‘Id Ul Adha moet naastenliefde Surinamer prikkelen’

26

PARAMARIBO, 26 okt – Het moslimfeest Id Ul Adha moet vooral naastenliefde stimuleren. Dit zegt minister Soewarto Moestadja van Binnenlandse Zaken, Biza. De periode van de Hadj naar Mekka inspireert meer dan ooit. Daar zou de hele gemeenschap van moeten profiteren. De boodschap die vader Abraham eeuwen terug uitzond, verloor niets aan galmkracht.

Het was dan ook niet zomaar een voorbeeld. Abraham toonde zich bereid zijn zoon op te offeren uit liefde voor God. Het behoeft alleen een wat mildere vertaling voor vandaag. “Het is nodig dat offervaardigheid ten toon gesteld wordt in het dagelijks leven, opdat het streven om ons land tot een welvarend land op te bouwen, sneller kan worden bewerkstelligd”, zegt Moestadja in verband met Id Ul Adha. Het is de beste garantie voor gedeelde welvaart.

Id Ul Adha is een nationale feestdag en Surinamers zouden daar op speciale manier gebruik van moeten maken. “Uitgaande van het feit dat Suriname een multireligieuze gemeenschap kent, biedt de viering van Idul Adha ons weer een geschikte gelegenheid om elkaar te herinneren dat de intermenselijke relatie gebaseerd moet zijn op medeleven, harmonie en liefde voor elkaar als essentiële kwaliteiten om vrede en welvaart te waarborgen in de gemeenschap.”

26 REACTIES

 1. Ai Soso lobi ja letie, mek deng njang groentoe nanga ptatta nanga roti, nanga foeroe pepre, ma no kierie
  scapoe, sari baja. bika somenie scapoe e ka now.
  Deng mang jere koko. Maar ja oe no ka doe neks, na deng torie. Mi o njang wang alees batjauw, neks moro.


  Maak melding

 2. Vader Abraham de Jood geeft aan dieren te offeren in plaats van jullie zonen.Maar jullie offeren toch al genoeg van jullie zonen aan de Joden god.Kijk maar om je heen dan zie je hoeveel bloed hij niet drinkt.Dat jullie je zelve offeren is geen slechte zaak maar laat de dieren met rust.


  Maak melding

 3. Ik ben ook tegen het onnodig afslachten/doden van dieren, als blijk van liefde voor Allah.

  Veel beter zou zijn om met dit geld offers te brengen voor armen, zieken, zwakkeren enz.enz..Ik denk dat Allah daar veel gelukkiger van zou worden.


  Maak melding

 4. Moestadja kan goed preken,maar dat doen de christen en andere religies ook ,en met die zelfde woorden van tolerantie,wat een huigelaars zijn het allemaal.
  Hij denkt zeker dat het Su volk naar hem gaat luisteren om het moslim shit te geloven,zij zijn beesten met mooie woorden die mensen offeren om een bevolking uit te roeien.
  Oorlog tussen christen en moslim ,het joden en budistische en chinese religie in opstand tegen elkaar,de één zegt beter te zijn dan de ander ,wat voor shit is dat toch.
  Mijn voorouders hadden nooit één naam aan hun vorm van geloof gegeven,maar met de komst van vreemden (aziaten,arabieren,european),de kolonialisten,met hun onderschepping,hebben zij het geloof voor politieke reden veranderd en ook namen gaan geven .alle religie van deze wereld is gemaakt om volken geestelijk,mentaal te veroveren en niet voor vrede.


  Maak melding

 5. ik begrijp dit niet in de Bijbel staat geschreven die veel oudere geloof is, dat ABRAHAM zijn zoon Izaak was gaan offeren en de MOSLIM zeggen dat ABRAHAM zijn zoon ISMAIL was gaan offeren, welke moet je nu geloven .en men kan armen ook op andere manier helpen dan miljoenen dieren te slachten en offeren en de rest van de jaar gaan wij klagen dat er vlees te kort is .MEN offer al zoveel mensen in de oorlog in de moslim landen


  Maak melding

 6. Al vanaf het begin in de Bijbel en de Tora is beschreven hoe dieren werden opgeofferd om liefde en dankbaarheid aan God te tonen. Wie kent niet het verhaal van Kain en Abel. Dus laat de moslims hun geloof op vreedzame wijze belijden, we zijn wat godsdienst tolerantie betreft een voorbeeld voor de wereld, laat dat aub zo blijven. Laten we wel voorkomen dat extremisten van welk geloof overtuiging dan ook de overhand nemen.


  Maak melding

 7. Als je ,batjow, eet heeft men daarvoor ook een vis moeten doden. Het is niet mogelijk voor de mens om aan voedsel te komen zonder andere levende wezens daarvoor te doden, als je dus geen dieren of planten wilt doden moet je niets eten. Het offeren van levende wezens om de goden gunstig te stemmen lijkt mij niet nodig, in primitieve tijden offerde men mensen aan de goden, op een gegeven moment vonden de Moslims dat mensenoffers niet meer van deze tijd zijn, vandaar dit ‘mooie’ verhaal van Ibrahim die in plaats van zijn zoon een schaap offerde aan Allah. Als de Moslims verder evolueren op cultureel gebied zullen ze in de toekomst ook het offeren van dieren misschien ook niet meer correct vinden, sommige achterlijke Moslimgemeenschappen (denk aan Malala in Pakistan) vinden het ook nog steeds niet goed dat meisjes onderwijs volgen, maar er zijn ook vele Moslims (in Suriname bv.) die onderwijs aan meisjes normaal en noodzakelijk vinden. Godsdiensten en culturen veranderen, Christenen offeren ook aan God maar die offeren al lang geen levende wezens meer (hetzelfde verhaal van Abraham staat ook in de Bijbel), zij offeren b.v. brood en wijn.


  Maak melding

 8. idereen mag geloof leiden hoe die wil offerern doe je in alle geloof maar ik denk dat het nu te maken heeft met geld niet iedereen is verplicht een dier te offeren em men kan ook samen een dier offeren ,hoe dat vroeger ging v.b in een dorp 1 a 2 dieren offeren en samen delen en op eten MAAR MIJN VRAAG IS NOG STEEDS WIE MOET JE NU GELOVEN ,OVER IZAAK EN ISMAIL DIE ABRAHAM ZOU OFFEREN .


  Maak melding

 9. @RIK: Geloof in je zelve moet je hebben daar moet je de kracht vinden om een goed leven te leiden.
  En niet in dat Joden gedoe.Er zit geen wijsheid in hun boeken je moet alleen geloven.Het is moeilijk om je moeder melk te verloochenen maar bedenk dat dit hun met bloed is bij gebracht.


  Maak melding

 10. Het idee van offeren is op zicht geen slecht idee, elk mens moet offers voor een ander brengen. Mensen moeten niet egoistisch doen. Denk ook aan je medemens.

  Maar stel je voor als 1 miljard mensen 1 dier gaan slachten elk jaar, wat voor gevolgen dit kan hebben op langere termijn….Ik ben zelf ook vleeseter, maar gelukkig kan ik ook helder nadenken. Ik vind het ook jammer dat de Islam niet meegaat met de tijd en nog steeds denk aan hoe het 1500 jaar geleden ging zo moet het nu ook gaan. Zie: Aghanistan, Saoedi-arabie, pakistan..

  Dit is een van de grootste struikelblokken in de Islam. Men volgt alles letterlijk op wat er 1500 jaar geschreven is. En op het brengen van veranderingen staat de doodstraf in bepaalde landen of je wordt tot vijand van de islam verklaard.


  Maak melding

 11. Op Golgotha heeft het bloed van het onschuldige Christus Lam 2012 jaar geleden gevloeid.

  Meer onschuldig bloed als dat van Jezus Christus is niet nodig om verzoening tussen God en mens te brengen. Het is volbracht.

  Geloof in dit kostbare offer, verwerp de zonde en dank bovenal God de Schepper van hemel en aarde voor zijn genade.


  Maak melding

 12. ik heb alleen gevraag wie moet je geloven over Abraham welk zoon zou hij op oferen Ismail of izaak wat is de waarheid om te geloven als er 2 verschillede dingens verteld word , men weet zelf nu in deze tijd hoe meer wij dieren kweken om te slachten hoe slechter het is voor ons milieu.


  Maak melding

 13. Een gestolen leven is geen offer,maar een walgelijke bedoeling. . Geef iets van jezelf,geef liefde,aandacht en zorg,en de islamitische wereld zal misschien vrediger worden…..
  Ieder jaar wordt het tafereel miljoenen keren herhaald overal ter wereld: als de slagers hun messen in de kelen van de schapen en de koeien zetten, proberen de dieren eerst kreten uit te slaan. De ervaren mannen houden de kaken van de offers stevig op elkaar; een laatste hartverscheurende schreeuw van vaarwel is de beesten niet gegund. De schapen- en de koeienlichamen trillen en springen op en neer – ogenschijnlijk van de pijn – als de messen in de tere huid gaan. Wanneer de mannen de tijd rijp achten om de offers los te laten, en de koppen en de lijven van elkaar gescheiden zijn, trillen de tongen nog even na…….!!
  ALLAH Akbar..,tolereert de bloedige scènes, helaas wel, maar een doodsimpele en vredelievend MENS tolereert de bloedige scènes NIET..


  Maak melding

 14. Hetis meer traditie dan het geloven zelf.Christenen kennen dit verhaal ook maar zonder poespas.Mee lopers heb je altijd,net in de politiek.Anders hoor je er niet bij.Mijn interesse ligt in de historie van de religies.Bijvoorbeeld hoe de geschriften(islam/Christendom/hindoeisme etc) zijn ontstaan.Men gelooft anno 2012 nog in mythe’s…..
  Voor wat betreft islam in Suriname is perfect,men respecteert elkaar religies,maar andere landen??


  Maak melding

 15. Het offerfeest, is een offer brengen aan je medemens. Bij het offeren van een dier moet je 1/3 aan je buren geven, 1/3aan de armen en 1/3aan je familie. Dat is offerfeest. Mag ook op een ander manier bv geven van geld of andere voedsel. De partij van de dieren activisten begrijpen er geen snars van. Waarom hebben we immers dieren op de wereld. Trouwens het slachten van de dieren gebeurt bij de moslims en joden juist nagenoeg pijnloos. Voor de mens lijkt het luguber, maar voor de dieren is het juist nagenoeg pijnloos it van hoe anderen de dieren doodmaken. Als je de halsslagader doorsnijdt dan komt er geen bloed meer naar de hersenen, en valt het dier in slaap. De abnormale bewegingen die de dieren tijdens het slachten maken zijn pure reflexbewegingen en geen pijnbeweging. Ik kan het weten als wetenschapper


  Maak melding

 16. Solidair zijn met de minstbedeelden is een mooi eigenschap,maar niet voor 1 dag.Wat gebeurd er voor de rest van het jaar???Het is net zondag naar de kerk,mooie preek horen,maar de rest van de week breng je de preek niet in praktijk.De praktijk is totaal anders dan het offerfeest/kerkgang bedoeld is.Nuttig of nutteloos??


  Maak melding

 17. Liever 1 dag desnoods gedenken dan geen enkele dag. Geld ook voor andere feestdagen bij alle religies.
  Moge het een voorbeelddag zijn. Dag van besef hoe we om anderen bekommeren die het minder dan ons hebben.
  Een gezegend iedul fitr aan zowel de gelovigen alsook de ongelovigen


  Maak melding

 18. Mike…je hebt groot gelijk! Betr 1 dag almoes ontvangen,dan 364 lange dagen in armoede leven???364 corruptie?dat willen wij ook niet ,niet waar?Hoe krijgen we ze zover die prikkel door werkt tot de welgestelden?


  Maak melding

 19. Slachten zonder verdoving is volgens bepaalde mensen hier pijnloos. Misschien moeten de rollen omgedraaid worden in plaats van mensen dieren slachten, dieren mensen slachten!!!!!


  Maak melding

 20. Als het om Abraham gaat en zijn zonen ,Waarom doen de Joden en de Christenen dit niet ,omdat hun met de tijd mee gaan, Maar Moslim dit verhaal is van de Joden naar de chritenen en is voor de Jezus en Moslim geloof is onstaat + 550 a 600jaar na Jezus ,Hoe kunnen hun dit verhaal van Abraham nemem en gebruiken Als OFFERFEEST ,Zelf op OFFERFEEST hebben ZE mensen vermoord kijk naar Irak 20 a 30 mensen vermoord ,en men kan zo door gaan.


  Maak melding

 21. Abraham wilde zijn zwarte zoon Ismael offeren en niet de witte zoon Israel. Die hele bijbel is een racistiese schrijfsel van en voor witte mensen.


  Maak melding

 22. Ram Singh, de twee zonen van Abraham heten Ismael en Izaak.
  de Quran zegt Ismael en de bijbel zegt Izaak. In welke van die twee de mensen in geloven moet geen probleem zijn.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.