dinsdag, juni 18, 2024
HomeNieuws uit SurinameParlementariër: ook ministers verkopen onbenut domeinland

Parlementariër: ook ministers verkopen onbenut domeinland

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 31 okt – Ook ministers handelen in domeinland dat niet in cultuur is gebracht. Deze schending van het door de staat verleende recht op grondhuur, is aangesneden in het parlement. Volgens Mainder Jogi (Nieuw Front/VHP) is er minstens één lid van het huidige kabinet die zijn grond doorverkocht. Het gaat om maar liefst vijftig hectare land in Saramacca. Het nieuws komt in een periode van een intensieve jacht op schenders van grondhuur.

Het ministerie van Ruimtelijke ordening Grond & Bosbeheer, RGB, wil de wet naar de letter uitvoeren. Jogi lijkt een helpende hand te willen bieden met zijn onthulling. De minister in kwestie moet de grond in 1991 hebben gehad. Dat was tijdens de regering van Jules Wijdenbosch (NDP). De grond was toegewezen voor het bedrijven van landbouw. Dat gebeurde niet, volgens Jogi. De grond zou voor ruim twee miljoen euro zijn doorverkocht aan een bedrijf.

Volgens het grondhuurrecht volgt intrekking van de grond als niet voldaan wordt voldaan aan de cultuurplicht. Een mooie case dus voor RGB. Het ministerie vindt het niet kunnen dat grote lappen land onbenut blijven. Aan de andere kant kan de overheid geen grond beschikbaar vinden voor haar huisvestingsplannen. Het is ook wat volgens minister Ramon Abrahams van Openbare Werken voor oponthoud zorgde in het bouwprogramma.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

26 REACTIES
 1. En heel het district Marowijne is toege-eigend door een parlementarier.Alles wat daar gebeurt moet zijn toestemming dragen.Anders gebeurt er niets daar.Zelfs de overheid heeft niet veel te brokkelen daar ondanks dat ze een militaire en politieposten daar heeft.

  Cobie.


  Maak melding
 2. En waarom noemt Jogi de naam van de minister niet, heeft hij geen bewijzen en zegt hij zomaar iets? Als men echter aandachtig leest is er in het bovenstaande artikel duidelijk sprake van een schoolvoorbeeld van ‘houd de dief!!’


  Maak melding
 3. Het zou goed zijn dat er eindelijk een wet gemaakt wordt dat Domein gronden niet meer door verkocht kan worden. Voorbeeld:
  Punt 1 Wanneer de Eigenaar/Eigenares van een stuk gekregen Domein Grond overleden is krijgt die families en wanneer die families overleden zijn dan moet de Regering dat stuk grond weer terug krijgen om andere burgers te helpen.
  Punt 2 Iemand die een stuk domein grond heeft gekregen, waarvoor dat bestemd is moet een verplichte limiet van aantal maanden krijgen om dat in cultuur te brengen en wanneer de limiet van aantal maanden verstreken is en de Eigenaar/Eigenares geen uitvoering eraan heeft gegeven moet dat grond onmiddellijk ingetrokken worden zonder aan ziens des persoon, zodat een andere burgers geholpen kan worden die dat werkelijk dringend nodig hebben.
  Punt 3 Mensen die een stuk Domein Grond hebben gekregen en dat door verkocht hebben, (dus Domein Grond gebruiken om zaken te doen) moeten nooit meer voor de tweede keer een Grond krijgen.
  Punt 4 Mensen die een Domein Grond hebben gekregen moeten ook verplicht worden om dat grond te onderhouden dat het gras niet hoog groeit en geen vuilnis stort plaats wordt, alleen dat de buren geen last van hebben. Indien dat toch gebeurd dan moet de Overheid strengere maatregelen treffen om dat te voorkomen.
  Commentaar: Spiritueel bekeken zijn wij allemaal kinderen van God, dus Broeders en Zusters en daarom moet een ieder Surinaamse Burger die een grond werkelijk dringend nodig heeft voor gebruik als onderdak daarmee geholpen worden.
  Tenslotte, Waar er gewerkt wordt worden er fouten gemaakt en dat moet gecorrigeerd worden.
  Niemand is volmaakt.
  De NF waren 10 jaren aan de macht en hadden ook ruim genoeg tijd gehad om foutieve zaken recht te trekken, maar hadden nagelaten en bleef maar door gaan met dezelfde fouten maken, maar deze Regering moet alle zaken die vanaf 2000 verkeerd zijn gegaan recht trekken.


  Maak melding
 4. MAHLOE van NDP PARTIJ heeft ook meer dan 50000 vierkante grond gekregen en die heeft hij aan chinezen verkocht ,is dit eerlijk ,BOUTA geeft liever iedereen in Suriname zodra hij of zij getrouw zijn grond van 500 a 700 m² ,waar ze binnen 5jaar kunnen gaan bouwen en lanbouw grond mag iedereen vragen maar niet door verkopen en binnen 1 bewerken of kweken (boerderij)anders moet die binnen 2 jaar intrekken,Bouta u hoeft dan geen huizen te bouwen en het geld voor iets anders gebruiken.


  Maak melding
 5. Geen wonder dat men geen grond heeft voor nieuwe huizen bouwen. Elke nieuwe regering wat komt steelt duizenden hectares. Alles wat ooit gestolen is moet teruggegeven worden.

  Wat mij betreft moet het gaan om landbouwgrond wat niet in cultuur gebracht wordt. Deze moet terug gegeven worden aan de staat. Deze mag absoluut niet voor woekerwinsten doorverkocht worden aan derden. En moet zelfs strafbaar gemaakt worden.

  Hard werkende mensen die op hun grond gebouwd en verbouwd hebben en er ook van leven houden gewoon en logisch hun stuk grond.

  Er is grond voor iedereen maar helaas niet eerlijk verdeeld.


  Maak melding
 6. SOMO heeft ook grond gehad of gestolen in vorige regering en heeft 1 stuk verkocht voor + 750000 USD. bij de Haven en 1 stuk heeft hij gebouw voor zijn partij onder de Wijdenbosch ,Die moet ook ingetrokken worden,want hij was in vorige regering de grootste boef met grote mond ,nu onder BOUTA moet hij zelf alles slikken ,Dus alles intrekken en verdeeld het aan de bevolking ,die hard moeten werken voor een stuk grond te kopen ,en ander krijgen grooten stukje grond Gratis .Dit heb in een corrupt land .


  Maak melding
 7. Geldzucht is de wortel van al het kwaad.Blikt men terug naar hoe deze regering tot stand kwam, dan is duidelijk dat Lon,Somo en velen die deze regering gevormd hebben gewoon ordinaire geldzuchtige wolven zijn. Ook zij die zich uitgeven als religieus adviseur. Ze hebben zich met het kruis gezegend en de aanhangers zullen de prijs betalen van de komende megaschulden. Hoe dom moet men als volk niet zijn onberechte mensenrechten schenders te geloven. Hoe dom moet men niet zijn moordenaars,drugsbonzen en geweldenaars als leiders te kiezen. 1.000.0000 in het kwadraat dom


  Maak melding
 8. Als zelfs ministers land stelen, van hun eigen land, waar zij zorg en verantwoording voor moeten dragen, waar zij de gezagsdragers zijn en normen en waarden moeten nakomen en hoog houden omdat zij het voorbeeld voor het volk moeten zijn, wie geeft hen dan het recht om een marronfamilie te verwijderen van een onbewoond en vaak onbestemd perceel in en om de stad. Ik ben geen voostaander van wilde occupatie maar geef de grond liever aan een arme die het nodig heeft of die hosselt om verder te komen in het leven.
  Wanneer heeft een mens genoeg??? Ministers en andere mederegeerders van ons land, waar is jullie geweten. Welke God aanbidden jullie? Het moreel verval is in Suriname onbeschrijfelijk hoog.


  Maak melding
 9. De pot verwijt de ketel: deze regering heeft haar mond vol over de regering Venetiaan, maar wat ziet het volk gebeuren? Men maakt zich schuldig aan dezelfde zaken waarvoor men de regering Venetiaan verwijt. Wie houdt wie voor de gek?


  Maak melding
 10. onze welgemeende ronny romeo bravoe hoofd jungle commandoo heeft honderden duizenden hectaren grond gekregen om watermeloen te planten..

  hij gaat landbouw doen heeft hij zelf gezegd..

  wie doet hem wat..


  Maak melding
 11. dit soort praktijken zijn toch niet tegen te houden in zo,n corrupt land als suriname, hier is het nog steeds zo van jij doet iets voor mij, en ik zorg er voor dat jij er iets voor terug krijgt, al moet het ten koste van anderen gaan, want ik heb nou eenmaal die positie om dat te kunnen verwezelijken.en figuren die in een coalitie of assemblee zitten hebben nou eenmaal alle voorrang, en doen er alles aan om in die periode dat ze in de politiek actief zijn zoveel mogelijk te vergaren, want na die 5 jaar kan het wel eens einde politike carriere zijn.


  Maak melding
 12. Al weer een schijnvertoning, achterlijk en verachtelijk. Deze praktijken zijn sinds jaar en dag bekend, Rachied Doekhie heeft toch ook lopen speculeren met gekregen onroerendgoed?. Heel bijzonder allemaal. Een land waar een hard werkend stel geen eens behoorlijk de huur kan opbrengen, laatstaan 1m2 grond kopen, lopen de leden van de politiek met gemeenschapsgronden te speculeren en zich zelf te verrijken. Nou regering Bouterse, pak eens de zaken zonder aanziens des peroons aan, en niet selectief.

  Het waren boeven, het zijn boeven en boeven blijven ze allemaal. Stuk voor stuk zakkenvullers en jan met de pet bekijkt het maar.

  Wat een trieste ontwikkeling. De overheid betaald haar rekeningen niet, zoveel onzekerheid voor schoolbus vervoer en de leden lopen lappen grond te verkopen?

  Succes allen


  Maak melding
 13. In mijn boek ‘ Wij slaven van Suriname’ worden de wreedheden van de kolonisator beschreven. Hef volk was niet vrij. Maar met de huidige machthebbers is dat niet anders. Wetten worden met de voeten betreden en vriendjespolitiek zijn aan de orde van de dag. Hdt volk had na 1980 op betere tijden gehoopt vooral op de revolutionairen die de kolonisator als vijand van het volk afschilderde. Het volk is niet vrij omdat zij nog leeft in angst en onzekerheid. Daarom.zal ik mijn boek vervolgen onder de titel: ‘Wij moderne slaven van Suriname’!


  Maak melding
 14. Hebben ze in Suriname geen normen en waarden,zodra men hoge positie heeft gaat men stelen,
  Iedereen steelt komt het land toch nooit vooruit.


  Maak melding
 15. @Anton de Kom, dat initiatief juich ik wel toe, maar ik vrees dat uw boek niet zal prijken op de literatuurlijsten van de scholen, want gij zult hiermee wel heilige huisjes intrappen. En dat laatste vinden de huidige machthebbers niet leuk. Ik wens u overigens veel succes.

  Plato


  Maak melding
 16. Alle coalitie-leden hebben cadeautjes ontvangen na goedkeuring van de amnestiewet.

  De ene heeft zichzelf verwend met “gouden” tanden, hoewel een whitening beter op zijn plaats zou zijn, maar goed.
  De andere ‘broer van’ verzorgd alle overheidsvervoer.
  Sommigen hebben ontiegelijk grote lappen land gekregen voor bewezen diensten, zeggen ze.
  Anderen zijn naast hun dna- ‘werkzaamheden’ een bedrijf gestart, waarbij ze het alleenrecht hebben, bij de uitvoering van Overheidsprojecten.
  etc, etc, alles komt aan het licht, suri is zo klein en srananmang lobie djaf, dus…..

  Dit is de enige manier waarop alias bouta, mensen aan zich kan binden en absoluut niet vanwege zijn charismatische uitstraling, jakkie…
  Exact hetzelfde geval in mei 2010

  En de bruine-bonen fans maar juichen tot ze een ons wegen….


  Maak melding
 17. Dat ministers sjoemelen met domeingrond is geen nieuws maar is iets dat al jarenlang bekend is bij de bevolking. Met name sinds javaanse ministers belast zijn met domeingronduitgave lijkt het alsof de verhalen over gesjoemel met domeingrond alleen maar toegenomen zijn. Men moet echt eens een grondig onderzoek gaan instellen naar het corrupte gesjoemel van Somo & co. Maar Suriname kennende gaat dat toch nooit gebeuren want in dat land gaan de grote criminelen vrijuit, worden ze beloond voor hun daden en een hoop Surinamers blijven maar als een stel debielen op dat soort figuren stemmen.


  Maak melding
 18. Wat een stinkende bende is het toch hier in SU.
  De gewone burger knokt jaren voor een stukje grond, maar zodra deze regering, met name de NDP, zich ergens in mengt heb je binnen een maand alles voor elkaar!
  Pure diefstal van ons allemaal.
  SU sta op en trap deze corrupte parlement de laan uit!


  Maak melding
 19. Anton de Kom, hoe kon je betere tijden verwachten na een coup van semi anafabete soldaten?

  In heel zuid en centraal amerika is het nooit beter gegaan na welke coup dan ook waarom zou het beter zijn in Suriname.

  In Suriname betekent macht hebben jezelf, je familie en vrienden regelen.


  Maak melding
 20. geweldig Meneer Kromme Dit is de waarheid als een klok Het is triest dat jonge mensen geen dak boven hun hoofd kunnen creeren om een normaal gezinsleven te op te bouwen .Het systeem is echt een kanker gezwel We moeten ons verenigen ,De nederlandse Surinamers Als hulp aan de genen die achter gebleven zijn te helpen .Door die WOEKER PRIJZEN van onroerendgoed niet meer te betalen .Wij kunnen het betalen maar die arme mensen in Suriname niet .Gewoon niet meer kopen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES