Suriname nog lager op lijst investeringslanden

55

PARAMARIBO, 24 okt – Suriname is nog lager genoteerd op de lijst van meest investeringsvriendelijke landen. Op de Doing Business lijst van de Wereldbank staat het land nu vier plaatsen lager dan vorig jaar. Toen stond Suriname nog op positie honderd en zestig. Ook wat betreft het tempo waarin bedrijven kunnen worden opgezet, wordt slechter gescoord. Bedrijvenorganisatie VSB is verbaasd.

De laatste jaren zijn toch wel maatregelen getroffen om het zakendoen te vereenvoudigen. Een naamloze vennootschap kan binnen twee weken worden opgericht. Vroeger was dat bijna twee jaar. Het is dus moeilijk te vatten dat het land het toch steeds slechter doet. “Misschien ligt aan onze rapportage of aan de periode waarin het onderzoek is gedaan”, zegt VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn. Weliswaar zit de bureaucratie er nog stevig in.

Dat kan ondernemers toch aardig wat koppijn bezorgen. Het verkrijgen of moeten verlengen van een vergunning moet nog over te veel schijven. Vicepresident Robert Ameerali heeft vaker gezegd dat het investeringsklimaat prioriteit geniet. Zowel lokale als buitenlandse investeerders moet het zoveel mogelijk naar de zin worden gemaakt. Volgens de Wereldbank wordt alleen goed gescoord wat betreft het belastingregime en energievoorziening.

55 REACTIES

 1. Dit schijnheilige kabinet met DiDiBrie voorop moet zsm opzouten. Zolang DiDibrie op die troon zit hebben de investeerders weinig vertrouwen in SU. Het land gaat met de dag achteruit onder Bouta. De man zit ruim 2 jaar aan de knoppen en niet eens 10% van z’n plannen zijn gerealiseerd.

  Tijd voor nieuwe verkiezingen ! Somo, trek die stekker uit dit kabinet.


  Maak melding

 2. Grove schande!

  Ik gaf reeds eerder mijn mening hierover.

  Toevoeging.

  Hoe is het mogelijk dat de vice-president van Suriname, een ex-pres van de KVK was en Suriname doet het slecht op business gebied.

  Waar zijn al die loze beloften gebleven, om het makkelijk te maken voor de ondernemer, door o.a de administratieve rompslomp te vereenvoudigen?
  Waar zijn al die loze beloften gebleven, om af te rekenen met corruptie en geen vriendjes te accommoderen?
  Waar zijn al die loze beloftes gebleven om vergunningen, eerlijk te verlenen?

  En maar stug blijven beweren dat het goed gaat.

  Mijn voorspelling, de ‘hoogtepunten’ van deze regering zijn voorbij.
  Ze stevenen met een snelheid van 8000km per uur naar de afgrond.
  De vraag is nu, hoe lang nog voordat de Surinaamse-oogjes opengaan.

  ‘Onthullingen’ van naamborden, borstbeelden en vlaggenparades zeggen niets over de Economie van een land.


  Maak melding

 3. Wedden dat je de volgende salon nationalisten over dit onderwerp niet zal horen.
  (Ze zijn weer tijdelijk in hun grotten,spelonken en vermolmde krotten verdwenen).

  Neetjeman.
  sra.
  eerste.
  echte.
  takkie.
  patrong.
  perro.
  sempa.
  alleen.
  paraman.
  legoe.
  Bryan.
  Paul.
  pie.
  Sabi so.
  faja.
  Sari tori.
  astrando.
  Radj koemar.
  Rajaram.
  E.R.Kowid.
  R!@O.!


  Maak melding

 4. Ik mis één naam onze anna_ziekelijk, hahahahahaa.
  Het zal volgen die paarse bril dragers allemaal leugens zijn. Holland zijn schuld.
  Iedereen ziet dat het niet goed gaat in Suriname behalve die paarse bril dragers , whahahaaaa ai me gado, gangado.


  Maak melding

 5. De vraag is alleen maar waar Lackin gebleven is vandaag,gewoonlijk is hij als de kippen erbij om alles te rechtvaardigen!
  Hij schaamt zich zeker vandaag na dit nieuws gelezen te hebben.


  Maak melding

 6. @Medusa, je vergeet Anna Z en Afu Sensie nog… kleine aanvulling. Natuurlijk hoor je die paarse ezels niet. Dit raakt hun fundement. Dit roepen wij toch al tijden. Suriname wordt bestuurd door incompetente mensen en land wordt door hun toe doen beschadigd. Dit heeft SU in 2 jaar tijd miljoenen gekost.


  Maak melding

 7. @ Medusa:Doing Business lijst van de Wereldbank moet toch
  ..wat schrijven als het goed gaat met een land.
  ..dat noem men politiek…op welke lijst staat die tata
  van jou ..en toch een voedselbank…schande of niet…
  …..in mijn tweede taal zo ik zeggen.懂 吗?..Dong ma?
  ..begrijpt u het..i love su woon en werk…


  Maak melding

 8. @R!@O
  Aaah!R!@O welcome!Ga zitten en gebruik wat!
  Wat voor belang heeft de wereld bank hierbij?
  Ook dit is niet waar hé?
  Ontkenningsfase no zoveel!


  Maak melding

 9. @Koos de Jong
  Gelijk heb je.
  Maar van anna_z (= Afu) sensie weet ik ongeveer waarom hij/zij schittert wegen afwezigheid!(wegens verkiezingen op Curaçao).
  Let goed op:
  VUISTREGEL:
  Als de persoon die meerdere schuilamen op na houdt afwezig is,zijn ook al die schuilnamen op dit forum afwezig!


  Maak melding

 10. Eerst wil Brampie de dijk te Commewijne niet verder laten bouwen, nu blijkt tot overmaat van ramp dat het investeringsklimaat in Suriname erop achteruitgaat. Op zo’n manier komt het Surinaamse volk steeds dieper in de put te zitten. Wanneer het volk, inclusief de paarse ezels, verzopen is, dempen Bouta en Brampie de put.


  Maak melding

 11. @ scheetjesman nl triple a met voedselbank..is dat onzin.
  SU heeft geen triple a en ook geen voedselbank…
  think a bout it.i love su woon en werk….我 想去 ..
  wo ziang qu…


  Maak melding

 12. Door de wereldwijde economische recessie zijn investeerders wereldwijd wat terughoudender geworden met het verrichten van investeringen in bepaalde regio’s. Maar er zijn ook landen en regios waar er groei is van buitenlandse investeringen. Deze groei van investeringen heeft aantoonbare oorzaken. Men kijkt naar de bevolkingsomvang en de toenemende grote vraag naar consumptie en niet consumptiegoederen in die gebieden.Een andere oorzaak van de toenemende investeringen in bepaalde landen is de grote vraag naar grond- en hulpstoffen door de toenemende industrie en toenemende welvaart in bepaalde landen en regio’s. Er is een grote vraag naar aardolie, ijzererts,koper,nikkel,enz.enz.

  M.b.t. Suriname kan gezegd worden dat het land een kleine bevolking heeft en dit is echt niet interessant voor producenten van goederen.Indonesische investeerders investeren eerder in Peru met een bevolking van 30 miljoen of Brazilie met 80 miljoen inwoners dan in een land als Suriname met 500.000 inwoners.

  Daarnaast is de infrastructuur van Suriname onvoldoende ontwikkelend.In het achterland van Suriname komen grote hoeveelheden grondstoffen voor,maar er is een enorme investering aan goede wegen,bruggen en viaducten nodig om de grondstoffen naar de havens aan de kust te krijgen voor de export naar het buitenland.


  Maak melding

 13. Gezien de lokatie van Suriname op deze lijst, zullen die Jakartaanse investeerders van somo nu nog langer wegblijven.

  Die zijn dan beter af in Equatoriaal Guinee op plaats nummer 162 en West Bank/Gaza op plaatsnummer 135 van de lijst.
  Die doen het immers beter dan het land van ex-Kamer van Koophandel voorzitter en inmiddels Vice president R.Ameerali.


  Maak melding

 14. @R!@O
  Ik hoor heel wat mensen kletsen over voedselbank.
  Wat is er zo erg aan voedselbanken?
  Wat is een voedselbank volgens jou?
  Er zijn landen die zich geen voedselbank kunnen permitteren.
  Zou Suriname bijv. zich dat kunnen permitteren?


  Maak melding

 15. deze corrupte regeringskliek is maar voor 1 doel aan de macht.
  het 8 december en moiwana-straatje schoonvegen.
  Is al gebeurd middels de amnestiewet, dus nu nog gewoon ff de resterende tijd zichzelf verder verrijken en het volk pienaren.
  Niemand van die paarse mongolenklas heeft het in de gaten.
  Maar de rekening komt nog, als alle leningen aan China terugbetaald moeten worden en dan begint het klagen en vragen weer opnieuw.
  “Gim’ wat lekkers noh , de meest gebezigde uitdrukking in rovershol Suriname.


  Maak melding

 16. ik vraag me af of men dit gezegde kent?
  ‘Gado sabi fi san ede a no dyu asi Tu”.

  Want al die kermende mensen hierboven worden niet geremd door enige kennis en we mogen daarom erg blij zijn dat zij niet aan de knoppen staan.

  Verder zijn het anti democraten want om de haverklap schreeuwt vooral die koos dat men tegen de regering moet opstaan.

  Waarom? Omdat iets jou niet bevalt? Woon jij in Suriname dat jij mensen moet opruien tegen een democratisch gekozen regering?
  De toets van het beleid wordt gedaan bij de stembusgang en die is in 2015.

  Mensen zoals jij zijn oproerkraaiers en angsthazen. angsthaas omdat je zelf te laf bent een poot neer te zetten in Suriname en zelf het voortouw neemt in jouw zogenaamde acties. Gladde jongen ben je,

  Terug naar de topic. laten we naar het bericht kijken en het analyseren.

  Nergens in het bericht staat waarom het land lager staat dan de vorige keer. Wel staat het dat Suriname het goed doet met de belastingen en energievoorziening.

  Dan zie ik een heleboel aannames van mensen die hopen dat het niet goed gaat in Suriname.

  Ik zie ook dat men in de regering een denkfout maakt wat betreft de voorwaarden creëren voor een goed investeringsklimaat.

  Los van het feit dat instituten als de Wereldbank en het IMF nou niet de instituten zijn die wat ratings betreft mijn voorkeur genieten. (ik ben helemaal geen voorstander die routes te volgen maar dat is een ander punt) Zijn de parameters die gebruikt worden voor dergelijke ratings bij de bovengenoemde posters niet bekend.

  Holle vaten zijn het derhalve. Het feit dat iedereen die het NIET met ze eens is gecategoriseerd wordt als aanhanger van een politieke partij en of persoon, onderstreept dat eens te meer.

  Er is geen enkele nuance. Maar dat is ook vrijwel uitgesloten met zo weinig kennis van zaken.

  Gaat het dan wel goed op dat gebied? Bij lange na nog niet. De Surinaamse bedrijfscultuur is daar debet aan. Dat heeft niets te maken met deze regering. Ik ben echter wel van mening dat die cultuur bij sommige representanten van deze regering overdadig aanwezig is.

  Je kan geen goed investeringsklimaat hebben als je organisatie niet op orde is. De overheid is al decennia een puinhoop. Uit ervaring weet ik dat het ietsje beter is geworden sinds dit kabinet is aangetreden. dat hoor ik ook van onafhankelijke kritische mensen.

  Deze regering moet echter doorpakken en vooral de automatisering en de administratieve afhandelingen strakker laten lopen. Ze zal daartoe iets moeten doen wat al heel lang is tegengehouden en waarvan we recentelijk iets als hoop aan de horizon zagen oplichten.

  De Diaspora betrekken. Sneller dan nu het geval is. Er zijn genoeg mensen die willen en kunnen helpen. Er moet dus worden gekeken en geïnvesteerd in HOE deze mensen in te kaderen.

  De kansen liggen er en in tegenstelling tot enkelen hier op dit forum ben ik er nog steeds van overtuigd dat deze president het in zich heeft iets te betekenen voor dit land en dat hij op dit moment ongeacht zijn verleden, de juiste man op deze plek is.

