OAS doet voorstel voor waarheidscommissie

34

PARAMARIBO, 9 okt – De Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, heeft een voorstel gereed over een waarheids- en verzoeningscommissie als uitvloeisel van de amnestiewet. Dit meldt de Ware Tijd. Het voorstel wordt onderwerp van discussie tijdens de vergadering van het parlement over waarheid en verzoening. Nu al gaan er stemmen op tegen een dergelijke afronding van het proces rond de Decembermoorden.

Het strafproces zou gewoon door moeten gaan. “Ook al kom je met een amnestiewet, vroeg of laat moet er toch recht worden gesproken. De internationale voorbeelden leren ons: Suriname doe het niet!”, zegt Stanley Marica, deken van de Orde van Advocaten. Er is inbreuk gepleegd op de rechtsstaat en een strafproces biedt de enige kans op herstel. De regering stuurt op amnestie aan zonder strafproces. Vandaar ook een hulpverzoek aan de OAS.

Die stelt voor de commissieleden te laten kiezen door of het parlement of de regering en maatschappelijke groepen. De leden kunnen zowel Surinamers zijn als buitenlanders. De OAS is bereid te helpen bij het selecteren. Ingeschat wordt dat de waarheidscommissie ruim twee jaar werk zal hebben. Het eigenlijke onderzoek ‘middels schuldbekentenissen, interviews, verklaringen en veldonderzoek’ kan zo’n anderhalf jaar gaan duren.

34 REACTIES

 1. De wolf begint nu meer en meer te zweten.
  Lakei, z’n slaafje komt straks met een perverklaring: het zweten zou door het weer komen…

  Wel wel, 1-ding staat vast en dat is dat Gods molen nu sneller aan het malen is.

  De wolf mag de almachtige op zijn knieën dankbaar zijn dat hy nog niet geassioceerd wordt met drugs richting USA.
  Het recht zal ALTYD zegevieren, niemand zal zyn straf ontlopen.


  Maak melding

 2. Zolang een gedeelte inclusief voorzitter van de DNA voor straffeloosheid is, blijft de vertraging van gerechtigheid dus de afronding van het 8 december strafproces voortbestaan.
  De hoofdverdachte en zijn mede verdachten genieten thans bescherming van DNA.


  Maak melding

 3. Lullen in formaat,
  Bouterse is een LUL,
  Het DNA is een nog grotere LUL
  Zijn volgelingen zijn nog grotere LULLEN
  Was niet dit parlement die door LUL Bouterse als poppenkast werd bestempeld?
  Wie is de LUL?


  Maak melding

 4. Dat dit volk deze rotzooi nog langer pikt is een onbegrijpelijke zaak, er wordt telkens weer de trucendoos open getrokken, om moordenaars en mensenrechtenschenders buiten schot te kunnen houden, ze schromen zelfs niet om de grondwet te schenden, en op de stoel van de rechter te gaan zitten, wanneer zal dit volk nou een keer gaan reageren, want zo kan dit land niet verder, er moet gerechtigheid komen, laat het proces zijn voortgang hebben, en schuldigen veroordeeld worden, zodat er eindelijk na zoveel jaar een einde komt aan dit tegengewerkte proces.


  Maak melding

 5. Hett vonnis tegen bouta de moordenaar moet gewoon luiden ..SCHULDIG ,GUILTY.
  Wanneer hij opgesloten zal worden dan pas gaan wij zeggen CASE CLOSED!
  Geen enkel amnestie,waarheids en verzoeningscommissie kan zijn arrestatie, voorgeleiding en berechting tegen houden!
  HIJ ZAL BOETEN!!


  Maak melding

 6. Ray, maak je niet druk over bokito bouterse. Voor je het weet is die nigger dood en begraven. Hij staat al met een been in zijn graf. Maar het erge is, er zijn genoeg bokito’s die zijn plaats willen. Ach, ze moge het hebben. Zolang er een bokito aan de macht is in suriname zal het een jungle bliven.


  Maak melding

 7. @ if dongmang kong konnie ..kon mang atie e brong…
  @ oom dee zegt jullie hoeven niet van mij te houden
  @ maar ik hou wel van jullie…
  @ i love su woon en werk…


  Maak melding

 8. deze GMAP, RAY, Jack, jullie betoog/commentaar is altijd hetzelfde, naar een persoon toe. Jullie worden al niet meer voor serieus genomen.Overkill…. als je begrijpt wat ik bedoel.Wanneer komen jullie met een lekker positief gevoel over Su. Ik ga er vanuit dat jullie surinamers zijn of zijn jullie ingeschakeld om tweespalt te stichten. Gaat niet gebeuren. Ik vind jullie zielepoten.


  Maak melding

 9. @ max ben je nu pas wakker…ze zijn allemaal kansloze
  onderdanen van de oranjes..(zielepiet)zwartepiet bedoel je
  i love su woon en werk…泻药 ..Xie yao.


