Rozendaal: Esajas had zich moeten vrijpleiten

107

PARAMARIBO, 22 okt – De onlangs overleden voormalig legerofficier, Roy Esajas, had zichzelf moeten vrijpleiten van moord. Dit zegt medeverdachte in het proces rond de Decembermoorden Ruben Rozendaal. Esajas zou onterecht voor moordenaar worden aangezien. Hij wist precies wat hij had gedaan en wat niet op en rond acht december 1982. Toch verkoos hij te zwijgen tot aan zijn dood. ‘Fout’, vindt Rozendaal.

Het ware beter geweest dat de waarheid verteld was. “We hebben Derby (vakbondsleider Fred Derby, red.) opgehaald en naar het fort gebracht. En we hebben gezien dat Bouterse in het fort was. Ik heb dat durven verklaren, maar Esajas was bang, jammer”, zegt Rozendaal tegenover de Ware Tijd. In plaats daarvan ontkende, noch bevestigde Esajas dat hij brand hielp stichten bij vakcentrale De Moederbond. Ook moest hij de branden bij twee mediabedrijven ‘controleren.’

Een beetje andere instelling was wellicht beter. “Ik vind het jammer dat Esajas geen vergiffenis heeft gevraagd en op zijn sterfbed niets heeft opgebiecht. Hij is gestorven met de waarheid over wat zich precies heeft afgespeeld. Hij is daardoor niet vrij. En zijn kinderen zullen nu voor altijd met het stigma rondlopen dat hun vader een moordenaar was, terwijl het niet zo is. Maar Esajas had zichzelf moeten vrijpleiten, in de rechtszaal of op zijn ziekbed”, aldus Rozendaal.

107 REACTIES

 1. ja ik vind rozendaal heeft dat goed gezien het was beter geweest nog beter was het geweest dat iedereen in surinaame had gezegt of gekozen zo lang bouterse wordt verdacht van moordt zal hij nooit president kunnen zijn of de waarheid moet eerst op tafel komen maar wat doet bouterse hij zet de mensen weer onder druk om een wet te tekenen zo dat de rechtzaak tegen hem wordt stop gezet deze man weet wat hij doet en graaft zich nog dieper in en dat doen mensen die wat op hun geweten hebben hij heeft geen schone handen hij weet het waneer wordt surinaame vrij van deze man en zijn bende deze zaak loopt te lang zo veel jaren het doet surinaame geen goed december moorden moiwana herman gooding en meer meer meer zo man desi delano bouterse president van surinaame nooit nooit zal hij mij president zijn zo lang ik leef god is mij president en met de tijd zal er van zelf een betere leider komen voor surinaame


  Maak melding

 2. Mijnheer rosie, de man was schuldig, dus koos hij om zijn mond dicht te houden. Voor de rest liet hij zijn advocaat namens hem te spreken. En ra ra dezelfde advocaat die ook baasje bobo verdedigt en zijn amnestiewet creerde.


  Maak melding

 3. Te dede e go na sabana no bari tye poti.
  Deze didibrie hebben verkracht, gemoord , onderdrukt en toch krijgen ze van hun moordenaar en criminele vriend DDB hoge onderscheiding.
  Fatsoenlijke Surinamers met normen en waarden worden neergezet als vijanden van het volk, Criminelen, verkrachters en landverraders worden als helden gezien.


  Maak melding

 4. Dit is wel een humane opmerking van Rozenblad maar dat laat onverlet dat Esajas medepleger wss van brandstichting en moord. Het vrijpleiten zou geen soelaas bieden omdat Rozenblad zelf al belastende verklaringen had afgelegd en Rozenblad ook geen enkele alibi had. Door te zwijgen of gebruik te maken van het zwijgrecht zou Rozenblad een veroordeling niet ontlopen. De belastende feiten waren immers legio.
  Postuum kan deze arme Rozenblad alsnog als medepleger worden gekwalificeerd.


  Maak melding

 5. morena

  mie werie foe takie ,hoe vaak roep ik dat vene de oorzaak is van al deze ellende,vene bedreef politiek met de na bestanden ..vene was al die jaren aan de macht maar kon niets uitrichten ..somo was de president niet vene en daarom heeft deze vene die rekening gepresenteert gekregen. en het was niet mals vier vo zetel meer had hij niet ,toch wil deze koe geen schuld bekennen maar de schuld bij de bevolking zoeken .die man is schaamteloos en dom .men roept dat hij tien schone vingers heeft ,maar ik zeg dat hij schone fingers heeft voor de mensen die vast geroest zijn in die partij en die geen verstand hebben om te zien wat er gebeurde toen vene aan de macht was .
  die politiek van vene was antiek uit de tijd weg met die man .


  Maak melding

 6. Die Rozendaal loopt te zeiken, logisch, Esajas is de pijp uit,hij doet zijn best maar, gaat niet helpen wat voor rommel hij nou uitkraait, die 8 dec is weer in zicht, dus kan ie met gedoe uit de kast komen, laat maar komen, een sukkel is het een sukkel zal het blijven, neks no psa, eerst 8 dec, zeker gelul enz
  uiteraard het is dan 30 jaar, en verder niets, we gaan gewoon door naar 31 jaarrrrrrrrrrrrr


  Maak melding

 7. Militairen handelen naar feiten en omstandigheden. Zij doen of doen niet maar komen nergens op terug, laat dat duidelijk zijn. Het zijn geen poppenblazers!


  Maak melding

 8. Rozi’s leven is niet meer veilig. Het Paarse Monster zal hem achtervolgen. Hik kan alvast een veilig heenkomen zoeken anders zal hij zijn strijdmakker en wapenbroederEsajas snel volgen.


  Maak melding

 9. Rozendaal heeft het zo goed geformuleerd.
  Esajas had de waarheid over zijn aandeel in Suriname’s meest recente slachtpartij moeten vertellen.

  Hij is zijn graf als verdachte ingegaan, terwijl hij door de rechter voor moord vrijgepleit had kunnen worden. Dom.

  Zijn (klein)kinderen en hun nakomelingen zitten nu met een koenoe opgescheept, omdat hun (groot)vader en voorvader nu voor altijd een als potentiële moordenaar de geschiedenis in gaat.

  Esajas zou moeten weten dat die vuile bouterse het niet waard is, om als zwijgende z’n graf in te gaan.


