Toename klachten fysiek geweld op school

20

PARAMARIBO, 6 nov – Het aantal klachten over fysiek geweld op school neemt toe. Volgens het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov, heeft het al vijf klachten te verwerken gehad. En dat voor een maand sinds de aanvang van het nieuwe schooljaar. In één van de gevallen bewerkte een onderwijzeres haar pupil zo gewelddadig, dat diens arm brak. Het ministerie hanteert een onverbiddelijk standpunt.

“Het is te veel. Het is schrikbarend dat onderwijzers bij het herstellen van de orde of wangedrag hun toevlucht zoeken tot geweld”, zegt topfunctionaris Kenneth Biervliet tegenover de Ware Tijd. Zo er sprake is van een trend, zal die de ‘kop worden ingedrukt.’ Geweld op school wordt niet gepikt. Toch wil het wel eens gebeuren dat leerkrachten hun boekje te buiten gaan. De leerling met de gebroken arm zou onhandelbaar zijn volgens de juf.

Ook op een andere school die hij eerder bezocht, waren er klachten. Kennelijk wilde de juf paal en perk stellen. Zij kwam er overigens vanaf met een verhoorronde bij de politie. Volgens Biervliet is de kous niet af. Schorsing, minder salaris en zelfs ontslag zijn opties. In de praktijk komt het meestal op slechts een uitbrander aan. Het ministerie laat bij aanvang van elk schooljaar weer weten dat geweld tegen leerlingen niet is toegestaan.

20 REACTIES

 1. Toegegeven, een leerling een gebroken arm bezorgen is een aantal bruggen te ver. Dit is uit den boze.

  Maar aan de andere kant moet de bekende corrigerende tik wel door een leerkracht uitgedeeld kunnen worden. Sommige kinderen hebben nu eenmaal aan woorden niet genoeg. Dat is een gegeven.

  Het Surinaams onderwijs zou lering moeten trekken uit de toestanden op Nederlandse scholen, waar het gezag van de leerkracht zodanig heeft ingeboet, dat in veel gevallen de leerlingen in de klas de dienst uitmaken en de leerkracht overspannen thuis zit.

  Biervliet heeft die ‘safoe poe aanpak’ voorgesteld door Lilan Ferrier zich mooi eigen gemaakt, maar hij krijgt er nog spijt van.

  Moet je kijken wat er op die school op Albina een paar dagen geleden gebeurde. De vechtende leerlingen hadden totaal geen oog voor het oog van de meester. Toestanden.


  Maak melding

 2. @O.B

  Tja..als moordenaars ook presidenten kunnen worden zonder dat zij een test moeten afleggen,zonder diploma’s ,zonder dat ze bekwaam zijn en het toch klaarspelen middels verraad..tja dan schrik je niet meer van zulke berichten.


  Maak melding

 3. Men zou een keer naar:
  Marokko,Turkije,Zd-Korea,Japan moeten om te zien hoe “gezag in het onderwijs” gehandhaafd wordt.
  HET IS EEN LUST VOOR HET OOG,OM DE DRIEHOEKSVERHOUDING DOCENT/LEERLING/OUDERS MEE TE MAKEN!
  TOP,TOP,TOP!
  Van geweld is er geen sprake!De 3 geledingen weten precies wat hun verantwoordelijkheden zijn en gedragen zich dien overeenkomstig!


  Maak melding

 4. toen ik als kleine jongen zat op de Benjamin school,…jij hebt mij geslagen!!

  op de Calor school heb je mij eveneens geslagen,..ik ging naar de Pool school,..nu ben ik een ADONIS,..nu sla je mij nog steeds,..maar dan nu met jou rijpe Sexappeal,….

  🙂 Oh Oh MEDUSA 🙂 B E D A N K T 😉


  Maak melding

 5. Als Bouva en misiekaba ook op school behandeld waren als de meeste van ons dan hadden ze nog eens over nagedacht om mede moordenaars te worden in de assemblee.Dan komt die bouva nog uitleggen dat hij geen pa gekend heeft.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Een kind dat onhandelbaar is, is onhandelbaar gemaakt door zijn omgeving of is geboren met een neurologische stoornis.
  Kinderen raken het geloof in volwassenen kwijt als ze mishandeld, misbruikt, vernederd, verwaarloosd, gekleineerd of in de steek gelaten worden en verstoken blijven van liefde, aandacht en geborgenheid.
  Het kind heeft nooit schuld.
  Praat met zo’n kind, probeer zijn vertrouwen te winnen en je huivert van de ellende die het heeft meegemaakt.


  Maak melding

 7. Dit soort excessen krijg je wanneer de gene die voor klas staat niet bevoegd is om kinderen educatief op te voeden – pedagogisch niet onderlegd is – zal dit vaker voor komen. Een weerloos kind slaan, is (kinder)mishandel, hoe je het wendt of keert. Dit is een pedagogische tik met zeer ernstige gevolgen, voor deze niet voor dit vak geschikte persoonlijkheid. Wat dit kind ook moge hebben gedaan, je moet altijd van andermans kinderen met jouw smerige jatten af blijven, basta. Dat dit kind onhandelbaar blijkt, daar heeft hij/zij zelf geen schuld aan. De omgeving had dit toch moet/kunnen signaleren, maar helaas. Als het onderwijs systeem het al dan niet beter doet, derhalve moet je deze vorm van opvoedachtigkamp syndroom gedrag van z’n beul – en dan te bedenken, het gaat om een ” JUF” – niet uitsluiten.

  Mebaryu


  Maak melding

 8. Je moet ten allertijde met je poten afblijven van kinderen. Ik kan je verzekeren als mijn kind dit zou overkomen, de betreffende onderwijzer levenslang zou rondrijden in een scootmobiel en z’n voedsel zou nuttigen door een rietje.


  Maak melding

 9. @Koos de Jong
  Die docent kan jou ook voor zijn!
  Zou het niet beter zijn jouw kind goed op te voeden i.p.v. dit geweld dat zich ook tegen jou kan keren (fifty-fifty) te gebruiken?Het is maar een idee hoor!


  Maak melding

 10. Leerkrachten die losse handjes hebben of kinderen geestelijk mishandelen dienen meteen uit het onderwijs te worden geelimineerd. Je moet met je pootjes van de kinderen afblijven. Persoonlijk vind ik dat de onderwijsinspectie decennia lang heeft gefaald door lijdzaam toe te zien op deze excessen. Daarnaast heeft het Openbaar Ministerie geen gebruik gemaakt van haar vervolgingsinstrument namelijk het strafrecht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Suriname is gedaald om op de lijst van landen ter bescherming van de rechten van het kind.


  Maak melding

 11. Menig onderwijzer in Suriname schuwt geen fysiek en verbaal geweld om op te treden jegens leerlingen. Dit is een teken van zwakte en onmacht. De kwaliteit van het onderwijs is al benedenmaats en dit kunnen we er niet bij hebben.


  Maak melding

 12. Je weleens afgevraagd waarom dit is voorgevallen?? de leerkracht in kwestie heeft zelf haar ontslag ingediend, zie zelf om ons heen hoe sommige kinderen zich nu gedragen, totaal geen respect.. moeten we rustig afwachten tot het volgende zich weer voordoet??
  Ouders..heb alle liefde voor en maak tijd vrij voor uw kind…


  Maak melding

 13. stel dat uw kind iedere dag wordt gemolesteerd door een medeleerling, bv: deze duwt het hoofd van uw kind tegen de (stenen) muur, ondanks tientallen waarschuwingen gaat ie rustig z’n gang..natuurlijk zo’n kind heeft zelf een traumatische achtergrond..maar wat doet u als uw kind zodanig wordt gemolesteerd, zelfs mishandeld word?


  Maak melding

 14. Ouders moeten gewoon aangiften doen bij de politie.
  De politie moet dan de leerkracht arresteren.
  De tijd van: “Ati stjing na prisiri foe nengre, een neger wil gezweept worden” is al lang voorbij. Fysiek geweld op school door leerkrachten mag absoluut niet. De meeste leerkrachten die dat doen hebben zelf geen kinderen, of zijn oude vrijsters.


  Maak melding

 15. Ik had hem direkt herkend, dus loop ik op hem af en kijk ik nu naar een mannetje waar ik vroeger op school als klein jongetje trillend/bevend naar opkeek…

  dag meester,..ik ben pasew,..heb bij U in de klas gezeten!!!

  dag jongeman, hoe gaat het en wat doe je tegenwoordig??

  wel meester…mag niet klagen, heb een goeie baan, eigen woning, een mooie auto BLA BLA!!

  MAAR MEESTER…was dat nou nodig al dat slaan???

  Meester kijkt mij aan en zegt;

  als mijn tucht debet is aan het moois wat jij hebt bereikt, DAN HEB IK HIER GEEN SPIJT VAN!!!!!

  ,,,,en toen werd ik stil!


  Maak melding

 16. Ik meen dat de moderne surinaamse ouders het slaan van hun kids door agressieve leerkrachten niet pikken. Dit i.t.t. de ouders van vroeger. Het kastijden van kinderen
  Is ook een erfenis uit de slavernij. Fysiek geweld was het enige antwoord in de leerpraktijk. Pedagogiek en psychologie kende men alleen uit de boeken. Meer niet.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.