  Ik zie geen enkel alternatief die gezien de situatie, structuur en cultuur van dit land het beter kan en zal doen op dit moment. Het zal wel vereisen dat hij schoon schip maakt met wat ik noemde representanten die ene bepaalde overdosis hebben van een slechte mentaliteit. Die figuren zitten helaas in elk echelon van de overheid.

  Ik hoop dat deze president de durf heeft de Diaspora prominent en snel aan het werk te zetten.

  Er zijn legio projecten waar er een onorthodoxe methode kan worden uitgeprobeerd.

  We benne benieuwd.


  Maak melding

 17. Suriname nog lager op lijst investeringslanden, behalve als het om doorvoerhandel gaat tbv cocaine.
  Met de wolf als press scoort SU toch heel goed….
  blijven jullie maar geloven in de schapen met gouden tanden zoals de wolf jullie steeds blijft beloven.

  Ik durf te wedden dat kontelikker Lakei en back and neck somo binnenkort zgn investeerders gaan binnen halen richting Fantasialand.


  Maak melding

 18. Suriname teruggevallen op de lijst van ‘Doing Business 2013’.

  In het nieuwste rapport van de Wereldbank staat Suriname op de 164ste plaats, vorig jaar zat het land nog op plaatsje 160.

  Over het algemeen is zakendoen in Suriname veel moeilijker geworden dan een jaar geleden, concludeert het rapport. Op acht van de tien thema’s waar de beoordeling op is gebaseerd, is Suriname teruggevallen of stabiel gebleven in vergelijking met 2012. Het verkrijgen van elektriciteit (39), het registreren van eigendom (171), de bescherming van investeerders (183) en het afdwingen van contracten (180) blijft stabiel.

  De economieën zijn gerangschikt naar het gemak van zakendoen. In totaal zijn 185 landen onder de loep genomen, dus kan een economie tussen 1 en 185 worden geplaatst. Hoe hoger een land wordt geplaatst, hoe bevorderlijker de regelgeving is voor de start en voortgang van een plaatselijk bedrijf. De index gemiddelden van het land komen tot stand na een percentielscore van tien onderwerpen, die uit een groot aantal indicatoren bestaat. De noteringen voor alle economieën bestrijken data tussen juni 2011 tot en met juni 2012.

  Singapore
  Het beste land om zaken te doen is Singapore die de lijst van 2013 aanvoert, gevolgd door Hong Kong/China, Nieuw Zeeland, de Verenigde Staten van Amerika en Denemarken. De zesde tot en met de tiende plaats zijn voor Noorwegen, Groot-Brittannië, de Republiek Korea, Georgië en Australië. Het is de zeven achtereenvolgende keer dat Singapore de lijst aanvoert. Nieuwkomer op de top 10 is Georgië.

  Nederland bezet de 31ste plaats, Guyana de 114de , Argentinië zit op nummer 124 en Brazilië op 130. Suriname staat er zelfs slechter voor dan Equatoriaal Guinea die twee plaatsen hoger staat op 162. Maar het land doet het beter dan Venezuela die op nummer 180 prijkt. Het slechtste land om zaken te doen is de Centraal Afrikaanse Republiek.

  Hervormingen regelgeving
  ‘Doing Business 2013: Smarter Regulations for Small en Medium-Size Enterprises’ is de tiende editie van de Wereldbank. De afgelopen tien jaar hebben deze rapporten bijkans 2.000 hervormingen in 180 economieën op gang gebracht.

  De belangrijkste bevindingen in het rapport dat gisteren is uitgegeven zijn dat Polen mondiaal de meeste hervormingen heeft doorgevoerd het afgelopen jaar en dat negen andere economieën op verschillende gebieden hun regelgeving hebben aangepakt, waardoor het gemakkelijker is geworden zaken te doen in die landen. Het gaat om Sri Lanka, Oekraïne, Oezbekistan, Burundi, Costa Rica, Mongolië, Griekenland, Servië en Kazachstan. Polen staat aan top van de verbeteraars omdat hij door vier institutionele hervormingen van de regelgeving door te voeren, het gemak van zakendoen heeft verhoogd. Zo is het makkelijker om eigendom te registreren, belasting te betalen, contracten af te dwingen en insolventie op te lossen.

  Wereldwijd hebben 108 economieën in totaal 201 hervormingen van de regelgeving in 2011/12 doorgevoerd, waardoor het makkelijker wordt om zaken te doen zoals gemeten door ‘Doing Business’. De wereldwijde hervormingen hebben zich gericht op het makkelijker maken om een nieuw bedrijf te starten, het verhogen van de efficiëntie van de belastingdienst en het vergemakkelijken van de handel over de landsgrenzen heen. Van de 201 hervormingen van de regelgeving in het afgelopen jaar, was 44% gericht op deze drie beleidsgebieden.

  DB13-full-report[1].pdf


  Maak melding

 19. [b]

  Dit gaat over de aantrekkelijkheid voor BEDRIJVEN om zich te vestigen in Suriname.

  Nog interessanter is de aantrekkelijkheid voor PERSONEN om zich te vestigen in Suriname.

  Deze laatste noemt men de Human Development Index en geeft aan hoe je als mens / individu jezelf kan ontwikkelen in het land. Dus wat zijn je kansen, hoe kan je als persoon groeien, hoe is de medische- sociale zorg, etc…

  Suriname bungelt in dát overzicht al jaren in de allerlaagste regionen, een gemiddeld Afrikaans land [met alle respect!] doet het beter…

  Suriname stond in 2011 op 104, bv. onder Samoa, Turkmenistan [!] en Cuba of Libanon…

  http://hdr.undp.org/en/statistics/

  En als ik dan toch olie op het vuur gooi; Nederland staat al jaren op de 3e plaats van alle landen waar je jezelf als persoon dus het beste kan laten doen gelden…

  [b]


  Maak melding

 20. @ MEDUSA …mijn voedselbank is mijn achtertuin in su
  bedelen bij een instantie never..1 stap en ik heb antroewa casave bietawierie pompoen.peper.moet ik nog meer zeggen..wat ik heb…jij moet dromen of bij die toko
  wat gaan halen die door die scanner of xray 100.000maal
  bestraald is …行李 …Xing li…
  i love su woon en werk……..


  Maak melding

 21. DIT IS DE EERSTE AAP DIE UIT DE MOUW KOMT.

  Ja Bouta voor wanneer heb jij de planning gemaakt om Surinamer op de 1e plaats van betreffende lijst te zetten???


  Maak melding

 22. Ik vraag me af, of jij goed bij je hoofd ben.
  Over democratie gesproken was het niet landverrader en crimineel Bouterse die onze democratie naar huis heeft geschoten,en over opruien gesproken, ben jij clown Bouterse vergeten in ocer? de ene keer moeten jullie niets van IMF hebben en de andere keer wel.Guyana gaat ons nu voorbij met dank aan die misdadige revolutie .Bouterse heeft Suriname kapot gemaakt en krijgt weer de kans om Suriname verder de afgrond in te duwen . jou gelul noem ik een gebed zonder einde.


  Maak melding

 23. @ pasew die bestraling werk al beetjes bij beetjes al
  @ die 2 hoeken van je mond hebben al scheurtjes zie ik
  …maar ja dat vlees mag je houden want ik eet geen vlees..over lotusvoeten gesproken de pot verwijt de ketel
  je bent zielig…die jobo,s schijt op…….
  …抗菌素 …Kang mei zo…i love su woon en werk….


  Maak melding

 24. R!@O
  SU heeft geen triple a en ook geen voedselbank…

  Mooi zo riao je hebt in deze helemaal gelijk.De reden waarom we hier,in su geen voedselbank hebben,is omdat we nergens spullen kunnen krijgen om zelfs een voedselbank op te richten.whawhawha


  Maak melding

 25. DE VOEDESELPAKKETTEN MOETEN ELKE MAAND VANUIT NEDERLAND GESTUURD WORDEN ANDERS HEBBEN ZE NIKS TE VRETEN DAAR.
  AL 35 JAAR KLAGEN EN VRAGEN “GIM” WAT LEKKERS NOH
  Wie (her)kent het niet


  Maak melding

 26. @ vene mondtje dicht je zat 15jaar en wat deed je alleen
  maar slapen.. met een pyjama..wie was jou baas in su somo
  je had geen uitstraling als press…i tip ga lekker je winter slaap houden tot 2015..i love su woon en werk


  Maak melding

 27. voedselbank zou ook in su moeten zijn dan hoeven de zwervers niet te bedelen als je gezellig je eten aan het benutten bent en ook geen kinderen met een bordje naar school hoeven te gaan dat daar is voedsel bank nodig in suriname in nederland niet iedereen zit in voedselbank het iseen genoege voor mensen die hun geld verpats hebben om hun fam in suriname te onderhouden want nederland heeft het ook al schelden de mensen in suriname ons uit toch willen ze je versleten slippers hebben als je weggaat en het liefste willen ze dat je ze alles geeft maar drinken geven ze je niet soso watra want doeko no de voor fam om een glaasje cola wat dan ook aan te bieden schandalijk je eigen mensen lichten je op in suriname soso begi moni


  Maak melding

 28. Wat een kolder wordt boven stand verkondigd is het dat jullie geen verstand hebben of is het dat je net een papegaai de anderen na spreekt.Wat heeft Bouterse beloofd en is het zijn schuld.Dat er bepaalde stromingen zijn die het land terug wilt brengen z.a. het was is te begrijpen.Deze land en volk verraders heb je altijd gehad.De NPS en VHP zitten er vol van deze hebben het cultuur geschapen dat het volk voor lange rijen moet staan om geholpen te worden.Deze mensen worden betaald met geld van het volk het komt niet uit mooi boy Venetiaan zijn zak.Jullie zijn net als een stelletje ezels die alleen balkt voor het balken.Het opzetten van een bedrijf in Suriname was en is een helse karwei.Een import/export vergunning wordt alleen maar aan de aangestelde oplichters verstrekt.Dit is geen uitvinding van Bouterse maar van jullie NPS/VHP dieven.De ambtenaren werken alles tegen ze zijn net als hun politieke leiders bezig om te stelen.Jullie zien dit maar toch kiezen jullie onder het mom van de democratie voor de andere kant.Hebben jullie kennis voor het woord democratie.In geen een zwarte land is dit van toe passing.Je hebt nog 100 jaar te gaan voor dat jullie het zullen snappen.Je moet het thuis gehad hebben, het niet iets dat je uit boeken kan leren.Tracht dit in te zien dat kennis een andere betekenis heeft dan wijsheid.


  Maak melding

 29. R!@O
  Arme jonge,als vene had geslapen waren we een failliet land nu.Maar dit zijn feiten die jij niet zal begrijpen mi boi.Blijf maar bewondering hebben voor een moordenaar,de investeerders zullen eindeloos in de rij blijven wachten,zoals jij eindeloos zal blijven hopen.
  Verander je nickname in Bob Hope.Whawhawha


  Maak melding

 30. Savioen me boi pas wakker no me boi?
  kom eerst een beetje bij ja, want lult alweer koeterwaals.
  We voor jaren 80 wel democratie die verder ontwikkeld moest worder maar met komst van padvinder Bouterse en rovers en criminele bende zijn wij terug bij af me boi . Democratie is niet van toepassing in geen enkele zwarte land volgens die achterlijke zwarte Savioen die achter dictator en populist aanloopt, zwarte mensen moeten leren om verantwoording af te leggen,Landen in oost europa hebben zwaar geleden onder het communisme kijk wat voor ontwikkeling ze door maken..
  Zolang Zwarten zich in de maling laten nemen door figuren als Bouterse,Obiang,Mugabe zulllen ze nooit vooruit komen.


  Maak melding

 31. @ Vene wie heeft voor die moordenaar die jij beweert..op
  gestemd jou eigen fam…of niet..waarheb je het over..
  en buitendien die kansloze in su zijn jou soort toch..
  laat me niet lachen blakamang…止泻 药..Zhi yao xie..
  …i love su woon en werk…


  Maak melding

 32. we hadden voor de jaren 80 wel democratie die verder ontwikkeld moest worden, maar met de komst van padvinder Bouterse en zijn rovers en criminele bende zijn wij terug bij af.


  Maak melding

 33. Ze zijn in Par’bo heel blij dat ze een plaats behouden hebben op de lijst.Was het anders dan was het de schuld van de vorige regering of Nederland.Van deze regering kennen we niet anders.

  Cobie.


  Maak melding

 34. R!@O
  Als je echt een chinees bent ,dan zeg je geen blakkamang,maar plakkamang.Dus is duidelijk dat jij een zoutvlees chinees bent ,als je weet wat dat inhoud whawhawhawha
  En in Su word de pres niet gekozen door het volk ,maar door het parlement,waardoor je omkoperij krijgt.
  Ga maar denken waarom somo en brunsie voor hem hebben gekozen.whawhawha joe moksie sani.


  Maak melding

 35. @ Vene inderdaad mie na moksie sani maar 1 ding alla ding mooi blaka meid heb ik ,,,,half chinees half blaka mang
  ….我 听得 懂 …wo ting de song…na shanghai is su mijn
  land…oja zoutmetie zwietie jerre ……mie e geniet mie boy ….ik zit lekker op balkon te B.B.Q naga wang par,bo
  bierie .en met3 stoelen gevuld met je weet wel mooie blaka damens..i love su woon en werk….


  Maak melding

 36. @ reditigri busi je bedoelt natuur kappen jaja
  die kunst busi van jullie daar in nl..wat betref die koeriers en jos steenman mag jij persoonlijk van mij in de fik steken..ik lust ze niet..me lob sranang boy .
  oja tigri laat mij je niet tegen komen in mijn natuur..
  anders ga we je als wand mat gebruiken en je vlees b.b.q
  i love su woon en werk


  Maak melding

 37. @R!@O
  Daar heb je het al.
  Jij zegt:”mijn voedselbank is mijn achtertuin in su
  bedelen bij een instantie never..1 stap en ik heb antroewa casave bietawierie pompoen.peper.moet ik nog meer zeggen”.

  Een voedsel bank moet de hele gemeenschap ten goede komen.Niet in je achtertuin voor jou alleen.
  SNAP JE HET EEN BEETJE WAARVOOR ER VOEDSEL BANKEN IN LEVEN ZIJN GEROEPEN?
  Produkten die wegens overtolligheid doorgedraaid EN VERNIETIGD zouden worden,vinden nog een bestemming;
  ze worden n.l. aan de behoeftigen uitgedeeld!
  NIKS ACHTERTUIN;DAT IS VOOR JOU!
  MAAR NIET VOOR DE GEMEENSCHAP,VOOR BEHOEFTIGEN!
  SNAP JIJ HET EEN BEETJE?

  En over de scanner of xray die het voedsel 100.000 maal bestraald heeft?????
  HET ZAL,over bestraald voedsel gesproken,IN DE TOEKOMST BLIJKEN WAT DE CHINEZEN VOOR JULLIE IN PETTO HEBBEN.(zware metalen bijvoorbeeld).TIME WILL TELL!
  Nee hoor,geef mij liever een voedsel bank dan een individualistische achtertuin!


  Maak melding

 38. @ MEDUSA ..wat ik achter mij tuin verbouwd is van mij
  die suries hebben ook tuinen ik kan ze zaadtjes geven en zelf planten…zo heb ik het ook geleerd…dus voeden help niet..ze blijven komen en nog iets ben je vergeten dat ik een chinees bent…不能 更 便宜 我 就 不要 了!
  Bu neng Geng pian yi wo jiu bu yao le! blijkbaar die xray
  begin al te werken..i love su woon en werk…


  Maak melding

 39. @R!@O
  Ooh?Het lijkt mij meer een egoïstische toer!
  Hebben al die Surinamers ook een tuintje waarop ze kunnen planten?Ken jij Suriname wel?
  Het lijkt mij van niet!Sranang lai pras’oso en vooral die mensen hebben steun nodig!
  Niet jij op je flatje tien hoog in Amsterdam.


  Maak melding

 40. En dit zijn ook familieleden en vrienden van onze
  (R!@O) … i love su woon en werk…

  SPANJE ROLT ‘CHINESE’ BENDE OP. (16 okt 2012)

  Bij de inval in Spanje werden ook verdachte middelen aangetroffen.

  Onder de noemer ‘Operación Emperador’ (operatie keizer) is in Spanje een groot netwerk opgerold dat banden zou hebben met de Chinese maffia. Veel verdachten zijn van Chinese afkomst, maar onder hen is ook een aantal Spanjaarden, onder wie de wethouder Veiligheid van Fuenlabrada, een voorstad van Madrid.

  De Spaanse politie deed invallen op een groot bedrijventerrein met verschillende distributiecentra van Chinese goederen. Door heel Spanje hebben Chinese ondernemers winkeltjes waar van alles wordt verkocht: van pannensets, ondergoed, kleding en huishoudelijke artikelen tot kleine meubels.

  Smokkelen

  Het netwerk zou vooral geld hebben verdiend door deze producten illegaal het land binnen te smokkelen, waarbij er dus geen invoerbelasting werd betaald. Volgens justitie werd de organisatie hierbij ‘geholpen’ door corrupte ambtenaren.

  Er werden ook grote hoeveelheden geld weggesluisd door het in contanten te verstoppen in containers en bestelwagens, die op transport werden gezet naar China. Miljoenen euro’s zouden op deze manier zijn weggevoerd.

  Onderzoek:
  De meeste verdachten werden opgepakt in Madrid, maar ook in andere grote steden zoals Barcelona en Malaga werden mensen aangehouden. De politie onderzoekt nog of het netwerk zich ook schuldig heeft gemaakt aan afpersing, corruptie, het aanzetten tot prostitutie, mensenhandel en de handel in drugs.

  En het zelfde gebeurd reeds jaren in SU. met een behoorlijke groep NIEUWE CHINEZEN.
  Dus het wordt nu hoogtijd dat het min. van Justitie met BELFORT actie gaat ondernemen.

  Enkele dagen geleden stond nog in alle Surinaamse kranten, dat er miljoenen(US-dollars) vanuit Suriname naar China werd overgemaakt.

  Dus (R!@O): Niet meer mekkeren over (i love su woon en werk in jou achter tuin).


  Maak melding

 41. Een van de maatstaven die de Wereldbank hanteert is het vertrouwen die een regering uitstraalt. Men kijkt dus ook naar de toekomst. Ik vermoed dat de Wereldbank weinig vertrouwen heeft in de wijze waarop dit kabinet haar beleid uitvoert. Dat laatste laat nog veel te wensen over.


  Maak melding

 42. =Vele aanhang van de NDP weten soms niet wat ze moeten schrijven en schelden steeds op Nederland af, terwijl dat land niets mee te maken heeft. (zoek wat anders om je emoties te uiten zou ik zeggen)

  =Weet men wel waarom het moeilijk is om zaken te doen in Suriname::
  -Men weet niet samen met elkaar te werken
  -Men denkt aan zijn eigen zak om die te vullen
  -Men heeft geen ondernemers ervaring
  -Men praat te veel en kan geen beslissing nemen

  =Zie de volgende bedrijven waar nooit meer iets van terecht is gekomen::
  =Bruynzeel, Suikerrietbedrijf, cocosoliebedrijf,sommige rijstbedrijven, en wat gebeurt met onze bacove en bananen bedrijven?

  =Niet Brunswijk wilde geen palmolie bedrijf hebben richting Moengo??wie weet nog wat de eisen waren??

  =Gronden zijn er zat, maar dan hoor je opeens dat het van overgrootmoeder/vader was, zie Para, Coronie waar deze mensen achter lopen in hun ontwikkeling.


  Maak melding

 43. Om het vertrouwen engiszins op te vijselen zal de regering Bouterse moeten beginnen met ‘ good governance’. Een veelzeggend begrip maar het heeft te maken met transparantie, consistentie en eenheid van beleid. De ondernemers willen weten waar ze aan toe zijn als het gaat om investeringen. Een compleet pakket van macro-economische maatregelen dient genomen te worden. Daarvoor is er een gedegen visie nodig. Dat laatste mis ik!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.