vrijdag, mei 31, 2024
HomeOnderwerpenEntertainmentGouden Film voor 'Alleen maar nette mensen'

Gouden Film voor ‘Alleen maar nette mensen’

-

Does Travel - naar Suriname

De film ‘Alleen maar nette mensen’ van regisseur Lodewijk Crijns heeft de status van Gouden Film bereikt. Sinds de release op donderdag 11 oktober hebben al meer dan 100.000 bezoekers de film in de bioscoop gezien.

Hoofdrolspelers Géza Weisz en Imanuelle Grives verrasten de 100.000ste bezoeker aan de kassa van Pathe Arena met een cadeaupakket. Namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds werd daarna de Gouden Film overhandigd aan Géza Weisz (David), producenten Arnold Heslenfeld en Frans van Gestel en Imanuelle Grives (Rowanda).

De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film, worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht.

(V.l.n.r.: Géza Weisz (David), producenten Arnold Heslenfeld en Frans van Gestel en Imanuelle Grives (Rowanda) met de Gouden Film voor ALLEEN MAAR NETTE MENSEN (credits: Freek Diephuis)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

19 REACTIES
 1. En wat is het resultaat van RadioMart geweest?

  GRATIS RECLAME GEMAAKT VOOR DEZE FILM.

  En je ziet het resultaat: KASSA.
  Een enorm SUCCES voor ‘ALLEEN MAAR NETTE MENSEN’.
  Bij RadioMart zouden ze zeggen: ‘BINGO’.


  Maak melding
 2. Ik heb het boek van Robert Vuisje gelezen. Niet het type boek dat ik 2x zou lezen maar het is wel realistisch en daar gaat het om. Jammer van al die heetgebakerde surinamers in de Bijlmer die dreigende taal uiten richting auteur. Het zijn wel een stelletje zielige gasten. Ze gedragen zich net als die moslim fundamentalisten die een Jihaad jegens Salman Rushdie hebben afgekondigd voor zijn wereldberoemde bestzeller
  `Duivels Versen´.

  Heb ik ook gelezen.


  Maak melding
 3. Er zijn kennelijk genoeg ‘nette’ mensen die geld aan een ‘verheffende’ film als deze willen besteden.

  Sommigen hebben het simpelweg afgeleerd(of misschien helemaal niet geleerd) om iets van schaamte en zelfrespect te koesteren.


  Maak melding
 4. Nu al de GOUDEN FILM?
  De filmmakers worden van harte gefeliciteerd met de zoveelste aanwinst van hun oeuvre!
  EN NU OP NAAR DE 1.000.000 bezoekers!!!
  PROFICIAT!MAKERS EN KIJKERS!!!!!!!!!
  En wie niet wil kijken eet maar zijn POPCORN en drinkt zijn blikje COLA maar lekker op zijn versleten bankstel!
  LAAT DE HONDEN MAAR BLAFFEN;DE KARAVAAN TREKT VERDER!
  H O E R A! H O E R A! H O E R A!


  Maak melding
 5. het boek heb ik gelezen en ik geef toe dat ik veel overeenkomsten heb herkend bij bepaalde Surinamers ! Ik vind het een boek die realitiet benaderd !!


  Maak melding
 6. wat zijn de makers van deze film schaamteloos om de Surinamers zo te vernederen, zijn ze niet genoeg vernederd tijdens de Surinamers wordt toch wakker


  Maak melding
 7. De blanke man zet zoals altijd de zwarte neer als karikatuur en het succes verbaast me dan helemaal niet. De blanke klapt, de zwarte slaafjes klappen mee, maar het geld verdwijnt in de zakken van de blanke. De cirkel is weer rond en de slaafjes kunnen weer arm en tevreden snurken.


  Maak melding
 8. Mensen, het is een film over cliches dus ga je ze ook tegenkomen in deze film.
  Er worden met zoveel volken en geloven de spot gedreven, lach er om en zet het naast je neer.
  Laat je niet zo raken terwijl je je energie voor iets anders kunt gebruiken. Ik ben Suriname en lach er om! De mensen die overeenkomsten zien kijken sowieso met vooroordelen naar ons maar dat doet me helemaal niets!!! I’m to proud!!!?,


  Maak melding
 9. Wat ik me afvraag is dit;

  Waarom wordt er als argument om de film en het boek in het bijzonder en de moraal van een bepaalde groep ( in dit geval het westen)bijgehaald om iets te legitimeren?

  Wat wil ik zeggen? De ene groep vindt dat zij het recht heeft anderen te beledigen en dat draagt degene die zich beledigt voelt op om dat gevoel naast zich neer te leggen.
  De belediger heeft immers in zijn optiek het recht om te beledigen, dat is het hoogste intellectuele en morele recht vindt de belediger.

  Voel jij je beledigt zegt de belediger, dan ben je in feite een inferieur mens, te emotioneel en hoort eigenlijk niet thuis tussen de beledigende mensen.

  Wat ik vindt van het boek en de film?
  Een blik op hoe witte mensen andere, in dit geval de Afro Surinaamse mens beschouwen en hoe zij dat communiceren.

  Het is een uitvergroting en een interpretatie van hun visie op deze groep. De vooroordelen, clichés en ook het pure racisme druipt ervan af. Dat ze een uiterst racistisch volk zijn dat mag je dan weer niet zeggen want dat ervaren zij weer als beledigend.

  In dat geval telt de eerste stelling niet meer want als er iets is waar dit zichzelf verheven volk niet tegen kan is, een kritische beschouwing van hun wezen en moraal.

  Mensen die daar de vinger op leggen worden verketterd, dat geldt ook voor mensen uit hun midden die de euvele moed hebben hun onderhuidse wezen bloot te leggen.

  Het succes van het boek en de film verbaasd me daarom geenszins. het zijn voyeurs pur sang.


  Maak melding
 10. Vele beschouwen dit boek als een bevestiging van het beeld van de surinamers. Maar dat is slechts ten dele waar. Het leeuwendeel van de surinamers (99%) herkend zichzelf niet in dit beeld. Deze film is beperkt tot een deel van de Bijlmer en geen totale weerspiegeling. De afro- Surinamers hoeven zich dus niet beledigd te voelen of agressief te worden. In dat geval worden ze dan vergeleken met de histerische reacties die rond 1975 ontstonden n.a.v. de film ‘Wan Pipel’. De hoofdrolspeelster van hindoestaanse origine is jaren lang bedreigd door haar eigen etnische groep.


  Maak melding
 11. Tuurlijk, voor zo een film wel waar een verkeerd beeld van het totaal surinaamse legioen op verkeerde wijze wordt afgeschilderd door met name FRONTACHTIGE scenes.

  Waarom geen SONNY BOY dat is toch de realiteit en een veel mooier en ingrijpende geschiedenis. Un libi mi jere.


  Maak melding
 12. Wat is er toch aan de hand met de negers?Waarom willen zij altijd bewijzen dat zij in staat zijn met dochters of zonen van een ander bevolkingsgroep te slapen?Het is net alsof zij het als een overwinning zien.
  Zowel wan pipel als deze film die overigens alles behalve netjes genoemd kan worden ,draaien om een en zelfde topic!Het slapen met iemand anders dan je eigen ras!
  Potverdorie!!


  Maak melding
 13. Waarom wordt de Bijlmer er altijd bijgehaald? Ik begrijp daar werkelijk niets van.

  99,99% van de mensen in de Bijlmer van Surinaamse afkomst zal zich niet vinden in de stereotypen die tentoon worden gespreid in de film en het boek.

  Daar komt nog eens bij dat als er festiviteiten zijn in deze wijk de bezoekers van die festiviteiten van heinde en verre komen.

  Ja, een groot deel van de uit Suriname afkomstige mensen is Afro Surinaams maar ik durf er geen vat pils op te verwedden dat de Hindoestaanse Surinamers niet een even groot percentage hebben.

  Wat me verder ook in de discussies opviel is de verwijzing naar lichaamskenmerken. De kwalificaties die worden gegeven of liever gezegd de waardeoordelen zijn sterk gekleurd naar een bepaalde standaard.

  Het ligt er maar net aan welke standaard je als normaal vind. Ik bijvoorbeeld vind dat witte mensen GEEN lippen hebben maar een streep, terwijl zij vanuit hun optiek vinden dat wij dikke lippen hebben.

  Ik vind dat zwarte mensen over het algemeen een normale bil hebben, terwijl witte mensen in mijn optiek een verlengde rug hebben. vanuit hun perspectief hebben wij een dikke bil.

  Terwijl ik juist denk dat het onderscheid tussen rug en bil moet kunnen worden aangegeven en duidelijk moet zijn, anders had je het net zo goed verlengde onderrug kunnen noemen.

  Wat ik wil aangeven in het verlengde van mijn eerdere post is dat het belangrijk is vanuit welk perspectief je dingen bekijkt. Dat je elkaars verschillen in filosofie en uiterlijk respecteert.

  Maar als die fundamentele basis, respect dus, ontbreekt en keer op keer de grenzen va fatsoen worden overschreden met een diepe minachting en een claim op recht om te beledigen, dan kan ik me voorstellen dat anderen daar een keer paal en perk aan willen stellen.

  het verontwaardigd doen over een dergelijk reactie is het recht op beledigen en het inferieur stellen van anderen legitimeren. Wat dat betreft schiet de dominante cultuur volgens mij het doel en zichzelf voorbij.


  Maak melding
 14. @ik vraag me af.

  “Waarom wordt de Bijlmer er altijd bijgehaald? Ik begrijp daar werkelijk niets van.”
  Het boek is een ode aan de vriendin van Vuistje, die uit de Bijlmer komt.
  Vuistje is/was vaste klant in de Bijlmer en is gek op stevige dikke billen & borsten.

  Ik zie geen enkel probleem.
  Zoals je zelf aangeeft, Smaken verschillen!


  Maak melding
 15. @Ray
  Je schrijft:”Wat is er toch aan de hand met de negers?
  Het slapen met iemand anders dan je eigen ras”!
  “Potverdorie”!!

  ALLEEN RACISTEN DENKEN DAT!
  JE VALT ALWEER DOOR DE MAND!


  Maak melding
 16. Prima film. Ik was er gisteren, en ik heb genoten. Gezien in Rotterdam waar de verhouding zwart/wit toch wel 50/50 was. Geen wanklank gehoord.
  Logisch want dit is een comedy! Stereotypen worden uitvergroot en geridiculiseerd. Ook de stereotyp van de zuinige en xenofobe witte Nederlander komt aan de beurt in deze film. Ook daar mag je om lachen volgens mij.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES