Suriname relatief vriendelijker voor gays

13

PARAMARIBO, 12 okt – Suriname is relatief vriendelijker voor gays. Dit stelt het activistenplatform LGBT. Anders dan in vooral de Caribische regio, is er sprake van redelijke tolerantie. Seksueel anders dan hetero georiënteerde personen worden niet vermoord. Ook kent Suriname geen wetgeving tegen homoseksualiteit. “Toch valt nog wel het één en ander te veranderen.”

Politici hebben nog te veel een mijdende houding. Tineke Sumter, voorzitter van het platform, vindt dat de rechten van haar doelgroep best deel mogen worden van de politieke agenda. Zo zou de regering deze als prioriteit kunnen opnemen in haar nationaal en internationaal beleid. Daar is tot nog toe niet veel van gebleken. President Desiré Bouterse gaf ooit tijdens een persconferentie aan wel andere zaken aan zijn hoofd te hebben. Het LGBT wil nationaal het bewustzijn stimuleren.

Zo loopt er een nationale Coming Out week. “Om liefde, acceptatie van seksuele diversiteit en genderidentiteit te ontwikkelen en om het wederzijds respect onder alle mensen te helpen vergroten”, zegt Sumter tegenover de Ware Tijd. het platform wil voor de komende jaren een proactieve houding aannemen. Vooral op scholen is het nodig meer bewustzijn te kweken. Kinderen worden er wel eens stuk geplaagd voor ‘afwijkend gedrag.’


13 REACTIES

 1. “Zo zou de regering deze als prioriteit kunnen opnemen in haar nationaal en intenationaal beleid”. Aldus Tineke Sumter.
  Nou Tineke in moet je teleurstellen, de Sur. regering doet helemaal aan beleid, nationaal nog internationaal.Ze worden pas wakker als er een dubieuze en invalide amnestiewet doorgedrukt moet worden..


  Maak melding

 2. Tineke Sumter ga eens iets nuttigs doen mens.

  In Suriname werden niet zo gek lang geleden zwervers vermoord (voor zover ik weet niet om hun geaardheid)
  Ga eens voor die mensen opkomen Tineke. Dat is nuttig. Die mensen zijn de verschoppelingen van de maatschappij en die hebben je hulp nodig. Probeer hun case op de politieke agenda te krijgen.

  Door steeds je eigen gay-agenda anderen door de strot te duwen, worden anders-geaarden juist meer als een apart mensensoort neergezet en dan kan de relatieve vriendelijkheid in Suriname precies de andere kant op slaan. Iets om over na te denken.


  Maak melding

 3. Ja hoor!!! En daar hebben wij onze Lieve sra weer over Sodom & Gomora.
  Mi gudu sra (JUDESKA): Meisje ik ben Boooos.
  Tineke Sumter brengt wat extra verlichting in jou leven.
  Het LGBT wil nationaal het bewustzijn stimuleren.
  En ook van mijn lieve sra (JUDESKA).

  Zo loopt er een nationale Coming Out week. “Om liefde, acceptatie van seksuele diversiteit en genderidentiteit te ontwikkelen en om het wederzijds respect onder alle mensen te helpen vergroten”.

  Speciaal voor (sra) (JUDESKA) zal ik via STEVE MEYE WONDER & Ronny Asabina een verzoek indienen bij DADA, voor een ROZE ZONDAG.
  @Kolibrie: (sra-JUDESKA) wordt binnenkort in het ROZE gepresenteerd op het Onafhankelijkheidsplein te Par’bo.


  Maak melding

 4. Niks nationaal beleid in Su discrimineren de mensen geen homo(man/vrouw)Ze worden niet bond en blauw geslagen.De regeerders van Su werd kortgeleden nog koeien genoemd op dit net.Maar als je de mensen(homo’s) op feestjes ziet in Su iedereen maakt even veel pret met de mensen.Je hebt soms van de overdreven jongens,maar ach je moet niet te serieus gaan staan kijken.Kijk gewoon de andere kant op want ding de so keba.En je kan ook iets van ze leren en het maakt nietuit wat.En begrijp me aub niet verkeerd,maar a niet accepteren foe ding no boeng en no pest ding toe.Ding no takroe altijd.Mik oeng tik ding lik fa ding de.En Djompo baka ik heb om je eerste reactie gelavhen,maar de 2de vond ik niet zoooooo oke,maar goednogmaals homo’s worden NIET gediscrimineerd in Su.Odi
  Glenny


  Maak melding

 5. in suriname zijn
  wij zijn toch altijd vriendelijk voor boelers geweest !!!.in nederland mogen ze toch met ministers op de boot ,schaars gekleed en kontje schudden .je ziet dit alles in suriname op de t.v.hoor!!
  die boelers willen in suriname ook geemancipeerd en met ministers op de boot geloof ik .
  in suriname is het een andere vertelling op dat gebied.
  die boelers mogen in suriname vrij boelen ,maar niet in het openbaar .als dat gebeurt hebben ze een probleem en dat is logisch .


  Maak melding

 6. HOMO”S LEBISCH heb niets tegen die beweging ZE moeten uit de buurt blijven van kinderen die worden slagoffers van die beweging. Dan word ik en mijn ORGA anti homo

  ze zoeken kwestbare zoogtjes

  zoek je soort geen kids


  Maak melding

 7. Pero ie dja toe, pe joe e boel, na oso baka oso, a statie, baja, mie na punani mie e loekoe, ai, swietie toch. No mek grap boi. if joe no wani tak deng djompo
  joe swaar wang vorkoe, dai boeng, neks ne poes kong moro.


  Maak melding

 8. Ik denk dat er andere prioriteiten nu zijn

  heb niets tegen gays,suriname is een bacovenland
  Laten we eerst bepaalde zaken ordenen,voor we aan deze mensen denken.(die ook recht hebben op geregistreerdpartnerschap etc)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.