  Maak melding

 10. Dit is de zoveelste klap in het gezicht van de nabestaanden en de beschaafde deel van Suriname.
  Er is hoop want als je kijkt hoelang de Dwaze moeders in Argentinie hebben gestreden dan blijf ik geloven dat die beesten in Suriname hun straf niet zullen ontlopen.
  Al is de leugen zo snel de waarheid achterhaald hem wel, maxi .


  Maak melding

 11. @max en R!@o

  Alsof wij jullie beiden voor helden zien.Nooit,never.
  Jullie twee lopen nog rond met de gedachte…WAT KAN HET LAND VOOR MIJ DOEN…
  Het land kan niks voor jullie beiden doen idioten. Jullie kijken alleen maar toe hoe het land gegijzeld wordt gehouden door jullie ndp baasje en zijn stelletje handlangers. Help je land bevrijden uit de klauwen van deze moordenaars jullie twee beesten!
  Vanaf nu moeten jullie je dan ook afvragen…
  WAT KAN IK VOOR MIJN LAND DOEN!!!!!
  Snappen jullie het nu laurel and Hardy!!


  Maak melding

 12. @Jack Russel

  Het gross van mijn broeders blijft altyd op zijn of haar gat zitten….wachten totdat iemand anders (van buitenaf) het probleem gaat oplossen.
  Een ieder die je confronteert met een “politieke” probleem geeft bijna als standaard antwoord:mie no e bemoei nanga a torie/politiek, het is een zeer passieve houding wat niet is goed te praten.Het trieste is dat ondanks de pinarie ze altijd blijven zeggen dat ze het goed hebben (uit schaamte) en DOOR blijven bedelen.


  Maak melding

 13. @ Ray : een held ben ik niet en ndp of bouta heb ik ook niet nodig ..maaaar wat ik heb moet jij nog van dromen…
  wat heb jij in nl niets je ben kansloos weet ik zeker.
  zelf zon heb je niet ga zomaar door,je ben zielig..
  in het chinees zou ik zeggen..懂 吗?..Dong ma? laat het vertalen voor jou..jo ezel..laaste plak van die koemakooisie…begrijp je het nu…
  i love su woon en werk…..


  Maak melding

 14. @R!@o

  Geef geen biggie takkie. Zo zegt ook je baasje ..wat ik heb heb jij niet.
  Dah, die Amnestie zou niemand willen hebben althans geen onschuldige .Die blijft vechten voor zijn goede naam en eer herstel en dat doet een oprechte onschuldige zonder de hulp van Amnestie
  Juist degenen die willen bewijzen dat zij meer hebben dan de anderen juist die vallen hard op hun achterste als eersten.
  Ps als mijn reakties je zo overstuur kunnen maken dan moet je het rustig overslaan . ik sta heus niet met een loop tegen je slapen en dwing je dus niet om het te lezen.
  Is KOEMAKOOISIE ook een afschuwelijke scheldwoord in een mooie verpakking ?


  Maak melding

 15. @ R!@0.

  En wat ben jij?bomerijp of overrijp?
  Eens zei een hindoestaanse politicus;

  Wij allen zijn gelijk geboren maar de hebzucht van de ander heeft hem naar de wapens doen grijpen.

  Cobie.


  Maak melding

 16. @R!@0.

  Op school had ik een half Chinese vriend die er van hield
  om in de pauze mijn afro even bij te werken.Zelf mocht hij geen afro hebben van zijn ouders.Ik hoop niet dat jij die vriend was.Want nu staat de pres.tussen ons.

  Cobie.


  Maak melding

 17. Cobie ik heb werk voor jou in su.maar die jobo,s houden je klem ,mie e saar jou,hoe blakamang no mang sekie ien tata…..ik zit lekker te bbq op mijn balkon..🌅🔥😘i love su woon en werk…….🎌


  Maak melding

 18. Suriname moet niet zwichten voor collaborateurs otewel mensen die met welke “vijand” dan ook van het land Suriname complotteren. Dus zeker niet zwichten voor die onzin die ene Marica uitslaat. Sommigen willen koste wat kost eigenwijs dingen (rotzooi) verkondigen. Zelfbevrediging is voor deze lui primair. Landsbelang hebben zij naar alle waarschijlijkheid nooit van gehoord en interesseert ze geen malle moer. Uitflappen en in de picture verschijnen is hun interesse. Suriname kent haar eigen omstandigheid en situatie, derhalve dient de Surinaamse regering te volharden in de door haar ingeslagen. Collaborateurs zijn sinds mensenheugenis. De Surinaamse regering heeft haar mandaat via vrije en geheime verkiezingen verkregen, in die geest moet er worden gewerkt en zaken worden uitgevoerd. Modellen van zaken uit andere landen hoeven niet steeds als imbicielen te worden gekopieerd. Suriname is Suriname. Dat is hetgeen wat elk land haar uniciteit oftewel enigheid verschaft, door zelfstandig te durven handelen en niet door te fungeren als zijnde schoothondjes van wie of welk ander land dan ook. Suriname is een soeverein en autonoom gebied en land. De Surinaamse regering en volksvertegenwoordiging (Assemblee) dient ervoor zorg te dragen dat er uit respect voor het land Suriname en haar burgerij niet wordt getornd aan de soevereiniteit oftewel haar verschaft oppergezag door het volk van Suriname. Met de Amnestie-wet en de Waarheidscommissie is Suriname eindelijk de juiste weg ingeslagen en daarvan mag nimmer van worden afgeweken.


