Hoge temperaturen treffen mens en economie

6

PARAMARIBO, 30 okt – Extreme hitte zorgt voor problemen met drinkwater. Aan de kust en in het binnenland nemen de klachten over tekorten toe. Huishoudens en vooral landbouwers hebben te kampen met tekorten. De op sommige plaatsen reeds gebrekkige voorzieningen worden extra belast. Boeren klagen al over het teloor gaan van aanplantingen. Volgens parlementariër Mahinder Jogi (Nieuw Front/VHP) hoeft het allemaal niet.

De kustdistricten Saramacca en Nickerie zouden makkelijk geholpen kunnen worden. Het is eerder een kwestie van afwegen. “Ik zal de regering vragen of het prioriteit is momenteel een zorghotel te kopen of een gebouw in Frankrijk (voor de Surinaamse ambassade, red.). Terwijl al deze dingen gebeuren, hebben mensen geen water”, zegt Jogi tegenover de Times of Suriname. Met wat investeringen hier en daar zou drinkwater gebracht kunnen worden naar leefgemeenschappen.

Het geld zou er wel moeten zijn, te oordelen naar het uitgavenbeleid. “Er moet verandering komen in deze situatie”, aldus Jogi. Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen wil over het hele land de watervoorziening verbeteren. Samen met waterleidingbedrijf SWM zullen speciale projecten worden uitgevoerd. In Commewijne wordt al huis aan huis drinkwater geleverd. Dit gebeurt gratis. Vooral in de zonnige periodes is het er moeilijk aan water komen.

6 REACTIES

 1. Komt door verspillingdoor huishoudens. Tee dagen terug loop ik richting Biliton (vanuit Viglantia) en zie 2 huishoudens de was buiten doen terwijl de watekraan volopenstaat en het water in een teil (beken) overloopt. Ik staer letterlijk 6 minuten naar te kijken en maak een opmerking “vrouw tra sma e dede djie watra en joe e fermporsoe a watra so” antwoord van een van de dames “njang ka na mi krang nanga mi atr libie mi” .
  Boi ik loop door en zeg iets meer want deze mensen hebben de maatschappelijke veranderingen noiet kunnen bijbenen. Voorbeeld
  Rijdend in een auto kunnen zij geen afstnd en snlheid inschatten. Zij halen een colnne in van 5 auto’s terwijl jij moet afremmen o geen aanreiding te latn plaatvinden
  Zij hebben een muziek installatie waarbij ongevraagd je verplicht mee mot uisteren naarhun muziek
  Zij komen een winkel binnen en wilena;ls eerste geholpen waorden. Laatst zei ik dat ik voor hem wa en kreeg als antwoord “dang sang, doe wang sanie dang wantie a snesie jepie mi a no joe, lei mi”
  VRAAG
  Wat is hieraan te beginnen?

  Recentelijk vroeg ik nog “waarom zijn zij overdag niet te zien maar alleen in de avonduren” Antwoord “omdat zij geen stroom heben en daarom e traat op moeten. Als zij thuis komen gaan zij direct slapen”
  Dit alles maakt hen niet geliefd.
  Jammer maar waar.


  Maak melding

 2. Jogibeer heeft boter op zijn kop, toen hij in de regering Vene zat had hij het te druk met zij eigen belang nl. Zoveel mogelijk ha. grond op saramacca voor Srd 7,50 binnen te halen voor zijn eigen gewin. Had maar de tijd in nuttige zakken gestoken , zoals waar je nu over kraait …….mr jogibeer


  Maak melding

 3. De Surinaamse politici, misschien met uitzondering van C. Breeveld, of ze nu in de coalitie of de oppositie zitten, zijn grote huichelaars die je vooral niet moet vertrouwen. Of wil je beweren dat Jogi zich toevallig vooral zorgen maakt om uitgerekend de twee kustdistricten waar er toevallig veel mensen wonen die op hem lijken? Blijkbaar kan het Jogi niet veel schelen wat er met de bewoners van de kustdistricten Coronie, Commewijne en Marowijne gebeurt, om maar te zwijgen over de bewoners van het Binnenland.


  Maak melding

 4. Het is toch te erg voor woorden dat dit soort zaken nog voorkomen in ons vooruitstrevend land?
  Water is de eerste levensbehoefte van elk levend wezen, en dat geldt al helemaal voor de mens.
  De verspillingen van kostbaar drinkwater zou bestraft moeten worden met een dikke boete!
  Schande dat ons parlement hieraan totaal niets doet!
  Zelf hebben ze geen probleem om aan drinkwater te komen, maar voor de bevolking heeft deze parlement niets over!
  Werkelijk een grote schande!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.