Parlement Suriname bespreekt waarheidscommissie

31

PARAMARIBO, 6 okt – Het parlement komt binnenkort bijeen voor het bespreken van het verdere traject richting waarheids- en verzoeningscommissie. Volgens Ricardo Panka, fractieleider van de Mega Combinatie, is de eerstvolgende stap in feite al bekend. Na de politiek, zal de samenleving zelf worden geraadpleegd.

“Afhankelijk van de uitkomst van de vergadering, willen we daarna beginnen met nationale consultaties. We willen spreken met de hele Surinaamse gemeenschap “, zegt Panka tegenover de Ware Tijd. In het parlement zal wel eerst verslag worden gedaan van een recente reis naar de Verenigde Staten van Amerika en Panama. Het betrof een oriëntatie rond ervaringen met waarheid en verzoening. Het parlement moet nog een wetsvoorstel voorbereiden.

De bedoeling is een juridische basis aan te leggen voor de waarheids- en verzoeningscommissie. Eerder dit jaar stuurde de Organisatie van Amerikaanse Staten, OAS, al een missie naar Suriname. De missie was een reactie op een verzoek van de regering Bouterse om assistentie. De OAS bekijkt nog of er ook daadwerkelijk steun zal worden verleend. Volgens de recent aangenomen Amnestiewet moet een proces van waarheid en verzoening worden ingezet.

31 REACTIES

 1. Ik verwacht niet veel van deze bespreking, het zal op niets uitdraaien, voor de gek houderij. Wat bereik je ermee, dat bepaalde gasten weer door 1 deur zullen gaan
  ik denk het niet, maar goed,weer zoiets, afwachten hoop, en dat doet soms leven, maar ga ervan uit nul komma nul.


  Maak melding

 2. Deze vergadering gaat een besloten vergadering worden, door het volk niet wijzer te maken dan dat ze al zijn, zodat er geen informatie naar buiten komt waar dit volk recht op heeft, zulke vieze spelletjes worden er door deze paarse bende gespeeld, om daarna met een wetsvoorstel alsnog deze moordenaars en mensenrechtenschenders straffeloos te maken, maar deze vieze spelletjes gaat deze bende parten spelen, want het grootste gedeelte van dit volk gaan deze vieze praktijken niet pikken, en voor nog meer onrust in dit land zorgen.


  Maak melding

 3. Deze smerige panka denkt dat hij met een stelletje mongolen te maken heeft, door eerst achter gesloten deuren deze smerige praktijken te regelen, om daarna het volk te gaan vertellen wat er besloten is, daarom is het te hopen dat dit volk zal afrekenen met deze paarse bende die maar een doel voor ogen hebben om moordenaar en drugsdealer bouterse buiten het gevang te houden, maar het recht zal toch zegevieren.


  Maak melding

 4. Voor herinvoering van de slavernij ga je ook toch niet het volk raadplegen ? Wat is dit voor idioterie. Een referendum op controversiële dossier als de decembermoorden is niet gepast. Walgelijk. Op foltering en moord staat gevangenisstraf en niets anders. Deze schijnvertoning kan zo de prullebak in.


  Maak melding

 5. Het land moet gereinigd worden van alles wat is gebeurd in de omgeving Fort Zeelandia. De hele omtrek van grote combeweg, kleine waterstraat, palmentuin.
  Ga de geschiedenis na dan is dec.82 niet het ergste wat in deze nabije omgeving is gebeurd.
  Men voelt gewoon de neg.energie in deze buurt.
  Een reinigingsdebat waarheidscommissie is op zijn plaats. Want een juridische uitspraak komt er nooit.


  Maak melding

 6. laat die waarheid commissie komen laat dat ding afgelopen zijn mang …niet om die na bestanden maar om die vieze rol die olland met front hebben gespeeld om brunswijk een vrijbrief te geven voor zijn wandaden van moorden en verkrachtingen.

  dit wat front heeft gedaan heeft het aan haar eigen te danken om politiek te bedrijven met de na bestanden .
  zelfs een onervaren persoon die weinig verstand van politiek heeft zag wat er ging gebeuren .
  vene ging voor eigen gewin en dacht te samen met olland bouta te pakken … hier is die bal terug gekaatst dan moet je niet vreemd op kijken.

  vene konie te a dong ..alle berekening is geen ontvangst …ik weet dat vene op dit moment zal denken dat hij beter lonnie geen amnestie had verleend ,hij zal er spijt van hebben …vooral toen lonnie met bouterse de regering is gaan vormen.
  bezint eer gij begint ,bouta no dong bouta e bereken joe fos joe bereken na mang …ik was echt kwaad toen brunswijk amnestie kreeg van vene omdat brunswijk dingen heeft gedaan die niet door de beugel kunnen .echtwaar wrede dingen hebben die marrons begaan .

  dank zij vene heeft vene concessies van bos en goud hoe kan dat terwijl het van het hele volk is .
  die marons occuperen mensen hun gronden ..noem maar op alles wat god verboden heeft doen die marrons dankzij front onder vene ..en maar roepen tien schone vingers welke vingers zijn schoon van vene geen een .

  hopelijk krijgt deze amnestie een goede afloop voor beide partijen .natuurlijk zijn de nabestanden van de slachtoffers van zowel brunswijk als bouterse de grote verliezers .


  Maak melding

 7. Waar bemoeit de DiDiBrie regering zich mee?Wat voor assitentie heeft zij nodig dit was toch een zaak van het parlement(werd gezegd door Lafing)Het is de DOMME aanhang die maar niet wil snappen wat er aan de hand is,maar de rest weet wel wat er gebeurt.Ding e draai in ding eigen nissie en precies dja ja ding o stik,want wat er ook gebeurt a DiDiBrie en gevolg o go na strafoe.Ne blijkt dat toch wel iedereen wist wat er aan de hand was.Nu blijkt dat iedereen ondanks alle schijnbewegingen toch wel op de hoogte was van die idioooote amnestie indiening en behandeling.De zgn steun betuiging voor DiDiBrie op ’t plein sloeg toen al nergens op.Ma wang sanie foe wang sma sang no doe neks oeng in potie sanie in mekaar wat baja.Ma oen sa tang tikie oeng zaka-zaka,vooral foe mi.Zullen we(gemolessteerden) vanaf nu de uren van Roy Esajas aftellen.Ook DiDiBrie heeft veel pijn van binnen.Ik heb me laten vertellen dat hij niet zijn jaarrede behoorlijk kon uitspreken hij kneep/beet vaker op zijn BEK.DiDiBrie kon ook niet recht opstaan alle flair en fleur is al uit deze zaka zaka,maar voordat DiDiBrie crepeer a moes go na strafoe dies na mi vurige en innige wens.No wang OAS,no wang AMNESTIE.Voer dat mensenrechten kwestie(vraagstuk inheemsen en tribale volken) van de OAS uit.Go pai ding sma foe Moiwana verder uit regel de dingen die nog gedaan moet worden joe zaka-zaka joe.Somo sa Jokro joe moro.Jullie zijn nog niet af van Abegaile Lie A Kwie(onder minister PL op OW)Deze molensteen moet aan de nek van DiDiBrie blijven mik a kang K..K..
  oeng tik a satra.Odi odiii.
  Glenny.


  Maak melding

 8. Waarom deze schijnvertoning, de bedoeling is dat er geen straffen hieruit voortvloeien dus waarom zoveel tijd en energie hieraan verliezen. De uitspraak van Ivan Graanoogst tijdens het 8 dec strafproces: “Bouterse was in Fort Zeelandia oeps uuhhhh sorry……” spreekt boekdelen.


  Maak melding

 9. Glenn Pengel, je lult al een tijd op deze site met lange verhalen, lul verhalen, waar ben je mee bezig lullo, hou je bij je leest. Ben je familie soms van die bekende Jopie P niet te hopen, die had verstand en was een leider, jammer hij overleed te vroeg, een grote man wijs en slim, ik heb hem meegemaakt jij ook.


  Maak melding

 10. @Fremoesoe
  Je bent zo dom als een koe. Wat is jou toegevoegde waarde op dit forum?
  Als ik op het weiland ga waar de koeien grazen en roep:
  FREMOSOE reageren DE KOEIEN MET BOEOEOEOEOEOEOEOBOE. DE KOEIEN ZIJN ZELFS SLIMMER EN VERSTANDIGER DAN JOU fredemoesoe.


  Maak melding

 11. Zo zo Protocol, jij hebt wat te melden, alleen maar stront, dikke stront, butterfly jij, opzouten, and sting like a bee, ja ja, me reet. Ik ben dom als een koe, een koe, you are a pig, zeker, een agoe, joe agoe joe, je vreet je eigen stront op, rolt erin.


  Maak melding

 12. Laat die commissie komen en alles verklaren. Dan volgt de echte dans: waarheid naar boven en amnestiewet altijd nietig geweest.

  Aiyayaya: BOEMERANGEFFECT.

  Pang Ka you dummy. Trouwens altijd al geweest.

  Sorry.


  Maak melding

 13. Soema wan KRAPEER kan crepeer ma mie Glenn Pengel no e hou op nanga notie,want neks no fout.En DiDiBrie e tjek ding aanhangers foe ing dja.DiDibrie heeft niets en dan ook niets voor jullie over toch oeng wang njang mie.Jongoe oeng tang anga na oeng bong.Ik loop met een open vizier.Mie no e kibrie kibrie.Volksmilitie no de moro en volksmilitie willen zijn en spelen kost je overal ter wereld je kop.Trouwens een groot deel van de aanhang werkt niet zit te vreten van de witteman die jullie en DiDiBrie zitten uit te schelden.Oeng haal oeng hart op.In feite reageer ik niet op wat nietsnutters zeggen,maar aangezien ik wil verduidelijken dat niet ik de lulo ben,maar juist ding dweerie die vinden dat ze het voor DiDiBrie moeten opnemen.Ik zou heel graag willen weten waarom ze vinden dat ding moes djompo so tranga gi DiDiBrie.DiDiBrie nogmaals no e zie oenoe.DiDiBrie no abie ting gie ing aanhang.Domkop joe.Nanga wang bigi lafoe mi e barie OOOOODIiii netals NDP Jo-Ann.Zo gauw ze op het podium komt hoor je haha.Wel nanga haha odii
  Glenny


  Maak melding

 14. Toen de wijlen DNA Voorzitter Lachmon nog in leven was en dat was de eerste Regeer periode van de Nieuw Front had ik tweevoud brieven geschreven en gestuurd een aan de Ex Pres Venetiaan en een aan de wijlen DNA Voorzitter Lachmon omtrent die Coup van Dec 1982 en ook duidelijk alles vermeld.
  Hoofd Verdachte Nederland
  Medeplichtig Lachmon DNA Voorzitter
  Moordenaar wijlen Rambocus
  Ik denk dat Mr Venetiaan en Mr Lachmon zeker onderling gesproken hadden, daarom had Ex Pres Venetiaan geen werk van gemaakt en Holland opdrachten niet uitgevoerd.
  Wat de Pres DDB eigenlijk gedaan had was dat hij zich zelve had verdedigd en het land Suriname, alleen dat NL ons land SU niet kon overheersen.
  Ik ben Positief en akkoord met de waarheid en verzoening commissie.


  Maak melding

 15. Mai mai aw soen..kaise bole verzoening!

  nee mineer hij niet hete ver-soen-ing..hij is Soerin 🙂

  domme mai ga rijstplanten!

  eey Mae wat denk jij??

  nee maneer hij is geen ver-soe-min,..hij is Ponimin 🙂

  domme pindaheks!

  eey Moesje mi gudu kom hore baja..wat denk je van verzoening??

  zoenne??..ai boi zoen me hier zoen me daar zoen me overal! 🙂

  U ziet beste mensen…wij begrijpen geen verzoening maar kennen berechting!!!


  Maak melding

 16. aah… intens triest om te zien dat een Parlement gedwongen wordt om 15+ moorden verder te legaliseren.
  Dat Idool van Su met zijn 15+feiten president werd is voor mij al een brug te ver.
  Maar om te zien dat zijn volksmilitie het volk een waarheidscommisie opdringt om zaken die al bekend zijn een historische draai te gaan geven is een daad van ultieme volksmanipulatie.
  En laten we eerlijk zijn. Deze handelingen gaan in tegen de logica van een opgeleid brein.1982 liet zien dat de opgeleiden de vijand was en begon het eliminatie proces. Dat wordt nu vervolgd.
  Su.. ik gun u deze ontwikkeling niet maar Su heeft bewezen dat de ezel zich zeer zeker 2 x aan dezelfde steen stoot.
  Ja en er komt nog een derde keer.


  Maak melding

 17. Soer,

  Ben het helemaal met je eens, dit is echt heel triest voor Suriname, dat dit soort mensen in een parlement zitten, die dinsdag achter gesloten deuren weer allerlei listen en bedrog gaan bekonkelen ,om hun baasje bouterse straffeloos te houden, want het is een besloten vergadering, omdat deze mensenrechtenschenders maar al te goed weten dat ze tegen alle wettelijke regels te werk gaan, en het volk zoveel mogelijk buiten spel willen houden,omdat ze weten dat dit volk geen voorstander is van een waarheid en verzoeningscommissie, want anders hadden deze grondwetrechtenschenders wel een referendum gehouden.


  Maak melding

 18. een vraag aan jullie ,waarom wordt brunswijk niet berecht terwijl die man zoveel moorden op zijn geweten heeft .heeft vene geen schuld dat brunsie een vrij brief krijgt!!!


  Maak melding

 19. hoe lang gaat dit ding zich nog voort slepen .
  suriname gaat het zelf moeten oplossen .
  het buitenland gaat het echt niet kunnen doen.
  ik zie dat er een patstelling gaat zijn in het parlement.
  je ziet dat er weer politiek bedreven gaat worden met de nabestanden,je kan het keren hoe je hebben wil venetiaan dat het zelfde ,nu zijn de rollen omgekeerd .
  je kan alleen maar hopen dat er een oplossing komt .
  aan de andere kant hebben de nabestanden ook hun rechten maar toch vraag ik mij af waarom venetiaan brunswijk heeft laten lopen terwijl deze man ook bloed aan zijn handen heeft .die politiek die men in suriname bedrijft is soms onbegrijpelijk,ik weet niet als het komt omdat suriname een kleine bevolking is ,of dat iedereen iedereen kent .sani e loekoe nanga fesie .
  nog front nog paars werkt transparant eerlijk en objectief .ze zitten elkaar gewoon dwars .je kan zeggen wat je wil van nederland ,op dat gebiedt mag suriname wat van nederland leren ,niet alles van nederland is verkeerd .ze hebben hun min punten maar ook hun plus punten .zoals de huidige regering hun min en plus punten hebben ,net zo goed ook front .ik hoop niet dat het land eronder gaat leiden van dat gekibbel .
  ik vindt dat lands belang voorrang heeft ,moraal; en economie staan voor mij gelijk.dus brada oeng los na problema op .oeng no fok na kondre op .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.