‘Geen voedselschuur zonder modernisering’

71

PARAMARIBO, 23 okt – De kans dat Suriname erin slaagt voedselschuur te worden van de Caribische regio, is uiterst klein. Volgens VHP-leider Chandrikapersad Santokhi is het stellen van zulke hoge doelen, te hoog gegrepen. De omstandigheden waaronder geteeld en gekweekt moet worden, voldoen bij lange na niet. De boerenbevolking vergrijst in ijl tempo. Opties zijn schaars.

Eigenlijk is er maar één echte, moderniseren. “De boeren in Nickerie hebben mij gezegd niet te weten hoe lang zij nog bezig zullen zijn in deze sector, omdat hun kinderen ook meester in de rechten willen worden of economie willen gaan studeren. Ze zijn niet geïnteresseerd in de landbouw”, zegt Santokhi tegenover de West. “Je moet ervoor zorg dragen dat landbouwers blijven. Kom zo snel mogelijk met een middelbare school en HBO-opleiding voor landbouw.”

Het betekent wel dat boerenkinderen ook geïnteresseerd moeten zijn. Het secundaire Natuurtechnisch Instituut, Natin, levert al landbouwkundigen af op middelbaar niveau. Maar het gros zoekt emplooi buiten de landbouw. Kennelijk spelen ook andere factoren mee. Santokhi ziet hogere landbouwopleidingen ook als snellere weg naar modernisering. In dit opzicht heeft de nog grotendeels handmatige sector nog een lange weg te gaan.

71 REACTIES

 1. Yes klare wijn schenken daar hou ik van meneer Santokhi en je komt er verder mee dan die paarse leugens en bedrog van crimineel Bouterse.
  Als je een huis bouwt begint ieder normaal denkende mens bij de fundering.
  Bouterse begint van boven naar beneden en hij bouwt op gebakken lucht.


  Maak melding

 2. Santokhi, heeft gelijk, echter zal ik deze man nooit kunnen vertrouwen want ook hij heeft Suriname niet echt geholpen in de tijd dat hij Minister was.
  Want ik vind als je een feestje geeft om stemmen te trekken en daarbij jezelf laat bejubelen als een grootheid terwijl veel dingen niet goed gingen, je hebt te traag opgetreden bij de aanpak van Bouterse.
  Dus stel je aub niet verkiesbaar, laat dat dit keer aan jongeren over doe wel zin en tijd hebben om het land te behoeden van een ondergang.

  Dus nee vele politici en gewezen politici van de laatse jaar vertrouw ik niet.


  Maak melding

 3. santhoki kan het heel mooi vertellen daar koop je niets voor .anderen roepen hier goedzo santhoki .ik vraag mij dan af wat deze man deed toen hij in de regering zat ,deze zelfde santhoki die de leiding had in front .ze hadden de kans om te moderniseren toch! ,nickerie is een bolwerk van de vhp waar bleven ze,bij o w om corruptie te plegen ,daar was er meer te halen en te verdelen .als ik deze gasten beluister vindt ik ze allemaal gewoon zielig .
  die aanhangers van front lijden aan geheugen verlies geloof ik ,of ze doen alsof deze santhoki nooit regeermacht had .het is meer dan 10 jaar dat front aan de macht was, wat hebben zij gedaan om te moderniseren .
  santhoki verkoopt knollen voor citroenen,maar de mensen kennen dat spelletje .ze komen niet ver mee ze blijven steken bij die paar fronters .nickerie is geen bolwerk meer van de vhp het is niet etnisch meer die tijd is geweest .kan best begrijpen dat santhoki niet etnisch meer wil over komen maar ik denk dat hij dit probleem reeds in zijn regeertijd moest hebben aangepakt ,wat hij nu doet is na beschouwing denk ik .
  maar goed ,de tijd zal het leren ,ik ben niet tegen deze man maar tegen die achter grond van hem ,er zijn nog mensen in die partij die corrupt zijn maar geen plaats willen maken voor jongeren .ik heb toch dat santhoki gaat samen werken met de ndp ,het gaat zeker wat worden .de nps moet je vaarwel zeggen ,de mensen zijn allemaal over gestapt naar de ndp .vene heeft de partij gemaakt voor wat het nu is en dat weten de mensen alleen durven ze het niet hard op te zeggen .


  Maak melding

 4. Chandrikapersad Santokhi is een bestuurder met visie en realiteitszin. Een wereld van verschil met die idioot van een Bouterse. Een populist die van alles en nog wat beloofd en niet nakomt. Bij gebrek aan betere kandidaten Chandrikapersad Santokhi 4 President !!! Alles beter bouta.


  Maak melding

 5. @Roy,
  Iemand schrijft dat hij Santokhi nooit zal vertrouwen want hij heeft Surinamr nooit geholpen toen hij minister was, en dat hij feesje geeft om hem te laten bejubelen en als een grootheid gedraag .Wat een contradictie van kamper.
  Degene die zich schuldig heeft gemaakt en nu nog steeds aan deze praktijken hebben jullie gekozen tot president en heilig verklaard. kamper wat heeft Bouterse de afgelopen 30 voor Suriname gedaan behalve moorden,ondrukking,achteruigang en feesten,drinken, muziek en rijst met bruine bonen? vertel mij a u b.


  Maak melding

 6. Dhr Santhoki heeft onlangs na een rondleiding bij o.a de Nederlandse kassen en diverse bedrijven, meer inzicht gekregen, in de allernieuwste technieken op landbouwgebied.

  Klopt wat hij zegt, handwerk is niet aan de orde, het moet machinaal, alleen zo kun je de goedkope concurrentie een stapje voor zijn.

  Het is een mentaliteitskwestie.
  Die Surinamers willen allemaal op ‘kantoor’ zitten met een wit overhemd aan of een kort rokkie.
  s’Middags genieten van een groot bord rijst en daarna de welbekende siësta.
  Ik vraag me af, waarom ze er zo uitgeput uit zien…….

  Suriname zal het ook hier, moeten hebben van ‘goedkope’ buitenlandse krachten.


  Maak melding

 7. Ja meneer Santhoki, denk een beetje na !!!!!!! Niet alleen in Suriname willen de boerenkinderen hun ouders niet opvolgen, het is overal een verandering ook in Nederland. Tegenwoordig wilt men makkelijk rijk worden dan door te zweten.


  Maak melding

 8. @GMAP
  Broeder ik kies voor iemand die geschoold is en WEET waarover hij/zij het heeft en niet voor een ongeletterde baviaan….die vooral het verschil niet weet tussen feiten en fictie maar een kampioen is in list en bedrog.


  Maak melding

 9. Roy,
  Hoe crimineler , hoe dommer hoe meer je wordt gewaardeerd in onze mooie prachtige LAND SURINAME .
  Ik vindt het echt verschrikkelijk hoe mijn landgenoten zich laten bedonderen door een stelletje paarse recidivisten.


  Maak melding

 10. De EU, Rusland en de VS subsidieert de eigen boeren met miljarden en miljardn euro’s. Suriname moet zijn boeren ook subsidieren. Men moet machinaal gaan landbouwen, om groter te produceren. Ook in het binnenland, om dat gebied tot ontwikkeling te brengen.

  Mensen die duizenden en duizenden hectares domeingrond hebben, welke bedoelt was voor landbouw moeten die weer inleveren als ze niks ermee doen. Zodat iemand die wel wil landbouwen makkelijker grond kan krijgen. Bijna heel Suriname is als bezet(gestolen) door een groep eliten.


  Maak melding

 11. Dit heeft de politiek aan zich zelve te danken dus moet deze man zijn mond houden en geen mooi weer spelen.Geen ene regering heeft iets gedaan of doet wat voor het Surinaamse volk.De urbanisatie in al die districten, de Aucaners en al die boeren die uit ellende zich zelve van het leven hebben beroofd.Zie wat die Abrahams wou uitvreten.Kijk naar die Chinees die poedermelk uit China importeert.Import van stieren uit Brazilie.We kunnen zo door gaan.De leiders zijn met hun eigen bezig en aan het volk wordt niet gedacht.Het is heel goed dat de landbouwers kinderen de brui aan geven.Laat de NPS/VHP gaan planten.


  Maak melding

 12. Wat mij verbaasd is dat als ik zo naar het Surinaamse volk kijk dan zie ik de misplaatste trotsheid die ze ten toon spreiden.De Hindoestaan die wijst naar de welgestelden binnen de groep en zegt kijk hoe goed wij zijn.Dit doet dito de Creoolse gemeenschap en wijst naar haar welgestelden.
  Wat ze zelf niet in zien dat ze zelf zo arm zijn en uitgebuit worden door deze mooie leiders van hun.
  Is er een brain stoornis ergens dat men zo opkijkt naar een andere.Of is het zelf respect er niet meer.


  Maak melding

 13. @Esemerald, het klopt dat Santhoki recent een bezoekje heeft gebracht bij de Nederlandse kassen. Hierdoor heeft hij kennis mogen maken met de nieuwste technieken op landbouwgebied. Ik mij niet voorstellen dat de nederlanders hun kennis beschikbaar stellen aan Suriname en andersom zal de regering Bouterse de hulp vanuit nederland niet aanvaarden. Immers heeft de paarse regering de intentie uitgesproken om intentief samen te werken met Cuba op gebied van Landbouw. Hoe verzinnen ze het. Mag hopen dat deze populistische regering opstapt. De banden met nederland moeten weer herstelt worden. Uit eindelijk zal iedere Surinamer daarvan profiteren.


  Maak melding

 14. santokhi heeft gelijk.

  de surinaamse boeren zijn aan het uitsterven, dat is duidelijk. de kinderen willen geen landbouw meer doen, daarom worden er overal landbouwgrond verkocht aan project ontwikkelaars. een ding is zeker over een generatie heeft suriname geen landbouwers meer (op enkele na). da moet men alles maar importeren.
  hele landbouw sector uitbesteden dat is het beste, de surinaamse boer sterft uit.

  Wh


  Maak melding

 15. @Koos de Jong,

  Koos,de focus van dhr Santhoki is gericht op 2015.
  In 2015 zal de Nederlandse overheid wel bereid zijn te investeren in Suriname.

  Inderdaad…de kassen in het Westland experimenteren al jaren met “suri-groenten”, een Cuba om hulp vragen lijkt mij overbodig.

  Beter goed gejat, dan slecht bedacht!


  Maak melding

 16. @Kamper,

  Niet mee eens.
  Dhr Santhoki was Minister van Justitie en politie.
  Hij had zijn handen vol met boeven vangen, wat grotendeels gelukt is.
  Bovendien moest bij de bouta-bende in het gareel houden.

  Er is zoveel dat jullie niet weten.

  Waarom confronteer je hem zelf niet?
  Gissen en klagen heeft geen zin!


  Maak melding

 17. Santhoki liegt dat hij barst.Hij durft niet te zeggen dat veel landbouwers weten dat je met coca sneller geld maakt dan met het verbouwen van rijst en groente.


  Maak melding

 18. Esmerald,

  Ik gis niet het is mijn eigen waarneming.
  Tuurlijk heeft hij goede dingen gedaan maar ik had wel meer verwacht van de mensen die aan de leiding van ons land hebben gestaan, kijk dat viezerik Bouterse nu aan de macht staat geeft eigenlijk alleen maar weer dat er veel is misgegaan de afgelopen jaren.
  Veel zaken waren toen al niet goed geregeld, om een voorbeeld te geven Kijk naar bovenstaand nieuws de man geeft zelf al aan dat de toekomst vooruitzichten van de boeren slecht zijn, wij geven zelf ook vaak aan dat vele zaken niet goed geregeld zijn in ons land of lees ik dan al die berichten op het forum verkeerd?

  Want kijk je naar diverse projecten in ons land wegenbouw, bosbouw, goud winning hoeveel is er daadwerkelijk in handen van de Surinamers?
  Suriname heet nieuwe leiders nodig en die mogen best jong zijn.

  Dus het is niet dat ik alleen kritiek wil leveren maar ik kijk wel naar het algehele plaatje.


  Maak melding

 19. ja ik vind santhoki moet zonder meer de nieuwe president van suriname worden een man met visie daadkracht een oprecht man iedereen wilde met hem in nederland praten dat zegt al iets het nieuwfront moet deze man als zijn leider nemen dit is het beste voor surinaame want die rovers van ndp is troep


  Maak melding

 20. Geen nood er staat weer een lading Chinezen te wachten om datgene waartoe wij bewoners van Suriname niet in staat zijn te doen, voor ons te komen realiseren. Over twintig jaar hebben de chinezen terecht voor het zeggen in ons geleifd Suriname.

  Jepi De


  Maak melding

 21. @Esmerald

  bedankt dat je de honneurs hebt waargenomen tijdens mijn afwezigheid.Zo heeft takkie toch zijn antwoorden gekregen.
  Maar wat is een OOIEVAARSPAS?

  Cobie.


  Maak melding

 22. @GMAP

  Broeder misdaad loont…goedvoorbeeld is uiteraard de wolf die geadoreerd wordt door ook veelal de kansarme jeugd…..liever stelen, roven, dealen, moorden dan naar school te gaan..


  Maak melding

 23. 23 okt.2012

  Beste hr. Chandrikapersad Santhoki,

  In uw betoog geeft u direct ook uw politieke valkuil weer.
  Ik citeer u: “De boeren in Nickerie hebben mij gezegd niet te weten hoe lang zij nog bezig zullen zijn in deze sector, omdat hun kinderen ook meester in de rechten willen worden of economie willen gaan studeren.Ze zijn niet geïnteresseerd in de landbouw.”

  De politieke leidraad binnen de VHP, vanaf de begintijd van ‘Papa’ Lachman, vanaf 1960, naar de jongeren toe was: wordt leerkracht, advocaat of econoom. Dit zou goed zijn voor een politieke of overheids carriere. En dit hebben de jonderen binnen de VHP, waaronder u, ook veelvuldig gedaan.

  Ik sprak ongeveer twee jaren terug met uw zoon, die hier in Nederland examen kwam doen.Het ging ook over zijn eventuele studietoekomst hier in Nederland.Het begrip landbouw kwan echt niet uit zijn mond. Hij moest iets met economie of rechten gaan doen.
  U zag de vergrijzing in de landbouw al aankomen! Waarom adviseerde u uw zoon niet dan iets in de landbouw te doen?

  Ik ben het wel met u eens dat er veel vergrijzing is, in de landbouw in Suriname, en dat modernisering hiervan een oplossing kan zijn. Ik ben het ook met u eens dat Suriname een goede lanbouwschool moet krijgen, wel specifiek gericht op de Surinaamse problematiek en moeten de afgestudeerden ook daadwerkelijk volle ondersteuning van de overheid/regering krijgen.

  Het grootste probleem denk ik, zit in het feit dat Suriname in haar geheel, historisch gezien, geen vrije culturele traditie heeft om aan (groot)landbouw te doen.Naast het feit dat het grootste deel van deze activiteiten in de landbouw in Suriname politiek gekeurd is en dus weinig politieke samenwerking te verwachten valt.

  Ik heb recent, hier in Nederland, vele landbouw opendagen bezocht en gekeken naar technologische mogelijkheden voor bepaalde toepassingen in Suriname.

  Ook werd ik door een grootlandbouwer in Nederland uitgenodigd, samen met hem, een bezoek te brengen aan de Dienst Landbouwkundig Onderzoek van Wageningen.
  Prachtig al die informatie, maar wat ik daar ontdekte is dat via Celos/ Suriname veel informatie over de landbouw in Suriname daar te vinden is en dat er toch veel interesse is voor Suriname.

  Opmerking: Vanwege de EU-wetgeving zijn veel jonge landbouwers in Nederland gestopt met hun activiteiten of zoeken elders in de wereld naar mogelijkheden.

  Heer Santhokie, ik denk dat u, ook binnen uw VHP- partij, de jongeren moet prikkelen een studie in agrarische sector te doen. Pas dan komt u naar mij toe geloofwaardig over. En de groeten aan uw zoon.
  Srika


  Maak melding

 24. @ Srika

  de ADEK heeft een studie richting agrarische productie gekend.Daarin kon men specialiseren in behalve landbouw ook de aquacultuur.

  Ook werd er de SLOC opgericht[stichting landbouw ontwikkeling Commewijne.Door de politiek is er niet veel van gekomen hahaha.Alleen is nog een beetje garnalen teelt over.De Tilapia’s zijn de Comm.rivier opgezwommen en is nooit een halm rijst geplant.

  Om toch wat rijst productie in de toekomst te behouden,overweegt Sur.Vietnamezen te importeren.Deze mensen worden al ingezet voor de bouw van de raffinaderij.Vietnamezen zijn in tegenstelling tot de chinezen bereid om voor een habbekrats in de landbouw te werken.

  Cobie.


  Maak melding

 25. cobie en ssje jullie zijn overspanne daarom steunnen jullie makaar hier en dat vindt ik leuk echtwaar ik geniet van jullie reactie hahahaha takkie is dom,essje heb je een man? of ben je een schuurmachien? nee ga voor oompie koken hoor of wil jij je bezig houden met takkie?


  Maak melding

 26. @Srika
  En dinootje dan?Wat studeerd hij dan?
  Kan hij niet aan landbouw gaan doen en de gehele horde die zegt dat ze kansarmen zijn met zich meenemen en laten werken op de velden?Of moeten ze gewoon lekker doorslapen en degenen die werkelijk iets willen bereiken in de maatschappij zoals de zoon van de heer Santokhi,moet hij dan zijn studie opgeven en in de velden gaan werken zodat de kansarmen hun portie eten in bed aangeboden krijgen?want wees eerlijk.De zoon van Santokhi gaat zich letterlijk kapot moeten werken in het veld zodat de kansarmen niet met honger verder in bed zullen liggen maar met hun maagjes goed gevuld.
  En dan terug te komen op je neefje dinootje
  Heeft deze vent ooit gewerkt?Is hij ooit naar school geweeest?Heeft hij ooit zijn lagere school diploma behaald?Om de leider van de CTU te worden hoef je echt niet geschoold te zijn maar de reputatie bezitten van een gevreesde moordenaar of de zoon zijjn van een gevreesde moordenaar en papaatje bouta de verschrikkelijke is een goed vb hiervan.
  Dinootje prijkt bovendien op de internationaal wanted list.Drugs en wapens daar is hij geen onbekende in.
  Begin je neefje dinootje in te schrijven op de lagere school okay ,Srika!


  Maak melding

 27. @takkie

  volgend maand is het spannend is Sur.Ze gaan een bord plaatsen met:Hier komt een echte 8 baan highway zodra we het geld hebben.
  Dan gaat de show karavaan naar Nickerie om het borstbeeld van Lachmon te onthullen als of zij de grootste VHPers zijn hahaha.

  En weet je waarom doekhie en je baas het goed kunnen vinden?Wel,beiden hebben varkens gekweekt.Vandaar hun manieren.

  Cobie.


  Maak melding

 28. @ESMAREL ik zie dat jij al een paar dagen mijn aandacht zoekt,maar weet je ik wil jou aandacht niet hoor het zou beter zijn als jij je bezig hou met die grijzen draad daar beneden want ding torie,e kong bruin he je weet wat ik bedoel,die fladder hahahaha,eesje rust ik hou me bezig met suriname oke mie sweet sranang,, mie takkie ,,


  Maak melding

 29. Dinsdag 23 oktober 2012 om 13:14 uur, door Coronieman

  Die gaan naar Brazilië, Nieuw Zeeland en Australië.
  Duizenden uit Zimbabawe zijn hen voor gegaan.
  Die graanschuur is kapot en men heeft honger en geen werk.


  Maak melding

 30. @JACOBUS cobie denk erom je bent geen jonge meer,kijk zelf wat je schrijf dan vindt je mij dom kijk maar zelf mie mang,cobie jij bent een asielzoeker je weet niks van suriname,doe lik,wang bigie mang want dat ben je,vertel wat heb jij met die borstbeeld te maken,en wat denk jij dat er zal gebeuren niks hoor gewoon onthulen klaar jij wil de zaak anders zien maar is suriname hoor of wist je dat niet,op 25 november gaat president bouterse van suriname dat doen oke ,, mie takkie en wat ze ook willen eten moeten zij weten jij eet ook wat je wil dus nogmaal je bent en man en geen jonge one love


  Maak melding

 31. @JACOBUS hahahaha waaaiiii cobie is boos mensen dit vindt ik zo mooi hoor,cobie spit kong,ik wist dat jij zou gaan schelden,maar ik heb jou niet gestuurd om asiel aan te vragen nu raak je overspannen tja,gho hahaha ,,cobie,cobie die naam van je is zo mooi em oud he cobie deze naam komt uit de vorige eeuw mie mang ,,cobie is boos ,, dink,a broedoe cobie,,,,,,one love


  Maak melding

 32. Patrong, yu don moro sopo me boi.
  Zet de achtergronden van jou criminele president Bouterse naast de achtergronden van de ex minister van justitie Santokhi dan kan je duidelijk het verschil zien.
  Bouterse heeft het wettig gezag naar huis geschoten met behulp van het Buitenland, Bouterse heeft ware schrikbewind gevoerd in Suriname dictatuur onderdrukking, Bouterse heeft mensen vermoord zonder vorm van proces,Bouterse staat terecht in zijn land voor grove mensenrechtenschending, Bouterse liegt en bedriegt. Bouterse laat zich adviseren door twee oplichters Alibux en wijdenbosch, Bouterse staat op internationale opsporingslijst van Interpol.
  De NDP is een bolwerk van drugs criminele oplichters leugenaars en volks-bedriegers.takkie als je nog meer wilt weten dan hoor ik het graag van jou oke.


  Maak melding

 33. @alleen
  maar in amerika wordt ook niemand door verraad gekozen,zoals bouta het graag doet samen met zijn twee beste vrienden en vijanden tegelijk…aaahhh we zijn die twee alweer?…Juist Brunsie en somo!
  Breng deze drie tezamen ,bouta,brinsie en somo,en wat heb je dan?
  Help! dan heb je de drie MUSKETIERS van Suriname!


  Maak melding

 34. @ESMERALD
  suriname heeft al goedkope krachten in huis. denk maar de Filipino’s en chinezen die gekomen zijn om af te roomen.
  je heb gelijk laat die gasten maar blijven dromen daar.


  Maak melding

 35. Santokhi heeft volkomen gelijk met zijn standpunt maar de situatie in de landbouw was al 10 zoniet 15 jaar geleden bekend waarom komt hij er nu mee naar voren?!? omdat Bouterse zich wel interesseerd in de landbouwsector waar 40 jaar NPS-VHP de sector linksbuiten hebben laten liggen!!


  Maak melding

 36. Ai boi srananman tja ding no K.A
  Als wij kijken naar die leugens en bedrog van DDB dan grasi no e gro.
  Op de vlucht neergeschoten.
  18000 woningen
  Driebaanswegen
  Transparantie
  Hij zou nooit van zijn leven met brunswijk kunnen samenwerken . dit is een kleine greep uit de leugen kast van didibri Bouterse.


  Maak melding

 37. @takkie

  Mie gado takkie, is dat het wat je gezien hebt, toen je achter je moeders-rok ging schuilen en per ongeluk Onder je moeders-rok belande. whahahahahahahaha…

  Nu snap ik die wartaal, je bent in shock en dan praat je alleen maar poep(op zem suri’s).

  Enne, we zijn niet in surimaribo, soort oompie, soema ye kar oompie?
  Ie las’ing, je bent een ekte ouwe lul.

  Ik heb geen aandacht nodig van ouwe, vieze, demente mannetjes.
  Want volgens mie ye kinsie, vorige week was je nog aan het inpakken om naar suri te gaan.

  Hou je rustig ja,
  want ik weet waar je huis woont viezerik!


  Maak melding

 38. @Jacobus,

  Een ooievaarspas is bestemd voor bejaarden die een GAT hebben in hun aow.
  Ze krijgen dan korting bij culturele activiteiten en theaterbezoek, sport, gratis tram, etc.
  Aangezien takkie een vluchteling is en nooit heeft gewerkt, heeft hij een groot gat in zijn aow.

  Maar nu gaat hij bouta helpen, dus lijkt mij dat hij zijn pas inlevert.

  Bovendien heeft de Regering besloten om alle passen in te trekken.
  Tak’takkie ken niet meer naar aptijt of zoiets……


  Maak melding

 39. jij mag vinden wat je wil hoor essje,hou je bezig met cobie,jullie horen bij makaar he alleen die namen hahahah ,, cobie en eesje hahaha mie mama,, eesje heb je wel een pinset om die grijzen torie te bewerken en die van cobie moet je ook mee helpen want cobie is niet zo jong meer ie,sabie ,,one love


  Maak melding

 40. hahaha essje je klaar mie hier nu heb je het op takkie gemund he kom op je raak super in de waar maar eesje ik wil het echt niet over jou hebben hoor hier praat ik over zaken die in su gebeuren oke,maar is niet erg je wil aandacht van takkie,vandaag wel morgen niet want ik ga echt niet verder met mijn land suriname oke,essje ik ben geen asielzoeker ik ben straks weg hoor hahahahah niet boos worden ess,,


  Maak melding

 41. @takkie,

  Die grijze torie van je moeder bedoel je zeker.
  Wat een walgelijk stuk vreten ben je viezerik.
  Ie las ing baka, tegenwoordig gebruiken we geen pincet meer, wooooooiiiiiii…

  Enne, ik ben niet jou leeftijdsgenoot grandfather.
  in your dreams.

  Ken je het nog zien in de spiegel, of ligt het dood als een pier ergens in het grijze, mistige, Amazonegebied van je.

  Esmerald is de naam, esje maak jij ervan, je kunt niet anders, leeftijd grannie, leeftijd …..


  Maak melding

 42. dag essje je raak overspanne speel geen jonge dame want dat ben je niet joe granie tante en let op ik ga niet meer op jou reageren want ik wil niet meegaan in die show van je zoek en man oke ik ben klaar met jou ,,,,tante essje ,,


  Maak melding

 43. Dat heb je altijd als iemand gierig is naar macht.
  Nu een school of scholen beginnen dan ben jij als geluk heb na 5/10/15 jaar klaar en dan.
  Maar dat is duidelijk lummelen stagneren…weer sma idi…waar er duidelijk anderen zijn die het kunnen en willen….dus meneer e zuku fu weer sma idi…en duidelijk ook nog…weer idi gewoon meneer calpol.


  Maak melding

 44. Wat weet santokhi, de drugsdief, over landbouw?? altijd praat hij overdingen waarvan hij niets weet. Schoenmaker houd je bij je leest. hij praat altijd over wet en recht, maar hij is geen jurist of rechter. Hij is een kleine corruptieve politieinspecteur geweest niets meer. en nu wilt hij president worden, nee hoor liever dan nog 30 jaar NDP


  Maak melding

 45. pasinsie is een schone zaak ,er wordt veel gerealiseert maar pasinsie is een schone zaak .
  suriname moet en zal vooruit gaan ..met bouterse aan de macht heb ik er vertrouwen in dat het goed komt .houden jullie van je land het komt goed .
  wij hebben bouterse gekozen leggen jullie je daarbij neer als volwaardige democraten ..jullie zijn zielig bezig .

  bouta go go


  Maak melding

 46. De woorden van Santokhi komen bij mij over van iemand van het formaat vedergewicht oftewel van het kaliber vogelverengewicht.De man is al jaren een godfather binnen de VHP.Samen met zijn partners binnen het NieuwFront had deze koning al initiatieven moeten ondernemen richting de oprichting van een Landbouw Hogeschool.Ze zaten daar en ze deden niets in die richting,Men had kunnen samenwerken met de Landbouw Hogeschool van Antwerpen.Maar landbouw wordt niet uitgevoerd door mensen met een hbo opleiding.Het zijn lbo/mbo-ers die het werk doen.


  Maak melding

 47. 23 oktober 2012

  Beste Ray,

  Uitgaande van jouw syntaxis denk ik dat je behoort tot de innercircle van zij die waterkant beheren en dus ook de min- of pluspunten toekennen.

  Goed inhoudelijke reacties worden hier vaker met een min beoordeeld en nietszeggende vaak met een plus: een psychologische prikkelpunt van een internet trol.

  Als je mijn reactie goed hebt gelezen en zeker goed hebt begrepen – ik denk van niet – lees jij dat ik reageer op de reactie van Santhokie op wat hem in Nickerie gezegd is en het feit dat binnen de VHP, zeker in de tijs van Lachman, juist werd opgeroepen dat jongeren van die partij juist niet-landbouw studies moesten volgen. Ik denk nog een geluidsbandje te hebben van een massabijeenkomst van Lachman waar hij oproep om onderwijzer /onderwijzeres en jurist te worden. Dhr. Santhokie is een van de producten van deze oproep.

  En als je ook verder goed had gelezen, dan had je ontdekt dat ik zeg dat derest van de Surinaamse gemeenschap niet de tradite/cultuur heeft om aan (groot) landbouw te doen. Lees hievan ook verder het onderzoek van de socioloog Ferrier.

  Beste Ray, ik zal mij familie ‘Suriname’ oproepen ’toch interesse te hebben in landbouw en niet met een vervalste diploma van een hogeschool terug te keren naar Suriname toe. Dit laatste maakt ook dat de landbouw in Suriname achter blijft door zij die zogenaamd een ing- of ir-titel hebben. Dat weet jij toch ook?
  Srika


  Maak melding

 48. @Srika
  Jij schrijft:”Uitgaande van jouw syntaxis denk ik dat je behoort tot de innercircle van zij die waterkant beheren en dus ook de min- of pluspunten toekennen.

  Goed inhoudelijke reacties worden hier vaker met een min beoordeeld en nietszeggende vaak met een plus: een psychologische prikkelpunt van een internet trol.”

  HEB JIJ DIT NU PAS DOOR?
  COME ON MAN!
  DIT GEBEURT AL GERUIME TIJD!MAAR DAT MAG JE NIET WEERHOUDEN JE ZEGJE TE DOEN!ZET ‘M OP!


  Maak melding

 49. @Srika
  En die Ray heeft ontelbaar veel schuilnamen hier op dit forum!EEN BEDRIEGER VAN DE EERSTE ORDE!
  Zodra het een scheldkanonnade aan het adres van Bouterse betreft kan je ondanks voorzien van een andere schuilnaam,er van uit gaan met hem van doen te hebben!
  Let op mijn woorden!


  Maak melding

 50. Ai Bre goed zo die GMAP en ook die Ray, alleen maar poepe, lullo´s loebertjes fuck them, big talk, nies meer, eishols, ze schuilen bij die ptatta, likken hun reet, ze zullen wel stilletjes naar Suriname komen, maarrr als we ze opsporen, wo poeroe ka djie deng.


  Maak melding

 51. Ik ga wanneer ik wil naar Suriname, geen enkele paarse DROL kan mij tegen houden.
  Jullie laten zien dat degene die jullie vergelijken met varkens, ezels en makke lammetjes gelijk hebben.


  Maak melding

 52. Hoe bekijkt de toekomst. Generaties lang worden padibedrijven en de rijstsector overgenomen door kleine familie op wageningen en nickerie.
  Nu de NDP aan de macht is zou deze branche niet meer bestaan in de toekomst. Wel er zijn veel kapers aan de kust om dit over te nemen want daar zit kapitaal in.
  Kinderen verlaten totnutoe na basisonderwijs de school om deze economisch veel betekenende branche over te nemen. Waarom wilden hindoestanen andere volkeren deze vorm van telen niet bewust maken van het proces toen de revo de rijstsector wilde hervormen? Santokhi is bezig met een media debat die alleen maar een solokarakter heeft en vergeet te kijken naar de constante ontwikkeling op dit moment in Suriname op diverse gebieden. Tuurlijk moeten wij denken aan het vergrijzingsprobleem in Suriname maar dat behelst niet alleen de rijstsector waarin je eenvoudigweg nieuwe krachten voor kan in zetten.


  Maak melding

 53. @Bigi Olo
  Denk maar niet dat ze naar suriname durven.Het zijn hollanders en ze praten die bleke mensen graag na maar zelf kennen ze niet denken en het zijn in mijn ogen geen srananmangs.
  Alleen hier hebben ze een grote smoel en in hun eigen land holland spelen ze ook niets klaar.De hele dag zitten ze op deze forum met hun achterlijke verhaaltjes waar geen hond meer naar wil luisteren.Laat ze iets nuttigs gaan doen in plaats van de hele dag achter een pc te gaan zitten.


  Maak melding

 54. Beste MEDUSA,

  In 2007/2008 heb ik reeds op gewezen, dat de beheerder van dit forum trollen toelaat met de bedoeling je uit de tuin te lokken. Dat zou voor mij niet erg zijn, als ze maar inhoudelijk op niveau blijven reageren en geen schizofrene houding naar Suriname toe hebben.
  Maar erg wordt het pas, wanneer er geprobeerd wordt in het keukentje van jouw computer te kijken.
  Srika


  Maak melding

 55. @Srika

  Je hebt gelijk en het valt ook erg op. Sommige reacties komen rechtstreeks van de redactie en het doel is bepaalde posters te elimineren. Gelukkig werkt hun methode niet bij iedereen en sommige streken zijn wel erg doorzichtig. Er zijn genoeg trollen op dit forum en sommige gebruiken meerdere namen. BakraBasi = BoutaNak en is een inside figuur, net als Esmerald en GMAP. Je kunt ze er zo uithalen. Deze site is vooral een anti Bouterse site en de berichten zijn erg gekleurd, eenzijdig en rieken naar propaganda.


  Maak melding

 56. @Srika

  Je hebt gelijk en het valt ook erg op. Sommige reacties komen rechtstreeks van de redactie en het doel is bepaalde posters te elimineren. Gelukkig werkt hun methode niet bij iedereen en sommige streken zijn wel erg doorzichtig. Er zijn genoeg trollen op dit forum en sommige gebruiken meerdere namen. BakraBasi = BoutaNak en is een inside figuur, net als Esmerald en GMAP. Je kunt ze er zo uithalen. Deze site is vooral een anti Bouterse site en de berichten zijn erg gekleurd, eenzijdig en rieken naar propaganda.
  Te opvallend allemaal.


  Maak melding

 57. Ik ben opgevoed met respect, en vooral voor MAMA.
  Surinamers die iemands moeder bij een discussie halen zijn naar mijn bescheiden mening respect-loze revolutie kinderen zonder moraal, en zonder normen en waarden.
  MAMA na sribi krosi.


  Maak melding

 58. @Nostradamus, je helderzientheid laat je behoorlijk in de steek. Deze site wordt voornamelijk bezocht door mensen die respect hebben voor de rechtstaat. Ik noem ze fatsoenlijke mensen.

  Niets meer niets minder. Met een beetje historisch besef weet je dat Bouterse een oorlogsmisdadiger is of komen die 15 moorden niet goed door in je glazenbol Nostradamus ?


  Maak melding

 59. Ach wat zijn we zielig!

  WKN, wordt van alles en nog wat beschuldigd.
  Persoonlijk heb ik ontzettend veel respect voor WKN.
  Hoe hou je het vol om dagelijks de paarse drek te verwerken.

  De waarheid is, dat het overgrote deel anti-bouterse is, nl
  de grote stille zwijgende meerderheid.
  Deze lezers plaatsen geen reacties maar geven wel hun goedkeuring, naar eigen believen.

  Als ik ‘heftig’ reageer , krijg ik ook minnetjes.
  Nou, ik zie dit als een moment van bezinning.

  Als de gang van zaken je niet bevalt, nou ja, niemand houd je tegen.

  Je zal altijd, maar dan ook altijd tegengas krijgen, als je MOORD goedpraat.

  Rule number one: Gij zult niet doden………..

  Basta!


  Maak melding

 60. Vanwaar al dat geruzie? al die tijd die hierin gestopt wordt had ook aan werken besteed kunnen worden.
  Ik sta zelf te springen om te investeren in Suriname (onder andere mijn stroopwafelfabriekje te nickerie)
  Het is zeker waar dat jongeren geen interesse hebben in de landbouw. Maar dit komt ook deels door de cultuur, jongeren hebben soms meer kennis dan ouderen maar de ouderen accepteren deze kennis niet. hoe gaan we verder dan? Ik wil dolgraag planten (als het goed is gebeurd het ook) het ligt niet aan de overheid, die heb je zelfs niet eens nodig om te ondernemen, het ligt aan de wel willendheid van de mens!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.