Indiase investeerder zoekt grond in Suriname

48

PARAMARIBO, 6 okt – Het Indiase 3F Oil Palm Agrotech Ltd. is zo goed als klaar voor grootschalig investeren in een palmoliefabriek in Suriname. Een overeenkomst met de regering heeft het bedrijf al op zak. Ook weet het management al hoeveel het wil investeren: tweehonderd miljoen. Alleen het belangrijkste ontbreekt nog, land.

Er is zeker veertigduizend hectare nodig. Dit bleek bij de ondertekening van een overeenkomst met de regering. “Het staat niet definitief vast waar de ruimte is, die we zullen beplanten”, zegt 3F-directeur Sanjay Goeka tegenover de Times of Suriname. Het district Para wordt aangemerkt als mogelijke plek. Ook Brokopondo wordt genoemd. Beide gebieden zouden geschikte bodems huizen. Tijdens de vorige regering werd al een overeenkomst gesloten.

3F tekende toen met de minister van Landbouw Veeteelt & Visserij. Tot uitvoering kwam het nooit, ook vanwege gebrek aan grond. Deze keer tekende de minister van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, Ginmardo Kromosoeto. Goeka lijkt hoge verwachtingen te koesteren. “Suriname heeft in het verleden al een palmolie-industrie gekend, maar waar wij nu over praten is op grotere schaal en moderner.”

Bekijk ook:


48 REACTIES

 1. Baja, als ze een goeie bril opdoen, en gaan zoeken naar grond, dat is volop aanwezig, geen probleem, ze gaan het vinden, zeker weten, en zien we wel hoe en of wat verder, zoekt en gij zult vinden.


  Maak melding

 2. Ik heb er niet veel verstand van, maar ik denk dat het stuk land waar bauxiet en goud gewonnen is niet meer geschikt is voor consumpie landbouw.

  Volgens mij wel goed en groot genoeg voor biobrandstoffen. Brengt ook werkgelegenheid voor de binnenlandbewoners. Waardoor deze gebieden zich ook kunnen gaan ontwikkelen.


  Maak melding

 3. hahahaha mijn land is niet te koop,, nu weten sommigen niet meer wat ze moeten zeggen ,, kijk maar hier boven land te koop,, nee hoor suriname is niet te koop maar in ontwikkeling duurzaam ook,, en voor de geene die niet weten zijn buitenlanders hoor die gaan in suriname investeren en niet zo,n beetje ook,in apoera zijn ze al bezig,marienburg daar zijn ze ook bezig en er komen meer,,maken jullie je borst nat,, mie takkie,,


  Maak melding

 4. Niet doen onze bossen gaan eraan en zijn slavendrijvers. Zogenaamd werkgelegenheid maar uitbuiterij en boskapcultuur van deze indiase bende.


  Maak melding

 5. Gun Suriname welvaart echter veel van de biobrandstoffen die nu wereldwijd worden gebruikt zijn niet milieuvriendelijk. De gebruikte planten hebben veel kunstmest en bestrijdingsmiddelen nodig. Bovendien is er veel energie nodig in het productieproces.

  Wat schiet Suriname hiermee op als straks het ontbossings proces in gang wordt gezet. (ik hoop van niet). Wat SU nodig heeft is duurzaam verantwoord ondernemerschap. SU is een prachtig land. Niemand zit te wachten op een woestijn. Ik hoop dat ik met mijn conclusie er naast zit, het zou zo jammer zijn.


  Maak melding

 6. we hadden toen ook twee groote oliefabriek in suriname ,,pattamaca en victoria ,, er is toen niets gebeurd met bos en weet ik veel.suriname is in ontwikkeling dus planten die handel ,,


  Maak melding

 7. dat is wat suriname nodig heeft investeerders .
  een echte surinamer verwelkomt die investeerders en dat is wat bouterse doet …wij willen geen vis wij willen die hengel die vis is voor front .

  het woord aanpakken hoor je geregeld in suriname en het zijn geen loze beloftes van aanpakken …de praktijk bewijst dat front zich opmaakt voor grote projecten
  famirie na loko en lolo na lo lo amoe lo lo a mang no e stop ..2 jaar en 5 maanden zit deze regering en nu al grote prestaties …para wordt de grote economische machtscentra van suriname met alles erop en eraan .

  het is weer een bewijs dat de regering niet wacht op hulp maar probeert bronnen aan te boren voor werkgelegenheid stabiliteit voorspoed voor elke surinaamse burger …die zijn bijdrage wil leveren.

  bouta kraktie


  Maak melding

 8. Is onze milieuwet al een feit ??????????? Als ik het goed heb was dat een van de belangrijke redenen waarop de toenmalige regering Venetiaan geen antwoord op kon geven m.b.t. De Patamaccadeal (China Zhong Heng Tai).Wel ontwikkeling,maar niet ten koste van alles.Wat ik soms tot nu niet kan begrijpen van de regeringen van Su. is dat als het gaat over het tekenen van overeenkomsten met multinationals zijn ze haantje de voorste.Maar what about the controle mechanismen die erop moeten toezien dat deze bedrijven conform de wettelijkregels tewerk zullen moeten gaan.Het is daarom geen kunst als er zoveel overeenkomsten worden getekend,dat ding is wat is je plan B,mocht het fout gaan tijdens de operatie.Laten wij hopen dat de o zo belangrijke ontwikkeling waar wij met zijn allen voor staan in Su,door het nemen van weloverwogen en goed doordachte besluiten,nu eens een keer mag geschieden.


  Maak melding

 9. Wat wij ook niet moeten vergeten is dat uit onderzoek is gebleken dat palmolie ook zijn nadelen heeft met betrekking tot de volksgezondheid.Wij leven in een tropisch regen klimaat.En bij een temperatuur van 37 graden celcius kan het soms voor snelle omzetting zorgen waardoor het vet dat opgenomen wordt door het lichaam soms reacties vertoont met alle nadelige gevolgen van dien.


  Maak melding

 10. Deze indiase bosonvriendelijke trojka heeft in indonesie, afrika en nog een aantal andere landen volk verdreven van hun landgrond en eigen volk mochten hun eigen gebied niet meer betreden omdat deze kerels behalve de gronden waar ze kappen en planten nog eens grote prive terrein en fabriek en productie ruimte in beslag nemen. De lonen zijn dramatisch laag en het land waar zij opereren heeft weinig financieel voordeel behalve de milieu schade die zij aanrichten.
  Er moet een petitie aangeboden worden aan de president en de minister van landbouw,bosbouw en veeteelt van Suriname dat dit niet kan.Behoud het Amazone gebied van Suriname is het credo.


  Maak melding

 11. Suriname mag zelf beslissen als zij het toelaat palmolie investeerders toe te laten. Ik merk dat vele mensen en forumleden de taal van de internationale gemeenschap willen spreken over milieusschade van grote landen in de wereld. Wie zijn de grootste vervuilers op aarde? Zijn deze zelfde landen die schreeuwen van amazonegebied moet in stand gehouden worden. Suriname moet zich niet laten kolonialiseren en het bevel van deze grote vervuilers op aarde opvolgen. Suriname bepaalt zelf wanneer zij deze investeerders wil toelaten en niet onder druk van wie dan ook.


  Maak melding

 12. ma meneer kringdinki

  ik ben geen milieu deskundige heb weinig verstand van dat soort dingen ,er is geen andere keus als mensen in jou land willen komen investeren .het is het een of het ander anders nemen anderen het over van je ,en die willen die investeerders wel .je kan je niet steeds blijven beroepen op milieu .elk onder ontwikkelt land gaat grijpen wat het grijpen kan om harde valuta binnen te halen .je gaat nederland niet vergelijken met suriname .nederland en andere welvarende landen komen ineens met allerlei milieu eisen waarom deden zij dat niet eerder .nu maken ze bijna alles uit kunststof 0f materialen die ze in eigen land maken ,zie die kozijnen en veel meer ,zogenaamd willen ze die bossen in zuidamerika beschermen ,mooi niet geloof er niets van .
  zelfde willen ze ook met china en india doen maar die landen zeggen eerst mijn economie opbouwen dan praten over milieu en terecht.als er goede afspraken zijn gemaakt betwijfel ik er zijn overal corrupte lieden die achter de hand een graantje willen mee pikken .dan heb ik het niet alleen over de huidige regering maar ook de vorige .iedereen loert om een slag te slaan na ding abanie .als bouterse het niet doet doet een andere het die in de regering zit en zo ging het ook bij venetiaan vandaar dat niemand schone vingers heeft ,venetiaan wordt mee gesleurd komt allemaal door die onder geschikten .corruptie is in elk land maar het moet worden in gedamd ,uitroeien zal nooit lukken maar verminderen wel .maar goed toch positief nieuws als wordt ge investeert,goed voor de werk gelegenheid.


  Maak melding

 13. Mek den kong mek mi njang obè
  mek mi troesa wagi nanga obè
  mek mie bori nanga obèolie
  Nanga dati me feni wroko
  Bakra taki schadelijke biomethode vervangen door biodiversiteit. A no dati dang. Hahahahhaihohoehoehoe.


  Maak melding

 14. je hoeft niet ver te zoeken..

  oom ronny brunsie heeft meer dan 18000 ha. grond van lantie gehad en doet niks,hij zou letwel zou rijst planten in het binnenland

  opa somo heeft meer dan vele ha grond gehad gestolen van particulieren en wat doet hij ermee

  vegeet onze opperhoofd niet,die heeft honderden ha grond in het het hele binnenland met goud velden hout kap bedrijven coke bedrijven, dus je kunt gerust wat aan deze investeerders geven voor productie met garantie..


  Maak melding

 15. @Midete,

  De Indiërs hebben een memory of understanding met de regering Venetiaan getekend. Een voor de staat Suriname niet bindende overeenkomst dus.

  Maar hoe vind je dit dan?

  “Het bedrijf had aanbiedingen gehad van Brazilië en Guyana, maar wilde zich liever in Suriname vestigen, omdat er meer hindostanen en Indiërs hier wonen.”

  http://www.nospang.org/index.php?option=com_content&view=article&id=16599:onderhandelingen-oliepalmbedrijf-gestrand&catid=73:binnenland&Itemid=65

  En deze van Doekhie?

  ‘Ik heb dit geïnitieerd’, zegt de politicus met nadruk.

  http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/rachied-doekhie-basis-indiase-investeerders-al-gelegd/

  Soms zeggen weinig woorden een beetje veel..


  Maak melding

 16. @midete, blijf maar dromen.Het was geen overeenkomst maar een intentieverklaring en die gasten van het Nieuw Front hebben verder niets ondernomen.Maar vergeet een ding niet.Laat het goed tot die maripahoofd van je doordringen!De huidige regering is verantwoordelijk!!!!!! Punt uit!!!!!


  Maak melding

 17. Bij elke economische injectie wordt NPS/VHP NF de hemel in geprezen. Praatjesmakers allemaal. NF wil regeermacht in 2015. Let op: NF wil en moet het hebben.

  Opa’s en doemdenlers: hebben jullie een concreet ontwikkelingsvisie. A no Datravisie tok.

  Forget 2015.


  Maak melding

 18. Morgen als wij de rekening gepesenteerd krijgen van de natuur zullen patron en zijn kudde zich verschuilen achter een andere nickname, of ze zullen de blanken de schuld geven voor hun ontwikkelingsdrang die geen rekening houdt met de gevolgen voor mens en natuur .
  Wij zijn als land en bevolking nog niet bekomen van die misdadige revolutie en nu gaan de volgende fase in van zelfverrijking,misleiding,bedriegen en corruptie.


  Maak melding

 19. @GMAP

  Broeder GMAP,
  Fase van zelfverrijking,misleiding,bedriegen en corruptieis al heeeeeel lang ingegaan maar het grootste gedeelte slaapt nog. Als ze wakker zijn dan luisteren ze naar de sprookjes verhalen van de wolf, vervolgens vallen ze weer in slaap. ALLEEN voor gratis bier en oud vreten staan ze wat langer op.


  Maak melding

 20. Het heeft geen zin elkaar de maat te nemen zonder de inhoud goed te overzien. Om iets te kunnen opbouwen is schelden niet productief en het onder ogen zien van de feiten belangrijk

  Allereerst: 3Foilpalm (Fat|Food|Fertilizer) en China Zhong Heng Tai werken beide met plannen (MOU’s uit 2008 en 2004) die onder de vorige regering al niet haalbaar bleken te zijn of gebaseerd zijn op zeer milieu onvriendelijke praktijken (houtroof).
  De gehanteerde investeringsniveaus zijn met $ 40.000.000 (eerst hout roven) en $ 200.000.000 te laag. Voor de geplande omvang zijn bedragen van om en nabij $ 300.000.000 noodzakelijk.
  Palm olie zoals deze partijen trachten te introduceren ontwricht veel en resulteert weer in mislukkingen omdat de overheid de zaken niet adequaat kan beheren. In 2008 maakt 3F afspraken met LVV en valt door oude technologie door de mand, nu probeert men het opnieuw via ROGB. Praten deze niet met elkaar of gaat ieder voor eigen glorie.

  Ten tweede: Palmolie is een heel goed middel om Suriname een stap verder te helpen. Een zeer duurzaam opererende beurs genoteerde Belgische onderneming heeft een marge van 33% op haar product zonder integratie hout exploitatie en energieopwekking en -verkoop in haar bedrijfsvoering.

  Tot slot: Voor de pessimisten het volgende:
  Suriname kan jaarlijks op een duurzame wijze 1.000.000 ton biomassa verzamelen, genoeg om 150 tot 200 Megawatt aan elektriciteit opwekkingscapaciteit van brandstof te voorzien in plaats van zware stookolie.

  Omdat te realiseren moet men alleen maar integraal een energieplan kunnen ontwikkelen en meer doen dan alleen maar praten (bv 30 jaar om een energieauthoriteit op poten te zetten). Ook hier gaat iedereen voor eigen glorie (EBS/Staatsolie/Tapajai etc). Zonder het algemeen belang in beeld te houden worden de schaarse middelen ingezet voor noodplannen en eigenbelangen.


  Maak melding

 21. Weer zoveel deskundigheid vanuit p’tata.
  Ze weten altijd beter en kunnen altijd heel wat zaken opnoemen waarom iets niet kan en nooit waarom het wel kan.
  Ik heb verschillend kranten gelezen hier in Suriname en alleen waterkant brengt dit nieuw op deze manier.Het acsent wordt echt niet gelegd op het zoeken naar grond Het enige wat dat betreft dat naar voren komt is dat nog een geschikte plek moet worden gevonden


  Maak melding

 22. Zaterdag 6 oktober 2012 om 18:17 uur, door GMAP
  Land te koop!

  tijdens venetiaan was er ook een investerdeer uit india die een cashewaanplant wilde aanlegen, wat is er van tercht gekomen? ze hebben geld geleend en zijn met het geld vandoor gegaan, want die 200 hectaren is op de veiling verkocht, dan sortu ka ju o kon leg uit land te koop???


  Maak melding

 23. Bryan zegt: “”Het acsent wordt echt niet gelegd op het zoeken naar grond. Het enige wat dat betreft dat naar voren komt is dat nog een geschikte plek moet worden gevonden.””

  Ik kan het verschil tussen de eerste en de tweede zin niet zien.

  Het accent ligt niet op het zoeken naar grond, maar het enige is dat er nog grond moet worden gevonden??

  Dan lijkt het me logisch dat het accent wèl daarop wordt gelegd.

  Snap je zelf wel wat je schrijft?

  De zaak is nu dus net zo ver als onder het front. Allse is er, behalve de grond waarop geplant moet worden.

  Ter vergelijking: Alles is er: de monteur, de smeerolie, de diesel, de onderdelen. Alleen die auto waar het voor bestemd is moet nog gekocht worden. 😉 😉

  Dat is dus precies waar het stuk liep bij het front. Er werd geen grond gegeven. Lonnie wilde niet. Ook nu lijkt Lonnie zijn poot stijf te houden, want het gaat waarschijnlijk wederom niet in Marowijne gebeuren.

  Overigens wilde ook Zhong Heng Tai onder het Front een enorm areaal hebben. Waarschijnlijk wilden ze de bomen van de concessie verkopen en met dat geld de fanriek opzetten. Misschien was het zelfs de bedoeling om na het ontbossen te vertrekken.

  Ik zou eerst een Surinaamse houtonderneming alles laten kappen. Daarna mag het bedrijf op de kale grond obé planten. Je komt voor een palmoliebedrijf toch? Wel, dat ga je doen en NIETS anders.

  Voor “Fremoesoe” die vindt dat iemand “masala kwakoe” het voor me heeft “gebeerd”. In een discussie zijn er voor’s en tegen’s. Er is geen sprake van “beren”. Als je vind dat “die maripahoofd” (het moet bovendien “dat” zijn en geen “die”) een valide argument is, dan snap ik je niveau.

  Op jouw niefo dus: “Ef ie denkie tak a man wandel, dan ie dong no kaka”

  Blijf maar ongekeerd hangen, niets doen en ’s avonds een beetje fladderen.


  Maak melding

 24. @GMAP

  Jij verschuilt je achter GMAP, Wikileaks, GAMP, Du en nog meer nicknames. Wat ben jij toch een rat! Jij bent de grootste hypocriet van dit forum. Ga je schamen! Je hebt echt van die gristelijke CDA-streken! 😉


  Maak melding

 25. @anna_z
  Jij hebt gelijk!!!!Het krioelt er op dit forum van mensen met verschillende nicknames.
  Ray bijvoorbeeld, houdt er velen op na.
  Gisteren zijn Vene en Surinam Patriot er eindelijk achter gekomen dat Perro(DE ONBETROUWBARE MUSLUKTE WAARDELOZE BITTERE CASSAVEPLANTER)= Patrong(de strontvlieg).Die domme strontvlieg Patrong ondertekende zijn eigen reactie met Perro!
  WAT EEN ERNSTIGE ONDERSCHATTING VAN DE OPLETTENDE FORUMLEDEN!
  Daar had ik de forumleden al in een heel vroeg stadium voor gewaarschuwd.
  Nu ben ik bezig erachter te komen bij wie Yolanda,
  takkie = eerste(!),sempa,fremoesoe,astrando,Roy,
  Savioen, protocol etc. bij horen!Ook de combinatie Bryan en Roy(uit de VOETBALLERIJ) lijkt mij heel verdacht!!!
  Sommige schuilnamen hebben het vaak over “poep en keka” anderen gebruiken vaak de woorden “mie mang”.
  Anderen maken dezelfde taalfouten.(soms om je om de tuin te leiden).DIE HOREN BIJ ELKAAR!Dat noem ik een onderdeel van hun “vingerafdruk”,hun identiteit!
  IK BEN ER BIJNA UIT!!!JE ZAL ER ERG VAN SCHRIKKEN!!Hahahahahahahahahahahahahahaha!


  Maak melding

 26. @MEDUSA

  Ik ondersteun je beweringen. Er zijn mensen op dit forum die meerdere nicks gebruiken en persoonlijk heb ik daar eigenlijk niks op tegen. Maar sommigen van hen doen het wel op een heel knullige manier en vallen al snel door de mand. Ik weet dat je heel sterk bent in het herkennen van patronen en dat heeft alles te maken met je eigen taalvaardigheid. Je noemt nogal wat mensen op bij sommigen ligt het er wel erg dik bovenop.

  Taalfouten verdoezelen de vingerafdruk nauwelijks en sommige ‘taalfouten’ komen wel heel gemaakt over. Dat is onmiddellijk te herkennen.

  Bestudering van de semantiek en de betekenis van geordende opeenvolgingen van informatie levert meer op in relatie tot herkenning van de ‘vingerafdruk’.

  Ik zie veel parallellen in onze onderzoekende geest en dat vind ik mooi. RESPECT!!!!

  De persoon achter de nick Yolanda vind ik erg interessant. Het klinkt erg gemaakt en dient als exhibitionistisch proeftuintje. Het zou me niks verbazen als Esmerald daarachter zit.

  Ik denk dat Sempa op zichzelf staat maar ik kan het mis hebben.

  Savioen is zowel anti als pro. Hij staat met elk been in een andere poel.

  De meest knullige voor mij is Zucht. Lachwekkend simpel te analyseren en dat heeft alles te maken met zijn beperkte woordenschat. Grappig dat ik hem vanaf het begin al knulletje heb genoemd.

  Je ziet het MEDUSA!!! Dit forum is meer dan een Surinaams forum met anti’s en pro’s. Dit forum is een digitale speeltuin van egos en alter egos en als zodanig object voor een studie.

  Ik houd je op de hoogte! 😉


  Maak melding

 27. het zijn deze zelfde mensen die met nick name hier verschijnen, verdenken anderen van hun achterbakse houding.zoals de waard is vertrouwd hij zijn gasten .
  ik heb met opzet pero ondertekent omdat ik weet dat deze gasten erin zouden trappen,reeds lang komen ze met beschuldigingen dat mensen hier met nick name komen maar je kan ze zelf verdenken .onbetrouwbaar zijn ze .wat valt er voor patrong om nick name te nemen ik geef mijn mening zonder verantwoording aan het hoogste of laagste collage af te leggen. waarom komen jullie met dat soort verdenkingen .ik vindt jullie achterbaks en medusa denk ik is de grootste leugenaar ,hoe meer ze anderen verdenken hoe beter je voor ze uit kan kijken .
  ding mang ta te joe matie e koor joe a no elafoe.

  medusa go poeroe na keka bie boi.
  je bent dement aan het worden
  was getekent valse medusa


  Maak melding

 28. Waarom hoor je nooit iest voer afrikaanse multinationals die willen investeren in Suriname?
  Vaak hoor dat China en India investeren in alle continenten.
  Waar blijven de Afrikanen???


  Maak melding

 29. GMAP: Ik bewonder nog steeds je ambities om de paarse kuddedieren wat common sense bij te brengen, maar ik vrees dat je inspanningen op niets uit zullen lopen , want ze zijn allen slachtoffer van hun eigen domheid,paarse idealisme, opportunisme en zien daardoor de valse motiven van de paarse bende niet onder leiding van DDB.
  En hun idealisme maakt blind en dan is de leugen een natuurlijke bondgenoot. En wat die Indiase investeerders betreft, die komen pas tegen st. juttemis.


  Maak melding

 30. Het wordt weer eeens tijd dat sommigen waaran ik ruim 1 jr geleden de diagnose dubbelle borderline stelde hun medicatie weer innemen, en hun boosheid dat ik ze ontmaskert heb als awarie domrie achter zich laten. Ik zal om het goed te maken hen in de toekomst uit nodigen bij de Bar mitswa van mijn zoon.


  Maak melding

 31. @surinam patriot.

  Medusa is redelijk vatbaar voor argumenten en ook redelijk tot heel goed wegwijs in allerlei materie.Maar haar hang naar de djoeka.s is een beetje overdreven.

  Cobie.


  Maak melding

 32. @surinam patriot
  anna_z = MEDUSA?HAHAHAHAHA!
  LAAT ANNA_Z JE MAAR NIET HOREN!
  We zijn het op onze visie over Surinaamse regeringen elkaars antipoden!En niet een beetje ook!
  HOE KOM JE ERBIJ!
  Lees onze reacties er maar op na!Een ding is wel zeker;we hebben bijna dezelfde interesses,schromen niet elkaars mening te respecteren,maar zijn het vaak oneens!IK BEN BIJVOORBEELD ERG GEÏNTERESSERRD IN (de Nederlandse) TAAL.
  anna_z daarentegen niet!Hij/zij vindt het maar BOERS!
  IK ZEG MAAR HIJ/ZIJ MAAR WEET HET GESLACHT 100% WEL!
  Zo goed heb ik op hem/haar gelet en ook op jullie allemaal!


  Maak melding

 33. Zie Patrong(de strontvlieg) = Perro(De ONBETROUWBARE MISLUKTE WAARDELOZE CAASAVEPLANTER).
  En een varken is hij zeker wel.
  LET MAAR OP WAT ER NU OP ZAL VOLGEN!Hahahagheghheghehe!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.