Twinningfaciliteit was vooral goed voor Suriname

1

PARAMARIBO, 26 okt – De door Nederland gesponsorde twinningfaciliteit is vooral goed geweest voor Suriname. “De doelen zijn bereikt”, stelt Martin Schalkwijk, coördinator van Nikos, het bureau dat de faciliteit heeft gemanaged. Nu deze vorm van ontwikkelingshulp aan Surinaamse gemeenschappen op is, kan de balans worden opgemaakt. Er zijn ruim honderd kleine en grotere projecten uitgevoerd. Niet altijd ging het van een leien dakje.

Zo waren er problemen bij het overmaken van het geld. “We moesten voorschieten als partnerorganisatie in Suriname en dat kan niet altijd even snel”, zegt een vertegenwoordiger van een lokale ngo. Het was één van de klachten tijdens de evaluatiebijeenkomst. Vooral in het begin speelde ook een gebrek aan informatie. De lokale partners in de ‘twinning’ met Nederlandse ngo’s hadden bijvoorbeeld weinig inzicht in de begroting van hun project.

Toch speelde vooral de wijze van financiering op. De Surinaamse organisaties vonden het maar lastig te moeten voorschieten om achteraf te mogen declareren. Schalkwijk vindt dat de wijze van financiering zijn voordelen heeft gehad. Uiteindelijk is alles op zijn pootjes terecht gekomen. Het geld is echt overgemaakt en de projecten zijn uitgevoerd. De organisaties staan een vervolg voor, zoals in Nederland als is geopperd. Alleen moet meer ‘evenwicht’ komen in het soort projecten.

Bekijk ook:


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.