s’avonds veilig naar huis kunt. Onze plannen voor nog een bezoek aan Suriname staan nu in de koelkast. De overval op ons van zes jaar geleden
  zijn nog te vers. Veiligheid brengt meer toerisme en
  welvaart naar Suriname.


  Maak melding

 25. henk molenaar ,suri patriot ,winston hermelijn

  je zegt het volk kiest die het verdient ,het volk heeft gekozen en het heeft toch goed gekozen .wat is er mis het land komt er redelijk goed boven op .
  suripatriot zegt tegen astrando dat suriname democratisch is en een ieder mag zeggen wat hij wil goed zo ,eindelijk dat van suri patriot te horen ….en nu komt het ,suri patriot steeds moest ik lezen hoe jij de ndp aanhang uit maakt voor dom omdat
  ze op de ndp hadden gestemt ,ben jij suri niet hypocriet bezig .gelang jou uit spraken tegen astrando !!!!!je spreekt je eigen tegen mang .
  en die winston hermelijn ,die nederlandse leger stelt niets totaal niets voor als het er op aan komt .
  de wereld weet dat het bange schijterts zijn .er zijn voorbeelden zat zie sebrenicia ,zie afghanistan waar ze rondjes maakten en alleen in die voertuigen zaten en niet eruit durven te komen .en waar de andere navo militairen over ze waren aan het klagen .zie libie waar ze die helicopter tussen de vijand hadden geland en de nederlandse pilood gevangen hadden genomen ,het nederlandse legen is een pasivistisch leger ze zijn goed om voetsel te droppen en wandel mars te lopen .ik kam ze niet af maar in de tweede wereld oorlog waren ze binnen twee dagen onder de voet gelopen door die duitsers, toen moest de koningin vluchten naar engeland .ze zijn laf als het er op aan komt .zie indonesie waar ze onschulkuldige mensen hadden vermoord ,rawagedeh in 1947 ligt nog vers in het geheugen van de indonesiers ,en nu zeggen die nederlander het is verjaard …lekker toch !!!de slager die zijn eigen vlees keurt .jij hermelijn bent dom en wordt dom gehouden door die nederlander en jij niet alleen ,er zijn er nog meer hier .ze verdraaien de geschiedenis voor jullie die ze willen geloven .ze komen nooit met de waarheid ,ja ze komen met de waarheid als het maar in hun voordeel is. jij hoort in die groep van henk molenaar .het nederlandse leger deugt voor geen meter .8000 moslims vermoord en karremans pakt ook nog die fles whiskey die de serviers hem gaven toen die moslims werden afgevoerd .belachelijk en jij hermelijn hemelt ze op !!! chame schande .


  Maak melding

 26. al die toega van de gewapende machten is een chaos en ik vindt dat vene er goed aan had gedaan het af te schaffen .deze gewapende machten deden niets in belang van het land om die toelage te incaseren ,ik had op beekhuizen gewerkt zwaar matrieel ik weet hoe het gaat met die toelage die men krijgt .nanga vesie en zonder verdiensten ,het levert niet op voor het land ,in tegendeel lijdt de staat .zie de politie duane brandweer allemaal een pot nat .je kan ze niet controleren .ik vindt het jammer genoeg geld verspillen .dat geld hadden ze beter gegeven aan asiana om de oudjes een menswaardig bestaan te geven ,het is een puinhoop op asiana.op sommige punten doet de regering het goed maar weer op anderen punten is het bedroefd gestelt .men moet geen geld onnodig gaan verspillen terwijl er heel veel te doen is voor de armen .ik heb geen enkel respek voor de ambtenaar omdat ik weet hoe het gaat .ik zat er ook in maar kon er niets aan doen .je ziet het maar staat macheloos .ik ben toen naar nederland gegaan in de jaren 90 ben een aantal keren terug gegaan met vacantie maar wat lands dienaren betreft is er totaal niets verandert ,behalve dat suriname nu veel beter voor staat economisch ,is het droefig gestelt met die lanti mangs .de particuliere sector is de motor van de economie ,lands dienaren zijn een zware verlies post .
  onder lands dienaren verstaan wij alle gewapende machten en brand weer .ze werken niet hard en willen steeds meer ook het onderwijs van vakbonds man valies ,die voeren de boven toon .venetiaan had er goed aan gedaan de toelage van de militairen af te schaffen .politie en duane hadden ook een toelage waar er veel mis was maar weet niet als het is afgeschaft .er was teveel mis , deze regering spendeert dat geld aan ambtenaren waar je niets voor terug krijgt .sorry ik ben voor deze regering maar ik keur niet alles goed .


  Maak melding

 27. Om op de kaart gezet te worden. Dat wilden alle sranangmangs graag toch? Moeten er offers opgebracht worden. Als het nou goed of slecht is. Dankzij de REVO staat Suriname nu op de wereldkaart (lees METRO elke ochtend als je naar je werk gaat dan zie je PARAMARIBO in het rijtje van wereldsteden). Anders zouden wij nog een dorp betekenen voor HOLLAND en de rest van de wereld en ontwikkelingsjunkies van HOLLAND zijn.
  En niemand moet een ander voor de gek komen houden dat de decemberslachtoffers in naam van de democratie zijn overleden maar velen waren close bij de militairen en stonden aan de wieg van de REVO en kwamen op voor eigen belangen dan het algemeen belang dienen. En weten jullie tijdens een militair regiem wat het woord “VERRADER” als consequenties kan hebben.


  Maak melding

 28. Beste patrong: De enige schoten die jou stoere leger heeft afgeschoten waren op vrouwen, kinderen en 15 ongewapende gevangen genomen politieke gevangen.

  Een leger dus om trots op te zijn.


  Maak melding

 29. Baas is nu bang voor hetzelfde wapen dat hij toen gebruikt heeft. Dus omkopen die handel denkt hij. Zo zie je maar weer dat je geweten je levenslang blijft volgen. Dat is de grootste straf, misschien nog erger dan opgesloten zitten in een donkere kerker. leven met voortdurende angst is maar een half leven of nog minder.


  Maak melding

 30. volkomen eens dat men aan de oudjes denkt .ze verdienen het om ook een stukje van de koek te krijgen .ik heb liever dat die oudjes die verhoging krijgen dan dat die militairen het krijgen ben ik eerlijk in .Venetiaan heeft nooit aaan die oudjes gedacht en ik hoop dat men wat gaat doen om asiana leefbaar te maken voor de oudjes .mijn moeder woont op charlesburg en ik zal er voor waken dat ze in asiana terecht komt .ik vindt dat die mensen in een mens onterende toestand leven,vies niet luchtig onfrisse geur waar die oudjes leven .dit verdienen onze oudjes echt niet .die toelage die de militairen gaan krijgen mag voor mij op de schop.vene nooit no dink ding owroe sma en bouta mag ze voor mij elk jaar in het zonnetje zetten het doet die mensen echt goed .velen hebben hun familie in nederland of Amerika ,anderen hebben het niet breed en zijn blij als ze bezoek krijgen .oeng loekoe ding biegie sma na soso segie boi!!!!
  de militairen zijn ambtenaren en ambtenaren zijn een verlies post voor de staat.de duane zijn ook ambtenaren ,maar de geschiedenis leert dat ze corrupt zijn en dat deze gewapende machten de toelages met names and faces toe kennen en daarom had vene ze afgeschaft en terecht.bouta je doet er goed aan om geen geld uit te geven aan allerlei toelages die niet te verklaren zijn .de duane is er een mooi voorbeeld van en ook de brand weer.

  bouta dink atorie


  Maak melding

 31. EEEeeeeeeeyyyy pero
  soso lobie,change is come.Je ogen gaan eindelijk open.
  Dit had ik echt niet verwacht van je,maar je ziet het is nooit te laat je oogen te openen.
  Al deze sinterklaas aktie’s zullen het land op den duur economisch kapot maken.
  militairen consumeren alleen maar,ze brengen echt niets in het laadje van de staat hoor.
  In deze vind ik Boutje helemaal verkeerd,omdat de militairen niet klaagden.Het heeft Vene veel moeite gekost om op dit gebied tenbezuinigen,ten behoeve van onze economie en deze ezel geeft het gewoon weer weg.
  Sarie torie let op mij woorden zo maak je de economie kapot.


  Maak melding

 32. Na de belofte aan de ouderen(verdubbelen AOV), nu ook een belofte aan de militairen (met TWK). Gelukkig kan SU zich dit allemaal permitteren. De economie draait als een tierelier, want last van de wereldwijde economische crises, en bezuinigen als maatregel, daar heeft SU geen last van.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.