IMF: Suriname traag met belastingen gouddelvers

13

PARAMARIBO, 9 okt – Suriname schiet maar weinig op met het innen van belastingen bij de kleinschalige goudmijnbouw. Dit stelt het Internationaal Monetair Fonds, IMF. Hoewel de ruim dertigduizend gouddelvers relatief weinig belasting moeten betalen, gebeurt het al jaren niet. Het IMF stelt voor om vooraf belasting te innen. De commissie Ordening Goudsector ziet dit niet zitten.

De gouddelvers zelf zouden er weinig zin in hebben. “Omdat als zij een maand niets vinden, ze niet kunnen betalen. Het levert problemen op bij de inning”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig tegenover de Ware Tijd. Een probleem is ook het vooraf berekenen hoeveel belasting iemand moet betalen. Dat kan per gouddelver verschillen. Een conservatieve berekening biedt geen soelaas. Als toevallig wel veel goud wordt gevonden, valt de belasting te laag uit.

Een nog groter probleem is de uitvoeringscapaciteit bij de belastingdienst zelf. “Die is teleurstellend. Ook is het jammer dat Suriname geen fiscale opsporingsdienst heeft”, aldus Dompig. Zijn commissie zette de afgelopen twee jaar op registratie in. De overheid heeft nu inzicht in wie waar zit. Ook is voorgesteld belasting te innen bij de opkopers. Het met de pet rondgaan in het uitgestrekte binnenland hoeft dan niet. Maar de wetgeving ontbreekt. Er ligt een voorstel klaar.

Bekijk ook:


13 REACTIES

 1. De gouddelvers zelf hebben niet zo veel zin om belasting te betalen! Tje poti! De dames die deze “heren” voorzien in hun sexuele geneugten zouden dus wel belasting moeten betalen! Whaaaaahaahhahaa. Wie heeft er nu boter op zijn hoofd?………..


  Maak melding

 2. De grieken hadden ook weinig zin om belasting te balen. We hebben gezien waar dat tot geleid heeft. Welvaart van een land hangt af van belastingen. Ook boekhoud controles bij grote bedrijven schieten tekort. Suriname zal daar meer aan dacht aan moeten besteden.


  Maak melding

 3. Suriname, Haïti, Dominicaanse Republiek hardste groeiers regio
  09/10/2012 10:14 – Ivan Cairo

  PARAMARIBO – Met een verwachte toename van 4 procent van het bruto nationaal product (bnp) in 2012 behoort Suriname tot de drie hardste groeiers van het Caribisch gebied. Ook de Dominicaanse Republiek en Haïti staan in deze voorlopige ‘top drie’. Dat blijkt uit de World Economic Outlook van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

  Haïti staat aan top, met een verwachte groei van 4,5 procent. Dat is minder dan was voorspeld door de economische commissie van de Verenigde Naties voor Latijns-Amerika, ECLAC, die kort geleden nog 6 procent verwachtte. Het IMF voorzag in april nog een groei van 7,8 procent voor Haïti, maar verlaagde deze prognose later tot 4,5 tot 5,5 procent.

  ECLAC en IMF verwachten dat de economische groei van Haïti – met 6,5 procent in 2013 – zal aanhouden. Vanwege de hoge wereldmarktprijzen voor de belangrijkste exportproducten zal ook Surinames economie het in 2013 goed doen: het IMF voorspelt een groei van 4,5 procent. Het bnp van Guyana neemt volgend jaar toe met 5,5 procent, is de verwachting.

  De gemiddelde economoische groei van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied is 3,2 procent, voorziet het IMF. De bestuursraad van het fonds houdt nu zijn jaarvergadering in Japan. Minister Adelien Wijnerman van Financiën en Centrale Bank-governor Gilmore Hoefdraad zijn daar bij aanwezig.

  Bron DWT


  Maak melding

 4. Ik heb ook weinig of helemaal geen zin om belasting te betalen, maar de overheid heeft zo’n uitgebalanceerde formule dat het automatisch afgaat!!

  laatselijk zei “volgens SU” dat het buitengewoon met SU gaat. Miljoenen winst en nu weer dit!

  In SU ontbreekt niet alleen de wetgeving, maar ook het verstand en alles er omheen!! De witte volkeren heeft de hamer heel ver voor hun gegooid!!


  Maak melding

 5. “IMF: Suriname traag met belastingen gouddelvers”

  Het IMF is vast niet op de hoogte van de Goud concessie verdeling in Suriname, en dus ook niet dat familie en verwanten van Bouta geen belasting hoeven te betalen.
  “Zij vallen onder de wet wat niet weet wat niet deert”
  Wat gaan ze nu verzinnen om het IMF te overtuigen???


  Maak melding

 6. Het is niet de gouddelver die bepaalt wanneer en hoeveel belasting hij betaalt. Als hij een maand geen goud vindt is dat puur ondernemersrisico. De bewijslast dat hij geen winst heeft geboekt rust bij de gouddelver zelf. Deze gouddelvers hebben hiervoor nooit enige cent belasting betaalt en nu trachten zij hieronderuit te komen. Ik stel daarom voor gewoon een fictieve aanslag op te leggen. Volgens het fiscaalrecht krijg je gewoon je geld terug als je met een behoorlijke boekhouding aantoont dat je geen winst hebt geboekt. Basta!


  Maak melding

 7. KUNNEN ZE NET ZO GOED DE REGERING NAAR HUIS STUREN , EN IMF HET LAND LATEN BESTUREN ..
  WAAROM IS DIEZELFDE IMF NIET ZO STRENG VOOR DE GRIEKEN ??
  IMF IS EN BLIJFT EEN ONBETROUWBARE INSTANTIE…


  Maak melding

 8. Als het gaat om goede rarings van ’t IMF dan is het allemaal oke met deze instantie.Maar wacht’ns even deze DiDiBrie die zijn volk vertelt niets van Ned te moeten deze DiDiBrie had toch kortgeleden de zo gehate Neds naar Su gehaald om dat belastings systeem van Su dusdanig optezetten,waardoor iedereen zou betalen ma fawaka oeng jep mie baja.En wat heeft het de staat gekost?Hoeveel woningen had je niet voor dit geld kunnen bouwen zeker 50 van 30.000euro.Je gaat ze straks horen op de radio Mart-Ned en alle zenders in Su jaaa mie lobi a DiDiBrie en deze regering werkt,maar dan wonen velen van hem die op de NDP gestemd hebben in kartonnen dozen of ze worden hun huis uitgezet en vallen u en ik lastig.Jaaa mik Vene gwe a man no e doe neks no a DiDiBrie kong maar ding soekroewasie tang a sem.A DiDiBrie no e jere no wang sma.Zo straks ding schoonmaakster no o wroko en hoeven dus geen belastinng te betalen hmmm wat zullen ze blij zijn.Krootere oogte mie ta.Famirie wé gwe soekroe Su volk.Des for pressss.Odi odiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 9. Het is in Suriname normaal dat je geen belastingen betaald.De werknemers die betalen en de rest steelt als raven.
  Bewust is dit door de oplichters/bloedzuigers van het land in stand gehouden om te doen wat ze willen.
  Ze stelen en laten ook anderen stelen van het land.
  Er lopen zoveel lapzwansers daar rond als ambtenaar en toch is er tekort aan ambtenaren.
  Een land zonder een goed belasting systeem is gedoemd dat haar volk armoede lijdt.Dit is zwarten eigen uitzuigen van het bloed van zijn volk.

  Vene kon je niet wat veranderd hebben.


  Maak melding

 10. !!!! De snelle Surinamer !!!!

  als je het zaad legt, is het doorgaans zo dat het een spurt maakt op zoek naar een eicel!!!

  zo niet bij ons Surinamers…eenmaal verlost, gaan zij op hun gemak lui wandelen richting baarmoeder, en krijg je na 9 maanden…alweer een luie SURINAMER!!!!

  ons belastingstelsel is navenant 🙂 🙂 🙂


  Maak melding

 11. tot heden heeft die hele ordening goud-sector het land su geen ene malle moer opgelevert..

  sterker nog, het kost het land su. alleen maar geld betaald door de belasting betaler..

  dompig en secondanten ddb zijn allen hun zakken aan het vullen..

  van daar ook dat die djoekas het land plunderen ocuperen..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.