Verdwijnt teri uit het Surinaamse menu?

17

PARAMARIBO, 15 okt – Teri, populair Surinaams gerecht van pittig bereide visjes, dreigt de illegaliteit in te verdwijnen. Suriname is gehouden aan internationale regels en verdragen. Ook de lokale wetgeving dwingt tot strenger controle. Volgens de Ware Tijd komt er mogelijk een eind aan lang volgehouden tolerantie.

De kans bestaat dat teri in de toekomst verboden wordt. Teri wordt bereid van jonge vissen. Hun miniafmeting hoort gewoon bij wat dit gerecht is. Volgens de wet mogen ondermaatse vissen niet gevangen worden. “Het is een discussie die goed gevoerd moet worden”, zegt Hesdy Esajas, hoofd ‘s Lands Bosbeheer, LBB. Teri bereiden hoort tot de tradities van de Javaanse bevolkingsgroep en is nationaal geliefd.

Een nationale discussie zou dus nog het minste zijn dat er te doen staat. “Maar er moet ook onderzoek komen naar hoe groot de schade is, die wordt toegebracht aan het visbestand. Alleen onderzoek kan daar duidelijkheid in brengen”, aldus Esajas. Streng optreden zal waarschijnlijk niet morgen al gebeuren. Van teri vangen en bereiden kan nu ook weer niet gezegd worden dat het een echt grootschalige industrie betreft.


17 REACTIES

 1. Teri? Dat zijn jonge visjes,gezouten en gedroogd.Teri heeft voedingswaarde,veel zout(slecht voor de bloeddruk).Al jaren geen Teri gehad en zal hem ook niet missen.Wel lekker cassave+teri.


  Maak melding

 2. Als men deze vissen gaat kweken, biologische technologie hoeven ze niet van het Surinaamse menu te verdwijnen. Men zal wel anders moeten gaan denken en meegaan met de techniek en wetenschap.


  Maak melding

 3. Aah, arme visjes.
  Het gekke aan dit bericht is dat het nu om visjes gaat dan hoor dat surinamr zich moet houden aan internationale regels en verdragen, maar toen het ging over een misdadige amnestiewet die indruist tegen nationale en internationale wetten,regels en verdragen dan zingen al die landverraders een heel andere liedje. een kleine visje laat de hypocrisie van die criminele paarse bende zien.


  Maak melding

 4. Waar hebben we het over, een paar visjes ? SU kamp met veel grotere problemen. SU kent verschillende culturen en dat is juist prachtig. Laten we deze eerbiedigen en vooral in stand houden. Heb liever dat Bouta van het Surinaamse menu verdwijnd. Dat zet tenminste zode aan de dijk.


  Maak melding

 5. @GMAP @anna_zondares

  De een lijdt aan een Boutersesyndroom en de ‘ander’ aan het anna_zsyndroom. Wat een leven hebben ‘jullie’ toch. Maar je hebt nu eenmaal grote visjes en kleine visjes. Wie o wie is gek op het verkrachten van een nickname?

  Inhoudelijk:

  Teri hoort bij heel veel javaanse gerechten en met een beetje denkwerk kunnen we die traditie behouden. De vissen zouden ook gekweekt kunnen worden.  Maak melding

 6. Het vraagstuk m.b.t. de kleine visjes waarmee men terie maakt is niet alleen tot Suriname beperkt.In Europa kent men deze visjes onder de naam ansjovis.Deze visjes kunnen uitgroeien tot 20 cm. In zuid-oost Azië gebruikt men de kleine visjes om vissaus te maken.

  Ik vind het een goed idee dat men pal en perk wil stellen bij de vangst van deze vissen.Om een lekkere terie te maken hoeft men mijn inziens niet de kleine ondermaatse visjes te gebruiken. Men kan ook grotere vissen aanwenden voor dit lekkere gerecht.


  Maak melding

 7. OPlossing kweek de visjes zelf op eigen grond maar als die visjes gevangen worden in de natuur dan krijgen wij nooit grote vissen om te vermenigvuldigen dat is begrijpelijk. Het van kaart halen dan hebben wij een smakelijk toespijs bij de telo


  Maak melding

 8. Forummers, Odi odi.

  Even een vraag: Wat is het verschil tussen Teri & Tri?

  @RobG: Vissaus is lekker, maar verschrikkelijk zout.
  Wordt veel door de Thais gebruikt.
  Dus wees voorzichtig mee. Je kan er hoge bloeddruk symptomen van krijgen.

  M.a.w. gaan wij straks alleen maar Teloh met Batjauw eten.
  En Batjauw is een grotere vissoort.


  Maak melding

 9. Daarom schrijf ik visjes het is tri in mijn ogen zie je nie niet opgeven zoek een oplossing
  MANE!!! ik maak het en het wordt niet te zout als je het goed weet te bereiden

  En niet alleen Javanen of Indoos eten het

  MI LOBING NO MAP!!!!!


  Maak melding

 10. Wanneer het jou goed uitkomt dan verwijzen jullie naar internationale verdragen,regels.
  Een sydroom hebben maloten zoals jij die als geestelijk gestoorde iedereen aanvalt die terecht laten zien dat jullie met twee maten meten wanneer het om internationale recht en verdragen gaat.


  Maak melding

 11. Wat je nieuws noemt, terie en wat dan nog, ik eet hem weinig, bijna nooit, ik zal het niet missen, er zijn andere zaken die belangrijker zijn, dan terie.


  Maak melding

 12. Surinamers van tegenwoordig zijn moordzuchtig te werkt als het gaat over vissen en respectloos uitbuiting van alle visgronden in suriname door middel van vissen met netten wordt al het kleine vis weggezeeft uit de wateren. er blijft daardoor te weinig vis over die weer genoeg groeien door groot te worden en dat is heel makkelijk. vissen vangen doe je eerlijk met een hengel en of een werphengel. kleine ondermaatse vissen gooi je weer terug in het water zodat die groot kunnen groeien en eieren kunnen afzetten zodat er weer genoeg vissen zijn voor later. dat geldt voor alle vissen.. maar surinamers zijn gierige mensen die hebzuchtig zijn. en luisteren doen ze niet, ze gaan hun eigengang…het verstand van de surinamer die zich visser noemt is lager dan van een huisdier..de huisdier heeft een opvoeding nodig en die surinamer die zich zo gedraag, heeft een hardhandige opvoeding nodig. zware geldelijke boetes en strengere controle moeten het beseft weer laten terugkeren hoe het ooit was met de visstand in suriname van de 50er jaren van de vorige eeuw…


  Maak melding

 13. Je heb teri ook van grotere gedroogde vissen. Maar waarom moet de buitenland zich weer gaan bemoeien met de rijke visgronden van Suriname. Laten ze zich maar om hun eigen uitgeputte gronden gaan bemoeien.

  Van de paar teries zullen de honderden, vierkante kilometers, Surinaamse visgronden absoluut en nooit uitgeput raken. Ik denk dat deze gronden meer een bedreiging worden van de buitenlanders die erop azen.


  Maak melding

 14. Sorry ik bedoel geen honderden, na een berekening ben tot de conclusie gekomen dan suriname beschikt over plm
  90000 km2, jawel negentigduizend vierkante kilometers visgrond. Zo groot zijn de territoriale wateren van Suriname. Dat is voor elke 5 Surinamer 1 km2 visgrond.
  Ik snap niet waarom men zich dan druk maakt over die teri’s.

  De buitenlandse aasgieren vormen wel een serieuze bedreiging voor de visgronden en Suriname moet hiervoor oppassen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.