  Maak melding

 10. Nog nooit eerder in Suriname’s recente geschiedenis hebben Surinamers zoveel van hun eigen landgenoten de dood in gejaagd als toen in 1982.

  De moordenaars waren dus geen kolonialen. En de grote boze (mede)dader is nu president van Suriname. Kan het nog gekker?


  Maak melding

 11. @Paraman

  Je bedoeld militairen die vallen onder sergeantje, alias ‘je weet wel wat verkoper’, alias landverrader.
  Daarom lijden ze allemaal aan de ergste vorm van PTSS.

  Zie maar het dagelijks gedrag van die sicko, bouta, abrahams, sital, grantji, etc.

  Bij posttraumatische stress-stoornis (PTSS) krijg je angst voor de angst.
  Het vervelende voor mensen die leiden aan PTSS is dat deze verschijnselen niet verdwijnen als de angstige situatie weer voorbij is.
  De situatie zal keer op keer worden herbeleefd.


  Maak melding

 12. Het ergste vindt ik dat er nu een generatie in Suriname opgroeit zonder respect voor de rechtsgang, de rechterlijke macht.Wie de macht van de wapens heeft bepaald zelf zijn eigen recht.
  De toekomst zal uitwijzen hoe erg dit is .
  Wanneer wij morgen Huttu en Tutsi taferelen krijgen in Suriname zullen ze weer de slavernij en Holland de schuld geven.
  Wat je nu zaait zal je morgen oogsten.
  Paraman onthoudt dit heel goed.


  Maak melding

 13. De vele verklaringen die zowel binnen en als buiten de rechtszaal zijn afgelegd, maken het instellen van een Waarheids Cie totaal overbodig. Ik zie niet in wat de toegevoegde waarde is van een dergelijke commissie. Rozenblad, als een van de getuigen die onomstotelijk belastende verklaringen heeft afgelegd, heeft dit ook duidelijk gemaakt. De feiten liegen er niet om! Esajas was niet alleen schuldig aan brandstichting maar ook medeplichtig tot moord. Hij heeft immers in opdracht van Bouterse de slachtoffers meegenomen naar het Fort. Esajas wist dat hierop de dood zou volgen. Het feit dat hij gebruik maakt van zijn zwijgrecht, laat dat onverlet.


  Maak melding

 14. beste patrong ik weet dat vene dat anders had kunnen doen maar hij wilde vrede bewaren maar dat was altijd nog beter dan wat bouterse deed en wilde met de ndp onder dwang zijn wil door drukken zo als nu wat hij heeft gedaan om de straf zaak te stoppen het verschil met vene en bouterse is vene was president bouterse is nu president maar hij is en wordt verdacht van drugs moordt misdaden die niet mis zijn vene is nooit verdacht van zo iets mischien heeft hij het nooit helemaal goed kunnen doen of gedaan maar toch is hij en was hij de betere president dan bouterse ooit zal zijn waarom omdat je als je verdacht bent voor moordt en dan ook nog is gekozen wordt als president onder dwang die rechtzaak stopt dan kan toch iedereen zien dat er wat niet goed is aan zijn verleden en het mooiste is als je president wordt en er wordt zo iets over je gezegt dan wil je dat toch uit zoeken maar wat doet bouterse hij graaft zich nog dieper in en waarom om dat hij niet wil dat de waarheid boven komt toch en daarom is vene de betere president dan bouterse ooit zal zijn en is de nps de betere partij dan de ndp en waarom is de nps niet zo groot geworden als de ndp nou het antwoord is het ging niet meer met vene dat zijn denken veroudert is kan mischien maar het heeft er ook aan gelegen dat een partij die eerlijk is geen kiesers koopt en daar ook geen geld voor heeft en de ndp heeft veel geld hoe men daar aan komt ja is voor ons een vraag maar de ndp weet dat wel maar ja het gaat in surinaame niet altijd eerlijk dat weet men ik ik mag en kan ook niet oordeelen ik ben ook geen rechter en die kan het ook niet want die word buiten spel gezet maar ik weet wie dat wel kan god en met tijd zal de waarheid boven water komen dat is alijd nog zo geweest geld kan de waarheid niet tegen houden god bless surinaame


  Maak melding

 15. @Vene, verklaren zal hij ..daarboven kennen ze geen amnestie broeder… dat wordt de mattenklopper voor meneer Esajas. Ook didbrie gaat voor gaas. Met mij betreft kan het niet snel genoeg gaan. Wel ja weer een feestdag erbij !

  @Esmerald, in feite was Esajas ook geindoctrineerd door de paarse sekte. Ik denk dat je het meer moet zoeken in de richting van de Stockholmsyndroom. Het psychologisch verschijnsel dat soms optreedt tijdens een gijzeling. Het verschijnsel houdt in dat de gijzelaar sympathie voor de gijzelnemer krijgt.


  Maak melding

 16. Patrong,
  Jij bent kleingeestig, bekrompen,verachtelijk.
  Iedereen is schuldig van Front tot Vene, Holland de hele wereld behalve jullie ezels die op die moordenaar hebben gestemd, die meedogenloze criminele massamoordenaar Desi Delano Bouterse.


  Maak melding

 17. Beste lezer,

  Ik ben niet bij machte een mens te veroordelen noch te beslissen in hoeverre iemand schuldig verklaard kan worden.
  Het enige wat ik U allen vraag is, welk land, staat of werelddeel is ooit in de geschiedenis middels dialogen rond de tafel in handen gekomen van machthebbers, in welke vorm dan ook wanneer het begrip staatsgreep ter sprake komt.
  Volgens mij heeft u allen een antwoord op deze vraag, zonder enige twijfel van mijn zijde.
  Wanneer is het zover dat ik eindelijk mag meemaken dat wij eeeeeeeeeeen natie gaan vormen zonder vooroordelen.
  Van politiek heb ik enige sjoege, in principe beschik ik over een gedegen algemene ontwikkeling, maar laten we even goudeerlijk zijn, gewoon als Suri 2 Suri, onze politiek uit het verleden toen we nog onder het juk van roodwitblauw stonden was toch regelrechte larrie.
  Die ouwe stoffige heren van weleer waren echt niet van deze tijd, sterker nog waren zo nu en dan volledig de weg kwijt.
  Om dan je internationale luchthaven met de naam te laten prijken van zo´n hoogwaardigheidsbekleder is een regelrechte belediging voor het volk die de naam Zanderij beslist een streling voor stem en geluid vindt, mij absoluut inbegrepen.
  Het zal allemaal wel dat u massaal van alles brult bij wijze van protest, maar Suriname blijft het land van ons allen die zich daar enigzins mee verbonden voelen, al generaties lang.
  Ik heb ook wel eens de neiging iemand een kopje kleiner te maken, wie weet schept dat wel een beetje voldoening in MIJN atmosfeer, zoals u dus leest is geen mens ongeschonden van schuld.
  Ik denk dat wij ons meer zorgen moeten maken over de vele naamsveranderingen van reeds bestaande straten de laatste decennia, dat is pas een dwangbuis idee.

  Het enige wat resteert is, lever uw bijdrage, doe dat met overtuiging, maar zorg er bovenal voor dat het overkomt als een positief geluid naar anderen toe.

  Edward R. Kowid


  Maak melding

 18. @E.R. Kowid

  Wij hebben een “bloedje hekel” aan mensen, die zogenaamd onpartijdig zijn.
  En/of aan mensen die moord goedpraten.
  En/of aan mensen die onterecht de wereldgeschiedenis erbij halen.

  Sorry, next……..


  Maak melding

 19. hihihihihi moreno nps eerlijk !!!!!
  breek mij de bek niet open mie mang .
  ik zit niet hier om het voor de nps of de ndp op te nemen als wat jij doet ik geeft de feiten aan waar vene gevaalt heeft ,meer is het niet . ik geef nederland en front de schuld dat zij politiek hebben bedreven met de nabestanden .zie brunswijk die geen amnestie hoort te krijgen voor wat deze marron heeft aangericht, en beloont wordt omdat vene een regering wilde vormen had hij brunswijk alias lonnie nodig. dus dan maar amnestie voor brunswijk en daarom vindt ik vene geen goede president .voor jou is vene een goeie president niet voor het volk .de meerderheid wil bouterse en toch zeg ik begrijpelijk, omdat vene verraad heeft gepleegt door bepaalde mensen amnestie te verlenen zo ga jij tweedracht zaaien en het blijkt nu .wat is de reden dat lonnie amnestie kreeg heb jij je eigen afgevraagt hoe dat kan .hebben de nabestanden van de slachtoffers van brunswijk geen recht en die van bouterse wel ,dan ben je verkeert bezig .het lijkt wel alsof de slachtoffers van brunswijk niet belangrijk zijn .gelijke monniken,gelijke kappen .
  het land is op de goede weg niet voor jou maar de meerderheid van suriname staat achter deze regering en dat zal weer blijken .er komt een algehele amnestie of die amnestie van brunswijk wordt ingetrokken maar dat lijkt mij sterk ,dus wordt het zeker amnestie voor bouterse hoe pijnlijk ook .waar ik een hekel aan heb is dat nederland voor vene bepaalt wat er gebeurt men kan het ontkennen maar het blijkt ,terwijl deze hollanders bouterse die zet hebben gegeven om die staats greep te plegen willen ze hun handen schoon wassen ,hypocriet zijn ze .dossirs mogen ook niet geopend worden pas na 60 jaar ,en dachten ze su te boycotten .maar op alle fronten hebben ze samen met front gevaalt .dat land moet de nabestanden vergoeden voor al die gevallenen in de binnen landse oorlog waarvan nederland mee moet betalen vindt ik .zij zijn mede schuldig in de jaren 80 .velen hier pleiten nederland schoon maar dat zal niet lukken .economisch staat suriname goed voor ze moeten vooruit kijken .antillen krijgen de nederlanders ook koekje van eigen deeg .schotte voor liegen aan de antilliaanse volk als wat ze met bouterse deden .het volk bekijkt het anders .doen jullie doen alsof nederland perfect is en niets heeft begaan ik sta achter de regering .ik kijk vooruit .


  Maak melding

 20. @ Esmerald.
  Spijker op zijn kop, bedankt.
  @E.R.Kowid, jij bent een Grote Wolf in schaapskleren.
  Wat wij hier doen is moord,mensenrechtenschending,dictatuur en genocide scherp veroordelen zonder aanziens des persoon.


  Maak melding

 21. Esajas heeft zijn deelname in de dec moorden nooit Bekend en tegelijkertijd nooit ONTKEND!
  Vonnis luidt daarom dan ook:SHULDIG,GUILTY!!!

  Daarboven zal hij niet gespaard worden!!


  Maak melding

 22. rozendaal heeft bepaalde privileges niet gekregen die bouterse beloofd had en ga je nu pas verraad plegen !!!
  vervolgens had deze man dingen verklaart en later weer in getrokken .ook heeft vene gevaalt om vanaf het begin toen hij aan de macht kwam de scholen te invormeren over de jaren 80 en nu daar de jeugt niets weet van wat er is gebeurt komen deze japies hin chitt vertellen dat het volk dom is vene is achterlijk hij had de kans orde op zaken te stellen in die 15 jaren dat hij het voor het zeggen had .
  oeng libie mie!!!laat het volk ze willen vooruit kijken ,vene heeft gevaalt .


  Maak melding

 23. ik vind dat de problemen in surinaame zijn begonnen door bouterse staatsgreep decembermoorden moiwana drugs ndp met alles wat hier staat en nog meer is zijn naam verbonden nu kan men wel zeggen maar het is de schuld van nederland maar het was bouterse die toen de macht naar zich toe trok dus wat er toen is gebeurt is voor zijn eigen verantwoording en nu is hij president hoe kan dat ik blijf er bij pengel aaron vene rusland waren en zijn goede leiders zij werden niet verdacht van deze misdaden ook al gingen dingen niet zo als het zou moeten gaan voor surinaame ze hebben hun best gedaan in de toekomst hoop ik dat het nieuwfront weer mag gaan regeren en dan zie ik graag santokhi als president en ik hoop dan dat hij wel in staat is alles uit te zoeken en dat de waarheid er dan zal komen en berechting en dat dan surinaame een nieuwe weg in mag gaan met gods wil


  Maak melding

 24. esajas is kapot gegaan als een echte surinamer.
  laf, dom, bang, achterlijk en vrees om eerlijk de waarheid te vertellen alleen omdat zijn holmaat DDB IEDEREEN BEDREIGT DIE IETS DURFT TE ZEGGEN OVER 8 DEC.


  Maak melding

 25. @Morena,

  Helemaal mee eens.

  Het grote afglijden van Suriname is begonnen met de staatsgreep van bouterse. Hij en zijn pajong waaiers zijn de oorzaak van veel wat er in Suriname fout is gegaan.

  Van een Pengel, Arron, Lachman en Venetiaan kun je veel zeggen, maar niet dat ze hun eigen kondremang vermoord hebben.

  Bouterse dus wel.


  Maak melding

 26. Bismarck, Otto, Furst von (1815-1898)

  De brandende kwesties van onze tijd worden niet opgelost door redevoeringen of moties die de meerderheid halen, maar door zwaard en bloed!

  Keep that in your mind.


  Maak melding

 27. Briand, Aristide (1862-1932)

  Om het bestaan van de natie te verdedigen, ware ik tot illegale dingen in staat; ik zou geen moment aarzelen om zover te gaan (speech 1910)


  Maak melding

 28. @Socrates
  Jij en Machiavelli hebben constant door over ene Rozenblad!
  Wie is dat?
  Is dat een toeval of is Machiavelli = Socrates?
  Leggen jullie dit even uit Machiavelli en Socrates!!!


  Maak melding

 29. Paraman,
  Yu bigie buriki, tegen wie of wat moest het volk verdedigd worden?
  Paraman pinto jij bent en blijft een RUND geen redden meer aan.
  Als nederland bedoeld dan klopt het niet want Nederland heeft pas na de 8 december moorden de geldkraan dicht gedraaid, en kan nooit onze vrijheidsstrijders zijn want die waren ongewapend en ingesloten.
  Jou alibi en drogredenen zijn zwak dom en achterlijk jo DROL.


  Maak melding

 30. Zovele rechters,opperrechters,advocaten,getuigen en zij die voor God spelen op dit forum!
  En toch kunnen we nog steeds niet uit het 30 jaar lange en slepende “december proces” komen!
  Beste stuurlui:GA NAAR SURINAME EN BIEDT JE “HULP” AAN!


  Maak melding

 31. MEDUSA,
  Wat voor idioterie is dit nou , waarom moeten wij naar Suriname? In andere landen waar er Dictators hebben geheerst heeft het nog langer geduurd voor dat de schuldigen achter tralie verdwenen.
  Turkije,Brazilie,Italie , Spanje zijn landen die nu laten zien dat het wel kan .


  Maak melding

 32. Recht en waarheid maken vrij! Esajas neemt zijn eigen waarheid mee in zijn graf en daarmee is hij ook echt vrij!Tijdens de IIe WO hebben ook vele oorlogsmisdadigers hun waarbeid meegenomen naar hun graf. De geschiedenis heeft ze wel veroordeeld.


  Maak melding

 33. Eigenlijk behoor ik geen reactie geven over het onderwerp en zal dat dus niet doen, maar ik wil wel reageren over de reacties “dat mensen zich moeten verantwoorden bij God”, want dat geldt voor ons allemaal: “Iedereen zal zijn leven moeten verantwoorden en dan zal er geen verschil zijn in zonden bij het laatste oordeel”. Want onze zonden maken scheiding tussen u en de Here God. Zonder een persoonlijke relatie met Jezus is er geen leven mogelijk. En in relatie met Jezus belijden we juist onze zonden, zwakheden en fouten. Lukas 13:1-5 laat zien dat niemand beter of slechter is. Zonder innerlijke heiliging zal niemand de Here zien. Ik hoop met heel mijn hart dat alle betrokkenen zich dat zullen realiseren. Dan komt er een hoopvolle toekomst openbaar voor allen en zal het volkslied wat elke dag weerklinkt in de ether echt tot zijn recht komen.


  Maak melding

 34. Vandaag juichen we over de dood van een gehate,morgen treuren we over het verlies van een geliefde!
  Maar een ding is zeker,juichen of treuren, DOOD=DOOD!


  Maak melding

 35. Roy GO TO HELL.
  Een goede man vermoord geen onschuldige mensen.
  Een goede man verkracht geen kinderen.
  Roy gaat te boek als een landverrader,moordenaar en verkrachter.


  Maak melding

 36. Esajas is net zo,n laffe hond als de rest van die verdachten, niemand durft te vertellen wat er nou precies gebeurd is, en nemen deze daad met z,n allen het graf in vooral de grootste lafaard die hier ook nog eens als pesident rond loopt, en deze moordenaar lopen die hielenlikkers nog met exelentie aan te spreken, wat een land, een moordenaar die verdeeldheid teweeg gebracht heeft, en internationaal schande heeft gegeven, met deze moordenaar moet je straks nog eens 5 jaar verder gaan als het aan deze moordenaar ligt.


  Maak melding

 37. @Sjang, wat bedoel je met rust zacht ? Ze moeten Roy Esajas in blikken tot kattenvoer of verwerken tot hondenvoer. Grote kans dat een kat dit niet te pruimen vindt, maar what the hell. Die man mag nooit rust krijgen.

  En wat bedoel je met “jij was een goede man” ??
  Wordt toch echt tijd voor nieuw brilletje. Addergebroed Esajas was the devil him self. Daarvoor hoef je trekker niet eens over te halen. Hij moet postuum berecht worden.


  Maak melding

 38. het gaat niet om haat of dood het gaat om het onrecht dat ons is aan gedaan beste surinaamers het gaat om de waarheid niets dan dat en om recht het mag niet zo zijn dat er een president is met een verleden dat niet juist is zo maar even een recht zaak tegen houdt en denkt zo nu ben ik er klaar mee dat mag niet kan niet en zal ook nu niet zo zijn er zijn dingen gebeurdt dat weet men wij moeten niet hier boos zijn tegen elkaar maar hier met elkaar uit zien te komen al was het alleen maar voor de mensen die er niet niet meer zijn de slacht offers en voor het land surinaame toen in de tijd had men van uit holland de bevrijdingsraad nu moet men weer zo iets komen maar dan zonder bloedt te vergieten een soort van recht en advies voor de waarheid van alles na 1975 tot 1995 daar moeten mensen in gaan die er verstand van zaken hebben advocaten en meer men moet niet meer wachten op de rechtstaat in surinaame maar van uit daar beginnen om er wat aan te doe want zo lang bouterse daar zit als president wie weet waar hij mee bezig is tot het tegendeel is beweesen is en blijft hij verdacht en die mensen wie nu in zijn regering zitten zijn ze wel voor het land aan werk of voor hun zelf wie weet het nou ik weet het niet hoor als ik al verhalen hoor van de voorziter simons dan wil ze boete oplegen om dat ze vaak niet op tijd komen of te laat bij een vergardering weten ze wel wat ze doen daar zo ik weet het niet hoor


  Maak melding

 39. het is heel simpel, SURINAME IS EEN GROTE APENTUIN!!!!!
  En de Gorilla van de Anton Drachtenweg naait al zijn onderdanen.
  Maar slapen jullie vooral verder, straks moeten de leningen plus rente aan de eigenaar van Suriname, nl China, en dan is die apentuin definitief naar de klote.
  Heerlijk vooruitzicht!!


  Maak melding

 40. henk waarom praat je zo over surinaame wat is er met je zo hoef je toch niet te praten ik weet dat het zo niet verder kan en moet gaan maar nu scheldt je uit het is beter om advies te geven of je meening te geven maar hier heeft surinaame niets aan god bless you


  Maak melding

 41. Koos de Jong jo ka dagoe jo, lul je weer, jou moeten ze uit mekaar laten rukken, ten aanschouwe van de meute, onder het genot van een borrel, en met zijn allen over je heen pissennnnn, of schijt over je heen,
  komt voor mekaar.


  Maak melding

 42. hahahaha meo is overspannen he,als wij over vrijheidsstrijder praten dan zijn dat niet die 15 gasten die zo slim waren om loopjongen te spelen voor holland,, vrijheidsstrijer zijn geen verarraders hoor die zig laten gebruiken door die pta,tas, jij bent een beetje slim geweest jij doet,t achter je pc ,die andren waren dom om in die tjoe,tja van nederland te trappen,,gmap ontspanne mie man ga niet schelen ,,,


  Maak melding

 43. Die Ray, ja daar was ie weer, jij komt nooit daarboven, er is geen plek voor jou, jij blijft in de beerput, opgehaald door brombere, uitgepoept in de rotsooi, zeik maar lekker door, zeikpot, piespatoe.


  Maak melding

 44. Buriki GMAP, je noemt anderen buriki, jij bent die buriki, weet je toch, maar aboeng je snapt het niet,
  ie no gwa scoro, sroro no sabie joe, joe famirie na
  soso buriki,lul so go doro.


  Maak melding

 45. een vrijheidsstrijder vecht voor vrijheid en niet om je land aan andre over te dragen hoe dan vrijheidsstrijder,, vrijheidsstrijder zijn geen foetoe,boi hoor net als meo,en z,n 15 helden,vrijheid voor land en volk die onhafankelijk zijn oke,,en je bent een verradder als je laat gebruiken door anderen om je land te verraden door mee te doen met hun tjoe,tja mie takkie,,,


  Maak melding

 46. takkie,
  Ik heb jou eerder gezegd dat de aanhangers van Bouterse EZELS zijn.
  Nu komt het, jij beweerd in jou reactie op 22 oktober 2012 om 15 uur 35. dat die slachtoffers van 8 december 1982 loopjongens waren van Holland als jij zo zeker ben van jou zaak waarom komen jullie niet met het bewijst op tafel, dan heb je geen amnestie nodig volgens mijn beredenering. eigenlijk geef jij toe dat ze zijn vermoord op grond van valse beschuldigingen, en sterker nog er is geen enkele rechter geweest bij de doodvonnis, dus juridisch is het moord op voorbedachte
  rade. Bouterse heeft zich laten misbruiken door kolonel valk om een staatsgreep te plegen tegen het wettelijke gezag in Suriname, Bouterse heeft met zijn staatsgreep ons land tientallen jaren achteruit gezet,Bouterse heeft onze landgenoten onderdrukt geknecht en vernederd. Wie is nou slim? wie in nou werkelijk een LANDVERRADER???


  Maak melding

 47. @morena,
  ik ben realist en in staat om rationeel te denken, hetgeen jullie door die schoft van een president is ontnomen.
  Als slaafse honden ondergaan jullie alles wat voorgezegd wordt. Ik voorspel jou dat het altijd een bananenrepubliek zal blijven. kwestie van cultuur en niet in staat om met z’n allen een omslag in denken en handelen te laten plaatsvinden


  Maak melding

 48. Ray,
  Boy go Jang k
  Joe nanga boeler map alias Gmap nanga deng redimusus,,jullie hebben geen bevolkings vrijheid inzichten,,ala sanie foe Su kraken jullie af,als Su jullie zo ergert,waarom bezoeken jullie. deze forum,jaloerse besten


  Maak melding

 49. kijk de laaste 5 die hun meening geven of uiten kunnen dat beter niet doen want met zo nivo kun je zo terug in de kleuterklas en daar blijven want wat heeft het voor nut om elkaar uit te schelden niks dus hou er maar mee op dan


  Maak melding

 50. Morena
  Mischien heb jij gelijk,maar sommige gasten vragen soms om een brutaal woord,en omdat mijn nick name faja is ,laat ik aan zulke gasten ook van mijn beetje vuur proeven.
  Als jij een rechtgearde Su bent,dan geef jij opbouwend kritiek,en niet steeds zeuren over 1 bepaalde persoonlijkheid,of,wat het volk moet doen,toch,.beslissing is aan het Su volk.


  Maak melding

 51. Ik las hierboven dat de problemen zijn begonnen in de jaren tachtig.Ik zeg dat ze aan snelheid hebben gewonnen na de onafhankelijkheid, daar er vele so called Surinamers het land de rug toe hebben gekeerd (braindrain).
  Met of zonder staatsgreep, ze zouden toch niet zijn weder gekeerd.


  Maak melding

 52. ja dus dat he waarom steeds mensen uitschelden als ze een meening hebben , dan burikie dan,zus,oom,tante neef kom op,, je bent oppo omdat het volk jou daar heb verwezen,ik coa,omdat het volk vernieuwing wil zien en het gaat goed moeten jullie daarom gaan schelden jammer hoor


  Maak melding

 53. Dames en heren het heet nu bevolkings vrijheid inzichten, Hahahahaa ai me gado.
  Faja, leg uit me mang want ik snap er geen ene malle moer van .
  Jij moet streven naar vrijheid van meningsuiting, persvrijheid vrijheid om te zeggen en hard op te mogen denken zonder gevaar voor leven. a.u.b faja.
  Rechtvaardigheid wint het altijd van onrechtvaardigheid, de waarheid is altijd sneller dan de leugen, faja.
  Waarom zijn die paarse apen zo dom?


  Maak melding

 54. @@ ray gmap

  te joe njang bakra nja njang soe sa pai bakra paimang .
  dat gebeurt met sommige land genoten van ons .die mannen zijn zo ingeburgert in nederland dat ze hun roots totaal vergeten zijn .ze praten die blanke naar .
  sommigen zijn zelfs nooit of in twintig jaar zijn ze een keer geweest en ze hebben hun antwoord klaar .eigenlijk moet je ze negeren maar aangezien ik mij erger met deze gasten wil ik toch reageren .die nederlanders zien ons liever gaan dan komen ,maar
  omdat ze geen moer hebben in suriname kunnen ze niet anders dan die nederlander na praten .vraag ze wat ze al die jaren in holland hebben gedaan .drugs ,vrouwen ,bar in bar uit dat was hun leven ik ken een paar van ze ,het is geen groot spraak .hoe meer ze over suriname lullen hoe meer ze geen moer hebben .doelloos zwerven ze rond en zijn blij dat ze achter die pc nog hun zegje kunnen doen .
  suriname heeft dit soort figuren niet nodig ,jullie zijn een sta in de weg er nog nog veel meer van dit soort figuren die suriname steeds afkraken .
  dit niet goed dat niet goed ,alles van suriname is niet goed .ze roepen hier dat ze naar suriname zijn geweest ,een ticket zelf kunnen ze niet betalen .
  een fiets band zelf kunnen ze niet kopen .


  Maak melding

 55. Jou vraag ,heb ik geen interesse in,,het een forum waar iedereen zijn mening mag geven,en als jij het niet begrijp,of niet wil begrijp ,dat is dan jou probleem


  Maak melding

 56. Hahahaaa wordt niet boos, ik snap niet wat je bedoeld met bevolkings vrijheid inzichten, vooral het woord vrijheid past helemaal niet in het straatje van massamoordenaar, landverrader en crimineel bouterse daarom vraag ik dat meneer faja.Of ben jij de zoveelste addergebroed hier op dit net?


  Maak melding

 57. @GAMP MEO jou probleem is dat jij nog in de jaren 80 ben blijven steken,we leven nu in 2012 oke,in suriname ben je vrij meo je mag gaan en je meningsuiten niemand die wat gaat doen hoor,kijk ik zie dat je graag wil gaan je mag hoor al heb je politiekasiel aangevraag nog ben je welkom in suriname he want ik merkt dat je suriname mis met jou reactie,koopt een ticket gewoon stap in de vliegtuig mie mang is lekker ontspanne daar, je mag ook zeggen wat je wil jou leven zal nooit op het spel staan weet je waarom meo,ze hebben daar in su geen tijd voor jou met jou protest,, er is toch een stiillemars gelopen wie is daar opgepakt niemand iedereen was vrij om te zeggen wat die wil,en dat hebben ze ook gedaan,ze hebben meer tijd voor ontwikkeling oke lobie


  Maak melding

 58. Waarom zijn die paarse apen dom?!
  Dit is een uitspraak van één van die so called suri’s. Zo praat hij/zij over een gedeelte van de Surinaamse bevolking, waarbij hij/zij misschien is vergeten dat deze mensen driemaal in het rond moeten werken om de eindjes aan elkaar te knopen. Zij hebben veelal geen uitkering of een of andere stichting die hun begeleid!
  Nee ze hebben familie in Nederland, maar die familie is als belegen kaas verworden(vernederlandst).


  Maak melding

 59. De paarse ideologie die wordt voorafgegaan door de Bouterse doctrine is vergelijkbaar met het nationaal socialisme van Duitsland. In de ogen van de volgelingen, is er niets fout en de fuhrer is onschendbaar. Van enig interne kritiek is er helemaal geen sprake. Aanhangers van deze sectarische ideologie zijn in staat hun eigen bloedverwanten op te offeren, alles in naam der doctrine. De geschiedenis heeft bewezen dat dit een desastreuze impact heeft op de samenleving. Ik vrees dat Suriname met haar paarse aanhang die kant op neigt.


  Maak melding

 60. @GMAP die domme paarse bende is ontstaan door die slimme front bende of niet? toen de nu paarse bende toen voor de slimme front stemde zagen ze die paarse bende al als dom daarom deden ze niks voor ie mensen,nu ze niet meer voor jou slimme front bende willen stemmen heb jij een probleem,,let op deze domme paarse bende kan jou slimme front weer aan de macht zetten oke vergeet dat niet,,en zo is dat,,


  Maak melding

 61. nee het zit toch anders mensen als je veel geld hebt kun je mensen kopen toch nou somo en brunsie die hebben zich laten om kopen voor veel geld zo is de ndp aan de macht gekomen met de clubjes binnenland en javaan en wie veel geld heeft krijgt een mega clubje dus en door met nog meer geld te strooien kun je mensen iets laten tekenen en zo is bouta gered van de mega strafzaak het is niet de kleur het is ben je gevoelig voor geld of niet waar dat geld vandaan kom maakt niets uit als het maar in hun zakken zit de normen en waarden zijn er niet meer alleen geld kijkt men naar maar ja ook roy esajas heeft nu niets meer aan geld mensen kies voor het goede kies voor de heer u god en kies voor de partijen die u niet zal doden maar voor u en het land wil zorgen nieuwfront wees gerust alles komt terecht zo als pengel zij en hij zorgde ook echt voor de mensen en vene bracht rust en vrede


  Maak melding

 62. Mr Ruben Rozendaal Ik heb een grote verzoek aan U.
  Ga aub bij de Pres DDB persoonlijk langs en bied U verontschuldiging aan van alle negatieve zaken die U over hem heb en had gesproken en vertel de waarheid.
  Hij zal U vergeven en U een grote positie geven.
  We hebben een eenheid in SU nodig en geen verdeeldheid.
  Om zo te doen zal U een grote waardering krijgen in de Surinaamse Geschiedenis.
  Door gaan met allerlei negatieve zaken te verkondigen zal U een heel slechte naam krijgen en ook geen enkele waardering.
  Mijn Vriend Ruben Rozendaal ik hoop dat U Uw oude vriend gaat ontmoeten en hij gaat U zeker omhelzen en respecteren. God Bless.


  Maak melding

 63. @Medusa, ik ben het niet altijd eens met Machiavelli. Hij is wat fanatieker maar wel scherp. Ik tracht enige gemachtigdheid aan te houden. Gewoon verschil in stijl meer niet.

  Odi


  Maak melding

 64. @Lawpie takkie,
  Ze waren zo vrij dat die criminele president van jou het had ovet vijanden van het volk .Volgens mij weet jij niet wat je lult.
  Ik vindt iedereen die sympathiseert met die crminele massamoordenaar DDB domme APEN, duidelijk Che?


  Maak melding

 65. @Faja
  Go njang KA.
  Ga eerst leren dat misdadigers gestraft dienen te worden en in de gevangenis thuis horen.Ga eerst zelfrespect voor je zelve leren opbrengen en NEE te zeggen tegen de moordewnaar die graag over land en volk bepalen wil.
  Als je deze twee dingen heb kunnen begrijpen en uitmekaar kunnen halen dan gaan we weer praten ,okay1
  Ga eerst je huiswerk doen!


  Maak melding

 66. vene had jullie allemaal moeten vrij pleiten maar geen tweedracht saaien ,of allemaal laten berechten .
  en daarna de nabestanden van zowel lonnie als bouterse vergoeden voor het leed wat hen is aangedaan .gelijke kappen gelijke monikken ,er zijn genoeg mensen die geleden hebben .dat is peros mening .


  Maak melding

 67. @takkie
  Jij zegt dat sommigen in de jaren 80 is blijven steken en we leven heden in 2012,

  Takkie,je baasje loopt HEDEN met Amnestie rond die betrekking hebben met misdaden gepleegd in de jaren 80.
  Dan hoe dan?


  Maak melding

 68. Group of 16

  Jij maakt jezelve zo belachelijk hier!Het is de getuigenis van Rozendaal geweest die je baasje zo bang heeft gemaakt dat baasje zijn enige hoop Amnestie bleek te zijn ,you know om niet in de gevangenis te belanden.

  Zie het verschil hier;
  Bouta de held ,ndp held natuurlijk,loopt rond met Amnestie,
  Rozendaal integendeel beweegt zich vrij zonder AMNESTIE,
  ROZENDAAL IS MOEDIG
  BOUTA IS EEN LAFAARD!


  Maak melding

 69. Als ze geen argumenten meer hebben dan weten ze het beter, Hahahhaha. Die onzin dat Bouterse heeft voorkomen dat Suriname in handen van Nederland kwam is in leven geroepen door Bouterse en zijn BENDE.
  Als Nederland Suriname echt wou hebben hadden Suriname Nooit onafhankelijk gemaakt dus lul niet dom idioot dat je ben. Bouterse is een mislukkeling en dat geld ook voor zijn volgelingen.moordenaars aanbidders zijn naar mijn mening Immorele figuren zonder enige menselijke waarde.


  Maak melding

 70. Beste Takkie: we weten ondertussen dat de gemiddelde NDP aanhanger het moet doen zonder enige vorm van opleiding, moreel besef en basis intelligentie.

  Daar hebben we dat oerdomme paarse gezwets van jou op dit forum niet voor nodig om dit vooroordeel te bevestigen.


  Maak melding

 71. @takkie

  ik had je gestuurd om te gaan kijken waar de bakermat van de IMF en de Wereldbank lag.Inplaats daarvan zit je nog steeds hier allerlei onzin te verkondigen over anderen hun geboorte.Wanneer leer je het?

  Cobie.


  Maak melding

 72. cobie doe jij dat maar jullie kunnen het niet leren dat jullie helemaal niet tellen in suriname,cobie doe jij dat maar stuur mij niet doe jij dat met die andre fronter oke ,,mie takkie ,, je moet mijn domme reactie wel lezen ,, maar eerlijk hoor cobie weet je wat belangerijk is voor mij suriname niet jullie,wat jij ook mag schrijven ik blijf een echte surinamer een geen asielzoeker als jullie,,


  Maak melding

 73. @GMAP,
  Is je goed recht hoor, maar weet dat er velen onder hun zijn die moeten leven zoals ik in het kort heb beschreven. En ze leven met opgeheven hoofd, wetende dat ze liever stemmen voor een criminele volksmenner dan als gekoloniseerde gebukt(!) te gaan.


  Maak melding

 74. en cobie ik zeg dit steeds jullie zijn deskundigen achter jullie pc verder niets dus kom mijn niet sturen om dingen over IMF te gaan onderzoeken,waarom weet je zoveel cobie je slaapt mie miang wordt wakker


  Maak melding

 75. Weer van die typische redimoesoe frontreacties uit het boerenland. Hebben jullie niets anders te doen dan schelden, niet werken en de hele dag onzin uitkotsen. Rozendaal is een schande voor Su en jullie redimoesoes ook.


  Maak melding

 76. Verder moet men niet zo hypocriet doen, de familie van de slachtoffers daargelaten. Men moet in Nederland weten dat er velen voor de verkiezingen voor Bouta waren.
  Ook is er sprake van een grote mentaliteits-verschil en dat accepteren jullie azijnpissers niet.
  Saddam was zooooo slecht, is het er beter op geworden?
  Khaddafi was zooo slecht, is het er beter op geworden?
  Taliban was zoooo slecht, ” ” ” ” ” “


  Maak melding

 77. @ zaannngg a spang jha terwijl rozie nanga oom dee e dring wang zannie na anton dragte weg..
  ..in mijn taal zeg ik..你 从 哪儿 来?..Ni cong na er lai…
  …in nl is het proost…domboo sukkeltjes…in nl
  .. I LOVE SU WOON EN WERK….


  Maak melding

 78. Weer gaan die Fronters zich bezig houden met zaken uit het verleden. Bouw je land op. Promote Suriname.
  Laten we praten over onze bodemschatten. De rest is allemaal gelul.


  Maak melding

 79. @takkie

  en ben je intussen al te weten gekomen hoeveel palm olie bedrijven Sur.had?Op Victoria was Fong Poeng als laatst direkteur om je wat te helpen.En nu stuurt hij de CELOS aan.[centum landbouw onderzoek Sur.]

  Cobie.


  Maak melding

 80. @jacobus cobie ja mang dat weet ik wel en wat nog meer want ik ken suriname goed hoor en ik ken die plaatsen ook dus,en wie was direkteur op pattamacca?vertel ik ben benieuwd cobie ,,


  Maak melding

 81. @jacobus cobie,een vraag aan jullie asiezoeker weten jullie dat er in nickerie let op ,, 600 welzijnswoningen gebouw worden nee,nou deze nieuws ga je nooit op waterkant lezen haha ik ruik iets he of doen ze dat bewust om jullie koppijn te besparen?om de goede nieuws niet te plaatsen,aan de eene kant is het wel te begrijpen als ik naar die reactie leest van die overspanne cobie en meo ,, no spang cobie one love ,,


  Maak melding

 82. Op een paar forumleden na zijn er bijna alleen maar debielen en geesteszieken op dit forum over gebleven. Alleen maar geklaag en gezeik en de discussie is ver te zoeken. Vooral de gestoorden met een laag IQ als GMAP en Ray halen het lage niveau dat er nog over was steeds meer naar beneden.

  Sari tori.


  Maak melding

 83. @ takkie.

  je gaat heel lang wachten op de woningen hahaha.Want het grond waarop de huizen moeten komen in Nickerie,moet nog geschapen worden.Zo ook overal waar de woningen komen moeten.Met uitzondering van Richelieu en Coronie.Richelieu moet nog alleen ontbost worden.

  Cobie.


  Maak melding

 84. ik vind naar 30 jaar moeten de misdaden die gepleegt zijn worden opgelost hawker rambocus herman gooding 2 lijfwachten van ronnie brunswijk moiwana december moorden en er zijn er meer vermoord in het binneland dit is toch niet normaal dat men er naar 30 jaar nog mee zit in surinaame en de de man die hier verantwoordelijk voor is zit gwoon als president te spelen en ook nog is deze rechtzaak stoppen en dan denkt hij zo nu is alles weer koek en ei ja mensen men kan toch zien deze man wil niet dat de waarheid aan het licht komt waarom niet wat denken jullie allemaal ik heb de kogel gaten gezien op zeelandia in de muur en dan ook nog zeggen op de vlug dood geschoten ook een van zijn strijd makkers roy horb werd zo maar dood gevonden in de cel waarom zat hij in die cel was het mischien zo van dit wilde hij niet dit ging voor roy te ver wie weet en daarom moest hij dood vragen vragen maar onze president desi delano bouterse hij weet er wel meer van pijn verdriet verlies is ons aangedaan dit heeft met politiek niks te maken ik mag niet oordelen ben geen rechter of politie maar ik vind het niet normaal dat het zo lang moet duuren god bless surinaame


  Maak melding

 85. @ Ché Gudu,
  Velen voor jou hebben het geprobeerd om met de slavernij en kolonisator verhaal mensen te beinvloeden en te overtuigen maar helaas wij zijn niet gevoelig voor dit achterhaalde verhaal van die paars dogmatische APEN.
  Bouterse weet hoe dom jullie zijn daarom speelt hij heel slim in op die zwart witte onderbuik gevoelens.
  Straks rollen deze zelfde zwart witten denkers de rode loper uit Voor de EU delegatie die in Suriname op bezoek komt.


  Maak melding

 86. @JACOBUS cobie om lang te wachten is geen probleem hoor,hoe lang hebben wij niet op front gewacht om maar een huis te bouwen,nou kijk nu als je in suriname bent zien je dat huizen worden gebouwd,cobie ik ken jou probleem jullie denken dat deze regering front is die maar niets deden voor de mensen,wij praten en we doen ook hoor let op maar,,jou regering heeft in 10 jaren tijdt nooit een huis kunnen neerzetten wat zeg je daar van,,cobie ik weet zeker dat die huizen komen bouta bluf niet,cobie jou hoop is duidelijk het moet niet gaan maar joe leei,mie mang ik wet zeker dit gaat je pijn doen ,, mie takkie


  Maak melding

 87. @JACOBUS cobie niet alleen richelieu en coronie,ook commewijne,marowijne,redie dotie,moengo,apoera,para,hannaslust,cobie ben je deze vergeten of wil je dat niet zien,,cobie het gaat goed met suriname dat weet ik ja een echte surinamer in hart en nier ,,one love


  Maak melding

 88. @takkie,

  Je bent dom…….
  Sorry, ik ken het niet anders verwoorden.
  Je doet net als die domme surineds van de jaren 70, die na jaren, 2 weekjes op vakantie gaan en denken dat al die huizen dankzij bouta zijn gebouwd.

  Dombo, het zijn huizen van ex-surineds, die jaren hiervoor hebben gespaard en nu terug zijn.
  Nederlanders die een business zijn gestart.
  Drugsdealers die hun geld zo witwassen.
  bouta heeft er helemaal niets mee te maken.

  No tak’ tak’ toemsie


  Maak melding

 89. Esmerald: Ik bewonder je en GMAP om jullie aanhoudende drive om de NDP kuddedieren van repliek te dienen en hen wat common sense bij te brengen.
  Ik vree echter dat het verspilde energie is want NDP staat per definitie voor domheid, opportunisme, valse motieven macht en geweld die slachtoffer zijn van zichzelf, vaak dom geboren en nooit iets bijgeleerd tijdens hun leven.
  Hen rest alleen nog het uitkramen van gestoorde onzin.
  Onze TAKKIE is o.a. daar het schoolvoorbeeld van.
  Ik wens je ondanks dat sterkte, geef mij dan maar liever dat ding die zetelt op Curacao , alias de klucht van Surimaribo die zich anna huppelepup noemt, met haar kan je tenminste lachen…….


  Maak melding

 90. @who cares

  Whahahahahaha, je mist anna_Z, noh…
  Anna_z is nog aan het bijkomen van de ‘overwinning’ van wientjes de facist!

  phoe, phoe, wie weet komt ze nooit meer terug, omdat wientjes een ‘grote’ beloning klaar heeft liggen.
  Zoiets als ‘vieze presidente’, whahahahaha…

  btw ik snap je punt.
  het niveau is dalende….soep met balletjes.


  Maak melding

 91. Henk jij zegt Suriname is een apentuin, ok, wil je ook genomen worden, bukken Henk, diep bukken, die Gorilla die jij bedoelt komt eraan, met die mitra, en dan Henk
  die koegroes komen uit je pikkendoos eruit, en dan lachen we allemaal, doei Henk doei doei.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.