Geen straf voor slecht presterende ministeries

25

PARAMARIBO, 5 okt – Ministeries die slecht presteren hoeven niet vrezen voor sancties als bijvoorbeeld een ‘strafbudget.’ Hoewel het parlement hopen kritiek heeft op het consequent ondermaats presteren, ligt het ook weer niet zo zwaar. Daarom is een strafbudget, met minder geld voor zo’n ministerie, niet waarschijnlijk. “De coalitieleden in het parlement hebben die houding niet”, zegt oppositieparlementariër Asiskoemar Gajadien (Nieuw Front/VHP).

En dat niet voor de huidige coalitie alleen. Ook eerder is het ‘straffen’ van ministeries niet eens overwogen. “Op zich is besnoeiing op zijn plaats als gebleken is dat een ministerie in het vorige begrotingsjaar niet in staat is geweest te realiseren wat begroot is”, zegt parlementariër Carl Breeveld (Doe) tegenover de Ware Tijd. Het parlement zou kunnen snoeien tijdens de begrotingsbehandeling. Maar of dit ook echt gebeurt is zeer de vraag.

Het coalitieverband waarin meerdere partijen zitten, laat weinig ruimte voor straffen. Ministeries blijven maar minder presteren dan wordt geprojecteerd. Er zijn ministeries die net iets boven de zestig procent realiseren van wat is opgebracht. Veelal wordt gebrek aan kader aangehaald als oorzaak. “Maar bestuurders moeten niet slechts dit aanhalen als oorzaak. Wie regeert, moet ook het capaciteitsprobleem aanpakken”, aldus Breeveld.

Bekijk ook:


25 REACTIES

 1. Ah,hoe ga je deze ministers onder wie de ministeries vallen, straffen dan?
  Somo bv, woont te DJAKARTA,dat hij nooit gestrafd zal worden voor het niks doen staat in zijn contract in ruil voor stemmen voor Amnestie.
  Het overgrote deel van de ministeries daar zwaaien de vriende van bouta de scepter. Dat er nooit iemand gestrafd zal worden is zo zeker.


  Maak melding

 2. !!! H I E P 🙂 H O E R A !!!

  min. v somo- uien…geen straf!!

  min. v. Marrowijne-sport..geen pistool verbod!

  min. v. socialezaken..geen occupatie verbod!

  min. v. bankzaken…hoefdraad..geen bancaire presidentiële lik-straf!

  min. v kwijlzaken… vrij is doekhi, parmessar & visnudatt!

  min. v. stafzaken….Belfort mi gudu…bovengenoemden, SVP….Boem – Boem -boemmmm 🙂 🙂


  Maak melding

 3. Mijne heren en dames. Laten we openlijk en eerlijk zijn. Met het opsluiten van de VHP top heb je corruptie nog niet bestreden in Suriname. Het zal jaren in beslag nemen om corruptie uit te bannen.
  Het volk van Suriname is generatie na generatie bekend en gewend geraakt met dit fenomeen waardoor een groot deel van het volk corruptie in diverse vormen dagelijks meemaakt. Laten wij beginnen bij de gewapende machten.

  1. Douane ambtenaren moet je voor 90 % vervangen door
  nieuw personeel. Ze zijn corrupt als ik weet niet wat.
  Als je als douane ambtenaar geen luxe auto rijdt of meerdere auto`s in jou bezit hebt dan heb je geen rijbewijs. ( En de villa`s dan). Waar halen zij dat geld vandaan?

  2. Militaire politie JAP Airport. Ze laten van de honderd bolletjesslikkers of drugskoerriers mischien 50 doorlopen en blaffen niet omdat ze van de andere 50 een kluif krijgen om zich zoet te houden.

  3. Politie die zich bij procesverbaal schuldig maken aan valse rapporten. Bij de keuringsdienst van voertuigen tjuku in handen nemen om het voertuig toch langs de keuring te laten gaan terwijl dat niet mag en strafbaar is.

  4. Cipiers ( penitentiaire inrichtingen). Hoe gevangenen aan bepaalde verboden middelen komen is een raadsel en hoe een paar de gevangenis kunnen ontvluchten is een braaksel. Als al deze wetsdienaren zich schuldig maken aan corruptie als strafbare feiten(terwijl zij dienen als het hoogste voorbeeld van de republiek) dan hoeft een vreemdeling zich niet af te vragen als de rest van het surinaamse volk ook corrupt is. Tenminste zo`n indruk krijgt men logisch. Het is een loodzware opgave die geen enkel president of ministerpresident (Arron)van Suriname heeft kunnen oplossen. De oude politiek (Front) is hoofdschuldige van dit fenomeen. Ook in nederland en laatst ook Frankrijk en andere grote europese landen maken deze gewapende machten (euro crisis) zich schuldig aan corruptie en drugshandel maar het richt niet zoveel schade(wel gezichtsverlies) aan als een land als Suriname en is makkelijker op te vangen. Een goede bestuurder is ook makkelijker te vervangen omdat er duizend andere een alternatief zijn maar niet in Suriname.Als je aan komt op JAP merk je het al hoe reizigers(je moet relaties hebben) duidelijk voorrang genieten om eerder de lange rij te ontvluchten en vrij door de immigratiedienst voorbij vliegen. Dit is ook een vorm van corruptie. Gelijke behandeling voor iedereen. Er moet een begin gemaakt worden om dit probleem aan te pakken. Eerste belofte president Bouterse speech bij inauguratie. En dat moet waar gemaakt worden. Time will tell.


  Maak melding

 4. Minister zijn tegenwoordig is niet achterover zitten op een bureaustoel. Als minister moet je veel veld en project werk doen en knelpunten in de samenleving kunnen inventariseren. Want surinamers betalen hun belastingeld om deze mannen van een goede oudedag te voorzien. Het land leeft van zijn bodemschatten (bauxiet,goud). En niet van technologische kennis.
  Waar staat Suriname als bauxiet en goud opraken dus nu goed investeren in kennis en infrastructuur om toerisme en eigen orientatie beter mogelijk te maken.
  The right man on the right place. VHP wilde niet, NPS en DOE wilde geen mannen ter beschikking stellen die zij in huis hebben om deze democratisch gekozen regering te steunen maar saboteren. Dat is slecht voor het continueren van vooruitgang en toepassen van eerder gedane kennis en niet goed voor de vooruitgang van Suriname. So if don`t want to joyn the progress keep your mouth.


  Maak melding

 5. ALS een van de parlement leden die een functie als president draagt,BV,ministerie van cultuur en wetenschap,en hij/zij hun taak niet goed uitvoert,dan mogen er bepaalde maatregelen getroffen worden wat de oorzaak is en functie uitvoer,om aan te kunnen tonen dat Discipline wel verijst is.


  Maak melding

 6. @@ Protocol, ik denk dat corruptie een virus is! of liever gezegd een ongeneeslijke ziekte!! Die kun je niet bestrijden! misschien wat verminderen waar ik mijn twijfels over heb!! Maar corruptie en uitbanen?? neen!! daar geloof ik niet in!!

  Het is net nadat je gegeten hebt, moet je wat drinken!!
  Ik had wel iets in mijn mind!! De wet veranderen en zodra er sprake is corruptie en het is bewezen, dan de kop eraf schieten nadat hij of zij kaal geplukt zijn!!
  Maar ondanks deze gedachte, gaan ze toch de risico lopen! Dat zijn SU’s! Mijn excuses hoor, maar ik denk niets gaat helpen op den duur!! Je hebt het overal!!!!! alleen SU doet het voor je neus en openlijk! Pak me dan als je kan zeggen ze!! en als ze inderdaad gepakt zijn, laat de andere wier weer andere connectie hebben hen weer vrij!! Dus het is water naar de zee dragen!! Dit soort praktijken leert SU niet af en okk nooit!! Maar goed, de wonderen zijn de Wereld nog niet uit!!!


  Maak melding

 7. het lijkt me logisch, als je een EZEL gaat benoemen als hoofd van een minsterie dan moet je ook niet rekenen op vooruitgang. Dus de ezel krijgt ondanks de tegenvallende resultaten toch gras om te vreten….en zijn meedere is ook tevreden want hy vreet ook mee.
  Alles is mogelijk in mijn geliefde SU.


  Maak melding

 8. @@ Roy ju Tjading jerre!! Ik had ook niets anders van jou verwacht!! Tja go! en tang boen!! Ju sabi tog!! te ju pray band- muziek! ding kaw au sdong herkaw!! a jang a sa kmopo fu a maag ma a sa kaw baka!!


  Maak melding

 9. @ Wiep-Ding

  Realiteit mi boi….
  De leden van de struisvogelclub slapen nog met hun kop in het zand…..de wolf vindt dit prima want hy strooit nog meer zand, tydens het strooien roept hy steeds:Niet wij maar IK ga vooruit…


  Maak melding

 10. sra zegt: “”ALS een van de parlement leden die een functie als president draagt,BV,ministerie van cultuur en wetenschap,en hij/zij hun taak niet goed uitvoert,dan mogen er bepaalde maatregelen getroffen worden wat de oorzaak is en functie uitvoer,om aan te kunnen tonen dat Discipline wel verijst is.””

  Kan iemand hier een touw aan vast knopen??

  Een PARLEMETNSLID dat een functie als PRESIDENT draagt bijvoorbeeld op een MINISTERIE ????

  Discipline is verIJST??

  Ik krijg het hier warm van, ik IJS EIS om af te koelen!! 😉 😉 😉 😉


  Maak melding

 11. Liever die van hem dan die van jou als die dode stikende Awarie opstraat tegen de 37graden in de zon omstreekst 12.00 uur in de velle zon!! Ga wat beters doen!!!


  Maak melding

 12. @@ Yolanda de bovenstaande is bedoeld voor jou!! Blijkbaar heb jij niets anders te doen dan dit soort gedoe. Neem een les o.a. je komt hopelijk verder!! GOD ZIJ MET JOU!! wat zielig ben je zeg!!


  Maak melding

 13. Ach asi-koe-mar, de prestatie van het functioneren van de minister, wordt toch bij de eerstkomende verkiezing beoordeeld. Doe je ding en probeer het Sur-volk nu te overtuigen dat ze op de verkeerde hebben gekozen.


  Maak melding

 14. In puur staatsrechtelijke zin is de.enige sanctie voor een minister die slecht presteert,de motie van wantrouwen door de volksvertenwoordiing. In de parlementaire.geschiedenis van Suriname is nog nooit een minister afgetreden door een motie van wantrouwen. Van echte sanctionering was er geen sprake. Er zijn wsl ministers die na hun aftreden zijn vervolgd door het OM maar dat had een andere oorzaak. Bouterse uitte laatst nog stoere taal dat sommige ministeries ondermaats presteren. Echter zijn de door hem gsnomen maatregelen uitermate selectief geweest. De ministers die niet loyaal wa ren jegens de amnestiewet werden vervangen. Dat was dus meer uit puur politieke rancune dan vanuit rationeel oogpunt verstandig besluit.


  Maak melding

 15. Natuuurlijk geen straf voor de slechte prestaties van de ministers, dat kan ook niet want de slechte prestaties van DiDiBrie worden ook niet bestraft, waar er wel sancties tegen worden getroffen is terechte kritiek hebben op het regeer team door coalitie leden. Maar ja dit komt omdat we in het DOE jaar zitten.


  Maak melding

 16. Het is niet dat Venetiaan het niet gelukt is om de corruptie uit te roeien.Venetiaan doet lekker aan mee.

  Er is geen een rechtgeaarde Surinaamse zoon die het goed meent met Suriname.

  Zwarten hebben de neiging altijd naar een witte land te wijzen dat het daar ook gebeurt.Is een witte de maatstaf van een zwarte.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.