Mr. Spong wil slavernij-claim tegen staat

142

De van oorsprong Surinaamse advocaat mr. Gerard Spong heeft tegenover het NCRV-programma Altijd Wat gezegd dat hij het “de moeite waard” zou vinden om samen met enkele andere advocaten een claimzaak te beginnen tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden.

Volgens de advocaat ligt een zaak tegen de staat voor de hand omdat de staat nauw betrokken was bij de slavenhandel. Volgens Spong zou zo’n zaak ook best een kans van slagen hebben. Hij noemt een claimzaak zaak in het programma “woest aantrekkelijk en juridisch uitdagend”.

Spong roept andere advocaten op zich bij hem te melden zodat men eventueel samen een zaak kan beginnen. Hij wil niet in zijn eentje een rechtszaak starten. Daarvoor zou de procedure te omvangrijk zijn.

Bekijk de uitzending:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk ook:

142 REACTIES

 1. “…Nee maar. Spong is zelf afstammeling van een slavenhandelaar, en niet de minste ook: Koning Charles Stuart II van Engeland. Sorry zeggen en lappen dus, Gerard….”


  Maak melding

 2. Dit heb ik voorspeld en iedereen verklaarde mij voor gek. Een slavernij-claim tegen de Nederlandse staat vanwege het slavernijverleden is niet meer dan een logische stap in de eis om genoegdoening voor de mensonterende uitbuiting en genocide jegens onze voorouders. Onze voorouders hebben Nederland een winst bezorgd van rondom de 1200 miljard euro. Met allerlei leugens en verdraaiing van feiten heeft Nederland altijd geprobeerd een claim te voorkomen. Nu is de tijd aangebroken om de hardverdiende centen van onze voorouders terug te eisen. Deze gelden komen dan de gehele staat Suriname toe. Met de gehele Surinaamse staat bedoel ik alle bevolkingsgroepen die de Surinaamse staat als zodanig vormen. Eigenlijk ben ik helemaal geen fan van Gerard Spong. Maar mocht hij deze zaak leiden dan staat er niets anders op hem tot in het oneindige te steunen. Suriname über alles!!!!!!


  Maak melding

 3. Mijnheer Spong; Vergeet ook niet dat de Javaanse en Hindoestaanse emigraties doodgewoon voortzetting van slavernij was. Google Persad Slavery Reinvented.

  De dag des oordeel moet nabij zijn want ik ben het eens met anna_z, Mie gado, vergeef mie foe alla mie zonde.
  Maar zonder grap 300 jaar @ 5%
  1200(1+0,05) exp 300= kan mijn reken machine niet vinden

  Dus maar rule of 72
  deel 72/interest= gelijk aan aantal jaren waarin bedrag verdubbeld dus
  72/5= ongeveer 14 zeg maar 15
  1200 miljard verdubbeld elke 15 jaar in 300 jaar maakt dat van elke surinamer biljonair.

  Oe trong goedoe. Oen denkie no Willem Alexander au mekie wan boeng tuinman nanga eng vrouw wang boen wasvrouw? Dang wie e serie deng tjieng op een veiling.


  Maak melding

 4. Wat een onzin.
  Weerzinwekkend, dat was slavernij en dat is het nog steeds.

  Europeanen hebben dit echter, nadat het duizenden jaren gewoon was, ook in Afrika, afgeschaft.

  Dat verdient juist dankbaarheid en ik stel voor dat iedere Afrikaan een jaar lang arbeidsdienst in bv Nederland verricht, zodat hij of zij beseft hoe waardevol die vrijheid is die de Europeanen hebben verzekerd en verankerd in wetten.


  Maak melding

 5. @Oroonoko

  Van welke planeet kom jij? Er bestaat nog steeds slavernij en dat in alle werelddelen. Vrouwen die als sexslaven worden gebruikt in bordelen overal ter wereld. In Calimerostan werden twee jaar geleden slaven aangetroffen in een aspergeboerderij. Nog steeds worden mensen buiten hun wil om misbruikt en tot slaaf gemaakt.
  Overigens is de slavernij niet afgeschaft omdat de witten plotseling een nobel streven hadden. Opstanden kwamen steeds vaker voor en de situatie voor de slavendrijvers werd levensgevaarlijk. In Haiti hebben de slaven zichzelf bevrijdt en de complete slavendrijverskolonie uitgeroeid. De schrik zat er toen goed in bij de witte slavendrijvers. Het scheelde niet veel of in Suriname gebeurde hetzelfde. Door slim onderhandelen van de Hollanders kon men een tweede Haiti voorkomen maar de angst zat er wel goed in. Uiteindelijk is de slavernij afgeschaft en de Hollanders waren de laatsten die dat deden. Vandaar dat je het verhaaltje dat de slavernij niks opbracht met een flinke schep zout moet nemen.


  Maak melding

 6. @anna_z
  Waarom schrijf je: “Er bestaat nog steeds slavernij en dat in alle werelddelen.”?
  Ik schreef toch al: “…en dat is het nog steeds.”

  Opstanden hebben zeker een rol gespeeld, maar dat was niet het doorslaggevende argument voor de mensen die de slavernij af wilden schaffen. Het ging hen om de onmenselijkheid ervan.

  Daarom is die aspergeboerin ook gewoon gestraft. Omdat er wetten zijn. Maar tuig zal steeds weer opstaan.

  Nederland was overigens niet het laatste land dat slavernij afschafte (Mauritanië) en dat het geld opleverde lijkt me duidelijk, anders ga je er niet mee door.

  Met Haïti is het trouwens sindsdien erg goed gegaan, nietwaar?


  Maak melding

 7. Aan sommige reacties kan je duidelijk de hypocrisie van een aantal Surinamers zien.
  Als het over de wreedheden van de jaren 80 gaat die gepleegd zijn door de man die zich nu president noemt in suriname dan moet je die lamlendige en kortzichtige figuren als anna_ziekelijk horen.
  Ze gedraag zich als een slons in mijn ogen, typisch gedrag van een temeier,nu hoor je niets over spong zijn geaarheid en allemaal van domme onzin van paarse schapen, iedere vorm van mensenrechten schending is verwerpelijk ook 8 dec 1980.


  Maak melding

 8. Er zijn weining cases waar ik oneens bent met Spong maar deze…..
  Nee, als ik Spong was zou ik mijn kostbare energie besparen voor belangrijkere zaken. Hiermee houdt Spong diegene die nog emotioneel last hebben van de slavernij een worst voor en geeft hij ijdele hoop. Een eventuele afwijzing of niet ontvankelijkverklaring van een dergelijke claim zal de psychische schade van nazaten van de slavernij alleen maar vergroten.

  Dus beste Gerard, niet doen!


  Maak melding

 9. De hypocrisie druipt af van sommige reactie
  anna_ziekelijk gedraag zich als echte slons,nu horen wij niets over spong zijn geaardheid, nu hoor ik die paarse farizeeers niet over spong zijn nederlandse nationaliteit, ik vindt iedere vorm van mensenrecten schending verwerpelijk en onmenselijk ook wat er op 8dec 1982 in mij geliefde land suriname is bebeurd.
  Het is hypocriet hoe een temeier als anna_ziekelijk zich nu opsteld,ze is een bewonderaar van surinaams grootste massamoordenaar ,ze heeft nooit de misdaden van de slager van Bastion veere verworpen, sterker nog ze misbruikt het het leed die onze voorouders om de misdaden die haar pooier Bouterse heeft misdaan goed te praten .anna ga terug de kast in.

  leed van onze voorouders om misdaden die gepleegd zijn door haar pooier Desi
  Bouterse g


  Maak melding

 10. Het slavernij verleden dat TOT de dag van vandaag zijn sporen vind ,is een product van de arabieren en europeanen.
  Ontvoeringen van mijn voorouders(afrikanen)is ongeveer 7000 v.c.begonnen en heeft zich op religie en fictie voort gezet, tot op heden.
  Tijdens het inleiding van deze tijd perk werd die handeling over gezet in geestelijk en mentale slavernij dat nu negatieve gevolgen ,vooral,onder het zwarte bevolking zichtbaar is,,dus het slavernij tijd perk is meer dan 500 jaren oud.
  De heer Spong móet niet alleen het slavernij maar ook de mijoenen moorden gepleegd door nedland en de arabieren naar voren halen,,en geen verhaal van zogaamd 300 jaren naar voren halen en de ware feiten weglaten.
  Laat hij eerst de geheime documenten naar voren halen wat slavernij betreft,,anders kan ik dat ook wel doen.
  No bullshit but the tru


  Maak melding

 11. Ana_z
  Jij hebt gelijk ,,,
  Een ding móet het crioro bevolking niet vergeten,en dat is ::Dat die witte man of vrouw een crioro man of vrouw,altijd gaat haten of willen dat wij ons neer buigen voor hen als onderdanen ,,,,maar daar vergissen zij zich in,,,,,


  Maak melding

 12. Anna_z
  Jij hebt gelijk ,,,
  Een ding móet het crioro bevolking niet vergeten,en dat is ::Dat die witte man of vrouw een crioro man of vrouw,altijd gaat haten of willen dat wij ons neer buigen voor hen als onderdanen ,,,,maar daar vergissen zij zich in,,,,,


  Maak melding

 13. Suriname had dit moeten regelen met de onafhankelijkheid. Ik heb Spong hoog zitten, maar de kans dat de Nederlandse staat tot betaling over gaat is nihil.


  Maak melding

 14. Reactie van sra en haar compaan anna gestoord laat zien hoe kleingeestig deze mensen zijn,die witte man zal altijd zwarte haten wie dit zegt laat zien hoe dom die achterlijke paarse ezels zijn. deze zelfde klootzakken staan te juichen om een ambassade in Frankrijk en in Duitsland.sra ga hulp zoeken


  Maak melding

 15. Nederland kan het mensen leed en schade die zij aangebracht hebben niet ontlopen,,,vooral ten opzichte van ons die zij Surinamers noemen,,en probeert steeds een ontsnappings route voor die foute handeling te vinden,,laten zij eerst toe geven dat zij ons en onze voorouders in alles negatief hebben gemanipuleerd om over ons voor altijd te heersen.


  Maak melding

 16. Gmap
  Dat jij mentaal gestoord ben is duidelijk.
  Jij maakt jou zelf nog belachelijk door jou onkunde wat betreft geschiedenis en tegenwoordigheid dat op realiteit is gebaseerd.


  Maak melding

 17. Spong dient zich bij zijn leest te houden. Hij is strafrechtspecialist maar geen letselschadeadvocaat of civilist. Spong heeft mij nog niet kunnen overtuigen van een juridische haalbaarheid van zijn claim. Met deze poging om een claim tegen de Nederlandse staat in te stellen, werkt hij de pro-Bouterse aanhang (tevens slavernij getraumatiseerden) in de hand. Ze zullen deze aankondiging van Spong gretig aangrijpen om de discussie rondom de schadevergoeding voor slavernij weer te doen oplaaien. Spong dit onderwerp beter overlaten aan drs Armand Zunder. Laatstgenoemde had reeds een begin gemaakt met zijn onderzoek.


  Maak melding

 18. Advies aan Spong: Gij kunt beter een schadeclaim indienen bij de Republiek Suriname voor de 8 december moorden. Dat heeft een grotere kans van slagen.


  Maak melding

 19. Het onderzoek naar slavernij of afstammeling begint in die tijd voordat er mensen als slaven werden misbruikt ,en niet wat in de school boeken geschreven staat .
  Dat heeft met koloniale denkwijze te maken en niet van metale vrijheid of totale vrijheid.


  Maak melding

 20. @Ram Singh
  Je schrijft:”1200(1+0,05) exp 300= kan mijn reken machine niet vinden”?
  Er kunnen 2 oorzaken aan jouw probleem ten grondslag liggen:

  1.Dat rekenmachientje is verouderd.
  Waar heb je dat rekenmachientje gekocht?
  In Suriname bij de Chinezen zeker?

  2.De bediener van het rekenmachientje weet er niet mee om te gaan.
  De gebruiksaanwijzing geraadpleegd en begrepen wat er staat?

  ,want
  (1 + 0,05)verheven tot de macht 300 vermenigvuldigd met 1200 is vast niet zó groot!


  Maak melding

 21. @Ghandi
  Jij schrijft:”Spong dient zich bij zijn leest te houden. Hij is strafrechtspecialist maar geen letselschadeadvocaat enz.”

  Wat een onzin kraam jij uit!
  Mag hij om de door jou bovengenoemd argument geen klacht indienen?


  Maak melding

 22. Spong mi boy,

  Geloof niet dat de bakra’s ooit een cent zullen gaan geven.
  Het enige wat je uiteindelijk krijg is een lacherige excuus en een monumentje in de vorm van een goedkope herdenkingsbeeldje ergens in de Bijlmer.
  Eens een Bakra altijd een Bakra. Ze zullen en willen altijd de baas spelen. Wij negers slikken dit alleen maar en gaan zelfs met ze mee. Sommige onder ons hebben zelfs VVD of pvv gestemd. Deze zijn dus de surinaamse NSB’ers..

  Mooie droom Spong zoals ook een droom van tweestaten (Palestina en Israël)
  But keep dreaming


  Maak melding

 23. DE SLAVERNIJ IS SINDS 1 JULI 1983 AFGESCHAFT IN SURINAME!
  Wat lult die Spong nu!
  Inderdaad dan moet hij reizen naar het hiernamaals om getuigen en schuldigen op te sporen!
  Nederland zet deze gek uit!
  Hij is een last voor jullie ,een hebbie die je kan vergelijken met onze hebbie hier BOUTA,demoordenaar!


  Maak melding

 24. Spong ik heb een goede raad!
  1.De grootste hardvochtige slavendrijvers(zie Wolbers bibliotheek universiteit Leiden)op deze aardbol zijn de Joden,jouw voorouders(geweest).
  Dus als je met een claim zou willen beginnen, zou ik eerst de nakomelingen van jouw voorouders in ogenschouw nemen.

  2.Behalve de Nederlanders die jij terecht ook in deze, (maar kansloze zaak op succes)meeneemt,zou ik ook nagaan wat er bij de landen c.q.nakomelingen van de Spanjaarden (priester Las Casas),de Portugezen(joden v.b. Da Gama,Vasconcelles,Miranda etc.),de Engelsen en Fransen (joden v.b. Suzanne Duplèscis,Dubois etc.)te verdienen valt!
  Gerard doe maar niet:JOUW MISSIE IS KANSLOOS!

  Welke bezigheid,waarvan wij die tegenwoordig meer als normaal vinden,zal over ongeveer 200/300 jaar weer indruisen tegen de menselijkheid en ‘normen en waarden’ van die tijd?

  Zal ik een poging wagen en een antwoord geven … de (strenge) immigratie regels?


  Maak melding

 25. @Ray
  Jij lult heel slap waardoor jij door jouw racistische inborst en domheid schittert:
  Jij schrijft:”DE SLAVERNIJ IS SINDS 1 JULI 1983 AFGESCHAFT IN SURINAME”!

  WAT EEN ENORME BLUNDER!!!
  WEET JE NIET DAT DE SLAVERNIJ IN 1863 EN NIET 1983 (ONGEVEER 150 JAAR GELEDEN)IS AFGESCHAFT?


  Maak melding

 26. @GMAP, je hebt groot gelijk, omdat men nu de SuriNed niet uitscheld maar wel gebruik maakt van hun kennis.
  =Hoe hypocriet moet je niet zijn?
  =Nu heb ik gelijk, gebruik maken van de Nederlandse kennis, haha
  serieus:
  =Het wordt een moeilijke zaak, omdat de staat Nederland NOOIT een excuses heeft gemaakt, dus zijn zij ook niet verplicht schade vergoeding te betalen.

  =Alle marrons van toen zijn al gestorven. Ik zou zeggen dat de binnenlandbewoners eerst een eenheid moeten gaan vormen anders is het water naar zee dragen.
  =Tot heden praat men over verschillende stammen en tot heden is men het niet eens welke stam een bepaalde functie moet krijgen.

  =LAAT MEN EERST OOK WAT AAN DE TRADITIE GAAN DOEN.
  =Ook zou men nagaan hoe zij eigenlijk genoemd willen worden: marron, boslandcreool, creolen, djoeka’s of binnenlandbewoners. EENHEID vormen.


  Maak melding

 27. Slavernij compensatie en iedereen ( vooral types als Sra en Anna_Zoeloe) zijn klaarwakker.

  Ik ozu \eggen dont hold your breath. Parasiteren op de ellende van je voorouders is blijkbaar een nieuwe beroepsinvulling. Ik zou zeggen get a life, start een studie, wat minder feesten en begin eens ene bedrijf i plaatse van je handje op te houden.


  Maak melding

 28. @Mike
  Wat is er op tegen,dat een neger VVD stemt?
  Wil je mij dat even uitleggen?
  (Maar neem het VVD partijprogram in je achterhoofd mee en kom s.v.p. niet met cliché-matige emotionele kreten).
  GRAAG EEN REACTIE!


  Maak melding

 29. @Medusa

  Het is een tikfoutje geweest, en de hele wereld weet dat de slavernij in 1863 is afgeschaft in Suriname en daarom wordt keti-koti ook gevierd!
  JE KAN DE MENS UIT DE BOS HALEN MAAR HET BOS NOOIT UIT DE MENS!En wat voor racistisch iets zie je in deze dan!
  Gaan jullie werken domme neger!Jullie zijn altijd afhankelijk van anderen . Na zoveel eeuwen heen zijn jullie nog nooit zelfstandig geworden.Altijd blijven hopen om smart geld te mogen ontvangen en dan maar lukraak feesten erbij.
  Ps
  Alsof jij geen racistische uitlatingen doet.
  Je vrienden die toevallig hindostanen zijjn zijjn voor jouw Hindostanen en degenen die niet jouw familie zijn noem je KOELIE,S. Je moet niet heilig bij mij komen spelen!


  Maak melding

 30. Negers hebben op vvd en pvv gestemt, leg mij a.u.b.uit wat onmenselijker en dom is stemmen op partij van massmoordenaar of stemmen op pvv of vvd?
  Negers adoreren een criminele moordenaars president en dat vinden jullie wel goed?Ze moeten niets van die witte mensen hebben maar ze geven miljoenen uit op witte mensen van EU te vertieren, de binnenstad wordt opgeknapt voor die witte mensen en daarna mogen die domme zwarten in vervuilde stad weer rondlopen.


  Maak melding

 31. @Desmerald

  Ik ga praten jongen ,ik maak mijn mond altijd open,
  Ik slik de alledaagelijkse shit die je baasje verkondigd niet in ,NOOIT.
  Ik ben RAY en gelukkig geen DESMERALD.
  DESMERALD= SHITVRETER!


  Maak melding

 32. Heeft Spong geen betere dingen aan zijn hoofd. De tijd was toen zo.(the sign of the time). Nederland zal ja en amen zeggen en even luisteren. En de zaak verder niet serieus nemen. Nederland heeft betere zaken aan hoofd.
  Kijk, als suriname nou positief op de wereldkaart bekend stond. Zou suriname ook steun kunnen krijgen van andere landen. Suriname zou dan serieus worden genomen. Dan zou nederland nadenken over deze kwestie. Maar zoals suriname er nu voor staat. forget it.


  Maak melding

 33. @Henk Molenaar:
  “start een studie, wat minder feesten en begin eens ene bedrijf i plaatse van je handje op te houden”

  WAT EEN STIGMATISERENDE OPMERKING!
  DIT NIVEAU HAD IK IN DE VERSTE VERTE NIET VAN JE VERWACHT!EN TOCH ……. BINGO!
  HET ZIT DIEP,HÈ EN BLIJKBAAR GELIJK DE PERIKELEN VAN DE SLAVERNIJ BIJ DE NEGERS,IS DÁT(verborgen racistisch gevoel)BIJ JOU OOK ONUITWISBAAR!


  Maak melding

 34. @GMAP
  Oh ,ze zullen bij de bussen vol overgebracht worden om de ‘witte’ mensen te ontvangen en ze zullen niet terugdeinzen om uit volle borst het volkslied van Nederland te zingen ,dit allemaal gaan ze doen voor het ontvangen van een kleine vergoeding van baasje bouta.


  Maak melding

 35. @anna_z, @sra en vele anderen. Ook andere culturen hebben verschrikkelijk dinges meegemaakt. Een deel van de hundistanen zijn toen ook als slaven behandeld en wreed vermoord.

  =Wie zit nu in een slachtofferrol???

  Een stukje tekst van Starnieuws::::

  ” Patrick Kensenhuys, eveneens assembleelid uit het district (Nieuw Front/NPS) vindt dat de tijd aangebroken is om na te denken over een andere benaming. “Niet iedereen vindt het leuk om Marron genoemd te worden. “De benaming moet er ook voor zorgen dat de verdeeldheid onder ons weggewerkt wordt.”


  Maak melding

 36. @Henk Molenaar

  Beste pedo Henkie,

  Je kunt het weer niet laten. Eens een racist, altijd een racist. Jij geilt altijd op dit soort artikelen. Niet vanwege de inhoud maar je ziet je kans dan schoon om het racisme in jezelf te bevredigen. En je zanikt altijd over je zakenimperium terwijl iedereen inmiddels weet dat jouw werkterrein de kinderspeelplaatsen zijn. We houden je in de gaten pedo Henkie! 😉


  Maak melding

 37. @anna_Z

  Begin jij ons uit te leggen wat het verschil is tussen de hindostaan en een KOELIE!
  Jij maakt toch een ondescheid tussen deze twee,jij en Medusa samen?
  En dan mag je ons ook gelijk uitleggen waar KOELIE LAND LIGT!
  Na zoveel eeuwen heen zijn de negers nog altijd het slachtoffer blijven spelen.


  Maak melding

 38. @anna_z

  Wil je nou een keertje ophouden om steeds met pedo te zwaaien.Volg de rechtszaken op dinsdag en donderdag van het kanton,dan zie je hoeveel zedenzaken zich voordoen in Sur.En ik ben er zeker van dat dat het topje maar is.

  Cobie.


  Maak melding

 39. Beste Anna_Zeepbel:

  Het is ondertussen wel duidelijk dat ji de uberrascist van dit forum bent.

  Je noemde Haiti als het land waar de slaven zich hebben bevrijd van het witte juk en de blanken hebben uitgemoord. Ondertussen is Haiti he armste en meest geweldadige land ter wereld en vluchten de inwoners naar ‘witte’landen omdat ze daar betre worden behandeld dan door hun zwarte leiders.

  Overal waar vrijgevochten slaven het heft in eigen hand hebben genomen ( Lberia,Rwanda) is het een grote puinhoop. Weinig superieur toch…………


  Maak melding

 40. GMAP: Ik kan mij 100% vinden in je postings.
  Spong het gaat niet worden, met alle respect.
  En als het al gaat lukken krijgen die figuren die 40 jaar hebben genoten van de Ned welvaartsstaat, en nu zich tegoe doen aan de geneugten van Caribisch Ned. geen rooi duit uitgekeerd. Na aftrek van 40 jr. Ned. zullen ze nog tonnen moeten bijleggen.


  Maak melding

 41. @Ira

  Beste Ira,

  Je solliciteert altijd naar mijn mening en dit keer zal ik daar gaarne op ingaan. Als je mij goed volgt op dit forum dan weet je dat ik bijna elk handelen van de voormalige kolonisator ter discussie stel. Alle bevolkingsgroepen in Suriname zijn slachtoffer geweest van dehumanisering en uitbuiting. Mensen uit Afrika, India en Indonesië zijn in Suriname door de Ollanders als beesten behandeld en wij als afstammelingen dienen alles te doen om daarvoor gecompenseerd te worden. En hoezo slachtofferrol? Wat bedoel je daar eigenlijk mee? Wij hebben alle recht terug te eisen wat van ons is gestolen. Onze voorouders (Afrikanen, Hindustanen, Javanen) zijn misbruikt en het woord genocide is direct van toepassing op het gebeurde. Niks slachtofferrol maar recht! Je hoeft niet steeds de propaganda uit Calimerostan na te blaten. Ga eens een keer zelf denken en kom vooral op voor wat je bent, en niet voor wat je zou willen zijn. Voor de witten zul je namelijk altijd een kankerzwarte blijven. En val me vooral niet lastig met je mantra over de witten. Vergeleken met andere volkeren hebben ze op de tijdsschaal nog niets klaargespeeld. Afrika en Azië wel. Go and educate yourself! 😉

  @GMAP @Ray

  Jullie zijn de dorpsgekken van dit forum. Alle reacties van jullie gaan over Bouterse. Jullie zijn zwaar getraumatiseerd en gefrustreerd en jullie reacties gaan vaak volledig aan mij voorbij. Het is steeds weer dezelfde mantra en het syndroom van Bouterse laat zich bij jullie moeilijk bestrijden. GMAP. jij komt altijd belachelijk over en een spelletje kleutertje tik zal je ook op je tachtigste nog spelen. Ray, jij bent onze racistische stratiekoelie die alleen maar de taal van de straat begrijpt. Zelf denk je totaal niet racistisch te zijn maar je verdrinkt wel steeds in een poel van klaagzangen over de Afrikanoiden. Jullie zijn irrelevant op dit forum. Laten we dat AUB zo houden.


  Maak melding

 42. Beste Anna_z.
  Na een lange tijd heb ik weer eens op waterkant gekeken
  en hier en daar wat gelezen.
  Tot mijn verbazing ben jij nog steeds bezig met verve je
  rol van discussie “aanzwengelaar” te vervullen.
  Ik kan het toch niet laten er op te reageren. Soms moet
  ik erom glimlachen maar meestal vind ik dat je opleiding
  en intelligentie te hoog inschat. Dit heeft niets met beschaving
  en (fijn) gevoeligheid te maken. Jij doet net alsof mensen die
  (in jouw ogen) niet voldoende kennis van de Nederlandse taal hebben
  geen mening mogen hebben! Kan niet hoor! Veel plezier
  Nog met het opjutten van de boel.

  P.S. zullen we Kaïn ook aanklagen voor het vermoorden
  van zijn broer. Daarmee is tenslotte alle narigheid begonnen.
  Groet.


  Maak melding

 43. @Who Cares

  Beste Zucht,

  Je bent weer onder je steen vandaan gekropen. Je zag slavernij staan en je dacht: laat ik eens racistisch te keer gaan. Inmiddels ben je geblokt en met andere nicknames omzeil je dat. Maar stommiteit is moeilijk te verbergen. Eens een knulletje, altijd een knulletje. Ook jij raakt helemaal verstrikt in een poel van irrelevantie. Zoals je weet: ik ben er om jou af te maken (verbaal). Je zult het altijd verliezen omdat je de intelligentie ontbeert om met mij in discussie te gaan. Kruip dus gauw weer terug onder je steen. 😉


  Maak melding

 44. @Sjaan

  Ik koppel taalvaardigheid niet aan intelligentie. Misschien is er een relatie met scholing en opleiding maar zeker niet met intelligentie. Dat is mijn mening daarover.

  Bedankt voor je reactie. 😉


  Maak melding

 45. @Ray
  Ga je deze blunder nu afdoen als een tikfoutje?
  We weten al heel lang dat je aan de ene kant een racist en bovendien OERSTOM bent!JIJ WEET HET GEWOON NIET!

  *BEN JIJ NIET DEGENE MET ZOVEEL SCHUILNAMEN EN TAALFOUTEN?
  Ik merk het herhaaldelijk weer aan jouw verschrikkelijk schaamteloos taalgebruik!Daarom lees ik dat gekrabbel niet,omdat dat niet bevorderlijk voor mijn taalvaardigheid is.

  *BEN JIJ NIET DEGENE DIE VINDT DAT GEEN ENKELE AFRIKAANS STAATSHOOFD EEN BEHOORLIJKE OPLEIDING HEEFT GENOTEN?WAT EEN SCHANDE!!!
  (DUS WAT WEET JIJ VAN EN OVER DE SLAVERNIJ?)

  Koelies(waarvan jij er een bent)zijn racistische karakterloze wezens;Hindoestanen(waarvan jij er niet een bent,maar zoals mijn vrienden)zijn beleefde mensen,die voor rede vatbaar zijn.


  Maak melding

 46. @Henk Molenaar

  Beste Henk,

  Ga je eens verdiepen in de geschiedenis van Haiti dan zul je merken wat de reden is waarom ze zo arm zijn. Doen Henk!!!!!

  @Jacobus

  Henk Molenaar weet waarom ik hem pedo Henkie noem. Hij weet ook hoe hij dat kan vermijden. Vraag het eens aan hem. 😉

  Ik sta verder open voor elke discussie.


  Maak melding

 47. @Ray
  Jij zegt:”Begin ons te vertellen waar KOELIELAND ligt”?

  Ik heb het nooit over “koelieland” gehad;wel over het verschil tussen een koelie(dat ben jij) en Hindoestaan(dat ben jij niet)!DAT IS HET VERSCHIL!
  Je bent zó racistisch belabberd bezig dat je niet eens meer in de gaten hebt “wie” “wat” gezegd heeft!

  Ik hou me niet bezig met koelieland,maar indein jij dat wil weten waar het ligt?
  DAT LAND BESTAAT;HET IS JOUW LAND,DAAR KOM JIJ VANDAAN!


  Maak melding

 48. Gerard S strak in de bocht, maar wat wil ie eingelijk,
  een flink bedrag aan geld los peuteren uit Den Haag, gaat hem nooit lukken, never nooit, Gerard ga wat anders doen, want deze act van jou gaat boeng langa duren. Laat je 8 dec voor wat het is, want daar ging je voor, nu dit, mi boy, las teng.


  Maak melding

 49. @Ray

  Koelieland is net als Negerland een imaginair land. Het bestaat in de hoofden van de koloniaal geconditioneerden die zich ook als zodanig gedragen.

  Maar we raken nu te veel off-topic. Wat mij steeds verbaast is dat Surinamers dit initiatief afkeuren. Hun motieven zijn echter duister en koloniaal. Men haalt er allerlei drogredenen bij met maar één enkel doel: het beschermen van de witte baas en het verder dehumaniseren en nu ook demoniseren van de afstammelingen van de slaven.

  Leg mij zonder witte kotspropaganda uit wat jouw motief is.


  Maak melding

 50. @Ray
  O,ik had het over koelie en nu maak jij er k* koelie van.Jij zegt:”maar dan ben jij OOK (hahahahaha) een k* koelie”!DUS JIJ BEAAMT HET HET DOOR HET WOORD “OOK” DAT JIJ ER EENTJE EN WEL EEN K* KOELIE BENT hahahaha.
  Nee Ray!
  Ik ben er geen;ik heb karakter en spreek en schrijf goed en verstaanbaar Nederlands!Hahahahahahaha!


  Maak melding

 51. @Aboma

  Hoe kom je tot de conclusie dat het niet zal lukken? Is jouw manier van denken niet het typische koloniaal geconditioneerde ongeloof in eigen kunnen? Het opgeven voor alles goed en wel begonnen is? Gebrek aan inzet en geloof in grootse Surinaamse daden?

  Let wel, dit is geen verwijt maar ik ben benieuwd naar de factoren en mechanismen die leiden tot jouw nogal voorbarige conclusie.


  Maak melding

 52. @anna_z, ik heb het ver geschopt en ga ook voorruit en zit niet in een slachtofferrol.
  Mij hoeft niemand geld te geven en voor mij naar de rechtbank te gaan voor wat ze met mijn voorouders hebben gedaan.

  =Ik zal ook nooit de blanken de schuld geven van alles, dit omdat tot heden het zwarte ras met elkaar vecht voor niets.

  =@Henk Molenaar heeft deels ook gelijk met zijn reactie.


  Maak melding

 53. @anna_z

  ik geloof niet dat je over zulke harde feiten beschikt om iemand met pedo te beschimpen.Zulke woorden komen erg onborsoe over.Geeft de dames op dit forum een aura van srantie te zijn of iemand die op straat opgegroeid is.
  Zelf MEDUSA gebruikt de KLM woorden.So so sarie.

  Cobie.


  Maak melding

 54. @Ray
  GMap

  Zelfs de felste tegenstander van Bouterse spreekt de taal van Astrando. @Ray en @GMap verloochenen hun identiteit en afkomst. Koelie of Snesie, al woon je hier 300 jaar je blijft een buitenlander geboren of vreemdeling want je haar is zwart.


  Maak melding

 55. @anna_Z

  Koelieland is uitgevonden door jouw en medusa.
  Negerland daar praten jij en medusa alleen over.Negers is de benaming die jullie meegekregen hebben sinds het bestaan van deze wereld netzoals de javanen ,javanen genoemd worden,de chinezen ,chinees,de hindostanen hindoe’s of hindostani’s.
  Ga jij en medusa eerst uitvinden hoe jullie genoemd willen worden.Worden jullie negers genoemd dan beginnen jullie boeken te verbranden.
  Wie gaat het geld dan ontvangen. DEgenen die al eeuwen in hun graf liggen?Of de nazaten die lui en schaamteloos zijn en smartgeld eisen zodat zij een heerlijk bestaan kunnen leiden?
  Dan moet er ook smartgeld geeist worden van de ndp baasje ,die heeft ook mensen geexecuteerd .
  Hierover praat je niet.


  Maak melding

 56. @Anna Zaadbek, laten we nu eerlijk, jouw intelligentie reikt niet verder dan mijn schoenzool. Op deze forum ben je zwaar door de mand gevallen. Zgn de belerende tante hier uithangen, maar in feite raakt jouw gebrabbel kant nog wal. Iedereen die tegen jouw pooier is,is in jouw ogen een redimusu. Je kan beter die garageboxen in de bijlmer warm houden, want het NDP lobbywerk past niet bij jouw.


  Maak melding

 57. @Jacobus
  Ja Jacobus,dat is MEDUSA ten voeten uit!
  Indien je lult krijg je het van boven,onder,voor en achter van mij!Zo zit ik in mekaar!Dus je hebt het goed gezien!Ik ga geen 2de schuilnaam nemen om me te misdragen en met een 2de ander schuilnaam gedraag ik mij zogenaamd beleefd!MEDUSA=MEDUSA!Altijd getooid met de slangen op haar hoofd!Mie na graat harrie!!!Merie mie dan joe sa sjie!!


  Maak melding

 58. @Ray
  Ik ga niet meer reageren op jouw gelul!
  Daar ben ik veel te goed voor!
  Probeer eerst zoveel mogelijk foutloos en goed Nederlands te schrijven,dan zie ik of ik ooit weer op jouw gelul zal reageren!NU NIET!IK VERDWIJN!
  HET KOMT ERVAN ALS JE MET EEN 3 VOOR NEDERLANDS VAN DE LAGERE SCHOOL MAG SLAGEN.


  Maak melding

 59. Medusa
  Die reaktie van ka koelie komt niet van mij.
  Toch zal ik die andere Ray het niet kwalijk nemen.Zijn redenering naar jouw toe vind ik prima.


  Maak melding

 60. @MEDUSA.

  Dat bedoel ik nu.Maar ach,ik laat jou voor pero.Als ik je wil laten steigeren dan moet ik maar pleier zeggen of blauwkop.En zoek maar op wie Jacobus is.Als ik het zelf zeg dan stinkt het naar eigen lof.

  Cobie.


  Maak melding

 61. @Bakka Bana Z

  Je IP adres heb ik nu ook. Je bent niet erg slim met je proxy. Mijn valletje heeft gewerkt Esmerald. Je eerste fout was twee computers aan te sluiten en dat ook te melden. Een kardinale fout dat ik meteen heb afgestraft. Wees nu dus bang. Heel bang!!!! 😆

  Twee keer ingelogd over hetzelfde ip adres is een beginnersfout. You are not smart enough!!!!! 😉


  Maak melding

 62. @Ray
  @GMap

  Zelfs de felste tegenstander van Bouterse Gerard Spong spreekt de taal van de NDP (Njun Denkie Partij). @Ray en @GMap verloochenen hun identiteit en afkomst. Koelie of Snesie, al woon je hier 300 jaar je blijft een buitenlander geboren of getogen of meerjaren immigrant pech als je zwart haar hebt en niet blank bent.


  Maak melding

 63. @Medusa

  Ja verdwijn maar. Ik vraag me altijd af wat een ‘hooggeleerde ‘ zoals jij hier op het forum doet !
  Ga en neem een aspirientje in.Ik kom heus niet hier om mijn beste nederlands ten toon te stellen.Bij mij gaat het om de boodschap die begrepen wordt door een ieder ,hoe krom het ook geschreven mag zijn . Voorts ben ik hier nooit bezig mensen op hun taal en schrijf fouten te wijzen.Wij zijn hier niet bezig met opstel repetities.


  Maak melding

 64. @ MEDUSA,

  en je laat pleier en blauwkop gewoon over je heen gaan?Waarschijnlijk heb ik je te hoog ingeschat.Was vergeten dat poezen alleen kunnen miauwen.Sorry.

  Cobie.


  Maak melding

 65. @Astrando

  In verband met marrondag gaf Spong deze speech. Op 8dec komt de andere speech,die ene die de ndp horde niet horen wil!Dan zal dezelfde Spong roepen voor de berechting van je baasje!


  Maak melding

 66. @Kolibrie

  We vinden je allemaal heel geweldig en we genieten van je hoogstaande reacties. We staan klaar met de bananen en we zullen ze graag in je r**t steken. We wachten met smart op je volgende reactie. Ook voor jou staat een valletje klaar dus laat zo gauw mogelijk van je horen. Hoe meer vergelijkingsmateriaal, hoe beter.


  Maak melding

 67. @anna_z

  Anna kan je me helpen berekenen hoeveel geld Nederland ons SURINAME schuldig is als je onderstaand artikel gelezen en geanalyseerd hebt. Graag met TWK. 300 jaar.

  Publicatiedatum: 9 november 2001

  ‘Slaaf’ krijgt 1,2 miljoen van meppende boer

  SOMEREN (ANP) – Een door zijn baas misbruikte en mishandelde boerenknecht uit het Brabantse Someren heeft recht op een schadevergoeding. De Hoge Raad heeft dat bepaald.

  Het gaat naar schatting om een bedrag van 1,2 miljoen gulden. De raadsman van de knecht heeft dat gisteren meegedeeld.

  De 56-jarige veeboer staat in zijn woonplaats bekend als “de schrik van Someren”. Hij zou zijn 38-jarige knecht jarenlang min of meer hebben behandeld als een slaaf. Uit verklaringen blijkt dat hij de man geregeld sloeg. Ook moest de knecht in de stal bij de dieren slapen. De advocaat heeft al eerder beslag laten leggen op de bezittingen van de boer.

  De knecht is inmiddels arbeidsongeschikt. De boer heeft de aantijgingen altijd ontkend. Het gerechtshof in Den Bosch sprak hem eerder in een tegen hem aangespannen strafzaak vrij. Daarop startte de advocaat een civiele procedure. Die pakt nu wel in het voordeel van de knecht uit.


  Maak melding

 68. Mi Gado mek mi mie hastie mi srefi go opo mi bankrek.
  Me bigin nat a gron nanga sopie. Mi granmama nanga granpapa. Mek wi wini na afersi disi. Sang den weti mang du nanga ju mie lobi mama nanga papa granma nanga granpapa. Woi baja me dansi dansi me go guduuuuu.
  Spong ju habi wi segi. Sranang sa kon gudu moro.
  Lobi Papa, gi wi segi ba.


  Maak melding

 69. @Ray
  Zelfs “hooggeleerde” hoef je niet eens te zijn!
  Wat een verbeelding van jouw kant dat een “hooggeleerde” zich hiermee zou bezig moeten houden!
  Het zijn domme ongeletterde lagere school foutjes!
  Weet je het nog?
  Voornaamwoordelijke aanduidingen:
  persoonlijke,bijvoeglijke,betrekkelijke,onbepaalde vnwen,
  lidwoorden(onzijdig,mannelijk of vrouwelijk)!
  DAAR BEN JIJ TELEURSTELLEND ZWAK IN!HEB JIJ DAT WEL GEHAD OP DE BASIS SCHOOL?TENZIJ JIJ DIE OOIT HEBT BEZOCHT,natuuuuuurlijk!
  SCHAAMTELOOS ERG!


  Maak melding

 70. @Jacobus.
  Waarschijnlijk heb je mij te hoog ingeschat?
  Ach,ach,ach,ach arme Cobie,mij inschatten kan je niet!Maak deze fout NOOIT MEER!
  Daarvoor ben je niet geaccommodeerd!;-) 😉 😉


  Maak melding

 71. @Astrado
  Misschien kunnen jullie beiden,jij en anna_z ,samen gaan berekenen hoeveel geld bouta en zijn bende gestolen hebben van het surinaams volk!
  Vergeet niet de goudmijnen ,de vele snoepreisjes,de vele hectaren aan grond van de amnesia lijders bij te betrekken.
  Dan heb je nog de bezittingen van de amnestie indieners en de ja-knikkers van de amnestie wet ,ook deze onder de loep nemen hoor.
  Want het was geven en nemen tussen dezen en bouta.
  Veel rekenplezier toegewenst!


  Maak melding

 72. Als Spong wint, hoeveel krijgen Surinaamse nabestaanden van de Slavernijdoden dan van Nederland?

  Publicatiedatum: 9 november 2001

  ‘Slaaf’ krijgt 1,2 miljoen van meppende boer

  SOMEREN (ANP) – Een door zijn baas misbruikte en mishandelde boerenknecht uit het Brabantse Someren heeft recht op een schadevergoeding. De Hoge Raad heeft dat bepaald.

  Het gaat naar schatting om een bedrag van 1,2 miljoen gulden. De raadsman van de knecht heeft dat gisteren meegedeeld.

  De 56-jarige veeboer staat in zijn woonplaats bekend als “de schrik van Someren”. Hij zou zijn 38-jarige knecht jarenlang min of meer hebben behandeld als een slaaf. Uit verklaringen blijkt dat hij de man geregeld sloeg. Ook moest de knecht in de stal bij de dieren slapen. De advocaat heeft al eerder beslag laten leggen op de bezittingen van de boer.

  De knecht is inmiddels arbeidsongeschikt. De boer heeft de aantijgingen altijd ontkend. Het gerechtshof in Den Bosch sprak hem eerder in een tegen hem aangespannen strafzaak vrij. Daarop startte de advocaat een civiele procedure. Die pakt nu wel in het voordeel van de knecht uit.


  Maak melding

 73. @Astrando
  NDP = Amnestie.
  Amnestie=pardon ontvangen voor je misdaden.
  Bouta Amnestie= bouta heeft met macht en geweld amnestie op zijn voorhoofd geplakt.
  Bouta is de verkrachter van de Grondwet en van het Amnestiewet.Hij is een mensenrechten schender,een landverrader een moordenaar en bivenal een lafaard!


  Maak melding

 74. @Medusa
  Ik kom niet hier op het forum om mijn taal niveau te testen. Ik kom hier om een reaktie te plaatsen en het zoveel mogenlijk eenvoudig te houden.
  Als je het taal niveau wil testen dan moet je zijn op het kabinet van bouta de crimineel.
  Ze gaan je lekker bezig houden want geen van ze hebben het ‘hoge’ niveau van jouw.Ga liever hun scholen ,okay?!


  Maak melding

 75. Hr Spong erg spannend!
  Ik ben erg benieuwd welke andere advocaten zich zullen aansluiten.
  Ik weet vaag dat dit nu speelt in Engeland?

  Het doel om dit te bewerkstelligen vind ik prima, nl het op weg helpen van getraumatiseerde nazaten.

  Wat zullen de surineds heel erg blij zijn met deze geste.
  Natuurlijke zijn de paarsen uitgesloten van registratie, want ze moeten niets hebben van het bakra-geld, it stinks.

  Ondanks dat ik geen nazaat ben, kijk ik heel erg uit naar mijn beloning.
  Ik wordt dagelijks geconfronteerd met handelingen van zeer getraumatiseerde nazaten.
  Ik zie dit ook als een soort van smartengeld voor het mij aangedane leed.

  Dus Hr. Spong doe je best.
  enne surineds first, niet vergeten hoor.
  We sturen wel wat srdeetjes voor die suri’s.


  Maak melding

 76. Anna Z denk eens door, plots in okt 2012 komt die Spong met dit,alsof die ptatta gaat schrikken, ze lappen het aan hun laars niets gaat lukken, en geld al sowieso niet, dat gaan ze nooit op tafel leggen, maar ja er zijn mensen die geloven in wat, succes dan, en nog wat dat met 8 dec is ook een gebed zonder end, het gaat en duurt en duurt maar, wij schelden praten, hopen
  maar neks no psa.


  Maak melding

 77. @MEDUSA

  yu doro baka?Hou je dan zo veel om slagen te krijgen?Ik zei je al dat Sharon zou weigeren om je naar Hades te brengen.Je bent nu eenmaal gedoemd als een verloren ziel te leven.

  Cobie


  Maak melding

 78. @Kojandie Bandakoisie

  “Mi Gado mek mi mie hastie mi srefi go opo mi bankrek.
  Me bigin nat a gron nanga sopie. Mi granmama nanga granpapa.”

  Dit stukkie vind ik leuk, de rest niet.

  Toedels.


  Maak melding

 79. @@Bakka Bana Z

  Whahahahahahaahahahahahaha.
  Goed gezien, thx

  @Anna Zaadbek, laten we nu eerlijk, jouw intelligentie reikt niet verder dan mijn schoenzool. Op deze forum ben je zwaar door de mand gevallen. Zgn de belerende tante hier uithangen, maar in feite raakt jouw gebrabbel kant nog wal. Iedereen die tegen jouw pooier is,is in jouw ogen een redimusu. Je kan beter die garageboxen in de bijlmer warm houden, want het NDP lobbywerk past niet bij jouw.


  Maak melding

 80. @Sjaan
  Goede analyse, hartstikke bedankt.

  Beste Anna_z.
  Na een lange tijd heb ik weer eens op waterkant gekeken
  en hier en daar wat gelezen.
  Tot mijn verbazing ben jij nog steeds bezig met verve je
  rol van discussie “aanzwengelaar” te vervullen.
  Ik kan het toch niet laten er op te reageren. Soms moet
  ik erom glimlachen maar meestal vind ik dat je opleiding
  en intelligentie te hoog inschat. Dit heeft niets met beschaving
  en (fijn) gevoeligheid te maken. Jij doet net alsof mensen die
  (in jouw ogen) niet voldoende kennis van de Nederlandse taal hebben
  geen mening mogen hebben! Kan niet hoor! Veel plezier
  Nog met het opjutten van de boel.

  P.S. zullen we Kaïn ook aanklagen voor het vermoorden
  van zijn broer. Daarmee is tenslotte alle narigheid begonnen.
  Groet.


  Maak melding

 81. Iedereen heeft het recht en de vrijheid om zaken tegen een ander voor het gerecht te brengen als die zich beledigd voelt, zijn goede eer en naam in het geding komt of schade lijdt.

  Nederland heeft zich schuldig gemaakt en slavernij, maar ook andere Europese landen zoals Frankrijk, Engeland, Groot-Brittainie, Spanje, Portugal. Maar ook landen als USA en Canada en landen waar de slaven zelf uit afkomstig waren, Zoals Ghana, de westkust van Afrika.

  Spong is een goede advocaat en doet een beroep op andere advocaten om voor de nabestaanden van de slaven een rechtzaak voor voor een claim te krijgen van de Nederlandse staat.

  Ook de Nederlandse staat heeft advocaten en rechtgeleerden.

  De vraag is waar wordt de beginlijn van deze claim getrokken, begin dat bij de slavenhandel van Nederland, die hierin belangrijk was of begint het toen Las Casas zei, dat erin Afrika sterke mannen en vrouwen die goed slavenwerk konden doen, want velen deden al slavenwerk in Afrika bij hun eigen mensen voor andere stammen die hen hadden onderworpen?

  Slavernij is een vervelende zaak en ik ben benieuwd hoe dit zal lopen.

  De Bataafse Republiek/Het Koninkrijk der Nederlanden/Oranje tegen Suriname, spannend!

  Waarom hebben de Afrikaanse stamhoofden hun eigen mensen verkocht of geruild?

  Bovendien waren er ook witte Nederlanders slaaf in Suriname, hopelijk dat Spong de nazaten van deze slaven ook meeneemt in de claim.

  Ik zet mijn inleg op geen van beiden.


  Maak melding

 82. Wanneer het over 32 geleden gaat dan mag niemand over praten omdat het volgens anna_Zot en sra lang geleden is gebeurd,nu het om geld geld gaat zeg maar bloedgeld dan maakt het deze twee nietsnutten niet uit hoe ver ze geschiedenis in willen gaan .
  Rare manier van het gebruiken van een achteruitkijktspiegel.
  Ik weet precies wanneer mijn klap raak is,ik zie dat aan de domme emotionele reactie anna temeier / slons


  Maak melding

 83. Leuke actie, maar het gaat absoluut niets financieel opleveren. Steek die energie in een ander zaak. Indonesie heeft ook niks gekregen. Volgens mij was al meer dan anderhalf miljard uitgekeerd. Wat is met dat geld gebeurt??? Ik vind Spong daar te intelligent voor om dat niet inzien. Lijkt meer op een publiciteitsstunt.

  Hitler, Stalin, Napoleon, Ceasar, Alexander kun je ook niet meer aanklagen!!!! Bouterse mischien eventueel als het enigszins meezit nog wel denk ik…..Maar dat is ook heele groote vraagteken.

  Word het niet tijd als men toch geld nodig heeft na bijna 40 jaar onafhankelijkheid om toch zelf te gaan werken aan inkomsten en ontwikkelingen…

  Zouden de nakomelingen van slaven van amerika ook een claim gaan indienen bij het verenigd koninkrijk??? Ze zullen zich doodlachen in Amerika en Engeland.


  Maak melding

 84. Onlangs heeft toch een zekere SU staatskundige of een advocaat uitgerekend, hoeveel NL moest betalen aan claims. Dus voor Spong is het werk al voorgekauwd , de vraag is of het te vertrouwen is??

  Ik ga nu gelijk melden dat mijn voorouders ook als slaven zijn naar SU met geweld gebracht!!! Uhhhh, waar kan ik ij aanmelden? wie kan mij dat vertellen?? Doekoe, doekoe over de lijken van mijn voorouders!!! Zij hebben toch wat nagelaten over hun lijk!!

  IK AASGIERTJE??????? WIE DAN WEL/NIET?????

  @@ ESMERALD MI BAI A PALM KABA!! FU NAT A GRON!! a MA NANGA A PA FU A GRAMAMA EN GRAPAPA SA KON DRINGING!!


  Maak melding

 85. wat een feest hier, hoe zal het dan niet zijn als die 12 mlj binnen is?????

  dan komt er opnieuw een genocide maar dan nu onderling, want reken maar dat wij als hyena’s gaan rukken aan dat “PAPIERENVLEES”

  USA, ENGELAND,PORTUGAL etc,…maak nat Uwer borst, want een claim is in aantocht….

  …of gaat dit sterven een “DONKERE ILLUSIE DOOD” 🙂


  Maak melding

 86. Esmerald mi gudu,

  jij bent vandaag hier tot zeer genoegen nadrukkelijk aanwezig, maarrrrr jij hebt tog wel gekookt voor het gezin en zelf ook wat gegeten????


  Maak melding

 87. @pasew, Fawaka mang.

  Je hebt gelijk hoor. Onze G. Spong gaat eerst een reis maken naar het hiernamaals om getuigen en daders te horen over hun “slavenhandel” op aarde.

  Ik zal ook een (kleine) claim indienen voor het bouwen van een grote Winti-Tempel in Amsterdam.

  @pasew: Nog gefeliciteerd met de bouw van je Tempel in Den Haag. Je hebt 20 jaren flink gespaard.

  @sra: Ik keek net naar een uitzending van EO. op Ned2.
  ” De vijfde Dag” volgt de Oegandees Peter Sewakriyanga, die met zijn Organisatie strijdt tegen Kindoffers. (zie EO.nl Gemist).


  Maak melding

 88. Ik vind het jammer dat het wetenschappelijk gehalte van deze slavernij discussie tot nihil is gereduceerd getuige de vele vormen van vuilspuiterij en verbaal geweld op dit forum. Gils de Latourette zou hier garen bij kunnen spinnen.


  Maak melding

 89. @Ray
  GMap

  Het is elke keer het zelfde lied van jou en de zielige achterban van de frontkudde. Misbruik maken van de decemberslachtoffers. Inplaats van te tonen hoeveel brein jullie hebben op het thema van de dag daar op in te gaan. Gefrustreerd en paranoïde zijn jullie fronters. Als het aan het benadeelde volk ligt mogen nog 15 van jou boevenbende met jou erbij voor het vuurpeloton verschijnen. Jullie hebben je les van dec.82 niet geleerd en stelen en bedriegen nog veel harder dan voor 1980 en daarna.


  Maak melding

 90. @Ray
  @GMap
  @Koos de Jong

  Deze drie (Trio)ratten worden nogsteeds GEBRANDMERKT als de meest trouwe schoothonden van voormalig kolonie Nederland. Duurt niet lang meer of de boaconstructor zal jullie alle drie op zijn weg tegen komen.


  Maak melding

 91. GEBRANDMERKT als verraders zijn degenen die dit forum elk minuut van de dag gebruiken en misbruiken om de decemberslachtoffers en hun nabetaanden als MIDDEL voor hun afgezwakte en OM HUN inhoudloze mening vorm te geven. Maar het blijkt dat deze zelfde personen paranoïde raken als ze met de waarheid worden geconfronteerd. En dan volgen de 2 en 10 letters aan scheldworden en nog meer scheldkannonades. Triest met de FRONTKUDDE.


  Maak melding

 92. @Astrando.

  jij bent bloeddorstiger dan je grote voorbeeld,bout.Heel moeilijk te geloven dat je tot het menselijke ras behoort.Ik neem aan dat jij aanneemt dat er geen doden gevallen zijn in december ’82.Kijk,als wij de waarheid niet zeggen,gaan de straten en huizen schreeuwen wat er gebeurt is toen.Neem mijn advies en berust in dat je patroon een moordenaar is.

  Cobie.


  Maak melding

 93. Ai baja, sontrong mi e denki den bigi sma fu mie.
  Mi granma ben lobi mek swit kuku.
  Ma te a granpa fu mi ben komopo fu eng wroko.
  A ben bar ini a koekroe tak komesie a koekroe e smeri soso blik, blik.

  Ne mi granma ben taki tak Nelis dang a bung tak mi no mek kuku ini wang pang nonso na wan tra sani mi ben go jere fu joe.


  Maak melding

 94. Velen zijn er rechtop gaan zitten bij het lezen van het relaas ” mr. Spong ” gaat een mega bedrag claimen van de staat der Nederlanden. Daar is niets mis mee. Maar waar wij niet bij stilstaan is dat we er een ernstig probleem hiermee in huis halen. De claim toegewezen krijgen is een ding, en het verdelen is totaal van andere koek, mocht deze illusie werkelijkheid worden. Mocht het toch tot een uitbetalen komen, dit zullen heel veel mensen zelfs mr. Spong zeer waarschijnlijk ook niet meer in levende lijve meemaken. Want deze zijn lange adem processen – wel tientallen jaren – kan het duren, om er realitisch te zijn. Dan volgt natuurlijk het verdelen van dit astronomisch bedrag, en dan zullen de echte problemen beginnen. Door intriges list en bedrog, moord en doodslag. Wel, ik ben rationeel, wetend dat Nederland heelwat kronkels zal bedenken/opwerpen om hiermee weg te komen.

  Mebaryu


  Maak melding

 95. Beste Forumleden

  Voortaan onderteken ik elke reactie met een digitale handtekening.
  Hierbij gebruik ik een 256 bits versleuteling en de handtekening bevat een unieke ‘vingerafdruk’.
  De ‘vingerafdruk’ is steeds hetzelfde maar er zit een algoritme ingebouwd om elke reactie met een andere string te labelen.
  Deze vingerafdruk bewijst steeds de authenticiteit van mijn reacties en alle reacties van mijn zullen voortaan van een handtekening worden voorzien.
  Reacties van anna_z komen steeds van een IP adres dat bekent is bij de redactie van waterkant.net. Op verzoek stuur ik ze mijn algoritme en vingerafdruk om de authenticiteit van door mij geposte reacties te bewijzen.
  Ook authoriteiten lever ik op verzoek deze sleutel.
  De afgelopen dagen heeft het forumlid Esmerald reacties gepost onder de naam anna_z. Aangezien waterkant.net geen beveiliging tegen dit soort praktijken heeft ingebouwd neem ik dus zelf maatregelen. Kopiëren van de sleutel is zinloos omdat hergebruik geen zin heeft en er een koppeling bestaat met mijn werkelijke IP adres. Echte diehards kunnen proberen de sleutel te kraken en ik wens ze daarmee heel veel succes.
  Reacties zonder deze sleutel zijn niet van anna_z en lieden die de naam anna_z willen misbruiken moeten bedenken dat er niets meer klopt. Soso lobi allemaal!

  Aantal combinaties: 1.1 x 10 tot de macht 77

  Aantal jaren om te hacken: 3.31 x 10 tot de macht 56

  000001: U2FsdGVkX1/hrU65U/AXdldf+QjYQqXF1JGwf/Hmh1s=


  Maak melding

 96. Tot zover uit de rechtspraak van de koloniale historie bekend is er tot op heden geen enkele claim tegen de slavernij gehonoreerd. Dat is ook logisch. Hoe moet je dan de schade vaststellen? En hoe zit het dan met de verjaring? Belangrijk gegeven is ook de verdeling van de schuldvraag: de slavernij bestond reeds in Afrika voordat de blanken er waren. Alsdan zou je dan ook een claim moeten indienen tegen die landen die hun eigen mensen aan de blanken verkochten. Vanwege de complixiteit van dit juridisch vraagstuk, hebben zelfs de Afro-Amerikanen tot op heden hun vingers niet gebrand tot het instellen van een mega-claim. Spong vind ik een aardig vent, maar dit is in mijn optiek ‘A Bridge too far’.


  Maak melding

 97. Kojandie Bandakoisi ai ie tranga, je bering kong, boeng sani, ini na torie diesie neks no psa, a kil Spong a law, ai lul,ma no spang tek a dei.


  Maak melding

 98. Ik wil nogmaals benadrukken dat dit niet gaat lukken.
  Er zal geen rooie duit uitbetaald worden, en zeker niet aan die lui die 40 jaar of meer al meegelift hebben van de Ned. welvaartstaat, en nu nog geld elke maand weer overgemaakt krijgen in de vorm van een uitkering.
  Als er ooit geld vrijkomt, moet het gestort worden in een pot t.b.v. Surineds, die het naar eigen inzicht kunnen besteden in Ned. en/of Sur.


  Maak melding

 99. Gegroet alle mensen

  Om te beginnen vind ik het een goed plan.
  Maar ik heb toch vraag en uitroep tekens waar ik graag opheldering over zou willen hebben.

  1.Is mr. Spong er wel van bewust dat voor zo’n mandaat de hele of in ieder geval een goot deel van de Surinamers in en buiten sur. hiervoor moet instaan. En de inpact die het met zich mee brengt zo dat het ook in een brede zin geaccepteerd kan worden.

  2.En is het niet weer een bakermat op hoog niveau om er voor eigen of voor het belang van meerdere er een lucratief slaatje uit te slaan,en dat dan over de rug van slachtoffers en nageslacht

  3.En waarom mag er geen andere orde dan alleen dat van advocaten zich hieraan voltrekken en niet bijv.marons (waar ik ook van afstam)die een harde strijd hebben geleverd wat geleid heeft tot kiti koti bevrijding van de slavernij.

  deze en nog wat andere punten vind ik als afstammeling van de marrons en die een slavenkind gekend heeft als familielid (oma moes) erg belangrijk in zo’n proces.En dan nog even dit een schadevergoeding vind ik op z’n plek maar dan wel als pleister op de emotionele wond.Dat immers bij de joden goed gewerkt heeft.En daarnaast een manifest zo dat we voor eens en voor altijd zwart en wit dit achter ons kunnen laten en tot verzoening kunnen komen.

  Ps.Marrons:Inscribed in 2008 (3.COM) on the Representative List of the Intangible Cultural Heritage of Humanity (originally proclaimed in 2003) unesco


  Maak melding

 100. Misschien kunnen ze de nazaten die in het bos zijn gevlucht toentertijd repatriëren naar het land van
  herkomst en het liefst met een cruiseschip in plaats van een kroesschip.En als bedankje geen spiegeltjes en kraaltjes meegeven maar een paar tonnen zoutvlees met bruine bonen en rijst en een live kasekoband om deze mensen te vermaken voor de overtocht naar hun eigen heimat.

  opdat Suriname economisch welvarender wordt.
  En in plaats van als cadeau spiegeltjes en kraaltjes mee te geven voor ondewerg
  want zoals je weet is een bepaalde groep gewend om de hand op te houden en feesten en beesten.


  Maak melding

 101. @MEDUSA

  “Daar is over nagedacht!!!In één woord subliem meneer/mevrouw!! BRAVO!!!”

  Tsja mijn beste MEDUSA. Op Curaçao zeggen ze altijd: wie niet sterk zijn moet slim is. 😉

  Maar het blijft natuurlijk triest dat sommige lieden bij gebrek aan argumenten postings op mijn nick maken. Nogal knullig van waterkant.net dat die mogelijk bestaat. Hopelijk doen ze daar gauw wat aan.

  @GMAP

  Ik zie het als een belediging mij te vragen om naar de EO te kijken. 😉 En ja ik voel mij op en top Afrikanoide.

  000009: U2FsdGVkX1/b3NqAzHBW9BjnIeF3swAZvXsk7AK/q+M=


  Maak melding

 102. Op Curacao word ook gezegd: Bruado di tera……..En typisch dat de afrkanoiden zich overal bevinden behalve in Afrika….. rara hoe zou dat komen…..


  Maak melding

 103. Medusa, dit kan je alleen, ga zo door, opmerkingen, beledigen, beschuldigingen, knoop dit in je vuile oren
  was het eerst, jij bent die ka was was godo, en go was joe tingie mofo, en maak je niet zo belachelijk.
  En kom maar op met weer een beschuldiging, idioot.


  Maak melding

 104. Amerikaanse acteur Danny Glover wil (anna_z) niet ontmoeten.

  Danny Glover in film over Curaçaose slavenleider
  12/10/2012 (DWT)

  WILLEMSTAD – Op Curaçao gaan de opnamen voor de speelfilm ‘Tula, the Revolt’ van start. Gisteren werd de internationale cast gepresenteerd. Grote verrassing was de Amerikaanse acteur Danny Glover (66). Hij is de komende twee weken op het eiland voor de opnamen.

  Jammer genoeg krijgt onze (anna_z) geen bijrol in deze speelfilm.


  Maak melding

 105. @Kolibrie
  @GMap
  @Ray

  Jullie verstand zit niet in het hoofd. Ik zal het fatsoenlijk houden en niet verklappen waar. Deze zielige en verwarde fronters proberen een gezonde discussie op dit net op allerlei manieren te boycotten met hun onder maat zijnde meningen en haat en wrokgevoelens tegenover degenen die een gezonde discussie op gang willen brengen. Neem een voorbeeld aan de NDPèrs netjes en gedisciplineerd en inhoudelijk correct.Jullie fronters zijn een schande voor je eigen volk en een slecht voorbeeld voor jullie kinderen.


  Maak melding

 106. Snap je GO Spong eindelijk menn!!!! Joden en Indoos hebben wel een vergoeding gehad wij afrikanen moeten ook dik vergoed worden zij hebben als slaven gewerkt in Su FAAAAKA !!! met ons Wij zijn erg vernederd en als beesten behandeld de slavernij is gewwoon
  gemoderniceerd heb gemerkt dat ze eerder met Teroristen omgaan de nederlander en SURI ;S haten!! ECHT!!!

  GOED SPONG DOEN !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.