  Maak melding

 19. doet er niet toe hoe of wat een ding weet ik,er gaat een oplossing komen voor dit probleem en de na bestanden .
  ik wil niet oneerbiedig zijn tegen de na bestanden ,maar er zit politiek in het spel en dit komt door front..als er koppen in de ndp moeten rollen moet die maar rollen .
  maar dan vindt ik ook dat er koppen moeten rollen bij brunswijk die amnestie heeft gekregen met zijn makkers.
  ik ben ook familie kwijt geraakt in de binnenlandse oorlog waarvan al deze mannen vrij rond lopen en nu ander mans gronden gaan occuperen .

  en daarom zeg ik dat er gerechtigheid moet komen maar van beide kanten .


  Maak melding

 20. Geen enkele generaal etc etc uit Brazilie, Chili, Argentina etc is vrijuit gegaan na schendingen van mensenrechten. En natuurlijk zal baasje bouta geen uitzondering zijn.


  Maak melding

 21. @Ram Singh
  @GMap

  Vergeet ook niet te vermelden dat geen van de gevallen die jullie opnoemen (Brazilie, Chili, Argentina )vergelijkbaar is met die van suriname. Media freaks en boeken taal naäpers dat jullie zijn.


  Maak melding

 22. Goed zo! Blijven geloven is het motto.
  Baby, hit me with your music.

  Suriname, Haïti, Dominicaanse Republiek hardste groeiers regio

  09/10/2012 Bron DWT
  PARAMARIBO – Met een verwachte toename van 4 procent van het bruto nationaal product (bnp) in 2012 behoort Suriname tot de drie hardste groeiers van het Caribisch gebied. Ook de Dominicaanse Republiek en Haïti staan in deze voorlopige ’top drie’. Dat blijkt uit de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

  Haïti staat aan top, met een verwachte groei van 4,5 procent. Dat is minder dan was voorspeld door de economische commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika, ECLAC, die kort geleden nog 6 procent verwachtte. Het IMF voorzag in april nog een groei van 7,8 procent voor Haïti, maar verlaagde deze prognose later tot 4,5 tot 5,5 procent.

  ECLAC en IMF verwachten dat de economische groei van Haïti – met 6,5 procent in 2013 – zal aanhouden. Vanwege de hoge wereldmarktprijzen voor de belangrijkste exportproducten zal ook Surinames economie het in 2013 goed doen: het IMF voorspelt een groei van 4,5 procent. Het bnp van Guyana neemt volgend jaar toe met 5,5 procent, is de verwachting.

  De gemiddelde economoische groei van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is 3,2 procent, voorziet het IMF. De bestuursraad van het fonds houdt nu zijn jaarvergadering in Japan. Minister Adelien Wijnerman van Financiën en Centrale Bank-governor Gilmore Hoefdraad zijn daar bij aanwezig.


  Maak melding

 23. Ray ik hoop voor je dat jij die hamer in je klauwen zal hebben en het vonnis zal vellen, over de president, lekker toch voor je, zal jou niet lukken ezel, blijf maar hopen en hopen, tot je je broek hebt volgescheten, arme ziel.


  Maak melding

 24. @ Ray helemaal met je eens een zo iemand is dhr. Ritveld die MAN zegt: ik wil geen amnestie ik WIL een uitspraak van de rechter.En geen van de honden die hierop reageert.Aibaja wat is Su toch een vreemd land met vreemde mensen die er wonen.Ma wang sanie mi fin so boeng foe a natuur in Su a e reken wel snel af nanga Lafaaaards,vooral zij die sterk zijn als ze een wapen in hun hand hebben en hun tegenstanders niet.Zie bv.Panl Bhagwandas fa a KRAPEER bloedkanker broko ing mars zodanig dat a bicht op foeroe sanie sa a doe vraag dit aan de broer v. Bram Bher.Fa waka nanga Ruppert Christoffer zichzelf verhangen.No mik grap nanga a natuur in Su.Nelom tak mie dja toen hij opgenomen lag a fin gado pasie direct if ie zie fa ai verteer dat a doe sanie san no bing boeng mi no bing man lafoe inie a keerkie ma ie zie daarbuiten hai mie lafoe jere.Oeng no skrikie soemabe go bigie gie a Satan ding nichtjes foe mie ding Pengel foe a anderekant foe Latour project; ja en daarom mie sabie fa a beest bing e boetoe,want hij lijkt nu weer behoorlijk tezijn herstelt,maar ing ting o kong baka.En soema atie wan brong a mag mie no e spang.En zo heb je nog een paar van die laffe honden.Ik hoorde die zaka-zaka Limbo(a grappenmaker) mevr Esajas sterkte toewensen en hopen dat het nog goed komt met Esajas ai a natuur a natuur dat no e rust a rechter in Su wel.Ze gaan allemaal vooor de bijl.En ik tel verder af.Woooii odi odiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 25. Zodra sommige van die gasten het woordje “waarheidscommissie” lezen krijgen ze lusbere. ja het gaat niet in je koude Nederlandse kleren zitten, zoveel op je kerfstok hebben en nu moet de waarheid boven tafel. Wij Surinamers zijn helemaal klaar voor die waarheidscommissie, laat de waarheid nu boven water komen, feit is en blijft dat sommigen onterecht als slachtoffer of dader zijn aangeduid.


  Maak melding

 26. he wisi wasi glenn pengel, yu na leki vene sang beng tjari dedi kisi tapu eng ede ini grundyari, want Bosje beng musu gwe.

  Maar mi oktu lobi a natuur fu sranang, want alla sma sang beng winsi dede dji mi President e njang ai.

  Yu oktu musu luku bung.


  Maak melding

 27. Glenn Pengel a batjauw omoe foe joe, fawaka nanga ing -even volgens jou verderfelijke denkpatroon – welke zelfs niet bestemd is voor een WC of plee? Met jou schaamteloze verwensingen naar jou medemensen toe, ongeacht wie deze mogen wezen. Welke kerk bezoek jij eigenlijk, kwajongen. Vraag of verzoek dat er voor jou inclusief jou karakter en bovenkamer gebeden wordt, stumperd.

  Als uitzondering deze reactie op jou bij uitstek geschreven stupiditeit, erger dan een miljoen moordenaars bij mekaar.

  Gij zult niet andermans onheil begeren, wie de persoon ook moge zijn. Zelfs al heet de persoon Glenn Pengel.

  De Amnestie-wet en Waarheidscommissie is een waarachtige, terecht en goed doordachte stap welke tot vrede en voorspoed dient te leiden in Suriname.

  Vergeet niet dat we allen nabestaanden zijn van een of ander overledene.

  Het is niet zo zeer 8 december. Maar het kwaadaardige karakter die sommigen met zich meedragen, daar moet aan worden gesleuteld. Trouwens, zelfs deze groep (troep) mag voor mijn part in aanmerking komen voor AMNESTIE. Dus ook grapjassen als Chandrikapersad Santhoki en onze kwajongen Glenn Pengel, alias Batjauw Pengel.

  Geschreven door een van de nabestaanden van 8 december, peetzoon van de PROMINENTE Surinamer, wijlen Cyrill Daal.

  Het is beter het land der levenden te verblijden, dan bloemen te strooien op de graven der doden.

  Mijn GOD is een GOD van levenden.

  AUTHENTIEK en INTEGER.


  Maak melding

 28. joe wanie joe waarheidscommissie mie abie mie natuur.En ie kan karie mie omoe batjau of pina tjauw a no e doe mie notie.Ik verwns jullie niets en ook al was dat het geval NEKS NO FOUT.Mi takie sang. e psa nanga ding kang-kangmang foe Su.Now ding trong ondro oso todo alla sma e begie Gado now.Ding krachtie gwe libie ding.Ding anoe slap zodanig dat ding no mang horie wang potlood srefie.Ze verliezen niet alleen de strijd tegen wat hen overkomt,maar verliezen ook zichzelf,wanneer heb je Marcel Zeeuw*met badslippers in de maagdenstr zien lopen) en Benny Brondestein(kwijlend)voor het laats gezien.Ik zag ze in januarie van dit jaar ik was in Su dus nogmaals ik verwens niemand(n)iets,maar na so ding kong tang.En dat Ding tja dede kisie foe Bosje dan sang dit hadden ze gedaan,omdat het beleid van Bosje(piesabed) bo kier a volk,maar zij(volk v.Su) hebben Bosje niet vermoord wat was hier zo fout aan en buitendien wij gaan allemaal een keer oeng ook no tang trong stong wel str.nt misschien.En dink a pokoe a no e doe mie neks echt niet wat je ook van me vindt.En joe dat peetezoon,neef of oom mie no sab soort libiesma of famirie na joe.joe trouwens mik mie libie joe jere.Odi Odi odiii.
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.