woensdag, mei 29, 2024
HomeOnderwerpenGezondheidStatistiekbureau: waterbronnen Suriname bedreigd

Statistiekbureau: waterbronnen Suriname bedreigd

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 23 okt – De zoetwaterbronnen in Suriname worden ernstig bedreigd. Dit melden het Algemeen Bureau voor de Statistiek, ABS, en Conservation International Suriname in een rapport over de stand van het milieu. Hoewel exacte cijfers ontbreken, valt op te maken dat het niet goed gaat met de bescherming. Waterbronnen over het gehele land dreigen vervuild te raken of zijn dat al.

De grootste boosdoener is de onbesuisde goudwinning in vooral het binnenland. Uiteraard loopt de volksgezondheid direct gevaar. “De ziekten en kwalen die verband houden met het milieu variëren van allergieën en astma tot kanker en malaria”, zegt CIS-directeur Annette Tjon Sie Fat tegenover de Ware Tijd. Haar organisatie trekt al langer aan de bel wat de stand van het milieu betreft. Suriname zal dringend maatregelen moeten treffen.

De kwaliteit van de zoetwaterbronnen in zowel stedelijke als plattelandsgebieden staat onder druk. Behalve mijn- en industriële activiteiten spelen ook slechte afvalverwerking en gebrekkige sanitaire voorzieningen een rol. De dataverzameling wordt bemoeilijkt door allerlei factoren. “Er zijn hiaten. Het statistiekbureau is deels afhankelijk van andere bronnen, omdat een aantal data nog niet verzameld wordt in Suriname”, aldus Tjon Sie Fat.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. In de hele wereld is men bezig met het milieu en duurzaamheid.
  Hier in Suriname verkopen wij de goud winning aan buitenlandse bedrijven en aan familie en vrienden, en we zeggen daar niet bij dat het milieu zoveel mogelijk ontzien dient te worden.
  Wij hebben hele grote plannen om van Suriname een groot en welvarend land te maken.

  Bovenstaand verhaal geeft wel aan dat we een regering hebben die graag achter de feiten aan loopt, in plaats van daadkrachtig beleid maken en deze ook zo uit te voeren.


  Maak melding
 2. @Medusa
  Een fantasist is iemand die van dromen houdt. En bouta is iemansd die van dromen houdt en het liefst met zijn beide ogen open!
  Hij is daarom een Fantasist.
  Hij ziet alles in zijn dromen gebeuren.


  Maak melding
 3. Dit is oud nieuws, een aantal jaren terug is onderzoek geweest en is men toen ook al gewaarschuwd. Het ergste moet nog komen…..zij die sporen van kwik in hun lichaam hebben gaan op termijn dood aan kanker. Is Su hierop voorbereid …NEEN. Wij lopen steeds achter de feiten aan en vertonen lakse houding.
  Don’t fuck with nature…de prijs is altyd hoog die je moet betalen.


  Maak melding
 4. Kwikdampen boven Paramaribo, rookwalmen in gesloten ruimten, bronwater vervuiling, bespoten bladgroenten, maar ook overmatig zoet en vet eten.

  Surinamers zijn hard op weg om een ongezond volk worden. Helaas.

  Pak wat oude kranten met overlijdens-advertenties en leg die naast de overlijdens-advertenties in de huidige kranten. Het wordt dan gauw zichtbaar hoe vaak jonge mensen in de bloei van hun leven overlijden. Vaak door uiteenlopende ziekten. Toeval? Haast onmogelijk.


  Maak melding
 5. Spelling
  fantasist’ komt NIET voor in de Woordenlijst Nederlandse Taal van de Taalunie en de spellingwoordenlijst van OpenTaal. Dit wil niet zeggen dat het fout gespeld is. Woorden die niet vaak worden gebruikt, encyclopedische ingangen en woordgroepen worden niet of zelden opgenomen in deze lijsten.

  @Medusa
  Nu heb je het woord FANTAST die afgeleid is van het duitse taal
  Beide betekenen een dromer zijn waar je fantasie op hol kan slaan.


  Maak melding
 6. Suriname is nergens op voorbereid, dus ook hier niet op! Het antwoord van de regering zal uiteindelijk zijn, “wij doen niets, zoek het maar uit”, terwijl men een flinke slok neemt van een fles geimporteerd drinkwater in Hotel Torarica!


  Maak melding
 7. Als de Surinaamse bevolking voor de keus gesteld wordt; goud of schoon drinkwater, zal 99% van de bevolking uit onwetendheid en hebzucht kiezen voor goud, ook onze regering die beter zou moeten weten wordt verblind door het blinkende goud. Daarom zullen we de kleine en grote goudzoekers rustig de kans blijven geven om ons drinkwater te vervuilen met kwik en cyanide, wanneer er in de toekomst alleen maar’emmeh’ = debiele kinderen in Suriname geboren worden, zullen enkelen van ons misschien nog kunnen beseffen dat schoon drinkwater meer waard is dan alle goud van de wereld, maar dan is het te laat vrees ik.


  Maak melding
 8. Is dhr. Bouterse een dictator of is hij een democratisch gekozen president.Dat hij zijn kabinet uitbreid heeft te maken dat hij op de bestaande ministeries niet kan bouwen.Zijn eigen minister bedriegt en steelt waar moet je beginnen.Bouterse is niet alleen de schuldige maar het hele Surinaamse gemeenschap.Ieder wil profiteren van het land zie wat de beloftes betreffende huizen niet doet.Alle lapzwansers wachten er op.De mentaliteit dat de NPS de bosbewoners met drank en bakkeljauw om kochten is nog niet voorbij.Het vechten met elkander moet ophouden en trachten begrip voor elkaars stand punten te hebben.Tracht het niveau van deze forum hoger te brengen dan naar beneden.
  Deze mevrouw wacht op DATA dat zal haar binnen kort bezorgd worden.Het volk moet Bouterse helpen in plaats van onderdanig te doen en bedelen.En als het bedelen niet helpt uitschelden.De NPS is de oorzaak van al het ellende dat de Surinaamse volk mee maakt.
  Hun corruptie methode is heel geraffineerd op gezet.
  Bouterse is een product hier van.


  Maak melding
 9. @Savioen, wat een warrige uiteenzetting van je betoog. Wil je nu iedere falen van de Mega Combinatie afschuiven op Front ? Laat ik het zo stellen, onder Front kon / kan Suriname tegen gunstige voorwaarden weer lenen op de kapitaalmarkt. Sterker nog, het land heeft positieve ratings bij de kredietbureaus. Daarnaast hebben de IMF inspecteurs aangegeven dat de hervormingen van de Front regering positieve effecten hebben gehad op de economie.

  Tot op heden heeft de regering Bouterse weinig bereikt, aldus directeur van de Surinaamse Bank, Dhr Sigmund Proeve. Veel geschreeuw, weinig wol. Natuurlijk zal de oude regering fouten hebben gemaakt, het blijft immers mensen werk. Een regering kan nooit 100% van z’n plannnen realiseren. Bouta heeft niet eens 10% van z’n plannen gerealisserd in 2 jaar tijd. Ik noem dat kiezersbedrog. Daarom moet Bouta opsodemieteren. Het land staat stil. SU heeft een leider nodig met realische ambities. Geen populist of iemand die mooie verhaaltjes verkoopt. Tot op heden heeft Bouta nooit aangegeven hoe hij zijn plannen wil gaan financieren. Dat bedoel ik dus met populist.


  Maak melding
 10. @Savioen
  Volgens jouw logica kan een democratisch gekozen president geen dictator,noch dictatoriale trekjes en omgekeerd vertonen?
  Jongens,jongens!
  Nu snap ik het:omdat jullie zó’n intellectuele achterstand hebben,snappen jullie het niet!


  Maak melding
 11. Persoonlijk vind ik dit één van de ergste zoniet het aller ergste wat er aan over Suriname naar buiten wordt gebracht. En die anti-Bout’s maar lachen….


  Maak melding
 12. kretoloy van de eerste rangorde, hoe durven jullie een mening te geven.

  Statistiek maakt bewering over drinkwater.

  BOG, ministerie van gezonheid waar is de analyse?
  Natuurlijke Hulpbronnen waar is de analyse?
  Min van landbouw waar is de analyse?
  Wie was de onderzoeker
  welke labs,
  Hoeveel samples, replica’s,
  Welke parameters waren gebruikt
  Hoeveel procent boven WHO waren de observaties
  In welke concentraties vindt het men terug in bloed, dieet en waar?

  Natuurlijk kunnen de dwazen onder ons opinies geven over zaken waar ze experts over zijn. Of zelfs niet.

  Kartering van observaties


  Maak melding
 13. Wacht even, zelfs iemand met een gemiddeld denkniveau zoals ik, kan op zijn vingers tellen dat met de redenen hierboven aangegeven, de bronnen wel onder druk MOETEN staan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES