zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenEconomieEconomisch succes legt gebreken Suriname bloot

Economisch succes legt gebreken Suriname bloot

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 25 okt – Het economisch succes dat de laatste jaren geboekt wordt, legt pijnlijk bepaalde tekorten bloot. Het tekort aan technici is zo’n te kort. De waarschuwingen van deskundigen blijken thans bewaarheid. Suriname heeft te weinig geïnvesteerd in het stimuleren van technische studies. Onder meer de goudwinning toont met zijn hoog ontwikkelingstempo aan hoe laag het rendement is van onderwijs en opleiding.

Dat niet alleen, ook de specialismen zijn niet goed bijgehouden. De goudindustrie vergt veel gebruik van zwaar materieel, zoals graafmachines. Bediening en onderhoud zijn niet aan te vullen met krachten uit het onderwijs. Het bedrijf Surmac zag zich al gedwongen ongeveer dertig Filippijnen in dienst te nemen. “De regering heeft zoveel plannen. Al wordt maar de helft uitgevoerd, dan nog is het tekort voelbaar”, zegt Surmac-functionaris Paul Wong tegenover de Ware Tijd.

De aanleg van een snelweg naar de luchthaven te Zanderij is zo’n plan. Daar zijn ook machines voor nodig. De verwachting is dat de vraag naar specialisten alleen maar zal toenemen. Surmac betaalde onlangs het bijscholen van leerkrachten van het technisch onderwijs. Die kunnen nu studenten begeleiden als die getraind worden. Surmac had geen andere keus dan ingrijpen. Het inspelen van het onderwijssysteem op de vraag bij het bedrijfsleven lukt maar matig.

opening
Fernandes Express
BODO Party

45 REACTIES
 1. “Het tekort aan technici is zo’n te kort.”
  _______________________________________________________

  Het tekort aan betrouwbare beleidsmakers ook…


  Maak melding
 2. Aanvullend… als er VANDAAG wordt besloten om alle educatiesystemen grondig te reorganiseren, dan nog duurt het TIEN JAAR voordat de eerste lichting “nieuwe studenten” met genoeg arbeidservaring op de markt komt.

  Tot die tijd is het dus een kwestie van warme broodjes bakken en luchtkastelen vullen met loze beloften die het volk zoet houden…


  Maak melding
 3. =De tekst geeft duidelijk aan hoe DDB zijn grote mond op het podium heeft geopend wat hij allemaal voor het volk gaat doen, zonder na te denken over een GOED beleid.

  =Men dacht alles gratis te krijgen????


  Maak melding
 4. Redaktie,-
  kom s.v.p. niet meer dit soort berichten.
  Ik vrees met grote vreze dat u de volgende salon nationalisten hiermee wederom zal verjagen.
  Terwijl we nog lang van hun domheid op dit forum wilden genieten.
  (Ze zijn nu weer tijdelijk in hun grotten,spelonken en vermolmde krotten verdwenen).

  Neetjeman.
  sra.
  eerste.
  echte.
  takkie.
  patrong.
  perro.
  sempa.
  alleen.
  paraman.
  legoe.
  Bryan.
  Paul.
  pie.
  Sabi so.
  faja.
  Sari tori.
  astrando.
  Radj koemar.
  Rajaram.
  E.R.Kowid.
  R!@O.!


  Maak melding
 5. Ik vraag me af waarom mensen hun eigen tekortkomingen, beperkingen op anderen willen projecteren?

  Koos de jonge bijvoorbeeld wordt niet geremd door enige wijsheid maar heeft de grootste waffel van het veld.

  Welk land in de wereld koopt/huurt geen kennis in? Zelfs ontwikkelde landen moeten kennis en werkers inhuren om zaken rond te krijgen!

  Weet je hoeveel specialisten Nederland inhuurt simpel omdat die kennis er niet is?

  Als je een visie hebt betreffende de ontwikkeling van je land zal je als ontwikkelingsland, wat Suriname gewoon is< altijd kennis moeten inhuren.

