Surinamers minder tijd gegund met vuurwerk

44

PARAMARIBO, 20 okt – De liefhebbers krijgen dit jaar aanzienlijk minder tijd om hun vuurwerk af te steken. Volgens het bestuurskabinet van president Desiré Bouterse wordt de jaarlijkse vuurwerkperiode drastisch ingekort. Er gaan er maar liefst vier dagen vanaf. Vooral kerkgangers, zieken en dierenliefhebbers wordt zo tegemoet gekomen. Anderen zullen minder enthousiast zijn.

Handelaren vormen steeds weer de hardnekkigste verzetshaard. Ook dit jaar geldt als vurig argument dat er ‘al besteld’ is. Onlangs nog kwam bijna een half miljoen dollar aan vuurwerk binnen. Er is nog meer onderweg. Het heeft er nu veel van dat de balans eindelijk de andere kant uitslaat. “Tenzij de president weer anders beslist, begint de afschietperiode van vuurwerk dit jaar op zevenentwintig december”, zegt kabinetsdirecteur Eugène van der San tegenover de Ware Tijd.

De zogenaamde vuurwerkperiode begint traditioneel op drieëntwintig december. Dat is voor de kersttijd, wat vooral trouwe kerkgangers een doorn in het oog was. Als doekje voor het bloeden heet het dan dat er alleen gekocht mag worden. Het schieten mag pas op zevenentwintig december. Natuurlijk geen kind dat zich aan een dergelijk voorschrift houdt. Het was duidelijk de politiek die de kop in het zand stak en intussen belastingen hief.

44 REACTIES

 1. Het kerst feest vind ik geen echte Su feest ,maar een feest van europese afkomst en heeft met die welbekende blanke fictieve ontwerp te maken,,en niet met die oorspronkelijke jahosua (jezus) van creoolse(afrikaan)afkomst te maken.


  Maak melding

 2. @sra
  heb jij ooit iets slecht gevonden van je baasje ,alles wat hij doet vindt jij goed,netals een robot!
  Zo heb jij ook nooit slecht gevonden van hem toen hij over ging tot moord. Ook dat vond je goed,lummel!!


  Maak melding

 3. Ik hoop zoals velen,die de oude stad Paramaribo en mensenlevens nog willen sparen dat de zogenaamde toeristische attractie,de pagarra-estafette,ook wordt verboden!DIT JAAR NOG!


  Maak melding

 4. Import verbod van vuurwerk zou het beste zijn.Als je nagaat hoeveel mensen,vooral kinderen, invalide worden[verlies van gezichts vermogen,leden maten] door vuurwerk.Dan vraag je je ook af of wel nodig is om zulke dingen binnen te halen.Al jaren bewijst het volk niet verantwoordelijk te kunnen omgaan met vuurwerk.Al is er een verbod toch is haast dagelijks knallen te horen.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Het is een criminele president, ma toch wan ogri tja wan bun ini a tori disi.

  Vuurwerk afsteken is leuk voor liefhebbers, maar het is voor vele anderen een pure last.
  Ik heb meegemaakt hoe er gewoon bij ziekenhuizen en tijdens kerkdiensten kabaal werd gemaakt. Kan echt niet.

  Dus op naar een importverbod van mega knallers. Enkel de import van kunstvuurwerk moet worden toegestaan. En afsteken? Dat doe je dan van 27 december tot 04 januari (Chinees nieuwjaar?). Mooi zo.


  Maak melding

 6. Ray
  Jij ziekelijk ding,ook al was hij een ander president die goede stappen onderneemt,dan zou ik het ook goed vinden.
  Of kan jou botte verstand dat niet vatten.
  Maar nu is het pres bouterse,en dat vind ik ook goed,hij doet Su goed,en als jij dat niet goed vind,ga hem dan persoonlijk zeggen,.


  Maak melding

 7. @sra,
  het meest opvallende aan jou is dat je alleen maar rode duimpjes scoort.
  het kwartje wil maar niet vallen bij jou dat is duidelijk.
  Dus jij bent gewoon een hersenloos ventje met oogkleppen.


  Maak melding

 8. Voor mijn part mogen ze die vuurwerk verbannen, koop iets nuttigs voor je geld ipv om het te verbranden en die arme domme kindjes zullen die vuurwerk restjes oprapen en hun eigen vingers opblazen zucht…


  Maak melding

 9. sra dat zeg jij dat jhet het een blanke feest is .
  moslims feest is niet mijn feest hindu feest is niet mijn feest voodoo feest is niet mijn feest wat wil je nog meer horen .leer een ding laat mensen in hun waarden …ik weet niet wat je bent als het nou christen ,moslim ,jehova noem maar op je begint dom te praten en zulke mensen als jou zijn een hebie voor de surinaamse samen leving .stront vlieg .


  Maak melding

 10. Boeriki Ray jij verdient een pagara aan je reet, aansteken en weg is Ray, patjakker dat je bent, je lult maar door en door idioot dat je bent, en heb je Valk al gelikt, nee zeker,doe dat nou, loebertje,


  Maak melding

 11. Sra die ka van een Ray is een laffe hond die nooit voor baas zal staan en hem uitschelden en nog meer, een sukkel is die Ray, doet ie dat a ka gelijk, aw wang long gwe, no baja, op de vlucht do soeting maars, liebeng, ai loeb en smeer sma go.


  Maak melding

 12. GMAP, ook gij brutus, jij likt RAY, of niet eikel.
  Baas willen jullie allemaal weghebben me maars, go dape mek a broko joe maars. Baas blijft let maar op,
  en niemand anders.


  Maak melding

 13. Henk, jij zeurt gewoon, heb je niets anders te doen, o ja ga je bille wassen jongen met dagoe sopo.
  Je kraait alleen maar onzin uit, wie denk je dat je bent sukkel.


  Maak melding

 14. Ray,henk,Gaymap,
  die rode duimpjes van jullie interesseert mij niet,dat geeft aan dat jullie redimusus zijn,die het forum als een wedstrijd zien om groene duimpjes te krijgen,,boelers poten zijn jullie,en laffe honden die blaffen maar niet bijten,,blijven jullie maar blaffen..

  Brada,sabi so
  deze honden gaan niet veranderen zij nemen fictie voor waarheid,en dat is precies wat hun bakra basie wil,zij likken die stront van hun Basja go olo,precies hoe honden doen….mie no é spang nanga deng,,zij kunnen niet in Su komen ,bouterse ó broko deng mars


  Maak melding

 15. Pasew
  Kijk naar jou zelf voordat jij over een ander praat,,en aangezien ik geen boeler ben ,mag jij jou kusjes aan jou boeler maat Fer.e geven,en mij,met rust laten.


  Maak melding

 16. goed zo mang ,er moeten regels komen en ik ben blij dat de regering oog heeft voor dit probleem .
  dat ding is werie met die bombels mang .een voor een schieten die jongeren dat ding af en dat is hinderlijk .ik was ook jong en deed het ook maar als je ouder wordt merk je hoe hinderlijk dat ding is .
  goed besluit nu nog uitvoeren .


  Maak melding

 17. MEDUSA
  Ik hoop zoals velen,die de oude stad Paramaribo en mensenlevens nog willen sparen dat de zogenaamde toeristische attractie,de pagarra-estafette,ook wordt verboden!DIT JAAR NOG!

  ,,,,Beste GUDU,…ik ga met je mee!!!!

  als deze vereniging van winkeleigenaren 1/2 v/h budget zouden besteden aan een goed doel ipv geld doen opgaan in rook, da zou je bv een aantal weeshuizen kunnen verblijden met een OUDEJAARSDINER ja tog???

  maar ja,…tart het lot…..tart het….


  Maak melding

 18. Sra je hebt gelijk, die Henk, GMAP en loeber Ray, die likken het gat van de witte man, en ze zijn nu wit van de stront, ze gaan niet komen naar Suriname, kan wel maar dan met een boerka. Baas o broko deng go, op de vlucht, bam bam bam, weg alle drie, opgeruimd staat dan netjes, ja echt wel, tide tamara baja Sra we stree go moro fara, kraktie djie Baas en kkkkkk voor die drie eikels Henk GMAP en loebertje RAY.


  Maak melding

 19. ach ja , sommige paarse idioten zijn geen antwoordt waard.Waar het mij omgaat is dat ezels zoals sra Bouterse te hoog inschatten, het is wel komisch hoe figuren als sra en de rest van die ezels Bouterse eigenschappen en vermogen toedichten die hij helemaal niet bezit.


  Maak melding

 20. bouta regels zijn belangrijk in een land en dat staat bij jou hoog in het vaandel .die vaandel die vene niet aan jou wilde overdragen hihihihi je bent er en je moet er zijn ,wij staan achter jou no warang .

  bouta go go


  Maak melding

 21. GMAP; jo dummie jo, blijf in je stront zitten, laat de mensen overzee met rust en hun baas, lul uit je nek,
  en blijf maar lullen, lullo, tide tamara, baas e go moro fara, dou dit in je strot, en onthouden ja,
  wang toe drie ja ja a revo nafoe wie, en niet van jou
  sukkel


  Maak melding

 22. Van mij mag de vuurwerkperiode worden ingekort en zou er alleen vanaf 30 december 24:00 uur t/m 01 januari van het daar opvolgend jaar tot 06:00 uur vuurwerk afgeschoten mogen worden.

  Zijn deze handelaren nou gek geworden of niet ! Maken zij nu de dienst uit in Suriname ?? Ik dacht het niet !
  Als overheid zou ik ze keihard aanpakken en wie niet conform de regels wil werken verliest z’n vergunning voor de import en/of verkoop van vuurwerk !

  Aan de andere kant zou ik de Surinamers willen vragen om minder te investeren in dit soort aktiviteiten, en het geld eerder te besteden aan een uitje met het gezin.

  Voor hetzelfde geld kun je met jou gezin lekker gaan uit eten (of anders een lekkere of exclusieve quisine bestellen en thuis met z’n allen op eten).

  Surinamers moeten veel meer gaan investeren in gezins of familie quality time, ipv het geld te verschieten aan bombels en pagara’s.

  Ik hoop dat er lieden zijn die mij willen volgen want naast mijn postings op dit forum heb ik ook nog een leven met m’n gezin die (ook al zeg ik het zelf) bijzonder trots op mij zijn. En daar doe ik het voor !


  Maak melding

 23. Kasaba Ingie ai ie bering djie GMAP; ai lul wang frak, a no gwa Sranang, baas o sjatting voetoe, mek a go, ai tak wang lo ka sani, a dong lek a go foe wang boeriki, eng srefi na wang boeriki sondro jesi nanga tere.


  Maak melding

 24. Gmap
  Ik heb die kaka reacties van jou gelezen en hoe jij en vrienden tegen sra en andere forum bezoekers tekeer ben gegaan,omdat zij hun eigen mening hadden,maar door jou negatieve ego inbreng werden afgevallen,.
  Mijn antwoord naar jou is;:dat jij geen ene moer voorsteld,en als jij niks anders te doen hebt,houd dan jou B.k en bemoei niet met Su en kom niet in Su,joe ó kies Wang faja go ,wo fong joe mars. Joe sakasaka Su hater,joe ò ka


  Maak melding

 25. Wat jammer nou!

  Ik was juist van plan om dit jaar voor het eerst dit pagara- festijn mee te maken.
  Nou dan niet. Gelukkig hebben we nog niet geboekt.

  Wat een onzin argument mbt de handelaren.
  Niemand verplicht je om je geld uit te geven aan bombels.
  Het zijn meer de beter bedeelden die vuurwerk aanschaffen.
  Leuk voor de mofinawangs dat ze kunnen genieten van de smog.

  of niet dan…..


  Maak melding

 26. Ai faja, boeng sani bering djie GMAP, a ka dagoe, mek a kong na ini Sranang, wo tjaring gi baas mek deng beer koegroe djing, a ka saka saka agoe, a sidong na ptatta pier eng bille dape en ai do geen ene moer, ma ai lul tapoe a forum diesie.


  Maak melding

 27. Hahahahahahaha!
  Sommige klootzakken op dit forum maken zich belachelijk!
  Voor mijn reactie op Zaterdag 20 oktober 2012 om 15:16 uur,krijg ik 12 minnetjes en nog geen dag daarna zegt pasew op Zondag 21 oktober 2012 om 13:23 uur,dat hij het met me eens is en hij krijgt prompt 4 plusjes.
  Kan het belachelijker?Hihihihihihi!;-);-);-);-);-);-)


  Maak melding

 28. Sabi So schreef:
  “Baas o broko deng go, op de vlucht, bam bam bam, weg alle drie, opgeruimd staat dan netjes. Wo tjaring gi baas mek deng beer koegroe djing”
  Is dit de manier om degenen met een andere zienswijze jouw mening op te dringen?
  Dit spreekt voor zich!!!


  Maak melding

 29. Hahahhhhaaaiiii wat een taal,wat een taal gebruik mi gado, maar goed GMAP Kasaba wirie of Kasaba dringie en co ding abie wang taalgebruik hmmmmmm ai baja. GMAP jij bent de grootste op dit Forum en de idioot die nog geen deuk in een pakje boter kan slaan de botersachte DiDiBrie in Su is GROOTSTE EZEL en de rest van de wereld lacht hem om deze reden ook uit.GMAP soso lobie brada/sisa.En tang go so doro.Ding baas na wang christen a takie; dus na wang gado pikin,wel te jezus boto ding sa waai anjiesa,maar fa ding baas na wang DiDiBrie zo dus te DiDiBrie boto doro wie dja tapoe a forum wie sa broko a DiDiBrie boto.Trouwens a sorie likie ding boto broko bijna kaba,want Somo is niet komen opdagen vandaag in de DNA.Hmmm ja heel goed zo leer je die nep jood van OW het liegen af.En je leert hem netjes praten met dames zoals bv met de DC van Commwijne.En zo kan de wereld ook zien dat zelfs DiDiBrie(met zijn grote bluf bek) niet kan optreden tegen Somo.Somo horing gie ding,zodat ik kan zien of DiDiBtie echt een kale bluffer is.Odi odi.
  Glenny.


  Maak melding

 30. Dinsdag 23 oktober 2012 om 00:42 uur, door MEDUSA
  Hahahahahahaha!
  Sommige klootzakken op dit forum maken zich belachelijk!
  Voor mijn reactie op Zaterdag 20 oktober 2012 om 15:16 uur,krijg ik 12 minnetjes en nog geen dag daarna zegt pasew op Zondag 21 oktober 2012 om 13:23 uur,dat hij het met me eens is en hij krijgt prompt 4 plusjes.
  Kan het belachelijker?Hihihihihihi!;-);-);-);-);-);-)

  ,,,MAAR ik heb jou wel “geplust” hoor…no-spang 🙂


  Maak melding

 31. Jo brada bouta jo las a president macht anga a denki dis. Verkorten van vuurwerk periode no mang denk a tori kwade importuurS/verkopers en vuurwerk liefhebbers zn veel meer dan kerk gangers en dieren lief hebbers denk a tori


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.