Verdachte Decembermoorden Roy Esajas overleden

111

PARAMARIBO, 19 okt – Roy Esajas, één van de verdachten van de Decembermoorden, is overleden in het ziekenhuis. Esajas die twee en zestig werd, was ook lid van de groep van zestien onderofficieren die naar de staatsmacht grepen in 1980. De ex-militair heeft nooit bevestigd of hij betrokken was bij gewelddadige acties op of rond acht december 1982.

Hij werd ervan verdacht de leiding te hebben gehad over de legereenheid die het gebouw van vakcentrale De Moederbond in brand stak. Ook de brand bij radiostation Radika werd Esajas aangerekend. Volgens medeverdachte Ruben Rozendaal hadden hij en Esajas de opdracht gehad Radika te vernietigen.

Esajas heeft de verklaring van zijn voormalige strijdmakker nooit ontkend. Net als zoveel andere getuigen en verdachten, zei hij zich veel niet meer te heugen. Anders dan de meeste van zijn kameraden uit 1980, leidde Roy Esajas een vrij bescheiden bestaan. Hij was lange tijd bestuurslid van wandelmarsorganisatie BVSS.

111 REACTIES

 1. Roy no de moro, ai baja. We gaan ook allemaal een keer, een ieder wanneer het zover is. Oenoe kong a grontapoe, foe tego,we doe oenoe sani dja a grontapoe, boeng sani, takroe sani, kar kong. A Janda of a takroe faja na dape oe sa doro.


  Maak melding

 2. Bij gebreke van betwisting van de verklaring van Rozenblad zal de rechter kunnen aannemen dat Esajas medepleger was van de 8 december moorden. Je hoeft daar geen advocaat voor te zijn om tot die conclusie te komen. De dood van deze verdachte zal de bewijslast voor de hoofdverdachte Bouterse niet verminderen. Wel zal er sectie op het lijkt moeten worden gelast om t na te gaan of Esajas onder misterieuze omstandigheden is heengegaan.

  Moge zijn ziel in vrede rusten!


  Maak melding

 3. gods molen maalt langzaam,maar zal niemand ontlopen..

  daar krijg je geen amnestie voor wat er ook gebeurt..,als je geroepen wordt te verschijnen,dan ben je verplicht te gaan..

  dat is zeker..


  Maak melding

 4. Is de persoon op de foto Roy Esajas?
  Denk ik niet!Roy is veel ouder dan ik,maar heb hem wel goed gekend!Heb hem laatst nog in 2010 tijdens de wandelmars in Coronie ontmoet;ik was onderweg naar Nickerie!RIP anyway, Roy!


  Maak melding

 5. Ding ziel dies no e rust in vrede ding e tang val sma lastig.Verlost van angsten zorg en vooral pijn wat ik overigens jammer vind is dat hij nieteens voor 2dgn de bak is in geweest.Dit vind ik nou net zo jammer.Masra gado hepie oenoe mikie DiDiBrie dat go zeker in de bak.Esa baja te joe go verder tak joe no zie mie en no wang sma no af kong zoekoe mie mie e begi joe baja.Waka boeng.Odi.
  Glenny.


  Maak melding

 6. Glenn P hou je mond met je domme uitspraken, jij gaat ook een Keer ja, dang joe nanga Roy sa taki, ie djeersie wang domni, sakka oeng dja.
  Mo waka gwa oso


  Maak melding

 7. Pawiro, tak Gado tanjie dati joe de ete, doe joe torie
  te joe joeroe kiesie, jo abi foe djie voetoe, oeng alamala o ka wang dee.
  Dring joe dawet, njang jo telo, wiep joe baka bana,
  na Janda diesie sani no teh.


  Maak melding

 8. Goed zo opgeruimd staat netjes, en neem je geheim voor altijd mee je graf in, nu nog die moordenaar van bouterse, dat zal voor velen van dit volk een opluchting zijn en een verijking voor het land.


  Maak melding

 9. Ironisch genoeg hebben de 8 december verdachten niet kunnen profiteren van de verworvenheden van de revolutie. Ze hebben een straf ondergaan die misschien zwaarder is dan detentie en dat is de psychisch druk van buitenaf. Enkelen hebben de geest al begeven. Met de ´overlevenden´ gaat het ook niet echt bijster. Er zijn zelfs speculaties over de gezondheidstoestand van de hoofdverdachte. Zal de vloek van de Cyril Daal, Slagveer, Kamperveen c.s. over hen zijn neergedaald. Wie zal het zeggen…..


  Maak melding

 10. Machiavelli,
  ik ga zover met je mee als je stelt dat de psychische druk als mentale straf erger kan zijn dan een celstraf.Ten aanzien van de verworvenheden van de revolutie zeg ik dat de coupers en hun vrienden geen revolutie hebben gebracht. De bevrijding van Suriname kwam met de onafhankelijkheid 25 november 1975. De zg. revo is in dat opzicht mosterd na de maaltijd.Het zou mij helpen als je de verworvenheden van de revolutie op een rijtje zet.


  Maak melding

 11. @Jack Russel @soer nr 1
  Wees wat omzichtiger met de dood!
  Het is altijd een groot geheim wie na hem zal volgen!
  Ik?Jij misschien?Wie zal het zeggen?


  Maak melding

 12. over doden niks dan goeds tog!!!!

  maar ik ben heel radicaal in deze!!

  heb jij direkt of indirekt bloed aan je vingers,….

  dan wens ik jou geen RUST in VREDE!!


  Maak melding

 13. Aah…de dood is de enige zekerheid in het leven.
  De aanvaarding van het leven is de aanvaarding van ook de dood.
  En…..ik heb het leven aanvaard..dus…?


  Maak melding

 14. één voor één gaan ze richting HEL.
  De Hoofd dader en opdrachtgever zal de gifbeker helemaal leeg moeten zuipen, let maar op mijn woorden, hij zal zwaar LIJDEN voor hij de pijp uit gaat.


  Maak melding

 15. @pasew
  dan wens je hem geen RUST in VREDE!!

  Dan zal zijn geest blijven rond zwerven en in/bij mij,misschien in/bij jou de rust (op)zoeken!
  Het is voorbij:Verschoon je en LET IT GO,MAN!

  @soer nr 1
  En…..Je hebt het leven aanvaard..dus…?

  Maar ….. soer nr 1 ik heb ook geleerd dat we de doden de doden moeten laten en hen niet moeten tarten!
  Ze zouden zich tegen ons kunnen keren!
  Wil je dat?


  Maak melding

 16. Pasew, ben het meestal met je eens maar nu niet, het is aan niemand om te oordelen, dat hoeven wij toch niet uit te maken of iemand zijn rust vindt of niet.
  En er zijn maar 2 grote zekerheden in dit leven:
  1 we gaan dood
  2 we moeten allemaal belasting betalen


  Maak melding

 17. @Alfred dank voor uw vraag.
  Met ‘verworvenhedsn’ bedoel ik de persoonlijk voordelen die de staatsgreep van 1980 enkelen heeft opgeleverd. De facto was er nooit sprake van een revolutie maar een doodgewone revolte. Ik ben er wel van overtuigd dat de coupplegers achteraf gezien niet tot een dergelijke stap waren gekomen als ze de gevolgen hadden kunnen overzien. Ze waren onervaren en hadden geen enkele notie wat het betekende om een land te.besturen. Ze hebben vast nu zeker spijt als haren op hun hoofd.
  Maar het kwaad is al geschied!


  Maak melding

 18. anne mi gudu goedemorgen!

  velen hun hele levenlang hebben getreurd om de ellende veroorzaakt door ook deze man.

  velen op zoek naar gerechtigheid zijn inmiddels IN ALLE STILTE edoch met een verdrietig hart heengegaan, mijn gedachte gaat uit naar deze mensen!!!!

  Mss dat de dominee bij de grafrede ook ff wil stilstaan aan het feit dat velen nog in leven zijnde immer op zoek zijn naar DE STEM VAN DE WAARHEID!!

  een ieder krijgt de ode naar gelang de verdienste tog?


  Maak melding

 19. Ja Pasew, ook een goedemorgen. Ik begrijp je wel hoor, maar zelf durf ik niemand wat toe te wensen, ben daar altijd voorzichtig mee, maar goed joh, gelukkig is er wel Iemand die precies weet hoe het in elkaar zit,en daar laat ik het maar aan over, de nabestaanden ja, daar had ik eerlijk gezegd nog niet aan gedacht.
  Nog 4 weken Pasew, en dan woneen we in Sur, ben helemaal gelukkig!


  Maak melding

 20. Citaat Pasew:

  “over doden niks dan goeds tog!!!!

  maar ik ben heel radicaal in deze!!

  heb jij direkt of indirekt bloed aan je vingers,….

  dan wens ik jou geen RUST in VREDE!!”

  Daar voeg ik aan toe: Hopelijk komt hij tijdens zijn hellevaart tot inkeer.


  Maak melding

 21. @@@@pawiro en vene

  jullie geloven in spoken hihihihihhii.
  hoe weet jij dat deze man die rekening daar gaat krijgen in het hiernamaals .is dat voodoo geloof van jullie of is het een gezegde .het valt op dat velen van jullie nog steeds geloven dat er mensen kunnen vliegen .
  pengel moet een brandnetel bad nemen en pawiro moet die djarakepang wintie gaan dansen .boi oeng no mik grong mandi .wat deze verdachte heeft gedaan weet ik niet ,maar mocht hij dingen hebben gedaan tegen de mensheid laat ik aan zijn geweten over .ik ken niemand die overleden ,en weer tot leven is gekomen en mij komt vertellen hoe het eruit ziet als je straf krijgt of niet voor wat je op aarde hebt uit gespookt .
  vene en pawiro kunnen jullie dat uitleggen a.u.b ik wil er meer van weten ,tang boeng en tot horens.hihihihi


  Maak melding

 22. Koffie en eten staan klaar hoor, zou toch leuk zijn, staat er iemand voor de deur, hallo, wie bent u? Oh ik ben Pasew………..whaaa, kom maar binnen hoor!


  Maak melding

 23. Je begrijpt me niet ik zeg juist tegen de doden dat ze aan niets en niemand moeten vertellen dat ze mij hebben gezien.En dat nienand naar mij op zoek hoeft,want hoezeer ik ook weet dat we allemaal ooit eens zullen moeten of je d door bv zo’n Esa go dat wo go,maar ik wil nog niet gaan soso foe kang tang zie fa a bigi DiDibrie o go sidong na boma of Ebu in Vught-Nederlandse gevangenis ,want dat gaat zeker gebeuren soon or later.En ook foe mie kang zaka gie oeng tra beest.Dus luister no mi no e go wasie no wang watra ie sjie sang psa nanga Esa a bing go wasie toe brandnetel en a no kong moro.En la me je zekke jij glap met de dood niet ig.Lekker peu,lekker puh,lekker ve je.beu beu
  oooodi,odioodi.
  Glenny


  Maak melding

 24. toevoeging:..Je gaat zeker DOOD
  Of je nou door vooral zo’n Esa/man wordt opgehaald of niet.Dus nog maals ik weet dat iedereen een keer dood.
  Odi.
  Glenny


  Maak melding

 25. Ons taak als mens is te zorgen dat ons eigen leven
  ofwel Hof van Eden, goed bewaakt en verschoont blijft.
  Zaai het goede zaad want hemel en hel heb je in eigen
  hand.


  Maak melding

 26. @pasew
  BESTE PASEW.
  Ik wil en ga niets bagatelliseren en/of karikaturiseren.
  Als christen/humanist vind ik,dat ik je even op jouw uitlatingen moet wijzen.(Deze opmerking zou ik trouwens tot ieder ander forumlid hebben gericht)!

  Hij is dood;GOD HAS HIS SOUL,die zal zeker over hem oordelen!Daar ontkomt hij niemand aan!
  Wie ben/zijn ik/wij om daar publiekelijk/openlijk een gat over in de lucht te springen; m.i. is een gepaste bezinning,over de vreselijke hardvochtige voorvallen, eerder op zijn plaats!

  Een oud leraar zei ooit aan mij:
  “STERVEN IS EEN WET,GEEN STRAF!”

  Weet jij,wat de eather empirisch bekeken,ook voor ons achtergeblevenen,in petto heeft?
  WHO KNOWS?!

  Ik vind alleen een BESCHEIDEN “wenkje” op zulke reacties wel op zijn plaats en voor de rest mag je ermee doen wat je wil!
  BUT BEWARE!!!!!

  Dit mag ik wel aan je zeggen,toch Pasew?


  Maak melding

 27. MEDUSA,

  bedenk wel dat niet een ieder opbrengen kan de christelijke genegenheid nl;…hier is mijn andere wang!!!

  dat jij het in je hebt en ik niet, is mijner zwakte, maar ff los van het geloof!!

  menselijkheid jegens de medemens is het toppunt van onze evolutie tog???

  dan heb ik niet het recht jou evil aan te doen, en indien zo,….STRAF MIJ!!


  Maak melding

 28. Daarboven gaat deze moordenaar verantwoording afleggen bij de OPPERRECHTER,die gelukkig niet een surinaamse rechter is .
  Daarboven hoeft hij nooit op Amnestie te rekenen noch zal hij voor amnesia lijder gaan spelen.
  Daarboven zal hij geen show meer kunnen opzetten a la Boxel style.
  MOGE GOD HEM STRAFFEN VOOR ZIJN ZONDEN!
  MOGE HIJ ,ESAJAS , BELANDEN IN HELL!!
  GOD IS GROOT!!AMEN!!


  Maak melding

 29. @Medusa

  Zelfs God zal het ons niet kwalijk nemen dat wij opge deze moordenaar naar de hel wensen.

  Heeft deze man toen hij nog in leven was ooit berouw getoond toen hij de boel hier aan het terroriseren was?Toen kwam hij met een geweldige rol ..die van Amnesia lijder!
  Daarboven zal hij zijn straf krijgen waarvan hij hier op aarde bespaard was gebleven!
  Straf hem God!


  Maak melding

 30. anne mi gudu,

  Koffie en eten staan klaar hoor, zou toch leuk…

  als ik ga doen nok nok op de deur, da ga jij moeten werken HEEL HARD 😉

  Als ik in Su bent da is het Barrel met vis en kraboe waar ik mee thuis kom….soso hengel & jagen en dan op het erf onder de blote hemel ook al laat in de avond ………BAKKA VISIE & PARBO 🙂 🙂


  Maak melding

 31. @pasew
  Het is geen kwestie van ook je “andere wang” naar je vijand toe keren!
  Het gaat meer om de manier waarop men publiekelijk reageert bij het vernemen van nieuws over de dood van een vijand!
  Een gepastere houding (ondanks de pijn)zou hier beter op zijn plaats zijn vind ik!
  – MODUS OMNIBUSIN REBUS OPTIMUM EST HABITU -.
  (IN ALLE OMSTANDIGHEDEN,IS GEMATIGDHEID HET BESTE.)
  Hij is dood en voelt niets meer, NU WIJ NOG!.
  Hem doen we niets;hoogstens de nabestaanden die jouw reactie zien!!

  In verstaanbaar Sranangtongo zou men zeggen:
  “A sjie die f’ing,oen moes sjie die f’oenoe ête!”

  Wie ben ik om jou te straffen;ga je mij daarmee opzadelen pasew?
  De cosmos zal over ons allen,let wel ons allen oordelen!
  WE KOMEN ALLEN EENS AAN DE BEURT;VROEG OF LAAT!
  Momento mori!


  Maak melding

 32. @Ray
  Jij schrijft:”Zelfs God zal het ons niet kwalijk nemen dat wij opge deze moordenaar naar de hel wensen”.

  Ik wil/ga het ook niet afwachten,jij zal er alleen bij zijn als je tijd nader is!
  Hahahahahahaha!WAT PRETENTIEUS!!WAT EEN STELLIGHEID!!
  HahahahahahaHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
  Ik ga niet op de troon van god zitten,zijn wegen zijn voor mij,als arme ziel en sterveling, ONDOORGRONDELIJK!
  JIJ WEET ALLES;JIJ BEGRIJPT OOK ZIJN WEGEN.
  WIE ZAL JOU KUNNEN TARTEN?JIJ BENT ONGENAAKBAAR!
  MAAR DIE PRETENTIE HAD IK VAN JOU WEL VERWACHT HOOR!
  WE KENNEN JOU ZO ZOETJES AAN WEL OP DIT FORUM.
  Wat wonderbaarlijk!Hahahahahahahahahaha!


  Maak melding

 33. Medusa
  Oh please ,medusa.
  Toen Esajas de 15 mensen aan het vermoorden was heeft hij niet alleen 15 families als rouwenden achtergelaten ,maar de gehele surinaamse bevolking, de ndp familie uitgezonderd natuurlijk
  Denk jij dat de families geen DANK JE WEL GOD gezegd zullen hebben bij het vernemen van deze nieuws?
  Zo zeggen wij ,de rest, dus ook Dank je wel God en straf hem voor alles wat hij de mensheid hier aangedaan heeft.
  Dat een ieder eens dood gaat dat is een keiharde waarheid waarvoor ieder bang is.
  Je blijft alleen maar hopen dat de slechterikken je voor gaan!


  Maak melding

 34. @Ray!
  Hahahahahahaha!Wat ben je vandaag lachwekkend:”Je blijft alleen maar hopen dat de slechterikken je voor gaan!”

  De REALITEIT GEBIEDT anders helaas!
  Blijf maar hopen!Ook op Santhoki!!!

  Ik denk niets!Jij mag denken en praten!JIJ WEET ALLES!
  Jij mag voor de familie van de nabestaanden spreken.
  Ik heb te doen met alle families( die van de slachtoffers en incl. die van Roy Esajas)!
  Ik ga God ook niet danken voor het feit dat er iemand is overleden; OOK WIJ VOLGEN;SOONER OR LATER!
  Ik bezin me en trek wel op een mij gepaste manier,mijn eigen conclusie!
  Jij mag juichen en bidden!Succes!


  Maak melding

 35. MEDUSA mi gudu,

  in het hindustaans…let wel,

  Kabhi kisi ki khusia koi lute na…..nooit zult gij ontnemem andermans welzijn/geluk!!!

  Roy Esajas voelt vandaag niks meer, immers hij is er niet meer!!!

  bij levenzijnde was hij ook al een “Zombie”, hij voelde geen compassie jegens medemens, anders had hij wel uit de doeken gedaan ..””op de vlucht””!!!

  Ps…hij krijgt wel genoeg mededogen van naasten voor zijn reis naar het hiernamaals!!!

  echter niet van mij,…..Kabhi kisi ki khusia koi lute na


  Maak melding

 36. Ik ben geen religie aanhanger,maar bekritiseer niemand in hun overtuiging.
  Mijn overtuiging dat god een geest is,houd een groot deel van mijn leven in,het natuurlijke harmonie dat zich in contact met het universum laat samen smelten is een geestelijk aspect dat niemand kan ontlopen,maar houd er wel rekening mee dat jou manier van denken en oordeel over een ander,meestal een weerspiegeling van jou zelf is.


  Maak melding

 37. Medusa
  Misschien had jij verwacht dat Esajas ,een van de moordenaars , nooit gestraft zou worden of misschien had je gehoopt dat niemand zijn berechting zou mogen meemaken,. Jij bent bang dat jij ongelijk zou krijgen en je hart huilt, nu dat wij het overlijden van deze crimineel hebben mogen meemaken.
  Het zal als een harde mep voor jouw overgekomen zijn en je teleurstelling kan ik begrijpen.
  Het is je ndp familie en de moordenaars erin die gedacht hadden dat zij op de troon van God zouden kunnen zitten. Hier op aarde ,is het hun deels gelukt,want de zondaars lopen rond, de grootste die heeft zelfs Amnestie.Daar boven bij God ,de opperrechter, daar gaan zij hem niet durven in de ogen te kijken, zo bang zullen zij zijn .Je zal ook gemerkt hebben dat ik nooit gewenst had dat deze moordenaars aan de handen van de mens het leven zouden laten. Zelfs zou ik het gezien willen hebben hoe zij levend voor de rechter en de rechtszaal gesleept zouden worden en veroordeeld zouden worden. Toen moesten deze moordenaars natuurlijk opkomen met een toneelstuk en pleegden zij opnieuw verraad voor de zoveelste maal. Misschien hadden zij gedacht dat zij het eeuwig leven hadden hier in Suriname.
  Het is hun niet gelukt te straffen dankzij de surinaamse rechters die bangerikken zijn , maar dan is ons alle hoop nog altijd GOD!
  Hem,God, dank ik,Ray, dat gerechtigheid voor alle slachtoffers geleden aan de hand van deze man, geschieden zal.Daarboven is het God die bepaalt ,wat ons over blijft te doen is HOPEN!en die hoop die koester ik nog altijd.
  De dood is de enige waarheid die noch verdraaid noch weggeveegd kan worden. Dood gaat een ieder..ook jij en ook ik.
  Ik geloof in God!
  Dat hij daarboven de mens alsnog straft voor zijn aardse zonden daar geloof ik heilig in.
  ik zeg nog altijd dat esajas ,de moordenar zijn straf niet ontkomen zal!Nu mag je de moordenaar RIP toewensen dat zal hem niet helpen. Hij zal dwalen in Hell.


  Maak melding

 38. @Jacobus.
  De tuinman en de dood
  Een Perzisch Edelman:

  Van morgen ijlt mijn tuinman, wit van schrik,
  Mijn woning in: ‘Heer, Heer, één ogenblik!

  Ginds, in de rooshof, snoeide ik loot na loot,
  Toen keek ik achter mij. Daar stond de Dood.

  Ik schrok, en haastte mij langs de andere kant,
  Maar zag nog juist de dreiging van zijn hand.

  Meester, uw paard, en laat mij spoorslags gaan,
  Voor de avond nog bereik ik Ispahaan!’ –

  Van middag – lang reeds was hij heengespoed –
  Heb ik in ’t cederpark de Dood ontmoet.

  ‘Waarom,’ zo vraag ik, want hij wacht en zwijgt,
  ‘Hebt gij van morgen vroeg mijn knecht gedreigd?’

  Glimlachend antwoordt hij: ‘Geen dreiging was ’t,
  Waarvoor uw tuinman vlood. Ik was verrast,

  Toen ‘k ’s morgens hier nog stil aan ’t werk zag staan,
  Die ‘k ’s avonds halen moest in Ispahaan.’

  Beste Jacobus!
  Wat goed van je zeg!
  Het moraal van dit gedicht is duidelijk!
  WIJ KUNNEN NIET VLUCHTEN VOOR DE DOOD!
  HIJ WEET ONS TE VINDEN!
  WE KOMEN ALLEN EENS AAN DE BEURT!
  MISSCHIEN STAAT HIJ MORGENOCHTEND IN DE TUIN BIJ MIJ,JOU OF EEN VAN DE ANDERE FORUMLEDEN!


  Maak melding

 39. @Medusa
  Dat jij het met niets en niemand meent dat weet ik . Je hoeft het mij niet te bewijzen.
  Als je het zou menen voor de nabestaanden en de slachtoffers gemaakt aan de handen van deze moordenaar zou je in geen geval komen huichelen hier en de moordenaar goed komen praten en nog minder zijn eigen familie.
  Zijn eigen familie die heeft nooit eerder hun veronstschuldgingen aangeboden aan het surinaams volk en nooit meegewerkt om de moordenaar te helpen berechten. In deze hele kwestie hebben zij hun mond nooit opengedaan, Ka voel ik dus daarom voor deze familie. En dan heb je anderzijds de familie van de slachtoffers die heden nog om gerechtigheid vragen maar telkens weer teleurgesteld worden omdat het rechtssysteem in Suriname niet deugd.
  Santokhi betekent Hoop,moed,vertrouwen,rechtvaardig,
  geen amnestie,geen moordenaar.
  Ja, ik heb alle hoop in SANTOKHI!


  Maak melding

 40. @pasew
  En wat zegt het Hindoestaans over hen die uit vreugde over een overledene in gebed gaan?
  Ik denk dat er ook staat:”Nooit zult gij een vreugde dans houden over andermans dood!”
  Ik weet bijna zeker dat zo’n eerbiedwaardige religie als het Hindoeïsme ook op een “gepaste wijze” daarmee omgaat!
  Let wel niet een waarbij men de dood bejammerd maar toch “behouden”en geen feestvreugde!!!!


  Maak melding

 41. @Medusa
  Misschien komt de dood je baasje ,je god bouta,eerder halen dan de rest van de forumleden voor wie jij de dood wenst.
  Ik weet het niet maar misschien vertrekken jullie beiden op eenzelfde dag naar her hiernamaals , wie weet!

  @God
  Here God in de hemel vergeef het mij hoor,de dood wens ik niemand toe.


  Maak melding

 42. @MEDUSA

  Ik wist dat ik niet tevergeefs aan jou dit kon vragen.Toen vond ik het al een prachtig gedicht.De enige dag dat ik naar school was,moest ik een stil lees werk van maken.Hartelijk dank.

  Cobie.


  Maak melding

 43. @Medusa
  Wanneer een slechterik sterft zeggen wij ook ..die slechterik is gestorevn..wij gaan hem plotseling niet als een heilige beschrijven.
  Wanneer een goed mens sterft zeggen wij ook een goed mens is gestorven vandaag.
  Wij zeggen beiden ,zowel de slechterik als de goede mens , vaarwel, en brengen ze naar hun laatste rustplaats omdat deze weg de laatste rit is voor beiden en ook de laatste voor ons zal zijn .
  Dan bidden wij tot God dat Hij de slechterik zal straffen en de goeie mens in zijn leger van engelen zal opnemen.
  Bidden en God vragen om een zondaar te straffen is geen dans doen uit plezier of vreugde maar vragen naar gerechtigheid voor de nabestaanden in de vorm van een gebed!


  Maak melding

 44. Ingrid komt bij de begrafenisondernemer en zegt;

  ik wil op de grafsteen van mijn man staan de volgende tekst;

  ……….EEN SPORTMAN VAN WERELDFORMAAT……..

  ……….EEN LEIDER VAN ZEELANDIA…………..

  ……….EEN PRESIDENT VAN SARDIENAME……….

  ,,maar mevrouw dit is veel tekst en gaat het U kosten heel veel SRD,..ik ken een veel kortere….

  !!!!!!!!!!!!! R A T !!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 45. Ray
  Dus ik heb gelijk ,jij hebt een moordenaar in jou familie,.
  En mijn familie is van hoge waarde die hun niveau niet tot die van jou verlaagd.
  Onthouden


  Maak melding

 46. mijn advies aan ddb,,

  nu je inziet dat jullie stuk voor stuk aan het vertrekken zijn naar het hier-na-maals,wordt het de hoogste tijd,dat jij ddb direct uit de doeken doet ,,wie de vijftien heeft dood geschoten,,,met nadruk ,,op de vlucht dood geschoten,,..

  je hebt nu de kans dit vast te leggen,want het kan zó maar gebeuren dat jij ddb de volgende ochtend niet meer bent om het na te vertellen,door nieuwe beleidt inzichten van boven uit..

  grijp de kans zet het op papier draag het over o.a. aan je vrouw e/o je kinderen..vóór het te laat is..

  als kind van god moet je maatregelen treffen..


  Maak melding

 47. @faja’
  Zo denkt bouta ook,’mijn niveau is van hoge waarden’ ben jij een stiefzoon van hem ,aangezien bij hem deze gedachte van zoon tot stiefzoon wordt overgenomen.
  ik weet dat jij je trots vindt dat je omringd wordt door de familie die alleen maar moordenaars heeft voortgebracht en makkelijk van generaties op generaties overgenomen wordt. Ik weet ook dat jij teleurgestekd bent in mijn familoie omdat er geen moordeenaars ertussen zit.
  nogmaals vergelijk je familie niet met anderen. Niet iedereen bejubeld een moordenaar, Dat doen zij alleen bij jouw in de familie!


  Maak melding

 48. Volgens een verklaring van vakbondsleider Fred Derby, de enige overlevende van de moorden, was Esajas een van de militairen die hem in de nacht van 7 op 8 december 1982 kwamen ophalen en bestuurde hij de auto


  Maak melding

 49. @Ray
  Ik heb je een tijdje laten uitwaaieren,maar alles wat uit je koker komt getuigt van oeverloze ongeëvenaarde domheid!!!!
  Heb ik je verteld
  1.dat ik,sympathisant van welke Surinaamse politieke partij dan ook, ben?
  2.dat ik Bouterse adoreer,zoals jij Santhoki likt?
  3.dat ik liever wilde hebben dat Roy Esajas niet berecht zou worden?
  4.dat hij heilig was?
  Je lult al een hele tijd uit je nek en vind het nu tijd om op jou geraas te reageren!


  Maak melding

 50. @sra
  Helemaal niet. Ik ben niet van plan om God’s plaats in te nemen . Als mens bid ik alleen maar dat de slechterikken gestrafd worden en de goeien behoed worden. Ik bid Hem om gerechtigheid voordegenen die onrecht is gedaan .
  Jij mag denken wat je maar hebben wil van je god bouta. Als jij het recht denkt te hebben om die moordenaar goed te praten ,heb ik ook het recht hem een erop te wijzen dat hij een moordenaar is en gestrafd dient te worden.


  Maak melding

 51. @Medusa.
  Jij LULT.
  Je zou graag willen zien dat Esajas de moordenaar het eeuwig leven zou hebben,
  Dat bouta nooit gestrafd wordt
  Dat je voor altijd bouta als god mag hebben.
  Je denkt dat al de coupplegers en de moordenaars van dec 1982 heilig zijn.
  Jij likt bouta ,en dat zou jij graag je leven lang willen doen!likkerd!
  Santokhi is een man met eer ,dicipline,respekt,geen amnestie ,Hij is goed.


  Maak melding

 52. Wist je dat,
  Zij die in de hemel terecht komen, naar de hel gaan.
  Zij die in de hel terecht komen, naar de hemel gaan.
  Zij die zeggen dat in de hemel geen dood,pijn,verdriet en verderf is, kunnen toch niet ontkennen dat je op deze aarde waarin wij nu leven werkelijk de HEL is.


  Maak melding

 53. laat die group van 16 maar hierkomen dan knijp ik ze stuk voor stuk de luchtpijpen dicht.
  o ja, vergeet die laffe seriemoordenaar, coupepleger, drugsdealer en diktator niet mee te nemen, haal ik meteen die speknek van hem eraf om de ratten te voeren langs de waterkant


  Maak melding

 54. Koos je jong jo beest dat je bent, jij gaat niet naar de hel, de hemel al helemaal niet, eikel dat je bent, jij komt nergens, jij gaat wegrotten klootzak, vieze vuile gluiperd dat je bent, na mie Takroe Pipa joe ka joe.


  Maak melding

 55. GMAP
  één voor één gaan ze richting HEL.
  De Hoofd dader en opdrachtgever zal de gifbeker helemaal leeg moeten zuipen, let maar op mijn woorden, hij zal zwaar LIJDEN voor hij de pijp uit gaat.

  pe ju o go??? dat mi er aski didibri srefi want didibri na ju nanga glen pengel hahaha


  Maak melding

 56. Wie kan me vertellen waar Iwan is.
  Ik heb al vanaf januari van dit jaar niets meer van Iwan de Brave gehoord of gelezen.
  Ik hoop niet dat mijn donkerbruin vermoeden ook de realiteit is.

  Groetjes


  Maak melding

 57. Ik vind het overigens jammer dat de Surinaamse jeugd bitter weinig weet van deze coupplegers. Maar dat ligt meer aan het onderwijssysteem. De surinaamse historici wagen zich niet aan een gedegen analyse van de periode 1980 – 1990. Voor velen is dat een gevoelige periode, maar de feiten liggen er nu eenmaal en dat mag je de jeugd niet onthouden.


  Maak melding

 58. @Takroe Pipa, van mij part volg jij Esajas ook snel, vieze slang. Je naam zegt al genoeg sujet. Al die beesten die de decembermoorden op hun geweten hebben, cq de moorden steunen of goed praten, mogen geketend een kosteloze kringspier training volgen bij de duivel. Aansluitend geeft de duivel een BBQ feest. Met andere woorden een enkeltje hell voor jullie beesten !


  Maak melding

 59. @ Koos de jong,
  Idioten als Takroe Pipa komem hun zelf een keer tegen, die lafaard.Ik schat beesten zelf hoger in als die gasten die moordenaars aanbidden.


  Maak melding

 60. Group of 16 : “hank you for 25 februari 1980.
  Suriname really became independant”

  Group of 16 bedoelt: “Sinds 25 februari 1980 is Suriname afgedaald tot de status van super bananenrepubliek waar moordenaars en drusgscriminelen de macht hebben en waar ze hun straf ontlopen door hun eigen amnestie te kopen van kakkerlakken zoals Somo.


  Maak melding

 61. @@@koos de jong

  blaas niet zo hoog van de toren .
  wie zonder zonde is lege dan de eerste steen .
  en ik denk dat niemand die steen kan leggen ,zelfs de paus niet die als hoogste leider van de kerken wordt gezien .koos en anderen kennen jullie mensen die heen veel zonden hebben begaan en weer tot leven zijn gekomen ,hoe weten jullie dat zij boeten voor wat zij hebben gedaan .ik ken niemand die terug op aarde is gekomen na zijn dood en gezegd dat hij heeft geboet zoals sommigen het hier zeggen ,fabeltje is dat .ook ken ik niemand die dood was en terug op aarde gekomen is en gezegd dat hij in het paradijs was .
  ik leef nu en ik zorg dat ik probeer goed te leven ,ik ga niet naar de kerk maar ik ken het verschil tussen goed en kwaad ,en dat is een ieder gegeven .bouterse was verantwoordelijk voor heel veel hij was niet perfect maar dat neemt niet weg dat hij het land niet kan besturen .michiel de ruyter heeft zoveel bloed aan zijn handen maar toch wordt hij geeerd door de nederlanders en ook door balkenende met zijn voc mentaliteit .wij allemaal hebben op scholen in suriname geleerd dat de nederlanders helden waren met name mensen als de ruyter ,en hoe goed ze waren .oeng libie mei !!!!!sommigen kunnen niet wijzer worden ze blijven steken en maken anderen uit voor dom ,dat is het enige woord wat ze kennen .ze kunnen niet weerleggen wat ik zeg .zelfs die blanke nederlander weet dat nederland heel veel slechte dingen heeft gedaan maar die surinederlander weet dat niet ,ze weten het maar doen alsof hun neus bloed .ik heb niets te zeggen over bouterse ik hoop dat hij suriname een goeie dienst bewijst door zijn best te doen voor land en volk en dat doet hij ik zag het toen ik daar was en ik hoop in februari weer te gaan .


  Maak melding

 62. @GMAP

  Broeder GMAP, er zijn flink een aantal broeders die last hebben van dementie…
  De tijd dat dat ze geen papier hadden om hun kont schoon te vegen zijn ze vergeten, de tyd dat ze bijna niet te vreten hadden zijn ze vergeten. De tyd dat ze heeeeeel lang in de rij moesten staan voor olie, uien etc zijn ze vergeten.De tyd dat het geld van hun hardwerkende ouders niets meer waard was zijn ze ook vergeten, en uiteraard de lading VOLLE dozen uit bakrakondre…
  De molen van GOD begint sneller te malen….de wolf en zijn strontvliegen denken dat ze ” onraakbaar” zijn.


  Maak melding

 63. @Group of 16

  Esajas is de zevende van de ‘groep van zestien’ coupplegers van 25 februari 1980, die is overleden. Wilfred Hawker, Roy Horb, Paul Bhagwandas, Ewoud Leeflang, Guno Mahadew en Roy Tolud gingen hem voor. Op Hawker (geëxecuteerd) en Bhagwandas na onder verdachte omstandigheden.

  uit de ware tijd.


  Maak melding

 64. Dat iedereen een keer dood gaat is geen nieuws, iedere mens die wordt geboren weet dat hij of zij een keer dood gaat.
  Het is wat anders als je op de stoel van de rechter gaat zitten en mensen ter dood veroordeeld zonder enige vorm van proces, sterker nog de verantwoordelijk voor deze laffe daad zijn onderscheiden met de hoogste onderscheiding van het land en de hoofddader is beloond met de hoogste baan in het land de presidentschap.
  Over moraal van een volk gesproken.


  Maak melding

 65. Waar blijven de grote surinaamse historici als Loor, Gessel, Sandew Hira, Mc Donald, Hassankhan, Adhin?????

  Ik kan het mis hebben maar tot op heden heb ik geen enkel historisch wetenschappelijk boek gelezen van deze gasten over de periode 1980 – 1990. Waar wachten ze op???? De jeugd schreeuwd om vragen en vragen en vragen!!!!


  Maak melding

 66. GMAP, jo eishol, wat zeur je eingelijk, die lafaard ben jij, patjakker, met al die boelshit van jou op deze site, trek je scheur open tegen baas en in de hel
  kom je aan, zielige aap.


  Maak melding

 67. En die Koos de Jong, ook zo´n droplul, de hel wordt je huis, de duivel sprak ik nl, als je aankomt stopt ie die vork in je reet, het is een hete vork, lullo, die je bent, ook voor jou, zeg de baas eea in zijn porum,
  en weg is ons vies Koosje, dumbo die je bent


  Maak melding

 68. @Alphons.
  Je schrijft:”Gods molen maalt langzaam. Maar al die moordenaars komen aan de beurt”

  Wat infantiel van je zeg!
  De dood klopt t.z.t. bij een ieder aan!
  Bij rijken,armen,dieven,moordenaars,dominees,pastoors,
  schuldigen,onschuldigen.
  Beschouw elke dag die aanbreekt als de laatste;bedenk dat het moment waarop je niet gehoopt hebt,je echt kan verrassen!


  Maak melding

 69. Roy,
  Het kan ook zijn dat ze nog niet waren geboren.
  Ze hebben het over horen praten die uilskuikens, ik kan mij niet voorstellen dat mensen die onderdrukking, vernedering, dictatuur, avondklok, knechten en achteruitgang hebben meegemaakt van de jaren 80 blij kunnen zijn , en de daders adoreren, ik noem deze houding moreel verval.


  Maak melding

 70. Bij het lezen van dit bercht barste mijn vriend in tranen uit.Verbaasd vroeg ik hem waarom hij huilde en hij zei het volgende:
  Ik vind het heel en heel jammer dat de rest van de misdadigers nog leven.
  Sinds mijn geboorte heb ik nimmer alcoholische dranken genuttigd.Ik ben altijd lid geweest van de blauwe knoop.Maar bij het horen/lezen van dit bericht heb ik direct mijn lidmaatschap opgezegd en geproost met een glaasje champagne. Proost !!!!!!!!!!!!!
  En nu de rest en zo snel mogelijk.


  Maak melding

 71. @pasew: Odi odi.

  En zo denk ik er persoonlijk ook over.

  Nooit zult gij ontnemem andermans welzijn/geluk!!!

  Roy Esajas voelt vandaag niks meer, immers hij is er niet meer!!!

  Bij levenzijnde was hij ook al een “Zombie”, hij voelde geen compassie jegens medemens, anders had hij wel uit de doeken gedaan.

  En voordat hij zijn laatste ‘adem’ uit blies had hij nog de gelegenheid om eens en voor altijd schoonschip te maken.
  Even de WAARHEID vertellen over 8 DEC. 1982.

  Hij krijgt wel genoeg mededogen van naasten voor zijn reis naar het hiernamaals!!!

  Echter niet van mij.


  Maak melding

 72. esajas soet faja in ding gebouw volgens na lezing .
  hoe lang heeft vene die man niet laten lopen en nu is die man overleden …deze dingen moesten reeds lang achter de rug zijn mang .nu daar die mannen bijna hoog bejaard zijn en op sterven na dood laat vene deze dingen onder zoeken .het is een poppekast spelletje vindt ik hoor ..een ander woord heb ik niet ook zat er politiek achter .front onder vene had reeds jaren de mogelijkheid wet en recht te doen maar somo was bezig met grond van mensen te eigenen ,gilds was bezig met witwas praktijken en de vhp was bezig corruptie praktijken te plegen op ow …lonnie brunswijk die was met vene bezig goud en hout concessies te eisen voor
  zijn manschappen en die kregen ze tot op heden .

  ik vraag mij af waarom zo lang wachten als je mensen voor het gerecht wil brengen …vene had de tijd of zie ik het verkeert .nu heeft men gewacht en dat steekt de nabestanden .verder distancieer ik mij van deze man ik ken hem niet dus justitie vecht het maar uit .wil best begrijpen hoe de nabestanden zich voelen indien het met nadruk werkelijk zo is dat deze man gemoord heeft ik weet het niet was er niet bij ,wel zeg ik het voorzichtig ..omdat mensen van alles zeggen wat zij zelf niet weten .niet alles geloven wat men zegt .


  Maak melding

 73. Idiote forumburikis, iedereen gaat uiteidelijk een keer dood. Of men je nu goed vindt of slecht, sommigen zullen krokodillentranen huilen en weer anderen zullen dansen op je graf. Just face reality, stelletje achterlijke ezels.


  Maak melding

 74. Farcomania, je lult gewoon, oud nieuwa, jij, jo ka toe
  we gaan allemaal in diezelfde olo, die buruki ben jij, een grote zelfs. Print dit in je go, en ga met je zelf spelen.


  Maak melding

 75. Het blijkt maar weer dat simpele geesten wikken maar het is God, die heeft beschikt.
  Rest In Peace kameraad!
  Wij zullen hem dan ook met militair eerbetoon ten grave dragen voor aan de republiek Suriname bewezen diensten.


  Maak melding

 76. Addergebroed Roy Esajas kan wat mij betreft zo de brandstapel op. Niets geen militair eerbetoon voor deze landverrader / oorlogsmisdadigers. Alleen fatsoenlijke mensen hebben recht op een militaire eerbetoon. Herman Goebels ga je ook toch niet eren ? Wat een kolde allemaal.


  Maak melding

 77. Nou ja die 15 of 16 mensen die gemoord zijn worden hier op handen gedragen net alsof zij het het goed voor hadden met Suriname toen.Die waren alleen maar op uit om verder te plunderen van de staatskas,het waren allemaal vrienden van Aaron en Lachman.
  Idd wat sommigen hun blanke basjas in de loop der jaren hebben geflikt adoreren ze,de Ruyter,Tromp,Piet Hein enz,enz. die waren echte niets ontziende moordenaars en niet te vergeten de recente moorden in Indonesie,is er ooit iemand VEROORDEELD,neen want nog steeds vechten de nabestaanden daarvoor.
  Ik blijf het zeggen ,wat er in 1982 gebeurd is in Sur.is niets vergeleken met bovenstaande.

  Gamp=DU=Wikileaks,ga eerst de geschiedenis na de Nederlandse dan,voor dat je zulke taal gaat gebruiken tegen de Sur.militairen.Je woont niet in Suriname dus ga hier tekeer tegen je blanke basjas,ga eerst hun daden veroordelen.

  Rest In Peace Esajas,ook God Vergeeft een ieder.


  Maak melding

 78. @I know,

  Die bermkoning van je, ontbeert het intellect en de integriteit van de slachtoffers van 8 dec.
  En ja, ze zijn heel erg belangrijk!

  Wat jij daar uitkraait, is berm-politiek afkomstig van die bruine bonen koning.
  Dat heeft hij jullie ingeprent.

  Snap je nu waarom lezers vaak niet weten, met welk paars kuddedier ze te doen hebben.
  Allemaal kraaien ze dezelfde onzin uit.
  Jij bent gebrainwasht.

  Zeg me na:
  ik
  ben
  gebrainwasht.


  Maak melding

 79. “Remembering that you are going to die is the best way I know
  to avoid the trap of thinking you have something to lose.
  You are already naked.
  There is no reason not to follow your heart.”
  Steve Jobs

  Wat zullen mensen over jou onthouden……….?


  Maak melding

 80. Eindelijk iemand met GEZOND VERSTAND, Goedzo i know dat is het. idd.. GESCHIEDENIS. Die 15 slachtoffers waren idd het verlengde van de voorgaande leiders toendertijd, die weer in dienst stonden van de wiite man, zoals altijd. Die weet zich goed op afstand te houden en kiest zijn helpers uit.
  Het doet hen pijn dat zij na ’80 de kans niet kregen, ondanks vele eerdere pogingen, maar het is hen in ’86 toch weer gelukt om onrust te zaaien. Ik denk niet dat men daarover zal beginnen, omdat dan wel duidelijk naar buiten zal komen “WIE”er allemaal achter stond. Er blijkt weereens een “marionet” te zijn en niemand die dat nog door heeft. En zo zal het door blijven gaan. steeds weer een handlanger die wordt gebruikt om de boel op te jutten. Zo blijft de zaak maar vooruit geschoven en… dat is het werk van….. de W.M


  Maak melding

 81. @ I know.
  Esmerald heeft heel wat gras voor mij voeten weggemaaid.
  Ik Wil het met jou hebben over de geschiedenis van de jaren 80, toen een stelletje padvinders dachten dat ze een land konden besturen,
  Vertel mij waar de goudvoorraad van Surinaamse Bank is gebleven? Vertel mij waar onze sterke gulden van toen is gebleven. jij vergelijkt awara met maripa Me Boi.
  Het is zwak en DOM om de ene moord goed te praten met de andere. Iedere vorm van mensenrechtenschending kan en mag je nooit goed praten yu buriki.
  Jou beredenering komt erom neer dat een Surinamer een aantal mensen zomaar mag neer knallen omdat de man die zich president noemt dat ook heeft gedaan. Piet Hein heeft het gedaan we mogen niet klagen want Bouterse heeft maar maar 400 moorden op zijn naam.
  Jullie zijn een stelletje paarse inhumane ezels zonder enige menselijke waardes.


  Maak melding

 82. Ik beschouw Roy Esajas nog steeds als een van de helden van de Surinaamse revolutie. Lees het boek ‘De nacht van de Revolutie’ van Jozef Slagveer er op na (vooral pagina 101) en je begrijpt waarom ik vind dat hij een ereplaats verdient op het schavot naast andere militairen die op 25 februari hun nek hebben uitgestoken, naast o.a. een Laurens Neede, een Ramon Abrahams of een Badrissein Sital. Dit waren onze jongens die je om een boodschap kon sturen!!!


  Maak melding

 83. Mensen die negatief over me vader hbben gesproken
  Iedereen gt een keertje dood en nu hbben jullie we’ll genoeg
  gehoord van h,m togh


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.