  Onder welke voorwaarden doe je dat? dat is dus de vraag. Specialisten zijn altijd tijdelijke krachten maar je kunt de multinationals en bedrijven die je inhuurt als voorwaarde stellen dat zij aan kennis overdracht doen en dat er dus een bepaald percentage lokale krachten moeten worden ingehuurd.

  Op korte termijn stoom je dan mensen klaar die de job kunnen klaren. verder is het Diaspora beleid niet zomaar uit de kast gehaald en weet men dat er op dat vlak ook een heleboel te winnen is.

  Tien jaren wachten om je ontwikkeling ter hand te nemen zoals jij misschien zou willen is een stelling die getuigd dat mensen zoals jij gewoon van de pot gerukt zijn.

  Weet je wat? hoed het bij je playstation want je bent die fase nog duidelijk niet ontgroeit.

  Je mag best ambities zijn maar je moet ook je eigen grenzen weten hoor. Deze materie gaat duidelijk een paar strepen boven jouw petje.

  Trouwens volgens welke objectieve parameters moddert Suriname door volgens jou? heb je aan het begin van deze regering een nulmeting gedaan? heb je objectieve criteria om een tussenbalans op te maken?

  Als je daarmee komt mag je van mij je mond open doen over doormodderen, eerder niet. Het klinkt anders als opruien en dat is zeker iets dat jij niet wil toch?


  Maak melding
 6. Ik voorzie een toename van arbeids-immigratie. Het zal niet bij die paar honderd Chinese arbeiders van Dalian en de 30 Philipinos van Surmac blijven.
  Werving en selectie in den vreemde word een mooie business.

  Maar first things first. Weg met die criminele president!


  Maak melding
 7. @Ik vraag me af
  Wanneer de leiders van andere landen plannen maken doen ze dat jaren vooraf,zoeken naar mogenlijkheden,maken begrotingen ,hebben deskundigen in hun team ,overleggen met mekaar enz..
  Ze zijn niet als bouta die op het berm of in Ocer staan te schreeuwen en luchtkastelen beloven en bouwen.
  Vandaag kan de lijder bouta staan schreeuwen in Ocer over een negen baan snelweg en zijn volgelingen die denken dat die snelweg morgen er zal staan,gewoon zomaar net als je een wonder verwacht te zien gebeuren.

  PFFFFFFFffffffff….dagdromers , die ndoers!


  Maak melding
 8. Ik vraag mij af.
  regeren is vooruit zien, laatst had ik een voorbeeld gegeven hoe er door mensen met verstand gebouwd wordt,men begint altijd bij de FUNDERING, deze regering begint van boven naar beneden.


  Maak melding
 9. Door het importeren van arbeiders,schieten wij ons doel voorbij.De grondstoffen zijn bedoeld voor het welzijn van het Sur.volk en niet voor vreemden.Als het grootste deel van de gelden uit exploitatie van de grondstoffen naar het buitenland verdwijnt,in de vorm van loon etc,dan heeft de djoeka ook niet veel aan.Die blijft een ge-occupeerde grond bewonen.Leer de djoeka het werk doen en een stukje grond kopen met zijn verdiende geld zo als het hoort.

  Cobie.


  Maak melding
 10. Heel veel deskundigen met jarenlange ervaring zijn geshuffeled en vervangen door nietsnuttige paarse pajongwaaiers en asitere’s. Profiteurs van de bovenste plank zijn uit hun ratennholen gehaald om de plaats en in te nemen van mensen die hun hele leven al bezig zijn zich te specialiseren op hun vakgebiede.
  Van doelmatige planning is helemaal geen sprake, maar wat verwacht je anders van een president die de megalomanie als strijdwapen heeft?


  Maak melding
 11. Maar beste ray,

  Weet jij hoeveel studies er de afgelopen decennia in de lades zijn verdwenen in Suriname?

  Weet jij hoeveel studies er elk jaar bijkomen?

  Weet jij of deze regering in haar voorbereiding geen consultant hebben geraadpleegd ?

  Ken jij de lokale situatie goed genoeg om te oordelen of er niet acuut een aantal zaken moeten worden opgepakt?

  Weet jij waarom een aantal zaken de afgelopen dertig jaar niet zijn opgepakt?

  Weet je dat elke ontwikkeling geld kost en dat je als leiding in het land keuzes moet maken en dat geen keuze maken uiteindelijk meer kost dan wat er nu gebeurd?

  Ben je het eens dat infrastructuur en huisvesting belangrijke zaken zijn op DIT moment in Suriname?

  Persoonlijk zou ik de absolute prioriteit aan de administratie en organisatie van de overheid en de parastatale instellingen geven, maar ja, dat ben ik.

  De ontwikkeling en het beleid moeten worden geborgd in een stabiele organisatie die Internationaal mee kan komen. Dat is het bij lange na niet. De mensen denken nog veel te klein in Suriname.Vooral de mensen op posten die er toe doen.

  Maar ray, daar lijk jij ook op. Jouw beperking is niet die van een ander hoor.

  Kom eens met een goed onderbouwde stelling waardoor we op niveau kunnen discussiëren, het blijft allemaal zo oppervlakkig allemaal.

  De achtergrond van de president weten we, die is onder de rechter, punt!

  Nu even over het land en de ontwikkelingen. Hoe gaan we dat gegeven de huidige situatie doen?

  Kritiek kan iedere boeren l.l geven, maar kom et alternatieven en of adviezen daar kunnen we iets mee.


  Maak melding
 12. Eens met Bakra Basie,
  De eerste lichting van goed geschoolde techneuten is na circa 10jr beschikbaar. Een goede studie eist minimaal 5jr. investering. (Uni)

  Delano erg goed punt, heel veel kader zit thuis op de bank, omdat ze niet paars getint zijn.
  Praktijkervaring en kennis overdragen aan newbies ben je kwijt.

  Suriname is een ontwikkelingsland en moet het hebben van de Industrie.
  In Nederland heb je een kennis-economie, alleen technologische hoogstandjes worden hier uitgevoerd, het fabriekswerk is ge-outsourced.
  Het is onzin om deze 2 landen te vergelijken.

  Ik vraag me af, waarom bepaalde mensen zo smachten naar een Diasporabeleid.
  Ik zou niet weten waarom ze een voorkeurs-positie moeten hebben.
  Je bent zelf vertrokken, dus als je vind dat het zo goed gaat, kun je ook weer je koffer pakken en teruggaan.

  Wij Surineds zijn het aan niemand verplicht om mee te denken, en/of het land op te bouwen.
  De Suri’s hebben gekozen, ze mogen het zelf oplossen.
  Dat we kritiek leveren en/of met voorstellen komen is onze goodwill.


  Maak melding
 13. Dit resultaat zou niemand moeten verbazen ,want er is op alle vlakken hier naartoe gewerkt door ouders,docenten en bestuurders.
  Ik heb nooit begrepen waarom veel studenten die zich verder konden specialiseren ,niet kozen voor exacte vakken ,maar alles meden waar een beetje natuur en wiskunde voor nodig is.
  Ouders die kinderen naar het buitenland stuurden om politicologie(hoe haal je het in je botte hersens)te laten studeren,met staatsmiddelen notabene ,staat menigeen nog grift in het geheugen (zie het venetiaan kroost),Deze geschoolde luilakken zijn dan ook in een technisch sterk veranderende samenleving nergens inzetbaar.
  Als deze man echt wijs was ,had die vast wel gemerkt dat we als land veel meer hadden aan architecten,ingenieurs en dat soort lieden.
  Dat deze man ooit minister van onderwijs is geweest ,is nog steeds onbegrijpelijk.


  Maak melding
 14. Niet alleen een/het tekort aan technici,maaaar ook een/het gebrek aan inzicht(en)van de regeerders in Su.Het zijn allemaal grappenmakers.Kort voordat Sapoen werd opgedonderd van onderwijs startte hij een vak opleiding met 9 man die zgn opgeleid zouden worden voor de bouw van woningen.Aibaja het is toch altijd weer gieren,grollen en rollen op de vloer met deze DiDiBrie BEESTEN.Voor dat je die opleiding hebt afgemaakt en soms valt er iemand uit tussendoor.Laten ze ook gaan leren hoe men moet omgaan met Somo.Nu pas schijnen ze ook wakker te zijn geworden.Nu zien ze(Su volk)wie wie voor de gek houdt.Nu pas ziet men hoe sterk Somo is.Vene no bing boeng.Hahahahaiiii.Odi
  Glenny.


  Maak melding
 15. 10 jaren onafgebroken aan de macht geweest, volgens mij had je dan heel wat mensen kunnen opleiden.
  Het verschil tussen 10 en 2 jaren is nog steeds heel erg groot.


  Maak melding
 16. deze randdebielen (DDB en consorte) kunnen in 2 jaar meer kapotmaken dan wie ook in 10 jaar kan opbouwen.
  maar die hersenloze paarse clan ontdekt dat pas over een aantal jaren als de leningen terugbetaald moeten worden aan China.
  Een bananenrepubliek kan niet anders hebben dan een aap als president.


  Maak melding
 17. strede strede wie no sa vrede bouta na wie fesie mang .herie libie te na dede bouta sa setie wie sranang …2,5 jaar zit jij in die locomotief bouta ,na loko e lolo hij komt op stoom ..hij is onder weg ,er gaat licht aan het eind van de tunnel komen ,
  wat een economische opleving in su dat anderen zelfs jaloers op zijn …ze denken dat wij achterlijk zijn ,ze zijn in geen dertig jaar in suriname geweest ze moeten het hebben van horen zeggen geloof ik .

  kom op met die grote projecten bouta ,huizen bouw bruggen bouw wegen bouw staats olie bouwd ,europa e ka .ze moeten naar de voetsel baken voor eten .
  sommigen leven nog in de jaren 80 dus kun je ze niet helpen …bouta jij alleen kan ordening brengen in dit land …pa vene heeft zijntijd gehad het was een antieke partij die steeds achteruit ging kijken ..en nog steeds kijken ze achteruit .wat betreft die investering die jij hebt gedaan op onderwijs kunnen de fronters een voorbeeld van de regering nemen .tien jaar aan de macht waren die lelekoes wat hebben ze gedaan met het onderwijs niets ..totaal niets ze dachten aan hun eigen en hun kinderen die in het buitenland op school zitten dus maakten ze zich niet druk met de kinderen in su ..bouta wij zijn jou dankbaar dat onze kinderen weer toekomst hebben .
  modern onderwijs en opvang van kinderen ..zelfs leranen krijgen scholing door het vernieuwen van het onderwijs ..vene sang joe bing doe ala ding jari die joe habie tien schone vingers .

  bouta tai horie!!!!!!


  Maak melding
 18. Aah.een tekort aan geschoold kader is de erfenis van de desastreuze jaren 80.
  De verloren jeugd en de brain drain zijn de verworvenheden van wat idool van su en consorten hebben geleverd.
  We worden nu een satelliet staat van China.
  Dan krijgen we echt weer een chinatown. Maar deze nieuwe jongens zijn andere koek heb ik ervaren.


  Maak melding
 19. Medusa ….zit je weer 8ter je geranium te auwenele ..ik zit lekker in mijn tuin te oosten…………….28graden. Met een djogo ..en wat wij niet meer willen sturen we naar nl.via die xray naar jullie. I love su woon en werk


  Maak melding
 20. gebrek aan Techneuten in Su…no mang!!

  heb je wel goed rondgekeken in SANTO??

  specialisme in overvloed!!

  vb; jou opel hebben zij in 1 weekend omgetoverd tot een toyota!

  jou huis; gaan ze niet ondergronds, dan via het dak, een diefijzer is een lachtertje!!

  met 2 gestolen buitenboord motoren bouwen zij een vliegtuig van korjalen, met 4 kunnen zij die hele SLM kist in de lucht houden!!

  hoezo geen specialisme 🙂 🙂 🙂


  Maak melding
 21. dus lees alle reactie geen een gaan over het bericht te kort aan technici. een wijsman zei eens ” suriname heeft een gebrek aan LEKEN” en dat doet zich gevoelen op waterkant, want hier lopen allen leken rond exclusief “alleen”.


  Maak melding
 22. @R!@0
  Acht en twintig graden in Suriname?Hahahahaha!!
  Vandaag nog sprak ik met iemand uit Suriname,die mij vertelde dat het een warme dag (34 graden) was!
  Óf je hebt jouw thermometer bij een Chinees gekocht óf je woont niet in Suriname,maar je bevindt je op een flat kamertje 10-hoog ergens in de Bijlmer!


  Maak melding
 23. Het heeft geen zin te zeggen dat Sur.geen gekwalificeerde mensen heeft bij een beetje aantrekken van de economie.Sur.heeft steeds vanaf ’80 een neergaande trend gehad.En veel mensen hebben van stiel moeten veranderen om te overleven.Ik ken zwaar machine monteurs die nu taxi rjden.Miranda van Para is ook zo een voorbeeld.Die speelt liever DC voor pero en plant cassave.Deze mensen gaan niet terug om met ruikende handen rond te lopen.

  Cobie.


  Maak melding
 24. Suriname zal heel veel tijd en energie moeten stoppen in het opleiden van technici. Dat dit tot nu toe te weinig is gebeurd is niet alleen deze progressieve regering aan te rekenen, want ook vijftien jaar Venetiaan heeft daar niks aan kunnen doen. Suriname heeft last van iets dat we in alle voormalige kolonieën zien: BRAINDRAIN!!!!!. Mensen uit deze voormalige kolonieën kiezen vaak voor een hogere salaris en de speciale voorzieningen in de landen van de voormalige kolonisator. Dit zien we wereldwijd en het is de taak van onze regering, creatieve oplossingen voor deze problemen te bedenken. Een kenniseconomie opbouwen zal in het geval van Suriname lang duren vanwege de kleine bevolking. Ook een volgende regering zal deze problemen niet op korte termijn kunnen oplossen. Dat neemt niet weg dat de eerste stappen onder deze regering zullen worden gezet, en ik heb er het volste vertrouwen in dat het uiteindelijk wel goed komt.


  Maak melding
 25. @ANNA_ Z JAMAN OF JAVROUW basta dit wil men horen ik ben trost op je argument top klasse mijn voorstel is hoop een vrouw een keer als PRESIDENTE het is net moeder die de roedel lijd en weet zeker dat de PResidente het volk net als haar kinderen zal voeden vrouwen list is boven manne kracht bedoel het positief mmuah bossi en blessi


  Maak melding
 26. Hoe in hemelsnaam zal de president die zelf ongeschoold is de jeugd kunnen aanzetten om te studeren. Hij heeft niet eens de competentie om de juiste adviseurs uit te kiezen. Het zorghotel zit vol pseudo politieke analisten/loyalisten, familie en ex gedetineerden die slechts bekwaam zijn in het bouwen van luchtkastelen voor de paarse aanhang. En niet eens DAT kunnen ze goed.


  Maak melding
 27. Ben het volledig eens met Koos de Jong. Ik vind wel dat dit ‘economisch succes’ niet op rekening van de regering Bouterse kan worden toegeschreven. Daarvoor is haar beleid nog veels te mager en zijn er onvoldoende cijfers die zulks kunnen onderbouwen. Immers er is wel sprake van economische groei doch deze is ontstaan onafhankelijk van deze regering. Het klassieke proces van vraag en aanbod hebben hun bijdrage aan dit proces geleverd. Ook het in gang gezette Venetiaan beleid is hierdebet aan. De regering Bouterse moet niet pronken met andermans veren.


  Maak melding
 28. als de pres en een groot gedeelte van zijn mini-sters zelf ongeschoold zijn zullen zij dan heel weinig aan het onderwijs doen. Een ander mag absoluut niet slimmer worden dan hun, en dat is te merken aan hun achterban/ aanhang, PAARSE EZELS……whahaha


  Maak melding
 29. Suriname heeft in de bloedige jaren 80 veel last ondervonden van de zogenaamde ´brain drain´. Vele intelectuelen trokken weg naar het buitenland en datgene wat achter bleef was niet voldoende onderricht om de economie op niveau te brengen. Het bedrijfsleven had een structureel tekort aan geschoold kader. Een ander probleem was de ´broodvrees´. Geschoold kader die remigreerde ondervond weerstand van de achtergebleven bevolking. Men was bang dat de Europees geschoolde academici hun het kaas van het brood zouden opeten. Nu blijkt meer dan ooit dat buitenlands kader keihard nodig is en men dat ook erkent.


  Maak melding
 30. Dit is het resultaat van de beleidsvoering alle projecten te vergeven aan buitenlandse bedrijven.Surinaamse bedrijven worden geweerd en krijgen geen opdrachten hier door is de kennis in het land niet aanwezig.Deze bedrijven werken ook alleen maar met elkaar.Zie Kersten die zo een reclame maakt.Het is een bedrijf opgezet met racistische achter gronden.De op een volgende regeringen willen niet met Surinaamse of Surined bedrijven werken.Door de smeer gelden die ze krijgen maken ze het land kapot.Denken jullie dat Surmac dit met Surinamers kon oplossen.Zeker konden ze dat, maar er spelen ook andere reden waarom ze het niet doen.Het is jammer dat zwarten van nature zo ingesteld zijn dat ze het niet in zien.Alle kennis zit in handen van buitenlandse bedrijven.Wat mijn ervaring met de Surinamers zijn is dat ze een project liever aan een buitenlander geven dan aan een Surinamer.Ze zien denken dat alle Surinamers dom zijn maar ze vergissen zich deerlijk.Ze krijgen een baan bij dat bedrijf en scheiding van ras wordt gebracht daar zijn ze heel blij mee.Het grote geheel gaat ze zo voorbij.


  Maak melding
 31. bouterse heeft lak aan julie die eens zijn of oneens .wij zijn suriname ontvlucht net voor de onafhankelijkheid ,anderen na de on afhankelijkheid.wij die hier zitten hebben te akepteren wat er in su gebeurt en geen grote mond hier op zetten zoals ik sommigen hier zie een grote mond opzetten en roepen dat die mensen dom zijn die op bouterse hebben gestemt .zij hebben tenminste vaderlands liefde ze zijn in su .die blanke nederlander heeft gelijk om te zeggen dat wij surinamers allen ons land moeten gaan opbouwen inplaats achter die pc flauwekul vertellen dat kan een ieder .ik was ook in su toen front aan de macht was ,en had een gesprek met mijn broetje ,mijn broetje die gaf mij een veeg uit de pan door te zeggen dat ik geen recht van spreken had omdat ik zijn stemadvies was aan het bekritiseren hoe hij op bouterse kon gaan stemmen .ja ik moest hem gelijk geven ,geldt ook voor die vrienden van hem die mij ongelijk gaven ,dat zij voor bouterse hebben gestemt geef ik ze geen ongelijk ,met suriname gaat het goed ,en ik hoop dat het goed zal blijven gaan .de nederlandse surinamer heeft het in nederland niet zo best naar de zin met die bezuinigingen !!wij kunnen achter die pc wel stoer lopen doen maar makkelijk gaat het niet voor ons in nederland ,al werk je .het leven in nederland is moeilijker dan in suriname .als je nagaat dat zelfs die blanke nederlander die goed verdient het moeilijk heeft laatstaan die mensen met hun karig loon en toch de voetsel banken moeten opzoeken, ze komen niet uit .
  iemand zei dat alle surinamers naar nederland willen komen ,ik zei tegen die persoon.. dan zijn dat die surinamers die niet willen werken ,maar ik weet wel dat vele surinederl naar suriname willen maar het is te laat ,ze hebben geen moer hier kunnen bereiken ,wat ga je dan doen in su als je in nederland niets hebt bereikt .al zou ik nooit meer voorgoed naar su gaan ik hoop dat mijn land en zijn bevolking goede tijden mogen gaan mee maken .ik ga op vakantie en vermaak mij prima heb nog mensen die om mij geven in mijn gelied suriname .ik zal de laatste zijn die steeds maar kritiek blijf leveren op mijn land tenzij het opbouwende kritiek is .er is zeker krtitiek te leveren maar meer in de houding van de mensen in mijn land .ze mogen wel wat vriendelijk zijn in su dat laat veel te wensen over .vooral als je op zanderij bent met de duane of politie .


  Maak melding
 32. @ Farley:Een jank reactie uit het diepste van mijn hart voor het Surinaamse volk.Kijk waar alle projecten dat het land te vergeven heeft naar wie het gaat.Als je dit niet inziet dan zal je wel gelijk hebben.Ieder ziet naar gelang haar inzicht.


  Maak melding
 33. ik vraag me af
  Weet jij waarom een aantal zaken de afgelopen dertig jaar niet zijn opgepakt?…….

  Antwoord:Omdat boutje van je vakbekwame mensen heeft vermoord 30 jaar geleden,waardoor een heleboel goed geschoolde mensen het land hebben verlaten.


  Maak melding
 34. @Pasew je bent Jenny Silos-Dijk.v. vergeten met haar technisch uitleg over hoe goed de aanname v.d amnstiewet is.En dat dat 8dec proces moest en let wel moest onmmiddelijk gestopt worden.Je vergeet Sjinnie Gessel de zgn grote denker met zijn technische verhalen en citaten uit de Groene Amsterdammen zo ook Vrij Nederland.En meestal hoor je citaten van mao.Terwijl velen van ons weten hoe wreed deze Mao is geweest,maar goed misschien horen we ooit dat deze Su wetenschapper Eugene Gessel iets heeft uitgevonden tegen kanker/aids dan kan Su bevrijd worden van dit kankergezwel DiDiBrie foe Na dotiewagie partij.Of is ie alleen maar goed in sugesties geven en citeren,want dit kan iedereen nml.What about de grote van der San die hele doorzichtige technische verhalen vertelt dingen die nergens opslaan.De domme dingen die hij zegt wilt ie op waarheden laten lijken.Mi Gado zie kortgeleden nog dat kwakoeverhaal,toen Su 50.000 euro gaf om het kwakkelding vlot te trekken.Alla soort kakatoe waar geen M… van klopte.Any way mik ding technici foe DiDiBrie in Su waka ding pasie. Odi.
  Glenny.


  Maak melding
 35. Ik vraag me af en anna_z waarvan akte.

  P.S. WKN een reminder:

  Reacties moeten inhoudelijk zijn en iets toevoegen aan het bericht, persoonlijke aanvallen worden verwijderd. • Reacties met scheldwoorden en/of beledigingen worden verwijderd • Constant typen of overmatig gebruik van hoofdletters is niet toegestaan • Bij herhaald overtreden van de regels wordt u op de zwarte lijst geplaatst en komen reacties niet meer door


  Maak melding
 36. Beste Anna_Z:
  “Dat neemt niet weg dat de eerste stappen onder deze regering zullen worden gezet, en ik heb er het volste vertrouwen in dat het uiteindelijk wel goed komt”

  En dat volste vertrouwen is gebaseerd op de beloftes van:

  18.000 woningen
  snelweg naar Zanderij
  laptops voor schoolkinderen
  Nieuwe havens
  vermindering criminaliteit en verkeersdoden
  minder corruptie
  binnenhalen van tientallen investeerders

  etc.

  Dream on Anna_Zeepbel


  Maak melding
 37. @Henk Molenaar

  Beste Henk,

  18.000 woningen
  snelweg naar Zanderij
  laptops voor schoolkinderen
  Nieuwe havens
  vermindering criminaliteit en verkeersdoden
  minder corruptie
  binnenhalen van tientallen investeerders

  Ik moet toegeven dat het verwezenlijken van dit plan nogal ambitieus is en ik denk ook niet dat dit binnen vijf werkelijkheid wordt. Het is echter wel een goede zaak dat Suriname bepaalde doelen voor ogen heeft, en ik al blij zijn met een percentage van tien procent van deze plannen binnen één ambstermijn. Politici zijn nu eenmaal doortrapt in verkiezingstijd en beloven van alles om datgene wat ze beloven vervolgens niet waar te kunnen maken. In Calimerostan gebeurt op dit moment precies hetzelfde en Samson en Rutte kunnen misschien maar vijf procent waarmaken wat ze in aanloop tot de verkiezingen hebben beloofd.
  Suriname is een land met een groot oppervlak maar weinig inwoners, geen kenniseconomie, maar wel heel veel grondstoffen. Het is zaak dat Suriname werk maakt van gedegen onderwijssysteem en een langetermijnvisie ontwikkelt wat andere zaken aangaat. Maar een langetermijnvisie kan pas ontwikkeld worden als er plannen of richtlijnen bestaan. Op dit moment zijn grondstoffen de belangrijkste bron van inkomsten en op langere termijn kan men een groot gedeelte van de door jou genoemde plannen verwezenlijken. Maar verwacht dat niet binnen vijf jaar. 25 jaar lijkt mij eerlijk gezegd reëler.

  En natuurlijk blijf ik verder dromen van een Suriname dat uiteindelijk komt waar het al had moeten zijn.


  Maak melding
 38. de regering heeft zoveel deskundigheid in dienst,waarom worden dan geen scholen opgezet die op allerlei vakgebieden jongeren kunnen opleiden..

  neem nou alleen de duizenden lantie/mang/oema’s die totaal ongeschoold ongelettert zijn,geen manieren hebben om met het volk te praten als je aan de balie staat..

  ze maken een grote tjoerie voor je en lopen weg,want ze kunnen je nieteens te woordt staan,stel je een vraag dan begrijpen ze niet waar het over gaat,laatstaan antwoordt geven,dus frustratie op en top..


  Maak melding
 39. “”Bouterse heeft lak aan julie die eens zijn of oneens .wij zijn suriname ontvlucht net voor de onafhankelijkheid ,anderen na de on afhankelijkheid.wij die hier zitten hebben te akepteren wat er in su gebeurt en geen grote mond hier op zetten zoals ik sommigen hier zie een grote mond opzetten en roepen dat die mensen dom zijn die op bouterse hebben gestemt .zij hebben tenminste vaderlands liefde ze zijn in su .die blanke nederlander heeft gelijk om te zeggen dat wij surinamers allen ons land moeten gaan opbouwen inplaats achter die pc flauwekul vertellen dat kan een ieder .ik was ook in su toen front aan de macht was ,en had een gesprek met mijn broetje ,mijn broetje die gaf mij een veeg uit de pan door te zeggen dat ik geen recht van spreken had omdat ik zijn stemadvies was aan het bekritiseren hoe hij op bouterse kon gaan stemmen .ja ik moest hem gelijk geven ,geldt ook voor die vrienden van hem die mij ongelijk gaven ,dat zij voor bouterse hebben gestemt geef ik ze geen ongelijk ,met suriname gaat het goed ,en ik hoop dat het goed zal blijven gaan .de nederlandse surinamer heeft het in nederland niet zo best naar de zin met die bezuinigingen !!wij kunnen achter die pc wel stoer lopen doen maar makkelijk gaat het niet voor ons in nederland ,al werk je .het leven in nederland is moeilijker dan in suriname .als je nagaat dat zelfs die blanke nederlander die goed verdient het moeilijk heeft laatstaan die mensen met hun karig loon en toch de voetsel banken moeten opzoeken, ze komen niet uit .
  iemand zei dat alle surinamers naar nederland willen komen ,ik zei tegen die persoon.. dan zijn dat die surinamers die niet willen werken ,maar ik weet wel dat vele surinederl naar suriname willen maar het is te laat ,ze hebben geen moer hier kunnen bereiken ,wat ga je dan doen in su als je in nederland niets hebt bereikt.””

  Ik zie dat JIJ het flink verknalt hebt in Nederland. Speak for yourself. Ik heb vrienden die 3 huizen in Suriname hebben ( + 1 in Nederland) doorat ze in Nederland hebben gewoond. Anderen hebben huizen in Franrijk, Spanje en/of Portugal. Maar ja, dat zijn ook mensen die niet ieder jaar met de hele familie naar Suriname kwamen om met geleend goud om hun nek en een winterjas aan, stoer kwamen doen in Suriname.

  Als ze in Suriname waren gebleven hadden ze NIETS opgebouwd.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES