VHP: vrijheidsstrijd Surinamers gaat door

3

PARAMARIBO, 10 okt – “De Vooruitstrevende Hervormings Partij, VHP, wenst te benadrukken, dat zij zal strijden tegen elke vorm onderdrukking en erop toezien dat de vrijheid van de gehele Surinaamse gemeenschap in de ruimste zin des woords gewaarborgd blijft.” Dit stelt de VHP in een verklaring rond Marrondag. Er wordt stilgestaan bij de strijd van de diverse Marron gemeenschappen tegen slavernij en voor de erkenning van hun menselijke waardigheid.

Die strijd leidde tussen 1760 en 1767 tot het tekenen van vredesverdragen door de toenmalige koloniale overheid. De ‘Dag van de Marrons’, in de samenleving bekend als de Marrondag, is een belangrijke herdenkingsdag voor de Marrons. Hoewel deze dag een Marrondag is, wordt deze herdacht door de gehele Surinaamse gemeenschap. “Deze herdenkingsdag is niet alleen een dag om te vieren en te herdenken maar ook een dag vol bezinning”, stelt de VHP.

De herdenking van de Marrondag is gekozen voor 10 oktober, omdat op 10 oktober 1760 er een blijvend vredestraktaat werd gesloten tussen het toenmalige koloniaal bestuur en de Ndyuka stam, waarbij de vrijheid en zelfstandigheid van deze groep als zodanig werden erkend. “Het is een dag van bezinning. Terugblikken op wat er is gebeurd in het verleden. De strijd die de Marrons hebben gevoerd, het leed van hun voorouders, en hun strijd om de vrijheid”, aldus de VHP.

Bekijk ook:

3 REACTIES

  1. Viestie Hagoe Peng is weer bezig, VHP, in 1863 was eea al afgeschaft, in 75 kon Suriname gaan en staan waar ze maar wou, dus welke vrijheidsstrijd, o ja waktie
    die lul van een Santhoki is bezig, mo lieb a torie now,
    no chance. Niets gaat gebeuren, Santhoki is boeng siekie.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.