Enorme brand in centrum van Paramaribo

95

PARAMARIBO, 15 okt – In de binnenstad van Paramaribo is vanmorgen rond 05.00u een enorme brand uitgebroken. Volgens de eerste berichten van Surinaamse media gaat het om brand in panden op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Prinsenstraat. Volgens De Ware Tijd is het pand van Moussi Issa inmiddels helemaal afgebrand.

Zeker zes gebouwen zijn al afgebrand en steeds meer gebouwen worden prooi van de brand, welke nog niet onder controle is. Winkeliers uit de omgeving halen hun panden leeg om te redden wat er te redden valt. Er zijn geen gewonden gevallen.

Het is niet de eerste keer dat er een grote brand uitbreekt in de binnenstad van Paramaribo. Onlangs nog, op 3 juli 2012, woedde een enorme brand waarbij drie panden compleet verwoest werden.

UPDATE:
Volgens een ooggetuige zou de brand begonnen zijn in een leegstaand zakenpand van Oemrawsingh op de hoek van de Zwartenhovenbrugstraat en de Prinsenstraat. Intussen is het sein ‘brand meester’ gegeven. Er wordt nog nablussingswerk verricht. Het wegverkeer in de omgeving is genormaliseerd, na vrij chaotische toestanden in de vroege morgenuren.

De brand heeft aan beide zijden van de Prinsenstraat gewoed, beide straathoeken met de Zwartenhovenbrugstraat vertonen nu gapingen. Ondernemers die er hun zaak hadden staan, zijn niet te troosten. “Ik heb hier mijn hele leven in gestopt. Het is nu weg”, zegt een huilende Chinese onderneemster. Onder de vernietigde panden behoren de kledingzaak Moussi Issa en Rudisa Travel van zakenman Dilip Sardjoe.95 REACTIES

 1. Dit is ook de prijs die je betaalt voor het aanbidden van de duivel.
  De ALMACHTIGE heeft ons al heel lang in de steeek gelaten.
  Zelfs HIJ kan het niet meer aan om toe te zien hoe de heidenen de duivel vereren.
  Moreel verval…..


  Maak melding

 2. Wat erg voor de ondernemers, o.a Moussi Issa.
  Weer een aantal mensen zonder baan.
  sterkte allen.

  De zoveelste brand, in de Zwartenhovenbrugstraat.
  Het is te hopen dat ze de boel snel opruimen, zodat de stad geen ghosttown wordt.


  Maak melding

 3. =Ik leef met alle ondernemers mee en vooral in deze moeilijke tijden.

  =Ik hoop dat men nu de zwervers hard gaan aanpakken, omdat er is aangegeven dat het brand in een leegstandspand is begonnen.


  Maak melding

 4. Triest! Hopelijk vallen er geen doden of gewonden en het is zaak de brand snel onder controle te krijgen. Een brand in de houten gebouwen van Paramaribo gaat zeer snel en het kan helpen om een gedeelte van de gebouwen aan weerskanten van de brand snel te slopen om overslaan van de brand te voorkomen. Succes brandweer!  Maak melding

 5. Ja ik woon er zowat om de hoek doe ff normaal joh achterlijke met je dat ruimt lekker op, wanneer jouw huis wegbrandt zullen we ook melden dat het lekker opruimt, de enige dididbries die ik lees staan oa HIER stelletje dumbo’s

  De duivel noh? En God heeft gewaakt dat er geen gewonden zijn gevallen laatstaan doden …. wat zijn sommige toch intens ONMENSELIJK gatverredarrie.


  Maak melding

 6. Dit wapen wordt al jaren gebruikt om de schrik bij de bevolking te brengen, om de aandacht te onttrekken aan de ontevredenheid van het wanbeleid van deze regering.


  Maak melding

 7. Wat weten jullie van die buurt,en als getuigen zeggen dat het daar begonnen is kan het waar zijn bij het gebouw van Oemrawshing op de hoek van de prinsen en zwartenhovenbrugstraat.Het was een lege gebouw,en dan kunnen daar junkies hun slaapplaatsen vinden,wie weet of het aangestoken is,ik kom zelf uit die buurt dus ik kan over mijn buurt praten,en ken al die zakenmensen daar ook,jammer dat die brand hun ook hebben getroffen,zoveel mensen werken bij die zaak van moussi Issa,is echt een goeie zakenman geweesten ook die andere zaken Tjon aTam op de hoek en Ebro van de andere hoek,echt jammer,daarom moeten velen die zomaar brommen in deze forum beter iets anders doen op internetten,dan maar in hun denken maar mensen slecht wensen in hun leven,is een erge tragedie wat er is gebeurd in \Suriname op dit moment velen hebben hun werk op dit moment verloren,Na mie takie neetjeman


  Maak melding

 8. Ik heb in 2009 nog een tijdje opleiding gegeven en tevens werk overgedragen vanuit Nederland. Ik ging elke dag om ongeveer half drie ‘s-nachts naar de Zonnebloemstraat (callcenter)vanaf het Eco Resort Inn . Steeds de mooie houten gebouwen mogen aanschouwen. Zonde van de mooie gebouwen.Misschien ook nog monumentaal.


  Maak melding

 9. daar heb je weer van dit soort mensen die klaar staan met hun oordeel alsof ze winst zullen uithalen .
  ik vraag mij af waar die brand putten zijn van suriname .waar horen brandweer wagens thuis ,ik denk dat het in hardje paramaribo moet zijn maar ja wie ben ik .waar zijn die zogenaamde brand deskundigen van suriname die dit soort dingen moet controleren .regeringen komen en gaan vanaf de jaren zeventig .nog even dan zijn al die historische gebouwen af gebrand .let op mijn woorden ,ze gaan even een ophef maken om maatregelen te nemen ,maar nog geen maand later is het weer vergeten wat er in de binnen stad is gebeurt .


  Maak melding

 10. Wanneer er geen eenheid in dit land is en er wordt sabotage gepleegd aan deze Regering gebeuren er automatisch negatieve handelingen. Jammer dat anderen de dupe ervan worden en de Regering weer door bep reactie op dit forum negatief beoordeeld wordt.
  Het zijn de rotte appels die de hele zak appels langzaam laat verrotten.
  Slechte mensen veranderen jullie aub en zie een vijand en een vriend als een gelijke.
  We willen in SU rustig en gelukkig leven. Onze mooie land Suriname.


  Maak melding

 11. Dit was te verwachten. Je moet je op het ergste vorbereiden.
  Zolang ze de waterdruk en toevoer niet uw in kaart brengen en ook daadwerkelijk testen gaat dit vaker gebeuren vrees ik.
  Dit moet prio 1 hebben. Wel laat maar goed.


  Maak melding

 12. Jammer en waarom God en Duivel erbij halen deze dingen gebeuren overal het is heel jammer voor de mensen die alles kwijt zijn het leven is al zo moeilijk.ik wens iedereen heel veel sterkte.


  Maak melding

 13. Soso sari tori,wat gebeurd allemaal ini mooi votto.Een dag stond ik op de hoek en ik keek naar het gebouw van dr oemrawsingh en ik zei me mezelf:dit is niet goed voor een oude gebouw vvor de binnenstad,en ook nog was een auto geparkeerd onder een kapotte dak.Surinamers zien niet direct in de consequenties van zoiets.C’est dommage ce qui se passé,c’est terrible!!!!
  Wij blijven bidden want God is de helper


  Maak melding

 14. Wat erg maar ja!!!!! mi lobie kondre wordt met de dag erger. Dan mishandeld vader kind van 2jr, sma e smokkel DRUGS want ding wang lei bigi libie, Nu kraait de rode haan weer voor de zoveelste keer in het jaar> ERG ERG TJEEE A SARIE JERE!!!!!


  Maak melding

 15. Wanneer gaan onze mensen nou iets doen aan de staat van hun panden? Recentelijk heb ik de bedrading in de woning van mijn oma laten vervangen, wegens kortsluiting was de bedrading doorgebrand. Met heel veel geluk niet de woning zelf. Ik vraag aan mijn oma, tantes en ooms wanneer zij voor het laatst de bedrading en meterkast hebben vervangen (groot onderhoud). Ze geven aan dat het huis er al staat sinds 1955 en dat de bedrading (die overigens van koper was) nog NOOIT is vervangen. Ik vind het daarom niet vreemd dat die panden in de fik vliegen. Onderhoud is zo belangrijk mensen, ga daar nou aub niet op beknibbelen.

  Wel jammer om te lezen dat men het hier heeft over de ‘duivel’ en ‘het zo lekker opruimt’. Wat gebeurd is, is heel erg zonde en had vrijwel zeker voorkomen kunnen worden. De regering moet hun mensen er op gaan wijzen dat onderhoud van hun woningen en bedrijfspanden van groot belang is.

  Ik wens de ondernemers en omwonenden heel veel sterkte.


  Maak melding

 16. Ja hoor Vanity,je zal altijd mensen hebben op deze forum die het slechte wensen voor Suriname,maar de meesten die hun oordeel over Suriname hebben weten niet wat in Suriname gebeurd,ze willen alleen maar meepraten,men weet ook niks van deze buurt,het is altijd een saamhorigebuurt geweest met al die mensen die daar hebben gewoond en velen zitten ook hier in nederland,maar van hun zou je zulke kommentaren niet krijgen op deze forum want die buurt was altijd een leuke buurt geweest en zal ook zo blijven en ik hoop dat de verzekering gaat uitbetalen dat de zelfde zakenmensen weer hun zaak kunnen opzetten daar want zijn echte zakenmensen met visie voor de buurt en zijn normale zakenmensen die gewoon doen tussen de mensen,ze hebben geen bigie fasie,ik ken ze allemaal persoonlijk,zijn hardwerkende zakenmensen die ook veel prsoneel hebben en wat voor Suriname betekenen,na mie takie neetjeman en jammer voor deze zakenmensen want zijn mensen die hun buurt nooit hebben verlaten,zijn echte sranangmang in hart en nieren


  Maak melding

 17. Vaity,uik ben ook van de buurt hoor blij dat je die reactie op deze forum heb gezet,want dan zijn wij ook kennissen van elkaar
  Tang boeng sisa en power too Suriname


  Maak melding

 18. Ik ben blij. dat er geen gwonden of doden zijn gevallen,.
  Dat de brandweer strategische punten gaat uitstippelen in het land,om snel bij een brand aanwezig kan.
  Sterkte aan de mensen die hun huis of bedrijf kwijt zijn geraakt.


  Maak melding

 19. Snap al die mensen niet met hun reactie over regering. Denk aan die arme mensen die hun levenswerk in vlammen zien opgaan, en helemaal hun werknemers die waarschijnlijk kinderen moeten verzorgen, wordt daarover nagedacht. NEE. Alleen maar leedvermaak lees ik. Lieve mensen woon al mij halve leven in Nederland, maar mijn hart ligt nog mijn Su. Laat het niet zomaar in rook opgaan, mijn nostalgie en jeugd ligt en blijft daar. Dus niet zo snel een negatieve conclusie trekken


  Maak melding

 20. Surinamers leven teveel in een droom dat in zonnig Suriname niks kan gebeuren want er geen enkele calimiteiten scenarios!

  Verder doet Suriname bijna niets aan brandpreventie, is de Brandweer, de KBS, nog steeds ondanks nieuwe materialen de afgelopen jaren, zeer slecht uitgerust en getraind en is de lokale infrastructuur qua brandvoorziening in Suriname bedroevend slecht, de hoeveelste keer is het niet dat de brandweer enorm had te kampen met een lage waterdruk!?!

  De politiek komt kennelijk pas in beweging als de huizen van de politici ook zijn afgebrand!


  Maak melding

 21. De oplossing door deze problemen is simpel. Wij hoeven het wiel niet meer uit te vinden. Het ziet er als volgt uit.

  In NL kent men de Woningwet. Op basis van deze wet heeft de overheid de mogelijkheid panden die in verlaten zijn of in vervallen staat verkeren de status te geven van ‘onbewoonbaar’. De eigenaar kan dan in een korte bezwarenprocedure het tegendeel aantonen of zijn pand herstellen. Doet hij dat niet dan vervalt het pand aan de staat. Deze kan het pand dan via een openbare veiling verkopen en de kosten verhalen op de eigenaar. BASTA!


  Maak melding

 22. Ik wens de families van deze ondernemingen en hun werknemers het allerbeste toe en dat de verzekeringsmaatschappijen en hun advocaten snel de koppen bij elkaar steken en de juiste oplossing vinden/nemen en dat de ondernemingen weer snel kunnen worden gebouwd, weer worden ingericht met artikelen/voorraad,de werknemers weer aan het werk komen en het winkelende publiek weer gebruik kan maken van deze winkels.

  Het zou goed zijn als deze schade geleden ondernemer, één grote gemeenschappelijke moderne gebouw, mall samen opzetten, waarin hun winkels en anderen ook in kunnen worden ondergebracht, ook de buitenruimten zouden beter kunnen worden ingericht en beter tot haar recht komen. De schuldigen zullen eerst moeten worden bekend moeten worden gemaakt, maar elke nadeel heeft haar voordeel.

  Na regen komt altijd weer zonneschijn. What go up, must come down, spinning wheel.

  De regering is ook opzoek naar ruimte om huizen te bouwen, in zo’n mall zou ook nog een verdieping boven kunne worden gebouwd, voor woningen.


  Maak melding

 23. Het zou goed zijn als deze schade geleden ondernemer, één grote gemeenschappelijke moderne gebouw, mall samen opzetten, waarin hun winkels en anderen ook in kunnen worden ondergebracht, ook de buiten ruimten zouden beter kunnen worden ingericht en beter tot haar recht komen. De schuldigen zullen eerst moeten worden bekend gemaakt, maar elke nadeel heeft haar voordeel.

  Na regen komt altijd weer zonneschijn. What is going up, must come down, spinning wheel.

  De regering is ook opzoek naar ruimte om huizen te bouwen, in zo’n mall zou ook nog een verdieping boven kunnen worden gebouwd, voor woningen.


  Maak melding

 24. Het is al gebeurd waarom zeg men na regerinbg of gado a san psa kebah ino mang draai moroh.laat t over aan de inspecteurs om te onderzoeken wat de oorzaak zal ook zijn…..oeng egie srannag daweh reageer so…. leef met de mensen mee mang nogo gi tra wang schuld…..


  Maak melding

 25. Zonde een van de mooiste authentieke centrum van Zuid Amerika.
  Wederom een stukje geschiedenis vernietigt.
  Enkele beseffen niet in wat voor mooi land ze wonen.
  Koester het en wees er zuinig op zodat vele generaties na ons er van kunnen genieten.
  Laat het niet verloren gaan, het komt nooit meer terug.


  Maak melding

 26. mi bigi sma be leer mi: als je niks zinnigs / nuttigs te zeggen heb hou dan liever je mond. bika ju mofo na ju strafu.

  al die comments. ai baja.
  na wiens we wiens san gi sranang so??

  sterkte aan de gedupeerden
  en power aan de brandweer


  Maak melding

 27. heel heel jammer en triest voor de benadeelden,heel veel sterkte moed en durft om de zaken op nieuw op te pakken en verder te gaan, hoe zuur het ook is..

  kijk een gerespecteerde LIJDER zou onmiddellijk zijn dolle feest dagen opbreken en medeleven tonen aan de gedupeerden..

  dat doet één echte pres, voor zijn land/volk,maar bij deze ,die lacht je gewoon weg uit..

  het is zeer betreurens waardig.

  sme hoe nu verder,denk nou een keertje na..


  Maak melding

 28. Fucking zonde van deze mooie stad! Hopen dat het niet meer gebeurt…
  Het werd steeds mooier en schoner…
  Die junkies moeten ze laten opruimen i.p.v. Brandstichten.


  Maak melding

 29. Ja!Zo gaat het tegenwoordig toe in cultuur barbaars Suriname,indien er i.p.v. monumantale panden plaats gemaakt moet worden voor de grote bombastische paleizen en afschuwelijke loodsen voor voedselopslag z.a.rijst,uien, aardappelen etc.!
  Monumenten moeten wijken voor “commercie”!
  Herinner jij je het oudste houten theatergebouw in het Caraïbisch gebied,Bellevue, nog?
  Weet je waar die stond?
  Weet je waarom die gesloopt moest worden?
  Weet je wie er toestemming voor heeft gegeven?


  Maak melding

 30. AI Sranang mi moi switi kondre.
  Heel veel sterkte mensen.Tijd om bijelkaar te komen en elkaar helpen. Mensen zonder werk. eigenaren alles kwijt. Steun elkaar .alleen dan zijn we echte liefhebbers van van Switi Sranang.. God Bless All off you!


  Maak melding

 31. het zijn die juncks die dit hebben veroorzaakt weet ik wel zeker ,vanaf domburg zie je die hoge vlammen .
  het is gewoon triest wat er is gebeurt .
  wij hebben al niet veel …en die beetje die wij hebben gaat ook al verloren .brand blus water .brand melders ,blus water hebben wij zelfs niet …wat deden al die regeringen sinds tijden om dit probleem aan te pakken .triest triest triest .


  Maak melding

 32. Paramaribo verpaupert al in versneld tempo. De restanten van de brand begin juli aan de Keizerstraat/Jodenbreestraat zijn nog niet opgeruimd.

  Op de kruising Keizerstraat/Wagenwegstraat staan op iedere hoek al maanden twee panden die voor de helft gesloopt zijn. Vreselijk gezicht. En nu deze brand. Hoe lang zal het duren voordat dit zwarte gat in Paramaribo is opgeruimd?

  De binnenstad van Suriname staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Daar wordt het waarschijnlijk binnenkort van geschrapt, want over een tijdje is er geen werelderfgoed meer over…

  Alle getuigenverklaring wijzen in de richting van junkies en/of zwervers, die in een leegstaand pand van de fam. Oemrwasingh huisden. Ja, ja, junkies rules nowadays.


  Maak melding

 33. Dit betekent dat er dit jaar geen pagara festival in het centrum van PBM gehouden zal worden. De brandweer heeft enkele jaren terug al hiervoor gewaarschuwd, maar de Suri’s en overige feestgangers willen niet luisteren !

  Ergo; pagara festival mag, alleen niet in de binnenstad met allerhande houten en zeer brandbare gebouwen !


  Maak melding

 34. Dit is een zeer trieste happening.
  Deze handelaren zijn het gezicht van de
  Stadsmentaliteit evenals de verloren panden.
  God staat de getroffenen bij.
  Laten wij bidden dat alles weer goed komt.


  Maak melding

 35. Zie weer die vele idiote reacties op dit forum, de duivel bla bla bla, de regering en nog veel meer.
  Ik hoop het niet, maar toch zeg ik dat dit maar het begin is, december e doro bakka en hebben jullie gelezen hoeveel containers vuurwerk al ingevoerd is? Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

  STOP DE PAGARA ESTAFETTE IN DE BINNENSTAD.


  Maak melding

 36. @pero,
  Het gaat heel goed met Suriname volgens jou paarse propaganda praatjes,zorghotel van tien miljoen, ambassade voor miljoenen in Duitsland,Frankrijk,Afrika.
  Zonder goede brandweer wagens communicatie nul,nul


  Maak melding

 37. Wat verschrikkelijk!!!! Ik heb in februari en maart op het erf van de la Parra gewoond. En nu is daar niets meer. Ik wens alle getroffenen heel veel sterkte. Hoe moeten zij hun leven weer opbouwen????


  Maak melding

 38. Ik kom net terug uit SU. Ik heb genoten van de houten gebouwen en woningen, zoals de woningen langs het waterkant, het paleis, de kathedraal, maar ook van de woningen op ‘neuten’ te Nieuw Amsterdam. Een aantal hiervan staat al op de lijst van werelderfgoed.
  SU kent ook een aantal historische branden, bijvoorbeeld de brand aan de Heilige weg en recentelijk van het staatsarchief. Uiteraard is de brand aan de Zwartenhovenbrugstraat heel erg voor de winkeliers en bewoners die onherstelbare schade (materieel, maar vooral ook geestelijk) hebben geleden. In de eerste plaats moeten we de krachten bundelen om deze gedupeerden te ondersteunen, dat mag ook individueel, maar ook door het oprichten van een fonds. En voor de lange termijn is het van belang dat de overheid eindelijk lessen gaat trekken uit deze branden. Er is wet- en regelgeving (uitvoering en handhaving) noodzakelijk om de houten huizen goed tegen brandschade te beschermen. Alleen hout is duurzaam voor de woningbouw in SU. Als je toevallig een assemblee lid kent, kun je bij hem/ haar lobbyen om dit in het SU-parlement aan te zwengelen. Be positive, Revali


  Maak melding

 39. hallo ja is idd slecht gesteld met onderhoud van de huizen! zeker de houten zelf gezien was namelijk de maand sept in suri op vakantie . veel gezien mooi land wel geschrokken van de slechte wegen vooral rond paramarribo. elke dag hoorde ik de politie sirene de brandweer, op de fiets rijden bijna niet te doen maar ik ga zeker nog is terug.voor deze ondernemers is het triest en voor de stad een drama.


  Maak melding

 40. Een Hollander ontwierp een wolkenkrabber in Tokyo en legde een grote meer in de tuin aan.De opdrachtgever was er niet blij mee maar accepteerde het.Bij de eerst volgende aardbeving brak er brand uit in de wolkenkrabber en de brandweer van het gebouw kon over het water uit het meer beschikken en beperkte de schade aan het gebouw.

  Onze grachten hebben wij dicht gegooid.Die dienden ook om passagier en goederen te vervoeren. Maar we hebben verzuimd om vervangende wegen aan te leggen en hebben mede daardoor overvolle straten nu.

  Hadden we in het verleden verder gekeken en hadden geleerd van de KODJO,MENTOR EN PRECENT branden dan zouden we eerder een Venetie gemaakt hebben zodat de brand maar een gedeelte kon verwoesten.

  Cobie.


  Maak melding

 41. verschrikkelijk

  baas,ik weet dat je een president ben met daadkracht

  ruim deze zwervers op!ze zijn tot last!
  vroeger vermoorde men deze gasten,en deden ze ‘bonu’ met hun lichaaamsdelen.
  het is lang niet gebeurd!
  wat zullen de delegatie-leden van de acp/eu nou denken als ze langsrijden?

  we hebben ook WETGEVING NODIG!
  kom op!!!! niet langer treuzelen mang!


  Maak melding

 42. wij praten hier over nood in onze sweet sranang en andren slaan over naar paarse bende,lullen over zorghotel,regering nou steeds zakt deze man verder he.wat heeft deze brand met paarse bende te maken? enschede,,waar memsen zijn dood gegaan door vuurwerk op te slaan in een woonwijk een hele blok weg,ben jij dat vergeten ,, mie takkie,,


  Maak melding

 43. @gmap je mag zoveel lullen hoeveel je kan maar gaat jou nooit lukken je zakt verder weg heb je dat nog niet door,het doet je pijn hoe jij niet naar suriname kan en als jij toch zou kunnen zou ik je daar graag tegen willen komen zo dat je mij su kon leren kennen ,, mie takkie ,, of ik zou je alle hoeken van suriname laten zien ,, begrijp je wat ik bedoel?hoeken,


  Maak melding

 44. Het zijn niet de harten van de mensen in Su. (m.u.v. hier en daar) die bloeden, maar van de Su. in Ned. Want wij hebben meer liefde voor Su. Onze landgenoten in Su. hebben geen liefde voor het land of zien de waarde niet in. Neem nu bijv. de mooie historische binnenstad. Ik was na 30jr terug en zag hoe de meeste gebouwen werden verwaarloosd. Heel veel zijn voorzien van lelijke reclameborden of betimmerd of omgebouwd etc. Het oude Palace Hotel die is m.i. zomaar gesloopt. Bekijk de oude foto`s/ansichtkaarten van Su. Het zag er zo mooi uit, schone straten, statige lanen met mooie panden en beplantingen. Neem nu de Maagdenstr.of Jodenbreestr., heel veel gebouwen zijn gewoonweg gesloopt, geen beplanting, rommelig, smerig etc.etc. Ik zal misschien heel veel mensen pijn doen, maar ik zeg het toch. De mensen in Su. zijn VARKENS!!! en verdienen het niet om in zo`n mooi land te wonen. Ze gooien hun shit overal. En, en, en het zijn niet alleen de lagere klassen, maar ook de zgn. “elite”. Dit heb ik met eigen ogen gezien. Alles wordt maar op straat of in de jungle gegooid. Het is jammer dat steeds meer gebouwen verloren gaan en er komen alleen maar oer lelijke dingen (monumenten) voor terug. Surinamers heb je land lief en leer het te waarderen. Begin bij je zelf en durf ook een ander aan te spreken als hij troep op straat gooit.


  Maak melding

 45. IS wel jammer moest tog vernieuwd worden envoor al

  GEEN ongelukken dat is belangrijk winkels kunnen
  vervangen worden de mens niet
  geen doden of ongelukken bless


  Maak melding

 46. @Takkie, wat de huidige paarse regering met deze brand te maken heeft ? Dat zal ik je vertellen broeder, al enige tijd wordt de Zwartenhovenbrugstraat en de Prinsenstraat geteisterd door drugsverslaafden. Je hoeft geen Einstein te zijn dat één van de junks met de brand te maken heeft. De regering is primair verantwoordelijk voor de veiligheid in Suriname, dus een paramaribo zonder junks. Daarnaast zijn de onderlinge verhoudingen binnen de brandweerkorps ook niet goed. Ook dit heeft geleid tot onveilige situaties waarvoor de overheid weer veranwoordelijk is. Dit is de 2e brand in een korte tijd. Ga je me nu vertellen dat de regering hier niets te maken heeft. Je bent niet goed wijs.


  Maak melding

 47. hahahha na 30 jaren pas terug naar je geliefde land meneer je moet schamen,moet ik nou geloven dat je echte lobie heb voor su? dink,a torie mie man,,,


  Maak melding

 48. NA 30 jaar? dat is geen SURINAMER. Su is in alle manieren en vrouwnieren sterk veranderd dus ook de straat leven dus MANE ga niet met kapsones aboeng BLESS!!!


  Maak melding

 49. @koos de jong het kan dat ik niet goed wijs ben maar ik denk het niet hoor luister,alles van jou is de regering,volgens mij lezen jullie azielzoeker geen nieuw over het land waarin jullie wonen.wat kan jou regering met die piromaan die steeds bezig zijn in jou land nederland.kan jou regering ze opruimen? nee,waarom praat je over dingen die jij niet weet,ik zie dat je veel naar apintie kijkt he in de branding


  Maak melding

 50. De junkis worden door de nl overheid terug gestuurd of omgekocht terug gestuurd vraag het ze ik heb wel met hun gepraat ze komen netjes gekleed met een beetje doekoe die binnen de korste tijd in Su op gaat triest he ze zijn in nl gehookt en worden dann naGEBOORTELAND gedumpt


  Maak melding

 51. Koos de jong
  Jij zit 8000km over Su en regering te praten,,als jij het zo goed weet ,kom dan het goede voorbeeld geven ,en help een handje mee,maar zit niet daar achter jou pc te lullen over paarse benden .
  Kom in Su als jij durf ,dan zal ik jou persoonlijk andere hoeken laten zien waarbij jou tanden uit jou mond zullen vallen.


  Maak melding

 52. Men heeft het over de junks in Su.Men wijst ook naar 25 febr 1980.Men geeft aan hoe woningen weer in handen van de staat terug moeten.Welnu ik vind alles goedMAAR een grote dikke vette MMMMAARRR,vooral dat van de junks .We weten dat Marcel Zweeuw een junk is geworden.En deze Marcel Zeeuw had in het verleden ook zijn zoon aangezet om branden te stichten.Dit vertelde de zoon van Marcel Zeeuw zijn moeder zelf op de tv in Su.Dus als deze Marcel Zeeuw en zijn zoon vrij rondlopen(als Marcel Zeeuw zijn bezittingen verkocht zijn als van de moederbond dan slaapt dat ding Marcel Zeeuw in een van dit soort panden ja)dan kan zoon lief brand aangestoken hebben;en papa kan weer de kriebels van 25 febr 1980 krijgen ja than he goes for it.En de regering wordt er bij gehaald ja ,want inplaats dat ze voor dit soort dingen gaan zorgen reizen ze de wereld over om goudensleutels te overhandigen,om geld te lenen en vriendjes tevreden stellen.De regering leent hier en daar geld enkel om onbelangrijke zaken te doen.Waarom die EU/ACP top voor ongeveer dgn?Dit gaat het land zoveel kosten dan toch liever iets voor de brandweer doen,want het is inderdaad altijd weer het zelfde,de regering betaalt per mnd aan AliDiDiBribux,Jules Wij(Len)bosch en Andy Rusland 50.000 SRD waarvoor kan dit geld niet aan de brandweer besteed worden?Stel dat deze regering de rit uitzit(wat ik niet hoop)reken dan uit hoeveel mnd deze lege schijtzakken hebben ontvangen voor het niets doen.Nogmaals mijn vraag kon dit geld niet aan de brandweer besteedt worden?Jongens oen keba jere als je het werkelijk meent met het Su volk en je houdt van Su zoals er vaak gezegd wordt.Any way Sterkte aan de winkel eigenaren en blij dat er geen doden te betreuren zijn….Odi Odi dang.
  Glenny.


  Maak melding

 53. Nou altijd maar de schuld op anderen schuiven? Ik dacht dat men echt van elkaar hield maar ja waar is onze zelfbewustzijn gebleven? wat gaat er met onze kinderen gebeuren, k lees hier hoe volwassen mensen met elkaar praten en elkaar bekritiseren terwijl het onderwerp over een grote brand gaat die het binnenstad van Suriname heeft verwoest. waarom maar altijd bekritiseren, het kan anders. love yourself love others because we need each other in this world. Sinds ik mij kan heugen is er altijd watertekort. Wat heeft de vorige regering gedaan aan Brandweerkorps al die tijd dat ze aan de macht waren? Deze regering zit er ook al een tijd en toch hetzelfde probleem, wie moet zorgen voor veiligheid van jouw eigen woonhuis of zakenpand? Dus allemaal een samenloop van omstandigheden. Heel veel sterkte aan een ieder van wie hun gebouw is/zijn verwoest en hopelijk wordt alles snel opgeruimd zodat de vroegere sfeer weer langzaam aan kan terugkeren.


  Maak melding

 54. Koos ik weet dat je hier zelf op kunt reageren,maar het moet mij toch van het hart zoals deze paarse blinde lid oh oh mi gado ik bedoel paarse bendelid het schrijft na so ding e wroko.Na so DiDiBrie e wroko soso kakatoe noem ik dit.Ze kunnuen niks meer soso bedreig sma,maar met deze bedreigingen zoeken ze alleen maar problemen voor hun hondenbaas in Su oeng bo takie gie ding dagoe basie ai ma a dagoe wagie no de fara en a broko dus blijft het bij bedreigingen.A tra volgevreten Leba Limbo bo takie wé go bombel ding.Oeng kang tang tikie en dit gedrag hebben wij van Leba Limbo en die hersenlose DiDiBrie geleerd nml geen respect hebben voor anderen en we gaan ermee door now wie e firie a switie foe bombel trawang oeng tang tikie oeng zaka-zaka leba beest.Mie dat a no fitiemang maar ik vraag aan de paarse bende wanneer ze naar het binnenland trekken om de Brasjong tot de orde te roepen.Helpen jullie je zelf met de Guyanese piraten.Ga daar je kunnen tonen.Help de Su vissers,want die worden gedwongen in zee te springen en vaak tot bloedens toegetakeld mie no e jere a paarse bende ,maar echt dies na DiDiBrie wroko als het gaat om Suries dan vermoord de paarsebende je zo,maar als het gaat om buitenlanders dan zegt DiDiBrie we gaan hierover praten en hij haalt ze keurig op met het Su vliegtuig en gaat rustig naar een conferentie hier of daar en vergeet te praten over de last die Su heeft van de buitenlander(s)Hany way Hodii,hodiii laffedoggs
  odi.odooooooo.
  Glenny.


  Maak melding

 55. Donderop met je schijnheilige snuit Zo zijn we vanaf de berm,skij radio en tv opgevoed.En vaak heeft de paarsebende de daad bij het woord gevoegd door mensen dood te schieten.Hou maar lekker jezelf voor de gek.Wang deel foe a volk no e sribie moro.Je ziet het ook op dit forum enkelen die toen antie het front waren zijn nu bedrogen uitgekomen en zijn nu antie deze DiDiBrie en Co.Dus jij met je onnozelesnuit ga ver weg van hier,want hier op dit forum is het ons kent ons.En mie no sa reageer moro tap na schijnheiligesnuit foe ding.Pasew wang bigi odi ooktoe Fer.E.Esmerald,Tedje,Ray,Roy,Vene,Henk Molenaar,Cobie en aaaaallle anderen.Trouwens jongens ik mis Danitia.oke dan odi odi odiii odi.
  Glenny.


  Maak melding

 56. @Glenn Pengel.

  Hallo Glenn, ons kent ons, no spang.
  Maak je niet druk om het gespuis.
  Je ziet dat het niveau dalende is.
  Geen tegengas meer.
  Vroeger was het anders..

  Inderdaad, dacht er laatst ook aan,
  Danita waar ben je?
  Hopelijk verblijf je in goede gezondheid.
  Soms ben ik het ook zat, maar goed de langste adem wint.

  odi.


  Maak melding

 57. @Revali

  Wel Revali, je moest maar geweten hebben dat de meeste assembleeleden ,heden, dezelfde criminele personen geweest zijn die het hoofdkantoor van de politie in brand had gestoken waar onder ook radio stations en media huizen tijdens de coup in 1980. Vergeet vooral niet de vele mensenrechten schendingen aan de hand van deze zelfde assemblee leden,de zogenaamde assembleeleden. Geen van ze zijn gechoold en geen van ze hebben een schoon blad.Echte criminelen zijn het!


  Maak melding

 58. Hoe kan nou zooo een groot gebouw zolang leeg staan,het gebouw van Oemrawsingh.die is toch zakenman.Waarom hebben de autoriteieten niet opgetrden tegen deze zaken man,zoals ik heb vernomen zit hij in het parlement’Wat erg voor de andewre ondernemers.

  Gmap=DU=Wikileaks,wederom heb je van inhoudelijk reageren geen kaas gegeten idd wat heeft deze brand met dat wat je typt te maken,ipv dat je je medeleven toont metde gedupeerden typ je een hoop ras.


  Maak melding

 59. Wauw,mede broeders hier in Su en mede broeders in N.L.
  M’n hart bloed om de branden en ik voel mee met getroffenen,hoe rijk de meesten van ze ook mogen zijn,het is zeker triest.Maar wat nog triester is,is de idiote manier,de onbedachtzame,onintelligente wijze,het bekrompen denken,dat we etaleren naar de rest van de wereld,door dit soort idiote discussies op dit laag niveau met elkaar te voeren.Het moet weer politiek gelinkt en paars gekleurd worden,want het is iets negatiefs.Alles dat negatief is,kleur maar paars,geef Baas maar de schul,alsof er tijdens 15 jaar El Vene,niet de ergste branden zijn geweest.De regering kan slechts voor preventie zorgen,maar de juiste dingen doen,zijn we met z’n allen verantwoordelijk voor.SU zal vooruitgaan,maar alleen wanneer we samen leren werken en elkaar optrekken,minder etnisch en minder politiek gericht zijn.Let wel,ik ben niet de grootste fan van Oom Deci.Ik heb zelf op De Dominee gestemd,maar m’n witte stemlijst,heb ik voor ’t geval we naar vvv zouden moeten ,wel paars gekleurd.Dit land is in de afgelopen 3 jaar meer vooruit gegaan,dan de afgelopen 15 tot 20 jaar met E


  Maak melding

 60. Om ff verder te gaan meneer Koos.U lijkt me een typisch Nederlandse naam te hebben,zal er dus vanuit gaan dat je Nederlands bent(vergeef me als dat niet zo is),,geeft je ook niet minder het recht op reageren,maar aan alle nederlanders,die eigenlijk nooit de juiste geschiedenis in de schoolbanken krijgen.Stoppen jullie a.u.b. om alle vervelende dingen die er gebeuren,paars te kleuren.In eerder gevallen waar monumentale panden zijn afgebrand,is er gesjoemeld en ging het veel al om verzekerings gelden die men wilde loskrijgen.We weten zelfs dat onze archieven niet goed bewaard werden,daarin is pas eind Vene begin Bouterse verandering in gebracht.Het gevolg is dan ook geweest dat mensen die er baat bij hadden dat archieven verloren gingen,omdat ze konden dienen als bewijs stukken over de status van zo’n gebouw,gewoon de boel in de fik staken.Mr.Jacobus alias Cobie,u bent een wijws man en u kent u gechiedenis.Had iedereen inclusief de blanke nederlander zich ook maar een beetje kunnen verdiepen in de geschiedenis.Houte huizen staan veels te dicht op mekaar ,infrastructuuris zoek qua haast alles in Su,omdat Su simpel weg een hit&run (productie)kolonie was.Welke idioot komt me zeggen dat ik niet van me land hou omdat een paar hystorische panden zijn afgebrand,het is lekker leven in een land waar alles is geregeld,als je maar bereid bent hard te werken.In Su,al ben je bereidt hard te werken heb je nog niet de garantie dat je iets goed te vreten hebt.Niemand plant meer ,want je hebt 4 banen.Het is makkelijk oordelen asl je er alleen maar op de meest onobjectieve maniet over hoeft te horen,maar niet hier ben om te zien hoe we elkaar proberen op te trekken,ondanks discriminatie,politieke shit en noem maar op.Give me … break !!!Wel laat me jullie iets wijs maken,het groepje nederlanders,die zich komt vestigen in Su om er te wonen en te werken en om te investeren,wordt steed groter en een heleboel zullen het niet ala publiek zeggen,maar ze zijn blij met Su,worden met een beetje hardwerken,doch over night rijk,ze houden niet van Bouterse,want Nederland heeft ze dat geleerd,maar ze zijn wel blij met een heleboel van zijn beslissingen,naast de eliete groep hindoestanen en chinesen nemen ze nuogenscheinlijk hun plaats in vooral omdat overal deuren voor ze open gaan omdat ze hun kleur mee hebben.Ze ondersteunen zeker elkaar eerst,zoals alle andere bevolking groepen behalve de negers doen.,dus blijven jullie 9000km,maar negatief zeiken over Su,maar de slimme blanke nederlander en /of Surinederlander,ziet dat er een heel positief en gunstig investerings klimaat is in Su.


  Maak melding

 61. huh op het erf van De La Parra?Er waren geen huizen daar hoor.Wel fruitbomen perenguave,kersen en advocadoboom.Ik kan het weten want het is familie,me tante Gusta is daar vorig jaar overleden en me nicht Jenna die dreef die drogisterij pfff.


  Maak melding

 62. 55 jaar geleden vertrok ik met tegenzin uit Suriname naar Nederland. Ik zeg met tegenzin want ik ging op zoek naar de vader van mijn zoon, helaas hij liet me zitten en had geen geld om terug te gaan Suriname. Ik heb er altijd naar verlangd wel met vakantie geweest na 18 jaar en 5 jaar geleden na 31 jaar. Ik woon ruim 30 jaar in Zuid Spanje maar mijn hart is tot nu toe waar ik geboren ben. De pamnden die afgebrand zijn, ik woonde in het pand van Oemrawsingh in de jaren 1956/57 en het doet echt pijn dat die mooie houtennhuizen met veel historie zomaar afgebrand zijn. Jammer en nogmaals jammer, ik ben 75 jaar oud maar als ik jonger was zou ik beslist voorgoed teruggaan. Ik hou van het land waar ik geboren ben. Ik wens de mensen en de regering het beste en Gods Rijkste zegen om alles weer op te bouwen.


  Maak melding

 63. Het is wel jammer voor deze gebouwen ma wang ogrie e tja wang boeng.
  Ik ben meer voor het moederniseren van onze binnenstand stad en al deze oude houten gebouwen moeten gewoon weg.
  Als ze onderhouden worden mooi maar als ze er verwaarloost bijstaan…..afbreken
  Veiligheid en het beschermen van andermans goed staat boven eigendom en boedel.
  Liever een openstaande plek met beschuit gras dan een op instorten staande collosale houten krot.


  Maak melding

 64. @Koos de Jong, ik deel uw mening volledig dat de regering niet alleen juridische maar ook politiek aansprakelijk is voor deze catastrofe. Elke benadeelde die een claim zou neerleggen heeft 100% kans van slagen. Te meer daar minister Belfor volmondig de schuld binnen zijn eigen korps heeft gelegd. Het verschil is dat deze domme Belfor hiermee ook de overheid in het spoor van de aansprakelijkheidsleer heeft betrokken. Wat mij opvalt dat tot nu toe niemand van overheidswege een compensatie of een dergelijk gebaar heeft aangeboden aan de slachtoffers. Iedereen speelt elkaar de zwarte piet toe.


  Maak melding

 65. ik vind het zo erg dat surinamers die niet eens weten waar of hoe ze begraven zullen worden hier in hun geliefde aardappeland reageren,ik ben 14jr hier maar ik begrijp veel meer dan al die blackscheten die 30 en 45jaren hier zijn wat die ptattas hun metode is om ons nog verder uit mekaar te drijven omdat ung tranga te ung sab ung srefi maar het feit dat er blaka’kas’zijn die zicht bleekscheet voelen blijft het toch zo voor ons hart en nieren echte surinamers zwaar. ons land is niet in rep en roer maar in de bleuiii en die bakras die weten dat en zet die blakascheten of beter getype bakra schijt om het voor mekaar te verpesten, ding holbewoners no lob unu srefi ma luku sang deng e doe na grong omdat ze weten dat ding kondre na helll, wanneer denk jij blaka ka (in ding witmang ai) datje het hier ga redden, edgar david heeft self in zijn grote bek moeten laten schijten door die bakras anders never was ie 1 keer op de televiezie tak e pleibal terwijl na witmang tot nu toe e bepaal gi a mang niet allemaal hoor, vraag maar aan jerrel hasselbaink bank of stoel hij kan er van mee praten alleen als er iets te verdienen is ben je zogenaamd heel belangrijk voor die witmang(voor ff maar hoor)en alsje denk datje het op jou eigen houtje ga doen maken ze jou kapot dus sranangman kong u bondru now A.U.B. als ik aangeef dat ik nog maar 2 broeken onderbroeken sokken truitjes en 1 jas over hebt gehouden omdat ik voor goed terug naar me lobi su ga da ung kan bribi mi, onze su conselaat sref e wroko precies fa deng bakra wani ik heb nooit een verblijfs vergunning of ptatta buku mogen krijgen omdat ik in 1998 in aanraking kwam met de justietie en ik moest 2mdn uitzitten ma a no sma mi bing kiri yere! voor 1 bolletje na dien heb ik niet meer gedeal want ik wilde graag die ptatta buku ik heb allerlij verplichtingen van een rechbank gekregen ivm mijn kinderen ik kan alles bewijzen op pappier ik heb de helf van de voogdij schap van me kinderen ze dragen ook mijn naam ik ben al jaren uitgeschreven uit su ik kan alles bewijzen dan nog kan de su conselaat alleen voor die brakas wat betekenen mevrouw rink de vice consult van su stuurd me naar de i.o.m ik ben geen africaan of arabier dus ik heb geen recht op asiel maar ben wel onder de ptatta vlag geboren in 1969 je hebt ook een radio math mart of mei die ook die bakras hun reed likt om te mogen uitzenden je mag nederland niet verwijten in de uitzending terwijl ik naar een porgama luisterd legt een blaka ka uit dat we MOETEN onder breken voor het nederlandse shitnieuws ete voor dat hij ons dat mededeeld word hij self gekapt door die shitnieuws ze zijn bang dat ze geen omroeper meer mogen zijn da heri dey deng e bar fa su na ing dat we naar su moeten su heeft ons nodig inplaats dat ze het voorbeeld geven en beginnen tevertrekken ik ga zeker terug en het liefst voor de zomer dank zij de su(auta)riteiten)moet ik me kinderen opgeven mijn su paspoort is in beslag genomem door de vreemdelingen politie hier terwijl het staats eigendom van su is dan nog kan de surinaamse consulaat niets voor me doen dan wel geld onder de tafels nemem ja tafels ja en nootpaspoorten verstekt en ik ben er zeker van dat dd baasman deze dingen niet weet en if dd baasman sabi word ik de beste maatjes met radio apintie want dan vind ik dat baas e pret wreed man gi unu tak e horing gi ptatta terwijl bakkabakka na wan soort toe nadering naar die ptattas ik hoop het echt niet hoor want zonder die bleken, maar ons bij ons o tranga mi wel o bruja alles te mi doro grong if baas sab alles maar ne du noti ik bedoel dat het heel eenvoudig is om su als trekpleister te laten worden voor 2risten gewoon het uitgaans leven van hier daar na toe brengen coffee shop en al want al die jaren was het goed voor ptatta nu dat ze het niet meer in de hand hebben komen ze met heel wat shits terwijl ze miljarden met softdrugs hebben verdient, sranangman ik zeg niet dat jullie naar su moeten hoor! maar kon ong bodru now jullie mogen weten dat die bakras ons klaart met ons eigen olie me jongens gaan me missen en ik ze ook maar mi no mang moro, deng sranangman san dink ding a ing bung!! wo bari ete dja na helll en als een neger mij!!! maakt niet uit africaan antilian surinamers maakt niet uit mij willen vragen wat ik dan nog hier zoek doe het niet op een PC nader mij en vraag dat aan mij dan ga je gelijk zien datje in de helll bent ik sla je helebek kapot want jullie zijn zo fucking gehersen spoeld!! dat jullie selfs die 9mdn dat die vrouw jullie heeft gebracht vergeten zijn dan maar het goede wat ptatta voor jullie doet toch!!wo ka ete


  Maak melding

 66. Ryan zit een beetje te veel met zijn neus in de witte poeder gezien zijn volkomen kansloze en onbegrijpelijke gebrabbel…

  Hij smokkelt de bolletjes niet meer zegt tie….


  Maak melding

 67. ik ga terug na su en dank zij me su autariteiten word ik daar weer illegaal, kunnen jullie me bij staan fu broko a nesi sang deng witmang seti ik ben bereid nog langer hier te blijven gi mi sranangmang(bajes) het was heel lang geleden maar nelson mandella leeft nog hoor, ik ben pas 43jr na 20jaren ben ik 63jr en nog stevig ook ung no spang met me kinderen ik wil dit en alles voor ze doen! toch mag ik ze niet zien van hun mama,wan sranang uma lik mi srefi yere nanga eng plitsings wet sa kon leri dja na ptatta waar me kinderen het voelen met tranen type ik dit ik wil voor ons allen opkomen voor wat ons toe behoord maar ik moet een goeie background van me sranang mang hebben en neks no fout!!0616172939 (one love gi mi su people)


  Maak melding

 68. hey vieze vuile riolle rat datje bent ze hebben jou zeker niet mee gegeven dat nacht apen wit zijn he!trouwens je naam alleen zegt ’t al datje geen praatje waar jullie bleek scheten alles op baseren waard ben je hoort onder de buik van een hond feitelijk hoor!! ju fiesti dago pie jo, kinderlocker tevens pedofiel ik heb me nummer ook neer gezet maak een afspraak met me dan misschien kan jij als eerst aanspraak maken op’n gram


  Maak melding

 69. yo vuile rat ofa!! wens dat jij kon zijn als ryan hij drinkt niet hij rook niet en snuift ook niet is geen kinderlocker of pedofiel dag Hhomo molenaar


  Maak melding

 70. ik ben ook een blanke maar ryan heeft gewoon gelijk jij self bewijz dat ryan gelijk heeft wij blanken willen gewoon niet toe geven dat we bekrompen zijn we doen maar als of wij het goed doen, fuck jou hoor H.M


  Maak melding

 71. corra is zogenaamd blank: ” gelijk jij self bewijz dat ryan gelijk heeft wij blanken willen gewoon niet toe geven ”

  Ik lig hier in een deuk


  Maak melding

 72. Het beste is voor de brandveiligheid om alle houten gebouwen en krotten af te breken en vervangen door portiekwoningen van 4 hoog en aan de randen van Paramaribo Centrum paar wolkenkrabbers neer te zetten. Inclusief een moderne overdekte winkelcentrum. Laat dit door Chinezen bouwen en opzetten.


  Maak melding

 73. Live uit het Koude Nederland:

  Jij blijft maar (zeuren) over WOLKENKRABBERS & PORTIEKWONINGEN van 4 hoog op dit ogenblik in SU.

  En niet te vergeten:
  Laat dit door Chinezen bouwen en opzetten.
  En gaan deze CHINESE BOUWVAKKERS dan terug naar CHINA?
  Zie ook het voorbeeld van de CHINEZEN met de bouw van de MARETRAITE MALL in Paramaribo-Noord.

  Suriname zal GEEN PROVINCIE van het POLITBUREAU van CHINA worden zoals je steeds blijft promoten.

  En ik blijf het zeggen:
  Liever Kennismigranten uit TAIWAN & ZUID-KOREA.
  Hardwerkende Vietnamezen en Philippijnen.
  En niet te vergeten: Ook TIBETANEN kunnen worden toegelaten tot SU.
  En dan mag de DALAI LAMA tzt. SU. ook gaan bezoeken.


  Maak melding

 74. @FER.E: ja toelaten van meer dan 5 miljoen Chinezen, dus ook Chinezen uit Vietnam en Chinezen uit Taiwan.

  Het Chineze Trots zal zeker zegevieren in Paramaribo.


  Maak melding

 75. Ik heb een vriend in nu in Suriname ze is hier geweest op verkantie bij mij geweest en ik ga in eind december naar haar toe en kijken ook hoe het is daar


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.