‘Echt Surinaams bier’ als concurrent Parbo

28

PARAMARIBO, 7 nov – In december wordt een nieuw merk Surinaams bier gelanceerd. “Het wordt een honderd procent Surinaams product”, zegt Marketing & Sales manager Kris Mathoera van producent Trans America Group of Companies. De naam van de concurrent voor Parbo moet nog even geheim blijven. Met de aanloop van het bedrijf lukte dit laatste minder. Volgens geruchten gaat het om buitenlands bier dat in Suriname wordt verpakt.

“Dat is zeker niet zo. Het is Surinaams met eigen recept van onze eigen brouwmeester”, zegt Mathoera tegenover de Ware Tijd. Maar wat is Surinaams? Hop bijvoorbeeld wordt niet lokaal geteeld. Of er is een lokaal alternatief gevonden. De belofte is in elk geval dat Surinamers binnenkort een biertje extra mogen schenken, pilsener met het gangbare alcoholpercentage van vijf. Er zal eerst geproduceerd worden voor de lokale markt om dan de vleugels uit te slaan.

Het gaat met de lancering om meer dan alleen maar een nieuwe smaak. Het gevoel van nationale trots moet ook worden geraakt. “Want Parbo is eigendom van Heineken en dit is toch echt Surinaams bier, want de eigenaar is Surinaams”, aldus Mathoera. Er zou “minder dan vijf miljoen dollar” zijn geïnvesteerd de afgelopen drie jaar. Het aantal nieuwe banen is berekend op zo’n veertig en de productiecapaciteit is tien miljoen liter per jaar.

28 REACTIES

 1. leuk dit nieuws hierboven, een Parbo drink ik echt als ik in Suriname ben, hier in Ned waar ik woon kan je hem niet kopen, en ja in de winkel heb je meer dan 100 soorten bier, en ik kies voor Warsteiner, strak biertje trouwens en een palm gaat er ook in.


  Maak melding

 2. Is dit in het belang van Suriname met zo een kleine markt.Van de gene die je de vergunning hebt verkregen tegen wat geld zou het beter zijn als hij jou zou inzetten om productieve activiteiten te ontwikkelen in de bosbouw. De landbouw ligt op zijn gat doe daar wat aan in plaats van bier voor de bevolking.Jammer dat de slogan nog werkt eigen Surinaams bier.Baas in eigen huis de ego van de NPSers.


  Maak melding

 3. Parbo bier, Heineken bier, Nova Schin en het nieuwe merk, allemaal troep waar je alcoholvergiftiging en leversclerose van kunt overhouden. Het enige soort bier dat ik drink is djindja biri. Toch stel ik de naam DjiMdjA Biri voor.
  Ik hoor mijn benevelde landgenoten al roepen: Omu, gi mi wan DjiMdjA Biri nanga k@.


  Maak melding

 4. Gaat niets boven een koude glas Parbo of Leffe Blond. We zullen het zien in december. Heb voorgenomen een sateetje te gaan eten in Coronie. Neem voor de zekerheid mijn kaplaarzen mee.


  Maak melding

 5. Gemberbier…

  Het is altijd goed dat er concurrentie komt op de biermarkt. Elke vorm van concurrentie komt de consument ten goede. Dit moeten wij juist toejuichen.


  Maak melding

 6. Ik vind het een zeer goed initiatief, door de grondstoffen zal ook de landbouw gestimuleerd worden
  Iedereen heb zelf de keuze om een bier te kopen of een glas melk


  Maak melding

 7. Mooi gesproken/getypt Jeff.

  Wederom wordt de Surinaamse producenten niets gegegund,als men sommige reakties leest pffff.
  Edoch Parbo-bier blijft favo.

  Heel veel succes.


  Maak melding

 8. Parbo bier is weliswaar een Nederlandse creatie met toch een Surinaams tintje: er zit (naast hob) ook rijst in. Nederlanders zijn zeker geen slechte bierbrouwers. Zie maar Heiniken als wereldmerk.
  Het merk Parbo bier is in Nederlands enigszins verpest omdat familie Laigsingh (producent van Fajalobie producten) snel genoeg was om het merk en logo voor Nederland snel op hun naam te laten registreren, alleen gingen ze de Parbo flessen vullen met goedkoop bier gemaakt door een brouwer ergens in Limburg. Nu de echte Surinaamse brouwer de Naam en het Logo licentie voor Nederland terug heeft gekocht van fam. Laigsingh, kunnen ze eindelijk de echte Surinaamse Parbo in Nederland distribueren. Blikversie is nu ook verkrijgbaar bij Albert Heijn. Literfles-versies bij veel toko’s. Eerdere omweg met de naam Djogo sloeg niet echt aan en bovendien was er zelfs daarvan een valse versie die erg goedkoop aan wederverkopers werd verkocht (bijv. tijdens het Kwakoefestival). Maar de eindgebruikers betaalden de keiharde import-Djogoprijs voor.
  Parbo bier als merk heeft een goed Surinaamse identiteit en het blijft goed hangen bij de toerist. Het bier wordt ook door toeristen erg lekker gevonden. Kortom een aangenaam Surinaams product.
  Dat er een nieuw merk op de markt komt, is goed voor de concurrentie. De Suri’s zullen zelf moeten oordelen over de smaak. Als het goed acceptabel zal zijn, dan zal op prijs geconcurreerd moeten worden. Als het net zo lekker wordt als onze saoto, pom, nasi, bamo, rotie’s, dan is het zeker welkom. Succes!


  Maak melding

 9. Binnenkort begin ik in Nederland ook met de productie op bescheiden schaal van mijn eigen bier.Lijkt me een interessante hobby te zijn.Het proven van het product tijdens het productieproces lijkt me leuk te zijn.Lekker dronken worden.


  Maak melding

 10. En zo moeten er meer eigen Surinaamse produkten worden geproduceerd ipv geimporteerd, Suriname is groot genoeg, de grond is vruchtbaar, we zijn gezegend met de zon en met de regen dus wat er niet is kan gepant worden om er producten van te maken.

  Zelf produceren is goedkoper dan importeren en je kan het voor een goedkopere prijs verkopen aan het volk en wat er overblijf kan je nog altijd exporteren tegen een hogere prijs.

  Sranan sani, wi sani!


  Maak melding

 11. De Surinaamse Brouwerij N.V. ontstond in 1954. De grondleggers van de onderneming waren de gebroeders Piet en Arthur Dumoleijn. De bouw vond plaats in samenwerking met de Amstel Brouwerij uit Nederland. Op 28 oktober 1955 werd de Surinaamse Brouwerij geopend door Z.K.H. Prins Bernhard. In dat jaar werd ook het eerste Parbo Bier gebrouwen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Parbo_Bier


  Maak melding

 12. hahahahaha ja 1975,je hebt een goede nick gekozen want toen werd Nederland overstroond door de ongewenste Surinamers,men kan ook stellen dat vanaf toen Nederland verloren is pfffff.In tegenstelling tot de toen imigrerende Surinamers die hier alleen maar kwamen voor melk en honing,kwamen de Turken in de jaren60 samen met Marokkanen,Italianen,Spanjaarden en Portugezen om kei en keihard te werken ze kregen niets in de schoot toegeworpen tsjeeee,
  Sommige Surneds moeten ophouden de overige allochtonen als kwaad te bestempelen,want als men goed nagaat hebben de imigrerende Surinamers dat ook meegemaakt.


  Maak melding

 13. Waarom zoveel heisa om niets.”Parbo bier”, door de Amstelbrouwerijen op gezet in de 50er jaren, is toch gewoon een Amstel bier procede, (gewoon Amstel bier) in Parbo flessen, meer is het niet, alleen het etiket maakte het verschil. Heel wat Internationale prijzen in de wacht gesleept en nog steeds is dit bier erg geliefd bij vooral de toeristen.Dat de rijst uit Suriname komt maakt niets uit, de belangrijkste ingredienten komen uit het buitenland.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.