maandag, december 4, 2023
HomeOnderwerpenGezondheidMeer Marrons en Hindostanen slachtoffer vuurwerk

Meer Marrons en Hindostanen slachtoffer vuurwerk

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 nov – De meeste slachtoffers van vuurwerkongevallen zijn of Marron of Hindostaan. Dit concludeert het Korps Brandweer Suriname, KBS, uit eigen onderzoek. Dit jaar zal dan ook extra aandacht besteed worden aan deze twee bevolkingsgroepen. Volgens KBS-woordvoerder komt er onder meer een speciale mediacampagne. Deze aanpak moet mee helpen het aantal slachtoffers eindelijk omlaag te krijgen.

Met de uitgebreide campagnes steeds weer aan het eind van het jaar is het nog niet gelukt tot nog toe. Volgens Cooman blijft het aantal boven de vijftig. Dit baart zorgen en bekeken wordt nu hoe een definitieve ommekeer gedaan te krijgen. Het extra richten op bepaalde delen van de bevolking lijkt een werkbare optie. Voor het brandweerkorps is het elk jaar weer een uitdaging de boodschap van voorzichtigheid ook echt overgebracht te krijgen.

De ene strategie na de andere wordt toegepast. Op gegeven moment zijn zelfs beelden vertoond op de televisie van verminkte lichaamsdelen. Het resultaat valt klaarblijkelijk steeds weer tegen. Volgens Cooman begint de campagne relatief vroeger dit jaar. Het heeft er veel van de dat periode van afsteken voor het eerst sinds jaren verkort zal worden. Hoe dit moet rijmen met de grote hoeveelheden vuurwerk die ook dit jaar weer geïmporteerd worden, moet nog blijken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

70 REACTIES
 1. Ik heb 1 tip voor die gasten daar, ban dat hele vuurwerk gedoe uit, zal moeilijk zijn, het wordt alleen maar erger, overal trouwens, hier in Ned is het een ramp rond de jaarwisseling, ik heb er niets mee, haat vuurwerk, dus ik blijf lekker binnen en ga op tijd naar bed, het knallen gaat aan mij voorbij.


  Maak melding

 2. Waarom van iedere discussie een etnische discussie maken ? Kennelijk is het anno 2012 nog steeds een issue in Suriname. Het land is al tot op het bot verdeeld (voor / tegenstanders Bouterse). Ach dit kan er ook wel bij.


  Maak melding

 3. in dit geval Neks No Fout wanneer men “het beestje een naam geeft”

  waarom zoveel ongelukken bij deze groep(en)??

  nu het bekend is mogen zij zich achter hun oren gaan krabben, en kan men (overheid) met een beetje extra voorlichting de schade beperken!!!

  les nr 1;

  als je het lontje hebt aangestoken dan,….

  # weggooien
  # de benen nemen 🙂


  Maak melding

 4. Heel interessante vraag voor sociale-/gedrags wetenschapper hoe het komt dat bij bepaalde groepen in de Surinaamse samenleving meer slachtoffers vallen met vuurwerk en bij andere groepen het juist aantoonbaar minder is.Hoe komt het dat bepaalde groepen minder gevaar zien bij het afschieten van vuurwerk en juist daardoor meer risico’s nemen.De oorzaken kunnen van velerlei aard zijn. Het is mogelijk dat Marrons en Hindoestanen veel meer geld uitgeven aan gevaarlijker vuurwerk dan bijvoorbeeld creolen,javanen en Chinezen. Wetenschap is voor slimme mensen die verder kunnen denken en niet voor mensen die zonder bij na te denken commentaar leveren.


  Maak melding

 5. Forummers, Odi odi op deze maandagochtend humeur.

  pasew, Fawaka mang?

  En als het een KORT LONTJE is?
  Dan moet je snel de benen nemen als Justin Bolt.

  Maar om dhr. Cooman een handje te helpen bij zo’n voorlichting, kan hij ook een beroep doen op Lonnie B. en Mahinder Jogi (Jogi Beer).
  Neks No Fout.


  Maak melding

 6. Fer wang bigi Odi mang,

  bij een kort lontje ook de benen nemen, alleen nu met achterlating van een paar vingers!

  ai boi..geld uitgeven voor verminking, omgekeerde wereld…..happy new year 🙂


  Maak melding

 7. Brunswijk als leider van de Marrons was in de jaren 80 vuurwerkgevaarlijk. Zijn volgelingen hebben na dien de risico´s onderschat. Bij onze hindoebroeders ligt dat wellicht anders. In het kader van Devali wordt er ook niet licht omgegaan met het vuur. Zie daar de incidenten tijdens de jaarwisseling………..


  Maak melding

 8. Goodmorning!

  Ik zeg;
  Dat zijn nou de groepen, die het goud/geld bezitten om vuurwerk aan te schaffen.

  Dus datie.

  voor de rest soep met balletjes.

  alleen inhoudelijk reageren,
  doet de site in crisis verkeren………


  Maak melding

 9. halverwege de dag is Papa drungu van de Ramtahal & Bita-batra, Mama staat in de keuken en mogen de kinderen nu “vuurwerken”

  Hulppost,…aub…nog een sari tori


  Maak melding

 10. RobG wil dat we het probleem wetenschappelijk aanpakken.
  Wel RobG wat denk je van de volgende aanpak?
  Hindoestanen en Marrons zijn vaker het slachtoffer van vurwerk ongelukken omdat:
  1. Deze twee groepen eten ronde broden namelijk cassavebrood en roti, daarom zien ze het gevaar van de ronde bombels ook niet, ze denken dat het etenswaren zijn.
  2. deze twee groepen ademen het meest kwikdampen in, de Marrons bij de goudwinning en de Hindoestanen als juwelier, daardoor zijn hun hersenen vaker aangetast en zijn ze een beetje gekker dan de andere Surinamers.
  3. Hindoestanen en Marrons meer last van malaria, geelzuch en suikerziekte, daardoor houden ze een aangestoken bombel langer vast.
  4. Hindoestanen en Marrons gebruiken vaker verdovende substanties zoals alcohol en drugs, daardoor zien ze bombels als leuk speelgoed.
  Nu we dit allemaal weten rest ons nog om de import van vuurwerk te verbieden voor iedereen, want als we alleen Hindoestanen en Marrons gaan verbieden om vuurwerk af te steken, dan discrimineren we en daar zijn we, in theorie, als Surinamers als de dood zo bang voor.


  Maak melding

 11. WOW,
  ik had nooit geweten dat gedacht werd dat bommel afschieten alleen door het marron -en hindostaans volk gedaan wordt.

  Aan allen die bonbel afschieten.
  HET MAG ,alleen wat voorzichtiger zijn.


  Maak melding

 12. Toen het vuurwerk door de chineesen in su werd geintroduceerd ,is het door het su bevolking als een plezier geaccepteerd en gebruikt.
  Men heeft niet naar de gevolgen ervan gekeken om veiligheid vast te stellen,,.
  Mijn mening;:stoppen ermee


  Maak melding

 13. @Henkes

  Heel goed gezegd!Mee eens met je!

  Dan moeten wij in Suriname maar geen oud -nieuwjaar vieren, want als het de hindostanen en de marrons verboden zal worden mee te feesten ,dan moet het ook verboden worden voor de rest.
  Zover ik het weet behoren de hindostanen en de marrons nog steeds tot de surinaamse bevolking.

  @Plato
  Is het alleen op de dag van devali dat volgens jouw huizen afbranden en op geen elk ander gelegenheid?
  De vuurzee die laast geleden nog plaats had gevonden in de stad,kwam het door devali?
  De huizen die afbranden wanneer kinderen met vuur spelen ..is dat ook aan devali te danken?
  En de kortsluitingen dan ..dank jij die dan ook aan devali?

  @pasew
  Bij jouw thuis moet jij je mama en je papa even een toelichting geven dat ze de daroe’s moeten laten staan als ze bomels willen afschieten,want onder de invloed steken ze niet het lont van de bombels aan maar ze zetten hun ledematen in vuur.ZUIP DIE HELE FAMILIE VAN JE?

  Aan alle die geen bommbel willen afschieten.
  dan doen jullie wat wijze F.Hossenbux doet
  dan ga je maar slapen!

  @Ram Singh
  Dus degenen die geen divali vieren die hebben het eeuwig leven en de rest is dan gedoemd te sterven?Waarom?
  Omdat ze het oud op nieuwjaar vieren door het afschieten van bombels?

  Nog nooit heeft het heers en verdeelpolitiek in Suriname zulke ergere vormen aangenomen dankzij met de komst van de ndp regering!


  Maak melding

 14. @sra
  Wat is dan het volgende feestdag die jij liever zou willen wegvegen ?
  Zal het dan kerstfeest zijn ,want ook op deze dag wordt er flink gefeest en alcohol genuttigd en de verkeers slachtoffers die dan vallen liegen niet erom!
  Als jij denkt dat men op deze dag braafjes de gehele dag in de kerkbanken zit heb jij het glad mis!


  Maak melding

 15. Ray mi gudu,

  ik geef/schets een situatie waardoor mogelijk veel kind- slachtoffer vallen in Su!!!

  zuip die hele familie van je schrijf jij !!!!!!

  oh jee…..bedankt, zeer ontnuchterend,..ps,..hoeveel heb jij nu al op 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 16. @sra
  Vuurwerk = ndp
  Met beiden moet rekening gehouden worden.
  Bouta en gevolg die weten hoe ze vuursalvo’s moeten schieten!8 dec 1982 is het grootste vb hoe goed bouta en co een vuurwerk spektakel kunnen opzetten.
  En nu 31 jaar later zijn de gevolgen nog steeds niet te overzien!


  Maak melding

 17. @henkes, ik heb kennis genomen van je posting. Het is mogelijk dat je gelijk heb met je stellingen.Ik denk dat er meerdere oorzaken zijn.Ik vermoed dat voorheen, tien tot twintig jaren terug, meer creolen,enz. gewond raakten door verkeerd afschieten van vuurwerk. Maar door voorlichting via Nederlands sprekende uitzendingen via de radiostations heeft men wel de doelgroep kunnen bereiken.

  Ik denk dat de andere groepen die vanuit het achterland en het platteland naar Paramaribo vtrokken verstoken zijn van goede voorlichting in hun eigen talen via de radio.Daarnaast moeten we niet vergeten dat er de laatste jaren veel gevaarlijker vuurwerk en professionele vuurwerk in Suriname wordt aangeboden.Het vuurwerk moet afgeschoten worden door pyrotechniekers en niet door amateurs die e gevaren niet in kunnen schatten.


  Maak melding

 18. RobG,…wat een misser van jou zeg oh oh ho!!!

  hoe in hemelsnaam haal jij het in je hoofd dat alleen ned sprekende zenders “jou doelgroep” wist/ weet te behoeden van incidenten 🙂 🙂

  elke zender in eigen moerstaal gilt en schreeuwt ..PAS OP MET VUURWERK van parnasi tot para 🙂

  oh oh


  Maak melding

 19. Ray mi gudu,

  welhaast elke posting van mij geef ik een lading grap/grol mee,….prik erdoor heen en zie de waarheid!!!

  …mijn manier van schelden 😉 🙂

  Fer. E. kent en begrijpt ONS odi 😉


  Maak melding

 20. Ray mi gudu,…..laat achter het fanatisme,..die paar woorden die wij hier neerpennen bij diverse item’s is ons ongerief,…….het bereikt de paramaribo van DADA niet,….weet je nog,…hij slaapt gewetenloos 🙂 😉


  Maak melding

 21. @RobG

  Een ieder weet dat het afschieten van bombels en vuurwerk gevaarlijk kan zijn als er geen voorzorgsmaatregelen getroffen wordt.
  Met de moderne technologie wordt de kwaliteit van bombels en vuurwerk ook gevaarlijker met de dag. Voorzichtigheid daarom is dan ook geboden.Dat hoeft daarom dan ook geen reden te zijn waarom het vieren van oud op nieuwjaar met bombels en vuurwerk afgeschaft moet worden.

  Sommigen hier doen netalsof het vieren van oud op nieuw jaar een RAMP betekent voor Suriname.


  Maak melding

 22. @pasew je had gelijk hoor met (nu gaat het vuurwerk beginnen):

  (sra-JUDESKA) mi gudu. Het was wederom vuurwerk van jou in de DINO-Show. Prachtig siervuurwerk.
  En dat kan geen kwaad hoor. Je ziet alleen maar kleine sterretjes van.
  Of was het toch een (zacht vuurtje)?

  Maar je bent een Rund als je met Vuurwerk Stunt.


  Maak melding

 23. =Men geeft aan wie de meeste slachtoffers zijn als het om vuurwerk gaat. Jammer dat er twee groepen eruit worden gehaald die de meeste ongelukken krijgen.

  =Ik hoop dat men door deze informatie beter zal opletten.

  =sra, je schrijft zelfs dat de chinezen het vuurwerk hebben geïntroduceerd.
  =Vergeet niet dat het een chinees-feest is en de rest zich ermee heeft bemoeit.


  Maak melding

 24. @Ray
  Er staat duidelijk:”De meeste slachtoffers van vuurwerkongevallen zijn of Marron of Hindostaan”.

  En jij maakt ervan:”ik had nooit geweten dat gedacht werd dat bommel afschieten alleen door het marron -en hindostaans volk gedaan wordt.”

  Kan je begrijpend lezen?


  Maak melding

 25. @Medusa
  Nee Medusa neen’
  Het is niet Koos de Jong die een etnische issue ervan maakt.
  Sinds eeuwen heen wordt er bombels en vuurwerk afgeschoten in suriname en ieder bevolkings groep neemt hieraan deel.
  Het is zeer kwalijk te nemen dat er aan bepaalde groepen rampen toegeschreven worden bij het vieren van een feest!
  Dat in Suriname geen rekening wordt gehouden met de sentimenten van alle lagen van het volk ,is ook geen geheim meer.
  Waar moeten de hindostanen en de marrons dan doen op deze dag?Vroeg naar bed gaan misschien met watten in je oren gestopt?
  Moet er dan in reclame berichten geschreven worden en door de radiostations opgeroepen worden…
  BOMBEL EN VUURWERK TE KOOP MAAR VERBODEN VOOR DE HINDOSTANEN EN DE MARRONS!?
  De man van de brandweer die dit heeft verklaard moet maar opdonderen , zijn taak is om branden te blussen en niet om branden te maken.


  Maak melding

 26. @Medusa

  Dan moet die man en jij oproepen dat VOORZICHTIGHEID GEBODEN IS VOOR EEN IEDER die vuurwerk of bombel afschiet!!
  Morgen kan het ook zo zijn dat niet een hindostaan en ook niet een marron een ongelukje heeft opgelopen tijdens het afschieten van bombels en vuurwerk maar een ander!
  Wat ga jij en die man dan doen,volgend jaar uitkomen met een rapport en de ander bevolking groep aanvullen op jullie beiden lijstje?
  Dus volgens jouw en die zwakgeestige brandweerman kan bombel en vuurwerk een ramp betekenen voor alleen deze twee bevolkingsgroepen en zijn dan de rest van de anderen dan IMMUUN tegen branden of brandwonden opgelopen door bombel of vuurwerk !


  Maak melding

 27. @Medusa, als een creool een pakje koekjes heeft gestolen uit de supermarkt dan plakken we ook toch geen etiket op die creool ? Als miss suriname een Javaan blijkt plakken we toch ook niet een etiket op haar naam. Als vb Suriname de WK voetbal wint dan gaan we de spelers toch ook niet apart benoemen. Wat is dat voor onzin.

  Suriname bestaat uit meerdere bevolkingsgroepen maar anno 2012 is het niet meer gepast om de bevoking in hokjes plaatsen. We zijn allemaal Surinamers. Het werkt alleen maar stigmatiserend. Er is al genoeg heibel geweest in SU en misschien nog. Laatste wat we willen zijn etnische onrusten. We gaan goed door 1 deur, houden zo. De media zou oorzichter hiermee moeten omgaan.


  Maak melding

 28. @beste Ray, ik leg niet meteen een verband tussen Devali en de vuurwekincidenten, maar ik durf wel te beweren dat de mate waarin men met vuurwerk omgaan de nodige risico’s met zich meebrengt. Kennelijk ziet men geen gevaar tijdens de jaarwisseling omdat de viering van Devali vrijwel onschuldig is. Ik kan mij vergissen….


  Maak melding

 29. Wie herinnert zich nog de vuurwerkramp op een boot in de Suriname rivier?? Als ik tijdens de jaarwisseling mij orienteer op de afdeling 1e Hulp van het AZ, valt het mij op dat ik overwegend mijn hindoebroeders en zusters pijn zie lijden. Misschien is er wel een verband tussen vuurwerkincidenten en etniciteit.


  Maak melding

 30. @Medusa
  en dan nog,
  hoe zal het kalender voor volgend jaar dan uitzien?Zo misschien…
  Dec 1 tot en met 30 voor de hindostanen en marrons,zonder vuurwerk en bombel,
  dec 1 tot en met 31 voor de rest van de bevolking met bombel en vuurwerk spektakel?!!!


  Maak melding

 31. @koos de jong
  Het voorbeeld van jou over een pakje koek is een non voorbeeld.
  Aan de naam weet men al wel uit welke bevolkingsgroep die boef afkomstig is!Dus nadere uitleg overbodig.

  Niet wanneer er meer slachtoffers vallen onder een bepaalde groep wil zeggen dat die groep het meeste vuurwerk afsteekt!Mensen keer de zaken niet om!!!

  Ik vind het niet meer dan normaal om
  de oorzaak van teveel gebroken gezinnen bij de creool,het grote aantal zelfmoord gevallen bij de Hindoestaan,het grote aantal criminelen onder de Marron etc. bij de naam te noemen en aan de hand van een grondig onderzoek te onderwerpen c.q. te verklaren.
  WE GAAN NIETS ONDER HET VLOERKLEED WEG MOFFELEN!


  Maak melding

 32. @plato

  Dan moet men gewoon met de verklaring komen dat bombel afschieten voor een ieder even gevaarlijk kan zijn .Waarom moet er dan een onderscheidt gemaakt worden in deze!Of is het zo dat alleen de hindostanen en de marrons bombel en vuurwerk afschieten.Wanneer gaat men zitten jammeren dat ook al de andere delen van de bevolking ongelukken kunnen oplopen?!
  Wanneer het dan al te laat is misschien?!


  Maak melding

 33. troost mij,…troost mij…maar straf mij ook omdat ik als Papa & mama niet allert was, en “vandaag” is mijn kind kwijt;

  ,,,een arm
  ,,,een oog
  ,,,een been

  Bedankt 31 – 12


  Maak melding

 34. @Ray
  Als morgen blijkt dat een andere bevolkingsgroep het meest onder vuurwerk slachtoffers valt … dan vind ik het (evenals er bij veel onderwijzers,politie agenten,verplegers,bromfietsers in het verkeer zouden omkomen)meer dan logisch dat die bevolkings- of beroepsgroep ook gemaand werd voorzichtigheid te betrachten!
  Maar zover zijn we nog niet!
  Misschien houdt die onvoorzichtigheid hierna op!
  Man en paard moet genoemd worden;dit heeft niets met racisme of discriminatie te maken.
  Wanneer men alleen de marron had genoemd en de Hindoestaan niet was er zeker ook stront aan de knikker geweest als men alleen voorzorgsmaatregelen voor de Marron zou treffen!HET IS NOOIT GOED!


  Maak melding

 35. @Ray
  Zou je niet wachten totdat GMAP zelf op mijn inbreng reageert,voordat jij het voor hem opneemt!
  Hoe weet jij nou zo precies wat hij zou zeggen?
  Heb jij een glazenbol?Of is Ray = GMAP?


  Maak melding

 36. @Ray
  Niemand zegt dat vuurwerk dus voor die 2 bevolkingsgroepen verboden moet worden.
  Wel,dat ze er voorzichtig mee moeten omspringen;
  blijkbaar gaat er bij die groepen iets of heel veel fout!

  Als blijkt,ondanks de vele waarschuwingen dat er nog veel ongelukken bij die bevolkingsgroepen voorkomt,vind ik het niet meer als de plicht van de regering een waarschuwing in die richting te zenden!
  Die houding betaamt een regering die het met zijn volk meent!


  Maak melding

 37. Ray schrijft,…

  Waar moeten de hindostanen en de marrons dan doen op deze dag?Vroeg naar bed gaan misschien met watten in je oren gestopt?

  hahahahaaaaaaaaaaaaaa……jazeker 🙂 🙂

  minder zelfmoord
  minder roofmoord

  Belfort blij 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 38. @Medusa
  Ik kan het niet helpen dat GMAP en ik,Ray,op eenzelfde golflengte zitten met ons ideeen en meningen!

  Je vergist je heel erg in mij,
  Van een feestdag als 31 dec zou ik niet willen toestaan dat er politiek hiermee gedreven wordt.

  Herhinner jij je nog dat de 4 mannen die morsdood neergeschoten werden door Belfort de moordmachine ,geen hindostanen waren maar Marrons
  en de ene meneer die door ‘held ‘ kenneth neergeknald werd vlakbij El Molina ook een marron geweest was en geen hindostaan?
  Ik ,ray , als hindostaan ,als ik mij zou moeten concentreren op etniciteit dan zou ik ook schreeuwen ‘Goed voor die djoekas!’.
  Heb jij mij dit zien doen dan?Nooit,nooit.Heden roep ik nog op dat belfort gestrafd moet worden want hij heeft deze mannen in koele bloede neergeschoten .
  En als gestaan zou hebben dat de marrons alleen slachtoffer worden bij het vieren van het bombel en vuurwerk feest dan nog zou ik in opstand komen omdat behalve de marrons ook andere lagen van de bevolking bombel en vuurwerk afschieten,zo waarom moeten de marrons en of de hindostanen alleen gewaarschuwd worden voor alle gevaar die gepaard gaat met bombel en vuurwerk afschieten ,is de rest dan immuun ervoor?
  En het is altijd nooit goed als je cheap politiek wil bedrijven door de verschillende lagen van het volk als schaak materiaal te gebruiken voor eigen gewin!


  Maak melding

 39. @pasew
  Behalve Belfort blij …..
  Ik blij,jij blij Suriname blij.Minder roofmoorden,minder zelfmoorden,minder branden,minder ongelukken,minder verminkingen, MINDER VUURWERK ELLENDE!HOERA!!!!


  Maak melding

 40. @Medusa en pasew
  Aan jullie twee tortelduifjes zou ik zeggen ,heb een prettige dag op het bankje langs de waterkant ,maar dan zonder MIJ!
  Veel dagdromen toegewenst,
  En o,ja dit nog even..
  Belfort die zal blij zijn dat hij nog meer mensen kan neerknallen waant als de rest slaapt dan is er meer ruimte voor hem en nog meer slachtoffers die hij maken kan.


  Maak melding

 41. Aan degene die het op zich heeft genomen om minnetjes te plaatsen bij mijn postings,
  Kijk als je wil meenemen aan een discussie schrijf je een mening .Plaatsen van een minnetje en dan als een bang haasje het hazenpad kiezen getuigd van een LAFAARD zijn.
  Niet dat ik de minnetjes haat ,aan de minnetjes heb ik niks aan ,wel vind ik het jammer dat de lafaards deze methode kiezen om zogenaamd mee te discussieren.
  Nu mag jij/jullie rustig doorgaan met het plaatsen van de minnetjes zonder commentaar te durven leveren,lafaards!
  Een prettige minnetjes dag toegewenst,hopenlijk hebben jullie je mond morgen weer terug ingeval jullie het vandaag verloren hebben ergens!


  Maak melding

 42. @medusa
  Dus voor de aller grootste misere waarmee wij het heden doen ,de amnestie miserie ,daar ga jij geen bijdrage aanleveren maar wel zorgen hoe belfort blij te maken?
  Belfort zal heel blij zijn met jouw,stel je voor hij doet aan moord en is bovendien blij dat anderen ook blij voor hem zijn.Een heel ziekelijke manier van hoe mensen blij te maken heb jij,zeg!


  Maak melding

 43. @Ray
  Het onderwerp is:”Meer Marrons en Hindostanen slachtoffer vuurwerk!”
  En daar moet je het meedoen.
  Hoe spijtig het ook voor je is! 😉 😉 😉 😉 😉


  Maak melding

 44. @Medusa

  Spijtig!?
  Medusa,heb je pret voor vandaag!
  Dat het nieuws niet altijd elke dag hetzelfde is/blijft heb je toch wel door?
  Blijf maar bidden dat je morgen nog zoveel pret zal hebben hier!


  Maak melding

 45. Crisis?????????? Maar miljoenen €roos gaan in rook op. Als de wereld al deze gelden niet aan China’s kunst en vuurwerk zou besteden hadden vele armen een jaar voldoende te eten. Stop hongersnood.


  Maak melding

 46. @Ray
  Ik weet dat jij op de loer zit;ik echter niet!Ik neem elk nieuwsbericht als kennisgeving en leer er mee leven!
  Dat is de realiteit!En ik geef het je op een briefje:
  Morgen of in de toekomst verschijnt ook weer wat over een andere bevolkingsgroep.Ik zal weer klaarstaan met mijn kritiek!!!
  LAAT MAAR KOMEN!
  NIETS EN DAN OOK NIETS MAG ONDER DE VLOERMAT VERDWIJNEN!
  EN SUCCES MET HET LOEREN EN AFWACHTEN.


  Maak melding

 47. Ik zou zeggen schaf particulieren vuurwerk af en laat een vuurwerkspektakel komen op het onafhankelijkheidsplein. In vele landen gebeurt dit al centraal. Bv new york, London ,Parijs Australië etc….


  Maak melding

 48. RobG, mijn eerste bijdrage was schertsend, zo je wilt, sarcastisch bedoelt, ik maakte een grapje. Nu zal ik serieus iets zeggen over hetgeen in het hoofdartikel beweerd wordt.
  De uitspraak: ‘De meeste slachtoffers van vuurwerkongevallen zijn of Marron of Hindoestaan’. Heeft geen enkele statistische waarde, ik heb tenminste niet eerder vernomen dat de Surinaamse brandweer data met betrekking tot vuurwerkongevallen in verband bracht met etniciteit. Om statistisch relevante uitspraken te kunnen doen zou men jarenlang onderzoek verricht moeten hebben, dat TOEVALLIG het afgelopen jaar meer Hindoestanen en Marrons slachtoffer zijn geworden, bewijst nog niet dat er een verband bestaat tussen etniciteit en vuurwerkongevallen. Als er dit jaar toevallig een kronto ontploft tijdens een djaran kepan voorstelling en alleen Javanen gewond raken of tijdens een winti pré alleen Creolen, wil dat ook niet meteen zeggen dat er een verband bestaat tussen Javaan/Creool zijn en vuurwerkongelukken, als dat jaar in jaar uit het geval mocht zijn dan pas kunnen we die conclusie trekken. Ik raad de brandweer daarom aan om vanaf nu data te verzamelen en over twintig jaar met een goed onderbouwde uitspraak/conclusie te komen, nu moeten ze zich maar bezig houden met het blussen van brandjes en geen losse flodder uitspraken doen.


  Maak melding

 49. @henkes, neem van me aan dat de verkregen informatie over aantal en achtergrond van de vuurwerk slachtoffers verkregen is van de afdelingen spoedeisende hulp van de diverse ziekenhuizen. Ik twijfel niet aan de informatie die o.a. door de (medische)autoriteiten worden verstrekt aan de media.Maar laten we ook eerlijk wezen. We hebben te maken met een lastig vraagstuk.

  Hoe je het ook bekijkt de voorlichting over de gevaren van vuurwerk is niet effectief genoeg naar alle groepen in de Surinaamse samenleving.Niet iedereen heeft de beschikking over een radio of televisietoestel en niet iedereen leest de kranten die in het Nederlands publiceren.


  Maak melding

 50. RobG, Maar iedereen in Suriname, of die nu Nederlands verstaat of niet, weet dat je aangestoken vuurwerk (eigenlijk) niet in je hand moet houden, als het toch misgaat, is het een ongeluk. Als er uit de informatie van het afgelopen jaar, verzameld door de spoedeisende hulp, blijkt dat de meeste doden in het verkeer Hindoestanen en Marrons zijn, omdat toevallig een bus uit Nickerie en een bus uit Brokopondo van de weg zijn geraakt, kun je niet zonder meer aannemen dat er een verband bestaat met de etnische achtergrond van de slachtoffers, al zouden alleen Marrons omkomen in het verkeer dan nog kan je het niet zonder meer aan hun etnische achtergrond toeschrijven, misschien zijn de Noah busjes die zij vooral aanschaffen van ondeugdelijke kwaliteit, je zal dus nog veel meer factoren in ogenschouw moeten nemen, b.v. de leeftijd van de slachtoffers, de sekse van de slachtoffers, uit welk soort gezin zijn de slachtoffers afkomstig (één ouder gezin, nucleair family of joint family, houden er meerdere volwassenen toezicht op kinderen of slechts 1) , de sociale status van de slachtoffers (lagere midden of hogere klasse, hoeveel geld kunnen/willen ze aan luxeproducten/bombels uitgeven?), had het slachtoffer wel of geen alcohol gebruikt, speelde machogedrag wel of geen rol bij het slachtoffer en zo zouden we nog een tijdje door kunnen gaan.

  Voor het blussen van een brand heb je kennis nog, voor het verrichten van een gedegen sociaalpsychologisch onderzoek heb je nog veel meer kennis nodig, de gemiddelde brandweer commandant moet dit soort onderzoek maar overlaten aan de experts op dat gebied, een sociaalpsycholoog kan ook niet zonder meer weten hoe hij een oliebrand, een grasbrand of de vlam in de pan moet blussen.


  Maak melding

 51. Zijn deze soorten racistiese statistieken niet illegaal, on-ethies en intelectueel achterlijk? Ik zou zeggen brandweer mannen hou je aan je slang want meer dan fundering sparen doen jullie toch niet.


  Maak melding

 52. stoerheid bij het afsteken en de veiligheid niet in acht nemen kent geen genade; vuurwerk maakt geen onderscheid tussen mensen. heerlijk als je het zelf zoek….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES